$type=slider$cate=5$meta=0$cate=4$show=home$rm=0

1 MAYIS 2023: YÄ°NE TAKSÄ°M’E, YÄ°NE ALANLAR’A![*]

  SÄ°BEL ƖZBUDUN-TEMEL DEMÄ°RER   “Ä°ÅŸĆ§ilerimiz, yarını kuracak olan iÅŸĆ§ilerimiz Ben gƶrĆ¼r mĆ¼yĆ¼m bilmem, ama kuracaklar mutlaka Coşkuyla Ƨakaca...



 

SİBEL ƖZBUDUN-TEMEL DEMİRER

 

“Ä°ÅŸĆ§ilerimiz, yarını kuracak olan iÅŸĆ§ilerimiz

Ben gƶrĆ¼r mĆ¼yĆ¼m bilmem, ama kuracaklar mutlaka

Coşkuyla Ƨakacaklar her Ƨiviyi, tĆ¼rkĆ¼lerle dƶkecekler betonu”[1]

 

Kimilerince “seƧim heyecanı”na kurban edilip, ƶtelenmeye/ yedeklenmeye kalkışılan 1 Mayıs 2023’Ć¼n eşiğindeyiz; sendika bĆ¼rokratları ile dĆ¼zen iƧi siyaset(Ƨiler)in, mutad Ć¼zere “geƧiştirme”ye; kimi zaman da ulusallaştırmaya[2] cĆ¼ret edecekleri, geƧ(me)işteki gibi; Maltepe 2022’de ƶyle olmamış mıydı?

Bu kadar da değil; Anayasa Mahkemesi’nin (AYM), 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanması yasağını “hak ihlĆ¢li” saymadığı[3] coğrafyamızda yine yasaklar, sınırlamalar devreye sokulacaktır; “Sendikalar siyaset yapamaz” diye!

Oysa 6356 Sayılı Sendikalar Yasası’nda, “Sendikalar siyaset yapamaz” diye bir hĆ¼kĆ¼m yoktur. Sadece 28. maddenin 7. bendinde, “Kuruluşlar siyasi partilerin ad, amblem, rumuz veya işaretlerini kullanamaz” hĆ¼kmĆ¼ vardır. Bazıları aynı maddenin 5. bendinde bulunan, “Kuruluşlar tĆ¼zĆ¼kleriyle belirlenen amaƧları dışında faaliyette bulunamaz” hĆ¼kmĆ¼nĆ¼, siyaset yasağı olarak kabul ederler. Yanlıştır!

Yanlışta ısrar edenler emeğin dĆ¼ÅŸmanları, iÅŸĆ§i sınıfının artık değerine el koyan burjuvalardır…

Bilinmiyor olamaz: Coğrafyamızda asgari Ć¼cret, yaygın Ć¼cret hĆ¢line gelmiş ve yoksulluk da bĆ¼yĆ¼mekteyken; asgari Ć¼cretin alım gĆ¼cĆ¼, enflasyon karşısında her geƧen gĆ¼n biraz daha eridiğinden, emekƧiler aƧlık sınırında yaşamaktadır.[4]

OECD Ć¼lkeleri arasında asgari Ć¼cretin en dĆ¼ÅŸĆ¼k olduğu ve en yĆ¼ksek verginin alındığı coğrafyamızda adaletsizlik bĆ¼yĆ¼k, gelir dağılımı uƧurumu derin, emeğin milli gelirden aldığı pay ise komiktir. 

Devasa bir yoksullaşma Ƨarkında yoksulluk, gelir adaletsizliği, ağır Ƨalışma koşullarında ezilen emekƧiler 1 Mayıs 2023’de yine alın terine ve ƶzgĆ¼rlĆ¼ÄŸĆ¼ne sahip Ƨıkmak iƧin alanlarda, Taksim’de olacak…

“TĆ¼rkiye Ƨokuluslu şirketlerin ‘ucuz emek deposu’ değildir,” vurgusuyla 2022 yılında TĆ¼rk-İş’in ‘Yoksulluğun Gƶlgesinde 1 Mayıs Bildirisi’nde, “Milyonlar kadrosuz, kayıt dışı, sendikasız ve aƧ... 2022 1 Mayıs’ında da emekƧinin hĆ¢linde değişen bir şey yok. Zaten dĆ¼ÅŸĆ¼k olan Ć¼cretler enflasyon karşısında iyice eridi. Asgari Ć¼cret aƧlık sınırının altında kaldı. Sigortasız Ƨalıştırma Ƨok yaygın. Yaklaşık 13.1 milyon iÅŸĆ§i sendikasız,”[5] denildiğinden bu yana değişen bir şey yok; tabii tĆ¼m olumsuzlukların katmerlendiğini saymazsak!

Bu noktada 1 Mayıs her zamanki gibi ƶnemini koruyor; Ä°ÅŸĆ§i EmekƧi Birliği “Tarihsel ve sınıfsal ƶzĆ¼ne uygun 1 Mayıs’ı ƶrgĆ¼tleyelim… Emeğimiz, ƶzgĆ¼rlĆ¼ÄŸĆ¼mĆ¼z, geleceğimiz iƧin 1 Mayıs’a!” şiarıyla Ä°stanbul’da Cevahir AVM ƶnĆ¼nde eylem gerƧekleştirip, “Taksim1 Mayıs Meydanıdır! ƜstĆ¼ndeki keyfi yasaklamaların kalkması iƧin birleşik mĆ¼cadeleyi bĆ¼yĆ¼telim!”[6] dedi.

TĆ¼rkiye Devrimci Ä°ÅŸĆ§i Sendikaları Konfederasyonu (DÄ°SK), Kamu EmekƧileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), TĆ¼rk MĆ¼hendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), TĆ¼rk Tabipleri Birliği (TTB) ve TĆ¼rkiye Diş Hekimleri Birliği (TDB) de 1 Mayıs 2023 programını aƧıklarken; Arzu Ƈerkezoğlu, 1 Mayıs’ın Taksim Meydanı’nda kutlanması iƧin valilikle gƶrĆ¼ÅŸme yapılacağını duyurup, “1 Mayıs ve Taksim yasağı Ć¼lkemizdeki bĆ¼tĆ¼n yasakların simgesidir. 1 Mayıs ve Taksim yasağı hukuk tanımayan, yasakƧı zihniyetin de simgesidir. Biz biliyoruz ki bu 1 Mayıs 2023 Taksim’in yasaklı olduğu son 1 Mayıs olacak. BugĆ¼n Ä°stanbul valisi ile gƶrĆ¼ÅŸme gerƧekleştireceğiz. Ä°ktidara Ƨağrımız şudur ki: gelin Cumhuriyetin 100.yılında bu hukuksuz Taksim yasağını hep birlikte kaldıralım ve 1 Mayıs’ımızı ƶzgĆ¼rce Taksim Meydanı’nda ve bĆ¼tĆ¼n TĆ¼rkiye de meydanlarda en coşkulu şekilde kutlayalım,”[7] deyip ekledi: 

“2013 yılından beri var olan Taksim yasağı, bu Ć¼lkedeki bĆ¼tĆ¼n yasakların simgesidir. Biz inanıyoruz ve biliyoruz ki bu 1 Mayıs 2023, Taksim’in yasaklı olduğu son 1 Mayıs olacaktır… 1 Mayıs’ın katılımcısı bĆ¼tĆ¼n kurumlarla birlikte tĆ¼m Ä°stanbul halkını Ä°stanbul’da, Maltepe Meydanı’nda, 1 Mayıs meydanında buluşmaya Ƨağırıyoruz”![8]

Umudunu KılıƧdaroğlu’nun seƧilmesine bağlayanların kararı kimseyi şaşırtmadı elbette!

GeƧen yıl da ƶyle olmamış mıydı? DÄ°SK, KESK, TMMOB, TTB ve TDB’nin 2022’deki aƧıklamasında 1 Mayıs adreslerinin Maltepe Meydanı olduğunu duyurdular.[9]

Kaldı ki Maltepe kararı malum Ƨevrelerce alınmıştı aƧıklanmasından Ƨok ƶnce; “Nasıl” mı?

2023 1 Mayıs toplantıları bir dizi kurumun Ƨabasına rağmen yine geƧ bir tarihte başladı. Uzun zamandır her yıl gerƧekleşen toplantıların dĆ¼zeyinin dĆ¼ÅŸtĆ¼ÄŸĆ¼nĆ¼ sƶyleyebiliriz. Gelinen aşamada sendikal bĆ¼rokrasinin kendi programını deklere ettiği, bunu da ortaklaşma olarak sunduğu toplantılardan bahsediyoruz. GeƧen sene bu durumun daha da ileri taşındığı bir pratik yaşadık. DƶrtlĆ¼ olarak ifade edilen (DÄ°SK, KESK, TTB, TMMOB) bileşen, diğer kurumlar adına hazırlanan ve kĆ¼rsĆ¼de okunan metni hazırlayarak diğer kurumların ƶnĆ¼ne koydu. BirkaƧ kurum dışında bu tutuma tepki gƶsteren ise olmadı. Hatta sınıf devrimcilerinin ve birkaƧ kurumun bu dayatmaya karşı tutumlarına saldırmayı kendilerine gƶrev bildiler. Ciddi bir dayatma ve tutum orta yerde duruyorken solun geniş kesimlerinin bu dayatmayı olağan karşılaması gelinen dĆ¼zeyin gƶrĆ¼lmesi iƧin fazlasıyla yeterlidir.

2023 1 Mayıs’ı gĆ¼ndemli toplantıda sol hareketin iddasızlaşmasının yeni bir boyut kazandığını sƶyleyebiliriz. Sendika bĆ¼rokratları ilk toplantıda yine kendi programlarını aƧıkladılar ve bu programa solun tĆ¼m kesimlerini yedeklemeye dƶnĆ¼k adımlarını attılar… bir an ƶnce Maltepe’nin netleşmesi ve kolların oluşturulması dĆ¼ÅŸĆ¼ncesinden başka bir şey ifade etmediler. Sƶz almayan kurumların sessiz kalmalarıysa dayatmaları kabullenmeleri anlamına gelmektedir.

Ä°stanbul 1 Mayıs’ı denince akla gelen ilk şey Taksim’dir. Taksim tartışmasız olarak 1 Mayıs alanıdır. Devrimci ve ilerici iÅŸĆ§ilerin, emekƧilerin kanla canla kazandığı meydandır. Taksim’in aƧılması ve kapanması iÅŸĆ§i sınıfı ve geniş kesimlerin ƶrgĆ¼tlĆ¼lĆ¼ÄŸĆ¼ ve mĆ¼cadelesiyle doğrudan ilişkilidir. Ä°ÅŸĆ§i sınıfı, emekƧiler, geniş kesimler ƶrgĆ¼tlĆ¼ ve militan bir hat izlediğinde Taksim yasakları boşa dĆ¼ÅŸĆ¼rĆ¼lmĆ¼ÅŸ ve kutlamalar gerƧekleştirilmiştir. Sermaye devleti işbirlikƧi sendika ağalarını ve devletin tĆ¼m kurumlarını devreye sokarak Taksim iradesini ve Taksim 1 Mayısları Ć¼zerinden aĆ§Ä±ÄŸa Ƨıkan mĆ¼cadele azmi ve iradesini kırmak iƧin azgınca saldırmıştır. Gelinen aşamada Taksim yasaklıdır, daha doğru ifadeyle sermaye devletinin sınıf tutumunun bir yansıması olarak keyfi olarak yasaklanmış, iÅŸĆ§i ve emekƧilere kapatılmıştır. DĆ¼n olduğu gibi bugĆ¼n de Taksim Ć¼zerindeki yasak devrimci ve ilerici gĆ¼Ć§lerin, iÅŸĆ§ilerin, emekƧilerin, kadınların, genƧlerin birleşik mĆ¼cadelesiyle aşılacaktır. Aksi her beklenti mĆ¼cadele ile elde edilen-edilebilecek her şeyi burjuva dĆ¼zenin ve aktƶrlerinin insafına terk etmek demektir.

GeƧmişte birleşik biƧimde Taksim iradesinin koyulması Ƨabasının parƧası olmayan kurumlar Taksim karşısında temkinli davranmak zorunda kalıyorlardı. Politik planda dahi olsa “Taksim olmalı… Ama”larla devam eden cĆ¼mleler kuruyorlardı. Gelinen aşamada ise politik planda dahi Taksim iddiasını ortaya koymaktan uzaklaştıkları gibi Taksim tutumuna “Maceracılık”, “Ä°ÅŸĆ§ileri polise coplatma girişimi”, “Sınıftan kopukluk”, “Uygunsuz durum yaratma” vb. ifadelerle aƧıktan karşı duruş sergileyen konumda duruyorlar. Devrimci gĆ¼Ć§lerin zayıflığı ve gĆ¼Ć§lĆ¼ bir sınıf hareketinin yoksunluğundan gĆ¼Ć§ alarak bu tutumlarını rahat biƧimde sergiliyorlar. Bu tutumların sahiplerinin takiyeciler olduğunu ise unutmamak gerekir. Yarın Taksim barikatları aƧıldığında en ƶnde yer almak iƧin her tĆ¼rlĆ¼ ilke, değer yoksunu davranışları ortaya koyacaklarından ÅŸĆ¼phe duymamak gerekir.

1 Mayıs gĆ¼ndemli toplantıda dƶrtlĆ¼ adına yapılan konuşmada “Taksim başvurusu yapacağız ama Maltepe’deyiz” demeye gelen aƧıklama yapıldı. BirkaƧ devrimci kurum tarafından Taksim’in ƶnemi ve birleşik biƧimde Taksim iradesi ortaya koymanın gerekliliği vurgulandı. Bazı Ƨevreler ise doğrudan ve Taksim dĆ¼ÅŸĆ¼ncesine saldırmadan Maltepe Ć¼zerinden fikrini beyan etti. Bazı Ƨevreler ise adeta dĆ¼ÅŸkĆ¼n ve Taksim dĆ¼ÅŸmanı aƧıklamalar yapma yolunu seƧtiler![10]

Sonrası da Beşiktaş’taki Taksim’den vazgeƧen Maltepe “aƧıklaması”!

Ɩzetin ƶzeti: 2023 1 Mayıs depremin yarattığı yıkım ve 14 Mayıs’ta gerƧekleşecek genel seƧim gĆ¼ndemi ile karşılanırken; sƶmĆ¼rĆ¼ dĆ¼zeninin yol aƧtığı ağır yıkımın ortaya serildiği, baskı ve zorbalığını tırmandırdığı bƶylesi bir dƶnemde tarihsel ve gĆ¼ncel anlamına uygun bir 1 Mayıs’ın ƶrgĆ¼tlenmesinin, Ƨıkışının yaşamsal ƶnemde olduğu “es” geƧilemez!

SeƧim sandığı emekƧiler iƧin kesinlikle bir ƧƶzĆ¼m platformu olarak gƶsterilmemeli, gerƧek kurtuluşun iÅŸĆ§i ve emekƧilerin sƶmĆ¼rĆ¼ dĆ¼zenine karşı mĆ¼cadelesiyle kazanılacağı gĆ¼Ć§lĆ¼ bir şekilde ifade edilmelidir; DÄ°SK Genel Sekreteri ve Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu’nun, “Ä°ÅŸĆ§iler kendilerine dayatılan koşullara cevabı bu iktidarı gƶndererek verecek… Ä°ÅŸĆ§iler 1 Mayıs’tan seƧime kadar bu iktidarın defolup gitmesi iƧin mĆ¼cadele edecek,”[11] sƶzleri, eğer bir “şaşırtmaca” değilse, kof bir ajitasyondan ƶte anlam taşımaz.

 

YERKƜRENİN HƂL(LER)İ

 

“Ɩyle bir yere geldik ki,

hiƧ bir sokağın adı yok...”[12]

 

Alt Ć¼st olan sĆ¼rdĆ¼rĆ¼lemez kapitalizmin kriziyle sarsılan yerkĆ¼resi ile coğrafyamızdaki gerƧekler dikkate alındığında reformcu/ dĆ¼zene endeksli 1 Mayıs karar(lar)ı -en hafif deyişle- yanlıştır.

“GĆ¼nĆ¼mĆ¼zde sekiz aile dĆ¼nya nĆ¼fusunun yarısının elindekine eşit bir servete sahip”ken;[13] yerkĆ¼rede gelir adaletsizliğinin giderek derinleştiğine dikkat Ƨeken Oxfam’ın, “En Zenginler”in servetlerini yĆ¼zde 42 artırdığı belirttiği[14] tabloda kazanılan her 100 doların 63 doları dĆ¼nya nĆ¼fusunun en Ć¼stĆ¼nde yer alan yĆ¼zde 1’lik zengin sınıflara gidiyor. Geriye kalan her 37 dolar ise altta kalan yĆ¼zde 99’luk yoksul kesimler arasında paylaşılıyor! TĆ¼rkiye’deki 13 milyarderin serveti 44 milyon kişinin toplam servetinden daha fazlayken; en zengin yĆ¼zde 1’in serveti ise en yoksul kesimlerin yĆ¼zde 90’ının sahip olduğu servetten 1.5 katı daha fazla![15]

BM verilerine gƶre dĆ¼nya Ƨapında yaklaşık 30 milyon Ƨocuk aƧlık nedeniyle ƶlĆ¼m tehlikesi altında yaşıyor;[16] TĆ¼rkiye’de 5 yaş altı Ƨocukların yĆ¼zde 6’sı kronik yetersiz beslenme, yĆ¼zde 1.7’si ise akut yetersiz beslenme sorunuyla karşı karşıya.[17]

‘DĆ¼nya Ƈocuk Ä°ÅŸĆ§iliği ƖrgĆ¼tĆ¼’ne gƶre, yeryĆ¼zĆ¼nde 200 milyon Ƨocuk iÅŸĆ§i bulunuyor ve 120 milyon Ƨocuk ise ağır işlerde Ƨalıştırılıyor.[18] “Ƈocuk Ä°ÅŸĆ§i Cumhuriyeti”[19] diye anılan coğrafyamız Ƨocuklar iƧin bir cehennemden farksızdır.

‘İş ve Ƈevre Hekimliği’ kitabının editƶrĆ¼ Joseph LaDou (2021) “BĆ¼tĆ¼n iÅŸĆ§iler arasında en kolay sƶmĆ¼rĆ¼lenler Ƨocuklardır,” deyip, “Ƈocukların, bazı Asya Ć¼lkelerinde işgĆ¼cĆ¼nĆ¼n yĆ¼zde 11’ini, Afrika’da yĆ¼zde 17’sini ve Latin Amerika’da yĆ¼zde 25’ini oluşturduğunu” belirtir.[20]

‘Uluslararası Ƈalışma ƖrgĆ¼tĆ¼’ (ILO)’nun raporuna gƶre DĆ¼nyada 5-11 yaş aralığındaki Ƨocuk iÅŸĆ§i sayısında artış var; kĆ¼resel Ƨocuk iÅŸĆ§i sayısının yarısından fazlası bu yaş aralığında. 5 ile 17 yaş arası Ƨocuklarda, fiziksel ve ruhsal sağlıkları ile gĆ¼venlikleri aƧısından tehlike yaratabilecek işlerde Ƨalışanların sayısı 2016’dan beri 6.5 milyon artışla 79 milyona ulaştı.[21]

Almanya’da ise Bertelsmann Vakfı’nın araştırmasına gƶre, her 5 Ƨocuktan ve her 4 genƧ yetişkinden biri yoksulluk riski altındayken;[22] ILO ve ‘BM Ƈocuklara Yardım Fonu’nun (UNICEF) raporlarına gƶre, dĆ¼nya genelinde 5-17 yaş aralığında 160 milyondan fazla Ƨocuk iÅŸĆ§i bulunuyor. Bunlardan yaklaşık 80 milyonu ise modern kƶlelik[23] sayılacak tehlikeli şartlarda Ƨalıştırılıyor.[24]

‘DĆ¼nya Ä°stihdam Konfederasyonu’ Başkanı Bettina Schaller kĆ¼resel istihdamın yĆ¼zde 60’ına karşılık gelen yaklaşık bir milyar insanın kayıt dışı Ƨalıştığına dikkat Ƨekiyor;[25] ‘Almanya Federal Ä°statistik Ofisi’ne (Destatis) gƶre reel Ć¼cretler, 2022’de yĆ¼zde 4.1 gerileyerek, 2008’den beri en yĆ¼ksek yıllık dĆ¼ÅŸĆ¼ÅŸĆ¼nĆ¼ gƶsterirken; 2022’de ortalama enflasyon yĆ¼zde 7.9’la 1951’den beri en yĆ¼ksek seviyesini gƶrdĆ¼.[26]

Washington’daki ‘Ekonomi Politikaları EnstitĆ¼sĆ¼’nĆ¼n (EPI) verilerine gƶre, 1980 sonrasında işgĆ¼cĆ¼ Ć¼retkenliği toplam yĆ¼zde 72.2 (yılda ortalama yĆ¼zde 1.33) bĆ¼yĆ¼me gƶstermesine karşın, enflasyondan arındırılmış ortalama reel Ć¼cretler toplamının sadece yĆ¼zde 8.7 arttığını belgeliyor (yıllık ortalama sadece yĆ¼zde 0.2!).[27]

Ayrıca ‘Ä°nşaat ve AğaƧ Ä°ÅŸĆ§ileri Enternasyonali’, dĆ¼nya genelinde artan iş cinayetlerini Stockholm’de protesto ederken;[28] Japonya’da bir hĆ¼kĆ¼met raporu, 2018’de 158 kişinin aşırı Ƨalışmaya bağlı sağlık sorunlarından ƶtĆ¼rĆ¼ ƶldĆ¼ÄŸĆ¼nĆ¼ ortaya koydu.[29]

Elbette tepkiler de kaƧınılmaz oluyor.

Ɩrneğin Hindistan’da hĆ¼kĆ¼metinin ekonomik kriz karşısında uyguladığı kemer sıkma politikalarına halk sessiz kalmıyor; dƶrt bir yanında farklı meslek grupları dĆ¼zenledikleri eylemlerle Ƨalışma koşullarının ve Ć¼cretlerinin iyileştirilmesini istiyor.[30]

Hindistan genelinde 50 milyondan fazla emekƧi dĆ¼ÅŸĆ¼k Ć¼cretleri, kƶtĆ¼ Ƨalışma koşullarını, ƶzelleştirmeyi ve ekonomik krizi protesto etmek amacıyla greve giderken;[31] 680 milyon kişinin yoksulluk iƧerisinde yaşadığı Ć¼lkede eylemler sadece sanayi iÅŸĆ§ilerini değil, kƶylĆ¼leri ve kent yoksullarını da kapsıyor… Hindistan’daki emekƧilerin yĆ¼zde 90’ı, iş gĆ¼venliğinin asgari dĆ¼zeyde olduğu ve sendika kurma hakkının neredeyse hiƧ olmadığı, kayıt dışı sektƶrde istihdam ediliyor… Hindistan’daki iş gĆ¼cĆ¼nĆ¼n sadece yĆ¼zde 4’Ć¼ sendikalı…[32]

Ä°ÅŸĆ§i/ emekƧiler iƧin sƶmĆ¼rĆ¼ ve aƧlık daha da yoğunlaşırken; NATO Ć¼lkelerinin 2021’de 1.15 trilyon dolar olan savunma harcamaları, 2022’de tahmini cari rakamlara gƶre 1.17 trilyon dolara Ƨıktı![33]

Yanan, yıkılan bir yerkĆ¼renin hĆ¢li iÅŸĆ§i sınıfını, emekƧileri sokaklara Ƨağırıyor; “Elveda proletarya” Ć§Ä±ÄŸÄ±rtkanlıklarının gĆ¼ncel versiyonu “prekarya” ya da “iÅŸĆ§i sınıfının yerini robotlara bırakması” vb. fanteziler, bu durumu ƶrtbas edemiyor![34]

Ɩzetle: Bertolt Brecht’in, “Ä°ÅŸĆ§i sınıfının insanlığa karşı hiƧbir borcu yoktur. Ä°nsanlık ona borƧludur,” diye tarif ettiği tarihsel gĆ¼Ć§ konusunda “Mao’nun dediği gibi; ‘Sınıf mĆ¼cadelesini hiƧbir zaman unutmayalım’...”[35]

 

VE COĞRAFYAMIZ…

 

“Sık dişini, yılma sakın, vazgeƧme bu umuttan

Elbet bir gĆ¼n insanlar hasretle kenetlenir

Gƶr işte o zaman devranını dĆ¼nyanın

Bilinmedik cemrelerle bak nasıl ƧiƧeklenir.”[36]

 

Ɩnce kimi verileri sıralayalım…

i) DĆ¼nyada iÅŸĆ§ilerin yĆ¼zde 19’una asgari Ć¼cret ƶdenmekteyken; bu oran Ƈalışma ve Sosyal GĆ¼venlik Bakanı Vedat Bilgin’e gƶre TĆ¼rkiye’de yaklaşık iki katı, yĆ¼zde 37’dir. Ancak DÄ°SK-AR’a gƶre Ć¼cretli Ƨalışanların yĆ¼zde 50’ye yakınının bu kapsamdadır. Bu makası biraz aƧarsak Ć¼cretlilerin yĆ¼zde 64’Ć¼ne asgari Ć¼cretin altı ve yĆ¼zde 50 Ć¼stĆ¼ arasında bir ƶdeme yapıldığını gƶsteriyor. Diğer bir deyişle TĆ¼rkiye’de asgari Ć¼cret en yaygın Ć¼cret hĆ¢line geliyor.[37]

ii) Asgari Ć¼cretli 2022 yılında 10 yıl ƶncesine gƶre 96 dolar daha az Ć¼cret alıyor.[38] 2022’de asgari Ć¼cret 1980’lerdeki dĆ¼zeyinde.[39]

iii) ‘BĆ¼ro EmekƧileri Sendikası’na gƶre aƧlık sınırı asgari Ć¼cretin yaklaşık 3 bin lira Ć¼stĆ¼ne Ƨıktı. Yalnızca gĆ¼nlĆ¼k gıda harcamasının maliyeti 375 lira olurken yurttaşlar, yoksulluk ve aƧlıktan kaƧamıyor.[40] DÄ°SK’e bağlı Genel-İş Sendikası’nın araştırmasına katılan iÅŸĆ§ilerin yĆ¼zde 89’u Ć¼cretinin yetmemesi nedeniyle hayatını borƧlanarak sĆ¼rdĆ¼rdĆ¼ÄŸĆ¼nĆ¼ belirtti.[41] 

Grev yasaklı otoriter 4688 sayılı yasanın 10’uncu yılında memur maaşları enflasyonun altında ezildi. Memurlar artan refah ve ekonomik bĆ¼yĆ¼meden pay alamadığı gibi maaşları asgari Ć¼crete yaklaştı.[42]

iv) TĆ¼rkiye 2022’de yĆ¼zde 5.6 bĆ¼yĆ¼dĆ¼. EmekƧinin milli gelirden aldığı pay yĆ¼zde 25.2’ye gerilerken sermayenin payı yĆ¼zde 56.7’ye Ƨıktı. Sendikalar, “BƶlĆ¼ÅŸĆ¼m krizi” dedi.[43] AKP’nin iktidara geldiği 2002’de 10.6 milyon Ć¼cretlinin pastadaki payı yĆ¼zde 28.3’dĆ¼. 2022’de sayıları 22.6 milyona Ƨıkan Ć¼cretli Ƨalışanların payı yĆ¼zde 26.5’e geriledi.[44] 

Pandemide emeğin payı dĆ¼ÅŸerken, sermayenin yĆ¼kseldi. Emeğin payı yaklaşık 5 puan azalışla yĆ¼zde 35.1’den yĆ¼zde 30.2’ye gerilerken, sermaye payı ise 5.6’lık bir artışla yĆ¼zde 47’den yĆ¼zde 52.6’ya yĆ¼kselmiştir. Bƶylece emek ve sermaye payları arasında 2019’da 11.9 puan fark varken, bu fark 2021’de 22.4 puana fırlamıştı. Ä°ki yıllık pandemi dƶneminde sınıflar arasında makas aƧılmış ve sınıfsal gelir eşitsizliği bĆ¼yĆ¼mĆ¼ÅŸtĆ¼r.[45]

v) TĆ¼rkiye Ä°statistik Kurumu’na (TƜİK) gƶre, Ƨalışanların sadece yĆ¼zde 34’Ć¼ kayıtlı.[46] Kayıt dışı Ƨalışanların hızla arttığı TĆ¼rkiye gĆ¼vencesizler Ć¼lkesine dƶnĆ¼ÅŸtĆ¼.[47] 2 milyon 124 bin sendikalı Ƨalışana karşılık 2 milyon 463 bin Ƨalışanın sigortası yok. 12 milyon 903 Ƨalışanın ise sigortası var ancak sendikası yok.[48]

vi) Ƈalışma Bakanlığı’na gƶre TĆ¼rkiye’de 15 milyon 987 bin iÅŸĆ§i Ƨalışmaktadır. Bunların 2 milyon 280 bini sendika Ć¼yesidir. Disk-Ar’a gƶre Ƨalışan iÅŸĆ§i sayısı 16 milyon 254 bindir. Bunların ancak 1 milyon 132 bini sendika Ć¼yesi olarak toplu iş sƶzleşmesinden yararlanabilmektedir. Yine Disk-Ar’a gƶre Ć¼lkemizde sendikalaşma oranı yĆ¼zde 10’nun altındadır.[49] Coğrafyamızda iÅŸĆ§i sendikaları gĆ¼Ć§sĆ¼zdĆ¼r. 20 işkolunda kurulu 218’in Ć¼zerinde sendika vardır. Ama bunların sadece 60 kadarı sƶzleşme yapabilecek durumdadır.[50]

vii) ‘KĆ¼resel Sanayi Ä°ÅŸĆ§ileri Sendikası’ (IndustriALL) Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Ɩzkan’a gƶre, “TĆ¼rkiye sendikal haklar aƧısından, dĆ¼nyanın en kƶtĆ¼ 10 Ć¼lkesi arasında. Uluslararası sendikaların sĆ¼rekli şikĆ¢yet aldığı Ć¼lkelerin başında TĆ¼rkiye geliyor.”[51] 

AKP dƶneminde grevsizlik rekoru kırıldı. 2021’de sadece 516 iÅŸĆ§i greve katılmış. Bu sayı 12 EylĆ¼l dƶneminden bile dĆ¼ÅŸĆ¼k. AKP dƶneminde toplam 87 bin iÅŸĆ§i greve katılabilirken 194 bin iÅŸĆ§inin grevi ise ertelendi.[52] AKP dƶneminde milli gĆ¼venlik, genel sağlık gibi gerekƧelerle toplamda 20 grev ertelendi. Sƶz konusu 20 grev yaklaşık 195 bin iÅŸĆ§iyi kapsıyor.[53]

viii) ILO TĆ¼rkiye Ofisi’nin raporuna gƶre, ev iÅŸĆ§ilerinin en iyi ihtimalle 2019’da yĆ¼zde 80’den, 2020’de ise yĆ¼zde 70’ten fazlası sosyal gĆ¼venlik haklarına ulaşamıyor.[54]

ix) Coğrafyamızda 50 saat ve daha fazla Ƨalışanların oranı yĆ¼zde 25. TĆ¼rkiye bu oran ile Meksika’dan sonra en uzun Ƨalışma saatlerine sahip.[55]

x) ‘Genel-İş’in raporuna gƶre erkekler, kadınlara oranla yĆ¼zde 17.6 daha fazla kazanıyor. Her 10 kadından 3’Ć¼ kayıt dışı Ƨalıştırılıyor.[56] 2016’da kadınlar arasında işsizlik oranı yĆ¼zde 13.7 iken bu oran 2021’de yĆ¼zde 14.7’ye Ƨıktı.[57]

xi) SGK istatistiklerine gƶre, TĆ¼rkiye Avrupa Ć¼lkeleri arasında yĆ¼z binde 5 oranında ƶlĆ¼mlĆ¼ iş kazası ile birinci. ‘İş Sağlığı ve GĆ¼venliği Meclisi’ne gƶre 30 bin 224 iÅŸĆ§i Ƨalışırken yaşamını yitirdi.[58]

Kolay mı? En ucuz şeyin insan hayatı olduğu coğrafyamızda her gĆ¼n 5 iÅŸĆ§i kazalarda ƶlĆ¼yor;[59] AKP iktidarında iş cinayetleri arttı, en az 801 Ƨocuk Ƨalışırken ƶldĆ¼.[60]

Ɩrneğin 14 Ekim 2022 Amasra’sı TĆ¼rkiye’nin bĆ¼yĆ¼k madenci kırımları arasında ilk sıralara yerleşti. 41 iÅŸĆ§inin ƶldĆ¼ÄŸĆ¼ Amasra Maden Katliamı TĆ¼rkiye’deki bĆ¼yĆ¼k madenci katliamları arasında beşinci sırada. Daha ƶnce 1983’te ArmutƧuk’ta 103, 1990’da Yeni Ƈeltek’te 68, 1992’de Kozlu 263, 2014’te Soma’da 301 maden iÅŸĆ§isi ƶlmĆ¼ÅŸtĆ¼.[61] “Bu işin fıtratı” deyip geƧtiler.

Oysa SelƧuk KozağaƧlı’nın, “ƖngƶrĆ¼lemeyen şey kazadır, ƶngƶrĆ¼len şey kaza değil cinayettir,” ifadesindeki Ć¼zere iş cinayetleri “kader” falan değil; bƶyle bir kader planı yok; sermayeyi değil emeği korumayı esas alırsanız iş cinayetlerini ƶnlersiniz![62]

xii) TƜİK’e gƶre coğrafyamızda yĆ¼zde 70.6’sı erkek ve yĆ¼zde 29.4’Ć¼ kız Ƨocuğu olmak Ć¼zere 720 bin Ƨocuk iÅŸĆ§i bulunuyor.[63] 2013’ten beri en az 514 Ƨocuk Ƨalışırken yaşamını yitirdi. ILO, her 10 Ƨocuktan birinin Ƨocuk iÅŸĆ§i olarak Ƨalıştırıldığını belirtip, “TĆ¼rkiye’de bu oranın 2 milyon olduğu dĆ¼ÅŸĆ¼nĆ¼lĆ¼yor” dedi.[64]

Ayrıca ‘Derin Yoksulluk Ağı’na gƶre, Ƨocukların yĆ¼zde 85’inde yeterli beslenme sorunu var. Hanelerin yĆ¼zde 38.7’sinde neredeyse her gĆ¼n Ć¶ÄŸĆ¼n atlanıyor.[65]

2019’da 232 Ƨocuk intihar etti. 5 yılda en az 328 Ƨocuk iÅŸĆ§i iş cinayetlerinde can verdi. Hayatını kaybedenlerin 106’sı 14 yaş ve altı Ƨocuklardan oluşuyor.[66]

Verileri daha da Ƨoğaltmak mĆ¼mkĆ¼n, ancak uzatmadan toparlarsak: SƶmĆ¼rĆ¼yĆ¼ derinleştirip, yaygınlaştıran TĆ¼rkiye tekelci kapitalizmi daha fazla artı değer iƧin daha fazla artık nĆ¼fusa ihtiyaƧ duyuyor artık. Bu artık nĆ¼fus da hızla toplumun orta katmanlarından devşiriliyor.

Derler ya hani, “bƶylesi ancak savaşlarda olur” diye. Prof. ErinƧ Yeldan’ın tespitleri/ veriler, istatistiki birer sonuƧ olmaktan ziyade, bir “iƧ savaş” tasviri gibidir 

2019’dan sonra Ć¼lkede Ć¼retilen değerin bir avuƧ sermayedarla milyonlarca emekƧi arasında nasıl paylaşıldığını gƶrĆ¼yoruz. Daha doğrusu paylaşım demek hafif kalır. Zira emekƧilerin aldığı pay yĆ¼zde 31.2’den yĆ¼zde 26’ya inerken, sermayenin payı yĆ¼zde 56.2’den yĆ¼zde 64’e fırlamış. Bu kadar kısa zamanda, bu denli bĆ¼yĆ¼k bir gelir transferinin ancak, “emeğin hiper sƶmĆ¼rĆ¼sĆ¼ ve spekĆ¼latif rantlara dayalı servet transferi” sayesinde gerƧekleşebildiğini belirtiyor, Yeldan.

Bir sĆ¼redir Prof. Korkut Boratav da benzer şeye dikkat Ƨekiyordu zaten. EmekƧiler aleyhine, “Cumhuriyet tarihinde eşi gƶrĆ¼lmemiş bir bƶlĆ¼ÅŸĆ¼m şoku” yaşandığını sƶylĆ¼yordu.

Karl Marx, Kapital’de “Artık nĆ¼fus, sermayenin değişen değerlenme ihtiyaƧları iƧin gerƧek nĆ¼fus artışının sınırlarından bağımsız olarak, her an sƶmĆ¼rĆ¼lmeye hazır insan malzemesi yaratır” der. TĆ¼m zamanlara ait değil, kapitalizme ƶzgĆ¼ bir nĆ¼fus yasasıdır. Emek piyasasının bir nevi balans ayarıdır. Kriz dƶnemlerinde Ƨalışanlar Ć¼zerinde baskı kurar, Ć¼retimin hızlandığı zamanlarda ise emekƧilerin fazla pay taleplerini dizginler.

Geleceğe dair de bir şeyler anlatıyor gelişmeler bize. TĆ¼rkiye daha ƶnce hiƧ olmadığı kadar sınıfların keskinleştiği bir topluma dƶnĆ¼ÅŸĆ¼yor esasında. 6 milyona yakın kamu Ƨalışanı ve tarımdaki istihdam hariƧ, 2009’da 7.5 milyon olan Ć¼cretli emekƧi sayısı bugĆ¼n 13.7 milyona ulaştı. Ɯcretli emeğin işgĆ¼cĆ¼ne oranı yĆ¼zde 32’den yĆ¼zde 41’e; istihdama oranı ise yĆ¼zde 37’den yĆ¼zde 47’ye yĆ¼kseldi. Normal nĆ¼fus artışı hızıyla kıyaslandığı zaman, yoksullaşmanın ve sınıf değişiminin hızı dikkate değer…[67]

Ɩzetle “Modern emekƧi, sanayinin gelişmesiyle birlikte yĆ¼kseleceği yerde, her geƧen gĆ¼n kendi sınıfının yaşam koşullarının daha da altına dĆ¼ÅŸer, ele gĆ¼ne avuƧ aƧacak kadar yoksullaşır; Ć¼stelik bu yoksulluk, nĆ¼fustan da zenginlikten de daha hızlı bĆ¼yĆ¼r,”[68] diye ƶzetlenen gĆ¼zergĆ¢hta yaşananlar[69] bir sınıf hareketinin zeminin genişletirken; imkĆ¢nını da bĆ¼yĆ¼tĆ¼yor. Şimdilik eksik olan, bu imkĆ¢nı hayata geƧirecek irade…

Oysa tam da bu noktada NĆ¢zım Hikmet’in (Nun [NĆ¢zım] Ha [Hikmet]) 1925 1 Mayıs yĆ¼rĆ¼yĆ¼ÅŸĆ¼nĆ¼ anlatan ‘Ä°stanbul’da 1 Mayıs’ındaki, “Kıpkızıl, kan kırmızı bayraklarımızın/ alevinden/ Sarı kursak bir balon gibi soldu gĆ¼neş./ Ciğerlerimizde şişen tĆ¼rkĆ¼ler ateş!

Kol kola/ DĆ¼ÅŸtĆ¼k yola/ Yedikule’den amele evleri Sirkeci’ye/ dayandı,/ KaragĆ¼mrĆ¼k kırmızıya boyandı.

Kasımpaşa tersaneyi yĆ¼klendi sırtına,/ GeƧtik kƶprĆ¼den/ Geliyoruz:/ Yol ver bize Cadde-i Kebir!

Kaldırımları sƶken topuklarımızla/ Tokatlıyan’da gƶbekli mebusları/ tokatladık./ Osmanbey’in ensesine atladık! 

Zifosladık Şişli’nin kadife mantosunu!

BugĆ¼n toz kondurmuyoruz/ keyfimize!

BugĆ¼n ‘Mayıs Bir’!

Bir Mayıs’ta Ä°stanbul/ Bizim olmuş gibidir!

HĆ¼rriyet-i Ebediye tepesinde taş kesilen/ Mahmut Şevket’in iskeleti!

Seni oraya diken sınıf/ Zırnık kadar bile vermedi bize hĆ¼rriyeti;/ Yıkıl karşımızdan!

Yangınları haykıran Yangın Kulesi/ tepeden bakma bize/ Bir gĆ¼n elbet/ Seni borazan yapacağız kendimize,/ Ä°stanbul’un ağzı/ Haykıracak kızıl inkılĆ¢bımızı!” dizelerinin bilinciyle 1 Mayıs tarihinin kĆ¼resel ve yerel ƶlƧekteki tarihini hatırlayıp, hatırlatmak kilit ƶnemdedir![70] 

 

1 MAYIS 2022

 

“HiƧ unutmam hiƧ unutmam,

hiƧ unutmam,

hiƧ unutmayın,

insan nasıl direnir başka,

hiƧ unutma!”[71]

 

2022, iki yıllık pandemi sĆ¼recinin ardından, iÅŸĆ§i ve emekƧilerin alanlara Ƨıktığı 1 Mayıs olmasından ƶtĆ¼rĆ¼ olumluyken; yaygın 1 Mayıs kutlamaları yaşandı. İƧişleri Bakanlığı’nın aƧıklaması bile bunu doğrular nitelikteyken; “78 ilde 198 etkinlik yapıldı.” 

Ä°stanbul, Ankara, Ä°zmir, Adana, Mersin, Kocaeli, Bursa, Antep, Van, Batman, Kars, Dersim, Siirt, Rize, Sinop, Mardin, Trabzon, Samsun, Ordu, Artvin, Giresun, Balıkesir, Denizli, Aydın, Muğla, Antalya, Edirne, Diyarbakır, Malatya, Şırnak, Adıyaman, Eskişehir vb. illerde kutlanması yanında; alanlarda epeyce yeni yer olması da ƶnemliydi elbette. 

Ancak sendikal bĆ¼rokrasinin 1 Mayıs kutlamalarına olumsuz mĆ¼dahaleleri de negatiflerdendi; 1 Mayıs’ta Taksim’den vazgeƧilmesi gibi…

Soldaki “sağa kayış” ile sendika bĆ¼rokratlarının CHP kuyruğuna takılması negatiflerin nedenlerini oluştururken; CHP kuyruğuna takılarak sendikacılık yapılamayacağı bir kere daha aĆ§Ä±ÄŸa Ƨıktı.[72]

Denilebilir ki “Sendikalar, CHP kuyruğuna takıldıkƧa, esas ƶnlemleri devrimcilere karşı almaya yƶneldi. Saray Rejimi’ne karşı mĆ¼cadele etmek yerine, devrimcilerin ƶnĆ¼nĆ¼ kesmek, iÅŸĆ§i sendikacılığı, solculuk vb. değildi.”[73]

Unutulmasın: 1 Mayıs emeğin dayanışma gĆ¼nĆ¼dĆ¼r. Emeğin kayıp ve kazanƧlarının muhasebesinin yapıldığı, devam eden eylemlerinin dayanışma zemininin gĆ¼Ć§lendirildiği gĆ¼nĆ¼n adıdır. Ä°ÅŸĆ§inin/emekƧinin siyasal ve sendikal ƶrgĆ¼tleriyle buluştuğu, sınıfının taleplerini topluca ve yĆ¼ksek sesle dillendirdiği gĆ¼ndĆ¼r. 1 Mayıs, Ƨocuk iÅŸĆ§iliğine, kadın emekƧilerin katmerli sƶmĆ¼rĆ¼sĆ¼ne, cinsiyet eşitsizliklerine, bĆ¼yĆ¼k bƶlĆ¼mĆ¼ ƶnlenebilir iş cinayetlerine karşı mĆ¼cadele azminin bilendiği gĆ¼ndĆ¼r. Kapitalist sƶmĆ¼rĆ¼ sistemine ve uluslararası emperyalist tahakkĆ¼m ilişkilerine karşı tek vĆ¼cut olarak haykırma fırsatının bulunduğu gĆ¼ndĆ¼r.

EmekƧi insan(lık)ın en bĆ¼yĆ¼k adımlarından birisi olarak 1 Mayıs tarihi bir kazanımdır; alet kullanmaya başlamak veya tekerleği icat etmek gibi bir eşiktir. Ɩzetle 1 Mayıs değerlerinin insan niteliğinin gelişiminde Ƨok belirleyici olduğunu sƶylemek abartı değildir.

Ć‡Ć¼nkĆ¼ 1 Mayıs insan(lık)ın sınıf kimliği şemsiyesi altında buluştuğu bĆ¼yĆ¼k enternasyonalist forumudur; iÅŸĆ§i sınıfın politik kimliğinin, dinamizminin temelini oluşturan 1 Mayıs, iÅŸĆ§ilerin uykudan uyanma ihtimalinden korkan sermaye iƧin, uyanıkken gƶrĆ¼len kĆ¢bustur.

Tam da bunun iƧin egemenler daima 1 Mayıs’ı 1 Mayıs olmaktan Ƨıkarmaya, ehlileştirip, devrimci ƶzĆ¼nden kopartmaya gayret ederler;[74] mesela 2022’de CHP lideri Kemal KılıƧdaroğlu, kişisel sosyal medya hesabından 1 Mayıs Emek ve Dayanışma GĆ¼nĆ¼ iƧin yayımladığı mesajda, “İşsizliğe mahkĆ»m edilen milyonlarca emekƧimizin ve ailelerin yaşadığı zorluklar, Saray ve ÅŸĆ¼rekasının umurunda bile değil,”[75] diyerek, meseleyi AKP’ye muhalefete indirgiyor!

 

1 MAYIS 2022 EYLEMLERÄ°[76]

Ä°STANBUL

Toplantı ve gƶsteri yĆ¼rĆ¼yĆ¼ÅŸĆ¼ yapılmasına izin verilmeyen Taksim Meydanı ve Ƨevresinde her sene olduğu gibi sıkı gĆ¼venlik ƶnlemleri alındı. Ɩnlemler kapsamında Taksim Meydanı, Talimhane, Tarlabaşı, Divan Kavşağı, Gezi Parkı etrafı, AtatĆ¼rk KĆ¼ltĆ¼r Merkezi ƶnĆ¼ ve Sıraselviler ile Ä°stiklal Caddesi’ne kadar tĆ¼m bƶlge, bariyerlerle Ƨevrilerek girişlere kapatıldı.

Ä°stanbul’da Taksim Meydanı’nın 1 Mayıs’a kapatılması da Taksim Ƨevresinde toplamda yĆ¼zlerce kişinin katıldığı eylemlerle protesto edildi. Eylemlerde yaklaşık 200 kişi gƶzaltına alındı. Beyoğlu ilƧesindeki Taksim Meydanı’na yĆ¼rĆ¼mek isteyen 50’ye yakın kişi gƶzaltına alındı. Mecidiyekƶy’de toplanarak Taksim’e yĆ¼rĆ¼mek isteyen kişilere polis ekipleri mĆ¼dahale etti.

Saat 06.00: Ä°stanbul Valiliği tarafından 1 Mayıs tedbirleri kapsamında alınan karar doğrultusunda, saat 06.00’dan itibaren Taksim Meydanı’na Ƨıkan yollar kapatıldı. 

Saat 08.45: Hak-İş Ä°stanbul Ä°l Başkanlığı korteji, GĆ¼mĆ¼ÅŸsuyu Caddesi’nden Kazancı Yokuşu’na geldi. 

Saat: 08.49 - Ä°stanbul’da Taksim ablukada. Ancak buna rağmen Ɩğrenci Kolektifleri, Ɩğrenci Faaliyeti, Kafe-Bar Ƈalışanları Dayanışması, Halkevleri, TƖP, DÄ°SK/Enerji Sen,[77] Ä°nşaat İş, GenƧlik Komiteleri, Emeğin GĆ¼cĆ¼, KATAŞ-SEN, Ä°nşaat Bir-Sen, Birleşik MĆ¼cadele GĆ¼Ć§leri, Umut-Sen, Nakliyat-İş, Devrimci Hareket, Devrimci GenƧlik Dernekleri, HKP ve MĆ¼cadele Birliği Ć¼yeleri Taksim Meydanı’nın 1 Mayıs’a yasaklanmasını Taksim Ƨevresinde eylemlerle protesto etti.

Saat 09.00: Taksim Meydanı’na Ƨelenk bırakan DÄ°SK Genel Başkan Arzu Ƈerkezoğlu, “1 Mayıs meydanı, Taksim meydanıdır” dedi.

Saat 09.01: Taksim’e Ƨıkan Ć¶ÄŸrenciler gƶzaltında

Saat 09.12: Ɩğrenci Kolektifleri ve Ɯniversiteli Feminist Kolektif Ć¼yesi beş Ć¶ÄŸrenci ve Kafe-Bar Ƈalışanları Dayanışması’ndan Ć¼Ć§ iÅŸĆ§i Taksim Meydanı’na yĆ¼rĆ¼rken gƶzaltına alındı. Toplumsal ƖzgĆ¼rlĆ¼k Partisi ve Halkevleri Ć¼yesi iki gruptan 12 kişi ise Taksim’e Ƨıkarken Elmadağ’da gƶzaltına alındı. ƇHD Ä°stanbul Şube, Beşiktaş Akaretler’de GenƧlik Komitesi Ć¼yesi 30’a yakın Ć¶ÄŸrencinin darp edilerek gƶzaltına alındığını duyurdu. 

Saat 09.50: Beşiktaş Barbaros Bulvarı’nda bir araya gelen Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) yƶneticileri ve Ć¼yeleri yasaklanan Taksim’e yĆ¼rĆ¼mek istedi. Gƶzaltına alınan 29 HKP Ć¼yesinden 4’Ć¼nĆ¼n avukat olduğu bildirildi.

Saat 10.37: MĆ¼cadele Birliği Ć¼yeleri 8 kişi Taksim’e Ƨıkmak isterken Elmadağ’da darp edilerek gƶzaltına alındı. Araca bindirilirken de darp edilen MĆ¼cadele Birliği Ć¼yeleri “1 Mayıs alanı Taksim Meydanı” sloganı attılar. 

Saat 10.40: Taksim’e Ƨıkmak isteyen Devrimci Hareket ve Devrimci GenƧlik Dernekleri’nden toplam 26 kişi gƶzaltına alındı. Bu sırada Ƨekim yapan Gazete Yolculuk muhabiri Buse SĆ¶ÄŸĆ¼tlĆ¼ de gƶzaltına alındı.

Saat 10.43: Cevahir AVM ƶnĆ¼nden Taksim’e yĆ¼rĆ¼mek isteyen Ä°ÅŸĆ§i Temsilcileri Konseyi ve Emeğin GĆ¼cĆ¼’nden iÅŸĆ§iler polis mĆ¼dahalesi sonrası gƶzaltına alındı

Saat: 10.45: Ä°stanbul’da Taksim’e yĆ¼rĆ¼mek isteyen Devrimci Parti ve ƖzgĆ¼rlĆ¼k Meclisleri Ć¼yesi 3 kişi polis mĆ¼dahalesi sonrası gƶzaltına alındı 

Saat 11.09: 1 Mayıs iƧin iÅŸĆ§iler SaraƧhane’de toplanmaya devam ediyor. “Ä°ÅŸĆ§iler, emekƧiler ile bir arada kavgamızla, coşkumuzla 1 Mayıs’ta Taksim demek iƧin buradayız!”

Saat 11.18: Mecidiyekƶy’den Taksim’e yĆ¼rĆ¼mek isteyen kişilerin ƶnĆ¼ polis tarafından kesildi. Taksim’e Ƨıkmakta isteyen kişilere polis tarafından mĆ¼dahale edilirken 22 kişinin gƶzaltına alındığı Ć¶ÄŸrenildi.

Saat 11.21: Ä°stanbul’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma GĆ¼nĆ¼’nĆ¼ kutlamak iƧin farklı noktalardan Taksim Meydanı’na yĆ¼rĆ¼mek isteyen kişilere polis mĆ¼dahale etti. 50’den fazla kişi darp edilerek gƶzaltına alındı.

Saat 11.47- Adalar Belediye Başkanı Erdem GĆ¼l’Ć¼n de iƧinde bulunduğu yaklaşık 100 kişiyi taşıyan teknenin 1 Mayıs kutlama alanı olan Maltepe’deki iskeleye yanaşmasına polis engel oldu. CHP Adalar Ä°lƧe Başkanı Ali Ercan Akpolat, denize atladı ve yĆ¼zerek kıyıya ulaştı.

Saat 11.58: Maltepe’de 1 Mayıs kutlaması.

Saat 11.58: Beyoğlu Taksim Meydanı’nda bir binanın Ƨatısına Ƨıkıp pankart aƧıp, slogan atan iki TAYAD’lı eylemci gƶzaltına alındı.

Saat 12.16: Ä°stiklal Caddesi’ne tĆ¼m giriş ve Ƨıkışlar kapatıldı. Alanda polis ve temizlik gƶrevlileri hariƧ kimse bulunmuyor.

Saat: 14.50: Beşiktaş’tan Taksim’e yĆ¼rĆ¼mek isteyen Umut-Sen Ć¼yelerine polis tarafından sert mĆ¼dahalede bulunuldu. MĆ¼dahalenin ardından 24 kişi gƶzaltına alındı. 

Saat: 15.51: Ä°stanbul Valiliği, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma GĆ¼nĆ¼’nde Taksim’e Ƨıkmaya, izinsiz gƶsteri ve yĆ¼rĆ¼yĆ¼ÅŸ yapmaya Ƨalışan 164 kişinin gƶzaltına alındığını ve haklarında işlem başlatıldığını aƧıkladı.

Saat 15.49: Taksim’de GenƧlik Korteji sloganlar eşliğinde koşarak polis barikatlarını aşmaya Ƨalıştı Polisin mĆ¼dahalesi sonrası 40’a yakın kişi gƶzaltına alındı. 

ƇHD, “Devrimci Hareket, MĆ¼cadele Birliği ve Devrimci Parti’den Ƨok sayıda gƶzaltı var. Uğurcan GĆ¼n ile Halil Yakut isimli 2 kişi Taksim Meydan’ından gƶzaltına alındılar. 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamak isteyen Ä°nşaat-İş ve Enerji-Sen iÅŸĆ§ileri gƶzaltına alındı. 9 iÅŸĆ§i gƶzaltında. Emeğin GĆ¼cĆ¼’nden 2 kişi de Cevahir ƶnĆ¼nden gƶzaltına alındı. Devrimci Hareket ve Devrimci GenƧlik Dernekleri’nden toplam 26 kişinin gƶzaltına alındığı bilgisini aldık. Bu sırada Ƨekim yapan Gazete Yolculuk muhabiri Buse SĆ¶ÄŸĆ¼tlĆ¼’nĆ¼n de gƶzaltına alındığını Ć¶ÄŸrendik. Cevahir AVM ƶnĆ¼nden, Emeğin GĆ¼cĆ¼ ve Kataşsen Ć¼yesi 8 iÅŸĆ§inin gƶzaltı bilgisi geldi. Sabah saatlerinden itbaren gƶzaltına alınanlar sağlık kontrolĆ¼ iƧin Bayrampaşa hastanesine gƶtĆ¼rĆ¼lĆ¼yor. Avukat arkadaşlarımız, hastanede otobĆ¼s iƧinde mĆ¼vekkillerimize işkence ve taciz uygulandığını bildirdi. Bir mĆ¼vekkilin omzu Ƨıkmış” denildi.

“Gebze Sendikalar Birliğinin kararlı duruşu sonrası valilik 1 Mayıs’a saatler kala kent meydanını iÅŸĆ§ilere aƧmak zorunda kaldı. Aslında iÅŸĆ§iler Gebze Kent Meydanı’nı ‘sƶke sƶke aldı’ diyebiliriz.”

“Gebzeli iÅŸĆ§ilerin kararlı tutumuyla Gebze Kent Meydanı’ndan vazgeƧilmemesi ve kent meydanlarının iÅŸĆ§ilere kapatılamayacağı, yasaklanamayacağı mesajı kıymetliydi.”

Sapanca’da1 Mayıs, uzun yıllar sonra ilk kez Kuvayı Milliye Parkı’nda kutlandı.

Yalova’da emekƧiler Cumhuriyet Meydanı’nda kutladı.

ANKARA

Ankara Tandoğan Meydanı’ndaki 1 Mayıs Emek ve Dayanışma GĆ¼nĆ¼ kutlaması ƶncesi polis ekipleri yoğun gĆ¼venlik ƶnlemleri aldı. Kolej Meydanı’na Ƨıkan bĆ¼tĆ¼n yollar trafiğe kapatılırken, polis ekipleri 2 ayrı arama noktası oluşturdu. Miting alanına gelen gƶstericiler, buralarda arandı. Miting nedeniyle 5 binden polis gƶrevliydi.

KESK, DÄ°SK, TMMOB, ASMMO ve Ankara Tabip Odası’nın Ƨağrısıyla dĆ¼zenlenen 1 Mayıs’a 10 bin civarında emekƧi katıldı. 

Polis, 1 Mayıs miting alanına giren ENERJÄ°SA’dan atılan iÅŸĆ§ilere, “Yoldan değil kaldırımdan yĆ¼rĆ¼yĆ¼n” diyerek mĆ¼dahale etti. Mehmet Ali İƧindere isimli iÅŸĆ§i polis telsiziyle kafasından yaralandı. Yaralanan iÅŸĆ§inin tedavisi, alanda bulunan sağlık emekƧileri tarafından yapıldı.[78]

Ä°ZMÄ°R

Ä°zmir’de 1 Mayıs Ä°ÅŸĆ§i Bayramı kutlamaları 5 bin polis eşliğinde ve yerden 3G ile havadan ise helikopterin Ƨektiği gƶrĆ¼ntĆ¼lerle izlediği GĆ¼ndoğdu Meydanı’nda gerƧekleştirildi. 1 Mayıs mitingine 10 binin Ć¼zerinde kişi katıldı.

1 Mayıs kutlamalarına katılan 25 kişilik anarşist grup, Birinci Kordon’daki Orduevi ƶnĆ¼nde oluşturulan arama noktasına geldiklerinde, bir anda geriye dƶnĆ¼p koşmaya başladı. Ƈevredekiler ne olduğunu anlamaya Ƨalışıp, endişeli gƶzlerle gruptakileri izlemeye başladı. Bu şaşkınlık anında erkekler tamamen soyundu, Ć¼zerlerinde sadece iƧ Ƨamaşırları kaldı. Gruptaki kadınlar da belden yukarısındaki giysi ve sutyenlerini Ƨıkarttı. Gruptaki erkek ve kadınlar, arama noktasından bu şekilde geƧerek alana doğru ilerledi. Grupta bulunanlar, daha ƶnceki eylemlerde polisin katılanların can gĆ¼venliklerini sağlayamamasına tepki olarak ve kontrol noktasında arama iƧin bedenlerine dokunulmaması iƧin bƶyle bir yƶnteme başvurduklarını sƶyledi.

Ayrıca Torbalı’da Eğitim Sen, Aşık Mahsuni KĆ¼ltĆ¼r ve Cemevi, Emek Partisi ve HDP Tepekƶy Meydanı’nda bir araya gelerek 1 Mayıs’ı kutladı. 

Bornova Emek Demokrasi GĆ¼Ć§leri, 1 Mayıs’ı Cumhuriyet Meydanı’nda karşıladı. 1 Mayıs halayının ardından kitle, merkezi mitinge katılmak Ć¼zere Bornova Metro gĆ¼zergĆ¢hına doğru yĆ¼rĆ¼yĆ¼ÅŸe geƧti. 

Buca’da sabahın erken saatlerinde Emek ve Demokrasi GĆ¼Ć§leri, Buca Belediyesi ƶnĆ¼nde bir araya gelmeye başladı. 

Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu’nun dĆ¼zenlediği 1 Mayıs’ta bir araya gelen yĆ¼zlerce iÅŸĆ§i Aliağa Demokrasi Meydanı’na yĆ¼rĆ¼yĆ¼ÅŸ gerƧekleştirdi. 

Bergama’da Demokrasi Paltformu’nun Ƨağrısıyla bir araya gelen kalabalık, 1 Mayıs’ı halaylar eşliğinde kutladı.

FoƧa’da Emek ve Demokrasi GĆ¼Ć§leri, FoƧa Meydanı’nda toplanıp 1 Mayıs aƧıklaması yaparak, Ä°zmir’deki miting iƧin yola Ƨıktılar.

KOCAELÄ°

Kocaeli Emek ve Demokrasi Platformu ƶncĆ¼lĆ¼ÄŸĆ¼nde dĆ¼zenlenen yaklaşık 7500 kişinin katıldığı 1 Mayıs mitingi Anıtpark’ta kutlandı. 

Gebze Ä°lƧesi’nde ise 1 Mayıs Emek ve Dayanışma GĆ¼nĆ¼, yaklaşık 5 bin kişinin katılımıyla kutlandı.

DÄ°YARBAKIR

Diyarbakır’da 1 Mayıs binlerce kişinin katılımıyla Ä°stasyon Meydanı’nda kutlandı; yaklaşık 4 saat sĆ¼rdĆ¼.

DERSÄ°M

Dersim’de Seyit Rıza Meydanı’ndaki 1 Mayıs kutlamasına binlerce kişi katıldı.

BATMAN

1 Mayıs Batman’da coşkuyla kutlandı. 

KARS

Kars’ın Tren Garı alanında 1 Mayıs kutlandı.

VAN

1 Mayıs Van’da binlerce emekƧinin katılımıyla kutlandı.

ANTEP

1 Mayıs, Antep’te Kırkayak Parkı’nda kutlandı. 

URFA

Urfa’da 1 Mayıs kutlamaları Ali Şelli Parkı’nda gerƧekleşti.

MERSÄ°N

Mersin’deki 1 Mayıs mitingine10 binin Ć¼zerinde kişinin katıldı.

Tarsus’ta 1 Mayıs Cumhuriyet Meydanı’na kutlandı.

ANTALYA

Antalya’da 1 Mayıs mitingine yaklaşık 5 bin kişi katıldı.

SAKARYA

HAK-İŞ Konfederasyonu’nun Sakarya’da kutladığı 1 Mayıs Emek ve Dayanışma GĆ¼nĆ¼’ne 32 ilden yaklaşık 15 bin kişi katıldı. Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan yĆ¼rĆ¼yĆ¼ÅŸ sırasında karanfiller dağıtarak 1 Mayıs’ı kutladı. Kent Meydanı’nda resmi polislerin yanı sıra Ƨok sayıda sivil poliste gƶrev yaparken, kutlama nedeniyle Ƨevre illerden de yaklaşık 3 bin polisin Sakarya’ya geldiği bildirildi. Polisin karadan aldığı ƶnlemlere ilave olarak havadan da helikopter ile Kent Meydanı takibe alınırken, miting alanındaki gƶrĆ¼ntĆ¼ler ile canlı olarak emniyet mĆ¼dĆ¼rlĆ¼ÄŸĆ¼ tarafından izlendi.

HAKKƂRİ

1 Mayıs’ta HakkĆ¢ri Emek ve Demokrasi Platformu, KESK binası ƶnĆ¼ndeki aƧıklamayla kutladı.

BOLU

Bolu’da 1 Mayıs 400 kişinin katılımıyla ve polisin geniş gĆ¼venlik ƶnlemleri arasında kutlandı.

MUĞLA

Muğla’da 1 Mayıs AƧık Otopark alanında kutlandı.

1 Mayıs DatƧa’da da kutlandı.

AYDIN

Aydın’da 1 Mayıs Zafer Meydanı’nda kutlandı.

Didim’de 1 Mayıs Platformu’nun dĆ¼zenlediği miting Eğitim Sen Ć¼yesi 3 Ć¶ÄŸretmenin sĆ¼rgĆ¼n edilmesi protesto edildi.

DENÄ°ZLÄ°

Denizli’de 1 Mayıs Ƈınar Meydanı’nda binlerce insanın katılımıyla kutlandı.

BALIKESÄ°R

Balıkesir’de 1 Mayıs Ƈarşamba Pazarı’ndaki yĆ¼zlerce insanın katılımıyla kutlandı.

Bandırma ilƧesinde ise yĆ¼zlerce katılımcı Cumhuriyet Meydanı’nda 1 Mayıs’ı kutladı.

Edremit’te 3 binin Ć¼zerinde kişinin katıldığı miting son yılların en coşkulu ve kitlesel 1 Mayısı oldu.

ARTVÄ°N

Artvin’de 1 Mayıs kutlamalarının adresi Halitpaşa Meydanı oldu.

1 Mayıs’ta yoğun yağmura rağmen 1500’e yakın Hopa’lının katıldığı mitingde bir araya gelen gƶstericiler Hopa ƇAYKUR Ƈay Fabrikası ƶnĆ¼nden Metin Lokumcu Meydanı’na kadar yĆ¼rĆ¼yĆ¼ÅŸ dĆ¼zenledi.

TRABZON

1 Mayıs mitingi esnasında Trabzon’da yağmurlu hava koşullarının dezavantajını yaşadı. TĆ¼rk-İş’in de ƶnceki yılların aksine alanda yer almadığı 1 Mayıs mitingi yaklaşık 3 bin kişinin katılımıyla gerƧekleşti.

RÄ°ZE

1 Mayıs kutlaması Rize Demokrasi Meydanı’nda gerƧekleşti.

MARDÄ°N

Mardin’de 1 Mayıs Artuklu ilƧesi ve Yenişehir PTT binasının ƶnĆ¼nde sabah saatlerinden itibaren toplanan emekƧiler tarafından kutlandı.

SÄ°Ä°RT

Siirt’te Demokrasi Meydanı’nda dĆ¼zenlenmek istenilen 1 Mayıs etkinliği izin verilmediği iƧin sadece basın aƧıklaması yapıldı. AƧıklama ardından hoparlƶrden mĆ¼zik sesi yĆ¼kselmesi Ć¼zerine iÅŸĆ§iler, halay Ƨekmeye başlayınca polis hoparlƶre el koydu. 

ADANA

Adana’da 1 Mayıs Uğur Mumcu Parkı’nda kutlandı.

TĆ¼rk-İş 4’Ć¼ncĆ¼ Bƶlge Temsilciliği, 1 Mayıs Birlik, MĆ¼cadele ve Dayanışma GĆ¼nĆ¼’nde Arif Nihat Asya Bayrak Parkı’nda basın aƧıklaması yaptı.

BURSA

Bursa Kent Meydanı’nda yaklaşık 10 bin kişinin katılımıyla 1 Mayıs kutlandı.

SÄ°VAS

Sivas’ta 1 Mayıs Mevlana Alanı’nda kutlandı.

TĆ¼rk-İş’in dĆ¼zenlediği ayrı kutlamaya ise demir yolu iÅŸĆ§ileri başta olmak Ć¼zere yaklaşık 200 iÅŸĆ§i katıldı.

Divriği’de Genel iş’in Ƨağrısıyla 200 kişinin katıldığı basın aƧıklaması yapıldı.

ƇANAKKALE

Ƈanakkale’de 1 Mayıs, Eski Salı Pazarı’nda kutlandı.

ESKİŞEHİR

Eskişehir’de 1 Mayıs kutlamaları Odunpazarı Meydanı’nda gerƧekleştirildi.

SAMSUN

Samsun’da 1 Mayıs yaklaşık 3 bin kişinin katılımıyla Cumhuriyet Meydanı’nda ortak kutlandı

AMASYA

Amasya Merzifon’daki 1 Mayıs mitingine katılan TĆ¼m Ɯretici KƶylĆ¼ler Sendikası Ć¼yesi Ć¼reticiler, “Suyumuza, toprağımıza, geleceğimize sahip Ƨıkıyoruz” pankartı taşıdılar.

BARTIN

KemerkƶprĆ¼ Meydanı’nda bir araya gelen Bartınlılar 1 Mayıs’ı kutladı.

LƜLEBURGAZ

LĆ¼leburgaz’da 1 Mayıs Mitingi’ne 5 bin kişi katıldı.

ƇORUM

Ƈorum’da 1 Mayıs, Kadeş Barış Meydanı’nda, yağmur altında 1 Mayıs kutlandı.

ANTAKYA

Antakya’da 1 Mayıs Selim Nevzat Şahin Anadolu Lisesi ƶnĆ¼ne kutlandı.

1 Mayıs iÅŸĆ§i bayramı Ä°skenderun ilƧesinde de yĆ¼rĆ¼yĆ¼ÅŸ ve mitingle kutlandı. 

ADANA

Adana’da binlerce emekƧi zamlara, yoksulluğa karşı 1 Mayıs ayrı ayrı alana Ƨıktı

OSMANÄ°YE

Osmaniye’de ilk kez 1 Mayıs kutlandı.

DƜZCE

DĆ¼zce’de Belediye binası ƶnĆ¼nde sendikalar, demokratik kitle ƶrgĆ¼tleri ve siyasi partiler sloganlar eşliğinde yĆ¼rĆ¼yĆ¼ÅŸe başladı. Saygı duruşunun ardından Eğitim Sen DĆ¼zce Temsilcisi Fevzi Ä°pek ortak basın metnini okudu.

ORDU

Ordu’da 1 Mayıs Cumhuriyet Meydanı’nda kutlandı

Belediye - Ä°ÅŸ Ć¼yesi iÅŸĆ§iler, Ordu Korgan Belediyesinde aldıkları grev kararı nedeniyle 1 Mayıs’ı Korgan Belediyesi’nin ƶnĆ¼nde kutladılar.

ELAZIĞ

Elazığ’da 1 Mayıs kutlandı.

MANÄ°SA

Manisa’da 1 Mayıs Manolya Meydanı’nda kutlandı.

GÄ°RESUN

Giresun’da 1 Mayıs kutlandı.

KAYSERÄ°

Kayseri’de 1 Mayıs kutlandı. 

MALATYA

Malatya’da 1 Mayıs Emeksiz Meydanı’nda kutlandı.

ZONGULDAK

Zonguldak’ta 1 Mayıs Madenci Anıtı ƶnĆ¼nde kutlandı.

ERZÄ°NCAN

Erzincan’da 1 Mayıs, yoğun yağmur altında coşkulu bir kalabalık tarafından kutlandı.

SÄ°NOP

1 Mayıs kutlandı.

 

2022’DEN 2023’E TAKSÄ°M DERSLERÄ°

 

“Selam sana ay!

Merhaba karanlık!

Yıldızlar, hoş geldiniz!

Hepinize binlerce kez teşekkĆ¼r…

Bize dĆ¼ÅŸ kurmayı,

DĆ¼ÅŸ kurup, peşinde koşmayı Ć¶ÄŸrettiniz.”[79]

 

1 Mayıs 2022 gƶrĆ¼ldĆ¼ÄŸĆ¼ Ć¼zere tĆ¼m coğrafyalarda yaygın biƧimde kutlandı. Ama nabız, her zaman olduğu gibi Ä°stanbul’da atıyordu. Ve buradaki (başta Maltepe olmak Ć¼zere!) “coşkulu” tanımlamaları hiƧ de gerƧekƧi değildi; Ä°stanbul’da 1 Mayıs’ın onuru yine (sendika bĆ¼rokratlarına rağmen!) Taksim’e Ƨıkmak isteyenlerce korunmuştu.

Sınıf mĆ¼cadelesi ve başkaldırıyı vurgulayan militan 1 Mayıs’ı ƶrgĆ¼tleyenler bir kez daha devrimciler olmuş ve kĆ¼rsĆ¼lerden “1 Mayıs Taksim’dir” diye haykırıp, CHP’liliği aşamayan uzlaşmacı sendikal anlayışlara kulak asmanın iÅŸĆ§i sınıfına bir şey kazandırmayacağı bir kez daha ortaya koymuştu.

İƧişleri Bakanı SĆ¼leyman Soylu’nun, 1 Mayıs toplantı ve yĆ¼rĆ¼yĆ¼ÅŸlerine ilişkin “TĆ¼m sendikalarla gĆ¼nler ƶnce gƶrĆ¼ÅŸtĆ¼k. TĆ¼m valiliklerimiz gerekli tedbirleri aldılar,” vurgusuyla, “Taksim Meydanı’nda sendikalarımız -onlara da sƶyledik- saat dilimlendirmeleri de gerƧekleştirildi, geƧen yıllarda olduğu gibi gidecekler, Ƨelenklerini koyacaklar. Aynı zamanda Ƨeşitli sendikalarımızın Ƨeşitli alanlarda hem kutlamaları hem gƶsterileri var. Bunların da valiliklerimiz tarafından her bir izni verildi. Şu anda Ä°stanbul’da Maltepe Meydanı, Ankara’da Tandoğan Meydanı, Kocaeli’de Gebze ve Ä°zmit... Yani TĆ¼rkiye’nin her tarafında, gĆ¼nler ƶncesinden sendikalarımıza Ƨok gĆ¼zel değerlendirme yapılarak, bayram şeklinde geƧeceğine olan inancımız tamdır,”[80] ifadesiyle aba altından sopa gƶsterdiği 2022’de de 1 Mayıs’ın aslĆ® adresi yine “yasaklı” Taksim, 1 Mayıs Alanı’yken ve Taksim Ć¼zerindeki her tĆ¼rlĆ¼ yasak keyfi ve gayrimeşruyken; “DÄ°SK, KESK, TMMOB ve TTB 1 Mayıs Ƨağrısında Taksim demekten imtina ediyor. Adet yerini bulsun diye Taksim’in aslında 1 Mayıs Alanı olduğuna değiniyorlar”dı.[81]

Herkes farkında: 1 Mayıs’lar iÅŸĆ§i sınıfının yaratan ve kahreden gĆ¼cĆ¼mĆ¼zĆ¼ ortaya koyduğu gĆ¼ndĆ¼r! 

1 Mayıs, tĆ¼m yerkĆ¼rede kentlerin merkezlerinde, meydanlarında kutlanır. Coğrafyamızda da meydanın adı Taksim’di!  Egemenlerin iÅŸĆ§i-emekƧi yığınlarını gƶzlerden ırak bir dolgu sĆ¼rme isteği kabul edilmemeliydi/ kabul edilmemelidir.

1977 1 Mayıs’ı ardından Taksim, “1 Mayıs Alanı” olmuştu. Ne yasaklar, ne polis engeli, bunu engelleyebilmiştir. Her koşulda 1 Mayıs’ta Taksim’e Ƨıkılmış, Ƨıkılacaktı da!

1977 Katliamı’ndan beri 1 Mayıs’lar aƧısından Taksim’in ƶzel bir anlamı vardır. Devletin yasaklarına rağmen Taksim devrimci ısrar aƧısından vazgeƧilemezdir; “Taksim, hedef olarak parlatılması ve bunun iƧin irade gƶsterilmesi gereken bir yerken, bƶylesi yĆ¼ksek Ƨatışmalara henĆ¼z hazır olmayan kitlelerin nispeten uygun bir alanda toplanmasının hedeflenmesi biƧim olarak doğrudur,”[82] yanılgılarına rağmen!

Taksim Meydanı iÅŸĆ§i sınıfının ve emekƧilerin mĆ¼cadele tarihinin bir sembolĆ¼dĆ¼r. Bu bağlamda 1 Mayıs’larda Taksim sadece alan tartışması ya da kuru bir inat değil; iktidarın keyfi zorbalığına boyun eğmeyen sınıf iradesidir.[83] Bizler bakımından Taksim’in ƶzgĆ¼rleştirilmesi meselesi politik bir savaşımın konusudur. Hangi gerekƧelerle olursa olsun, bu ısrardan vazgeƧiş, sınıf iradesinde aşınmaya yol aƧıyor.

Sendikal bĆ¼rokrasinin “Biz inanıyoruz ve biliyoruz ki bu 1 Mayıs 2023, Taksim’in yasaklı olduğu son 1 Mayıs olacaktır,” zırvalarına karşın 2023’de de Taksim egemenleri keyfi yasaklarına kurban edilmemelidir/ edilmeyecektir. Ä°ÅŸĆ§i sınıfı devrimcileri tam da bunun iƧin vardır!

 

BÄ°R KAƇ ŞEY DAHA!

 

“Acının bağrından

mavi bir Ƨelik gibi fışkıran ƶfke

dĆ¼nyayı değiştirecektir mutlaka

Yeni hayat kendini yeniden yaratacaktır

ona sahip Ƨıkan ellerde.”[84]

 

Dediklerimiz toparlıyoruz…

2023 1 Mayıs’ın da yeniden hangi fraksiyonu temsil ederse etsin, burjuvazi karşısında “Sen? Bana ekmek veriyorsun ha? Sen kimsin de bana ekmek vereceksin? Ƈalışıyorum ben, alnımın teriyle kazanıyorum onu... Bana ekmek veriyormuş. Ben Ƨalışmayım da sen bana ekmek ver. Ulan siz değil ekmek, gĆ¼nahınızı bile vermezsiniz bedavadan!”[85] dĆ¼ÅŸĆ¼nce ve davranışına muhtacız; Şofƶr Ä°dris ErdinƧ’in, “Kapitalizmin olduğu yerde sƶmĆ¼rĆ¼ vardır, sƶmĆ¼rĆ¼nĆ¼n olduğu yerde de devrimci mĆ¼cadele...” vurgusundaki Ć¼zere![86]

Farklı milliyetlerden emekƧilerin eşitlik/ ƶzgĆ¼rlĆ¼k mĆ¼cadelesinde, “Bireyin bir başkası tarafından sƶmĆ¼rĆ¼lmesine son verildiği ƶlĆ§Ć¼de, bir ulusun bir başkası tarafından sƶmĆ¼rĆ¼lmesine de son verilmiş olacaktır. Ulus iƧindeki sınıflar arası karşıtlığın kalkması ƶlĆ§Ć¼sĆ¼nde ulusların birbirlerine dĆ¼ÅŸmanlığı da son bulacaktır,”[87] gerƧeğini, yani TĆ¼rkiyeli iÅŸĆ§ilerle KĆ¼rt emekƧilerin eşit kardeşliğini ƶne Ƨıkartmalıyız!

Sonra da “İƧsel gĆ¼venliği bĆ¼yĆ¼k ƶlĆ§Ć¼de mĆ¼lkiyete dayanan kişiler kaƧınılmaz olarak muhafazakĆ¢r olurlar ve devletin gĆ¼Ć§ Ć¼stĆ¼ndeki tekelini zayıflatmak isteyen hareketlere şiddetle karşı Ƨıkarlar,”[88] hakikĆ¢tini bir an dahi unutmadan: Mihail AleksandroviƧ Bakunin’in, “Başkaldırı, hayatın doğal eğilimidir. Bir karınca bile, Ć¼stĆ¼ne basan ayağa kafa tutar!”; Alejandro Jodorowsky’nin, “Kafeste doğan kuşlar, uƧabilmenin bir hastalık olduğunu dĆ¼ÅŸĆ¼nĆ¼rler”; Abraham Lincoln’Ć¼n, “HiƧbir şeyden asla vazgeƧme, vazgeƧenler yalnızca kaybedenlerdir”; FHKC Genel Sekreter Yardımcısı Cemil Mezher’in, “Direnişle elde edilemeyen daha fazla direnişle elde edilecektir”; bir KĆ¼rt atasƶzĆ¼nĆ¼n, “BĆŖ derpĆŖ bigere, stĆ»yĆŖ xwe li ber zalim xwar neke./ Donsuz dolaş fakat boynunu zalimlerin ƶnĆ¼nde eğme,” haykırışını kulaklarımıza kĆ¼pe edeceğiz…

Sınıfsız, sƶmĆ¼rĆ¼sĆ¼z, sınırsız yeni bir dĆ¼nyanın ƶzlemiyle; NĆ¢zım Hikmet ustanın, “Ve dĆ¼nya ƶyle bĆ¼yĆ¼k,/ ƶyle gĆ¼zel/ ƶyle sonsuz ki deniz kıyıları/ her gece hepimiz yan yana uzanıp/ yaldızlı kumlara/ yıldızlı suların tĆ¼rkĆ¼sĆ¼nĆ¼ dinleyebiliriz,” dizelerini 2023 1 Mayıs’ında da telaffuz ederek!

 

20 Nisan 2023, 15:01:52, Ä°stanbul.

 

N O T L A R

[*] Newroz, Nisan 2023…

[1] Edip Cansever, Ä°ki Satır, Ä°ki Satırdır-Alev EbĆ¼zziya’ya Mektuplar 1962-1976, Yapı Kredi Yay., 2021.

[2] Prof. Dr. Şaduman Halıcı, “Mahmut Esat ‘komĆ¼nist’ suƧlamalarına karşın sonuna kadar TĆ¼rk’Ć¼n emeğini savunmuştu,” (Şaduman Halıcı, “TĆ¼rk Ɯreticisi, TĆ¼rk Ä°ÅŸĆ§isi YĆ¼kseleceksin!”, Cumhuriyet Pazar, 26 Mart 2023, s.3.) ƶrneğindeki Ć¼zere!

[3] Kayhan Ayhan, “1 Mayıs Yasağı Ä°hlĆ¢l Değilmiş”, BirgĆ¼n, 9 Aralık 2022, s.5.

[4] “Emek-gĆ¼cĆ¼nĆ¼n yeniden-Ć¼retimi nasıl sağlanır. Emek-gĆ¼cĆ¼ne kendini yeniden-Ć¼retmesinin maddi aracını vererek. Yani, Ć¼cret ile.” (Louis Althusser, Ä°deoloji ve Devletin Ä°deolojik Aygıtları, Ƨev: Alp TĆ¼mertekin, Ä°thaki Yay., 2006.)

[5] Mustafa Ƈakır, “Yoksulluğun Gƶlgesinde 1 Mayıs”, Cumhuriyet, 1 Mayıs 2022, s.5.

[6] “Ä°ÅŸĆ§i EmekƧi Birliği’nden 1 Mayıs Ƈağrısı”, 7 Nisan 2023… https://www.nethaberajansi.com/isci-emekci-birligi-nden-1-mayis-cagrisi-h13512.html

[7] Fatoş Erdoğan, “Emek ve Meslek ƖrgĆ¼tlerinden 1 Mayıs Ƈağrısı”, 12 Nisan 2023… https://www.dokuz8haber.net/emek-ve-meslek-orgutlerinden-1-mayis-cagrisi

[8] “DÄ°SK 1 Mayıs Kararını AƧıkladı”, 18 Nisan 2023… https://t24.com.tr/haber/disk-1-mayis-kararini-acikladi,1104985

[9] “Ä°stanbul’da 1 Mayıs Kutlamasının Adresi Maltepe Meydanı”, 13 Nisan 2022… http://jinnews41.xyz/TUM-HABERLER/content/view/186282

[10] B. Seyit, “2023 1 Mayıs’ına Giderken Bir Toplantının Gƶsterdikleri…”, 16 Nisan 2023… https://kizilbayrak78.net/ana-sayfa/kizil-bayrak-yazilari/guncel/2023-1-mayisina-giderken-bir-toplantinin-gosterdikleri

[11] “DÄ°SK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu: Ä°ÅŸĆ§iler Bu Ä°ktidarı Gƶnderecek”, 19 Nisan 2023… https://www.dokuz8haber.net/disk-genel-sekreteri-adnan-serdaroglu-isciler-bu-iktidari-gonderecek

[12] Cemal SĆ¼reya.

[13] Chris Hedges, “Neoliberalism’s dark path to fascism”, Canadian Dimension, 27 Kasım 2018… https://canadiandimension.com/articles/view/neoliberalisms-dark-path-to-fascism

[14] “Oxfam: Krizler Zenginlere Yaradı, Servetlerine Servet Kattılar”, 16 Ocak 2023… https://www.dokuz8haber.net/oxfam-krizler-zenginlere-yaradi-servetlerine-servet-kattilar

[15] ErcĆ¼ment Akdeniz, “Dipten Gelen Dalga”, 31 Ocak 2023… https://www.evrensel.net/yazi/92399/dipten-gelen-dalga

[16] “DĆ¼nyada 30 Milyon Ƈocuk AƧlıktan Ɩlme Tehlikesi Altında”, 14 Ocak 2023… https://www.avrupademokrat2.com/dunyada-30-milyon-cocuk-acliktan-olme-tehlikesi-altinda/

[17] Deniz Ayhan, “Yoksulluk Beşikte Başlıyor”, SƶzcĆ¼, 28 Aralık 2022, s.9.

[18] “UNICEF: DĆ¼nyada 120 Milyon Ƈocuk Ağır İşlerde Ƈalışıyor”, 11 Haziran 2022… https://rojnameyanewroz3.com/120-milyon-cocuk/

[19] Feray Aytekin Aydoğan, “Ƈocuk Ä°ÅŸĆ§i Cumhuriyeti”, BirgĆ¼n, 27 Ekim 2022, s.7.

[20] Ƈağatay GĆ¼ler, “Ƈocuk Ä°ÅŸĆ§iliği Sorunu”, Cumhuriyet, 11 Ocak 2023, s.2.

[21] Ɩzde Ƈelikbilek, “GĆ¼venli Bir Gelecek Her Ƈocuğun Hakkı”, BirgĆ¼n, 12 Haziran 2021, s.6.

[22] “Almanya’da Ƈocuk ve GenƧ Yoksulluğu Araştırması”, 5 Şubat 2023… https://www.avrupademokrat2.com/almanyada-cocuk-ve-genc-yoksullugu-arastirmasi

[23] Şirketler Ƨocuk kƶleleri gizliyor. 2000 ve 2001 yıllarında Ć¼retilen bazı belgeseller ve makaleler, Batı Afrika’nın kakao Ƨiftliklerinde Ƨalıştırılan Ƨocuk kƶleleri tĆ¼m dĆ¼nyaya gƶstermiş ve uluslararası dĆ¼zeyde sert tepkilere neden olmuştu. (“Şirketler Ƈocuk Kƶleleri Gizliyor”, BirgĆ¼n, 1 Kasım 2021, s.5.)

[24] “DĆ¼nyada ‘Modern Kƶle’ Sayılabilecek Ƈocuk Ä°ÅŸĆ§ilerin Sayısı Artıyor”, 2 EylĆ¼l 2022… https://avrupademokrat.com/dunyada-modern-kole-sayilabilecek-cocuk-iscilerin-sayisi-artiyor/

[25] “TĆ¼m DĆ¼nyadaki Ä°stihdamın 1 Milyarı Kayıt Dışı Ƈalışıyor”, 17 Kasım 2022… https://rojnameyanewroz3.com/tum-dunyadaki-istihdamin-1-milyari-kayit-disi-calisiyor/

[26] “Almanya’da Reel Ɯcretler Rekor Hızda DĆ¼ÅŸĆ¼yor”, 3 Mart 2023… https://www.avrupademokrat2.com/almanyada-reel-ucretler-rekor-hizda-dusuyor/

[27] ErinƧ Yeldan, “Volcker ve Sonrasını Hatırlamak”, Cumhuriyet, 18 Aralık 2019, s.11.

[28] Murat Kuseyri, “İş Cinayetleri Stockholm’de Protesto Edildi: KĆ¢rdan Ɩnce Yaşam!”, Evrensel, 15 Nisan 2019, s.9.

[29] “Japonya’da 158 Kişi Aşrı Ƈalışmaktan ƖldĆ¼”, Cumhuriyet, 2 Ekim 2019, s.16.

[30] “Hindistan’da EmekƧiler Ayakta”, BirgĆ¼n, 14 Aralık 2020, s.5.

[31] “Arsız Zengin”, BirgĆ¼n, 1 Nisan 2022, s.11.

[32] Vijay Prashad, “Hindistan Grevde!”, BirgĆ¼n Pazar, Yıl:15, No:622, 10 Şubat 2019, s.3.

[33] “Silahlanma Ƈılgınlığı”, 5 Nisan 2023… https://www.avrupademokrat2.com/silahlanma-cilginligi-nato/

[34] “DĆ¼nyada ve Ć¼lkemizde yaşanan ekonomik, sosyal ve siyasal gelişmeler, yeni bir ekonomi / politik değerlendirmeyi zorunlu kılıyor. Zamanın ruhunu anlayabilmenin, toplumsal ve siyasal gelişmeleri doğru yorumlayıp, yƶnlendirebilmenin yolu buradan geƧiyor.

Sosyolojik aƧıdan konuya yaklaşıldığında, temel karakteristiğin kentleşmenin belirgin biƧimde ƶne Ƨıkışı olduğunu gƶrĆ¼yoruz. Toplumun aktif ve Ć¼retken kesimleri kentlerde toplanıyor. Bu kesimler, ekonomik, sosyal ve siyasal gelişmeleri de ƶncelikle belirler / etkiler ve yƶnlendirir hĆ¢le geliyorlar.

Kırsal kesimde yaşanan sorunların ortaya koyduğu en Ƨarpıcı sonuƧ, tarımın kan kaybetmesi, Ć¼reticilerin Ć¼rettikleri Ć¼rĆ¼nlerini değer fiyata satamamaları ve dolayısıyla Ć¼retimden Ƨekilmeleri ve kopmalarıdır. Bu durum, tarımsal alanda ve kırsal kesimde ‘prekaryalaşma’ olgusunu da beraberinde getirmektedir. Ä°ngiliz iktisatƧı Guy Standing’in ortaya attığı ‘prekarya’ kavramı, belirsizliği ve gĆ¼vencesizliği ifade etmektedir.” (Mehmet Şakir Ɩrs, “Emeğin DƶnĆ¼ÅŸĆ¼mĆ¼”, Cumhuriyet, 2 Haziran 2022, s.2.) 

[35] Louis Althusser, Ä°deoloji ve Devletin Ä°deolojik Aygıtları, Ƨev. Alp TĆ¼mertekin, Ä°thaki Yay., 2006.

[36] Metin Altıok.

[37] Hayri Kozanoğlu, “Emeğin Değeri Eriyor”, BirgĆ¼n Pazar, Yıl:19, No:824, 25 Aralık 2022, s.8.

[38] “Asgari Ɯcret 10 Yılda 96 Dolar Eridi”, SƶzcĆ¼, 3 Aralık 2022, s.9.

[39] Aziz Ƈelik, “Asgari Ɯcrette 12 EylĆ¼l DĆ¼zeyini GƶrdĆ¼k”, BirgĆ¼n, 4 Temmuz 2022, s.5.

[40] “AƧlık, Yoksulluk Halkın Peşinde”, BirgĆ¼n, 26 Mart 2023, s.5.

[41] Mustafa Ƈakır, “Ä°ÅŸĆ§i BorƧ Batağında”, Cumhuriyet, 28 Şubat 2023, s.11.

[42] Aziz Ƈelik, “Memur Yoksullaştı, Memur-Sen BĆ¼yĆ¼dĆ¼!”, BirgĆ¼n, 11 Nisan 2022, s.10.

[43] Ali Can Polat, “Emeğin Sırtında BĆ¼yĆ¼me”, Cumhuriyet, 1 Mart 2023, s.11.

[44] Aziz Ƈelik, “AKP’nin BĆ¼yĆ¼k BƶlĆ¼ÅŸĆ¼m Felaketi”, BirgĆ¼n, 13 Mart 2023, s.5.

[45] Aziz Ƈelik, “Aynı Gemide Değilmişiz!”, BirgĆ¼n, 7 Mart 2022, s.10.

[46] “Ƈalışanların YĆ¼zde 34’Ć¼ Kayıtlı”, BirgĆ¼n, 18 Şubat 2023, s.10.

[47] Ɩzlem Ermiş Beyhan, “GĆ¼vencesizler Ɯlkesi Olduk”, SƶzcĆ¼, 13 Ekim 2022, s.6.

[48] “Sendikalı Olmak LĆ¼ks”, BirgĆ¼n, 31 Temmuz 2021, s.11.

[49] “Sendikalaşma Oranı Azaldı”, Cumhuriyet, 23 Temmuz 2022, s.11.

[50] Engin Ɯnsal, “Ä°ÅŸĆ§iler ve Sendikalar”, Cumhuriyet, 27 Temmuz 2022, s.2.

[51] Şehriban KıraƧ, “Kemal Ɩzkan: Haksızlık’ta Lider Ɯlke”, Cumhuriyet, 20 Temmuz 2022, s.10.

[52] Aziz Ƈelik, “Grevin KƶkĆ¼nĆ¼ Kuruttular!”, BirgĆ¼n, 21 Kasım 2022, s.4.

[53] Pelin Ɯnker, “TĆ¼rkiye’de Ä°ÅŸĆ§iler Son 21 Yılda Neler Kaybetti?”, 5 Şubat 2023… https://rojnameyanewroz3.com/p27730/

[54] Sayime BaÅŸĆ§Ä±, “900 Bin Ev Ä°ÅŸĆ§isinin Sosyal GĆ¼vencesi Yok”, SƶzcĆ¼, 19 Haziran 2021, s.8.

[55] Havva GĆ¼mĆ¼ÅŸkaya, “TĆ¼rkiye: Sınırsız Mesaiyle Ƈalışanlar Ɯlkesi!”, BirgĆ¼n, 19 Temmuz 2022, s.4.

[56] “Eşitsizlik Yaşamın Her Alanında”, BirgĆ¼n, 2 Mart 2022, s.4.

[57] “Eşitsizlik Derinleşti”, BirgĆ¼n, 12 Kasım 2023, s.2.

[58] Engin Ɯnsal, “İş Kazalarından Kimler Sorumlu?”, Cumhuriyet, 23 Kasım 2022, s.2.

[59] Uğur DĆ¼ndar, “En Ucuz Şeyin Ä°nsan Hayatı Olduğu Ɯlkemizde Her GĆ¼n 5 Ä°ÅŸĆ§i Kazalarda ƖlĆ¼yor!”, SƶzcĆ¼, 5 Kasım 2022, s.4.

[60] “Patronların DĆ¼zeni Ƈocukları ƖldĆ¼rĆ¼yor”, BirgĆ¼n, 12 Haziran 2022, s.5.

[61] Aziz Ƈelik, “Kaderin Değil Bilimin ve Emeğin Planı!”, BirgĆ¼n, 17 Ekim 2022, s.7.

[62] Kayseri’de 77 yaşındaki bir adam Ƨalıştığı inşaatta ƶldĆ¼. Kendini bildi bileli Ƨalışıyordu ve 80’ine merdiven dayamışken de şantiyede bekƧiydi. GĆ¼nyĆ¼zĆ¼ gƶrmeden gitti bu dĆ¼nyadan. Urfa’da 7 aylık bebeğin babası inşaatta işe başladığı ilk gĆ¼n iş cinayetinin kurbanı oldu. Babası, sendikalı olduğu iƧin fabrikadan atılmış, kara listeye alındığı iƧin diğer fabrikalar iş vermemişti. (Timur Soykan, “77 Yaşında Ä°ÅŸĆ§i ve 7 Aylık Bebek”, BirgĆ¼n, 4 Nisan 2022, s.7.) 

[63] Aycan Karadağ, “Domates Tarlasında Ƈocuk Ä°ÅŸĆ§iler”, BirgĆ¼n, 2 Ağustos 2021, s.10.

[64] Figen Atalay, “Ƈocuklardan Ucuz İşgĆ¼cĆ¼ Ordusu”, Cumhuriyet, 16 Ocak 2023, s.3.

[65] Sarp Sağkal, “Ä°ÅŸĆ§i Ƈocuklar ƖlĆ¼yor”, Cumhuriyet, 23 Nisan 2022, s.3.

[66] Erdem Sevgi, “CHP’nin Ƈalışmasına Gƶre 2019’da 232 Ƈocuk Ä°ntihar Etti”, Cumhuriyet, 23 Nisan 2021, s.23.

[67] Bahadır ƖzgĆ¼r, “Hiper SƶmĆ¼rĆ¼ ve Artık NĆ¼fus”, BirgĆ¼n, 10 Mayıs 2022, s.6.

[68] Karl Marx-Friedrich Engels, KomĆ¼nist Manifesto ve KomĆ¼nizmin Ä°lkeleri, Ƨev: Muzaffer Erdost, Sol Yay., 1976.

[69] “ƖzgĆ¼r olmayan iş tatmin edici bir uğraş olmaktan Ƨıkar ve insandışılaştırmanın aracı hĆ¢line gelir.” (Paulo Freire, Ezilenlerin Pedagojisi, Ƨev: Erol Ɩzbek-Dilek Hattatoğlu, Ayrıntı Yay., 1991, s.143.)

[70] 1 Mayıs 1977’nin Ć¼zerinden yıllar geƧti. “Kanlı 1 Mayıs” olarak anılan gĆ¼nde 34 kişi katledildi, yĆ¼zlerce kişi ise yaralandı. 1 Mayıs 1977’de 11 yaşında olan ve olay gĆ¼nĆ¼ ayakkabı boyacılığı yapan Kadir Yılar, o gĆ¼n yaşadıklarını Cumhuriyet’e anlattı. Yılar, “Sabah bir arkadaşımla beraber boya sandığıyla oraya gittik. Ƈok ciddi bir kalabalık vardı. Bir anda kargaşa, uğultu koptu. Patlamanın ne olduğunu bile anlamadık. Ä°ki genƧ beni kucaklayarak havuzun iƧine attı ve ‘Sakın olaylar bitene kadar kafanı Ƨıkarma’ dedi” ifadelerini kullandı. Yılar, “Ortalık karıştı, panzerler girdi, askerler girdi, polis girdi. Ä°nsanların yarısı o tarafa, yarısı bu tarafa kaƧtı. Yani korksam korkamıyorum, saklansam saklanamıyorum. Sonra panzerlerle insanların Ć¼zerine araƧları sĆ¼rdĆ¼klerini, hatta kadının birinin Ć¼zerinden geƧtiklerini gƶrdĆ¼m” dedi.

Yaşanan olayın etkisinden uzun sĆ¼re Ƨıkamadığını vurgulayan Yılar, “GƶzĆ¼nĆ¼n ƶnĆ¼nde bir katliam oluyor. Panzer insanların Ć¼zerine ƶyle bir sĆ¼rdĆ¼ ki o anda kadın kaƧamadı. 1 metre ƶnĆ¼mde kafasından vurulanları gƶrdĆ¼m. Taksim Meydanı’na 18 yaşına kadar gidemedim. HĆ¢lĆ¢ gƶzlerimin ƶnĆ¼ne geldiği zaman tĆ¼ylerim diken diken oluyor. Unutmak mĆ¼mkĆ¼n değil” diye konuştu. Her sene 1 Mayıs’a katıldığını belirten Yılar, “1 Mayıs’a niye bu kadar tepki var hĆ¢lĆ¢ ƧƶzmĆ¼ÅŸ değilim. SonuƧta 1 Mayıs iÅŸĆ§inin, Ƨalışanın bayramı. Zaten bĆ¼tĆ¼n sene sƶmĆ¼rĆ¼yorsunuz. Bırakın bir gĆ¼n de insanlar eğlensin. HiƧ kimsenin insanlara saldırdığını, Ƨevreye zarar verdiğini gƶrmedim. O yĆ¼zden her sene katılırım, hiƧ aksatmam” dedi.

1977 yılında 17 yaşındaki GƶnĆ¼l Birsen Kement ise “Kanlı 1 Mayıs”ta babası Rasim Elmas’ı kaybetti. Her şeyin planlı yapıldığını vurgulayan GƶnĆ¼l Birsen Kement, “Bir daha 1 Mayıs’a gitmeyelim, orada olmayalım, kalabalıkta durmayalım, sesimizi Ƨıkarmayalım diye insanlara kodladılar. Bence bu isteniyordu. O gĆ¼n yaşanan her şey planlıydı. Olayın ardından bĆ¼tĆ¼n hayatım altĆ¼st oldu. 16 yaşında bir erkek kardeşim vardı. Bizim Ƨƶpe atılan bir hayatımız var, genƧliğimiz var” diye konuştu. (Rengin TemoƧin, “Kadir Yılar Kanlı 1 Mayıs’ta Yaşadıklarını Anlattı”, Cumhuriyet, 30 Nisan 2022, s.6.)

[71] Turgut Uyar.

[72] Sinop’ta 1 Mayıs Emek ve Dayanışma GĆ¼nĆ¼ yĆ¼rĆ¼yĆ¼ÅŸĆ¼nde atılan bazı sloganlar nedeniyle TĆ¼rk-İş’e bağlı sendikalar kortejden ayrılarak mitinge katılmadı. (“Sinop’ta TĆ¼rk-İş Ɯyeleri 1 Mayıs Programını Terk Etti”, 1 Mayıs 2022… https://www.vitrinhaber.com/gundem/sinop-ta-turk-is-uyeleri-1-mayis-programini-terk-etti-h49571.html)

[73] “1 Mayıs 2022: CHP Kuyruğunda Devrimcilik, CHP Kuyruğunda Sendikacılık Olmaz”, 10 Mayıs 2022… https://kaldirac2.org/1-mayis-2022-chp-kuyrugunda-devrimcilik-chp-kuyrugunda-sendikacilik-olmaz/

[74] 1 Mayıs’ın kƶkeni, daha kısa iş gĆ¼nĆ¼ mĆ¼cadelesine ayrılmaz bir şekilde bağlı. Bu talep aynı zamanda iÅŸĆ§i sınıfı iƧin bĆ¼yĆ¼k siyasi ƶneme sahipti. Bu mĆ¼cadele, hemen hemen Amerika Birleşik Devletleri’ndeki fabrika sisteminin başlangıcından beri kendini gƶsterdi. (Alexander Trachtenberg, “1 Mayıs’ın TarihƧesi: Kapitalist Barbarlığa Karşı Emeğin ƖzgĆ¼rlĆ¼k MĆ¼cadelesi!”, Evrensel, 1 Mayıs 2022, s.6.) 

[75] “KılıƧdaroğlu: HiƧ Umutsuzluğa Kapılmayın”, Cumhuriyet, 2 Mayıs 2022, s.4.

[76] “Yurttan 1 Mayıs Kutlamaları”, Cumhuriyet, 2 Mayıs 2022, s.4; “Yurdun Dƶrt Bir Yanında 1 Mayıs Coşkusu”, BirgĆ¼n, 2 Mayıs 2022, s.4; “Eskişehir’de 1 Mayıs”, Evrensel, 2 Mayıs 2022, s.2; “Ƈorum’da 1 Mayıs Yağmur Altında Kutlandı”, Evrensel, 2 Mayıs 2022, s.2; Birkan Bulut-Damla Kırmızıtaş-Burcu Yıldırım-Zuhal Şiran Ƈiloğlan, “Ankara’da Yoksulluğa Lanet, Gezi’ye Selam”, Evrensel, 2 Mayıs 2022, s.2; “Ege’de 1 Mayıs: Doğanın ve Emeğin SƶmĆ¼rĆ¼sĆ¼ne Son!”, Evrensel, 2 Mayıs 2022, s.2; “Milyonlarca EmekƧi 1 Mayıs Alanlarından Haykırdı: Yoksulluğa, Savaşa, SƶmĆ¼rĆ¼ye Yeter!”, 1 Mayıs 2022… 2 Mayıs 2022… https://www.evrensel.net/haber/460554/milyonlarca-emekci-1-mayis-alanlarindan-haykirdi-yoksulluga-savasa-somuruye-yeter; “Direniş Ä°radesi Dƶrt Yanda Sokağa Ƈıktı: Ä°l Ä°l 1 Mayıs Eylemleri…”, 1 Mayıs 2022… https://sendika.org/2022/05/direnis-iradesi-dort-yanda-sokaga-cikti-il-il-1-mayis-eylemleri-654707/; “Edirne’den Kars’a 1 Mayıs Kutlaması: Kurtuluş Yok Ya Hep Beraber Ya HiƧbirimiz”, 2 Mayıs 2022… https://www.avrupademokrat.com/edirneden-karsa-1-mayis-kutlamasi-kurtulus-yok-ya-hep-beraber-ya-hicbirimiz/; “1 Mayıs Emek ve Dayanışma GĆ¼nĆ¼ Kutlanıyor”, Cumhuriyet, 2 Mayıs 2022, s.4; “Ä°stanbul’da Taksim ve Maltepe Meydan’ında 1 Mayıs Ä°ÅŸĆ§i ve EmekƧi Bayramı Kutlandı, 2 Mayıs 2022… https://www.dokuz8haber.net/canli-blog-istanbulda-taksim-ve-maltepe-meydaninda-1-mayis-isci-ve-emekci-bayrami-kut; “1 Mayıs Alanından VazgeƧmediler: Taksim Emanetiniz Bizdedir!”, 1 Mayıs 2022… https://sendika.org/2022/05/1-mayis-alanindan-vazgecmediler-taksim-emanetiniz-bizdedir-654632/; “Taksim’e YĆ¼rĆ¼yen Halkevleri ve TƖP Ɯyeleri Gƶzaltına Alındı”, 1 Mayıs 2022… https://sendika.org/2022/05/taksime-yuruyen-halkevleri-ve-top-uyeleri-gozaltina-alindi-bu-daha-baslangic-mucadeleye-devam-654604/; “Taksime Ƈıkan Yollar 1 Mayıs Nedeniyle Kapatıldı, YĆ¼rĆ¼mek Ä°steyen 164 Kişi Gƶzaltına Alındı”, 1 Mayıs 2022… https://www.evrensel.net/haber/460681/taksime-cikan-yollar-1-mayis-nedeniyle-kapatildi-yurumek-isteyen-164-kisi-gozaltina-alindi

[77] Taksim’e yĆ¼rĆ¼mek isteyen DÄ°SK/Enerji-Sen ve Ä°nşaat İş Ć¼ye ve yƶneticileri gƶzaltına alındı. Enerji-Sen Genel Başkanı SĆ¼leyman Keskin gƶzaltına alınırken Gezi Davası’nda tutuklanan Taksim Dayanışması sƶzcĆ¼lerini de anarak “Biz MĆ¼cella’ya sƶz verdik, Can Atalay’a sƶz verdik, Tayfun Kahraman’a sƶz verdik. ‘Taksim emanetiniz bizdedir’ dedik. O yĆ¼zden buradayız” dedi. (“DÄ°SK/Enerji-Sen ve Ä°nşaat İş’ten Taksim Eylemi: Taksim 1 Mayıs Alanıdır, Ä°ÅŸĆ§ilere Yasaklanamaz!”, 1 Mayıs 2022… https://sendika.org/2022/05/disk-enerji-sen-ve-insaat-is-uyelerinden-taksim-eylemi-taksim-1-mayis-alanidir-iscilere-yasaklanamaz-654616/)

[78] Ankara’da 1 Mayıs’a hazırlık sĆ¼reci devrimci kurumların Nisan ayı başında aldıkları toplantıyla başladı… Sendikalar ve meslek odalarıyla gƶrĆ¼ÅŸmeler yapılmaya Ƨalışıldı fakat Ƨoğundan yoğun oldukları iƧin uygun olmadıkları yanıtı alındı. Beşli, ancak bir hafta sonra 1 Mayıs toplantı Ƨağrısı yapabildi. “Birlikte değiştireceğiz, birlikte gĆ¼Ć§lĆ¼ bir 1 Mayıs ƶrgĆ¼tleyeceğiz” şiarıyla “Beşli”nin ve diğer kurumların katılımıyla (yaklaşık 40’a yakın kurum, dernek, platform) toplantı yapıldı…

1 Mayıs programının deklare edileceği basın toplantısı tarihinin belirlenmesi, basın toplantısının ardından hep birlikte bildiri dağıtımı yapılarak 1 Mayıs startının verilmesi gerektiğini vurguladılar. Daha ƶnce Beşli’nin yaptığı “GEƇİNEMÄ°YORUZ” mitinginde direniÅŸĆ§i iÅŸĆ§iler alana alınmamıştı; “1 Mayıs’ta bƶyle bir şeyin yaşanmaması iƧin ƶzen gƶsterilmeli” diye uyarılar da yapıldı…

Ä°kinci toplantıda kĆ¼rsĆ¼de konuşacak olan direniÅŸĆ§i iÅŸĆ§iler konusunda tartışmalar yaşandı. Ƈankaya Belediyesi’nden atılan ve direnişte olan Yasin Keskin’in konuşması hem DÄ°SK hem de DÄ°SK’in de iƧinde olduğu Beşli tarafından istenmiyordu. KHK direniÅŸĆ§isi Mahmut Konuk’un da kĆ¼rsĆ¼den konuşması istenmiyordu. Sonradan Ć¶ÄŸrendiğimiz kadarıyla KESK Şubeler Platformu’nun iƧ toplantılarında SES, Mahmut Konuk’u ƶnerdiği hĆ¢lde kabul gƶrmemiş…

ĆœĆ§Ć¼ncĆ¼ toplantı kurumların ısrarı Ć¼zerine yapıldı. Bu toplantıda bildiri metni ve basın metni Ć¼zerine tartışmalar yaşandı. Valiliğe yapılan başvurulara henĆ¼z yanıt gelmediği belirtildi beşli tarafından (Stantlar, toplanma yeri, yĆ¼rĆ¼yĆ¼ÅŸ kolu ve alan iƧin). Buna rağmen basın toplantısı tarihi belirlendi. WhatsApp grubu Ć¼zerinden son hĆ¢li verilmek Ć¼zere yine kĆ¼rsĆ¼den konuşacak olan direniÅŸĆ§i iÅŸĆ§iler konusunda tartışma yaşandı. Tayfun GƶrgĆ¼n bu tartışma Ć¼zerine, “Beşli isterse 1 Mayıs’ı kendisi yapar, kurumlar da ister katılır ister katılmaz” tehdidini savurdu. Bu tehdit Ć¼zerine de tartışmalar yaşandı. Kurumlar, “Devletin saldırısına karşı bizler Ankara’da birlikte gĆ¼Ć§lĆ¼, kitlesel ve coşkulu bir 1 Mayıs’ı ƶrgĆ¼tlemek istiyoruz. Siz tehdit savuruyorsunuz. 1 Mayıs’ın ve sınıf mĆ¼cadelesinin ƶznesi sadece sizler değilsiniz, bizler de ƶznesiyiz, bƶyle konuşamazsınız” diyerek Tayfun GƶrgĆ¼n’Ć¼ eleştirdi ve basın toplantısı kararı Ć¼zerine toplantı tartışmalı bir şekilde sonlandırıldı….

1 Mayıs’a 3 gĆ¼n kala bir toplantı alınabildi. Bu toplantıda Beşli, ‘Ankara’nın her yerine asacağız’ dediği pankartların maliyet nedeniyle yapılamadığını, stantlara valiliğin izin vermediğini, toplanma noktasının henĆ¼z netleşmediğini, gƶrĆ¼ÅŸmelerin sĆ¼rdĆ¼ÄŸĆ¼nĆ¼ belitti.

Konu bir kez daha direniÅŸĆ§i iÅŸĆ§ilerin kĆ¼rsĆ¼den konuşması konusuna geldi ve yine tartışmalar yaşandı. Tayfun GƶrgĆ¼n bu son toplantıda EnerjiSA direniÅŸĆ§ilerinden birinin direniÅŸĆ§i iÅŸĆ§iler adına konuşma yapacağını belirtti. Fakat KESK, kimin konuşacağı konusunda hiƧbir bilgi vermedi. Devrimci kurumlar da, “Ankara’da direnişte olan iÅŸĆ§ilerin hepsinin kĆ¼rsĆ¼ye Ƨıkarılması ve EnerjiSA direnişindeki iÅŸĆ§ilerin onları da temsilen konuşması bizim iƧin yeterlidir” dediler. Fakat Ankara’da direnişte olan iÅŸĆ§ilerin hepsinin kĆ¼rsĆ¼ye Ƨıkmasına yine Tayfun GƶrgĆ¼n itiraz etti ve bu noktadan sonrasını KESK ve DÄ°SK’in kendisinin belirleyeceğini sƶyledi. GĆ¼ya birlikte bir 1 Mayıs ƶrgĆ¼tledik!..

KESK, KHK saldırısına karşı gelişen direnişlerde toplumsallaşamasa da -ki bunda da KESK bĆ¼rokrasisinin belirleyici payı var- Ć¶nemli bir duruşun simgelerinden birine dƶnĆ¼ÅŸen ve herkesin bu konuda hemfikir olabileceği Mahmut Konuk gibi bir isim yerine, direnişini siyasetin Ƨeşitli alanlarında dik durarak sĆ¼rdĆ¼rdĆ¼ÄŸĆ¼ hĆ¢lde KHK kıyımına karşı ƶzelleşmiş bir direniş iƧinde yer almamış bir ismi Ƨıkarmayı tercih etti... 1 Mayıs’a belirsizlikle gidilince devrimci kurumlar toplantı yeri ilan etti…

Sendika ve meslek ƶrgĆ¼tlerinin başından beri sergiledikleri bu zikzaklı, tutarsız ve dayatmacı tutumlara karşı 1 Mayıs alanında DÄ°SK adına Tayfun GƶrgĆ¼n, KESK adına HĆ¼seyin KƶklĆ¼ protesto edildi ve serbest kĆ¼rsĆ¼ oluşturuldu. Alanda yapılan protestoyu hazmedemeyen Tayfun GƶrgĆ¼n, aynı gece geƧ saatlerde KHK direniÅŸĆ§isi Mahmut Konuk’u arayıp tehdit etme cĆ¼retini gƶsterebilmiştir. (“Ankara’da 1 Mayıs SĆ¼reci…”, alinteri6.org/ankarada-1-mayis-sureci-%e2%80%a8)

[79] Gabriel Garcƭa MƔrquez.

[80] “Soylu’dan 1 Mayıs AƧıklaması: TĆ¼m Sendikalarla GĆ¼nler Ɩnce GƶrĆ¼ÅŸtĆ¼k”, Cumhuriyet, 30 Nisan 2022… https://www.cumhuriyet.com.tr/siyaset/icisleri-bakani-soyludan-1-mayis-aciklamasi-tum-sendikalarla-gunler-once-gorustuk-1931440

[81] “Politika: Taksim 1 Mayıs Alanıdır 1 Mayıs Taksim’de Kutlanmalıdır!”, Politika, Yıl:8, No:74, 20 Nisan 2022, s.1.

[82] “1 Mayıs 2022 Değerlendirmesi”, oguzhankayserilioglu, @oguzhan956, ƖƖ 1:16 · 20 May 2022·Twitter Web App

[83] “Ä°ktidarın polisinin Taksim’e Ƨıkmak, Beşiktaş’tan Taksim’e yĆ¼rĆ¼mek isteyenlere anayasanın 34. maddesinde dĆ¼zenlenmiş olan Toplantı ve YĆ¼rĆ¼yĆ¼ÅŸ DĆ¼zenleme Hakkını ihlĆ¢l ederek orantısız gĆ¼Ć§ kullanıp, kadınları yerlerde sĆ¼rĆ¼kleyerek sadece Ä°stanbul’da 164 kişiyi gƶzaltına alması AKP iktidarına yakışan bir davranıştı.” (Engin Ɯnsal, “Suskun Sendikalar”, Cumhuriyet, 6 Mayıs 2022, s.2.)

[84] Ahmet Telli.

[85] Orhan Kemal, Grev, Bilgi Yay., 1975.

[86] “Marx her sınıflı sosyal formasyonun, aslında bir sƶmĆ¼rĆ¼ye dayalı bir Ć¼retim ilişkisi temeline oturduğunu; bu sƶmĆ¼rĆ¼ ilişkisinin Ć¼retim tarzlarına gƶre değiştiğini; fakat her durumda, Ć¼retim araƧlarını elde tutanlar tarafından sƶmĆ¼rĆ¼len dolaysız Ć¼reticilerden bir artıdeğer payının zorla alınmasını sağladığını gƶstermiştir.” (Louis Althusser, Felsefede Marksist Olmak, Ƨev: Ä°smet Birkan, Can Yay., 2018, s.203.)

[87] Karl Marx-Friedrich Engels, KomĆ¼nist Manifesto ve KomĆ¼nizmin Ä°lkeleri, Ƨev: Muzaffer Erdost, Sol Yay., 1976.

[88] Erich Fromm, Olma Sanatı, Ƨev: Orhan DĆ¼z, Say Yay., 2012, s.162.


Yorum Ekle

BLOGGER

|/fa-clock-o/ Başlıklar$type=list-tab$c=5$date=1$au=0$page=1$sn=1

/fa-star-o/ Ɩne Cıkanlar$type=list-tab

/fa-comments/ Yorumlar$type=list-tab$com=0$c=5$src=recent-comments$pages=1

/fa-history/ Arşivden $type=list-tab$source=random-posts$author=0$c=5

/fa-users/ TAKIP ET

Ad

“HOŞGƖRƜDEN EŞİTLİĞE: TƜRKLERLE ERMENÄ°LER ARASINDAKÄ° GƜƇ Ä°LİŞKÄ°LERÄ°NÄ° BÄ°R SÄ°VÄ°L HAKLAR MODELÄ° ARACILIĞIYLA DEĞİŞTÄ°RMEK,1,“KOBANƊ’NÄ°N ‘BÄ°Z’Ä°MLE NE ALƂKƂSI VAR?,1,“NEFRET SUƇLARI” VE “ZEHÄ°RLÄ° KAN” ƜZERÄ°NE,1,1 MAYIS 2015’DE Ä°STÄ°KAMET(Ä°MÄ°Z) -2014’TE OLDUĞU GÄ°BÄ°!- TAKSÄ°M,1,1 MAYIS 2016 DERS(LER)Ä°,1,1 MAYIS’A GÄ°DERKEN: AKP KADINLAR İƇİN NE YAPTI,1,1 mayis,14,100. YAŞINDA EKÄ°M DEVRÄ°MÄ°’NÄ°N ANIMSATTIKLARI,1,100’E 1 KALA ERMENÄ° GERƇEĞİNÄ°N TOPOĞRAFYASI,1,12 eylul,4,12 EYLƜL 2010 SONRASI,1,12 EYLƜL KÄ°ME KARŞIYDI?,1,12 EYLƜL YARGILANDI… MI?,1,12 EYLƜL’Ɯ YARGILAMAK...,1,1915- HRANT VE ADALET,1,1968’Ä°N 50. YILINDA SARI YELEKLÄ°LER,1,2013,1,2014,1,2014 İƇİN 2013’ƜN 1 MAYIS DERSLERÄ°,1,2015,1,2015 1 MAYIS’INDAN 2016’YA YÄ°NE YENÄ°DEN ISRARLA TAKSÄ°M,1,2016,1,2018,1,2019: YERKƜREDE VE COĞRAFYAMIZDA Ä°ÅžĆ‡Ä° SINIFI(MIZ),1,23 NÄ°SAN BÄ°TTÄ° ‘KUTLU DOĞUM’ VERELÄ°M,1,24 HAZÄ°RAN SEƇİM(LER)Ä° VE TAVIR(IMIZ),1,7 HAZÄ°RAN 2015 SEƇİMLERÄ°’NE DAÄ°R -GEREKƇELÄ°- TAVRIMIZ,1,7 HAZÄ°RAN’DAN 1 KASIM’A HDP NOTLARI,1,8 mart,3,A-UTOPYA’YA UNUTULMAZ BÄ°R YOLCULUK,1,ABD EMPERYALÄ°ZMÄ° VE VENEZƜELLA 2019,1,AƇIK SƖZLƜ OLMAK Ä°YÄ°DÄ°R (7 HAZÄ°RAN SONRASINA DAÄ°R DEĞERLENDÄ°RME),1,ADALET: ANTROPOLOJÄ°K BÄ°R BAKIŞ,1,afis,1,AFRÄ°N (VE SURÄ°YE’N)Ä°N ƖTESÄ°DÄ°R,1,AFRÄ°N (VE SURÄ°YE),1,AKADEMÄ°NÄ°N ƖZGƜRLƜĞƜ İƇİN,1,akademisyen,2,AKADEMÄ°SYEN SORUMLULUĞU,1,AKLIMIZDA TAŞIYORUZ SÄ°ZLERÄ°,1,akp,36,AKP Ä°KTÄ°DARI VE GƜNDELÄ°K HAYATIN Ä°SLƂMÄ°LEŞTÄ°RÄ°LMESÄ°,1,AKP Ä°SLƂM FAŞİZM ve KADINLAR,1,akp.kriz,1,AKP’NÄ°N ‘KƜLTƜR POLÄ°TÄ°KALARI’?,1,AKP’NÄ°N “DERÄ°N DEVLET”Ä°,1,AKP’NÄ°N “KINDER KUCHE KIRCHE”SÄ°,1,AKP’NÄ°N “MUHAFAZAKƂR”LIĞI NEYE DENK DĆœÅžER,1,AKP’NÄ°N “ORGANÄ°K AYDINLARI” VE HAZÄ°RAN KALKIŞMASI,1,AKP’NÄ°N BAŞKAN”LIĞI,1,AKP’NÄ°N EĞİTÄ°M SÄ°STEMÄ° MÄ° DEDÄ°NÄ°Z,1,AKP’NÄ°N EĞİTÄ°M SÄ°STEMÄ°: MÄ°LLÄ°YETƇİ MANEVÄ°YATƇI VE PÄ°YASACI,1,AKP’NÄ°N EĞİTÄ°M SÄ°STEMÄ°YLE Ä°MTÄ°HANI,1,AKP’NÄ°N KADINLARA KARŞI SAVAŞI: MADAM GÄ°BÄ° ƖLMEK,1,AKP’NÄ°N MUHAFAZAKƂRLIĞI Ä°SLƂMCILIĞI NEOLÄ°BERALÄ°ZMÄ° VE KADINLAR,1,aktuel,4,aktĆ¼el,2,ALEVƎLÄ°K VE SINIF MƜCADELESÄ°: KƜLTƜR VE EKONOMÄ° POLÄ°TÄ°K,1,aleviler,1,amerika,1,ANADOLU’NUN “YA BASTA”SI,1,antropoloji,10,ANTROPOLOJÄ°: NASIL VE NİƇİN,1,arkeoloji,1,ARSIV,1,ATAERKÄ°” ƜZERÄ°NE,1,ATAERKÄ°L PAZARLIK BOZULDU,1,AVM’LER,1,AVRUPA BÄ°RLİĞİ: ƇOKKƜLTƜRCƜLƜĞƜN “KRÄ°ZÄ°”,1,aydinlar,9,aydinlar devrimciler,27,AYŞE ƖĞRETMEN “DAVA”SININ ANIMSATTIĞI,1,Barış Bildirimi metni,1,baris,7,basin,3,BAŞKALDIRIDIR MÄ°ZAH YA DA HİƇ!,1,BE ZÄ°MAN JƎYAN NA BE,1,BEJDAR’IN TUTSAK ALINAMAYAN ŞİİRLERÄ°,1,BEKLE BÄ°ZÄ° -YENÄ°DEN- TAKSÄ°M,1,BELLEKLE GELECEĞİN KARŞILAŞMASI,1,bilim,3,BÄ°R “ELEŞTÄ°RÄ°”YE KISA KENAR NOTLARI,1,BÄ°R “Ä°MKƂNSIZ AŞK” HÄ°KƂYESÄ°: “AKADEMÄ° VE ƖZGƜRLƜK,1,BÄ°R “PRAKSÄ°S ANTROPOLOJÄ°SÄ°” İƇİN,1,BÄ°R AYDIN(LIK) HƂLÄ° FÄ°KRET BAŞKAYA,1,BÄ°R DAHA ASLA DÄ°YEBÄ°LMEK İƇİN: GƖZALTINDA KAYIPLAR,1,BÄ°R Ä°KTÄ°DAR (YENÄ°DEN-)ƜRETME ARACI OLARAK MOBBÄ°NG[*],1,BÄ°R Ä°KTÄ°DAR ARACI OLARAK KORKU,1,BÄ°R KEZ DAHA “TERƖR” MƜ,1,BÄ°R KÄ°MLÄ°K SÄ°YASETÄ° OLARAK MÄ°LLÄ°YETƇİLÄ°K VE IRKƇILIK,1,BÄ°R MÄ°LAT: REFERANDUM VE SONRASI,1,BÄ°YOLOJÄ° KADER MÄ°? ya da “FITRAT”A DAÄ°R,1,BÄ°ZÄ°M DELÄ°LERÄ°MÄ°Z,1,BM DB VE IMF’NIN DILINDE KADIN YOKSULLUĞU,1,bƶlge,3,BU 12 EYLƜL REJÄ°MÄ°… BURADAN ƇIKIŞ YOK,1,BU NE ŞİDDET BU CELƂL? (YA DA “GULYABANÄ°” KÄ°M),1,BUGƜN ADNAN YƜCEL KONUŞACAĞIZ,1,CELLATLARIN DƖKTƜKLERÄ° KAN,1,cevre,12,CHARLIE HEBDO’YA SALDIRI TE’VÄ°LLERÄ° VE TAVRIMIZ,1,chd,1,cinayetler,12,CUJUS REGIO EJUS RELIGIO,1,CUMHURBAŞKANLIĞI SÄ°STEMÄ° VEYA BU KADAR YETKÄ°YÄ° BABANIZA VERÄ°R MÄ°YDÄ°NÄ°Z,1,Ƈile'nin Antropolojisi: Bir Anı Bir Gƶzlem ve Bir Tahlil Girişimi,1,ƇOCUKLAR ƖLMESÄ°N DEMEK TERƖR SUƇU MU,1,ƇOCUKLARININ ETÄ°YLE BESLENEN ƜLKE,1,ƇƖZƜMƜN SOSYO-EKONOMÄ°K YANI,1,DAĞLAR ERÄ°RSE – ZEVEBƂN,1,DAÄ°MA YAŞAYACAKTIR Ä°SMÄ°YLE MƜSEMMA YAŞAR KEMAL,1,DARBE GÄ°RİŞİMÄ° VE SONRASI,1,dava,13,davalar,1,DELÄ° DUMRUL’UN “KENTSEL DƖNĆœÅžĆœM”Ɯ ya da YOLSUZLUK RANTIN Ä°KÄ°Z KARDEŞİDÄ°R,1,DEMÄ°RÄ°N TUNCUNA Ä°NSANIN...,1,demokrasi,1,DEMOKRATÄ°KLEŞ-ME PAKETÄ°,1,dersim,2,devlet,12,DEVLETÄ°N ERKEKLERÄ° YA DA KADINA ŞİDDET NASIL ƖNLENMEZ,1,DEVLETÄ°N KƜRTAJI: ROBOSKƎ,1,DEVLETLƛLAR,1,devrim,8,DİĞERLERÄ° VE KENT HAKLARI…[*],1,dinler,7,DÄ°NLER Ä°SLƂM VE KADIN BEDENÄ°,1,dinleti,1,DÄ°RENEN DAMAR[*] ƇƜRƜMEYEN,1,direnis,3,dunya,5,dĆ¼nya,53,dĆ¼sĆ¼nce ƶzgĆ¼rlĆ¼gĆ¼,2,EGEMENLERÄ°N “PYRRHUS ZAFERÄ°”: F-TÄ°PÄ°,1,egitim,12,EKÄ°M DEVRÄ°MÄ° SOSYALÄ°ZM KADINLARIN KURTULUŞU,1,ekoloji,10,ekonomi,7,elestiri,1,ELEŞTÄ°RÄ° HAYATTIR; YAŞATIR,1,emek,15,emekciler,3,EMEKƇİLER İŞSÄ°ZLER YOKSULLAR NEREDE,1,emperyalizm,7,EMPERYALÄ°ZM- T. “C” VE AFRÄ°N,1,enternasyonalizm,1,ENTERNASYONALÄ°ZM ƜZERÄ°NE NOTLAR,1,ERCAN BÄ°NAY’DAN (BAFRA T TÄ°PÄ°) MEKTUP VAR: ABDULLAH KALAY’A ƖZGƜRLƜK,1,ermeniler,4,ESKÄ°(MEYEN)/ YENÄ° TƜRKÄ°YE”DE BARIŞ (MI),1,etnoloji,2,EVET ƇIKSA DA “HAYIR”,1,EVLAT YOLDAŞ,1,fasizm,6,FAŞİZM VE KADINLAR,1,felsefe,1,feminist,1,FÄ°DEL İƇİN SANCAĞI YARIYA Ä°NDÄ°RMEYÄ°N DAHA DA YƜKSELTÄ°N,1,FRIEDRICH ENGELS VE AÄ°LENÄ°N,1,genclik,2,GERƇEKTEN DE NEDÄ°R TERƖR,1,GƖBEKLÄ°TEPE BÄ°ZE NEYÄ° ANLATIYOR,1,gĆ¼ncel,3,gĆ¼ndem,11,GƜNDEM’E DƜNE VE BUGƜNE DAÄ°R,1,HAFIZASINI YÄ°TÄ°RMEYEN “DERSÄ°M’E AĞIT,1,hakkinda,1,HƂL ƜLKEYÄ° KUTUPLAŞTIRIYOR,1,HƂL VE GÄ°DİŞ(Ä°MÄ°Z),1,HANGÄ°MÄ°Z ƖZGƜRƜZ KÄ°,1,hareketler,1,Hasta Tutsak Abdullah Kalay 2. Heyet Raporuna Rağmen Tahliye Edilmiyor!‏‏,1,HAVADIR SUDUR ATEŞTÄ°R YANÄ° HAYATTIR GRUP YORUM,1,HER GƜN DƖRT Ä°ÅžĆ‡Ä° BEŞ KADIN,1,HER KƖYDE BÄ°R “KƖPEK” VARDIR,1,HİƇLEŞTÄ°RÄ°LME KAYGISINDAN ƖFKEYE SARI YELEKLÄ°LER,1,HRANT,1,hrant dink,4,hrant dink'in katline 2015 perspektifinden bakmak,1,hukuk adalet,31,IŞILTILI VE “TEHLÄ°KELÄ°” BÄ°R KADIN: SUAT DERVİŞ,1,IŞİD VE Ä°SLƂMCI “FEMÄ°NÄ°STLER”,1,ibrahim kaypakkaya,1,Ä°FADE ƖZGƜR(LƜĞƜ) MƜ,1,Ä°FADE ƖZGƜRLƜĞƜ VAZGEƇİLEMEZ ƖNCELÄ°KLÄ° DEĞERDÄ°R,1,iktidar,10,iletisim,2,inanc,7,insan haklari,1,isci-sendika,11,islam,14,islam.ortadogu,1,Ä°SLƂMCI-MUHAFAZAKƂRIN ZÄ°HÄ°N HARÄ°TASINDA BÄ°R GEZÄ°NTÄ°: “NASIL BÄ°R KADIN(LIK),1,Ä°STANBUL SEƇİMÄ° - BÄ°R DEĞERLENDÄ°RME,1,isyan,15,Ä°ÅžĆ‡Ä° SINIFI 2017 1 MAYIS(’IMIZ) VE KATLÄ°AMIN 40. YILINDA TAKSÄ°M,1,Ä°ÅžĆ‡Ä° SINIFININ KADINLAŞMASI,1,Ä°TÄ°RAZ VE ELEŞTÄ°RÄ° “HAZIROL”DA DURMAZ,1,Ä°YÄ° KÄ° YAŞADILAR Ä°YÄ° KÄ° YAZDILAR,1,KADIN(LAR) VE DEVRÄ°M(LER),1,KADINLAR KAPÄ°TALÄ°ZM FAŞİZM VE AKP,1,KADINLAR GERƇEKTEN DE “SINIFLAR-ƜSTƜ” MƜ,1,KADINLAR İƇİN OLABÄ°LECEK EN KƖTƜ ALAŞIMIN ORTASINDAYIZ,1,KADINLARA KENTLERE GECELERE DAÄ°R,1,KADINLARIN KURTULUŞU: MARKSÄ°ZM’SÄ°Z OLUR MU,1,kadin,55,kadinlar,11,KALBÄ°M(Ä°Z) CÄ°ZRE’DEDÄ°R,1,kapitalizm,19,KAPÄ°TALÄ°ZM KƜLTƜR DÄ°RENİŞ,1,KAPÄ°TALÄ°ZMÄ°N KENDÄ°NÄ° Ä°MHASI: NEOLÄ°BERALÄ°ZM,1,kart,1,katlamlar,1,katliamlar,7,KELLE FIYATINA HƜRRIYET ESIRLIK BEDAVA,1,KENTÄ° (YOKSULLARINDAN) TEMÄ°ZLEMEK,1,KEŞFEDÄ°LMEMİŞ GELECEĞİN BİƇİMLENMESÄ° İƇİNDÄ° SAMÄ°R AMÄ°N,1,kitap,35,KOBANƊ BÄ°ZÄ°MDÄ°R BÄ°Z KOBANƊ’YÄ°Z,1,KOLEKTÄ°F BÄ°R DEVLET CÄ°NAYETÄ°: HRANT DÄ°NK,1,komĆ¼nizm,4,kriz,49,KRÄ°Z SAVAŞ VE Ä°ÅžĆ‡Ä° SINIFI ƜZERÄ°NE GƖRĆœÅžLER,1,KRÄ°ZDEN Ä°NSAN MANZARALARI[*],1,KƜLTƜR “YERLÄ° VE MÄ°LLÄ°” MÄ°DÄ°R?YA DA NEDÄ°R,1,kĆ¼ltĆ¼r sanat,29,KƜRESEL KƜLTƜR” MƜ,1,kĆ¼rt sorunu,1,laiklik,1,LAÄ°KLÄ°K MÄ° HANGÄ°SÄ°,1,latin amerika,11,LATÄ°N AMERÄ°KA: SAĞIN GERÄ° DƖNĆœÅžĆœ - 1/ BREZÄ°LYA ƖRNEĞİ,1,LATÄ°N AMERÄ°KA: SAĞIN GERÄ° DƖNĆœÅžĆœ-2/ PARAGUAY: “TEKNÄ°K DARBE,1,LATÄ°N AMERÄ°KA’DA BARIŞ SƜREƇLERÄ°,1,LATÄ°N AMERÄ°KA’DAN “BARIŞ SƜREƇLERÄ°”: EL SALVADOR ƖRNEĞİ,1,LATÄ°N AMERÄ°KA’NIN DESAPARECIDO’LARI,1,leninizm,2,LƜZUM” ƜZERE: BÄ°R KEZ DAHA Ä°STANBUL SEƇİMÄ°,1,MAĞLUP MU DENÄ°R ŞİMDÄ° ONLARA?,1,MARKSÄ°ST-LENÄ°NÄ°ST ROMAN YAZARI : VEDAT TƜRKALÄ°,1,marksizm,5,MARKSÄ°ZM + V. Ä°. LENÄ°N = EKÄ°M DEVRÄ°MÄ° (NOTLARI),1,MARKSÄ°ZM AÄ°LE AŞK CÄ°NSELLÄ°K ƜZERÄ°NE SƖYLEŞİ,1,MARKSÄ°ZM VE KADIN ƜZERÄ°NE,1,Marksizm ve Kadın: Emek Aşk Aile,3,MARKSÄ°ZM VE KADINLARIN KURTULUŞU,1,MARX’IN DĆœÅžĆœNCE DƜNYASINA BÄ°R SEYAHAT: ETNOLOJÄ° DEFTERLERÄ°,1,MARX’TAN ƖĞRENEN BÄ°R ƇUKUROVALI: OKTAY ETÄ°MAN,1,MASKELÄ° FAŞİZM: “POPƜLÄ°ST AŞIRI SAĞ,1,medya,1,MEVTAYI Ä°YÄ° BÄ°LMEZDÄ°K,1,milliyetci,2,mizah,2,MURAT’IN DĆœÅžĆœ LAMBORGHÄ°NÄ°LER VE DƜNYAYI DEĞİŞTÄ°REBÄ°LMEK,1,mĆ¼cadele,12,MƜCADELE BOYU BÄ°R YAŞAM: SCHAFIK JORGE HANDAL,1,MƜCADELEYE DEVAM”[1] “BU DAHA BAŞLANGIƇ,1,NE OLDU O “Ä°MTÄ°YAZSIZ SINIFSIZ KAYNAŞMIŞ KÄ°TLE”YE,1,NEO-FAŞİZM(LER) “FEMÄ°NÄ°ST” MÄ°,1,NEO-LÄ°BERAL TƜRKÄ°YE’DE MUHAFAZAKƂRLAŞMA/ DĆœÅžKƜNLEŞME DÄ°YALEKTİĞİ,1,NEO-LÄ°BERAL TƜRKÄ°YE’NÄ°N “EN ALTTAKÄ°LER”Ä°: Ä°ÅžĆ‡Ä° SINIFI KƜRTLEŞİRKEN,1,neoliberal,11,newroz,1,NÄ°CE ONYILLARA ‘YENÄ°KAPI’LI YOLDAŞLAR,1,O GƜN BU ƜLKEDE. O GƜN O ALANDA,1,OĞLUM(UZ) ƖLƜMSƜZDƜR,1,ohal,4,OKTAY AĞABEY(Ä°MÄ°Z,1,ONLAR ƇALIP ƇIRPTIKƇA BÄ°Z YOKSULLAŞIYORUZ,1,ORƇUN,1,ortadogu,8,ORTADOĞU’DA BÄ°R KARABASAN: IŞİD,1,OSMANLI’YI “Ä°HYA” ETMEK: AKP’NÄ°N TƖRENLERÄ°,1,OTUZƜƇ KOR DĆœÅžTƜ YƜREĞİMÄ°ZE…,1,ƖFKELENÄ°NCE ƇOK GƜZEL OLUYORSUN TƜRKÄ°YE,1,ƖFORÄ°NÄ°N ORTASINDA,1,ƖĞRETTÄ°KLERÄ° HATIRLATTIKLARIYLA GREÄ°F DÄ°RENİŞİ,1,ƖLƜMSƜZ ABÄ°(MÄ°Z) OKTAY ETÄ°MAN,1,ƖRGƜTLƜ MƜCADELE ETİĞİ VE SOSYALÄ°ST DEMOKRAS,1,ƶteki,26,ƖZEL MƜLKÄ°YETÄ°N DEVLETÄ°N KƖKENÄ° ƜZERÄ°NE,1,ƖZERKLÄ°KƇİ ANAYASA SONRASINDA BOLÄ°VYA DERSLERÄ°,1,ƖZGECAN’IN KATLÄ°NÄ°N AKP’YLE NE Ä°LGÄ°SÄ° VAR,1,ƶzgeƧmis,1,ƶzgĆ¼rlĆ¼k,2,panel,3,PARANOYA VE MEGALOMANÄ°NÄ°N (“YENÄ°”) REJÄ°MÄ°,1,PARÄ°S KATLÄ°AMI “BARIŞ SƜRECÄ°” VE HESAPLAŞMA,1,politika,11,POPƜLER KƜLTƜRE ELEŞTÄ°REL BAKIŞLAR - KISA BÄ°R TARÄ°HƇE,1,postmodernizm,1,protesto,2,RECEP’Ä°N TƜRKƜ(/ŞİİR)LERÄ°,1,referandum,3,rejim,1,roboski,1,ROBOSKÄ°’NÄ°N KANAYAN KARANFÄ°LÄ°,1,rƶportaj,12,SAHÄ° “VESAYET (REJÄ°MÄ°)” KALKTI MI,1,SAHÄ°CÄ° OLMAK,1,savas,3,savas-baris,1,SAVAŞ ŞIDDET ƜZERINE EKONOMI-POLITIK VE ANTROPOLOJIK NOTLAR,1,SAYGI VE HAYRANLIKLA ƇHD GENEL KURULU’NA,1,secim,17,secimler,4,seƧim,5,SEƇİMLERÄ°N SONRASINDA,1,seminer,1,sempozyum,1,SEN ƇƜRƜMENÄ°N RESMÄ°NÄ° ƇİZEBÄ°LÄ°R MÄ°SÄ°N ABÄ°DÄ°N?YA DA MEMLEKETTEN EĞİTÄ°M MANZARALARI,1,SEN MÄ°SÄ°N “BARIŞ” DÄ°YEN,1,sibel ƶzbudun,1,sinifsal bakis,9,SÄ°VAS KATLÄ°AMI O GƜN ORADA BÄ°TMEDÄ°,1,siyonizm,2,SÄ°YONÄ°ZM ANTÄ°-SEMÄ°TÄ°ZM VE BÄ°R “MUGALATA” ƜZERÄ°NE,1,SOMA “SON” OLSUN; AMA DEĞİL,1,sosyal bilimler,4,SOSYAL BÄ°LÄ°MLER: BÄ°R ŞEY YAPMALI,1,sosyalizm,10,SOYKIRIM ƜZERÄ°NE RESMƎ SƖYLEMLER ya da T.C. SOYKIRIMI NEDEN TANIMALIDIR,1,SOYKIRIMA TANIKLIK(LAR),1,soykirim,2,sƶylesi,1,sƶyleşi,2,SƖYLEŞİ: OKURYAZARLIK ƜZERÄ°NE,1,suriye,2,SURUƇ’UN İŞARET ETTİĞİ,1,SUSMA SUSTUKƇA SIRA SANA MUTLAKA GELECEK,1,SUSMA! SUSTUKƇA SIRA SANA GELECEK,1,SUYUN DELÄ° DUMRULLARI: ƖZELLEŞTÄ°RMELER,1,SƜREKLÄ°LEŞTÄ°RÄ°LEN OHAL VE,1,ŞİDDET MÄ° MEŞRUÄ°YET YÄ°TÄ°MÄ° MÄ°,1,ŞİDDET NEDEN KAPÄ°TALÄ°ZMÄ°N “OLMAZSA OLMAZI”DIR,1,taksim,3,tanitim,11,TANTALOS’U YARATMAK,1,tarih,14,tck,2,tck301,1,temel demirer,17,tercĆ¼me,2,terƶr,1,TIMEO HOMINEM UNIUS LIBRI/ TEK KÄ°TAPLI Ä°NSANDAN KORKARIM,1,TOTALÄ°TARYANÄ°ZMÄ° SOKAKTA ALT EDEBÄ°LMEK,1,TOTALÄ°TERLEŞMEYE Ä°HVAN’LAŞMAYA KARŞI,1,TƖREN ULUS-DEVLET Ä°KTÄ°DAR[*],1,Turkey a Beauty When Angry,1,tĆ¼ketim,1,TĆ¼rk Akademiası: GerƧekten kadınlar iƧin Bir Cennet mi,1,TƜRK HALKI BARIÅžĆ‡I MI,1,TƜRK(Ä°YE) Ä°SLƂMI’NDA KADIN OLMAK,1,tĆ¼rkiye,77,ULAŞ ULAŞ’TIR,1,UNUTMAYACAĞIZ UNUTTURMAYACAĞIZ: ŞAHÄ°T OL ANKARA GARI,1,UNUTULMAMASI GEREKENLER,1,Ć¼niversite,6,ƜNÄ°VERSÄ°TEYÄ° ƖLDƜRMENÄ°N SEKÄ°Z YOLU (YA DA ƜNÄ°VERSÄ°TE PÄ°YASAYA NASIL ENTEGRE OLUR,1,VAHŞETÄ°N ALTERNATÄ°FÄ° VAR ELBETTE,1,VAR OLANDAN KOPMAK İƇİN YEREL SEƇİM VE SORU(N)LARI,1,VENEZƜELLA VE EMPERYALÄ°ZM KONUSU,1,VESAYET REJÄ°MÄ°” ƖLDƜ YAŞASIN “Ä°LERÄ° DEMOKRASÄ°,1,video,24,VURUN “ƖTEKÄ°”NE,1,YA SEV YA TERKET: BÄ°R BÄ°AT ARACI OLARAK MOBBÄ°NG,1,YA SOSYALÄ°ZM YA BARBARLIK,1,YANIT: OLAN VE GELEN[*],1,YARGI BAĞIMSIZLIĞI” MI DEDÄ°NÄ°Z,1,yasam,17,YENÄ° TOPLUMSAL HAREKETLER NE KADAR “YENÄ°”,1,yeni yil,2,YENÄ° YƖK YASA TASLAĞI ƜZERÄ°NE: PÄ°YASA ƜNÄ°VERSÄ°TEYÄ° YUTARKEN,1,YENÄ°DEN HAYKIRABÄ°LMEK: “YERÄ°MÄ°Z MUTFAK DEĞİL DƜNYA,1,YERELÄ° BÄ°RLÄ°KTE YƖNETMEK - NASIL BÄ°R DƜNYA Ä°STÄ°YORSAK ƖYLE BÄ°R YEREL YƖNETÄ°M,1,YILDIZLARIN GƜNCESÄ°NÄ° TUTAN ADAM: CENGÄ°Z GƜNDOĞDU,1,yƶk,3,yƶnetim,1,YƜREĞİMÄ°ZDE,1,ZAPATÄ°STALARIN 33. YILI: BÄ°R DEĞERLENDÄ°RME,1,ZEYTÄ°NLİĞİ ZÄ°NDAN YAPAN SÄ°STEMATÄ°K ZULME DÄ°RENENLER,1,ZÄ°NDAN(LAR)IN TƜRKƇESÄ°,1,ZORUNLU BÄ°R AƇIKLAMA (II)… VE BÄ°R EKLEME,1,
ltr
item
sibelšŸ‚ƶzbudun: 1 MAYIS 2023: YÄ°NE TAKSÄ°M’E, YÄ°NE ALANLAR’A![*]
1 MAYIS 2023: YÄ°NE TAKSÄ°M’E, YÄ°NE ALANLAR’A![*]
https://www.futbolarena.com/imagesYUK/201905/b/1_mayis_mesajlari_1_mayis_sozleri_1_mayis_paylasimlari_resimli_mesajlar_1_mayis_guzel_ve_anlamli_sozler4g.jpg
sibelšŸ‚ƶzbudun
https://sibelozbudun.blogspot.com/2023/04/1-mayis-2023-yine-taksime-yine-alanlara.html
https://sibelozbudun.blogspot.com/
https://sibelozbudun.blogspot.com/
https://sibelozbudun.blogspot.com/2023/04/1-mayis-2023-yine-taksime-yine-alanlara.html
true
1739006321341950428
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts Diger daha fazla Yanıtla Cancel reply Sil Ana Sayfa Sayfa Posta Hepsini Gƶr BUNA BENZER Etiket Arsiv Ara BĆ¼tĆ¼n Yayinlar Ä°steğiniz gƶnderi bulunamadı Ana Sayfaya Dƶn Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Paz Pts Sal Car Per Cum Cmt January February March April May June July August September October November December Oca Sub Mar Nis May Haz Tem Agu Eyl Eki Kas Ara simdi 1 dakika ƶnce $$1$$ minutes ago 1 saat ƶnce $$1$$ hours ago dĆ¼n $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy