7 HAZÄ°RAN SEĆÄ°MLERÄ°NDE NE OLDU? “RADÄ°KAL-DEMOKRAT” ÅEKÄ°LSÄ°ZLÄ°K HDP DEDÄ° KÄ°! HDP’DEKÄ° Ä°SLĆMCI SĆYLEM GEĆÄ°CÄ° HĆKĆMET (VE LEV...
7 HAZÄ°RAN SEĆÄ°MLERÄ°NDE NE OLDU?
“RADÄ°KAL-DEMOKRAT” ÅEKÄ°LSÄ°ZLÄ°K
HDP DEDÄ° KÄ°!
HDP’DEKÄ° Ä°SLĆMCI SĆYLEM
GEĆÄ°CÄ° HĆKĆMET (VE LEVENT TĆZEL’Ä°N) TUTUMU
KABULLENEMEDÄ°ÄÄ°MÄ°Z REEL POLÄ°TÄ°KER PRAGMATÄ°ZM
ELEÅTÄ°REL HDP DEÄERLENDÄ°RMELERÄ°
PARLAMENTARÄ°ZM “AĆMAZI”NDA MEVCUT HĆL(Ä°MÄ°Z)
1 KASIM GĆZERGĆHI
AKP VE BEYAZ KĆRTLER(Ä°)
VE LÄ°BERALLER!
SAÄ°R ZIRVALAR
“TEK YANLI ATEÅ KES” TALEBÄ°!
PKK-HDP AYRIMI DAÄ°R YAYGARALAR
PKK NE DÄ°YOR?
NÄ°HAYET!
7 HAZÄ°RAN’DAN 1 KASIM’A HDP NOTLARI
SÄ°BEL ĆZBUDUN - TEMEL DEMÄ°RER
“Kendini tanı.”[1]
1 Kasım 2015 seƧimlerine ramak kala kaleme alınan bu yazı, bir hayli gecikti. Ekim ayı baÅında tamamlanması gereken yazımız, -ƶncesi ve sonrasıyla- Ankara Garı Katliamı’yla devreye giren alt Ć¼st oluÅtan nasibini aldı. Ancak “hiƧbir zaman” geƧ deÄilse -ki deÄildir-, diyeceklerimizi, “GerƧek; anlamda altĆ¼st edilmiÅ bir dĆ¼nyada doÄru, bir yanlıÅlık, bir kaza anıdır,”[2] vurgusu eÅliÄinde aktaralım.
Ve de “AKP’yi geriletmeyi bir demokrasi gƶrevi gƶren yurttaÅlardan”[3] deÄil; “Para ve gĆ¼Ć§ sahibi olan herkese, nefes alan herkesin eÅit olduÄunu gƶstereceÄiz!” diyen Spartacus’un taraftarlarından olduÄumuzun altını bir kez daha Ƨizip, 1 Kasım seƧimleri ve baÄıntılı konularda diyeceklerimizin, “7 Haziran 2015 SeƧimleri’ne Dair -GerekƧeli- Tavrımız”[4] ve “AƧık SƶzlĆ¼ Olmak Ä°yidir! (7 Haziran Sonrasına Dair DeÄerlendirme)”[5] baÅlıklı yazılarımızın ana yƶneliÅinden muaf olmadıÄını hatırlatarak baÅlayalım…
7 HAZÄ°RAN SEĆÄ°MLERÄ°NDE NE OLDU?
7 Haziran seƧimleri, “BugĆ¼n gƶÄsĆ¼mĆ¼ gere gere Åƶyle yazabiliyorum: Bir kiÅi kaybetti, TĆ¼rkiye kazandı,”[6] tĆ¼rĆ¼nden “zafer” ya da “kayıp” vurgularından Ƨok, yol aƧtıÄı “SeƧimlere raÄmen yƶnetememe krizi”yle[7] betimlenmesi gereken bir realitedir.[8]
Evet, AKP “geriledi”, HDP ilerledi; ama her Åey bu ve bu kadar deÄildi!
Yani “HDP olaÄanĆ¼stĆ¼ bir baÅarı kazandı,”[9] sƶylemi ancak parlamentaristlerin “hĆ¼snĆ¼ kuruntusu”yken; BahƧeÅehir Ćniversitesi’nden Yard. DoƧ. Dr. ĆaÄdaÅ Åirin ve BoÄaziƧi Ćniversitesi’nden DoƧ. Dr. Koray ĆalıÅkan’ın ‘7 Haziran Milletvekili Genel SeƧimi Sandık ĆıkıŠAraÅtırması’na gƶre, HDP, son haftada yĆ¼zde 4.4 oranında bir oy kazanmıÅtı. Ayrıca HDP’ye son bir ayda oy vermeye karar verenlerin oranı yĆ¼zde 5.5 ve son Ć¼Ć§ ayda karar verenlerin oranı ise yĆ¼zde 7.3’ken, HDP seƧmeninin yĆ¼zde 82.9’u ise kararını aylar ƶncesinde vermiÅti.
AraÅtırmaya gƶre diÄer partilerden HDP’ye gelen oy oranı ise, yĆ¼zde 14 AKP, yĆ¼zde 9 CHP ve yĆ¼zde 1 MHP’dendi…
HDP seƧmeninin yaklaÅık dƶrtte biri, 2011 seƧimlerinde, oyunu daha ƶnce AKP ve CHP’ye verdiÄini sƶylerken; HDP’ye oy verenlerin yĆ¼zde 18’i 18-24 arası genƧ seƧmendi. YĆ¼zde 16’sı, 25-30 yaÅlarında, yĆ¼zde 14’Ć¼ ise 31-44 yaÅ aralıÄında yer alıyordu. 65 yaÅ Ć¼stĆ¼ oy verenlerin oranı ise yĆ¼zde 7’ydi.[10]
MehveÅ Evin’e gƶre, “Batı’dan aldıÄı oyları bĆ¼yĆ¼k oranda artıran HDP’nin, muhafazakĆ¢r KĆ¼rt seƧmeni kazandıÄı kadar CHP’den ‘emanet’ oy aldıÄı herkesin malumu. Ancak HDP’nin baÅarısını salt AKP/baÅkanlık korkusu veya karÅıtlıÄı Ć¼zerinden yorumlamak yetmez”ken;[11] “BĆ¼yĆ¼k kentlerde AlevĆ® yƶrelerinde HDP’ye kayıŠoldu.”[12]
HDP’nin baÅarısını bir “sol ƧıkıŔ ya da “TĆ¼rkiyelileÅme”yle aƧıklamaya kalkıÅmak oldukƧa ƶznel bir izahtır ve sahih olmaktan uzaktır.
Her ne kadar, Murat Belge, “HDP bu Ć¼lkede uzun zamandır ya da belki hiƧ olmamıŠbir ‘sol muhalefet partisi’ olma imkĆ¢nını yakaladı”;[13] Ergin YıldızoÄlu, “HDP eÅ genel baÅkanlarının seƧim sonuƧları Ć¼zerine yaptıkları konuÅmalar HDP’nin yeni halkƧı bir ‘tarihsel blokun’ partisi olmaya aday olduÄunu gƶsterdi”;[14] BĆ¼lent KĆ¼Ć§Ć¼k, “HDP TĆ¼rkiyelileÅtikƧe, TĆ¼rkleri TĆ¼rkiyelileÅtiriyor. Yani HDP bƶlgesel ve kimlik politikasını aÅtıÄı ƶlƧekte, batının bĆ¼tĆ¼n coÄrafyasına yayıldıÄı ve bĆ¼tĆ¼n meselelere bir yanıt verdiÄi ƶlƧekte KĆ¼rtlerden Ƨok TĆ¼rkleri TĆ¼rkiyelileÅtiriyor”;[15] Ahmet Saymadi, “Sosyalistler, emeklerini ve mĆ¼cadelelerini HDP’ye aktarmasalardı, sol politikalar HDP’de hĆ¢kim olmasaydı, yĆ¼zde 13’lĆ¼k seƧim baÅarısı saÄlanamazdı. Bu baÅarının arkasında sosyalistlerin payı bĆ¼yĆ¼ktĆ¼r. Bunu gƶrmezden gelmek, etkilerini sadece oy bazlı ele almak doÄru deÄil,”[16] deseler de, gerƧeklik hiƧ de bƶyle deÄildir…
Nuhat MuÄurtay’ın, ‘MuhafazakĆ¢r KĆ¼rtler ve HDP: 7 Haziran SeƧimlerini Hatırlamak’ baÅlıklı araÅtırmasında net biƧimde ortaya koyduÄu gibi, 7 Haziran 2015 genel seƧimleri sonrası, AKP’nin ƧoÄunluk hĆ¼kĆ¼meti kuramamasına etki eden en kritik mesele Batı ve DoÄu’daki KĆ¼rt muhafazakĆ¢r seƧmenlerin oy verme tercihiydi. SeƧimin kaderini belirleyen muhafazakĆ¢r KĆ¼rt oylarının ƶnĆ¼mĆ¼zdeki erken seƧimde dikkate alınması gerekir. MuhafazakĆ¢r KĆ¼rt oyların HDP’ye kayma sebebi olarak kimi yazarlar Gezi protestolarını iÅaret ederken, birƧok yazar ve siyasetƧi KobanĆŖ olaylarının Ƨok etkili olduÄunun altını Ƨizdi. BĆ¼tĆ¼n bunlar var olan durumu kısmen aƧıklamakla birlikte, oldukƧa yetersizdir.
Ćncelikle Åu sorunun cevabını verelim, sonuƧların ardından, gerƧekƧi analizlerde Ć¼zerinde sıklıkla durulan KĆ¼rt muhafazakĆ¢rları kimdir? Aile baÄları geleneksel olan, kƶy kƶkenli, genelde tercihini saÄ partilerden yana kullanan ve PKK’nin dine mesafeli olduÄunu dĆ¼ÅĆ¼ndĆ¼klerinden ƶtĆ¼rĆ¼ PKK ideolojisine sempati duymayan, yani sosyo-ekonomik kriterlerle anlamlandırmanın mĆ¼mkĆ¼n olmadıÄı, daha Ƨok kĆ¼ltĆ¼r ve gelenek kodlarıyla anlaÅılabilecek bir kesimden bahsediyoruz.
KĆ¼rt muhafazakĆ¢rları 2015 genel seƧimlerinde oylarını daha ƶnce politikasından tatmin olmadıkları HDP’ye yƶnlendirdiler. AKP iƧin seƧimlerin en ƶnemli baÅarısızlıÄı, yaklaÅık yĆ¼zde 5’e tekabĆ¼l eden bu kesimin ve ilk defa oy veren genƧ kitlenin oylarını kaybetmesi oldu. HDP’nin baÅarısı, yĆ¼ksek beklentilerin aksine, seƧim kampanyasının asıl hedefi olan Batı’daki AlevĆ®, sekĆ¼ler veya sol oylar deÄil, geniÅ KĆ¼rt kesimlerden ve bƶlgede yaÅayan bir kısım KĆ¼rt AlevĆ®ler’den gelen oylar sayesinde elde edildi. TĆ¼rkiyelileÅme - yani kendini TĆ¼rk siyasetine onaylatma Ƨabası - projesiyle yola Ƨıkan HDP, KĆ¼rt oylarının topluca kendisine kanalize olmasıyla, hem yĆ¼zde 10 seƧim barajını yıktı hem de mecliste MHP ile aynı sayıda sandalye kazanacak Åekilde oylarını tarihi bir Åekilde arttırdı…
HDP seƧim kampanyasında KĆ¼rt kimliÄi Ć¼zerinden deÄil ezilenler Ć¼zerinde vurgu yapması ve kendisini Batı’daki TĆ¼rklere kabul ettirme Ƨabasıyla fazlasıyla meÅgulken, doÄallıÄında AKP’ye oy veren KĆ¼rt muhafazakĆ¢r oyları alarak ciddi bir baÅarı elde etti…
KĆ¼rt muhafazakĆ¢rlarının HDP’ye yƶnelmesi batı ve doÄu’nun sinerjisi ya da TĆ¼rkiyelileÅmesi sonucunda deÄil, AKP’nin bugĆ¼ne kadar Åiar edindiÄi ve sadece KĆ¼rt sorununa indirgenemeyecek hedeflerden KĆ¼rt muhafazakĆ¢rlarının ÅĆ¼phe duyması sonucunda ortaya Ƨıktı. Ćncesinde RoboskĆ® vb. birƧok etkenin varlıÄına raÄmen AKP’yi destekleyen muhafazakĆ¢r KĆ¼rtler’in tek motivasyonu AKP’nin KĆ¼rt sorunu konusunda yaptıÄı hatalar deÄil; hĆ¢lihazırda “genel reformcu” yapısının tıkanmasıdır. Bu tıkanma seƧmenlere yansımıŠve mevcut durum ortaya ƧıkmıÅtır.
Bunun yanında, 7 Haziran seƧim sonuƧları aƧıklandıktan sonra bazı Ä°slĆ¢mi yazarlar ise saf deÄiÅtiren muhafazakĆ¢r KĆ¼rtleri kast ederek “Masum MĆ¼slĆ¼man KĆ¼rtler kandırıldı,”[17] Åeklinde yazılar kaleme aldı. Bazı yazarlar ise KĆ¼rt oylarının kaymasında, “AKP’nin bir rolĆ¼ olmadıÄını, KĆ¼rt siyasetini manipĆ¼le eden ƶrgĆ¼tlerin AKP ile dindar KĆ¼rtler arasına nifak soktuÄu”nu[18] vurguladı.[19]
Åunun gƶrĆ¼lmesi gerek: “HDP’nin seƧmen tabanının bĆ¼yĆ¼k bir kısmı KĆ¼rtler. SiyasallaÅtırdıÄı taleplerin bĆ¼yĆ¼k kısmı KĆ¼rt sorununun ƧƶzĆ¼lmesini hedefliyor”ken;[20] “TĆ¼rkiyelileÅme” denilen Åey de geƧici hĆ¼kĆ¼metin eski Kalkınma Bakanı, HDP Ä°zmir milletvekili MĆ¼slĆ¼m DoÄan’ın, sanayicilerle, ticaret yapan insanlarla gƶrĆ¼Åmelerinde, HDP’nin artık parti olarak TĆ¼rkiyelileÅtiÄini sƶylemek deÄildir herhĆ¢lde![21]
“RADÄ°KAL-DEMOKRAT” ÅEKÄ°LSÄ°ZLÄ°K
HDP, seƧimlere doÄru devreye soktuÄu “radikal-demokrasi” ÅekilsizliÄiyle birƧok kimsede hayal kırıklıÄına yol aƧarken; bir yanıyla da Karl Marx’ın, “DaÄınık olan sistem deÄil, sistemin Ƨarkları hĆ¢line dƶnĆ¼Åmeye meyilli olan insan aklı,” saptamasını doÄruluyordu sanki…
ĆrneÄin Alp Altınƶrs’Ć¼n, “7Haziran ile HDP’nin meÅruiyeti”nin[22] artması yahut Juliana Gƶzen’in, “7 Haziran’da aldıÄı oylar ve ‘Yeni YaÅam’ ƧaÄrısıyla sisteme karÅı olan gĆ¼Ć§leri Ƨatısı altında toplayan ve iktidarın baÅkanlık hayallerine kibrit suyu dƶken HDP’nin tutumu da, yaÅadıÄımız kaotik ortamda dengeleri deÄiÅtirebilir,”[23] ƶngƶrĆ¼lerindeki abartılar gibi…
Ya da “7 Haziran’ın kazananı ve kaybedeni benim gƶnlĆ¼mden geƧtiÄi Åekilde belirlendi. Bu yeni biƧimleniÅle HDP KĆ¼rt siyasi hareketinde ‘yeni’ dememiz gereken bir rolĆ¼ oynayabilecek noktaya geldi… Bu durumda ‘daÄ’ ve ‘ada’ bunu sindirir mi, kabullenir mi, bilemem. Olabilir. Ben bir KĆ¼rt siyaset adamı olsam, Åu konjonktĆ¼rde, varımı yoÄumu sivil siyaset yoluna yatırırdım,”[24] diyen Murat Belge’den; “7 Haziran 2015 seƧimleri TĆ¼rkiye iƧin yeni bir milattır… HDP TĆ¼rkiye’nin yeni ana muhalefeti,”[25] diye ekleyen Kongra-Gel BaÅkanı Remzi Kartal’a…
Veya Kemal BĆ¼lbĆ¼l’Ć¼n, “Haziran 2015 genel seƧimiyle bir baÅka ‘diktatƶrlĆ¼k’ hĆ¼lyası efendi hazretlerinin sihirli sandıÄında bitti”;[26] Paris’teki Sosyal Bilimler Akademisi ƶÄretim Ć¼yesi sosyolog Prof. Dr. NilĆ¼fer Gƶle’nin, “8 Haziran sabahı uyandıÄımızda ilk gƶze Ƨarpan, rahatlamıŠbir toplum, daha iyimser insanlar… HDP hem kendini, hem TĆ¼rkiye’yi dƶnĆ¼ÅtĆ¼rĆ¼yor,”[27] saptamalarının gerƧeklikle ilintisi yoktu!
“Washington’da HDP EÅbaÅkanı Selahattin DemirtaÅ, seƧimin kazananı olarak gƶrĆ¼lĆ¼yorsa da, HDP’nin baÅarısının sĆ¼rdĆ¼rĆ¼lebilir olup olmadıÄı konusunda ÅĆ¼pheler var”ken;[28] doÄruyu Murat Ćakır Åƶyle formĆ¼le ediyordu:
“7 Haziran seƧimlerinde elde edilen baÅarının muhalif kesimler arasında yol aƧtıÄı rahatlama, rehavet ve burjuva demokrasisinin karikatĆ¼rĆ¼nden ibaret olan T.C. parlamenter sistemine duyulan anlaÅılmaz gĆ¼ven, SuruƧ Katliamı ile Ƨok acı bir Åekilde cezalandırıldı. Kapitalist devlet ve burjuvazinin sınıf tahakkĆ¼mĆ¼, kendilerini salt seƧim sonuƧlarıyla sınırlandırmayacaklarını SuruƧ’ta bir kez daha kanlı bir biƧimde kanıtladılar.”[29]
Kim ne derse desin, 7 Haziran sonrasında “13 yıl ƶnce seƧimle iktidara gelen AKP-ErdoÄan, bu iktidarı seƧimle bırakmamak iƧin Ć¼lkeyi felakete sĆ¼rĆ¼klemeyi gƶze alacaktır/ almaktadır.”[30]
“ErdoÄan seƧim sonrası TĆ¼rkiye’yi kilitlemiÅ, rehin almıŠdurumda. Bu kilidi aƧmak, rehine durumunu ortadan kaldırmak gerekiyor. 7 Haziran seƧimleri Ć¼zerinden bir ayı aÅkın bir zaman geƧmesine raÄmen sanki TĆ¼rkiye’de seƧimler olmamıÅ, AKP iktidardan dĆ¼ÅmemiÅ gibi bir durum yaÅanıyor...
HDP seƧimin hemen ardından zaman kaybetmeden gĆ¼Ć§lĆ¼ demokratik hamleler yapabilirdi. TĆ¼rkiye’nin gĆ¼ndemini belirleyen ve politik doÄrultusunu Åekillendiren etkili bir performansı Ƨok rahatlıkla ortaya koyabilirdi. Demokrasi gĆ¼Ć§leri seƧimin ortaya ƧıkardıÄı olumlu sonuƧları yeterince deÄerlendiremiyor…
Devrimci ve demokratik gĆ¼Ć§ler iƧinden geƧtiÄimiz bu devrimsel sĆ¼reci iyi ve doÄru deÄerlendiremez, mĆ¼cadelelerini radikalleÅtirerek yĆ¼rĆ¼temezse Ƨok bĆ¼yĆ¼k kaybederler,”[31] diyen BesĆŖ Hozat’ın altını ƧizdiÄi doÄrular da unutulmamalıdır…
GerƧekten de seƧim sonrası hayal kırıklıÄına yol aƧan “radikal-demokrasi” ÅekilsizliÄiyle Saray 7 Haziran 2015’te yediÄi Åamarın Åokunu atlatacak manevralarla ilk gĆ¼nden beri arzuladıÄı yeniden seƧime gidilmesini diÄer siyasi partilere 1.5 ay gibi kısa zamanda kabul ettirdi.
8 Haziran gĆ¼nĆ¼ herkese “6 ayda ne deÄiÅecek?” dedirten yeniden seƧim dƶndĆ¼ dolaÅtı adeta tek seƧenek hĆ¢line geldi. Fakat seƧimin tekrarlanması fazlaca farklı bir sonuƧ getirmeyecek kanısını ortadan kaldırmadı.
Bunca “erken seƧim” Åamatası altında asıl soru Åu: Ya yeni bir seƧim de Tayyip ErdoÄan’a ve partisine parlamentoda baÅına ƧoÄunluk getirmezse ne olacak? Kim kiminle koalisyon yapacak? BugĆ¼n Saray ve etrafının asla istemediÄi koalisyon kaƧınılmaz olursa tekrar seƧime gidelim mi denilecek?
Bu soru Tayyip ErdoÄan’ın ihtirasının ƶtesinde ƶnem taÅıyor; Parlamentonun ve parlamentarizmin bir oyun olma niteliÄini gƶsteriyordu.[32]
Tam da bu koordinatlarda ‘Partizan’ın deÄerlendirmeleri bĆ¼yĆ¼k ƶnem taÅımaktadır:
“HDP aldıÄı oyun hakkını veren, halkın geliÅerek bĆ¼yĆ¼yen tepkisini seƧim sonuƧlarının meÅruiyetini ve oluÅan rĆ¼zgĆ¢rın etkisini de arkasına alarak kullanan bir siyasal konumlanıŠiƧinde olmamıÅtır. DĆ¼ÅĆ¼k profilli bir muhalefet hattı oluÅturmuÅ ne parlamenter zemini ne de eylem ve sokak ayaÄını etkin Åekilde kullanmamıÅtır. Liberal burjuva kesimlerin ve AKP ile ƧeliÅkisi olan egemen sınıfların diÄer kliÄinin ‘barıŒ sƶylemlerinin etkisi altında kalan bir kafa karıÅıklıÄı ve politik muÄlaklık iƧinde olmuÅtur. TĆ¼rk ve KĆ¼rt halkının ortaya Ƨıkan ƧatıÅmada gayet sarih ve net bir Åekilde tespit ettiÄi haklı ve haksız ayrımını, politik ve ideolojik bir cĆ¼retle gĆ¼Ć§lendirmek ve geliÅtirmek bir yana bu dĆ¼zeyde bir netlikle ifade etmekten bile uzak bir duruÅ sergilemiÅtir.
PKK’ye tek taraflı ateÅ kes ƧaÄrıları yapılmasını isteyen psikolojik savaÅ ikliminden kurtulamamıÅ, halkın barıŠisteyen tutumunu adeta ‘Ć¼Ć§Ć¼ncĆ¼’ bir taraf konumunda en fazla ‘Ƨift taraflı ateÅkes’, ‘seƧim gĆ¼venliÄi’ gibi muÄlak barıŠpolitikasıyla karÅılamaya ƧalıÅmıÅtır... HDP, seƧimde devrimci-demokrat sƶylemlerle elde ettiÄi baÅarıyı sistem iƧileÅme, reformist Ƨizgi kargaÅası ve bunun doÄurduÄu muÄlakla Åekillenen siyasetten yana kullanmıÅtır. Sistemin kadim liberal unsurlarının psikolojik ablukasında kalmıÅ, daha fazla baÅarı (daha bĆ¼yĆ¼k oy oranı) iƧin geri olana daha fazla prim veren bir siyasal yƶnelim iƧinde olmuÅtur. Adeta seƧim oyununa ve baÅarısına kilitlenmiÅ, bu anlamda halkın devrimci enerji ve iÅtahını bu oyunun hapishanesi iƧine sokma eÄilimi oluÅturmuÅtur.
HDP seƧim hĆ¼kĆ¼metine bakan vererek bu yaklaÅımına son halkayı da eklemiÅtir. KarÅı-devrimci dalgayı Åiddet, silah ve baskıyla arttıran, bu noktada kararlılık beyan eden bir hĆ¼kĆ¼met yapısının bileÅeni olmuÅtur. Bu anlamda fiilen iÅlevsiz kalacaÄı bir yetkiyi eline almaya ƧalıÅmıÅ, ancak halka karÅı iÅlenecek suƧların gƶrĆ¼nĆ¼rdeki karar organında yer alarak ona meÅruiyet katmıÅtır. HDP’nin ‘savaÅı engellemek iƧin’, ‘seƧim gĆ¼venliÄi iƧin’ gibi gerekƧe ve yaklaÅımları tipik bir reformizmdir. Ancak daha ƶnemlisi bu tablo demokratik-ilerici damarlardan kan kaybeden bir tutuma iÅarettir. Halkın deÄiÅim ve devrim isteyen talep ve isteklerini, bunu HDP aracılıÄıyla gerƧekleÅtirme hevesini siyasal olarak geri bir politikaya eklemlemek anlamına gelecektir. Bu ve benzer yƶnelimler HDP’nin reformist, demokratik niteliklerinin parlamenter zeminde daha fazla gĆ¼Ć§lenmesine paralel aÅındıracaÄını, halka yƶnelik saldırılar karÅısında sistemde daha fazla yer edinerek bu sĆ¼reci aÅmayı esas kılacaÄına dair tehlikelere iÅaret etmektedir.
Bu eleÅtirilerimiz sınıfsal Ƨizgilerle netleÅtirilmiÅ, halkın Ƨıkarları, devrimci yƶnelim, devrimin yol ve yƶntemleri gibi kesin ayrım Ƨizgilerimizle belirlenmiÅ eleÅtirilerdir. AƧık ve doÄrudan eleÅtiriler yapmak hĆ¢lĆ¢ ilerici, demokrat ve mĆ¼ttefik gƶrdĆ¼ÄĆ¼mĆ¼z bir gĆ¼ce yƶnelik olmazsa olmazımızdır. Bu baÄlamda HDP’yi hĆ¢lĆ¢ halk saflarında reformist bir oluÅum ve demokratik halk devriminin mĆ¼ttefik gĆ¼cĆ¼ olarak tanımlamaya devam ettiÄimizi belirtelim.”[33]
GerƧekten de Selahattin DemirtaŒın, ‘Milliyet’ gazetesine, “Biz AKP’nin ne dĆ¼Åmanı, ne de karÅıtıyız,”[34] derken; “Peki, ƶyleyse nesin?” sorusunu da hak ettiÄi koordinatlarda hatırlanması gereken V. Ä°. Lenin’in Åu satırlarıdır:
“Bu dƶnemin karakteristik ƶzelliÄi, bazı ‘mutlak’ hayranlarının pratik ƧalıÅmaya kĆ¼Ć§Ć¼mseme ile bakmaları deÄildir, tam tersine, kĆ¼Ć§Ć¼k Ƨapta pratikƧilikle teoriye karÅı tam bir umursamazlıÄın bileÅimidir. Teoriyi bayaÄılaÅtırma giriÅimlerinde bu dƶnemin kahramanlarının asıl tasası ‘bĆ¼yĆ¼k lafları’ doÄrudan doÄruya reddetme deÄildi. Bilimsel sosyalizm, bĆ¼tĆ¼n hĆ¢linde bir devrimci doktrin olmaktan Ƨıktı, her yeni Ƨıkan Alman ders kitabının iƧeriÄinin ‘serbestƧe’ sulandırdıÄı bir bulamaƧ hĆ¢line geldi; ‘sınıf mĆ¼cadelesi’ sloganı daha geniÅ ve daha enerjik bir eyleme teÅvik eden bir etken olmaktan Ƨıktı, ‘iktisadi mĆ¼cadele siyasal mĆ¼cadeleye kopmaz baÄlarla baÄlı bulunduÄuna’ gƶre, bir ƧeÅit merhem gƶrevini yerine getirdi; parti dĆ¼ÅĆ¼ncesi, militan bir ƶrgĆ¼tĆ¼n yaratılması iƧin bir ƧaÄrı olmuyor, tersine, bir tĆ¼r ‘devrimci bĆ¼rokrasili’ ve ‘demokratik’ biƧimlerle ƧocukƧa oynamayı haklı gƶstermek iƧin kullanılıyordu.”[35]
Olup bit(mey)eni bundan daha iyi ne anlatabilir ki?
HDP DEDÄ° KÄ°!
Buraya kadar izaha gayret ettiklerimiz; “Jusqu’ici tous va bien/ Buraya kadar her Åey yolunda” hoyratlıÄıyla ele alınamaz ve 80 vekil kazanmıŠolsa da HDP’nin dedikleri “es” geƧilemez!
“Yeni dƶnemde kriz Ƨıkarmak istemeyen HDP”nin[36] EÅ Genel BaÅkanı Selahattin DemirtaÅ, “SeƧimden birinci (AKP) ve ikinci (CHP) ƧıkmıŠpartiler koalisyonu denemeli… Koalisyon iƧinde yer almayız fakat TĆ¼rkiye’yi krize sokacak pozisyonda olmayız,”[37] vurgusuyla “Ćzerklik talebinin, baskılara karÅı sivil bir isyan olduÄunu belirterek, silah yoluyla ƶzerklik ilanını doÄru bulmadıÄını,” sƶyledi.[38]
‘El Pais’ gazetesine verdiÄi ƶzel bir rƶportajda ise DemirtaÅ, “Biz aƧık olarak PKK’nin yaptıklarının doÄru olmadıÄını savunuyoruz. Bazı hareketlerini onaylamıyoruz ve derhĆ¢l son vermelerini istiyoruz,”[39] derken; PKK yƶneticilerinden Duran Kalkan’ın, “HDP neyi baÅarmıŠki, bize silah bırakma ƧaÄrısı yapıyor?” sƶzlerine ise, “HiƧbir Åey kazanmadıysa; bu ƧaÄrıyı yapabilecek kadar halkın desteÄini alıp, ƶzgĆ¼ven kazandı,”[40] yanıtını verip ekledi:
“Partimiz TĆ¼rkiye toplumunun hiƧbir toplumsal gerƧeklerini inkĆ¢r ederek siyaset yapmıyor. BĆ¼tĆ¼n deÄerler TĆ¼rkiye’nin ortak deÄeri olarak kabul edilecekse hiƧbir Åeyi dıÅlayamazsınız… Åiddetin panzehiri demokrasidir. Biz demokrasiyi geniÅletelim.[41] Åiddet Åu ya da bu Åekilde ƧƶzĆ¼mlenecektir.[42] TĆ¼rkiye’de Åiddet kullanan sadece PKK deÄil; Åiddetin panzehiri demokrasidir. Demokrasinin azaldıÄı yerde Åiddet artıyor. HĆ¼kĆ¼metin tavrına bir bakın; PKK eylem yapıyor, HDP’yi lanetliyorlar... Bu noktaya gelmek iƧin ne kadar kayıp gerekiyor. ‘Ben Åiddet istiyorum’ diyen bize oy vermesin, biz Åiddet istemiyoruz, barıŠiƧerisinde ƧƶzĆ¼m istiyoruz diyenler bize oy versinler. 6 milyon oy alan bir partiye herkesin saygı duymasını beklerdik”![43]
Nihayet HDP’yi “liberal, reformist” bir parti olarak tanıtan ABD’li gazeteci David Ignatius’a ABD’nin PKK ile devlet arasındaki “barıŠsĆ¼reci”ne yardım edebileceÄini sƶyleyen DemirtaÅ, ABD’yi sĆ¼recin devamı iƧin “teÅvikler yaratmaya” ƧaÄırırken;[44] 1 Kasım 2015 seƧimleri iƧin de “YĆ¼zde 20 oy oranını hedefliyoruz,”[45] derken; HDP Parti SƶzcĆ¼sĆ¼ Ayhan Bilgen de ekliyor: “Ä°ktidara hazırlanıyoruz”![46]
Ne demeli?!
HDP’DEKÄ° Ä°SLĆMCI SĆYLEM
Ha, bir de HDP patentli Ä°slĆ¢mcı sƶylem var![47]
Mesela ‘Al Jazeera’ye konuÅan HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, 7 Haziran sonrasının “Heder edildiÄini” belirtip, “PKK’nın tek taraflı ƧatıÅmasızlık ilĆ¢n etmesini ve HDP’ye daha fazla alan aƧmasını” isterken;[48] “devrimci halk savaÅı” ve “iƧ savaÅ” hakkında da Åunları sƶyledi:
“İƧ savaÅ felakettir. Suriye, Irak ve LĆ¼bnan ƶrnekleri ƶnĆ¼mĆ¼zde. Devrimci halk savaÅları 1960’ların Latin Amerikası’nda kaldı. Afrika’da, Angola’da, Kongo’da, Bolivya’da kaldı. Yapanlara da bir hayrı dokunmadı. Ardından diktatƶryal rejimler geldi. Bunlar fantezilerdir. BugĆ¼nĆ¼n dĆ¼nyasının gerƧekleri ile ƶrtĆ¼Åmez. Son kamuoyu araÅtırmalarında hep birlikte gƶrdĆ¼k. KĆ¼rt halkının yĆ¼zde 84.2’si bu mevcut hendek kazmaları, devrimci halk savaÅı dedikleri pozisyonu benimsemiyor. Halka raÄmen halkƧılık olmaz. Halka raÄmen de devrim olmaz. Nikaragua’da Sandinistalar devrimle gelip seƧimle gittiler. “Bu halkın kafası basmıyor, ben ona doÄruyu ƶÄreteyim” demek de olmaz. Ä°stanbul’dan, Urfa’dan, Diyarbakır’dan, HakkĆ¢ri’den, Ä°zmir’den bu Ć¼lkenin 6 milyon insanı destek verdi, bizleri demokratik siyaset iƧin Ankara’ya yolladı. Bunun ƶtesindeki yolları bu halk tasvip etmiyor. Tekrar sƶylĆ¼yorum: Yakarak, yıkarak, halkın yarısını periÅan ederek elde edeceÄiniz sonuƧ barıŠdeÄil. Pirus zaferi, o da zafer deÄildir.”[49]
“Tan’a gƶre KĆ¼rt siyasi hareketi, Ć¼Ć§ konuda kafa karıÅıklıÄı yaÅıyor.
1-SavaÅ mı, barıŠmı?: Yeni bir demokratik TĆ¼rkiye Cumhuriyeti’ni mi inÅa edeceÄiz, yoksa savaÅarak, ƧatıÅarak, ayrıÅarak bƶlĆ¼necek miyiz? Bu konuda Ćcalan’ın kararı var. Dedi ki, “Bundan sonra TĆ¼rkiye Cumhuriyeti toprakları iƧinde KĆ¼rt siyasetinin silahla hak arama dƶnemi sona ermiÅtir. Bundan sonra demokratik, legal, fikri bir siyasi mĆ¼cadele olacaktır”. Bu tarihi bir karardır. Burada netleÅmemiz gerekir. “Ben demokratik bir TĆ¼rkiye istiyorum, bu iÅ olmazsa vurayım, kırayım, alayım bohƧamı ayrılayım” olmaz. NikĆ¢ha giderken boÅanma planı da yapılmaz…
2-Batı bloku mu, OrtadoÄu mu?: Biz Avrupa BirliÄi ve Batı bloku iƧinde bir TĆ¼rkiye ve OrtadoÄu mu tasarlayacaÄız, yoksa Ä°ran-Rusya ekseninde bir OrtadoÄu mu? Bu konuda da hem Ćcalan’ın hem de birƧok arkadaÅımızın kafası net: Batı iƧinde bir gelecek tasarlanmasından yanalar. Ama kafası net olmayan arkadaÅlarımız var. Bu konuda bĆ¼tĆ¼n arkadaÅlarımızın netleÅmesi ve bir karar vermesi gerekiyor.
3-Demokratik yol mu, Åiddet mi?: TĆ¼rkiye’de ortak bir hayat kuracaksak bunu demokratik yollarla mı yapacaÄız, yoksa savaÅarak mı? Mesela demokratik ƶzerklik... Bunu silahla, savaÅarak, hendek kazarak mı elde edeceÄiz, yoksa Ankara’da konuÅarak, yeni bir anayasa yaparak, valileri halkın seƧeceÄi bƶlgesel yƶnetimlerin yetkilerini arttırarak mı, yani dĆ¼z bir yoldan giderek mi elde edeceÄiz? Silahla bu iÅin olmayacaÄı konusunda hepimizin netleÅmesi lazım.”[50]
Yine Tan’a gƶre, “HDP’nin bu Ć¼Ć§ soruya yanıtı Åu: KĆ¼rtler, TĆ¼rk halkıyla birlikte, yĆ¼zĆ¼ Avrupa BirliÄi’ne dƶnĆ¼k, kendi geƧmiÅini de koruyan, OrtadoÄu’daki halklarla dost, demokratik bir TĆ¼rkiye inÅa edecektir. Sayın Ćcalan da bƶyle dĆ¼ÅĆ¼ndĆ¼ÄĆ¼nĆ¼ 21 Mart 2013’teki mektubunda yazmıÅtır. GeldiÄimiz nokta itibari ile bu mĆ¼cadele de demokratik, sivil ve fikri olmalıdır. Kandil’dekilerin ƶnemli bir kısmı bu Åekilde dĆ¼ÅĆ¼nĆ¼yor. Tabii bƶyle dĆ¼ÅĆ¼nmeyenler de vardır.”[51]
Buna ne demeli?! KĆ¼rtleri “ya (silahlı) ƧatıÅma ya parlamenter pasifizm/dayatmalara boyun eÄme/teslimiyet sahte ikilemine teslim etmek, silahlı mĆ¼cadeleyi ÅeytanlaÅtırarak reformizme teslim olmak deÄil mi bu?
Bir de Åu durum var: Bir dini veya mezhebi tutmak, ƶne Ƨıkarmak, gƶrĆ¼Ålere din Ć¼zerinden haklılık saÄlamak da ilericilerin iÅi deÄildir. Ava giderken avlanırlar…
“GerƧek Ä°slĆ¢m” tartıÅması fikirlerin din Ć¼zerinden onay gƶrmesine neden olur. Fikirlere din Ć¼zerinden gerekƧeler ve meÅruluk arama Ƨabası dinin referans alınmasıdır. Bu da toplumun akıl yoluyla deÄil din yoluyla gerƧeklere ulaÅmasına neden olur. Din Ć¼zerinden fikirlere meÅruluk arama toplumu daha hĆ¼manist olmaya deÄil baÄnazlaÅmaya gƶtĆ¼rĆ¼r. Halkı anlayacaÄım, baÄ kuracaÄım diye Ramazan’da sokaklarda ilerici belediye ve ƶrgĆ¼tlerin iftar sofraları kurması, seƧim ƧalıÅmasında Ć¼zerinde ayet, dini sƶzler yazan hediyeler daÄıtılması halkı, her zaman kendisine din Ć¼zerinden ulaÅılması, din Ć¼zerinden ikna edilmesi beklentisine sokar. Ä°yi niyetle baÅlanılan yolun sonu halkı yobazlaÅtırmaktır…
Ama bir dini veya mezhebi tutmak, ƶne Ƨıkarmak, gƶrĆ¼Ålere din Ć¼zerinden haklılık saÄlamak da ilericilerin iÅi deÄildir. ”GerƧek Ä°slĆ¢m”, “Ä°slĆ¢mĆ®yet’te bunun yeri Åƶyle”, o deÄil ben gerƧek MĆ¼slĆ¼manım”, “benim kardeÅim de tĆ¼rbanlı” tartıÅması dinin meÅruluk alanını geliÅtirerek fikirlerin din Ć¼zerinden onaylanmasına neden olur ki ilericiler bu alanda Ä°slĆ¢mcılarla, gericilerle yarıÅamaz. Ava giderken avlanırlar. Bu tartıÅmadan, din Ć¼zerinden meÅruluk arama Ƨabasından uzaklaÅılmalıdır.[52]
GEĆÄ°CÄ° HĆKĆMET (VE LEVENT TĆZEL’Ä°N) TUTUMU
GeƧici (savaÅ) hĆ¼kĆ¼metine katılım (ve Levent TĆ¼zel) tutumu, HDP iƧin negatifinden ƶnemli bir sınav (ve sırat kƶprĆ¼sĆ¼) olmuÅtur.
Ahmet DavutoÄlu’nun geƧici hĆ¼kĆ¼met iƧin bakanlık teklifi gƶtĆ¼rdĆ¼ÄĆ¼ HDP Milletvekili Levent TĆ¼zel’in bu teklifi reddetmesine iliÅkin hikĆ¢ye herkesin malumuyken; HDP’nin resmi gƶrĆ¼ÅĆ¼nĆ¼ dillendiren parti sƶzcĆ¼sĆ¼ Ayhan Bilgen, “DiÄer iki arkadaÅımızın savaÅ hĆ¼kĆ¼metleri konusundaki hassasiyeti TĆ¼zel’den daha geride deÄil. Partimizin savaÅla ilgili duyarlılıÄa da aynı netliktedir. Biz bu konuyu parti kurullarımızda deÄerlendirdik. EÅ baÅkanlarımız kamuoyuna net aƧıklamalar yaptı. TĆ¼zel, partimizle seƧimde ittifak yapmıŠolan EMEP’in hukukuyla, tercihi ile hareket etti. Bu konu ÅĆ¼phesiz parti kurullarında deÄerlendirilecektir. Ama bizim gĆ¼ndemimiz Ƨok ƶnemsemediÄimiz iƧin bir icracı hĆ¼kĆ¼met olarak gƶrmediÄimiz iƧin, bu konuda bir gƶrev olduÄunu dĆ¼ÅĆ¼ndĆ¼ÄĆ¼mĆ¼z iƧin bu konu bizim gĆ¼ndemimizde deÄil. EMEP’le ittifak doÄrultusunda yer alan bir arkadaÅımızın kendi tercihi olarak deÄerlendiriyoruz,” derken;[53] Hollanda’nın Lahey kentindeki konuÅmasında Selahattin DemirtaÅ, sƶz konusu bakanlıkları hak ettiklerini dĆ¼ÅĆ¼ndĆ¼kleri iƧin hĆ¼kĆ¼mete girdikleri belirtip, bu bakanlıkların kendilerine oy veren seƧmenlerin emaneti olduÄunu dile getirerek, Åunları sƶyledi:
“O bakanlıklar AKP’nin tapulu malı deÄildi, sizin malınızdı biz o emanetinize sahip Ƨıkmak iƧin oradaydık. Bu bakanlıklar, hem AB hem Kalkınma BakanlıÄı olarak HDP’nin nasıl bir iktidar, nasıl bir hĆ¼kĆ¼met anlayıÅıyla gelecekte Ć¼lkeyi yƶneteceÄinin sadece kĆ¼Ć§Ć¼k bir gƶstergesi olacak. Bizim bakanlarımız, yani halkın bakanları siz orada kolay kolay savaÅ kararı almayın diye, siz orada devletin imkĆ¢nlarını AKP’nin seƧim Ƨıkarları iƧin kullanmayın diye oradalar. Sizin tam da ensenizdeler. Siz gidip sarayda Bakanlar Kurulu toplantısı yapmayın diye bakanlarımız orada. ĆĆ¼nkĆ¼ bizim bakanlarımız, kusura bakmayın sarayda Bakanlar Kurulu toplantısına katılmazlar. Saray bizim aƧımızdan hĆ¼kĆ¼metin baÅı deÄil. Saray bizim aƧımızdan BaÅbakan yetkilerine, BaÅkanlık yetkilerine sahip deÄil. Saray eÄer anayasadaki yetkilerini kullanır, saray eÄer halkın iradesine saygılı olursa biz de saygılı oluruz. Ama bizi tanımayanı biz tanımak zorunda deÄiliz.”[54]
Levent TĆ¼zel’in geƧici hĆ¼kĆ¼mette yer almaması konusunda EMEP Genel BaÅkanı Selma GĆ¼rkan, “EMEP olarak yaptıÄımız deÄerlendirmede, yeniden seƧim kararının bir seƧim hĆ¼kĆ¼meti ve aynı zamanda bir savaÅ hĆ¼kĆ¼meti olacaÄını dĆ¼ÅĆ¼ndĆ¼k. Bu savaÅ hĆ¼kĆ¼metinde yer almanın doÄru olmayacaÄı yƶnĆ¼nde bir karar verdik. Kurucu genel baÅkanımız Levent TĆ¼zel de kendisine teklif edilen bakanlıÄı partimizin kararı doÄrultusunda reddetti. Ama Åunu biliyoruz HDP ile ittifak hĆ¢linde seƧimlere girdik. Farklı bir partiyiz ama demokrasi mĆ¼cadelesinde ittifak hĆ¢linde mĆ¼cadeleye devam edeceÄiz. Kimi kritik noktalarda ayrı dĆ¼ÅĆ¼nebiliriz. Bu HDP iƧinde bir Ƨatlak olarak deÄerlendirilmemeli.”[55]
“Partimizin kararı, HDP ile olan ittifak hukuku aƧısından herhangi bir yanlıÅlık iƧermemektedir. Aksine ittifak hukuku bƶylesi farklı tutum ve yaklaÅımların olabileceÄini iƧeren bir hukuktur. Partimiz bu gĆ¼ne kadar Ć¼zerinde mutabık olduÄumuz ittifak hukukuna uygun davranmıÅtır. Sayın DemirtaÅ bunu en iyi bilen kiÅilerden birisidir,”[56] derken; EMEP de konuyla ilgili Åu aƧıklamayı yaptı:
“TĆ¼rkiye, CumhurbaÅkanı Recep Tayyip ErdoÄan’ın ve onun yƶnettiÄi AKP’nin yukarıdan yaptıÄı dayatmalarla 1 Kasım’da yeniden seƧime gidiyor.
Yeterli sĆ¼re olduÄu hĆ¢lde, hĆ¼kĆ¼meti kurmak iƧin ikinci bir isme gƶrĆ¼Åmeler yapma hakkı tanımayan ErdoÄan’ın, TĆ¼rkiye’yi seƧime gƶtĆ¼recek hĆ¼kĆ¼meti oluÅturma gƶrevini yeniden Ahmet DavutoÄlu’ya vermesi, bu siyasi dayatmalar zincirinin bir devamıdır.
DavutoÄlu bu kapsamda, HDP listesinden seƧime giren ve Ä°stanbul milletvekili seƧilen partimizin ƶnceki Genel BaÅkanı Levent TĆ¼zel’e, kabinede yer almayı teklif etmiÅtir.
Ćncelikle; bu seƧim hĆ¼kĆ¼metinin oluÅturulma sĆ¼reci, AKP’nin ve CumhurbaÅkanı ErdoÄan’ın 13 yıllık siyaset geleneÄine uygun olarak, tamamen anti-demokratik biƧimde geliÅmiÅtir. Bakan olarak ƶnerilecek isimlerin, partileri aracılıÄıyla belirlenmesi yoluna bile gidilmemiÅtir.
Ä°kinci olarak; iƧeride ve dıÅarıda bir savaÅ hĆ¼kĆ¼meti olarak davranan ve emekƧi dĆ¼Åmanı politikalara imza atan Recep Tayyip ErdoÄan ve AKP’nin kuracaÄı bir hĆ¼kĆ¼metin, TĆ¼rkiye halklarına vereceÄi hiƧbir Åey yoktur. Bu hĆ¼kĆ¼met de ƶnceki hĆ¼kĆ¼metler gibi ƶzgĆ¼rlĆ¼klere ve halka karÅı bir saldırı hĆ¼kĆ¼meti olacaktır.
Partimiz bƶyle bir seƧim hĆ¼kĆ¼metinde yer almayı yukarıda ƶzet olarak sıraladıÄımız nedenlerle uygun gƶrmemektedir.”[57]
Yine konuya iliÅkin olarak Levent TĆ¼zel seƧim hĆ¼kĆ¼metine katılmama gerekƧesini basın toplantısında Åƶyle aƧıkladı:
“BugĆ¼n de ƶncelikle benim de diÄer HDP’li vekil arkadaÅlarımızın, eÅ baÅkanlarımızın ƧaÄrısı gibi, ƶncelikli dileÄimiz bu haksız savaÅın halka karÅı yĆ¼rĆ¼tĆ¼len savaÅın derhĆ¢l durdurulması. KĆ¼rt halkı adına, TĆ¼rkiye halkları adına, demokrasi adına mĆ¼cadele ettiÄini sƶyleyen her kimse, bu savaÅın tarafı olmaması gerektiÄini sƶylĆ¼yorum.
Sayın BaÅbakan, bakanlık gƶrevi tevdi etti. Kabul edip etmediÄimizi saat 6’ya kadar iletmemizi istediler. Resmi gƶrĆ¼ÅĆ¼mĆ¼zĆ¼ kendilerine ileteceÄiz. AKP hĆ¼kĆ¼meti ve aslında bir numara diyeceÄimiz sayın cumhurbaÅkanı ‘seƧimlere ben mi giriyorum’ diye hĆ¢lĆ¢ konuÅan cumhurbaÅkanı, muhtarlar toplanıyor, baÅbakan mĆ¼ftĆ¼leri topluyor. Bir devlet anlayıÅını adım adım uyguluyor, topluma empoze ediyor. Evet seƧime kendisi giriyor. 7 Haziran’da da bƶyleydi 1 Kasım’da da bƶyle. Ve ben inanıyorum ki 7 Haziran seƧim sonuƧları ortaya ƧıktıÄında, 1 Kasım’a kadar iÅleyecek sĆ¼reci 8 Haziran’dan itibaren AKP kurmayları planladılar. Ve bu senaryoları simĆ¼lasyon Ć¼zerinde yĆ¼rĆ¼ttĆ¼ler. Ćzel gĆ¼venlik bƶlgeleri ilan edilmesi, iƧ gĆ¼venlik yasasının devreye sokulması, cenazede canı yanan insanların sƶzlerinin hakaret sayılıp tutuklanmaları ve bir dizi hukuksuzluk.
Anayasa yok, hukuk yok, teamĆ¼l yok. Her Åey cumhurbaÅkanı baÅbakan ikilisinin keyfiyetleri ƧerƧevesinde uygulanıyor. Ve Åimdi bizim katılmamızı istedikleri, tekrarlanacak seƧimin yĆ¼rĆ¼tĆ¼lmesini saÄlayacak seƧim hĆ¼kĆ¼metinin de bu iÅleyiÅin bir devamı olacaÄı Ƨok aƧık. Hem halka karÅı yĆ¼rĆ¼tĆ¼len savaÅ, hem baÅ gƶsteren ekonomik kriz, iÅte kamu emekƧileriyle imzalanan toplu sƶzleÅmede ƶrnekte olduÄu gibi, hem Ć¼lkedeki halkları refaha kavuÅturacak bir dil tersine nefret sƶylemini hĆ¢lĆ¢ sĆ¼rdĆ¼rĆ¼yorlar. HĆ¢lĆ¢ HDP’yi dĆ¼Åmanca hedef gƶsterir hĆ¢lde olmaları aslında bu hĆ¼kĆ¼metin aynı Ƨizgide iÅ yapacaÄını gƶsteriyor.
Teslim edelim, kabul edelim ki yeni hĆ¼kĆ¼metin de ana iÅlevi bu olacaktır. Her tĆ¼r keyfiyetle, entrikayla arzu ettikleri sonucu elde etmek iƧin her Åeyi gƶze almak… Ama bu hepimizden kaybettiriyor. Canımızdan, geleceÄimizden, ortak yaÅamımızdan. Temsil ettiÄim Emek Partisi’nin de esas kaygısı budur.
Bƶlgede olanlar hayli kaygı verici. AKP hĆ¼kĆ¼meti Ƨok aƧık KĆ¼rt hareketine, barıŠisteyen gĆ¼Ć§lere, HDP’ye tuzak hazırlıyor. BugĆ¼n hĆ¼kĆ¼mette HDP’nin varlıÄını bile sindirmekten Ƨok Ƨok uzakta demokrasi kĆ¼ltĆ¼rĆ¼ kesinlikle yok. Yılların teamĆ¼lĆ¼ KılıƧdaroÄlu’na iÅlemedi. En kĆ¼Ć§Ć¼k bir saygı gereÄi parti yƶnetimlerine, ƶnerecekleri vekillerin isimleri sorulmadı. BaÅbakan benim hakkımdır benim anayasal yetkimdir deyip iÅin iƧinden Ƨıkmaya ƧalıÅıyor.
Emek Partisi olarak biz bu politikayı hiƧbir zaman onaylamadık. HDP olarak da elbette hiƧbir zaman onaylamadık. Ä°ttifak gĆ¼cĆ¼ olarak katıldıÄımız, kader ortaklıÄı yaptıÄımız gĆ¼Ć§ler, demokrasi gĆ¼Ć§leri bu dayatmaları, entrikaları hiƧbir zaman kabul etmedi. Halka sıÄındık. Bundan sonra da bu sĆ¼reƧ bƶyle olacak bƶyle iÅleyecektir. BarıŠbloÄunun hepimizi iƧine alan TĆ¼rkiye halklarının, bloÄun ƧaÄrıları ƶnemli. BugĆ¼n bile bu haksızlık, kirli operasyonlar durdurulmalı diyoruz. Siyasi iktidara ƧaÄrımız budur.
Bƶyle oldukƧa Åimdi bu hĆ¼kĆ¼metin devamı olarak gƶrdĆ¼ÄĆ¼mĆ¼z, kural tanımayan, HDP Ć¼zerinde de baskı kurmaya ƧalıÅan bu halka saldırı hĆ¼kĆ¼meti karakteri taÅıyan geƧici de olsa bu seƧim hĆ¼kĆ¼metinde gƶrev almayı doÄru bulmuyoruz. Kurucu genel baÅkanı olduÄum ve HDP ile ittifak kurduÄumuz vekil olarak temsil edilmiÅ olduÄum bu ƧalıÅma iƧerisinde, kararımız bu yƶnde teÅekkĆ¼l etti. HDP parti yƶnetimi ile de paylaÅtık. Sayın BaÅbakan’a bu gƶrevi bu nedenlerle kabul etmeyeceÄimizi bildirmiÅ olacaÄız.”[58]
Yine EMEP GYK Ć¼yesi Mustafa YalƧıner de, twitter hesabından “Bir sosyalist, hiƧbir ‘ulvi’ gerekƧeyle, geƧici ya da deÄil, bir gerici burjuva halka karÅı saldırganlık hĆ¼kĆ¼metinde yer almaz,” dedi![59]
Tam da bu tabloda Levent TĆ¼zel (ve EMEP)’in tavrı konusunda Erdal Karayazgan, “Selahattin DemirtaÅ (ve MYK) temeli olan bir yaklaÅım ile seƧim hĆ¼kĆ¼metinde gƶrev alınması kararı aldı. Levent TĆ¼zel de temeli olan baÅka bir yaklaÅım ile kendi demokratik hakkını kullanarak gƶrevi kabul etmedi. Aklın yolunun bir olmadıÄının ‘doÄallıÄına’ (farklıların ve farklılıkların olduÄu gerƧeÄi) tanık oluyoruz.
AKP de (yani ErdoÄan) sanki her bakanlık teklifinin kabul edilmesi zorunluluÄu varmıŠgibi ‘totaliter’ ve de her zamanki fırsatƧı ve etiÄin/ ahlĆ¢kın en dip noktasının bile altında (eksi durumunda) olan ‘siyaset’ anlayıÅıyla bunu beklendiÄi gibi kullanmaktan (yani baÅka bir isim vermekten imtina ederek) her zamanki pervasızlıÄı ile kaƧınmadı.
HDP deÄil AKP (ErdoÄan) pas pas oldu bana gƶre. Reel siyasettir AKP (ErdoÄan) kazanƧlı ƧıkmıŠolabilir. (bir bakanlıÄı daha elde etmiÅ olabilir vb.) AKP’ye (ErdoÄan) belirsiz bir ‘kazandırmama’nın karÅılıÄı Levent TĆ¼zel’in demokratik hakkı olarak kabul edemediÄi bir kararı ‘zor’ altında (Parti kararının parti Ć¼yesine baskın Ƨıkması) uygulaması olabilir mi?”[60] derken; Murat Ćakır da Ƨok haklı olarak ekliyordu:
“Devlet, HDP’nin baÅarısını engelleyemediÄi iƧin yeni bir manevra ile HDP’yi sisteme entegre etmeye ƧalıÅıyor. HĆ¢lbuki HDP’nin yapması gereken seƧim sĆ¼recinde ve sonrasında yaÅanan politik geliÅmeleri dikkate alarak SeƧim HĆ¼kĆ¼metinin meÅru olmadıÄını ilan etmek ve sine-i millete dƶnmektir. Parti olarak meÅru sayılmayan uygulamalar sonucunda, bĆ¼tĆ¼nsel bir senaryonun parƧası olarak oluÅturulan bu hĆ¼kĆ¼mete katılmak doÄru deÄildir. HDP aƧısından bunun pratiÄi ise 7 Haziran seƧimlerinin meÅru sonuƧlarının devlet tarafından yok sayılarak, burjuvazinin bu Ƨarpık demokrasi anlayıÅını halklar nezdinde deÅifre etmek, 1 Kasım seƧimleri iƧin yerellerde bĆ¼tĆ¼n gĆ¼cĆ¼yle, TĆ¼rkiye’nin tĆ¼m barıŠve demokrasi gĆ¼Ć§leri, onların siyasal ƶrgĆ¼tleri ile en geniÅ ittifakı saÄlayarak oy oranını yĆ¼kseltmek iƧin aktif bir seƧim kampanyası yĆ¼rĆ¼tmektir. Aktif bir seƧim kampanyası, yerellerde Halkların Demokratik Meclisleri’nin oluÅturulması, Demokratik Halk Ä°ktidarının nĆ¼velerinin oluÅturulması ve bu organlar ile seƧim kampanyalarının yĆ¼rĆ¼tĆ¼lmesidir.
Bazıları bizi ‘politik vizyonumuzun darlıÄı’ ile suƧlayabilirler. Politik vizyonun geniÅliÄi ve darlıÄı onun sınıfsal analizine baÄlıdır. Biz, aktif, kıvrak, popĆ¼ler ve gĆ¼ncel politikaya mĆ¼dahale eden bir siyaset tarzına kesinlikle karÅı deÄiliz. Belirleyici olan onun niteliÄi ve ilkeselliÄidir, biƧimi deÄildir.
Bu anlamda EMEP MYK’sının Levent TĆ¼zel arkadaÅımıza yapılan bakanlık ƶnerisi ile ilgili olarak almıŠolduÄu kararı da yerinde buluyoruz. Levent TĆ¼zel yanlıŠyapmamıÅtır. Evet, kendisi HDP Milletvekilidir ve HDP PM Ć¼yesidir. Ancak buradan yanlıŠsonuƧlar Ƨıkarmamak gerekir. EMEP, HDP bileÅeni deÄildir, HDK bileÅenidir.”[61]
GerƧekten de KĆ¼ltĆ¼r Bakanı YalƧın TopƧu’nun, iki HDP’li bakan iƧin “ya istifa etsinler, ya azledilsinler” dediÄi;[62] “GeƧici hĆ¼kĆ¼met iƧin BaÅbakanlık, istisnalar haricinde tĆ¼m kamu kurum ve kuruluÅlarındaki naklen veya aƧıktan atamaları durdurdu. Ä°lk seƧim hĆ¼kĆ¼metinde yer alan bakanlar ‘takdirlerine dayalı’ hiƧbir atama yapamayacak,”[63] notunun dĆ¼ÅĆ¼ldĆ¼ÄĆ¼; “Ben HDP’yle koalisyonu doÄru bulmadım, tavırlarından dolayı. BarıÅƧıl bir siyasete geƧmedikƧe bizim HDP’yle iÅimiz yoktur. HDP TĆ¼rkiye’yi kardeÅ kavgasının eÅiÄine getirdi. Biz HDP seƧmenine saygıda kusur etmeyiz. Anayasal bir zorunluluk olarak o partiden 3 isme teklif gƶtĆ¼rdĆ¼k,”[64] diyen BaÅbakan DavutoÄlu’nun Bakanlar Kurulu listesini aƧıkladıktan sonra HDP’li iki bakanın gƶrev alanlarına gƶnderme yaparak “Bakalım kendi arkadaÅlarının baÅında olduÄu bir bakanlıÄın yatırımlarına ‘savaÅ barajları’ demeyi sĆ¼rdĆ¼recekler mi?”[65] sorusunu dillendirdiÄi dizaynda geƧici hĆ¼kĆ¼mette HDP’lilerin ne yapıp, yapamadıÄı herkesin malumu ve olan sakın estetize edilip, abartılmasın!
Nihayetinde HDP’li bakanlar MĆ¼slĆ¼m DoÄan ve Ali Haydar Konca istifa etti[66] ve istifa eden HDP’li Bakan hakkında Figen YĆ¼ksekdaÄ, “Ä°ki bakanın kararı oldukƧa doÄru ve yerinde bir karardır,” derken; partilerinin bilgisi ve onayı dahilinde bu kararı alan her iki bakanın, “HĆ¼kĆ¼metin uyguladıÄı savaÅ koÅullarının giderek aÄırlaÅması” ve “HDP’li iki bakanın karar mekanizmalarına dahil edilmemesi” nedeniyle istifa ettikleri aƧıklandı![67]
Bakanlar Kurulu toplantısı sĆ¼rerken istifa edip, Cizre ve Varto’daki ƧatıÅma ortamını istifalarına gerekƧe olarak sunan[68] HDP’li AB Bakanı Ali Haydar Konca ile Kalkınma Bakanı MĆ¼slĆ¼m DoÄan geƧici hĆ¼kĆ¼mette ne yaptı?
Mesela AB Bakanı Ali Haydar Konca, “SeƧim HĆ¼kĆ¼meti’nde bakan olarak yer almamızın nedeni, tam da iƧinden geƧtiÄimiz bu ƧatıÅmalı ortamı durdurmak Ć¼zerinedir. Bir an evvel, hemen bu sokaÄa Ƨıkma yasakları dahil, bƶlgedeki gĆ¼venlik odaklı yaklaÅımların son bulması, operasyonların bitirilmesi ve ellerin tetikten Ƨekilmesi gerektiÄini dĆ¼ÅĆ¼nĆ¼yoruz. DerhĆ¢l bu yaklaÅımlar son bulmalı, yeniden barıŠortamına dƶnebilmenin ortamını yaratmaya Ƨaba gƶstermeliyiz… ĆnĆ¼mĆ¼zdeki ilk Bakanlar Kurulu toplantısında bu konuyu gĆ¼ndeme getireceÄimizi ve bir sonuƧ alıncaya kadar konuyu gĆ¼ndemde tutacaÄımızı ifade etmek isteriz.”[69] “HDP’nin komplolarla barajın altına itilmesi TĆ¼rkiye’nin bƶlĆ¼nmesini getirecektir,”[70] dedi demesine de, sonuƧta bunlar sadece denilmiÅ oldu!
Tıpkı, “BakanlıÄımız sĆ¼resince, haksız, adaletsiz, halktan ve emekten yana olmayan politikalar terk edilecektir,” vurgusuyla akan kanın durması ve barıÅın tesisi konusuna ƶnem verdiklerini, bu kapsamda Bakanlar Kurulu’nda gĆ¼ndeme getireceklerini ifade edip, “AraƧ ve makinelerin yakılmasına karÅıyız,”[71] diye eklemeyi ihmal etmeyen MĆ¼slĆ¼m DoÄan gibi.
ĆĆ¼nkĆ¼ “Bakanlar Kurulu toplantısında ‘Ne oldu da ƧatıÅma baÅladı?’ diye sordunuz mu?” sorusuna Kalkınma Bakanı MĆ¼slĆ¼m DoÄan, “Bƶyle bir fırsat olmadı. Bakanlar Kurulu’nda belli konular ele alındı. EÄitim ve bĆ¼tƧeyle ilgili gƶrĆ¼Åmeler oldu. Ama ƶzel gƶrĆ¼Åmelerimizde ifade ettik. Bunun neden kaynaklandıÄını devlet bilmek zorunda. Ortak vatanımızda barıŠiƧinde yaÅama koÅullarını yaratmak zorunda. Bunu biz de sorguluyoruz. 7 Haziran ƶncesi Åartlar neden bir tarafa bırakıldı? Bakanlar Kurulu toplantısında bu konu bire bir gĆ¼ndeme gelmedi,”[72] yanıtını verecekti!
TĆ¼m bunlar bƶyleyken; Åu an itibariyle yazdıklarına bin piÅman olduÄunu dĆ¼ÅĆ¼ndĆ¼ÄĆ¼m Tuncay Yılmaz, “Ä°stanbul Milletvekilimiz Levent TĆ¼zel, Kocaeli Milletvekilimiz Ali Haydar Konca ve Ä°zmir Milletvekili MĆ¼slĆ¼m DoÄan arkadaÅlarımızın seƧim hĆ¼kĆ¼metine girmeyi kabul etmeleri ve bakanlıkları iktidar yĆ¼rĆ¼yĆ¼ÅĆ¼mĆ¼zĆ¼n yeni bir etabı olmuÅtur. DĆ¼zen gĆ¼Ć§leri her tĆ¼rlĆ¼ engelleme Ƨabasına raÄmen HDP’nin iktidar yĆ¼rĆ¼yĆ¼ÅĆ¼nĆ¼ durduramıyorlar. Åimdi seƧim hĆ¼kĆ¼metinin bakanlar kurulunda yer alacak Ć¼Ć§ arkadaÅımız seƧim sonrasının kalıcı hĆ¼kĆ¼metinde yer almaya devam edecekler ve ErdoÄan Ƨetesinin dƶkĆ¼ntĆ¼leri o alanı terk etmek zorunda kalacaklar,”[73] derken; “HDP bir savaÅ kabinesinde mi?”[74] “Vurun HDP’ye, kırılsın beli!”[75] nidalarıyla Aydın Engin’in zırvası da Åƶyleydi:
“Åimdi anayasa gereÄi bir seƧim hĆ¼kĆ¼meti kurulacak… Anayasa gereÄi bu hĆ¼kĆ¼mette HDP’li 3 milletvekili de yer alacak. Bakanlar Kurulu’nda herhangi bir dĆ¼men Ƨevrilmeye kalkıÅıldıÄı anda 3 HDP milletvekili bunu anında biz yurttaÅlara aktaracak. Birisi hĆ¼kĆ¼meti BeÅtepe’den idare etmeye kalkıÅıldıÄında “Hooop dedik efendi” denecek ve dikensiz gĆ¼l bahƧesinde siyaset yapmaya Ƨabalayan o zat mosmor olacak… Yani Åu iƧimizin karardıÄı gĆ¼nlerde birazcık da olsa keyifleneceÄimiz gĆ¼nler bizi bekliyor. MĆ¼jdeyi benden aldınız. Haydi hep birlikte: Keh keh…”[76]
Bu kadar da deÄil, TĆ¼zel’in tutumu Ć¼zerine Demir KĆ¼Ć§Ć¼kaydın da, Åunları kaleme alabildi:[77]
“Åimdi muhtemelen ErdoÄan Åƶyle yapacaktır. Levent TĆ¼zel’in yerine baÅka bir HDP’li deÄil; HDP ile hiƧbir ilgisi olmayan baÅka birini atayacaktır… Ä°nÅallah ErdoÄan bƶyle davranmaz. Ä°nÅallah basireti baÄlanır da baÅka bir HDP’li atar… Ä°nÅallah ErdoÄan Leven TĆ¼zel’in yerine baÅka bir HDP’liyi gƶrevlendirir de HDP’yi iyice paspas etmez”![78]
Kabul edilmelidir ki orta yerde parlamentarist bir pragmatizm sƶz konusudur!
Ve bu konuda KCK YĆ¼rĆ¼tme Konseyi EÅbaÅkanlıÄı, HDP’li vekillerin kabineye girmesinin kendileri aƧısından durumu deÄiÅtirmeyeceÄi vurgusuyla, “Åimdi bu ortamda hangi seƧimden, seƧim sĆ¼recinden, seƧim hĆ¼kĆ¼metinden sƶz edilebilir? Normal bir zamanda anayasanın hĆ¼kmĆ¼ olan farklı partilerden oluÅan bir seƧim hĆ¼kĆ¼metinden sƶz edilebilirdi... Bir iki HDP milletvekilinin bu seƧim hĆ¼kĆ¼metinde olması bu hĆ¼kĆ¼meti anayasa gereÄi oluÅmuÅ bir seƧim hĆ¼kĆ¼meti hĆ¢line getirmeyecektir... Åu anda tĆ¼m demokrasi gĆ¼Ć§lerinin gƶrevi, KĆ¼rt halkının kendi kendini yƶnetmesine saldıran AKP hĆ¼kĆ¼metinin bu politikalarına karÅı mĆ¼cadele etmek ve mĆ¼cadeleyi yĆ¼kseltmek olmalıdır,”[79] derken; 1 Kasım seƧimlerinde HDP listesinden aday gƶsterilmeyen Levent TĆ¼zel de haklı olarak ekledi: “BakanlıÄı kabul etmediÄim iƧin aday gƶsterilmemem eleÅtirilecek bir durum”![80]
KABULLENEMEDÄ°ÄÄ°MÄ°Z REEL POLÄ°TÄ°KER PRAGMATÄ°ZM
Kabul edilmemesi gereken bir reel politiker pragmatizmle yĆ¼z yĆ¼zeyiz!
HDP EÅ Genel BaÅkanı Figen YĆ¼ksekdaÄ, sivil toplum ƶrgĆ¼tleri tarafından Ankara’da 17 EylĆ¼l 2015’de yapılan yĆ¼rĆ¼yĆ¼Åte bayraÄın sembol olarak kullanılmasına tepki gƶsterip, “Bizim karÅı ƧıktıÄımız, itiraz ettiÄimiz Åey, bayraÄın, bayraÄın kutsiyetinin ve bayraÄın birleÅtirici deÄerlerinin ırkƧılıÄa, Åovenizme ve devlet terƶrĆ¼ne alet edilmesidir. O bayraÄın alında, kızılında KĆ¼rt’Ć¼n, TĆ¼rk’Ć¼n, Laz’ın, Ćerkez’in, bĆ¼tĆ¼n TĆ¼rkiye halklarının kanı var. O bayraÄın kızılı oradan gelmiÅ. O bayraÄın kızılının gƶlgesini TĆ¼rkĆ§Ć¼lĆ¼klerine, kafatasƧılıklarına, faÅizmlerine alet etmeye kalkmasınlar. Bu halklarının kanının oluÅturduÄu bayraÄını bir ulus adına baÅka bir ulusa karÅı kimse kullanamaz. Biz o nedenle TĆ¼rk bayraÄının kullanılmasını, bayraÄın kutsiyetine ve deÄerlerine yapılmıŠbir hakaret gƶrĆ¼yoruz,” dedi![81]
Bunu kabul edebilir miyiz? Etmiyoruz![82]
Kalkınma Bakanı MĆ¼slĆ¼m DoÄan, bayrak yĆ¼rĆ¼yĆ¼ÅĆ¼nĆ¼n demokratik bir hak olduÄunu belirtti![83]
Buna “Evet” demek mĆ¼mkĆ¼n mĆ¼? Elbette deÄil!
TBMM Genel Kurulu, 25. Dƶnem 2. Yasama Yılı aƧılıÅında HDP Ankara Milletvekili Sırrı SĆ¼reyya Ćnder, BaÅbakan DavutoÄlu’nun da PYD’ye teÅekkĆ¼r ettiÄini, bunun belgelerle kayıtlarda mevcut olduÄunu belirterek, “O dƶnem DıÅiÅleri BakanlıÄı MĆ¼steÅarı olan Sayın Feridun SinirlioÄlu ile birlikte ben SĆ¼leyman Åah TĆ¼rbesi’nin taÅınmasını organize ettik.”[84] “TaÅınma sonrası DavutoÄlu Rojava’ya teÅekkĆ¼r etti,”[85] dedi.
Bu iÅ size mi dĆ¼ÅtĆ¼? KeÅke dĆ¼Åmeseydi! Ve keÅke T.C.’nin “alengirli” iÅlerinin ihalesine, hatta “dĆ¼zen-iƧi” bir misyona bu denli hevesli olmasanız!
“HDP’li Celal DoÄan ErdoÄan’la gƶrĆ¼ÅtĆ¼”…[86]
“ErdoÄan’la yaptıÄı gƶrĆ¼Åmesine iliÅkin olarak, Tayip bey, ‘ĆƶzĆ¼m sĆ¼recinden vazgeƧmedim ama kırgınım’ dedi.”[87] “Kimse AKP ile mĆ¼zakere etmiyor. MĆ¼zakere, CumhurbaÅkanı ile partiler arasında oluyor,”[88] deyip; “HDP Åiddetle, silaha el vurduÄu zaman o partide olmam”[89] vurgusunun altını Ƨizen (7 Haziran 2015 seƧimleri ƶncesi CHP’den ayrılarak HDP’ye geƧen!) HDP G. Antep Milletvekili Celal DoÄan’ın ErdoÄan ile gerƧekleÅtirdiÄi sĆ¼rpriz gƶrĆ¼Åmenin parti yƶnetiminin bilgisi dahilinde olduÄu belirtildi.[90]
ErdoÄan’ı meÅrulaÅtırmaktan baÅka neye yaradı? Olmasaydı keÅke!
HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, 14 AÄustos 2015 tarihinde “Sayın CumhurbaÅkanım” hitabıyla ErdoÄan’a yazdıÄı mektupta barıÅın tekrar tesis edilmesi iƧin rol oynaması ƧaÄrısında bulunarak ekledi:
“Åu anda mensubu olduÄum ve siyasi mĆ¼cadelemi bĆ¼nyesinde sĆ¼rdĆ¼rdĆ¼ÄĆ¼m Halkların Demokratik Partisi’ni ve O’nun EÅ BaÅkanlarını siyasi rakip olarak gƶrmenizin, bu saatten sonra Ć¼lke Ƨıkarları ile baÄdaÅmadıÄı kanaatini taÅıyorum…
HDP hiƧ bir silahlı yapının siyasi uzantısı ve kolu deÄildir.IRA-Sınn Fein iliÅkisine benzer bir iliÅkinin HDP-PKK arasında da olduÄunu dĆ¼ÅĆ¼nmek yanlıÅtır, yanıltıcıdır.
Bu durum HDP’yi savunma adına ortaya koyduÄum bir tespitten Ƨok bir realiteyi ifade etmektedir.
Zira Partimiz; ‘PKK’ye silah bıraktırabilecek olan parti biziz’ de demiÅtir. Ancak bunun altı boÅ Ć§aÄrılarla olamayacaÄını da ifade etmiÅtir.”[91]
Ya sonra mı? Dengir Mir Mehmet Fırat’ın, CumhurbaÅkanı’na hitaben yazdıÄı aƧık mektuba Saray’dan bir ses gelmezken, “ĆƶzĆ¼m masası yeniden kurulur mu?” sorusunu, “HDP erken seƧimde almıŠolduÄu oyu korur veya artırırsa AKP’nin yeniden tek baÅına iktidar olma sĆ¼reci sona erer ise evet kurulur,” diye yanıtladı![92]
Bu ne perhiz, bu ne lahana… demezler mi?
Son bir Åey daha: Vay Celal DoÄan’dan, Dengir Mir Mehmet Fırat’dan medet uman barıÅa!
ELEÅTÄ°REL HDP DEÄERLENDÄ°RMELERÄ°
HDP konusunda, onları doÄrudan etkilemese de birƧok eleÅtiri sƶz konusudur.
ĆrneÄin Ćmer AÄın, “HDP devrimci duruÅunu gĆ¼Ć§lendirmelidir!”[93] ya da Metin YeÄin, “Liberal sƶylem olayları aƧıklamaya yeterli deÄil. Liberallere gƶsterilen ‘teveccĆ¼h’ ise tamamen gereksiz. HDP de, KĆH de, sol da liberal sƶylemden kurtulmak zorundalar”[94] veya Murat Ćakır, “AKP, CHP ve MHP esas itibariyle sermaye fraksiyonlarının Ƨıkarlarını gƶzeten bir siyaseti temsil etmektedirler. HDP ise bu cephe karÅısında Gezi ve KobanĆŖ ‘ruhlarını’ birleÅtiren bir alternatif potansiyeli iƧerisinde barındırmaktadır. Bu potansiyeli ete-kemiÄe bĆ¼rĆ¼ndĆ¼rmek; barıÅƧıl, demokratik, eÅitlikƧi, sosyal ve ekolojik yƶnelimli halklar hareketine dƶnĆ¼ÅtĆ¼rmek, en baÅta HDP bileÅenlerinin sorumluluÄundadır. SokaÄın gĆ¼cĆ¼nĆ¼ kullanabilen, iÅƧi sınıfının - ƶrneÄin metal iÅƧilerinin direniÅi ile kimlikler ve milliyetler sorununun ƧƶzĆ¼mĆ¼nĆ¼ birleÅtiren, emperyalist stratejilere ve kapitalist sƶmĆ¼rĆ¼ye karÅı Ƨıkan bir HDP, halkların gerƧek alternatifi hĆ¢line gelebilir. HDP ayaklarını yere basmalıdır, aksi takdirde dĆ¼zenin Ƨarklarından birisi olmaktan kurtulamayacaktır,”[95] tĆ¼rĆ¼nden iƧeriden eleÅtirilerini dillendirirlerken; Mustafa Pekƶz de, Åunların altını Ƨiziyordu:
“7 Haziran seƧimlerinde gĆ¼Ć§lĆ¼ Ƨıkan ve hatta seƧimlerin tek galibi sayılan HDP, tuhaf bir Åekilde edilgen kaldı ve politik sĆ¼rece mĆ¼dahalede beklenilen etkiyi gƶsteremedi. HDP henĆ¼z bir parti gibi hareket edemiyor. Kurumsal yapılarını iÅletmede ciddi sıkıntılar yaÅıyor. 7 Haziran seƧimlerinde olduÄu gibi bugĆ¼n de seƧim ƧalıÅmalarının ƶnemli bir kısmı Selahattin DemirtaŒın sırtında yĆ¼rĆ¼yecek gibi gƶrĆ¼nĆ¼yor. 80 milletvekili olan bir parti olarak toplumsal dinamikleri harekete geƧirmede beklenilen refleksleri gƶsteremiyor. Kendi misyonunu oynamayan ve politik bir merkez kurmada ciddi sıkıntılar yaÅayan HDP, devletin Ƨok yƶnlĆ¼ saldırılarına karÅı halkın toplumsal tepkisini yeterince harekete geƧiremiyor, dahası bƶylesi bir rol Ć¼stlenme sorumluluÄundan kaƧıyor izlenimini veriyor. YĆ¼zde 13 oy almıŠbir partinin savaÅa karÅı gĆ¼Ć§lĆ¼ bir barıŠrefleksi gƶstermesi son derece ƶnemli olmasına raÄmen, buna yƶnelik ciddi bir politik karÅı koyuÅu ƶrgĆ¼tlemiyor. ĆrneÄin devletin topyekĆ»n savaÅ gerekƧesi hĆ¢line getirdiÄi SuruƧ katliamını ne iƧ kamuoyunda ne de uluslararası alanda gĆ¼ndemleÅtirebildi. TĆ¼rkiye’nin politik gĆ¼ndeminin merkezine konulması gereken bu katliam bir ay iƧerisinde fiilen unutuldu.
HDP, seƧimlerden sonra belirlemiÅ olduÄu politikaların birƧoÄunda yanlıŠbir yƶnelim iƧerisine girdi. Politik yƶnelimlerinin hatalı olmasının Ƨok ƶtesinde sistemle iliÅkileniÅi esas alan bir hatta ilerliyor. Bu bakımdan HDP’nin yanlıÅlarına dikkat Ƨekmek hem gerekli hem de bir gƶrevdir.
Birincisi, HDP’nin rejimin ƶnemli isimlerinden biri olan Celal DoÄan’ı CumhurbaÅkanı ErdoÄan ile gƶrĆ¼Åmeye gƶndermesi bĆ¼tĆ¼nĆ¼yle yanlıÅtı. DoÄan kendi kafasına gƶre gitmedi, EÅ BaÅkanların bilgisi dahilinde ErdoÄan ile gƶrĆ¼Åmeyi gerƧekleÅtirdi. ErdoÄan, her parti iƧerisinde devletin geleneksel Ƨizgisine yakın olanları tercih etti ve bƶylelikle aslında kendi pozisyonunu meÅrulaÅtırdı. SeƧimlerde kendisi hakkında sƶylenilenlerin ne kadar geƧersiz olduÄunu partilere kabul ettirdi. Ayrıca Celal DoÄan neden HDP’den aday oldu? Bu soruya verilecek yanıt, aynı zamanda HDP’nin devlet tarafından denetlenmesi ve sistem iƧerisine Ƨekilmesi bakımından Ć¼zerinde dĆ¼ÅĆ¼nĆ¼lmesi gereken Ƨok ƶnemli bir nokta. Bu nedenle Mart 2015’te yayımlanan makalemde Celal DoÄan’ın aday gƶsterilmesinin yanlıŠolduÄuna dikkat ƧekmiÅtim. BugĆ¼n de aynı dĆ¼ÅĆ¼ncemi koruyorum.
Ä°kincisi, Figen YĆ¼ksekdaĒın bĆ¼tĆ¼n koalisyon gƶrĆ¼Åmelerine aƧıÄız deÄerlendirmesi ve daha sonra iki EÅ Genel BaÅkan’ın AKP-CHP Koalisyonuna destek veririz aƧıklamaları yanlıÅtı. HDP, sorunların ƧƶzĆ¼mĆ¼nĆ¼ sistemin iki ƶnemli partisi arasındaki koalisyon Ć¼zerinde olacaÄına kendisini ikna etti. Ćzerinde yĆ¼kseldiÄi toplumsal dinamikleri canlı tutmak yerine, egemen sınıfların belli bir kesiminin ‘uzlaÅıcı’ gƶrĆ¼nmesi ve mutlaka olası bir ‘koalisyon iƧerisinde yer alması gerektiÄi’ uyarısının etkisi altında kaldı. Ä°ktidar gĆ¼cĆ¼ olan AKP ile iktidardan pay almak isteyen CHP’nin sistemin sĆ¼rekliliÄi bakımından stratejik politikaları esasen aynıdır. Bunlara destek vermenin kimseye bir yararı olmayacaÄı Ƨok aƧıktır.
ĆĆ§Ć¼ncĆ¼sĆ¼ HDP’nin geƧici hĆ¼kĆ¼mete bakan vermesi de son derece yanlıŠve politik sonuƧları da aÄır olan bir sĆ¼recin baÅlangıcı olarak gƶrmek gerekir. GĆ¼ndemde olan seƧim hĆ¼kĆ¼meti deÄil, savaÅı yoÄunlaÅtıracak ve toplumsal muhalefeti bastırmakla gƶrevlendirilmiÅ bir teknokrat bakanlar kuruludur. HDP, hĆ¼kĆ¼mete iki temsilci vererek ErdoÄan tarafından organize edilen ve savaÅ politikalarına aÄırlık verecek olan teknokrat hĆ¼kĆ¼metini meÅrulaÅtırdı. Ä°ki HDP’li bakanın, devir-teslim iÅlemi yaptırmaması veya kırmızı plakalı arabaya binmemesinin ciddi bir deÄiÅim olarak gƶsterilmesi de Ƨok basit ve tuhaf bir davranıÅtır…
DƶrdĆ¼ncĆ¼sĆ¼, uzlaÅma ve birleÅtirici kavramlarını uygun yerde ve zamanda kullanmayan, bunu daha Ƨok sistem dıÅında kalan ve demokrasi mĆ¼cadelesinde yer alan kurumsal yapılar arasında geliÅtirmek yerine parlamentoda sistem partileri arasındaki uzlaÅıya indirmek de son derece yanlıŠve tehlikelidir. Politika belirli ilkeler ve deÄerler iƧerisinde yapılır. ĆrneÄin egemen sınıfların bir kesiminin taleplerini dikkate alarak uzlaÅıcı gƶrĆ¼nmek iƧin sistemin en ƶnemli iki partisinin kuracaÄı koalisyona destek vermeyi savunmak, bugĆ¼nkĆ¼ rejimi kılcal damarlarına kadar desteklemektir. Bunu ‘parlamentoda politika yapıyoruz, toplumda gelen talepleri dikkate alıyoruz’ gibi bir bakıŠaƧısıyla savunmaya ƧalıÅmak da, sistem partilerine benzemektir...
BeÅincisi, HDP, KĆ¼rtlere yƶnelik Ƨok yƶnlĆ¼ sĆ¼rdĆ¼rĆ¼len savaÅa karÅı 80 milletvekiliyle iƧte ve uluslararası alanda aktif bir rol Ć¼stlenmesi gerekirken oldukƧa pasif ve kendiliÄindenci bir politika izliyor. Hemen her gĆ¼n KĆ¼rtlerin seƧilmiÅ yerel yƶneticileri tutuklanıyor. Belediye EÅ BaÅkanları, HDP ve DBP yƶneticilerinin tutuklanmaları ƶyle sıradanlaÅmıŠki haber deÄer bulunmuyor. Bunlar halkın yereldeki temsilcileridir, halkın gerƧek iradesini temsil ediyorlar. Ancak HDP, bu tutuklamalara karÅı gerekli politik refleksi ƶrgĆ¼tleyemiyor. Hatta biraz aÄır olacak ‘yok hĆ¼kmĆ¼nde’ sayıyor.
Altıncısı, 7 Haziran’da TĆ¼rkiye’nin iƧ politik dengeleri ve iktidar ƧatıÅması nedeniyle egemen sınıfların bir kesimi belki de bir kereye mahsus olmak Ć¼zere HDP’yi destekledikleri biliniyor. HDP, bu desteÄi sĆ¼reklileÅtirmek isterken, karÅıdaki gĆ¼Ć§ler ise HDP’nin bĆ¼tĆ¼nĆ¼yle sistem iƧerisine Ƨekilmesinde ısrar ediyor. Bunun en somutlaÅmıŠbiƧimi de KĆ¼rt Hareketiyle arasına mesafe koyması ve ondan baÄımsız hareket ettiÄini gƶstermesidir. HDP, bu modaya uymuÅ olacak ki, gƶrĆ¼Åmeleri bĆ¼tĆ¼nĆ¼yle sonlandıran, ateÅkesi tek taraflı bozan ve savaÅa karar veren devlete yƶnelik politikalarını Ƨok daha aktifleÅtireceÄine PKK’ye yƶnelik eleÅtirel sƶylemlerini arttırmaya baÅladı. S. DemirtaŒın PKK’ye ƧaÄrı yaparak ‘ama’sız silahların bırakılmasını dillendirmesi ne anlama geliyor?”[96]
Bunlara Celal BaÅlangıƧ’ın, “Haziran 2015 seƧiminin bildirgesinin aƧıklanmasından tam 163 gĆ¼n geƧmiÅti ve HDP’nin 2 Ekim 2015 tarihinde 1 Kasım seƧimleri bildirgesinin bir ƶnceki bildirgeyle 2 Ekim 2015 tarihli arasındaki en bĆ¼yĆ¼k fark, Diyanet Ä°Åleri BaÅkanlıÄı’nın ne yapılacaÄı konusuydu.
21 Nisan’da bildirgede yer alan ilgili maddeyi YĆ¼ksekdaÄ okumuÅtu: ‘Diyanet Ä°Åleri BaÅkanlıÄı kaldırılarak devletin din ve inanƧ alanından elini Ƨekmesi saÄlanacak.’
Diyanet Ä°Åleri’ni kaldırma konusu HDP iƧinde de Ƨok tartıÅılmıÅtı. AKP sƶzcĆ¼leri tarafından da aÄır biƧimde eleÅtirilmiÅti HDP. Ancak okunan bildirgede gƶrĆ¼ldĆ¼ ki, Diyanet Ä°Åleri BaÅkanlıÄı’nı ‘kaldırmak’ yerine her inancın temsil edileceÄi Din ve Ä°nanƧ Ä°Åleri Kurulu’na ‘dƶnĆ¼ÅtĆ¼rmek’ ƶnerisi geliÅtirilmiÅti. AnlaÅılan tartıÅmalar ve eleÅtiriler bu bildiride dikkate alınmıÅtı,”[97] diye formĆ¼le ettiÄi konuda Åunlar da eklenmeli:
“Dini, devletten devleti de dinden ƶzgĆ¼rleÅtirecek ƧƶzĆ¼m ƶnerisi yok. Tek mezhepli devletten, Ƨok dinli devlete yol aƧan yaklaÅımlar var. Åƶyle ki; HDP ‘Diyanet Ä°Åleri BaÅkanlıÄı ‘Din ve Ä°nanƧ Ä°Åleri Kurulu’ olarak yeniden yapılandırılacak’ diyor ama bu kurulun sivil mi, ƶzerk mi yoksa kamu kurulu mu olduÄunu belirtmiyor.
‘Devletin din ve inanƧ alanından elini Ƨekmesi saÄlanacak, din ve inanƧ iÅleri topluma, inanƧ sahiplerine bırakılacak’ diyor ama sonraki paragrafta 150 bin SĆ¼nnĆ® Ä°mamı ilgilendiren ‘Diyanet Ä°Åleri ƧalıÅanlarının ƶzlĆ¼k hakları korunacak’ diyerek dinin finansmanını kamuya ait ‘diyanet bĆ¼tƧesi’ Ć¼zerinden korumayı taahhĆ¼t ediyor. Bu ise ciddi bir ƧeliÅki barındırıyor.
HDP’nin ‘Din ve Ä°nanƧ Ä°Åleri Kurulu inanƧ topluluklarının temsilcilerinden oluÅacak, aralarındaki iliÅkiyi dĆ¼zenleyecek ve koordinasyonu saÄlayacak’ tutumu ile CHP’nin ‘Devlet tĆ¼m inanƧlara ve bireysel tercihlere eÅit mesafede duracak, Diyanet Ä°Åleri BaÅkanlıÄı ƧoÄulcu ve kapsayıcı bir yapıya kavuÅturulacak’ tutumları farklı ifadelerle dile getirilmiÅ olsa da, ƶz itibariyle Ƨok benzerlik taÅıyor.
HDP devlet kurumu olan ‘Diyanet’in’ ya da ‘Din ve Ä°nanƧ Ä°Åleri Kurulu’nun, ’din, teoloji Ć¼retim’ faaliyetine iliÅkin tek bir sƶz sƶylemezken, HDP Din ve Ä°nanƧ Ä°Åleri Kurulu iƧin ‘din siyaseti Ć¼reten bir kurum olmayacak’ derken, CHP de benzer bir anlayıÅı savunarak ‘Diyanet gĆ¼ndelik siyasetin dıÅında tutulacaktır’ diyor. Bunu sƶylemek tek baÅına yetersiz. Bu yeni bir Åey de deÄil. Mevcut Anayasanın 136. Maddesine gƶre ‘Diyanet Ä°Åleri BaÅkanlıÄı, lĆ¢iklik ilkesi doÄrultusunda, bĆ¼tĆ¼n siyasĆ® gƶrĆ¼Å ve dĆ¼ÅĆ¼nĆ¼Ålerin dıÅında kalarak’ hizmet vermesini buyurmuÅ. Fakat varlıÄı laikliÄe aykırı olan Diyanet hiƧ bir zaman siyasetin dıÅında kalmamıÅtır.
Diyanetin adı deÄiÅse de, mezhepƧi yapısı ƧoÄulcu ve kapsayıcı hĆ¢le getirilse de, devletin kurumu olarak kaldıÄı sĆ¼rece, TĆ¼rkiye gibi bir Ć¼lkede ƧoÄunluk inancına dayalı siyasetin ve iktidarların vesayetinden kurtulma Åansı ve imkĆ¢nı olmaz.”[98]
EleÅtiriler daha da ƧoÄaltılabilir. Ancak en hayatilerinden birini daha belirterek ilerleyelim!
V. Ä°. Lenin’in, “Emperyalizmin mĆ¼mkĆ¼n olan en kısa tanımını yapmak gerekseydi, emperyalizm, kapitalizmin tekelci aÅamasıdır derdik. Bu tĆ¼r bir tanım en ƶnemli ƶÄeyi iƧermiÅ olurdu, zira bir yandan, mali sermaye, Ƨok bĆ¼yĆ¼k birkaƧ tekelci bankanın banka sermayesinin, tekelci sanayi birliklerinin sermayesiyle birleÅmesidir; ƶte yandan, dĆ¼nyanın paylaÅılmasında, herhangi bir kapitalist devletƧe el konulmamıŠtopraklara kolayca yayılan sƶmĆ¼rge siyasetinden, tamamıyla paylaÅılmıŠyeryĆ¼zĆ¼ topraklarının tekel hĆ¢line gelmesi iƧin uygulanan sƶmĆ¼rge siyasetine geƧiÅi ifade etmektedir.”
“Gerek sƶmĆ¼rgecilik gerekse emperyalizm, kapitalizmin son aÅamasından, hatta kapitalizmden ƶnce de vardı. Kƶlelik Ć¼zerine kurulu olan Roma da sƶmĆ¼rgeci bir siyasal Ƨizgi izlemiÅ ve emperyalizm uygulamıÅtı. Fakat sosyo-ekonomik Åekillenmeler arasındaki temel farkı gƶrmezden gelerek ya da geri plana iterek emperyalizm Ć¼zerine ‘genel’ mĆ¼lahazalarda bulunmak, bizi, tıpkı “bĆ¼yĆ¼k Roma ile bĆ¼yĆ¼k Britanya” mukayesesi gibi en anlamsız kliÅelerin ya da ‘bĆ¼yĆ¼k’ lafların esiri yapar. Zira kapitalizmin ƶnceki aÅamalarında bile kapitalist sƶmĆ¼rge siyaseti, mali sermayenin sƶmĆ¼rge siyasetinden ƶzĆ¼nde farklıdır,”[99] diye tanımladıÄı kapitalizmin en yĆ¼ksek aÅaması emperyalizm konusunda -ƶrneÄin- tarih(imiz)e Åu kayıtlar dĆ¼ÅĆ¼lmĆ¼ÅtĆ¼r:
Che Guevara’nın, “Bizim her eylemimiz emperyalizm’e karÅı bir savaÅ Ć§aÄrısı ve insanlıÄın dĆ¼Åmanı ABD’ye karÅı halkların birliÄi iƧin savaÅ marÅıdır…” “Emperyalizm hayvanlıktır. O hayvan hiƧ doymak bilmez o ulusal sınırları bilmez. Hitler’in hayvan orduları gibi, Kuzey Amerika’nın hayvanları gibi, BelƧika’nın emperyalistleri gibi... ĆĆ¼nkĆ¼ emperyalizmin ƶzĆ¼ insanları hayvana Ƨevirmektir, delirmiÅ kana susamıŠbirer hayvan”…
Deniz GezmiÅ’in, “BugĆ¼n ezilen halkların tek ve ortak dĆ¼Åmanı emperyalizmdir”…
Yusuf Aslan’ın, “SavaÅımız, ƧaÄımızın yĆ¼z karası emperyalizme ve onun iÅbirlikƧilerine karÅıdır”…
UlaÅ BardakƧı’nın, “Emperyalizme ve oligarÅiye silah ƧektiÄimizi ilan ettik. BaÄımsız ve demokratik TĆ¼rkiye iƧin”…
Hugo ChĆ”vez’in, “ABD emperyalizmi tarihi gƶrdĆ¼ÄĆ¼ en sapkın, en katliamcı, en ahlĆ¢ksız imparatorluktur”…
George Bernard Shaw’ın, “Kan kokusu almıŠbir kƶpek balıÄından daha tehlikelisi, petrol kokusu almıŠAmerikan emperyalizmidir”…
Bunlar bƶyleyken; HDP’nin (AB’den ABD’ye) emperyalizm konusunda suskunluÄu kabul edilemez bir hĆ¢ldir. ĆĆ¼nkĆ¼ Ahmed Pelda’nın ifadesiyle, “Amerika tĆ¼m OrtadoÄu’daki savaÅta bĆ¼yĆ¼k pay sahibidir. Bunu isteyerek de yapıyor. Bu gĆ¼Ć§lerin birbiriyle didiÅmesini, ƧatıÅmasını, kĆ¼Ć§Ć¼lmesini, yıpranmasını ve ABD’nin iradesini kabulĆ¼nĆ¼ bekliyor. Bunun iƧinde KĆ¼rdistan da ver elbet”![100]
Evet, evet, kabul edilemez bir hĆ¢ldir bu!
Tıpkı ‘The Daily Telegraph’ın, ‘PKK TĆ¼rkiye’yle ĆatıÅmaları Bitirmek İƧin ABD’yle Gizlice GƶrĆ¼ÅĆ¼yor’ baÅlıklı haberinde, PKK’nın ABD’nin arabuluculuÄuna sıcak baktıÄı da aktarılıp, Bayık’ın “ABD’nin TĆ¼rkiye ile aramızda arabuluculuk yapması gerektiÄi ƧaÄrımı yineliyorum. Bize bir garanti verirlerse Ć¼zerimize dĆ¼Åen rolĆ¼ yerine getiririz,”[101] sƶzlerini aktardıÄı hĆ¢lin de kabul edilemez olduÄu gibi…
GeƧerken hatırlatalım: James Connolly, “Ä°ngiliz ordusunu yarın Ć¼lkeden Ƨıkarsanız ve yeÅil Ä°rlanda bayraÄını Dublin kalesine Ƨekseniz bile, eÄer Sosyalist cumhuriyeti kurmaya giriÅmezseniz tĆ¼m Ƨabalarınız boÅa gidecektir. Ä°ngiltere sizi yƶnetmeye devam edecektir. O sizi kapitalistleri, toprak beyleri, finansƧıları, bu Ć¼lkeye yerleÅtirmiÅ olduÄu ve analarımızım gƶzyaÅları ve Åehitlerimizin kanlarıyla sulayarak yeÅerttiÄi tĆ¼m bir dizi ticari ve bireyci kurumlarıyla sizi yƶnetmeye devam edecektir”…
V. Ä°. Lenin, “HĆ¼kĆ¼metlerinin baÅlattıÄı bir savaÅın, ancak hĆ¼kĆ¼metler arasında bir savaÅ olarak biteceÄine inanan ve bunun bƶyle olmasını isteyen bir burjuva; bĆ¼tĆ¼n hasım Ć¼lkelerin sosyalistlerinin ‘kendi’ hĆ¼kĆ¼metlerinin yenilgisini istemelerini ve bunu sƶylemeleri ‘gĆ¼lĆ¼nƧ ve saƧma’ bulur. Tersine bu tĆ¼r bir sƶz, sınıf bilincine varmıŠher iÅƧinin beslediÄi dĆ¼ÅĆ¼nceyi doÄrular, ve bizim, bu emperyalist savaÅı bir iƧ savaÅ durumuna Ƨevirme Ƨabalarımız ile aynı doÄrultuda olur,” uyarısını yıllar ƶnce dillendirmiÅti ve bu uyarılar hĆ¢lĆ¢ da geƧerlidir…
PARLAMENTARÄ°ZM “AĆMAZI”NDA MEVCUT HĆL(Ä°MÄ°Z)
Aslı sorulursa; HDP’nin bu soru(n)larının ardında yatan parlamentarist sınırlarıdır!
Murat Ćakır’ın -haklı olarak-, “Parlamentoda yer almak ayrı bir Åeydir, parlamentarizm Ƨok farklı bir olgudur. Parlamento mĆ¼cadelesinin beslendiÄi kaynak parlamento dıÅı mĆ¼cadeledir. Belirleyici olan odur. Bu ikisinin uyumunu saÄlamak ayrı bir meziyettir. Kantarın topuzunu hiƧ bir zaman elden kaƧırmamak gerekir,”[102] notunu dĆ¼Åmesi boÅuna deÄildir.
ĆĆ¼nkĆ¼ Nabi YaÄcı gibilerin, “ĆaÄımız kapitalizminde, ‘sĆ¼per-ego’ buyruÄu -Badiou’nun deyiÅiyle- Åu: Demokrasiyi kabul edeceksiniz! Etmemek yasak!”[103] uyarısını gƶrmezden gelerek hĆ¢lĆ¢ Åunları diyebildiÄi bir aƧmazın orta yerindeyiz:
“Esas olarak parlamentonun etkin kullanımı Ć¼stĆ¼nde durmak istiyorum, zira bu durum geƧmiÅi deÄil esas olarak bugĆ¼nĆ¼mĆ¼zĆ¼ ilgilendiriyor ve ne olmalı sorusuna bir yanıt veriyor.
Parlamenter demokrasi konsepti, parlamenter mĆ¼cadele yƶntemleri, seƧimlere, parlamentolara (ulusal meclislere) katılıp katılmama konusu tĆ¼m dĆ¼nya solunun ƶteden beri Ć¼zerinde sonu gelmez tartıÅmalar yaptıÄı konulardır. Yakın zamanlara kadar solda baskın eÄilim parlamenter mĆ¼cadele yƶntemlerine kƶtĆ¼ gƶzle bakmak, bunları revizyonist, oportĆ¼nist bir sapma olarak gƶrĆ¼p reddetmek olmuÅtur. Bir baÅka yanılgı ise parlamentoyu yalnızca bir ajit-prop kĆ¼rsĆ¼sĆ¼nden ibaret gƶrmekti.
Kısacası, parlamento ile halk, kamuoyu, parlamentoyla sokak arasındaki sayısız kƶprĆ¼leri, karmaÅık iliÅkileri; oy mekanizmasının ve parlamenter kurumların halk iƧin anlamını gƶz ardı etmek; bu karmaÅık iliÅkileri iƧlerine girerek, katılarak anlamak, analiz etmek yerine steril devrimcilik adına kolaycılıÄa kaƧıp reddetmek yada kĆ¼Ć§Ć¼msemek tĆ¼m dĆ¼nya solunun gelenekleÅmiÅ yanlıÅıdır…
Ćzet Åu ki, ulusal meclisler ( parlamentolar) yalnızca egemen sınıfların/gĆ¼Ć§lerin kendi Ƨıkarlarını halkın gƶzĆ¼nde meÅrulaÅtırma aracından ibaret deÄildir; parlamentolar ezilenlerin, sƶmĆ¼rĆ¼lenlerin, dıÅlanmıÅların Ƨıkarlarını, taleplerini de meÅrulaÅtırabilir, ama bunun olabilmesinin koÅulu gĆ¼Ć§lĆ¼ ve etkili bir demokratik muhalefetin hem parlamentoların iƧinde ve hem de dıÅında varolabilmesidir.”[104]
YaÄcı yanılıyor! Parlamentarizm konusunda Karl Marx’ın, “Eskiyen Åey, yeni edindiÄi biƧim iƧerisinde, kendisini onarmaya ve varlıÄını sĆ¼rdĆ¼rmeye ƧalıÅır”; M. Bakunin’in, “Ekonomik eÅitlik olmaksızın verilen politik eÅitlik bir teranedir, bir sahtekĆ¢rlıktır, bir yalandır”; Amadeo Bordiga’nın, “Parlamentarizmi komĆ¼nizmin devrimci davası iƧin kullanma olanaÄı kalmamıÅtır,” uyarılarını “es” geƧmeden ƶncelikle ekleyelim:
Evet, V. Ä°. Lenin’in dediÄi gibi en gerici parlamentolarda bile ƧalıÅılabilir, o alanlar bir kĆ¼rsĆ¼ olarak kullanılabilir. Evet, AKP’yi ve onunla ifadesini bulan topyekĆ»n saldırıları geriletmek, topyekĆ»n direniÅle her zeminde bĆ¼yĆ¼tĆ¼lecek barikatlarla yanıt vermek doÄrudur, gereklidir ve acil gƶrevler arasındadır.
ĆĆ¼nkĆ¼ burjuva parlamentarizmi kapitalist dĆ¼zene ƶzgĆ¼ politik temsil biƧimidir. Marksistlerin burjuva parlamentarizme ve demokrasisine yƶnelik ilkeli eleÅtirilerinden vazgeƧemeyecekleri gibi, komĆ¼nistler iÅƧi sınıfının her hangi bir parlamenter ƧoÄunluk elde etme yoluyla iktidarı alabilme olasılıÄının asla olmadıÄını savunurlar.
Ä°ÅƧi sınıfını iktidar hedefine ancak silahlı devrimci mĆ¼cadele taÅıyabilir. Burjuva toplumunda ilk yıkılması gereken kapitalist mĆ¼lkiyetin temsili demokrasi formu, yanılsamasıdır. Parlamentarist temeller Ć¼zerinde ƶrgĆ¼tlenen temsili demokrasi illĆ¼zyonu aÅılması gereken bir yozlaÅmayken; aslolan iktidarın fethi fikrinin canlı tutulması ve ƶrgĆ¼tlenmesidir. ĆĆ¼nkĆ¼ devrim davası, tek cĆ¼mleyle kapitalist sƶmĆ¼rĆ¼ dĆ¼zenine karÅı doÄrudan eylemi gerektirir.
Kaldı ki Columbia Ćniversitesi’nden Prof. Saskia Sassen’in bile, “Liberal demokrasinin sonuna gelmiÅ olabiliriz,”[105] diyebildiÄi koordinatlarda Fikret BaÅkaya da hepimizi uyarır:
“Aylardır, haftalardır Ć¼lkenin gĆ¼ndemi bir tek soruya kilitlendi: Kim kazanacak? Oysa, sorunun cevabı belliydi. Her zamanki gibi 70 yıldır kim/kimler kazanıyorduysa yine onlar kazanacaktı… Ä°nsanlar oy kullandıklarında, Åeylerin seyri Ć¼zerinde etkili olduklarını, bir Åeyleri deÄiÅtirdiklerini, deÄiÅtirebileceklerini sanıyorlar… Oynanan bu demokrasi oyununa ‘temsilĆ® demokrasi’ deniyor.
Demokrasinin bir tanımı var ve olması gerekiyor. Demokrasi ‘halkın yƶnetimi’ ‘halkın kendi kendini yƶnetmesi’ demek… EÄer demokrasi halkın yƶnetimi, halkın kendi kendini yƶnetmesi demekse, orada oligarÅiye, monarÅiye, aristokrasiye, her tĆ¼rden dikta rejimine yer olmaması gerekir. BaÅka tĆ¼rlĆ¼ ifade edersek, demokrasinin olduÄu yerde ‘parazitlerin’ yaÅama Åansı yoktur…”[106]
“EÄer bu rezil dĆ¼zeni deÄiÅtirmek, haysiyetli insanlar olarak yaÅamak istiyorsak ve gerƧekten ƶyle samimi bir niyet varsa, biraz vakit ayırıp, bu yaÄma ve talan dĆ¼zeni hakkında birazcık kafa yormak gerekecek… Radikal eleÅtiri yoksa eleÅtirinin bir kıymet-i harbiyesi de yoktur… Ve radikal olmak demek, sorunları kƶkeninden ele almaktır… Aksi hĆ¢lde bu rezil, bu gayri insani soygun dĆ¼zeninin efendilerinin ve ideolojik uÅaklarının aÄzıyla konuÅmaktan kurtulmak mĆ¼mkĆ¼n olmayacak… BaÅkalarının aÄzıyla konuÅmak… Daha ne zamana kadar?”[107]
Kaldı ki Sabahattin Ali’nin, “Bu ƶlĆ¼ toprakların Ć¼stĆ¼nde hiƧbir Åey ƶlmek ve ƶldĆ¼rmek kadar kolay deÄildir,” saptamasını bir kez daha kanıtlayan 10 Ekim 2015 Ankara’sından “demokrasi adına” yaÅatılanlara her Åey parlamento ve parlamentarizmin ne olduÄu/ olabileceÄini ortaya koymaktadır!
S. Zizek’in, “En iyiler artık kendilerini herhangi bir Åeye adamaktan aciz, en kƶtĆ¼ler ise ırkƧı, dinci, cinsiyetƧi bir fanatizme adanmıŠdurumda,” formĆ¼lasyonuyla tarif edilmesi mĆ¼mkĆ¼n olan mevcut hĆ¢l(imiz)e iliÅkin James Petras’ın dĆ¼ÅtĆ¼ÄĆ¼ not Åƶyle:
“TĆ¼rkiye CumhurbaÅkanı ErdoÄan da KĆ¼rt halkına ve onların KĆ¼rt devleti arzularına karÅı bĆ¼yĆ¼k bir savaÅ baÅlatmıŠdurumda. ErdoÄan’ın KĆ¼rtlere yeniden aƧtıÄı savaÅın iƧeride ve bƶlgede karmaÅık bileÅenleri var.[108] TĆ¼rkiye iƧinde baskılar KĆ¼rtlerin seƧimlerde yĆ¼kselen partisi HDP’nin baskı altına alınmasına yƶnelik. ErdoÄan son seƧimlerde ÅaÅırtıcı ƶlƧekte fazla milletvekilinin seƧildiÄi bu siyasi partiyi itibarsızlaÅtırmayı veya kapatmayı, yeni bir seƧimin yapılmasını ve bƶylece Meclis’te ‘ƧoÄunluÄu’ saÄlayarak diktatoryal ‘yĆ¼rĆ¼tme gĆ¼cĆ¼ne’ sahip olmayı planlıyor.”[109]
Bu madalyonun bir yĆ¼zĆ¼yken; iƧinden geƧtiÄimiz sĆ¼reƧte emperyalist-kapitalizm bir yandan bĆ¼yĆ¼k bir iktisadi krizle boÄuÅurken diÄer yandan da bir kĆ¼resel ƶlƧekte dĆ¼nyanın yeniden paylaÅılması mĆ¼cadelesini yĆ¼rĆ¼tĆ¼yor. Bu durum bir yanıyla kĆ¼resel ƶlƧekte iÅƧi sınıfı hareketlerinde bĆ¼yĆ¼k ve ƶnemli bir canlanmaya yol aƧarken, diÄer yanıyla da bƶlgesel, yerel ƧatıÅmaları tetikliyor ve baÄımlı ve yarı baÄımlı coÄrafyalarda siyasi haritaların yeniden Ƨizilmesini dayatıyor. Sƶz konusu ƧatıÅmanın en net ve yoÄun Åekilde cereyan ettiÄi yer Ć¼lkemizin de iƧinde bulunduÄu OrtadoÄu’dur.
TĆ¼rkiye’de bu hĆ¢lden baÄıÅık deÄilken; ĆaÄdaÅ Gazeteciler DerneÄi’nin, ‘2015 Nisan-Mayıs-Haziran Medya Raporunu’na gƶre, muhabir, yazar, sorumlu yazı iÅleri mĆ¼dĆ¼rĆ¼ ve genel yayın yƶnetmenine yƶnelik 26 yeni soruÅturma aƧıldı ve bu soruÅturmalarda 19 gazeteciye ƧoÄunluÄu hapis istemli dava aƧıldı. Yine aynı rapora gƶre, farklı basın yayın organlarında ƧoÄunluÄu muhabir, 3’Ć¼ yabancı 18 kiÅi gƶzaltına alındı, 1’i tutuklandı.[110]
Kim ne derse desin: “TĆ¼rk devleti her zaman bir milli gĆ¼venlik devleti olarak kaldı.[111] 60 - 80’li yıllarda kopya Ƨekilen model aÄırlıkla Latin Amerika’daki askeri diktatƶrlĆ¼kler ve onların siyasal mĆ¼hendisliÄe soyunmaları idi. Åimdi arka kapılar ardında tartıÅılan ‘ƧƶzĆ¼m’ ise yeniden Sri Lanka modeli... Ä°lkin 2010’dan itibaren acaba deyip bu modeli izlemeye baÅladılar… Sri Lanka’da kasaplar ‘nihai ƧƶzĆ¼me’ yƶnelmeden ƶnce, sƶzde bir barıÅƧıl ƧƶzĆ¼m denenmiÅti,”[112] Ragıp Zarakolu’nun altını ƧizdiÄi gibi!
1 KASIM GĆZERGĆHI
Orhan MiroÄlu’nun, “7 Haziran seƧimlerinde HDP’ye verilen oyların maalesef silahların konuÅmasında belirleyici bir rolĆ¼ var. Ä°Åte bu nedenle, 1 Kasım seƧimlerinde HDP’ye verilecek oyların, ƧatıÅma sĆ¼recini daha da derinleÅtirmekten ve PKK’yı doÄru yaptıÄına daha da inandırmaktan baÅka bir Åeye yaramayacaÄı aƧıktır,”[113] hezeyanlarıyla desteklenen liberal zırvalarla[114] 1 Kasım 2015 seƧimlerine bƶylesine bir tabloda gidiliyorken; CumhurbaÅkanı ErdoÄan’ın, “7 Haziran’da yaÅananlar 1 Kasım’da yaÅanmayacaktır diye dĆ¼ÅĆ¼nĆ¼yorum,”[115] notunu dĆ¼ÅtĆ¼ÄĆ¼ 26. Dƶnem parlamentosunu belirlemek Ć¼zere yurtiƧinde 54 milyon 75 bin 851, yurtdıÅında 2 milyon 895 bin 885 olmak Ć¼zere toplam 56 milyon 971 bin 736 seƧmen oy kullanacak. 7 Haziran seƧimlerine gƶre de, yurtiƧi ve yurtdıÅı seƧmen sayısı yĆ¼zde 0.59 oranında 338 bin 847 arttı.[116]
Ankara Milletvekili Sırrı SĆ¼reyya Ćnder’in, ErdoÄan’ın, 1911’deki seƧim sonuƧlarını beÄenmediÄi iƧin 1912’de Åiddet ve baskıyla yeni bir seƧim yaptıran Ä°ttihat ve Terakki’nin yƶntemini uyguladıÄını belirtip, “Sopalı SeƧim”[117] diye nitelediÄi; Tarık ÅengĆ¼l’Ć¼n, “Zamanı belli, mekĆ¢nı karıÅık, zemini kaygan bir seƧime gidiyoruz. SeƧimin adil olmayacaÄı geliÅinden belliydi,”[118] notunu dĆ¼Åmeden edemediÄi 1 Kasım seƧimleri iƧin CHP, 3.5 aylık sĆ¼rede 1 milyon 73 bin kiÅilik seƧmen hareketliliÄi yaÅandıÄını saptadı. 7 Haziran’da oy kullanan 672 bin 649 seƧmen, 1 Kasım listelerinde yer almazken, oy kullanmayan 400 bin 354 seƧmen listelere girdi. Ä°stanbul’da 145 bin 98, Ankara’da 45 bin 99, Ä°zmir’de 36 bin 601 seƧmen kayboldu![119]
DemirtaŒın, “DoÄu’da seƧim yapılacak bir koÅul yok. Bƶlgeden gelen arkadaÅlarımızdan iyi haber yok. Bu koÅullarda sandık kurulması imkĆ¢nsız. EÄer anketler AKP’yi Ƨok dĆ¼ÅĆ¼k gƶsterirse seƧimi erteleme yoluna da gidebilirler,” derken; bƶlgede yaÅanan ƧatıÅma ve gerilim ortamında HDP’li milletvekilleri silahların konuÅtuÄu bir dƶnemde bƶlgede seƧim yapılmasının gerilimi daha da artıracaÄı uyarısı dillendirdiÄi[120] tabloda Aile ve Sosyal Politikalar BakanlıÄı aracılıÄıyla 7 Haziran seƧimlerden ƶnce 44 ile “bir defaya mahsus” 63 milyon lira doÄum, Ƨeyiz, ƶksĆ¼z-yetim-Åehit aileleri ve Ƨocukları gibi kalemlerde yardım daÄıtıldıÄı belirlendi. Yardım yapılan 44 ilin 23’Ć¼nĆ¼n gelir seviyesinin dĆ¼ÅĆ¼k olması ve HDP’nin yĆ¼ksek oy aldıÄı DoÄu GĆ¼neydoÄu Anadolu bulunmasıyla dikkat Ƨekiyor. Bakanlık, 1 Kasım seƧimleri ƶncesinde de sosyal yardımların daÄıtımı iƧin yeni bir ƧalıÅma baÅlattı![121]
CHP’nin AlevĆ® oylarını konsolide etmek iƧin “eski solcular”a mĆ¼racaat edip, mĆ¼thiÅ bir efor sarf ettiÄinin[122] de gƶzlemlendiÄi 1 Kasım gĆ¼zergĆ¢hında sosyalistlerin HDP’ye iliÅkin eleÅtirel destekleri -seƧim tavır(lar)ı- de ƶne Ƨıkıyordu.
PARTÄ°ZAN
|
“Partizan olarak 7 Haziran seƧimlerinde olduÄu gibi 1 Kasım’da da HDP’yi destekleme tavrımızı sĆ¼rdĆ¼receÄiz. Meclis ve legal siyaset KĆ¼rt ulusunun ƶzgĆ¼rce siyaset yapma hakkının bir parƧasıdır. Bizler elbette bu hakka karÅı uygulanan faÅist baskıya karÅı dĆ¼n olduÄu gibi bugĆ¼n de KĆ¼rt ulusunun ve onun legal alandaki siyasal temsilcisi HDP’nin yanında yer aldık/alıyoruz. Ancak KĆ¼rt ulusunun haklı ve meÅru taleplerini desteklerken, bu taleplere omuz verirken, sorunun gerƧek anlamda bu yƶntemle ƧƶzĆ¼lemeyeceÄinin de bilincindeyiz. Bu baÄlamda HDP milletvekili listesinde yer alarak aday gƶstermeyi yerinde ve doÄru bir tutum olarak gƶrmĆ¼yoruz. Bu dƶnemde 7 Haziran seƧimlerinde olduÄu gibi aday gƶsterme Ć¼zerinden bir faaliyet yĆ¼rĆ¼tmeyeceÄiz.
Parlamentoyu -ƶzellikle de- 7 Haziran seƧimleri sonrası taktik olarak bir araƧ veya olanak olarak gƶrmediÄimizin altını Ƨizmeliyiz. Ćyle ki, sadece son sĆ¼reƧte yaÅanan geliÅmeler dahi meclisin gƶstermelik karakterini ve incir yapraÄı rolĆ¼nĆ¼ Ƨok daha fazla aƧıÄa ƧıkarmıÅtır. Parlamento kĆ¼rsĆ¼sĆ¼ bu sĆ¼reƧte taktik deÄerini ve ƶnemini dĆ¼nden daha fazla kaybetmiÅtir. Artık bizzat cumhurbaÅkanının, baÅbakanın ve bilumum devlet kadro ve mekanizmasının Ć¼stĆ¼nde tepindiÄi, meÅruiyetini alaÅaÄı ettiÄi ve bunu da politik krizi harlayarak yaptıÄı koÅullarda bu kĆ¼rsĆ¼den Ƨıkacak sesten Ƨok, ezilenleri bu ahıra mahkĆ»miyetten kurtaracak bir taktik politik yƶnelim daha fazla hasıl olmuÅtur.”[123]
|
DHF
|
1 Kasım seƧimlerini 7 Haziran seƧimlerinin bir devamı olarak gƶren Demokratik Haklar Federasyonu (DHF) 7 Haziran seƧimlerindeki hedeflerle seƧimlere katılacaktır… DHF tĆ¼m bu ƧalıÅmalarını elbette ki sadece seƧim sĆ¼recine endeksli ele almamaktadır. SeƧimler olsun olmasın ana hedef olarak tĆ¼m bu ƧalıÅmaları kesintisiz sĆ¼rdĆ¼recektir.
DHF olarak parlamentoya bakıŠaƧımız bilinƧli tĆ¼m kitleler tarafından bilinmektedir. Fakat siyaset arenasına atılan yeni genƧler iƧin tekrarlamakta fayda gƶrmekteyiz... Asıl amacımız ise her tĆ¼rlĆ¼ geƧici kazanımdan koparak ve temsili parlamenter sistemin yanlıÅlıÄını kitlelere anlatarak kitlelerin proletarya ƶnderliÄinde gerƧek kurtuluÅları olan kendi iktidarlarını kurmalarını saÄlamaktır.”[124]
|
DÄ°P
|
“TĆ¼rkiye’nin SuriyeleÅtirilmesine karÅı oylar HDP’ye… Hak istemek yetmez, hakkımızı gasp edenin elinden onu Ƨekip almamız gerekir. ĆzgĆ¼rlĆ¼k istemek yetmez, firavunlara karÅı baÅımızı kaldırmak gerekir. BarıŠistemek yetmez, savaÅı Ƨıkartanları, ErdoÄan’ı ve AKP’yi yenmeden savaÅ bitmez!”[125]
|
Ali Turgay Ali’nin, “7 Haziran genel seƧimlerinde, KĆ¼rtler, TĆ¼rkler, Lazlar, AlevĆ®ler, Ermeniler, Rumlar, Romanlar, LGBTÄ°’ler ve daha pek Ƨok kesim gĆ¼zel gĆ¼nlere inandıÄından ƶtĆ¼rĆ¼ HDP’yi destekledi. Peki ya Åimdi?”[126] notunu dĆ¼ÅtĆ¼ÄĆ¼ 1 Kasım gĆ¼zergĆ¢hındaki HDP’nin SeƧim Beyannamesi’nde “demokratik ƶzerklik”in “ılımlılaÅtırıldıÄı”, Diyanet’i kaldırmanın “es” geƧilip, seƧim listesinde LGBTÄ°’li adaylara ve Levent TĆ¼zel’e yer verilmemesi,[127] HDP aƧısından -doÄru olmayan- bir tercihti![128]
HDP’de, KĆ¼rt hareketinin simge isimlerinden DTK EÅbaÅkanı ve Ä°mralı heyeti Ć¼yesi Hatip Dicle’nin aday olması yƶnĆ¼nde hem parti yƶnetimi hem de parti tabanında bĆ¼yĆ¼k bir beklenti bulunduÄu dile getirilip, parti yƶnetiminin de 1 Kasım seƧimlerinde aday olması iƧin Dicle’yi razı etmeye ƧalıÅsa da Dicle’nin aday olmazken;[129] Ethem SarısĆ¼lĆ¼k’Ć¼n aÄabeyi Mustafa SarısĆ¼lĆ¼k Ankara 2. bƶlge 1. sıradan milletvekili adayı gƶsterildi.[130]
Ayrıca SuruƧ katliamında HDP parti meclisi Ć¼yesi olan eÅi Ferdane KılıƧ ile oÄlu Nartan’ı yitiren Metin KılıƧ, HDP’nin Bursa listesinde 2. sıradan milletvekili adayı oldu.
Yine SuruƧ katliamında yaralanan Åerife Erbay, Ä°stanbul 2. bƶlgeden 4. sıradan milletvekili adayı gƶsterirken; RoboskĆ® katliamında 11 yakınını kaybetmiÅti Ferhat EncĆ¼ yine Åırnak adayı oldu…
“En radikal deÄiÅiklik Ƨok az farkla milletvekilliÄi yitirilen ya da hiƧ vekillik kazanılamayan yerlerde vardı. ĆrneÄin Aydın ve Manisa gibi kentlerde daha Ƨok sosyalist kimliÄi ƶnde olan adaylar gƶsterilmiÅti 7 Haziran’da ve bu kentlerde Ƨok az farklarla seƧimler yitirilmiÅti. Bu kez HDP yƶnetimi bu kentlerde DoÄan ErbaÅ ve Mustafa Avcı gibi KĆ¼rt kimliÄi ƶnde olan adayları liste baÅına yerleÅtirdi.
En belirgin deÄiÅikliklerden biri de geƧen seƧim Gaziantep’ten seƧilen CHP kƶkenli Celal DoÄan’ın bu kez Ä°stanbul 2. bƶlgeye kaydırılmıŠolmasıydı. DoÄan bu deÄiÅikliÄe ‘Bizim Ä°stanbul’da daha Ƨok katkı sunacaÄımız dĆ¼ÅĆ¼nĆ¼ldĆ¼ herhĆ¢lde’ derken bu deÄiÅikliÄin ƶzel nedenlerden dolayı kendisi iƧin de iyi olduÄunu sƶylĆ¼yordu.
Ćzellikle seƧilecek milletvekilliklerinin garanti olduÄu yerlerde Ƨok bĆ¼yĆ¼k bir liste deÄiÅikliÄi yapmadı HDP yƶnetimi 7 Haziran listesine gƶre. Ancak bu durum, parti iƧinde 7 Haziran sonrasında baÅlayan liste tartıÅmalarının da sonlandırıldıÄı anlamına gelmiyor. Yani HDP yƶnetimi 7 Haziran sonrası yapılan ilk Parti Meclisi toplantısında tartıÅmalara neden olan ‘aday belirleme yƶntemi’ ve ‘parti iƧi demokrasi’ tartıÅmalarına, eleÅtirilerine bugĆ¼ne dek yanıt verme fırsatı bulamadı. O nedenle eÄer ‘ortalık biraz durulursa’, HDP’yi ‘milletvekili adaylarını belirleme’ yƶntemi dıÅında Parti Meclisi’nin belirlenmesi, Merkez Yƶnetim Kurulu’nun seƧilme yƶntemlerine kadar hayli kapsayıcı bir ‘parti iƧi demokrasi’ tartıÅması bekliyor,”[131] diyordu Celal BaÅlangıƧ…
GerƧekten de Mardin’den bir kez daha aday gƶsterdiÄi 4. sıra milletvekili adayı Mehmet Ali Aslan ile Batman’dan yine 4. sırada aday gƶsterdiÄi Ali Atalan’ın, yer deÄiÅikliÄi nedeniyle il seƧim kurullarına dilekƧe vererek adaylıktan ƧekildiÄi[132] dizaynda “TĆ¼rkiye Partisi” olma iddiasındaki HDP 1 Kasım seƧimlerine de ĆzĆ®dĆ®’den Ermeni’ye AlevĆ®’den SĆ¼ryanĆ®’ye sosyalistten feministe toplumun pek Ƨok kesiminden adayla hazırlanırken; Ä°slĆ¢mi kimlikli isimleri seƧilebilecek yerlerden tekrar aday gƶstermesi dikkat Ƨekiciydi ve bu isimlerden bazıları Åunlardı: Ayhan Bilgen… Adem Geveri… HĆ¼da Kaya… Seher AkƧınar Bayar… Prof. Dr. Kadri Yıldırım… Nimetullah ErdoÄmuÅ… Altan Tan…
TĆ¼rkiye partisi olmayı temel ilke olarak belirleyen HDP’nin 1 Kasım’da listelerinde KĆ¼rt siyasetinin en sıkıntılı dƶnemlerine damgasını vuran isimlerden sadece Leyla Zana’ya yer verildi. KĆ¼rt siyasetindeki deÄiÅim rĆ¼zgĆ¢rı 2011 seƧimi ile baÅladı. Demokratik Toplum Partisi’nin (DTP) kapatılmasının Ć¼zerinden henĆ¼z iki yıl geƧmiÅti. Hareketin en ƶnde gelen isimleri arasında 90’lı yılların ƧatıÅmalı ortamında tanınan Mahmut Alınak, Hatip Dicle, Leyla Zana, Ahmet TĆ¼rk, Sırrı Sakık, Selim Sadak, Aysel TuÄluk vardı.
Ayrıca Ä°stanbul 3’nci bƶlge 3’ncĆ¼ sıra adayı Erdal AtaÅ Demokratik Halklar Federasyonu (DHF); Adana’dan yeniden aday gƶsterilen Rıdvan Turan genel baÅkanlıÄını yaptıÄı Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP); Van adayı HDP EÅ BaÅkanı Figen YĆ¼ksekdaÄ Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP); Ä°zmir’den yeniden aday gƶsterilen ErtuÄrul KĆ¼rkĆ§Ć¼ Sosyalist Yeniden KuruluÅ Partisi (SYKP); Antalya milletvekili ve bu kentten 1’nci sıra milletvekili adayı olan Saruhan OluƧ YeÅiller ve Sol Gelecek Partisi’nde (YSGP) siyaset yapıyordu.[133]
AKP VE BEYAZ KĆRTLER(Ä°)
HDP cephesi bu gƶrĆ¼nĆ¼mle karÅımızdayken; AKP[134] ile beyaz KĆ¼rtler(in)e tutumu da netleÅiyor.
HDP’ye, “Terƶr ƶrgĆ¼tĆ¼ ile selfie Ƨekmekten vazgeƧ,”[135] diye seslenen BaÅbakan Ahmet DavutoÄlu ekliyor: “HDP ‘inadına BarıŒı Kandil’e sƶylesin!”[136]
Aynı biƧimde ƧiƧeÄi burnunda AKP’li BaÅbakan Yardımcısı TuÄrul TĆ¼rkeÅ, “PKK’nın siyasi kanadıdır HDP. O bakımdan onun ƶnĆ¼ndeki Åahısların barıÅ, demokrasi gibi sƶylemleri, Ć¼zĆ¼lerek sƶylĆ¼yorum ki gerƧeÄi yansıtmıyor”;[137] AKP Genel BaÅkan Yardımcısı MevlĆ¼t ĆavuÅoÄlu, “HiƧbir gĆ¼Ć§, bizi inandıÄımız yoldan Ƨeviremez. PKK’dan en Ƨok zulmĆ¼ KĆ¼rt vatandaÅlarımız Ƨekiyor. Åimdi o kardeÅlerimiz PKK zulmĆ¼ bitsin istiyorlar”;[138] AKP Ä°zmir milletvekili HĆ¼seyin Kocabıyık, “Åehitlerimizin vebali HDP ye oy veren Åerefsizlerin Ć¼zerindedir. Allah onların belasını versin,”[139] derlerken; TRT Haber’de, bƶlgede halkın HDP’ye oy vermesinin ƧƶzĆ¼m sĆ¼recini bitirdiÄini aƧıkladı[140] YalƧın AkdoÄan da![141]
Ćzetle Albert Camus’nĆ¼n, “Ä°nsanlara boyun eÄdirmek isteyenin kulaÄı saÄırdır. Onun ƶnĆ¼nde ya dƶvĆ¼Åeceksin ya ƶleceksin,” ikilemiyle karÅı karÅıya olan coÄrafyamızda beyaz KĆ¼rtlerden birisi, Orhan MiroÄlu, “Evet, TuÄrul TĆ¼rkeÅ’le aynı partide olmak beni memnun ve mutlu ediyor. KĆ¼rtlere ve TĆ¼rklere bĆ¼yĆ¼k acılar yaÅatmıŠİttihatƧılıÄın, bugĆ¼nkĆ¼ temsilcileriyle ve kendini solcu sayan Kemalistlerle aynı partide olmaktansa, yurtsever duygularından hiƧ ÅĆ¼phe duymadıÄım, KĆ¼rtler’i kardeÅ bir halk olarak gƶren bir TĆ¼rk milliyetƧisiyle AKP’de politika yapmayı tercih ederim,”[142] demekle de kalmayıp ekliyor:
“Bu zulĆ¼m sizin, hep sizin yĆ¼zĆ¼nĆ¼zden”![143] “PKK silah bıraksın, sudan ƧıkmıŠbalıÄa dƶnersiniz!”[144]
Onlar ne derse desinler bizim ne dediÄimiz de, yaptıÄımız da aƧık, net ve herkesin malumdur!
“KomĆ¼nistler, her milliyetten iÅƧilerin ve diÄer emekƧilerin ‘birliÄini’ savunurlar. Toprakların birliÄini veya devletin birliÄini, her milliyetten emekƧilerin birliÄine hizmet ediyorsa savunurlar, etmiyorsa toprakların ve devletin bƶlĆ¼nmesini, ayrılmasını savunurlar. ‘Toprakların birliÄi’ veya ‘devletin birliÄi’ sloganı, hĆ¢kim ulusun burjuvalarının ve toprak aÄalarının sloganıdır. KomĆ¼nistler, her milliyetten ‘iÅƧi sınıfının ve emekƧi halkın birliÄi’ Åiarıyla, ‘toprakların ve devletin birliÄi’ Åiarını birbirinden kesin ve kalın Ƨizgilerle ayıretmek zorundadırlar. Yoksa, hĆ¢kim ulusun milliyetƧilikleriyle bir anda aynı paralele dĆ¼ÅĆ¼verirler. Bu durum da, ƧeÅitli milliyetlere mensup iÅƧilerin ve emekƧilerin birliÄini kƶkĆ¼nden baltalar”…
“KĆ¼rt ulusu ayrılmaya karar verirse, sınıf bilinƧli TĆ¼rkiye Proletaryası Nasıl davranacaktır? Ayrılma hĆ¢linde iki durum sƶz konusu olabilir; Birincisi, ayrılmanın, yukarda belirttiÄimiz gibi, devrimin geliÅmesini olumlu yƶnde etkilemesi durumudur ki, bu durumda sorun basittir. Her milliyetten sınıf bilinƧli TĆ¼rkiye proletaryası, ayrılmayı kesinlikle savunur ve destekler. Ä°kincisi; ayrılmanın, devrimin geliÅmesini olumsuz yƶnde etkilemesi durumudur. Bƶyle bir durum varsa ve buna raÄmen KĆ¼rt ulusu ayrılmak istiyorsa, sınıf bilinƧli TĆ¼rkiye proletaryası ne yapacaktır? SƶzlĆ¼ tartıÅmalarda bu soruya Åafak revizyonistlerinin verdiÄi yanıt Åudur; Zor kullanmak dahil, her yƶnteme baÅvurarak ayrılmayı engellemek. Aynı soruya hareketimizin verdiÄi yanıt Åudur; KomĆ¼nistler bƶyle bir durumda zor kullanmayı kesinlikle reddederler, KĆ¼rt iÅƧileri ve emekƧileri arasında ‘birleÅme’ lehinde propaganda yĆ¼rĆ¼tmekle birlikte, ayrılma isteÄinin ƶnĆ¼ne asla zor Ƨıkarmazlar. UKKTH’nı tanımak, bir ulus bu hakkı kullanmak, yani ayrılmak istediÄi zaman, onun karÅısına asla engel ve gĆ¼Ć§lĆ¼k Ƨıkarmamak demektir. KomĆ¼nistler. KĆ¼rt ulusunun ayrı bir devlet kurup kurmayacaÄı kararını tamamen ve kesinlikle KĆ¼rt ulusuna bırakır. KĆ¼rt ulusu isterse ayrı bir devlet kurar, istemezse kurmaz. Buna karar verecek olan baÅkaları deÄil. KĆ¼rt ulusudur!”[145]
“Ezilen ulusların sosyalistleri, ezilen ulusun iÅƧileriyle ezen ulusun iÅƧilerinin tam ve kayıtsız Åartsız birliÄini, ƶrgĆ¼tsel birlik dahil olmak Ć¼zere, savunmalı ve uygulamalıdırlar. Bu olmadan, burjuvazinin her tĆ¼rden entrikaları, kalleÅlikleri ve hileleri karÅısında proletaryanın baÄımsız siyaseti savunulamaz ve iÅƧi sınıfı, ƶteki Ć¼lkelerin iÅƧileriyle sınıf dayanıÅmasını gerƧekleÅtiremez. Ezilen ulusların burjuvazisi, iÅƧileri aldatmak iƧin ısrarla ‘ulusal kurtuluÅ’ sloganlarına baÅvurur, iƧ politikalarında bu sloganları, egemen ulusun burjuvazisi ile gerici anlaÅmalar yapmak iƧin kullanırlar; dıŠpolitikalarında halk dĆ¼Åmanı planlarını uygulayabilmek iƧin rakip emperyalist devletlerle uzlaÅırlar. (...) yalnız bu ulusların kendi kaderlerini tayin hakkını reddetmelerine neden olamaz.”[146]
VE LÄ°BERALLER!
Ve Gilles Deleuze’Ć¼n, “Kederli ruhların desteklemek ve propagandasını yapmak iƧin bir despota ihtiyaƧları olduÄu gibi, despotun da amacına ulaÅmak iƧin ruhların kederlenmesine ihtiyacı vardır,” saptamasındaki “ruhlarını kederlendiren” malum liberaller!
Malum liberalleri, “Yetmez ama evet” hikĆ¢yesinden yakinen tanırsınız!
Åimdi, o geƧ(me)miÅi unutturma gayretiyle onlar, Oya Baydar’ın “… ‘Yetmez ama evet’ten ‘yetti artık hayır’a” itirazlarının afra tafranın ardına gizlenirler;[147] ya da Adalet AÄaoÄlu gibi, “Yeni Anayasa iƧin oradaydık ama aldatıldık. Feci bir Åekilde aldatıldık. Bu bizim enayiliÄimiz,”[148] derler; veya “8 yıl ƶnce daha saygın bir yerde olduÄu” vurgusuyla bugĆ¼n AKP’yi eleÅtiren Orhan Pamuk’un, “KaybettikƧe seƧim yapıyorlar,”[149] vurgusundaki yĆ¼zeyselliÄe sınırlanırlar...[150]
Kapitalist devletin terƶr tekelini “meÅru” gƶren onların fikri hayatı, ezilenlerin ƶfkesine itirazla, devlet terƶrĆ¼nĆ¼n ƶnĆ¼nĆ¼ aƧmak Ć¼zerine kurgulanmıÅtır!
“Oral ĆalıÅlar gibi ‘tatlı su liberalleri’ ile devlete iÅbirlikƧilik yapan bazı KĆ¼rtler ve devletin Ergenekoncusu, JÄ°TEM’cisi ve AKP’lisi sƶz konusu KĆ¼rtlerin ƶz iradesini dıÅa vurma eylemleri olduÄunda aynı tarafta, aynı fikirde ve aynı tutumda birleÅmektedirler,”[151] diyen Baki GĆ¼l’Ć¼n iÅaret ettiÄi Oral ĆalıÅlar’ın satırlarındaki Ć¼zere!
“Kendi adıma, PKK’nın son saldırılarının ve yĆ¼kselttiÄi Åiddet eylemlerinin tam olarak neyi amaƧladıÄını, deÄerlendirmekte zorlanıyorum. Kendi iƧinde bir mantıklarının, bir hesaplarının olduÄunu dĆ¼ÅĆ¼nebiliriz…
Åimdi tartıÅmamız gereken konu, silah ve Åiddetin siyasetteki rolĆ¼. PKK, Åimdiye kadarki Åiddet Ƨizgisini tırmandıran, geƧmiÅte baÅvurmadıÄı ƶlĆ§Ć¼de yoÄun bir saldırı kampanyasıyla, bir gĆ¼Ć§ gƶsterisine giriÅmiÅ durumda…
AldıÄım mektup ve e-postaların ciddi bir kısmında ‘PKK Åiddete baÅvurmakta haklıdır, eÄer silahı bırakırsa KĆ¼rtler haklarını alamazlar’ anlayıÅıyla karÅılaÅıyorum.
Bu sƶylem, KĆ¼rt genƧliÄinde yaygın olduÄu kadar, solun bir kesiminde de etkili. Silahı bir hak arama yƶntemi olarak gƶrmek, devrimin ancak silahla olacaÄını dĆ¼ÅĆ¼nmek, zaten sol aƧısından yeni bir fikir deÄil... PKK’nın baÅvurduÄu Åiddet eylemleri, ‘olaÄan’ ve hatta ‘kaƧınılmaz’ olarak deÄerlendirilebiliyor. ‘Devlet Åiddetine Åiddetle karÅı koymak muhalefetin hakkıdır’ Åeklinde bir ruh hĆ¢li, belirginleÅiyor.
Yakın tarihimizde askeri darbelerle pekiÅen devlet Åiddetinin yarattıÄı psikolojik ortam; ne yazık ki, soldaki Åiddetin yarattıÄı tahribatı ve gayrı meÅruluÄu sorgulamamızı zorlaÅtırıcı rol oynuyor...
Åiddet yoluyla kurulmuÅ devletler, rejimler, daha sonra da Åiddet Ć¼retmeye devam etmiÅtir... Åimdi meselenin Åiddetten arındırılması iƧin ne yapabileceÄimizi dĆ¼ÅĆ¼nmenin zamanı.”[152]
“Åurası bir gerƧek: Ćlkemizdeki sol hareket iƧinde, ‘silah ve Åiddet’ meselesi, henĆ¼z ƧƶzĆ¼lmedi. TĆ¼rk milliyetƧiliÄinin de, ‘Åiddeti bir seƧenek olarak gƶren refleksten’, gerƧek anlamda koptuÄunu, sƶyleyemiyoruz.
LiteratĆ¼rde, ‘haklı Åiddet’, ‘haksız Åiddet’ gibi ‘teorik ayrım’lar da vardır. Åiddeti savunan ‘solcu’lar, ‘kendi Åiddetlerinin haklı Åiddet olduÄu’ konusunda bir ƶn hĆ¼kĆ¼mle hareket edebiliyorlar.
GĆ¼nĆ¼mĆ¼z dĆ¼nyasında, ‘sol Åiddet’e dair teorik tartıÅmalar, hĆ¢lĆ¢ gĆ¼ncel. ĆrneÄin, Avrupa, bu konuları, yoÄun Åekilde tartıÅmayı sĆ¼rdĆ¼rĆ¼yor. ‘Sol Åiddet’e iliÅkin, yeni eleÅtiriler geliÅiyor.
Son haftalarda Ć¼lkemizde yaÅananlara gelirsek… Åiddet konusunda net bir tutum sahibi olmayanlar iƧin, gƶrĆ¼ntĆ¼ Åu Åekilde: ‘Devlet Åiddete baÅvuruyor, PKK de haklı olarak buna kendi usulĆ¼ne gƶre cevap veriyor’… Daha da ilerletince, ‘Ben siyasette Åiddete karÅıyım ama; ne yapsın PKK, KĆ¼rtlere yƶnelik baskılara seyirci mi kalsın?’ noktasına gidiliyor…
80 milletvekiliyle grup kurmuÅ bir siyasi parti varken, Ć¼lkedeki iletiÅim ve diyalog imkĆ¢nları bĆ¼yĆ¼k bir hızla geniÅlerken; ‘silahın hak aramak iƧin kullanıldıÄını’ savunabilenlere; anlam vermekte zorlanıyorum.”[153]
“PKK bir an ƶnce silahları susturmalı. PKK silahları susturursa, bir konuÅma ortamı oluÅabilir. Yeniden masaya dƶnĆ¼lebilir.”[154]
“Kandil ile Ćcalan arasındaki farklılık, aÅılabilir mi? Bunu zaman iƧinde gƶrebileceÄiz. “PKK’nın ƧatıÅmayı tırmandırma stratejisi ve bƶlgesel hesapları” ile “Ćcalan’ın ƧƶzĆ¼mĆ¼ TĆ¼rkiye iƧinde arayan yaklaÅımı” nasıl karÅılık bulabilir, ƶngƶrmek kolay deÄil.”[155]
Burada durup, soralım: SƶmĆ¼rgeci devlet terƶrĆ¼, kapitalist devletin terƶr tekeli konusunda ne diyorsunuz, ne yapıyorsunuz?
GeƧerken hatırlatayım: T harfiyle baÅlayan ArapƧa kƶkenli beÅ kavramı bugĆ¼n ƧoÄumuz bilmiyoruz. Oysa Osmanlı’da ve bilhassa Cumhuriyet’in baÅlangıƧ yıllarında KĆ¼rtlere karÅı uygulanan politikalardan dolayı sıkƧa kullanılmıÅlardır.
Sƶz konusu bu kavramlar, gĆ¼nĆ¼mĆ¼zde daha Ƨok tarih ƧalıÅmalarında ve o dƶnemleri anlatan belgesellerde geƧiyor. Mesela “Ermeni Tehciri”, “AÄrı DaÄı Tenkil HarekĆ¢tı” ve “Tunceli Tenkil HarekĆ¢tı” gibi.
Devletin KĆ¼rt meselesine bakıÅının sırrını kendilerinde barındıran bu kavramlar artık kullanılmıyor olsalar da o konsept hĆ¢lĆ¢ yĆ¼rĆ¼rlĆ¼kte. Mantalite ve bakıŠaƧısı deÄiÅmemiÅ, yerlerine modern ve ƶz TĆ¼rkƧe kavramlar tercih ediliyor artık.
Bu zihniyetin devam ettiÄini sƶylemeden ƶnce yazıya konu olan sƶzcĆ¼klerin anlamlarını TĆ¼rk Dil Kurumu’nun SƶzlĆ¼ÄĆ¼’nĆ¼ referans alarak aƧıklamakta fayda var.
Tedip: uslandırma, yola getirme, terbiye etme. Tehcir: gƶƧ ettirme, gƶƧ etmesine sebep olma, sĆ¼rme. Tenkil: 1) UzaklaÅtırma 2) Herkese ƶrnek olacak bir ceza verme 3) DĆ¼Åman veya zararlı kimseleri topluca ortadan kaldırma. Temsil: ƶzĆ¼mleme (ƶzĆ¼mleme maddesinde de birinci anlam olarak ‘temessĆ¼l, temsil, asimilasyon’ karÅılıkları verilmiÅ). Temdin: uygarlaÅtırma, medenileÅtirme (bu TDK’nin sƶzlĆ¼ÄĆ¼nde olmayıp Osmanlıca sƶzlĆ¼klerde var).
Kavramların aƧıklamalarına ve uygulamalara bakıp soralım. XX. yĆ¼zyılda yapılanlar ile XXI. yĆ¼zyılda halka yaÅatılanlar arasında ne fark var? Sƶzler deÄiÅmiÅse de eylemler aynı deÄil mi? BugĆ¼n de kamu dĆ¼zeni ve gĆ¼venliÄi denilerek, devletin bĆ¼tĆ¼n baskıcı aygıtları halkın Ć¼zerine gƶnderilip onlara devletin kudreti ve “TĆ¼rkĆ¼n gĆ¼cĆ¼” gƶsterilmiyor mu? Sivil insanlar ƶldĆ¼rĆ¼lmĆ¼yor mu?
FarqĆ®n, LicĆŖ, Gimgim, Gever, CizĆ®r ve diÄer yerlerde yapılanlar eski uygulamalar deÄil mi? Halk yine o aynı zihniyetle tehcir, tedip ve tenkile maruz bırakılmıyor mu?[156]
Tam da bu tabloda Ćmit KardaŒın bile, “TĆ¼rkiye’de KĆ¼rtlere karÅı uygulanan inkĆ¢r ve imhaya dayalı ırkƧı, asimilasyoncu Åiddet politikaları karÅısında KĆ¼rt toplumu iƧinden Åiddet yƶntemini benimseyen bir ƶrgĆ¼tlenmenin Ƨıkması hiƧ beklenmedik bir geliÅme deÄildi. Åiddete dayalı ırkƧı, asimilasyoncu politikalar Batı’nın lanetlenmiÅ deneyimi ve BatılılaÅmanın bir baÅka veƧhesiydi. TĆ¼rkiye, KĆ¼rtler ƶzgĆ¼rlĆ¼klerini ve haklarını talep ettiklerinde, onları Batı’nın kolonyal anlayıÅıyla Åiddetle susturuyor, varlıklarını inkĆ¢r ederek, asimile etmeye ƧalıÅıyordu,”[157] notunu dĆ¼ÅtĆ¼ÄĆ¼ tabloda, “PKK’ye Åiddet dersi verme”ye kalkıÅan liberaller; ƶnce devletleriyle(!), onun Åiddetiyle hesaplaÅsınlar ve ezilenlerin haklı ƶfkesiyle “gĆ¼n Åahinlerin ve akbabaların gĆ¼nĆ¼”[158] demagojileriyle uÄraÅmasınlar!
Bunlar bƶyleyken; AKP’yi destekleyen liberallerin bugĆ¼n AKP karÅıtı kesilmesine dikkat Ƨeken CangĆ¼l Ćrnek’in, “Bunları sƶylediÄinizde kinci oluyorsunuz. Teori olmayınca tutarlılık tesadĆ¼flere kalmıŠoluyor,”[159] saptamasının altını ƧizdiÄi dizaynda Hasan OÄuz’un, “Liberaller HDP’yi PKK’ye karÅı mı konumlandırıyor?”[160] sorusu, yerinde ve sonuna kadar haklıyken, yine anımsanıp/ anımsatılması gereken V. Ä°. Lenin’in saptamalarıdır:
“Ä°ÅƧi sınıfı politikasının iki Ƨizgisi vardır: Liberal Ƨizgi: Her Åeyden Ƨok bir gericinin seƧilmesinden korkmak, bu yĆ¼zden de hiƧbir kavga vermeden liderliÄi liberallere teslim etmek! Marksist Ƨizgi: Bir Kara YĆ¼zler zaferi tehlikesi hakkında liberal haykırıÅlardan dolayı karamsarlıÄa kapılmadan cesurca Ć¼Ć§lĆ¼ bir kavgaya dalmak...
Buradan iÅƧi sınıfı siyasetinin iki Ƨizgisi olduÄu sonucu Ƨıkıyor.
Liberal iÅƧi politikası: Ćlkede sola doÄru bir yƶneliÅ var; ‘bu yĆ¼zden’... her Åeyden Ƨok bir Kara YĆ¼zler zaferinden korkmak gerekir; slogan gericiliÄin Duma’daki konumunu geriletmek olmalıdır; ama gericiliÄi Duma’da ancak liberaller yerinden edebilir; bu yĆ¼zden liberalleri ‘tehdit’ etmemelisiniz ya da onlardan koltuk ‘Ƨalmamalısınız’ - tabii liberaller gibi iyi insanlardan herhangi bir Åey Ƨalmak ‘kĆ¼ltĆ¼rlĆ¼’ iÅƧilere yakıÅmaz! - Ama liberallerle herhangi bir anlaÅmaya varabilmek iƧin her tĆ¼rlĆ¼ tavizi vermeye hazır olun ve Ć¼Ć§lĆ¼ bir yarıÅmadan kaƧının.
Marksist iÅƧi sınıfı politikası: Ćlkede sola doÄru bir yƶneliÅ var; bu yĆ¼zden Kara YĆ¼zler zaferi tehlikesi hakkındaki liberal masallara inanmayın; liberallerle anlaÅmaya girerken onları her Åekilde tehdit etmeli ve onlardan Duma’da mĆ¼mkĆ¼n olduÄunca Ƨok sandalye almalıyız; ve bu tehditlerinize aÄırlık katmak iƧin, iÅƧi yoldaÅlar, Ć¼Ć§lĆ¼ bir yarıÅmadan korkmayın; bu kavgaya cesurca girin, karÅı devrimci liberalleri halka teÅhir edin; ÅĆ¼phesiz, nerede bir kavga varsa orada bir yenilgi ihtimali vardır, Åurada-burada bir gerici seƧilebilir ama, diÄer taraftan, Åurada-burada demokratlar da seƧilecektir; fazladan beÅ demokratın Duma’ya girmesi elli fazladan liberalin Duma’ya girmesinden iyidir; genel bir kural olarak Kara YĆ¼zler seƧimi kazanamayacaktır Ć§Ć¼nkĆ¼ PuriÅkeviƧleri herkes iyi tanır ve liberaller kasten Kara YĆ¼zler zaferi tehlikesini abartarak halkı korkutmaya ƧalıÅmaktadır, bƶylece kendi liderliklerini gĆ¼vence altına almaya ƧalıÅacaktır...”[161]
“Sınıf savaÅımının, ancak siyaset alanına yayıldıÄı zaman gerƧek, tutarlı ve geliÅmiÅ bir duruma geldiÄini sƶylemek yetmez. Siyasette de, ƶnemsiz ayrıntılarla yetinilebilir, ya da daha derinliÄine, ƶzsele deÄin gidilebilir. Marksizm, sınıf savaÅımının, siyasete yayılmakla yetinmeyerek, ancak siyasette en ƶzsel olan Åeyi: Devlet iktidarının ƶrgĆ¼tlenmesini kavradıÄı zaman en yĆ¼ksek geliÅmesine eriÅtiÄini, ‘tĆ¼m ulus ƶlĆ§Ć¼sĆ¼nde’ olduÄunu kabul eder...
Ä°ÅƧi hareketi biraz gĆ¼Ć§lendiÄi zaman, liberalizm artık sınıflar savaÅımını yadsıma cĆ¼retini gƶstermez, ama bu kavramı daraltmaya, gĆ¼dĆ¼kleÅtirmeye, iÄdiÅ etmeye ƧalıÅır. Liberalizm, sınıf savaÅımını siyasal alana deÄin kabul etmeye hazırdır, ama devlet iktidarı ƶrgĆ¼tĆ¼nĆ¼n onun eylem alanı dıÅında kalması koÅuluyla. Sınıf savaÅımı kavramının bu liberal bozulmasını hangi burjuva sınıf Ƨıkarlarının oluÅturduklarını anlamak gĆ¼Ć§ deÄildir.”[162]
DoÄrudur, HDP bir “iÅƧi sınıfı partisi” deÄil. DoÄrudur, hedefine hiƧbir zaman “iÅƧi sınıfı iktidarı” ya da “sosyalizm” olarak koymadı. Ama parlamenter bir “Kurtlarla Dans”a giriÅmeye kalkıÅmadan ƶnce dahi, ezilenlerin/ƶtekilerin temsilcisi olmaya soyunan bir partinin Lenin’in uyarılarına kulak vermesi gerekir.
SAÄ°R ZIRVALAR
Gelelim -konuyla baÄıntılı- sair zırvalara! “Onlar da nedir” mi?
Mesela… CHP Genel BaÅkanı Kemal KılıƧdaroÄlu’nun, “Åu anda PKK KaƧak Saray’a hizmet ediyor, tavrı HDP’ye de zarar veriyor,” demesi gibi![163]
Mesela… “Kan gƶvdeyi gƶtĆ¼rĆ¼yor. ĆƧ ay ƶnce “ĆƶzĆ¼m SĆ¼reci”, “BarıŔ gibi kelimelerden ƶrĆ¼lĆ¼ bir sƶylem vardı. Hayal kırıklıkları birikiyordu ama bu genel havayı bozmamaya ƶzen gƶsteriliyordu. AnlaÅılan, bir kesim insan, PKK mı, onlardan daha radikal gruplar mı, her kimse, hiƧ hoÅnut deÄildi bu durumdan. Tılsım bir bozuldu, tam bozuldu. ĆatıÅmayı, vurmayı Ƨok ƶzlemiÅ birileri, belli; coÅkuyla atıldılar alana! Ve Åimdi kan gƶvdeyi gƶtĆ¼rĆ¼yor,”[164] diyen Murat Belge’nin satırlarındaki Ć¼zere!
Mesela… “PKK bĆ¼yĆ¼k bir yanlıŠyapıyor… BaÄımsızlık istemiyorum deyip, TĆ¼rkiye demokrasisi iƧinde eÅitlik iƧin mĆ¼cadele tercihi yaptıÄını sƶylĆ¼yorsun, sonra bu mantıÄa gƶre ortaya Ƨıkan HDP’nin ciddi bir meÅruiyet ve baÅarı hamlesi yaptıÄı bir zamanda KĆ¼rd illerini savaÅ alanına Ƨevirip, ƶzerklik adıyla devlete ezdirmeye davetiye Ƨıkarıyorsun. Silahlar konuÅtu mu herkes susuyor. Silah sƶze imkĆ¢n bırakmıyor,”[165] diye eklediÄi gibi MĆ¼cahit Bilici’nin!
Mesela… “GƶrĆ¼nen o ki, PKK isyan etmiÅ bulunuyor. Onun fiilen yaptıÄını bƶyle adlandırıp adlandırmadıÄının bir anlamı yok. Kaldı ki, BesĆŖ Hozat bunu aƧıkƧa ifade ediyor. ĆzgĆ¼r GĆ¼ndem’de KCK YĆ¼rĆ¼tme Konseyi EÅbaÅkanı BesĆŖ Hozat’ın sƶyleÅisi var…[166] Bu satırlar aƧıkƧa bir isyanın ilanıdır. Ä°kili bir iktidar oluÅturma ve bunu yaygınlaÅtırma ƧaÄrısıdır…
Peki, bunu yapacak gĆ¼cĆ¼ var mı? BildiÄimiz kadarıyla yoktur. Ćcalan yıllar ƶce, ‘ne biz TĆ¼rk ordusunu yenebiliriz, ne de TĆ¼rk ordusu bizi yenebilir ve yok edebilir. Bir pat durumu vardır’ tespitini yapmıÅtı. GĆ¼Ć§ler iliÅkisinde niteliksel bir deÄiÅim mi oldu bu arada? BildiÄimiz kadarıyla bƶyle bir durum yok…
Normal saÄduyu ile bilinenlere dayanarak bu isyanın hiƧbir akılcı aƧıklaması yoktur. Ćte yandan isyan da isyana benzemiyor… Sırf isyanın kendi kuralları ve ilkeleri aƧısından bile ortadaki isyan ciddiyetten uzaktır. Oyun oynar gibi isyan edilmektedir…
PKK kanımızca tarihindeki en bĆ¼yĆ¼k yanlıÅı yapıyor. Tarihin kendisine en elveriÅli koÅulları sunduÄu bir zamanda en akıl almaz yanlıÅları yapıyor. Biz Åahsen neden bƶyle yaptıÄını aƧıklayamıyoruz. KorkunƧ bir yenilgi kaƧınılmazdır bƶyle giderse…
Bu tarihsel fırsatı kaƧırıyor PKK. Belki hĆ¢lĆ¢ Ƨok geƧ deÄildir. PKK derhĆ¢l tek taraflı ateÅkes ilan etmelidir. ĆatıÅmadan kaƧmalı; misilleme yapmamalıdır. SeƧimlerden ƶnceki pozisyonuna geri dƶnmelidir. HĆ¼kĆ¼metin saldırıları legal alanda ve ittifaklarla boÅa Ƨıkarılabilir,”[167] gibi tarihi yaratanları “yorumlamaya” kalkıÅan tribĆ¼ndeki lafoloji “Ć¼stadı” Demir KĆ¼Ć§Ć¼kaydın’ın boyunu aÅan “iddiaları” gibi!
Mesela… “KCK ne yapmaktadır, niƧin yapmaktadır hedefini ve yol haritasını bile aƧıklamıŠdeÄildir… ‘Halkımızı parlamenter hayallerle oyalamayım’ sƶzĆ¼ devrimci bir paroladır, ama bu sƶzĆ¼n yerine ‘devrimci hayaller’i ikame etmek anlamına gelmez. Devrimci durum var olmadan devrimci durum ilan etmek de hayalciliÄin ta kendisidir,”[168] ifadesiyle YalƧın YusufoÄlu’nun “itiraz”ındaki(?!) Ć¼zere!
Bunlara ve benzerleri sair zırvalara dikkat edin: Hemen hepsi, devlet terƶrĆ¼ karÅısında “tek yanlı ateÅ kes” talebine sarılmıÅlardır! Ve hiƧbiri, 7 Haziran seƧimlerinde istediÄi sonucu alamayan AKP iktidarı ve onun “baÅkan”ının ani bir hamleyle “barıŠsĆ¼reci”ni infilak ettirmesinin gerisindeki dinamikleri sorgulamaya yanaÅmamaktadır.
“TEK YANLI ATEÅ KES” TALEBÄ°!
“Tek yanlı” deÄil, “KarÅılıklı ateÅ kes” talebi bile telaffuz edilirken; Komutan Yardımcısı Marcos’un, “DĆ¼Åmanla kurduÄun her temas, eÄer onu teslim almak iƧin deÄilse, teslim olmak iƧindir” ve de bir Alman atasƶzĆ¼nĆ¼n “Åeytanla yemeÄe oturacaksan kaÅıÄın uzun olmalı,” uyarıları daima kulaklara kĆ¼pe edilmelidir.[169]
Tekrarda yarar var: “Tek yanlı ateÅ kes”, kapitalist devletin terƶr tekelini “onay” ve “meÅrulaÅtırma”dan baÅka anlam taÅımazken; 11 EylĆ¼l 2015 tarihinde yayınlanan ‘Aydınlardan HĆ¼kĆ¼met ve PKK’ya Ćnemli ĆaÄrı’da,[170] “Ćlkemiz, hızla iƧ savaÅ ortamına sĆ¼rĆ¼klenmektedir. Bu yıkıcı sĆ¼reci engelleyebilmek iƧin ƶncelikle ve derhĆ¢l, PKK eylemlerine son vermeli, tek taraflı ateÅkes ilan etmelidir,” denmesi de, bu aslĆ® gerƧeÄi gƶrmezden gelmektir.[171]
Tıpkı “Bir sĆ¼reliÄine de olsa, silahın susması, insanlarımızın ƶlmemesi, Ć¼lkenin kimyasının bozulmaması, ƶnemli. Silahların sustuÄu koÅullarda, yeni baÅtan dĆ¼ÅĆ¼nme ve durum deÄerlendirmesi yapma imkĆ¢nı doÄabilir,”[172] diyen Oral ĆalıÅlar ile yine lafoloji Ć¼stadı Demir KĆ¼Ć§Ć¼kaydın’ın talihsiz satırlarındaki Ć¼zere:
“PKK derhĆ¢l tek taraflı ateÅkes ilan etmelidir.”[173]
“Bir teoriyi rezil etmenin en kolay yolu, onu toyca savunmaktır’ diye bir sƶz vardır. Bu ƶnermedeki ‘teori’ yerine, bir ‘dava’, bir ‘program’, bir ‘strateji’ de koyulabilir; ‘toyca’ yerine de ‘akılsızca’ da… SeƧim sonuƧlarına, TĆ¼rkiye politikasına, HDP’nin dĆ¼ÅĆ¼rĆ¼ldĆ¼ÄĆ¼ duruma bakarak PKK’nın son misillemeleri iƧin rahatƧa bu ƶnerme kullanılabilir…”[174]
“TĆ¼m TĆ¼rkiye’nin aydınlarını, HDP’lilerini, sosyalistlerini, demokratlarını, hĆ¢sılı her tek bireyi PKK’ya tek taraflı ateÅkes ƧaÄrısı yapmaya ƧaÄırıyoruz. LĆ¼tfen hepimiz, maillerimizle; mesajlarımızla; facebookumuzla, twitterimizle, gazeteciysek sĆ¼tunumuzda yazarak, blog yazarıysak bloÄumuzda, bir Åekilde PKK’yı tek taraflı ateÅkes yapmaya ƧaÄıralım… PKK Åu an ErdoÄan’ın ekmeÄine yaÄ sĆ¼rmektedir. Kƶkeninde haklı bir mĆ¼cadeleyi yĆ¼rĆ¼tĆ¼yor olması bu haklı mĆ¼cadeleye bugĆ¼n yaptıklarıyla zarar verdiÄi gerƧeÄini ortadan kaldırmamaktadır.”[175]
TĆ¼m bu yaygaralar, KCK YĆ¼rĆ¼tme Konseyi EÅ BaÅkanı BesĆ© Hozat’ın, “HDP’nin 1 Kasım zaferine katkı sunmak iƧin tekrar tarihi bir tutum takınacaÄız,”[176] vurgusuyla birlikte PKK yĆ¼rĆ¼tme komitesi Ć¼yesi Duran Kalkan’ın, “HDP siyasette yeterince yaratıcı ve baÅarılı olamadı. BaÅkalarına ƧaÄrı yapıyorlar, ama kendileri neyi baÅardılar da ƧaÄrı yapıyorlar! Biraz gerƧekƧi olmaları lazım. Halkların, KĆ¼rt halkının temsilciliÄini iyi yapmaları gerekli,”[177] eleÅtirileriyle eÅ zamanda devreye giren liberal itirazlardır.
Ayrıca AFP ile 9 Ekim 2015’de yayınlanan rƶportajındaki Ć¼zere, PKK’nın TĆ¼rk hĆ¼kĆ¼metiyle ateÅkese hazır olduÄunu aƧıklayıp, “Bu sorunu savaÅ yoluyla Ƨƶzmek mĆ¼mkĆ¼n olsaydı yıllar ƶnce ƧƶzĆ¼lĆ¼rdĆ¼,”[178] diyen KCK YĆ¼rĆ¼tme Konseyi EÅbaÅkanı Cemil Bayık’ın tutumu liberal itirazlara yeterli bir yanıt deÄil midir?
Kaldı ki Selahattin DemirtaŒın “Amasız silah bırak” ƧaÄrısını yanıtlayan Cemil Bayık, ‘Welt am Sonntag’a rƶportajında, “DeÄerli bir ƧaÄrı. Ne TĆ¼rkiye ne de biz bu sorunu silahla Ƨƶzebiliriz… Artık tek taraflı silahların susması olmayacak,”[179] notunu dĆ¼Åmesi de meselenin neden ve nasılını net biƧimde ortaya koymuyor mu?
Mesele, “genel Åiddet” sƶylenceleriyle deÄil, kapitalist devletin terƶrĆ¼yle gerekƧelendirilmeliyken; Ćtienne Balibar vari, “KeÅke Åiddetin bir aÅısı olabilseydi,”[180] ƶnermelerinin hiƧbir karÅılıÄı yoktur ve olamaz da!
V. Ä°. Lenin’in ifadesiyle, “Sermaye var olunca toplumun tĆ¼mĆ¼ Ć¼zerinde egemenlik kurar ve hiƧ bir demokratik cumhuriyet, hiƧ bir oy hakkı onun niteliÄini deÄiÅtiremez”ken; Emile Henry’in, “Burjuvazi, savunmasız grevci iÅƧilerin Ć¼zerine ayrım gƶzetmeksizin ateÅ aƧabiliyorsa; bunun sonucunun, eÄlendiÄi restoranda patlayan bir bomba olabileceÄini de hesaba katmalıdır”; Jim Morrison’un, “Åiddet her zaman kƶtĆ¼ deÄildir. KƶtĆ¼ olan Åiddete duyulan tutkudur”; Karl Marx’ın, “Ćnemli olan eleÅtiri silahı deÄil, silahlı eleÅtiridir,” saptamaları da asla unutulmamalı/ unutturulmamalıdır…
Bunlarla birlikte Kongra-Gel EÅ BaÅkanı Remzi Kartal, “KCK eylemsizlik ilan edecek. Eylemsizlik kararını demokrasi gĆ¼Ć§lerinin elini gĆ¼Ć§lendirmek iƧin yapıyoruz. Eylemsizlik isteyenler sĆ¼rece sahip Ƨıkmalıdır,”[181] derken; “Tek yanlı ateÅ kes” deÄil de, “eylemsizlik ilanı”da liberal vaazların suratına indirilmiÅ bir Åamar deÄil midir? Malum, “eylemsizlik”, saldiri durumunda dahi geri Ƨekilmeyi ƶngƶren “tek taraflı ateÅkes”in aksine, aktif savunmayı iƧeren bir durumdur.
KCK yƶnetiminin 10 Ekim 2015’de ilan ettiÄi eylemsizlik kararının ardından konuÅan KCK yƶneticilerinden Murat Karayılan, “Ankara Åehitlerinin vasiyeti gereÄi eylemsizlik kararını uygulayacaÄız,”[182] vurgusuyla Åunları sƶylĆ¼yordu:
“TĆ¼rkiye iƧinden ve dıÅından gelen ƧaÄrıları da dikkate alan hareketimiz, halkımıza ve gerilla gĆ¼Ć§lerine saldırılmadıÄı mĆ¼ddetƧe gerilla gĆ¼Ć§lerimizin eylemsizlik konumuna Ƨekme kararına varmıÅtır. SavaÅın ÅiddetlendiÄi, AKP’nin seƧim ortamında seƧim gĆ¼venliÄini tehdit ettiÄimiz yalanına sarıldıÄı ve baÅlattıÄı savaÅın nedenlerini halktan gizlemeye ƧalıÅtıÄı bir ortamda, TĆ¼rkiye iƧinden ve dıÅından gelen ƧaÄrıları da dikkate alan hareketimiz, halkımıza ve gerilla gĆ¼Ć§lerine saldırılmadıÄı mĆ¼ddetƧe gerilla gĆ¼Ć§lerimizin eylemsizlik konumuna Ƨekme kararına varmıÅtır. Gerilla gĆ¼Ć§lerimiz eÅit ve adil bir seƧimi engelleyecek hiƧbir giriÅimde bulunmayacaktır.”[183]
PKK-HDP AYRIMI DAÄ°R YAYGARALAR
Tam da bu koordinatlarda PKK-HDP ayrımına dair yaygaralarla, ‘PKK’ye karÅı HDP’ formĆ¼lĆ¼ne mĆ¼racaat ediyorlar!
AKP’li beyaz KĆ¼rt Orhan MiroÄlu’nun, “HDP/ PKK yol ayrımında”;[184] “Ulusal solcu” Orhan Bursalı’nın, “HDP ile PKK Yol Ayrımında mı?... “PKK’nin silahlı vesayetine de karÅı Ƨıkın… KĆ¼rt siyaseti yasal ve gĆ¼Ć§lĆ¼ bir parti inÅa etti, HDP. Temelini PKK attı, ama meselenin parlamentoya Ƨekilmesi, yasal zeminde tartıÅılması ve ƧƶzĆ¼m bulunmasına yol aƧar diye TĆ¼rkler de umutlandı. Parti kısmen PKK “denetiminde”. Parti iƧinde bir kısım yƶnetim, PKK siyasetlerinin sopası/uygulayıcısı olmayı istemiyor. DemirtaÅ yer yer PKK’nin savaÅına karÅı sƶzler sƶylĆ¼yor, ama sĆ¼reƧ PKK ile HDP’yi ƶnemli bir yol ayrımına doÄru hızla sĆ¼rĆ¼klĆ¼yor. Bu kaƧınılmaz gidiÅ gibi: HDP ya tamamen sivil siyaset olarak var olacak ya da bunca emek yok olacak,”[185] zırvaları bu operasyonun bir parƧasıyken; PKK’ye yƶnelik manipĆ¼lasyonlar tavan yapıyor; iÅte -unutulmasın diye- birkaƧ ƶrnek!
Vahap CoÅkun, “PKK, HDP’nin de altını oyuyor”![186]
Ä°smet Berkan, PKK’nın hedefi HDP mi?”![187]
Oral ĆalıÅlar, “PKK’nın alanı geniÅleyince HDP’ninki daralıyor”![188]
Orhan Kemal Cengiz, “Neden PKK’nın attıÄı bĆ¼tĆ¼n adımlar, ettiÄi bĆ¼tĆ¼n sƶzler HDP’yi deÄersizleÅtirip, etkisizleÅtiriyor?”[189]
Rahim Er, “EÄer PKK olmasa HDP herhĆ¢lde normalleÅir. PKK HDP’ye nefes aldırmıyor. PKK, ‘barıŠolursa biz, ne olacaÄız?’ paniÄinde”![190]
Murat Aksoy, “PKK’nın HDP rahatsızlıÄı… GƶrĆ¼nen o ki, HDP’nin baÅarısı sadece CumhurbaÅkanı ErdoÄan ve iktidarı deÄil PKK’yı da rahatsız etmiÅ”![191]
Taha Akyol, “7 Haziran’da seƧimler yapıldı, HDP yĆ¼zde 13’le gĆ¼Ć§lĆ¼ bir Åekilde Meclis’e girdi. Herkes KĆ¼rt hareketinde ‘seƧilmiÅler’in sƶz sahibi olmasını beklerken, iki hafta dolmadan Kandil savaÅ Ć§aÄrılarına baÅladı. Yeni hĆ¼kĆ¼met bile kurulmadan! Kandil, seƧim sonuƧlarının KĆ¼rt hareketinde ‘seƧilmiÅler’i sƶz sahibi hĆ¢line getirmesinden korktu. Kandil’in ‘Ćcalan’ı ve HDP’yi etkisiz kılmaya’ ƧalıÅtıÄını Barzani de sƶyledi. (27 Temmuz 2015) Temel sorun Åu ki, ‘seƧilmiÅler’, yani HDP de Kandil karÅısında etkisiz kalmayı iƧine sindiriyor!”[192]
CHP Genel BaÅkanı Kemal KılıƧdaroÄlu, “TĆ¼rkiye’nin en temel sorunu KĆ¼rt sorunudur. Bu sorunu Ƨƶzmek de siyasetin gƶrevidir. Yol haritamız, kanun tekliflerimiz var. Bunlar gerƧekleÅirse sorunun ƧƶzĆ¼leceÄine inanıyoruz. Muhatabımız HDP olur. MeÅru organ olarak HDP’nin muhatap alınması lazım. Ä°mralı ve Kandil’de deÄil Parlamentoda ƧƶzĆ¼m aranmalı. Kandil’le gƶrĆ¼Åmeyi doÄru bulmuyoruz”![193]
Aydın Engin, “HDP’nin ƶzellikle Selahattin DemirtaŒın aÄzından yĆ¼kselttiÄi ‘BarıÅ, ille de barıÅ, ama’sız, fakat’sız, lĆ¢kin’siz, ancak’sız, ne var ki’siz barıŒ ƧaÄrılarına Kandil komutanlarından yollanan sƶzlĆ¼ ‘tekzip’lerin sonuncusu Duran Kalkan’dan geldi. Duran Kalkan’ın Med NuƧe haber kanalında yayımlanan… sƶyleÅisinde HDP’ye Ć¼stten bakan nobran Ć¼sluba dikkat Ƨekilecek; ayrıca bazılarına ‘Ćok doÄru’ denecek, bazıları ‘Nasıl yani? Bu da nereden Ƨıktı’ dedirtecek epey cĆ¼mle, paragraf var”![194]
GĆ¼lse Birsel, “PKK, HDP’nin aÄzını burnunu kırıyor… PKK’nın lider kadrosundan Duran Kalkan, HDP’nin yaptıÄı ateÅkes ƧaÄrılarına tepki gƶstermiÅ. ‘Kendileri neyi baÅardılar da ƧaÄrı yapıyorlar?’ demiÅ. HDP’nin buna karÅılık verdiÄi cevabı ‘Kem kĆ¼m, yani, ee’ Åeklinde ƶzetleyebiliriz kanımca. Bir partinin gƶrevini iyi yapıp yapmadıÄına seƧmen karar verir, oyuyla da bunu gƶsterir. HDP’nin yok efendim PKK’ya ‘sırtını dayaması’, PKK tarafından performansının deÄerlendirilmesi, ne yapması gerektiÄinin sƶylenmesi filan, bunlar: 1) Silah vesayetidir, terƶr saltanatıdır, bence bir rezalettir. 2) Bunlar devam ettiÄi sĆ¼rece, HDP’nin demokrasi ve ƶzgĆ¼rlĆ¼kle ilgili edeceÄi hiƧbir laf ciddiye alınmayacak, fasa fiso olarak gƶrĆ¼lecektir”![195]
Mehmet Tezkan, “PKK aslında HDP’yi vuruyor.”[196] “PKK, tabanını HDP’ye kaptırdı. İƧ iƧe gƶrĆ¼nseler de fikir birliÄi yok. Biri barıÅı, siyaseti temsil ediyor. Ćteki silahı, savaÅı. PKK’nın yeniden Åiddeti seƧmesinin nedeni bu galiba. KĆ¼rtlerin PKK’nın yerine HDP’yi koyması. BugĆ¼n bu durum netleÅti. HDP’nin yĆ¼kselmesinin, sempatik hĆ¢le gelmesinin Kandil’i Ć¼rkĆ¼ttĆ¼ÄĆ¼ ortaya Ƨıktı. PKK ben buradayım dedi. Ä°plerin elinde olduÄunu gƶstermek istedi. HDP’yi siyasetten imha harekĆ¢tına giriÅti.”[197] “Toplumun Åah damarını attırmak. TĆ¼rk-KĆ¼rt kavgasını baÅlatmak. İƧ savaÅın tohumlarını ekmek. Ayrımı tetiklemek. TĆ¼rk’Ć¼n KĆ¼rt’ten. KĆ¼rt’Ć¼n TĆ¼rk’ten nefret etmesini saÄlamak. TĆ¼rkiye’yi SuriyeleÅtirmek. Uluslararası gĆ¼Ć§lerin devreye girmesiyle bƶlĆ¼nmeyi saÄlamak. PKK’nın bĆ¼yĆ¼k planı bu… HDP binalarına saldırı dĆ¼zenlendi. BirƧoÄu tahrip edildi. PKK mutludur herhĆ¢lde”![198]
Orhan MiroÄlu, “TĆ¼rkiye’yle gemileri yakan bir PKK’nin HDP de umurunda olmaz. HDP’liler bunu biliyorlar ama bu gerƧeÄi HDP tabanıyla konuÅacak cesaretleri yok… Eli kolu baÄlı bir HDP’nin kime ne faydası olacak? PKK’ye dƶnĆ¼p ‘Durun bir dakika, devrimci halk savaÅı ve sivil siyaset talebi bir arada olmaz, ikisinden birini seƧmek zorundayız’ demedikƧe, diyemedikƧe, PKK Åiddeti ve terƶrĆ¼nĆ¼ meÅrulaÅtırma Ƨabası ve bu terƶre gerekƧeler icat etmekten baÅka HDP’nin yapabileceÄi fazla bir Åey yok… HDP’yi kurtarabiliyorsanız PKK’den kurtarın!”[199]
Nuray Mert, “HDP ile ayrıÅma… KĆ¼rt siyaseti, ‘aramızda ayrıÅma yok, bu dĆ¼Åman propagandası’ deyip duruyor, ama HDP’ye karÅı tutumları aƧık bir ayrıÅmanın altını ƧizmiÅ olmuyor mu? Ä°ktidar Ƨevreleri, ‘aslında Ćcalan hem Kandil, hem HDP’den rahatsız’ diyerek, Kandil’in ve HDP’nin zayıflatılması sĆ¼recine liderlerinin kayıtsız olduÄunu, hatta daha fazlasını ima edip duruyor. Ya liderleri gerƧekten rahatsızsa, onların aralarındaki ‘iletiÅim sorunu’ bize savaÅ ve ƶlĆ¼m olarak geri dƶnĆ¼yorsa? Veya, ya iktidar da, KĆ¼rt siyaseti de yĆ¼rĆ¼ttĆ¼kleri sĆ¼reƧte savaÅı geƧici bir taktik hamle olarak gƶrĆ¼yor, bunca barıŠvaadinden sonra dahi, gƶz gƶre gƶre genƧleri ƶlĆ¼me gƶnderiyorsa?”[200]
Nihayet (!) Demir KĆ¼Ć§Ć¼kaydın, “PKK’nın Åu anki Ƨizgisinde HDP’nin iÅlevi bir demokratik hareketi ƶrgĆ¼tlemek ve PKK’nın bu demokratik harekete destek olması (SeƧimlerden ƶnce bunun nasıl olacaÄı gƶrĆ¼lmĆ¼ÅtĆ¼. Askeri strateji ve taktikler, HDP’nin baÅarısına tabi kılınıyordu.) deÄildir. Åu anki Ƨizgide, HDP, bir barıŠhareketi ile PKK’nın savaÅına dolaylı bir yedek derekesine indirgenmiÅtir. Bu nedenle Ćcalan’ın Ƨizgisinin inkĆ¢rı, reddi; Ƨok eski bir Ƨizgiye dƶnĆ¼ÅtĆ¼r. Evet, bu program farklılıÄı strateji farklılıÄını, bu da mĆ¼cadele biƧimleri ve taktiklerdeki farklılıÄı ortaya Ƨıkarmaktadır. Bu stratejinin ardındaki program Ćcalan’ın programı deÄildir; bu strateji Ćcalan’ın stratejisi deÄildir. Bu Ƨizgi Ćcalan’ın Ƨizgisine karÅıdır… Ama Ćcalan’ın Ƨizgisine karÅı olan bu Ƨizgi, Ćcalan’a gƶrĆ¼Åme Åartı getirerek, Ćcalan’a karÅı Ćcalan’ı koymaktadır… Ćcalan’a karÅı da savunurmuÅ gibi yaparak da mĆ¼cadele edilebilir”![201]
Dikkat edilmesi gereken en ƶnemli nokta “birbirlerinden farklı olduÄunu iddia edenler”in nasıl da aynı ortak koroyu oluÅturduklarıdır!
Bu kadarla da sınırlı deÄil; ya Ć¼stĆ¼ne Ć¼stlĆ¼k HDP’ye “akıl verenler”e(!) ne demeli? Ä°Åte birkaƧ ƶrnek daha![202]
Ahmet Hakan, “Sen ey HDP! Bize barıŠtĆ¼rkĆ¼leri sƶyledin. Bir kardeÅlik ormanına davet ettin tĆ¼m TĆ¼rkiye’yi. Cesurdun, kararlıydın. ‘Seni baÅkan yaptırmayacaÄız’ tĆ¼rĆ¼ zekice bir sloganı, zekice bir formatta sundun. Ve kazandın. GƶrĆ¼p gƶrebileceÄin en bĆ¼yĆ¼k desteÄi aldın. ‘Seni baÅkan yaptırmayacaÄız’ diyebilecek kudretteki zekĆ¢nı, Åimdi neden PKK’ya karÅı sergilemiyorsun? Neden PKK’ya karÅı Åƶyle Ƨok sĆ¼per bir ƧıkıŠyapmıyorsun, yapamıyorsun? Dosta da dĆ¼Åmana da parmak ısırtacak bir ƧıkıÅa imza atamıyorsun? Dilini mi yuttun? YeteneÄini mi kaybettin? ZekĆ¢n mı ƶrselendi? Nedir?”[203]
Mehmet Tezkan, “HDP gĆ¼Ć§lendikƧe, HDP KĆ¼rtlerin hamisi, temsilcisi durumuna geldikƧe, PKK iÅlevini yitirecektir. Hayatın doÄal akıÅı bunu emrediyor.”[204] “Galiba mesele Åu. PKK, tabanını HDP’ye kaptırdı.. İƧ iƧe gƶrĆ¼nseler de fikir birliÄi yok. Biri, barıÅı, siyaseti temsil ediyor. Ćteki, silahı, savaÅı. PKK’nın yeniden Åiddeti seƧmesinin nedeni bu galiba. KĆ¼rtlerin PKK’nın yerine HDP’yi koyması”![205]
Oral ĆalıÅlar, “ĆatıÅmalar tırmandıkƧa, gƶzler her zaman olduÄu gibi HDP’ye dƶnĆ¼yor. HDP’nin PKK ile baÄları yeniden masaya yatırılıyor… HDP’nin varlıÄı, siyasetin gĆ¼Ć§lenmesine baÄlı. Siyaset yok oldukƧa, Åiddet ƶne ƧıktıkƧa, HDP’nin etki alanı daralıyor. HDP’nin ƧƶzĆ¼mĆ¼n meÅru zeminde yĆ¼rĆ¼tĆ¼lebilmesi iƧin ƶnemli bir imkĆ¢n olduÄunu unutmamakta yarar var”![206]
Selda BaÄcan, “HDP’nin de aklını baÅına alıp PKK ile iliÅkisini kesmesi lazım”![207]
Irak KĆ¼rt Bƶlgesel Yƶnetimi BaÅkanı Mesut Barzani, “TĆ¼rkiye ƧƶzĆ¼mde olumlu adım ve hareketlerde bulunmuÅtur. Bazıları gurura kapılıp, bunu deÄerlendiremedi. PKK’ya defalarca mektup gƶnderdim… HDP ile AKP’nin hĆ¼kĆ¼met iƧin anlaÅmalarını doÄru buluyoruz. Bu, TĆ¼rkiye ve KĆ¼rtler iƧin bĆ¼yĆ¼k kazanım… AKP’den ƶnce ‘KĆ¼rt ve KĆ¼rdistan’ yasaktı… PKK Ćcalan ve HDP’yi yetkisiz kıldı”![208]
Demir KĆ¼Ć§Ć¼kaydın, “GeƧmiÅ kuÅakların geleneÄi yaÅayanların Ć¼zerine bir kĆ¢bus gibi Ƨƶker der Marx… HDP bu yola tersinden girdi. HDP bĆ¼rokratik bir iÅleyiÅle; oy birliÄi ile alınan kararlarla; hiƧbir tartıÅma yapılmadan, arkalarda bir yerlerde yapılan denge hesapları ve uzlaÅmalarla alınan kararların mizansen kongrelerle resmileÅtirilmesiyle zorla, ite kaka ve ruhsuz bir ƶrgĆ¼t olarak iÅe baÅladı. Gerek KĆ¼rt ƶzgĆ¼rlĆ¼k hareketi gerek Gezi vs. gibi canlı hareketler ve bu bĆ¼rokratik ƶrgĆ¼tsel yapı arasında baÅından beri bir uyumsuzluk var”![209]
TĆ¼m bunlar bƶyleyken; “Yolun bundan sonrasını artık HDP ile devam edecekleri”ni belirterek, seƧim bildirgesini aƧıklayan Selahattin DemirtaÅ, “Rejim deÄiÅecek. GeƧiÅ sĆ¼recindeyiz. Adaletli, eÅitlikƧi bir rejim inÅa edeceÄiz. Siyasetle, akılla ve barıŠyoluyla devam etmeliyiz” deyip, Mahatma Gandi’den alıntı yaparak, “Adaletsiz rejimi, adaletle yıkınız. AlkıÅlar ƶnĆ¼ne kansız elle Ƨıkınız. Bizler hayalleri olan insanlarız. RĆ¼yaları gerƧekleÅtirmenin tek yolu uyanmaktır. Bizler uyananların partisi olarak inadına HDP diyoruz,” sƶzleriyle PKK’ye mesaj gƶnderdi…
DÄ°HA’ya yaptıÄı aƧıklamada ƶzyƶnetim taleplerinin silahla gĆ¼ndeme gelmesini eleÅtiren DemirtaÅ, “Ćzyƶnetim hakkının silahla birlikte ƶne Ƨıkması ve anılması bir talihsizlik, eksikli ve hatta bir provokasyondur. Devlet halkın ƶzyƶnetime doÄru bir kararlıÄını, bir hazırlıÄını gƶrĆ¼nce mevzuyu silahlı alana Ƨekip ƶzyƶnetimin sivil, demokratik yƶnĆ¼nĆ¼ baypas etmek iƧin Silopi’de mahallelere silahla saldırdı. Ćok kısa bir sĆ¼re iƧinde bu iÅ kriminalize edilmeye ƧalıÅıldı ve sadece silahlıların ƶne ƧıktıÄı ve silahla bir ƶz yƶnetim ilanlarının yapıldıÄı bir algı yaratılmaya ƧalıÅıldı,” dedi![210]
Aslında DemirtaŒın, “22 AÄustos 2015 tarihinde Ä°zmir’de, ‘PKK’nin amasız olarak silahlı eylemlerini durdurması lazım. Silahın demokrasi mĆ¼cadelesi aƧısından mazereti yoktur’; 30 EylĆ¼l 2015 tarihinde Almanya’da ‘SĆ¼ddeutsche Zeitung’a, ‘Biz PKK’yi temsil etmiyoruz, PKK de bizi temsil etmiyor... PKK, Ä°ran, Suriye ve Irak’ta da ƶrgĆ¼tlĆ¼. Hedef kitlesi farklı. Biz TĆ¼rk Anayasası ƧerƧevesinde hareket eden bir partiyiz,’ beyanatları”[211] da bu kapsamdaki legalist abartılarken; “DemirtaÅ PKK’nın saldırıları karÅısında gerekli tepkiyi gƶsterdi mi sizce?” sorusuna Altan Tan’ın, “Az mıydı, Ƨok muydu, erken miydi, geƧ miydi? Bunlar spekĆ¼latif Åeyler. Ama Åunu gƶrmek lazım: KĆ¼rt siyasi hareketinde siyasi kanat, genel baÅkanından milletvekillerine toplu olarak sesini siyasetten yana yĆ¼kseltiyor. PKK’nın bazı hareketlerini anlayamadıÄını, izah edemediÄini ve doÄru gƶrmediÄini sƶyleyebiliyor. Bu ilktir ve Ƨok ƶnemlidir,”[212] diye verdiÄi yanıt ise en kara ƶrneklerden birisidir!
PKK-HDP ayrımına dair yaygaraların “PKK’ye karÅı HDP formĆ¼lĆ¼”[213] kabul edilemezken; kimse Mao Zedong’un, “Bir halkın ordusu yoksa hiƧbir Åeyi yoktur. Bu meselede hiƧbir boÅ teoriye yer olamaz”; Karl Marx’ın, “ĆzgĆ¼rlĆ¼k mızraklarla ve baltalarla kazanılır; sĆ¼msĆ¼kƧe dilenmeler ve yararsız sızlanmalarla deÄil!”; V. Ä°. Lenin’in, “Devrimci, bir partinin ancak devrimci sınıfın hareketine fiilen rehberlik ettiÄi zaman adına layık olabileceÄini akıldan Ƨıkarmamak gerek,” uyarılarını asla unutmasın/ unutturmaya da kalkıÅmasın!
PKK NE DÄ°YOR?
YaÅananlara dair PKK’nin de ne dediÄi mĆ¼thiÅ Ć¶nemliyken; unutulmasın diye kayıt altına alınmalıdır!
Halk Savunma Merkezi KarargĆ¢h Komutanı Murat Karayılan, “Biz, ateÅkesin tek taraflı olmayacaÄını sƶylĆ¼yoruz… HPG zaten savunma pozisyonunda. HPG, halka karÅı yapılan saldırılara misilleme yapıyor. HPG saldırıya geƧmiÅ deÄil. HPG’nin daha fazla hazırlıÄı var ki bunun iÅareti basına da yansıdı. ĆrneÄin; Ä°stanbul, Adana’da fedai eylemler gerƧekleÅti, HPG bunları durdurdu. Daha kapsamlı eylemler HPG’nin gĆ¼ndeminde vardı, ancak bunlar durduruldu. HPG Åu an meÅru olan hakkını kullanıyor… HPG Åu an yeni yƶntemle savaÅıyor. Savunma savaÅı yapıyor.”[214]
“SavaÅı durdurmak isteyen bĆ¼tĆ¼n kesimler Åunu gƶrmeli; bu savaÅı ErdoÄan baÅlattı. ErdoÄan esas olarak 400 milletvekili iƧin bu savaÅı yĆ¼rĆ¼tĆ¼yor. Dolayısıyla TĆ¼rkiye toplumu ve barıŠile demokrasiden yana olan deÄiÅik Ƨevreler seslerini daha fazla yĆ¼kselterek, AKP’nin bu saldırganlıÄına daha fazla tepki gƶstererek onu bundan vazgeƧirebilirler… SavaÅla sonuƧ alamazsın tutumunu AKP’ye gƶstermek gerekir.”[215]
“SĆ¼reƧ eski formatla yĆ¼rĆ¼mez… Eskiyi denemenin anlamı yok.”[216] “Bu sĆ¼reƧ bĆ¼yĆ¼k baÅarıların sĆ¼reci, ƶzgĆ¼r KĆ¼rdistanı kurma sĆ¼recidir”![217]
KCK YĆ¼rĆ¼tme Konseyi EÅbaÅkanı BesĆŖ Hozat, “Yeni sĆ¼reƧ, devrimci halk savaÅı sĆ¼recidir.”[218] “KĆ¼rdistan’da yeni bir dƶnem baÅlıyor. Bu dƶnem sƶmĆ¼rgeci devlet yƶnetiminden kurtulup kendi ƶz yƶnetimlerini kurma ve kendi kendini yƶnetme dƶnemidir”![219]
KCK EÅbaÅkanı Cemil Bayık, “AteÅkesi ErdoÄan bozdu… AteÅkes Ƨift taraflı olur.”[220] “Bu kadar vahÅi saldırı varken silah bırakılamaz”![221]
Mustafa Karasu, “Bazı Ƨevreler ‘Demokratik ƶzerklik ve ƶzyƶnetim bƶyle kavgayla mı olur, gerilimle mi olur?’ diyerek halkın bu hamlesini itibarsızlaÅtırmaya ve halka geri adım attırmaya ƧalıÅmaktadırlar. Bunlar demokrasiden ve devlet gerƧeÄinden habersiz naif yaklaÅımlardır. Demokrasi ve devlet birbirlerinin antitezi kurumlardır... Demokrasi ve demokratik geliÅim ancak ve ancak mĆ¼cadeleyle gerƧekleÅir. Her demokratik durum bile koÅullara gƶre Åiddeti az ya da Ƨok bir gerilimi ifade eder...
Demokratik bir durum da bir gerilimi ifade ettiÄi gibi, demokratik geliÅme ve demokrasiyi saÄlama da ancak gerilim ve mĆ¼cadeleyle olur. Gerilimsiz bir demokratik geliÅme beklemek hayalciliktir, Polyannacılıktır… BugĆ¼n KĆ¼rdistan’da demokratik siyasal alan nasıl aƧıldı? Bunun tarihini, ƶykĆ¼sĆ¼nĆ¼, direniÅini, acısını bilmeden doÄru demokratik siyaset yapılabilir mi? Ya da bu tarihe layık demokratik siyaset yapılabilir mi? Tabii ki yapılamaz. KĆ¼rtler ƶldĆ¼rĆ¼lmelerine, katledilmelerine raÄmen meydanlara Ƨıktı. YĆ¼zlercesi, binlercesi meydanlara ƧıktıÄı iƧin, taleplerini dile getirdiÄi iƧin katledildi. HEP ve DEP bu serhıldanlara kalkan, mĆ¼cadele bilinci ortaya Ƨıkan halk gerƧekliÄi Ć¼zerinde kuruldu...
Halkımız da demokrasiyi gerilim ve mĆ¼cadele iƧinde kazanacaktır. Bunun baÅka bir kanunu bulunmamaktadır. Hele TĆ¼rkiye sƶz konusu olduÄunda daha bĆ¼yĆ¼k mĆ¼cadeleler gerekmektedir. ĆĆ¼nkĆ¼ bu devlet zihniyeti katıdır. Bu zihniyetle ÅekillenmiÅ kurumlar sert, kaba ve acımasızdır. Dolayısıyla kolay ƧƶzĆ¼lmesi; demokrasiyle, yani halka, halk yƶnetimiyle uzlaÅması kolay deÄildir.
Kim gerilimsiz, kavgasız ve ƧatıÅmasız bir Åey istemez. Zaten bu nedenle KĆ¼rt ĆzgĆ¼rlĆ¼k Hareketi 9 defa tek taraflı ateÅkesle, diyalogla sorunların ƧƶzĆ¼mĆ¼nĆ¼ aradı. Ama Tayyip ErdoÄan ve AKP elinin tersiyle itti. Bu tĆ¼r yƶntemlerle sorunu ƧƶzmeyeceÄini ortaya koydu”![222]
PKK YĆ¼rĆ¼tme Komitesi Ćyesi Duran Kalkan, “KĆ¼rtlerin ulusal diriliÅ devrimi ƶzgĆ¼rlĆ¼kle taƧlanacak.”[223] “HiƧbir Åey eskisi gibi olmaz. Yeni bir Åey olacaksa anlaÅma gerekiyor, yasal temel gerekiyor. Ćnder Apo’nun ƶzgĆ¼rce istediÄi herkesle gƶrĆ¼Åebilmesi gerekiyor. Hareketimizin Ćnder Apo’yla gƶrĆ¼Åmesi lazım.”[224]
“SeƧimden sonra biz 10 Haziran’da yƶnetim olarak toplandık. SeƧim sonuƧlarını deÄerlendirdik ve EÅbaÅkanlıÄımız iki Ć¼Ć§ aƧıklamayla gƶrĆ¼Ålerimizi kamuoyuna duyurdu. Neydi gƶrĆ¼Ålerimiz? TĆ¼rkiye kritik bir sĆ¼reƧten geƧiyor, bƶlgede sert bir savaÅ var, dolayısıyla bu seƧim sonuƧları hayırlı bir sonuƧtur, bunları demokratikleÅme ve demokratik yeniden yapılanmaya vesile yapmak lazım. Meclis kendisini bir kurucu meclis gibi ele almalı, yeni bir demokratik anayasa ve yasal reformlar yaparak bu 12 EylĆ¼l faÅist askeri darbesinin ortaya ƧıkardıÄı anayasa ve yasalardan TĆ¼rkiye toplumunu kurtarmak lazım dedik. Bu temelde MHP de dahil bĆ¼tĆ¼n partilere ƧaÄrı yaptık. MHP olmayacaksa, en azından Ć¼Ć§ parti bunu yapmalı, dedik. HDP’yi bu konuda ƶncĆ¼lĆ¼k etmeye yƶnlendirdik. ĆncĆ¼lĆ¼k yap, fedakĆ¢rlık yap, aktif siyaset yĆ¼rĆ¼t ki, sonuƧlar buraya evrilsin dedik.
SĆ¼reci demokratikleÅme sĆ¼reci olarak ele aldık. Peki, ne oldu? Bir ay sonra Ahmet DavutoÄlu’na hĆ¼kĆ¼met kurma gƶrevi verildi. 45 gĆ¼n gezdi tozdu, ondan sonra ‘kuramıyorum’ dedi. CumhurbaÅkanı baÅka bir parti baÅkanına gƶrev bile vermedi. Belki Kemal KılıƧdaroÄlu, HDP ve MHP ile hĆ¼kĆ¼met kurabilirdi. Besbelli ki DavutoÄlu’na da bu gƶrev verilirken ‘hĆ¼kĆ¼met kurma’ diye gƶrev verdi, ‘oyala, zamanı bitir’ diye gƶrev verdi. O da kendisine verilen gƶrevi yerine getirdi…
Ortaya Ƨıkan sonuƧ Åudur, siyaset kurumu iflas etmiÅtir. Bu meclis bir hĆ¼kĆ¼met bile kuramadı. 7 Haziran’da seƧilenler tarihi vebal altındalar. Halkın iradesi diye gƶsterilen meclisi iflasa gƶtĆ¼rdĆ¼ler. Bu meclis sorun Ƨƶzemez, hĆ¼kĆ¼met kuramaz, ama sadece PKK’ye karÅı savaÅ kararı alır. PKK’ye karÅı savaÅ tezkeresini sundular, 7 Haziran’da seƧilen meclis sadece bu kararı alacak.
Buna raÄmen bazı siyasetƧiler bize ƧaÄrı yapıyor, ‘kayıtsız Åartsız mĆ¼cadeleyi bırakın, teslim olun’ diye. Nereye teslim olacaÄız? Siz ne yaptınız ki, bize ƧaÄrı yapıyorsunuz? Siyaset kurumu iÅledi, sorunları ƧƶzdĆ¼ de PKK engel mi oldu? Demokratik ƧƶzĆ¼m iradesini PKK tanımadı mı? Tam tersine biz hareket olarak yalvar yakar ettik, herkesi buna yƶnlendirmeye ƧalıÅtık…
Åimdi, ‘yeni seƧim olacak, o seƧimden yeni irade Ƨıkacak’ deniliyor. Peki 7 Haziran’daki seƧim deÄil miydi? Niye o iradeye saygı duyulmadı? Niye o irade iÅletilmedi? Yeni iradeye saygı duyulacaÄı, onun iÅletileceÄini kim biliyor?”[225]
KCK YĆ¼rĆ¼tme Komitesi Ćyesi Sabri Ok, “Bu mĆ¼cadele ve direniÅ onurludur, kutsaldır. Bu yalnızca Serhat ve Botan ile kalmamalıdır. Amed, Dersim, KĆ¼rdistan’ın dƶrt parƧası, KĆ¼rtlerin olduÄu her yerde ve ƶzelikle BakurĆŖ KĆ¼rdistan’daki bĆ¼tĆ¼n halkımız ayaÄa kalkmalıdır. Cizre ve Botan’daki demokratik ƶzerkliÄi kendi ƶzerklik ilanları olarak kabullenmeliler.”[226] “Daha Ƨok Gever, FarqĆ®n, Gezi iƧin TĆ¼rkiye metropolleri ayaÄa kalkmalıdır”![227]
Muzaffer Ayata, “Direnmek ve kendisini savunmak her halkın hakkı olduÄu gibi KĆ¼rdistanlıların da hakkıdır. Savunma hakkı kutsaldır ve meÅrudur. Bu hakkı kimse KĆ¼rtlerin elinden alamaz ve baÅka bir dayatmada bulunamaz!”[228]
“DiriliÅ gerƧekleÅti, sıra ƶzgĆ¼rlĆ¼kte”[229] derlerken;[230] Charles Bukowski’nin, “Aldatmaca, sahtekĆ¢rlık, ipleri elinde tutanların oynadıkları bir kĆ¼Ć§Ć¼k oyundur” uyarısı eÅliÄinde Murat Ćakır’ın, “Bedelsiz barıŠolamayacaÄını anımsayın ve PKK’ye laf yetiÅtirmek yerine, demokrat yurttaÅlar olarak gƶrevinizi yapın yeter,”[231] saptamasının toplumsallaÅtırılması gerekir.
NÄ°HAYET!
Buraya kadarki, eleÅtiri, itiraz, kayd-ı ihtiyat ile oyum(uz)u HDP’ye “emanet” ediyoruz; ve vurguluyoruz: Bu oy, HDP’nin parlamento endeksli, “dĆ¼zen-iƧi” politikalarına destek deÄil, Cizre’yi beÅ gĆ¼n boyunca kuÅatıp bombalayan, SuruƧ’ta, Ankara’da canlı bombalarla canlarımızı parƧalayan, KĆ¼rtlerin ƶzgĆ¼rleÅme yolundaki her adımını kan ve ateÅ ile bastırmaya kararlı iktidara karÅıdır. Bu baÄlamda, V. Ä°. Lenin’in, “Ä°nsanlar her zaman siyasetteki aldatmaların ve aldanmaların aptal kurbanları olmuÅlardır ve bĆ¼tĆ¼n ahlĆ¢ksal, dinsel, siyasal ve toplumsal sƶzler, bildiriler ve vaatler arkasındaki Åu ya da bu sınıfın Ƨıkarlarını aramayı ƶÄrenmedikleri sĆ¼rece de, bƶyle kalacaklardır,” uyarısının altını ƶzenle/ defalarca Ƨiziyoruz…
Bu yolda “Primus in orbe deos fecit timor/ Tanrılar dĆ¼nyada ilkƶnce korkuyu yarattı” diye betimlenmesi gereken bugĆ¼nĆ¼n Ƨƶken statĆ¼kosunda, devrimci olanakların ƶnĆ¼nĆ¼ aƧıp, dĆ¼ÅĆ¼k yoÄunluklu tatlı su solculuÄu aÅılarak; devrimci kopuÅ ve devrimci yenilenme devreye sokulması “olmazsa olmaz”ken; “BarıÅmayalım! YaÅamımızı, bedenimizi, hatta cesetlerimizi dahi birer direniÅ ve mĆ¼cadele alanına dƶnĆ¼ÅtĆ¼relim. Sokaklara Ƨıkalım, Ƨıkalım tabii… ama birer “barıŠdilencisi” olarak deÄil, eÅit ve onurlu bir barıÅı birlikte inÅa etmek iƧin…”[232]
O hĆ¢lde her tĆ¼rlĆ¼ soytarılıÄı deÅifre edip,[233] sınıfsal duruÅ ve ƶlĆ§Ć¼lerde ısrardan vazgeƧmeden; -birilerinin nihayet anladıÄı Ć¼zere![234]- kardeÅlikten ƶnce halkların eÅitliÄini savunarak;[235] Anadolu’nun batısında gĆ¼Ć§lĆ¼ bir radikal sosyalist hareket cephesi aƧılması gerekirken; bu cesaret ve ƶzgĆ¼venden yoksun dĆ¼zen iƧi duruÅlarla gerƧekleÅtirilemez![236]
SƶzĆ¼n ƶzĆ¼; yine dizelerdeyken; Veysel Ćolak hatırlatır hepimize/ herkese bir kez daha: “DĆ¼nya kokuÅur, boÅalır tarihin Ƨƶp tenekesi// Ćaresiz yenilenir pası dƶkĆ¼lĆ¼r bu yaÅantının/ AÅkıma aÅk gerekir/ Umut aÅktadır/ Bırakılır dĆ¼ÅĆ¼ncelerin kƶr kuyulara anlatılması/ Bu yĆ¼zden kan konuÅur”!
13 Ekim 2015 10:42:47, Ankara.
N O T L A R
[1] Sokrates.
[2] Guy Debord, Gƶsteri Toplumu, Ćev: AyÅen EkmekƧi-OkÅan TaÅkent, Ayrıntı Yay., 1996.
[3] Aydın Engin, “1 Kasım, 7 Haziran’ın Tekrarı Olacak mı?”, Cumhuriyet, 3 Ekim 2015, s.12.
[4] http://www.halkinbirligi.net/articles.php?article_id=625... http://www.duyarsiz.org/makale/7-haziran-2015-secimlerine-dair-gerekceli-tavrimiz_m186.html... http://www.kaypakkayahaber.com/kose-yazisi/7-haziran-secimlerine-dair-gerekceli-tavrimiz-temel-demirer-sibel-ozbudun... http://adhk.de/?p=8269... http://www.midyathabur.com/7-haziran-2015-secimlerine-dair-gerekceli-tavrimiz-3721yy.htm... http://rojnameyanewroz.com/genel/7-haziran-2015-secimlerine-dair-gerekceli-tavrimiz-sibel-ozbudun-temel-demirer... http://www.sizehaber.com/7-haziran-2015-secimlerine-dair-gerekceli-tavrimiz-sibel-ozbudun-temel-demirer/#... http://gomanweb.org/index.php/tum-haberler/232-manset-haberleri/16096-7-haziran-2015-secimleri-ne-dair-gerekceli-tavr-m-z... http://direnisteyiz.net/haber/7-haziran-2015-secimlerine-dair-gerekceli-tavrimiz-sibel-ozbudun-temel-demirer/...http://www.kurdistan-post.eu/tr/toplum/7-haziran-2015-secimlerine-dair-gerekceli-tavrimiz-sibel-ozbudun-temel-demirer... http://exivrus.blogspot.com.tr/... https://twitter.com/liveramacuka... https://twitter.com/ewrimezgi... https://www.facebook.com/rapzanbelagatofficial/posts/1019406058088044...
[5] http://AlevƮzyon.com/koseyazilari/acik-sozlu-olmak-iyidir.html... http://www.duyarsiz.org/makale/acik-sozlu-olmak-iyidir-7-haziran-sonrasina-dair-degerlendirme_m318.html... http://www.hocvanhabergazetesi.com/?Syf=18&Hbr=809471&/... http://www.kaypakkayahaber.com/haber/temel-demirer... http://www.gomanweb.org/index.php/tum-haberler/232-manset-haberleri/17528-ac-k-soezlue-olmak-iyidir-7-haziran-sonras-na-dair-degerlendirme... http://rojnameyanewroz.com/acik-sozlu-olmak-iyidir-sibel-ozbudun-temel-demirer-3721.html... http://www.gorelesol.com/haber/yazar.asp?yaziID=21639... http://www.newsjs.com/tr/secim-sonrasina-bakis/... http://arzusaryer.blogspot.com.tr/2015_07_01_archive.html... https://twitter.com/manikvedepresif...
[6] Mehmet Tez, “Bir KiÅi Kaybetti, TĆ¼rkiye Kazandı”, Milliyet, 9 Haziran 2015, s.4.
[7] “SeƧimlere RaÄmen Yƶnetememe Krizine Devam”, Ä°ÅƧi Meclisi, No:61, EylĆ¼l 2015, s.3.
[8] SeƧimin kaybedenleri DSP, SP, Vatan, Anadolu gibi partiler ve baÄımsız adaylar oldu.
En dramatik sonucu ise Ecevit mirası olarak siyaset hayatına devam eden DSP aldı. Masum TĆ¼rker, baÅkanlıÄında seƧimlere giren DSP, 2011’e kıyasla 21 bin 633 oy kaybederek TĆ¼rkiye genelinde sadece 84 bin 712 oy aldı. SeƧimlere iddialı giren PerinƧek’in Vatan Partisi de 155 bin oy toplarken yĆ¼zde 0.34’Ć¼ geƧemedi. En bĆ¼yĆ¼k sĆ¼rprizi ise TURK Parti yaptı, 72 bin oy alan TURK Parti DSP’yi yakaladı.
Emine Ćlker Tarhan’ın Anadolu Partisi Tunceli genelinde sadece 6 oy alırken, KomĆ¼nist Parti ise 9 oy toplayabildi.
HakkĆ¢ri, Åırnak, Batman, Diyarbakır ve Bingƶl’de MHP oyları, CHP’den fazla Ƨıktı. MHP HakkĆ¢ri’de 3 bin 495 oy alırken, CHP 1425’de kaldı.
Ä°stanbul 2. bƶlge baÄımsız milletvekili adayı olarak seƧime giren Åarkıcı Metin ÅentĆ¼rk, 3 bin 779 oy alarak, 3 bin 845 oy alan DSP ve 3 bin 871 oy alan BTP ile aynı orana ulaÅtı. Åarkıcı ÅentĆ¼rk, 2. bƶlgede sadece 1246 oy alan Emine Ćlker Tarhan’ın Anadolu Partisi’ne ise 3 katı fark attı.
Cemaatin adayları olarak tanımlanan baÄımsızlar Ali Fuat Yılmazer, Yakup Saygılı ve eski futbolcu Hakan ÅĆ¼kĆ¼r Meclis’e giremezken, Yılmazer 59 bin, Saygılı 33 bin, ÅĆ¼kĆ¼r de 48 bin oy toplayabildi. Ä°stanbul 3. bƶlgede baÄımsız olarak seƧime giren Osman PamukoÄlu ise 15 bin 180 oy alarak hayalkırıklıÄı yaÅadı.
SeƧimlerde yĆ¼zde 5-10 arasında oy almayı hedefleyen Vatan Partisi, TĆ¼rkiye genelinde ancak 155 bin 207 oy alarak yĆ¼zde 0.34 seviyesini geƧemedi. “Asgari Ć¼creti 5 bin lira yapacaÄım” diyen Haydar BaŒın BTP’si de 95 bin 024 oy alarak yĆ¼zde 0.21’de kaldı. HDP’nin 50 bin 773 oy aldıÄı Konya’da, Milli Ä°ttifak oyları sadece 36 bin 377’de kaldı. (Mert Ä°nan, “SeƧimlerde TURK Parti SĆ¼rprizi”, Milliyet, 13 Haziran 2015, s.22.)
[9] Murat Paker, “Azarlanmaya AlıÅmıŠKulaklarımızın SeƧimden Sonra Azar Ä°ÅitmemiÅ Olması Az Åey mi?”, T24, 3 Temmuz 2015… http://t24.com.tr/yazarlar/murat-paker/azarlanmaya-alismis-kulaklarimizin-secimden-sonra-azar-isitmemis-olmasi-az-sey-mi, 12233
[10] “Bombalar HDP’ye YĆ¼zde 4.4 Oy Getirdi”, Cumhuriyet, 11 Haziran 2015, s.7.
[11] MehveÅ Evin, “7 Haziran’ın Kazananları”, Milliyet, 10 Haziran 2015, s.20.
[12] MeriƧ Tafolar, “BĆ¼yĆ¼k Kentlerde AlevĆ® Yƶrelerinde HDP’ye KayıŠVar”, Milliyet, 8 Haziran 2015, s.11.
[13] Murat Belge, “Kritik YolƧatı”, Taraf, 8 AÄustos 2015… http://www.taraf.com.tr/yazarlar/kritik-yolcati/
[14] Ergin YıldızoÄlu, “Momentum Kırıldı”, Cumhuriyet, 11 Haziran 2015, s.8.
[15] Serpil Ä°lgĆ¼n, “BoÄaziƧi Ćniversitesi Sosyoloji BƶlĆ¼mĆ¼ ĆÄretim Ćyesi Yrd. DoƧ. Dr. BĆ¼lent KĆ¼Ć§Ć¼k: Herkes Kendi EndiÅeleri ĆlĆ§Ć¼sĆ¼nde HDP’yi Destekledi”, Evrensel, 16 Haziran 2015, s.7.
[16] Ahmet Saymadi, “Sosyalistlerin KaƧ Oyu Var ki”, Radikal, 2 EylĆ¼l 2015… http://www.radikal.com.tr/yenisoz/sosyalistlerin_kac_oyu_var_ki-1426893
[17] http://www.ihsansenocak.com/sarikli-sosyalistler-ve-musluman-kurtler/
[18] http://setav.org/tr/hdpye-giden-oylar-ak-parti-soyleminden-dolayi-degil/yorum/22987
[19] Nuhat MuÄurtay, “MuhafazakĆ¢r KĆ¼rtler ve HDP: 7 Haziran SeƧimlerini Hatırlamak”… https://azadalik.wordpress.com/2015/08/16/muhafazakĆ¢r-kurtler-ve-hdp-7-haziran-secimlerini-hatirlamak/
[20] Murat Aksoy, “Boykot HDP’ye Yarar mı?”, Millet, 30 EylĆ¼l 2015… http://www.millet.com.tr/boykot-hdpye-yarar-mi-yazisi-1274743
[21] Ä°zmir ziyaretinin ikinci gĆ¼nĆ¼nde Vali Mustafa Toprak’ı makamında ziyaret eden DoÄan, ardından HDP Ä°l BaÅkanlıÄı’nda dĆ¼zenlediÄi basın toplantısında Ä°zmir BĆ¼yĆ¼kÅehir Belediyesi, Ticaret Odası ve ESÄ°AD ziyaretlerine deÄinerek, Åƶyle konuÅtu: “Partimize bir misyon biƧilmiÅ, ƶnemli beklentileri var. Onurlu duruÅumuz nedeniyle partimizin barıŠaracı olduÄunu, barıÅın egemen olması iƧin partimize biƧilen bu misyon ƶnemlidir. SĆ¼reƧ iƧinde ƶnemlidir.” (Taylan Yıldırım, “HDP Artık TĆ¼rkiyelileÅti”, Milliyet, 17 EylĆ¼l 2015, s.20.)
[22] Alp Altınƶrs, “HDP’nin MeÅruiyeti”, GĆ¼ndem, 17 Haziran 2015, s.11.
[23] Juliana Gƶzen, “Ä°ktidarın HDP Hesapları”, 8 EylĆ¼l 2015… http://sendika1.org/2015/09/iktidarin-hdp-hesaplari-juliana-gozen/
[24] Murat Belge, “7 Haziran’dan Sonra HDP”, 18 Temmuz 2015… http://www.taraf.com.tr/yazarlar/7-hazirandan-sonra-hdp/
[25] Ceyda Karan, “Kongra-Gel BaÅkanı Remzi Kartal: HDP TĆ¼rkiye’nin Yeni Ana Muhalefeti”, Cumhuriyet, 11 Haziran 2015, s.6.
[26] Kemal BĆ¼lbĆ¼l, “HDP”, GĆ¼ndem, 17 Haziran 2015, s.11.
[27] Selin Ongun, “MuhafazakĆ¢r, Ä°slĆ¢mcı, AKP’li EÅitliÄi Kırılıyor”, Cumhuriyet, 15 Haziran 2015, s.14.
[28] ABD’nin eski Ankara BĆ¼yĆ¼kelƧisi Frank Ricciardone gazetecilerle yaptıÄı telekonferansta “TĆ¼rkiye’de gƶrev yaparken DemirtaÅ’la birƧok kez bir araya geldim. Åunu sƶylemeliyim ki o zaman da kendisinden Ƨok etkilenmiÅtim,” dedi. DemirtaŒın parti iƧinde Ƨok sesliliÄe ve eÅitliÄe ƶnayak olmasından ƶvgĆ¼yle bahseden Ricciardone, “(HDP’de) baÅarı iƧin programlanmıŠbir parti kĆ¼ltĆ¼rĆ¼, parti kimyası var gibi ve bence bu seƧimlerde bunu gƶrdĆ¼k” yorumunu yaptı.
German Marshall Fund (GMF) dĆ¼ÅĆ¼nce kuruluÅu uzmanlarından Nora Fisher Onar, bir panelde Selahattin DemirtaÅ iƧin “TĆ¼rk politikasının yeni bir starı var” yorumunu yaparken DemirtaŒın gezi parkı protestoları, Soma faciası ve Ćzgecan Aslan cinayetinin ortaya ƧıkardıÄı politik enerjiyi kullanabilen tek aktƶr olduÄuna vurgu yaptı. Middle East Institute dĆ¼ÅĆ¼nce kuruluÅundan GƶnĆ¼l Tol da hafta baÅında katıldıÄı bir panelde DemirtaŒın dahil edici bir retorik ve liberal bir seƧim programı sayesinde yĆ¼kseldiÄinin altını Ƨizdi.
Yabancı basın Selahattin DemirtaŒı ABD BaÅkanı Barack Obama’ya benzetmiÅti. Bu yorumların benzerleri Washington’da da yapıldı. Aynı zamanda Oxford Ćniversitesi Uluslararası Ä°liÅkiler Merkezi araÅtırmacılarından olan Fisher Onar, “DemirtaÅ bana Obama’nın erken dƶnemlerini hatırlatıyor. DeÄiÅim mesajı taÅıyor ve Obama gibi, kolektif kimliÄin buluÅma noktalarını, seƧmene onlardan birini temsil ediyor hissi verecek Åekilde yƶnlendirme kabiliyetine sahip.” (Pınar Ersoy, “Obama’yı Anımsatıyor”, Milliyet, 12 Haziran 2015, s.14.)
[29] Murat Ćakır, “Devrimci Cephe ZorunluluÄu”, GĆ¼ndem, 25 Temmuz 2015, s.13.
[30] Yusuf KarataÅ, “Ya DiktatƶrlĆ¼k Ya Halk Demokrasisi”, Evrensel, 17 AÄustos 2015, s.8.
[31] BesĆŖ Hozat, “Yeni SĆ¼reƧ, Devrimci Halk SavaÅı SĆ¼recidir”, GĆ¼ndem, 14 Temmuz 2015, s.9.
[32] YalƧın YusufoÄlu, “Kanlı Ortam Kime Yarıyor?”, Sesonline.net, 12 AÄustos 2015… http://sesonline.net/php/genel_sayfa_yazar.php?Yazar=YalyĆ¼zde E7yĆ¼zde FDnyĆ¼zde 20YusufoyĆ¼zde F0lu&KartNo=58903
[33] “Partizan: 7 Haziran’dan 1 Kasım’a DeÄiÅen KoÅullar ve SeƧim Tavrımız”… http://www.kaypakkayahaber.com/kose-yazisi/partizan-7hazirandan-1-kasima-degisen-kosullar-ve-secim-tavrimiz
[34] Aktaran: Mahmut Alınak, “Sen Nesin?”, Ozgurlukcu Sol, 16 Temmuz 2015.
[35] V. Ä°. Lenin, Ne Yapmalı? (Hareketimizin Acil Sorunları), Ćev:Arif BerberoÄlu, Evrensel Basım Yayın, 2000.
[36] Namık Durukan, “HDP’de Vekillere Sƶylem Uyarısı”, Milliyet, 14 Haziran 2015, s.21.
[37] Serpil Ćevikcan, “DemirtaÅ: AKP-CHP’yi Destekleriz”, Milliyet, 16 Temmuz 2015, s.18.
[38] “Selahattin DemirtaÅ: Silahla Ćzerklik Olmaz”, Cumhuriyet, 31 AÄustos 2015, s.5.
[39] “DemirtaÅ Ä°spanyol Gazetesine KonuÅtu”, Milliyet, 5 AÄustos 2015… http://www.milliyet.com.tr/demirtas-ispanyol-gazetesine/siyaset/detay/2097598/default.htm
[40] “HDP Lideri DemirtaÅ: Silah Yoluyla Ćzerklik Ä°lanı YanlıŔ, HĆ¼rriyet, 30 AÄustos 2015… http://www.hurriyet.com.tr/dunya/29945417.asp
[41] GeƧerken hatırlatalım: Yıl 1988, BaÅbakan Turgut Ćzal: “Bu devlet, haince kan dƶken terƶriste bedelini ƶdetecek gĆ¼Ć§tedir. Artık bıƧak kemiÄe dayanmıÅtır”… Yıl 1992, BaÅbakan SĆ¼leyman Demirel: “Terƶrist ƶrgĆ¼t Åimdide de masum Ƨocukların canını almaya baÅladı bıƧak kemiÄe dayanmıÅtır”… Yıl 1996, BaÅbakan Tansu Ćiller: “Terƶr ya bitecek ya bitecek kimseye bir Ƨakıl taÅımızı vermeyiz. BıƧak kemiÄe dayandı”… Yıl 1997, BaÅbakan Mesut Yılmaz: “Avrupa, terƶr ƶrgĆ¼tĆ¼ne daha fazla kucak aƧmaya devam edemez. Artık bıƧak kemiÄe dayandı”… Yıl 1999, BaÅbakan BĆ¼lent Ecevit: “Terƶr ƶrgĆ¼tĆ¼ne hizmet eden herkes, hesabını vermeye hazır olsun. BıƧak kemiÄe dayanmıÅtır”… Sonra da Recep T. ErdoÄan ile Ahmat DavudoÄlu! (BerƧem Amed, “KĆ¼rt Halkı DeÄil Ä°ktidar Kaybedecek!”, GĆ¼ndem, 20 AÄustos 2015, s.14.)
[42] Ne ilginƧtir ki CHP Genel BaÅkanı Kemal KılıƧdaroÄlu da, “Toplumsal barıÅa ihtiyacımız var. Silahla bu sorun ƧƶzĆ¼lmez, adresi parlamentodur,” (“KılıƧdaroÄlu: SeƧim GĆ¼venliÄini SaÄlayamıyorlarsa Ä°stifa Etsinler”, BirgĆ¼n, 4 EylĆ¼l 2015, s.9.) diyerek aslĆ® aktƶrleri devre dıÅı bırakmaya yelteniyordu…
[43] “Selahattin DemirtaÅ: Åiddet Ä°steyen Oy Vermesin”, HĆ¼rriyet, 8 Ekim 2015… http://www.hurriyet.com.tr/gundem/30268411.asp
[44] “DemirtaÅ: ABD’nin Ä°ncirlik AnlaÅması’nda KĆ¼rtlere Ä°hanet EttiÄini DĆ¼ÅĆ¼nmĆ¼yorum”, Cumhuriyet, 14 AÄustos 2015… http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/turkiye/345499/Demirtas__ABD_nin_incirlik_Anlasmasi_nda_Kurtlere_ihanet_ettigini_dusunmuyorum.html
[45] “DemirtaÅ: DoÄu’da SeƧim Yapılacak Bir KoÅul Yok”, CNN TĆ¼rk... http://www.msn.com/tr-tr/haber/other/demirtayĆ¼zde
[46] “Ayhan Bilgen: Ä°ktidara Hazırlanıyoruz”, Bas Haber, No:68, 31 AÄustos-6 EylĆ¼l 2015, s.6.
[47] GeƧerken anımsatalım: Twitter’da “IÅÄ°D’in yaptıklarına karÅıyım, kendisine deÄil. Cinayet, gasp, sĆ¼rgĆ¼n, kƶlecilik, din polisliÄi, ibadet zorbalıÄı vb.” mesajını paylaÅan Antikapitalist MĆ¼slĆ¼manlar’ın temsilcilerinden Ä°hsan EliaƧık, ardından gelen sorular Ć¼zerine “Cinayet, katliam, sĆ¼rgĆ¼n, ibadete zorlama, kƶleleÅtirme olmadan da Irak Åam Ä°slĆ¢m Devleti olabilir, bƶyle olmadıÄınızdan size karÅıyım demek,” yanıtını verdi. (“Ä°hsan EliaƧık: IÅÄ°D’in Yaptıklarına KarÅıyım, Kendisine DeÄil”, 23 Temmuz 2015… http://haber.sol.org.tr/turkiye/ihsan-eliacik-isidin-yaptiklarina-karsiyim-kendisine-degil-123863)
[48] AbdĆ¼lkadir Konuksever, “PKK, HDP’ye Alan AƧmalı”, 5 AÄustos 2015… http://www.aljazeera.com.tr/al-jazeera-ozel/pkk-hdpye-alan-acmali
[49] Aktaran: Orhan MiroÄlu, “Ä°slĆ¢mĆ® Damardan Gelen Ä°ki SiyasetƧi: Ayhan Bilgen ve Altan Tan”, Star, 30 EylĆ¼l 2015… http://haber.star.com.tr/yazar/Ä°slĆ¢mĆ®-damardan-gelen-iki-siyasetci-ayhan-bilgen-ve-altan-tan/yazi-1059546
[50] Ahmet Hakan, “KĆ¼rt Siyasi Hareketi Olarak Åu 3 Åeye Karar Vermemiz Lazım”, HĆ¼rriyet, 2 EylĆ¼l 2015, s.4.
[51] Selin Ongun, “HDP’li Altan Tan’dan Kandil’e yanıt: Yakarak Yıkarak BarıŠGelmez”, Cumhuriyet, 28 EylĆ¼l 2015, s.6.
[52] Mustafa Solak, “… ‘GerƧek Ä°slĆ¢m’ TartıÅması Ä°lericilerin Ä°Åi mi?”, 29 AÄustos 2015… http://gezite.org/gercek-Ä°slĆ¢m-tartismasi-ilericilerin-isi-mi/
[53] “HDP’li Bilgen: TĆ¼zel, EMEP’in Hukukuyla Hareket Etti; Bu Konu Parti Kurullarında DeÄerlendirilecektir”, 27 AÄustos 2015… http://haber.sol.org.tr/turkiye/hdpli-bilgen-tuzel-emepin-hukukuyla-hareket-etti-bu-konu-parti-kurullarinda
[54] “DemirtaÅ’tan Bakanlık AƧıklaması”, Milliyet, 30 AÄustos 2015… http://www.milliyet.com.tr/demirtas-tan-bakanlik-aciklamasi/siyaset/detay/2109745/default.htm
[55] “EMEP Genel BaÅkanı GĆ¼rkan: HDP’de Ćatlak Yok!”, Radikal, 28 AÄustos 2015… http://www.radikal.com.tr/politika/emep_genel_baskani_gurkan_hdpde_catlak_yok-1423377
[56] “EMEP: TĆ¼zel’in Kararı Ä°ttifak Hukukuna Aykırı DeÄildir”, Evrensel, 4 EylĆ¼l 2015, s.9.
[57] “HDP’li Vekil HĆ¼kĆ¼mete Girmiyor!”, http://www.msn.com/tr-tr/haber/turkiye/hdpli-vekil-hyĆ¼zde
[58] “Levent TĆ¼zel’den AƧıklama”, Radikal, 27 AÄustos 2015… http://www.radikal.com.tr/politika/levent_tuzelden_aciklama-1423105
[59] “HDP’de Kabine AyrıÅması”, Cumhuriyet, 28 AÄustos 2015… http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/siyaset/354365/HDP_de_kabine_ayrismasi.html
[60] Erdal Karayazgan, OzgurlukcuSol@yahoogroups.com returns.groups.yahoo.com Ć¼zerinden, 29 AÄustos 2015.
[61] Murat Ćakır, “SeƧim HĆ¼kĆ¼meti mi, SavaÅ HĆ¼kĆ¼meti mi?”, Politika, 1 EylĆ¼l 2015… http://www.politikagazetesi.org/?q=content
[62] Mahmut Lıcalı, “… ‘Azil’ Gerilimi”, Cumhuriyet, 14 EylĆ¼l 2015, s.6.
[63] “Ćzel Kalem MĆ¼dĆ¼rĆ¼ Bile Alamayacaklar”, Milliyet, 1 EylĆ¼l 2015, s.16.
[64] “Soru: AB’nin Muhatabı Kim? HDP’li Bakan mı, AKP’li BaÅbakan mı?”, t24, 29 Agustos 2015.
[65] “Selahattin DemirtaÅ: Bakanımız Barajlara Ä°tiraz Edecek”, HĆ¼rriyet, 30 AÄustos 2015… http://www.hurriyet.com.tr/gundem/29942560.asp
[66] “HDP’li Bakanlar Ä°stifa Etti”, HĆ¼rriyet, 22 EylĆ¼l 2015… http://www.hurriyet.com.tr/gundem/30140567.asp
[67] “Ä°stifa Eden HDP’li Bakanlardan Ćok Sert AƧıklama”, Cumhuriyet, 23 EylĆ¼l 2015, s.4.
[68] Namık Durukan, “HDP’li Bakanlar Ä°stifa Etti”, Milliyet, 23 EylĆ¼l 2015, s.15.
[69] Tahsin GĆ¼ner, “AB Bakanı Ali Haydar Konca: Operasyonlar Durmalı”, HĆ¼rriyet, 6 EylĆ¼l 2015… http://www.hurriyet.com.tr/gundem/30002041.asp
[70] “AB BaÅkanı Konca: HDP Baraj Altında Kalırsa Ćlke BƶlĆ¼nĆ¼r”, Cumhuriyet, 22 EylĆ¼l 2015, s.5.
[71] “AraƧ ve Makinelerin Yakılmasına KarÅıyız”, Milliyet, 1 EylĆ¼l 2015, s.16.
[72] Mahmut Lıcalı, “MĆ¼slĆ¼m DoÄan: Saray’ı ĆalıÅacaÄız”, Cumhuriyet, 7 EylĆ¼l 2015, s.8.
[73] Tuncay Yılmaz, “Bakanlarımız Ä°ktidar YĆ¼rĆ¼yĆ¼ÅĆ¼mĆ¼zĆ¼n Yeni Etabıdır”, 27 AÄustos 2015… http://siyasihaber.org/bakanlarimiz-iktidar-yuruyusumuzun-yeni-etabidir
[74] Aydın Engin, “HDP Bir SavaÅ Kabinesinde mi?”, Cumhuriyet, 30 AÄustos 2015, s.12.
[75] Aydın Engin, “Vurun HDP’ye, Kırılsın Beli!..”, Cumhuriyet, 31 AÄustos 2015, s.13.
[76] Aydın Engin, “Keh, Keh!.. AKP-HDP SeƧim HĆ¼kĆ¼meti”, Cumhuriyet, 26 AÄustos 2015, s.12.
[77] GeƧerken unutulmasın diye dipnotta Åunu da aktaralım: “Demokrasinin kazanımı veya tersine daha da kaybedilmesi aƧısından, bir gĆ¼nĆ¼n binlerce gĆ¼ne bedel olduÄu bir konjonktĆ¼rde yaÅıyoruz… HDP’nin mevcut koÅullarda bu seƧim hĆ¼kĆ¼metinde yer alması daha da bĆ¼yĆ¼k bir olanaktır. İƧine sokulduÄumuz savaÅ ve zoraki seƧim atmosferi ve bu atmosferde seƧim hĆ¼kĆ¼metinin gƶrebileceÄi kritik role karÅı HDP milletvekillerinin, demokrasi lehine gerƧek anlamda oyun bozucu olması mĆ¼mkĆ¼n… Demek istediÄim, eski EMEP Genel BaÅkanı Levent TĆ¼zel, parƧası olduÄu HDP grubuyla birlikte davranmalıydı… EMEP’in seƧim hĆ¼kĆ¼metine katılmama kararının gerekƧelendirilmesinde kuÅkusuz dikkate deÄer vurgular var; ancak buna raÄmen HDP’nin bu kritik zamandaki etki alanına ve hareket kabiliyetine zarar veren bir yaklaÅım ortaya ƧıkmıÅtır.” (ErdoÄan Aydın, “Levent TĆ¼zel Bƶyle Yapmamalıydı”, T24… http://www.hocvanhabergazetesi.com/?Syf=26&Syz=444567&/ERDOyĆ¼zde C4yĆ¼zde 9EAN-AYDIN:Levent-TyĆ¼zde C3yĆ¼zde BCzel-byĆ¼zde C3yĆ¼zde B6yle-yapmamalyĆ¼zde C4yĆ¼zde B1ydyĆ¼zde C4yĆ¼zde B1)
[78] Demir KĆ¼Ć§Ć¼kaydın, “Levent TĆ¼zel Skandalının Ardından Kısa Bir Not”, 27 AÄustos 2015… http://blog.radikal.com.tr/politika/levent-tuzel-skandalinin-ardindan-kisa-bir-not-110756
[79] “KCK’dan ‘HDP’li HĆ¼kĆ¼met’ AƧıklaması”, 27 AÄustos 2015… http://m.karsigazete.com.tr/politika/kckdan-hdpli-hukumet-aciklamasi-h51218.html
[80] Aysel Alp, “Levent TĆ¼zel: HDP Listesinde Ä°ki BĆ¼yĆ¼k SĆ¼rpriz”, HĆ¼rriyet, 18 EylĆ¼l 2015… http://www.hurriyet.com.tr/gundem/30111193.asp
[81] “TĆ¼rk BayraÄına Hakaret GƶrĆ¼yoruz”, Milliyet, 17 EylĆ¼l 2015, s.20.
[82] “Ćnce Selahattin DemirtaÅ, ardından Figen YĆ¼ksekdaĒın sarfettiÄi sƶzler, adeta resmi tarihin yalanlarına KĆ¼rtler cephesinden desteÄi ifade ediyor: ‘KĆ¼rtler, binlerce yıldır bu toprakların gerƧeÄidir. 1071’de Alparslan Malazgirt’e gelmeden ƶnce de KĆ¼rtler burada vardı. O zamanlar da KĆ¼rt beyliklerinden destek alınarak Anadolu’nun kapıları aƧıldı. KĆ¼rtlerle ittifak yaparak bunu baÅardılar. Åimdi TĆ¼rk halkı bu ittifakı, iÅbirliÄini unutarak nasıl kardeÅliÄi saÄlayacak? 1920’lerde KurtuluÅ SavaÅı’nda, Ćanakkale’de, Antep’te, Adana’da kim beraber savaÅtı? Kim gƶÄsĆ¼nĆ¼ dĆ¼Åmana karÅı beraber siper etti? KĆ¼rtler de TĆ¼rkler de vardı. Madem vatanı ortak vatan yaptık. Madem beraber mĆ¼cadele ettik, madem bu vatanın her karıŠtopraÄında bizler kanımızı ortak dƶktĆ¼k, o hĆ¢lde eÅit yaÅamanın kime nasıl bir zararı olabilir,’ diyor Selahattin DemirtaÅ.
Mustafa Kemal ve arkadaÅları, Karadeniz’de yerel Ƨetelerle birlikte, 200 bin kiÅinin canına, 1 milyon 250 bin Rum’un mĆ¼badele ile sĆ¼rgĆ¼n edilmesine yol aƧacak Pontos Rum soykırımını gerƧekleÅtirdiler sayın Selahattin DemirtaÅ. Sƶzlerinizde bahsettiÄiniz ‘…1920’lerde KurtuluÅ SavaÅı’nda ’ bugĆ¼n KĆ¼rt ulusunun da yaÅadıklarını yaÅıyordu Pontoslu Rumlar. Ortak vatan yaptık diye ƶvĆ¼ndĆ¼ÄĆ¼nĆ¼z bizim kanlarımız dƶkĆ¼lerek, canlarımız alınarak kurulan ‘vatan’dır. Siz nasıl bƶyle bir Åey iƧin ƶvĆ¼nebilirsiniz?
Pontos Rum Soykırımı 1894’de baÅlayıp, 1915’den sonra 1.5 milyon Ermeni’yi ve 250 bin SĆ¼ryanĆ®’yi, 150 bin Pontos Rum’unu da kapsayan, 1919’dan 1923’e kadar 200 bin Rum’la birlikte 353 bin Pontoslu Rum’un ve 800 bin KĆ¼Ć§Ć¼k Asya Rum’unun katline sebep olan Hıristiyan Soykırımı’nın son evresidir.
Bu tarihle ƶvĆ¼necek en son kiÅi siz olmalıydınız sayın DemirtaÅ.” (Tamer Ćilingir, “O BayraÄın Ne Alında Ne de Kızılında Bizim Kanımız Var Sayın Figen YĆ¼ksekdaÄ”, Devrimci Karadeniz, 18 EylĆ¼l 2015… http://devrimcikaradeniz.com/o-bayragin-ne-alinda-ne-de-kizilinda-bizim-kanimiz-var-sayin-figen-yuksekdag/)
[83] “HDP’li Bakandan DemirtaÅ’a Ters KƶÅe”, Milliyet, 16 EylĆ¼l 2015… http://www.milliyet.com.tr/hdp-li-bakandan-demirtas-a-ters/siyaset/detay/2118564/default.htm
[84] “Sırrı SĆ¼reyya Ćnder: SĆ¼leyman Åah TĆ¼rbesi’nin TaÅınmasını SinirlioÄlu ile Ben Organize Ettim”, HĆ¼rriyet, 1 Ekim 2015… http://www.hurriyet.com.tr/gundem/30210481.asp
[85] “Sırrı SĆ¼reyya Ćnder’den TĆ¼rbe Sırları”, Cumhuriyet, 2 Ekim 2015, s.7.
[86] “HDP’li Celal DoÄan ErdoÄan’la GƶrĆ¼ÅtĆ¼”, BirgĆ¼n, 5 Temmuz 2015, s.7.
[87] Selin Ongun, “HDP G. Antep Milletvekili Celal DoÄan: CHP ile Zor Yaparız BaÅkan!”, Cumhuriyet, 12 Temmuz 2015, s.19.
[88] “Celal DoÄan: HDP’nin Elini Sıkmayanlar Kan Ä°steyenlerdir”, Radikal, 18 Temmuz 2015… http://www.radikal.com.tr/politika/celal_doganhdpnin_elini_sikmayanlar_kan_isteyenlerdir-1399611
[89] “Celal DoÄan Merak Edilen Soruya Yanıt Verdi”, Milliyet, 28 Temmuz 2015… http://www.milliyet.com.tr/celal-dogan-istifa-edecek-mi-/siyaset/detay/2093986/default.htm
[90] Mahmut Lıcalı, “SavaÅ HĆ¼kĆ¼meti EndiÅesini Dile Getirdi”, Cumhuriyet, 5 Temmuz 2015, s.6.
[91] “HDP’li Fırat’tan CumhurbaÅkanı ErdoÄan’a AƧık Mektup”, Taraf, 14 AÄustos 2015… http://www.taraf.com.tr/politika/hdpli-firattan-cumhurbaskani-erdogana-acik-mektup/
[92] Selin Ongun, “ErdoÄan’a KarÅı Ćıkan DayaÄı Yer”, Cumhuriyet, 17 AÄustos 2015, s.15.
[93] Ćmer AÄın, “HDP Devrimci DuruÅunu GĆ¼Ć§lendirmelidir!”, GĆ¼ndem, 3 EylĆ¼l 2015, s.8.
[94] Metin YeÄin, “HDP ve Liberal Sƶylem”, GĆ¼ndem, 8 AÄustos 2015, s.13.
[95] Murat Ćakır, “HDP Ayaklarını Yere Basmalı”, GĆ¼ndem, 27 Haziran 2015, s.13.
[96] Mustafa Pekƶz, “HDP Politik SĆ¼reci Nasıl Okumalı ve Ne Yapmalı?”, 3 EylĆ¼l 2015… http://sendika1.org/2015/09/hdp-politik-sureci-nasil-okumali-ve-ne-yapmali-dr-mustafa-pekoz/
[97] Celal BaÅlangıƧ, “ErdoÄan’ın HDP Sorunu”, Cumhuriyet, 3 Ekim 2015, s.15.
[98] Turan Eser, “Din Siyaseti mi, Laiklik mi?”, BirgĆ¼n, 6 Ekim 2015… http://www.birgun.net/haber-detay/din-siyaseti-mi-laiklik-mi-91421.html
[99] V. Ä°. Lenin, Emperyalizm- Kapitalizmin En YĆ¼ksek AÅaması, Ćev: Cemal SĆ¼reya, Sol Yay., 12. Baskı, 2009.
[100] Ahmed Pelda, “BĆ¼yĆ¼k KĆ¼rdistan’ı Kimler Ä°ster?”, GĆ¼ndem, 6 Temmuz 2015, s.4.
[101] “Daily Telegraph: PKK, ABD ile Gizlice GƶrĆ¼ÅĆ¼yor”, Milliyet, 17 AÄustos 2015… http://www.milliyet.com.tr/daily-telegraph-pkk-abd-ile/dunya/detay/2103237/default.htm
[102] Murat Ćakır, “SeƧim HĆ¼kĆ¼meti mi, SavaÅ HĆ¼kĆ¼meti mi?”, Politika, 1 EylĆ¼l 2015… http://www.politikagazetesi.org/?q=content/
[103] Ergin YıldızoÄlu, “Ä°mkĆ¢nsız Sentez”, Cumhuriyet, 13 AÄustos 2015, s.8.
[104] Nabi YaÄcı, “Umutlu Olabilmek İƧin HDP”… http://www.marmarayerelhaber.com/nabi-yagci/38019-umutlu-olabilmek-icin-hdp
[105] Zeynep MiraƧ, “Sassen: Ä°ktidarların Son Kullanım Tarihi Var”, Cumhuriyet, 5 EylĆ¼l 2015, s.15.
[106] Fikret BaÅkaya, “SeƧimlerin Demokrasiyle Uzaktan Yakından Bir Ä°lgisi Yok!”, 23 Temmuz 2015… http://soldiyalog.com/?p=3216
[107] Fikret BaÅkaya, “TBMM’yi Nasıl Bilirsiniz?”, 2 AÄustos 2015… http://soldiyalog.com/?p=3227
[108] The Financial Times, 7 Temmuz 2015.
[109] James Petras, “ErdoÄan ve Netanyahu SavaÅ Ä°lan Ediyor”, BirgĆ¼n, 17 AÄustos 2015, s.12.
[110] “1 Ayda 35 Gazeteci Gƶzaltına Alındı, 19’una Dava AƧıldı”, Cumhuriyet, Cumhuriyet, 7 Ekim 2015, s.4.
[111] KĆ¼rtlerin ulusal renklerine tahammĆ¼l etmediÄi iƧin trafik ıÅıklardaki yeÅil sarı kırmızı renkleri yasaklamakla birlikte kamuoyunda “kayıp silahlar” olarak bilinen davada yargılanan eski Batman Valisi Salih Åarman, KĆ¼rtlere karÅı geliÅtirdikleri bĆ¼tĆ¼n karanlık oyunları yazdıÄı bir kitapta aƧıÄa Ƨıkardı. Åarman, o dƶnemde baÅta korucuların ƶlĆ¼mĆ¼ne yol aƧan bombalı saldırı olmak Ć¼zere, birƧok insanın ƶldĆ¼rĆ¼ldĆ¼ÄĆ¼ saldırıları MÄ°T’in gerƧekleÅtirdiÄini ve bunu PKK’ye mal ettiklerini aƧıkladı. (“Eski Vali Kirli SavaÅı Ä°tiraf Etti: MÄ°T Bombaladı PKK’ye Mal Edildi”, 5 Temmuz 2015… http://www.ercishaberi.com/eski-vali-kirli-savasi-itiraf-etti-mit-bombaladi-pkk-ye-mal-edildi/17662/)
[112] Ragıp Zarakolu, “HoÅgeldin Sri Lanka”, GĆ¼ndem, 7 EylĆ¼l 2015, s.14.
[113] Orhan MiroÄlu, “1 Kasım Milat Olsun”, Star, 18 EylĆ¼l 2015… http://haber.star.com.tr/yazar/1-kasim-milat-olsun/yazi-1057352
[114] “GƶrĆ¼ldĆ¼ÄĆ¼ gibi 1 Kasım seƧimlerine, farklı yƶntem ve saiklerle de olsa, sonuƧta fiili durumun meÅruiyetini dayatmaya, bunu siyasal alana egemen kılmaya ƧalıÅan iki gĆ¼cĆ¼n aÄır baskısı altında yaklaÅıyoruz. Ve bu iki fiili durum stratejisi Åimdilik karÅılıklı olarak birbirini besler bir sarmal iƧinde ƧalıÅıyor. Bu sarmalı durduracak yegĆ¢ne geliÅme, Selahattin DemirtaŒın defalarca vurguladıÄı gibi, ƶnce PKK’nin ateÅkes ilan etmesi ve DolmabahƧe’de hĆ¼kĆ¼met ve HDP temsilcileri tarafından okunan bildiriler temelinde mĆ¼zakerelere baÅlanmasıdır.” (Ahmet Ä°nsel, “Ä°ki Fiili Durum GĆ¼cĆ¼ KarÅısında HDP”, Cumhuriyet, 15 EylĆ¼l 2015, s.13.)
[115] Serpil Ćevikcan, “ErdoÄan: 7 Haziran Gibi Olmayacak”, Milliyet, 31 AÄustos 2015, s.16.
[116] “SeƧmen Sayısı 338 Bin Arttı”, Milliyet, 15 EylĆ¼l 2015, s.15.
[117] Mahmut Lıcalı, “Ankara Milletvekili Sırrı SĆ¼reyya Ćnder: Sopalı SeƧim”, Cumhuriyet, 12 EylĆ¼l 2015, s.5.
[118] Tarık ÅengĆ¼l, “SeƧim Ä°mkĆ¢nsızlık HĆ¢line Gelirken...”, BirgĆ¼n, 8 EylĆ¼l 2015, s.10.
[119] Fırat Kozok, “672 Bin SeƧmen BuharlaÅtı”, Cumhuriyet, 4 Ekim 2015, s.4.
[120] Mahmut Lıcalı, “SeƧim Ä°mkĆ¢nsız”, Cumhuriyet, 3 EylĆ¼l 2015, s.6.
[121] Fevzi Kızılkoyun, “SeƧim Ćncesi 63 Milyon DaÄıtıldı”, HĆ¼rriyet, 20 EylĆ¼l 2015… http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/30119709.asp
[122] CHP Genel BaÅkan Yardımcısı ve Parti SƶzcĆ¼sĆ¼ Haluk KoƧ, 7 Haziran’da HDP’ye oy veren CHP seƧmenine, “Onlar zaten barajı geƧiyor” diyerek 1 Kasım’da oylarını CHP’ye vermeleri ƧaÄrısı yaptı. (“CHP’nin Artık Kimseye Verecek Tek Oyu Yok”, Milliyet, 23 EylĆ¼l 2015, s.16.)
CHP’den HDP’ye bĆ¼yĆ¼k oy kayması tespit edilen iki bƶlgede CHP listesine giren AlevĆ® BektaÅi Federasyonu’nun eski genel baÅkanlarından Ä°stanbul 3. bƶlge 11. sıradan aday gƶsterilen PM Ć¼yesi Fevzi GĆ¼mĆ¼Å, HDP’ye kayan oyların geri geleceÄine iÅaret ederek, “7 Haziran’da barajın aÅılmasına iliÅkin psikolojik eÅikle birlikte AlevĆ®lik mĆ¼cadelesinde simgeleÅmiÅ isimlerin belirgin yerlerde olmamasının eksikliÄi nedeniyle oylarda bir kayma olmuÅtur. Ama CHP, bu sĆ¼reƧten gerekli tecrĆ¼beyi kazanarak ƧıkmıÅtır,” dedi.
Ankara 1. bƶlge 8. sıradan aday gƶsterilen eski AlevĆ® BektaÅi Federasyonu BaÅkanı Ali Balkız da, “Bir AlevĆ® evinde doÄdum, bĆ¼yĆ¼dĆ¼m. BĆ¼tĆ¼n insanları sevmekle baÅlar ƶÄrendiklerimiz. Bu nedenle her tĆ¼rlĆ¼ ayrımcılıÄı reddederiz. Dolayısıyla AlevĆ® oyu ya da baÅkasının oyu gibi oyları tasnif etmeyi bile kabul etmez felsefemiz. Ben herkesin oyuna talibim,” dedi. (MeriƧ Tafolar, “Emanet Oyları Getirecekler”, Milliyet, 22 EylĆ¼l 2015, s.18.)
[123] “Partizan: 7 Haziran’dan 1 Kasım’a DeÄiÅen KoÅullar ve SeƧim Tavrımız”… http://www.kaypakkayahaber.com/kose-yazisi/partizan-7hazirandan-1-kasima-degisen-kosullar-ve-secim-tavrimiz
[124] “DHF: 1 Kasım 2015 SeƧimlerine Ä°liÅkin YaklaÅımımız”, 5 Ekim 2015… http://adhk.de/?p=9670
[125] “DÄ°P Bildirisi: TĆ¼rkiye’nin SuriyeleÅtirilmesine KarÅı Oylar HDP’ye, Ä°ÅƧinin EmekƧinin Zaferi İƧin Devrimci Ä°ÅƧi Partisi Saflarına!”, 9 Ekim 2015... http://gercekgazetesi.net/dip-bildirisi/dip-bildirisi-turkiyenin-suriyelestirilmesine-karsi-oylar-hdpye-iscinin-emekcinin
[126] Ali Turgay Ali, “HDP’nin Tarihi SorumluluÄu”, Cumhuriyet, 20 EylĆ¼l 2015, s.18.
[127] Namık Durukan, “BakanlıÄı Reddeden TĆ¼zel Listede Yok!”, Milliyet, 19 EylĆ¼l 2015, s.19.
[128] HDP’nin 1 Kasım’da yarıÅacak aday listesinde 7 Haziran’da listeye giren BaÅbakan Ahmet DavutoÄlu ve CumhurbaÅkanı Tayyip ErdoÄan’ın meydanlarda hedef aldıÄı LGBTÄ° adaylar yer almadı. Kandil’den gelen bazı aƧıklamalarda HDP’nin LGBT ile yaptıÄı iÅbirliÄi eleÅtirilirken, ƶzellikle bƶlgede AKP ve HĆ¼da-Par tarafından LGBTÄ° adaylar Ć¼zerinden HDP’ye yƶnelik olumsuz propagandalar da yapılıyordu. Parti yƶnetiminin 1 Kasım’da benzer propagandalara izin verilmemesi iƧin bu kararı aldıÄı belirtildi. HDP’nin 1 Kasım’da yarıÅacak aday listesinde 7 Haziran’da milletvekili seƧilen 80 milletvekilinden 76’sı listede yer aldı.
HDP MYK kararına karÅın bakanlık teklifini kabul etmeyen EMEP’li Levent TĆ¼zel aday listesinde yer almadı. Listelerin YSK’ye teslim edilmesine saatler kala HDP ve EMEP baÅkanları tarafından ortak aƧıklama yapılması her iki partinin 1 Kasım’da yeniden ittifak yapacaÄı olarak yorumlanırken, TĆ¼zel bu konuya aƧıklık getirdi. TĆ¼zel EMEP ile HDP arasında ittifak kurulmadıÄı iƧin HDP listesine herhangi bir aday verilmediÄini, HDP’nin kararına uyulmadıÄı iƧin kendisi ya da baÅka bir EMEP’li ismin aday olmadıÄını belirterek, “BĆ¼tĆ¼n bunlara karÅın seƧimlerde ortak hareket ederek HDP’nin desteklenmesi kararı alındı” dedi.( Mahmut Lıcalı, “Mahalle Baskısı... HDP’de LGBT Aday Yok”, Cumhuriyet, 20 EylĆ¼l 2015, s.4.)
[129] Mahmut Lıcalı, “HDP’de Dicle’yi Ä°kna Turları”, Cumhuriyet, 16 EylĆ¼l 2015, s.7.
[130] Aysel Alp, “HDP Listesinde Ä°ki BĆ¼yĆ¼k SĆ¼rpriz”, HĆ¼rriyet, 19 EylĆ¼l 2015, s.24.
[131] Celal BaÅlangıƧ, “Katliamlar AKP’nin PeÅinde Olacak”, Cumhuriyet, 20 EylĆ¼l 2015, s.7.
[132] “HDP’de Liste Krizi”, Cumhuriyet, 28 EylĆ¼l 2015, s.4.
[133] Namık Durukan, “Ä°ttifaklar Partisi: HDP”, Milliyet, 21 EylĆ¼l 2015, s.14.
[134] “HDP EÅ Genel BaÅkanı, terƶristlerin cenazesine katılmayan milletvekilleri iƧin parti iƧi disiplin sĆ¼recini baÅlatacaklarını aƧıkladı. Buna iliÅkin deÄerlendirmeniz nedir?” sorusuna CumhurbaÅkanı ErdoÄan Åu yanıtı verdi: “ÅaÅırtıcı bir geliÅme deÄil. Bƶylece kendilerini ele vermiÅ oluyorlar. Yeni kampanyalarında, sƶzĆ¼m ona, ‘PKK bizden deÄil, biz de PKK’dan deÄiliz’ mesajı vermeye ƧalıÅmıÅlardı. Adeta suĆ§Ć¼stĆ¼ yakalanmıŠdurumdalar. Millet onların bu durumunu elbette nazarı itibara alacaktır. ‘ĆatıÅmasızlık’ diye bir ifadeyle halkı kandırabileceklerini zannediyorlar. Ä°ktidarı ve Åahsımı suƧlamaya kalkıyorlar. Milletimizin, 1 Kasım’da demokrasi mekanizmasını ƧalıÅtıracaÄına, ferasetini ortaya koyacaÄına, Ć¼lkemiz Ć¼zerinde oluÅturmaya ƧalıÅılan karabulutları daÄıtacaÄına inanıyorum.” (Vahap Munyar, “ErdoÄan: AB ile Durum FarklılaÅıyor”, HĆ¼rriyet, HĆ¼rriyet, 9 Ekim 2015… http://www.hurriyet.com.tr/ab-ile-durum-farklilasiyor-30276767)
[135] Banu Åen, “HDP’ye: Terƶr ĆrgĆ¼tĆ¼yle Selfie Ćekmekten VazgeƧ”, HĆ¼rriyet, 9 Ekim 2015, s.16.
[136] Serpil Ćevikcan, “BaÅbakan DavutoÄlu: HDP ‘Ä°nadına BarıŒı Kandil’e Sƶylesin!”, Milliyet, 4 Ekim 2015, s.18.
[137] “TĆ¼rkeÅ’ten HDP İƧin Sert Sƶzler”, Milliyet, 12 Ekim 2015… http://www.milliyet.com.tr/turkes-ten-hdp-icin-sertsozler/siyaset/detay/2130588/default.htm
[138] “KĆ¼rt KardeÅlerimiz de PKK ZulmĆ¼ Bitsin Ä°stiyor”, Milliyet, 1 Ekim 2015, s.18.
[139] “AKP Milletvekili HĆ¼seyin Kocabıyık: HDP’ye Oy Veren Åerefsizler...”, Radikal, 16 AÄustos 2015… http://www.radikal.com.tr/politika/akp_milletvekili_huseyin_kocabiyik_hdp_ye_oy_veren_serefsizler-1416239
[140] “AkdoÄan: Bƶlge Halkının HDP’ye Oy Vermesi ĆƶzĆ¼m SĆ¼recini Bitirdi”, 27 AÄustos 2015… http://www.imctv.com.tr/akdogan-bolge-halkinin-hdpye-oy-vermesi-cozum-surecini-bitirdi/
[141] “HĆ¼kĆ¼met kanadınca PKK’nin ateÅkes kararına yƶnelik YalƧın AkdoÄan tarafından telaffuz edilen ’karnımız tok’ ifadesi bu ƧerƧevede de anlam kazanıyor. AteÅin kesilmesi deÄil, yanmaya devam etmesi istenmekte sanki… Åimdi geldikleri ’ƶlĆ¼mĆ¼ne iktidar’, ne pahasına olursa olsun ’400’ noktasında kendileri kanla beslenir durumda. O yĆ¼zden barıÅa karınlar tok!” (Tayfun Atay, “Evet, BarıÅa Karnımız Tok!”, Cumhuriyet, 11 Ekim 2015, s.20.)
[142] Orhan MiroÄlu, “TuÄrul TĆ¼rkeÅ’le Aynı Partide...”, Star, 21 EylĆ¼l 2015… http://haber.star.com.tr/yazar/tugrul-turkesle-ayni-partide/yazi-1057922
[143] Orhan MiroÄlu, “Bu ZulĆ¼m Sizin, Hep Sizin YĆ¼zĆ¼nĆ¼zden”, Star, 6 EylĆ¼l 2015… http://haber.star.com.tr/yazar/bu-zulum-sizin-hep-sizin-yuzunuzden/yazi-1054649
[144] Orhan MiroÄlu, “PKK Silah Bıraksın, Sudan ĆıkmıŠBalıÄa Dƶnersiniz!”, Star, 20 EylĆ¼l 2015… http://haber.star.com.tr/yazar/pkk-silah-biraksin-sudan-cikmis-baliga-donersiniz/yazi-1057768
[145] İbrahim Kaypakkaya, SeƧme Yazılar, Umut Yay., 2004, s.79-254.
[146] V. Ä°. Lenin, Ulusların Kaderini Tayin Hakkı, Ćeviren: Muzaffer Erdost, Sol Yay., 1968.
[147] “Kendi kendimi tutsaklaÅtıran aidiyetlerim yok… DĆ¼n, AKP’yi ve ErdoÄan’ın demokratik adımlarını kendi ateÅli Ć¼slubuyla destekleyen Ahmet Altan’ın, bugĆ¼n tırmanan antidemokratik otoriterlik, yeni vesayetƧilik, savaÅƧılık, saldırganlık, KĆ¼rt sorununda milliyetƧi - gĆ¼venlikƧi ƧƶzĆ¼msĆ¼zlĆ¼k karÅısında AKP’yi aynı Ć¼slupla eleÅtirmesini; ya da benim AKP’yi eleÅtiren, ErdoÄan’ın tehlikeli gidiÅatına elimden geldiÄince dikkat Ƨekmeye ƧalıÅan yazılarımı ‘GĆ¼naydın, aklınız yeni mi baÅınıza geldi’ tĆ¼rĆ¼nden ezberlerle, ya da iktidar cephesinden, ‘Ne oldu da saldırıya geƧtiniz, yoksa darbeden, askerden, veyasetten mi yanasınız’ salvo ateÅleriyle karÅılayanlar bir an durup dĆ¼ÅĆ¼nseler... DoÄrudan, iyiden, evrensel deÄerlerden yana taraf mıyım, yoksa sonu gelmez ama’larla kendi takımımın gƶzleri baÄlı taraftarı mıyım? diye sorup kendimize, iƧtenlikli bir vicdan ve ahlĆ¢k muhasebesi yapsak hepimiz...” (Oya Baydar, “… ‘Yetmez Ama Evet’ten ‘Yetti Artık Hayır’a”… http://m.t24.com.tr/yazarlar/oya-baydar/yetmez-ama-evetden-yetti-artik-hayira,5767)
[148] Hakan GĆ¼ngƶr, “Adalet AÄaoÄlu: Bu Sistemi Lanetliyorum”, Evrensel, 2 EylĆ¼l 2015, s.12.
[149] “Orhan Pamuk: KaybettikƧe SeƧim Yapıyorlar”, Cumhuriyet, 12 EylĆ¼l 2015, s.4.
[150] ĆƶzĆ¼m sĆ¼reci iƧin 2013 yılında TĆ¼rkiye’ye gelen ve ErdoÄan ile Ä°brahim Tatlıses’in arasında barıŠmesajlarıyla destek verip, “ĆƶzĆ¼m ve barıŠsĆ¼reci bana umut vermiÅti. ‘Nihayet TĆ¼rkiye bĆ¼yĆ¼k sorunlarını hĆ¢llederek huzurlu, demokratik ve ƶzgĆ¼r bir toplum olacak,’ diye dĆ¼ÅĆ¼nĆ¼yordum,” diyen KĆ¼rt sanatƧı Åivan Perwer, bugĆ¼n sĆ¼rece gĆ¼veninin kalmadıÄını, politik kisvelerin arkasındaki ihanetleri gƶrdĆ¼ÄĆ¼nĆ¼ sƶyledi. (Ceren Ćıplak, “Åivan Perwer: ErdoÄan TĆ¼rkĆ§Ć¼ Kafalardan Korktu”, Cumhuriyet Sokak, 13 EylĆ¼l 2015, s.1.)
[151] Baki GĆ¼l, “Ćz Yƶnetim, Tatlı Su Liberalleri ve DireniÅ AhlĆ¢kı!”, GĆ¼ndem, 7 EylĆ¼l 2015, s.11.
[152] Oral ĆalıÅlar, “PKK Åiddeti ve Solda Åiddet Meselesi”, Radikal, 26 EylĆ¼l 2015… http://www.radikal.com.tr/yazarlar/oral_calislar/pkk_siddeti_ve_solda_siddet_meselesi-1440163
[153] Oral ĆalıÅlar, “PKK Åiddetine MeÅruiyet Arayanlar...”, Taraf, 22 AÄustos 2015… http://www.radikal.com.tr/yazarlar/oral_calislar/pkk_siddetine_mesruiyet_arayanlar-1419849
[154] Oral ĆalıÅlar, “Ćnce PKK Silahları Susturmalı...”, Radikal, 8 EylĆ¼l 2015… http://www.radikal.com.tr/yazarlar/oral_calislar/once_pkk_silahlari_susturmali-1429780
[155] Oral ĆalıÅlar, “Ćcalan Ne DemiÅti, Åimdi Neden Susuyor?”, Radikal, 22 EylĆ¼l 2015… http://www.radikal.com.tr/yazarlar/oral_calislar/ocalan_ne_demisti_simdi_neden_susuyor-1438303
[156] Zana FarqĆ®nĆ®, “Tedip, Tehcir, Tenkil, Temsil ve Temdin”, GĆ¼ndem, 29 AÄustos 2015, s.11.
[157] Ćmit KardaÅ, “Åiddetin Sarmalında!”, 22 AÄustos 2015… http://www.taraf.com.tr/yazarlar/siddetin-sarmalinda/
[158] “Åahin alıcı kuÅtur. Acımasızdır. Siyasal terminolojide silaha tapan, savaÅtan ƶte ƧƶzĆ¼m bilmeyen ve aramayanlara denir. Akbaba ƶlĆ¼mĆ¼ ƧaÄrıÅtırır Ć§Ć¼nkĆ¼ ƶlĆ¼mle, ƶlĆ¼lerle beslenir. Siyasal literatĆ¼rde savaÅtan, savaÅın yıkımlarından, ƶlĆ¼mlerden beslenen, savaÅtan Ƨıkar saÄlayanlara denir. Bazen silah tĆ¼ccarıdırlar, bazen ruhları ırkƧı-milliyetƧi yargılarla sakatlanmıŠkara vicdanlılardır. Bazen de iktidarını savaÅa, devletin zorba gĆ¼cĆ¼ne ve ƶlĆ¼mlere yaslanarak sĆ¼rdĆ¼rmek isteyenler... Ve gĆ¼vercinler… BarıÅın kuÅları, her daim tedirgin kuÅlar… BĆ¼tĆ¼n Ć¢lĆ¢metler ortada: GĆ¼n Åahinlerin ve akbabaların gĆ¼nĆ¼... Tedirgin gĆ¼vercinler Ƨaresiz, etkisiz. Tozdan dumandan ve ille de kandan sesleri duyulmaz olmuÅ: Mesela Selahattin DemirtaÅ konuÅuyor… GĆ¼n Åahinlerin ve akbabaların gĆ¼nĆ¼. GĆ¼vercinler ƶlĆ¼mĆ¼ne tedirgin…” (Aydın Engin, “Åahinler, Akbabalar ve Tedirgin GĆ¼vercinler”, Cumhuriyet, 9 EylĆ¼l 2015, s.12.)
[159] Can UÄur, “Ćrnek: Teori Olmayınca Tutarlılık TesadĆ¼flere KalmıŠOluyor”, BirgĆ¼n, 17 AÄustos 2015, s.6.
[160] Hasan OÄuz, “Liberaller HDP’yi PKK’ye KarÅı mı Konumlandırıyor?”, Newroz, Yıl:8, No:271, 28 EylĆ¼l 2015, s.4.
[161] V. Ä°. Lenin, Toplu Eserler Cilt:17.
[162] V. Ä°. Lenin, Burjuva Demokrasisi ve Proletarya DiktatƶrlĆ¼ÄĆ¼, Ćev: Muzaffer Ä°lhan Erdost, Sol Yay., 1992.
[163] “Kemal KılıƧdaroÄlu: PKK Saray’a Hizmet Ediyor”, Cumhuriyet, 1 EylĆ¼l 2015, s.11.
[164] Murat Belge, “KĆ¼rt Cephesinde Olanları Anlamlandırmak”, Taraf, 22 AÄustos 2015… http://www.taraf.com.tr/yazarlar/kurt-cephesinde-olanlari-anlamlandirmak/
[165] MĆ¼cahit Bilici, “KĆ¼rdistan’ı Harabeye Ćevirmek”, 22 AÄustos 2015… http://www.taraf.com.tr/yazarlar/kurdistani-harabeye-cevirmek/
[166] http://www.ozgur-gundem.com/haber/142212/kurdistanda-yeni-bir-donem-basliyor
[167] Demir KĆ¼Ć§Ć¼kaydın, “Ä°syanla Oynanmaz”, 17 AÄustos 2015… http://blog.radikal.com.tr/politika/isyanla-oynanmaz-109758
[168] YalƧın YusufoÄlu, “Kanlı Ortam Kime Yarıyor?”, Sesonline.net, 12 AÄustos 2015… http://sesonline.net/php/genel_sayfa_yazar.php?
[169] Bakur’un yƶnetmeni gazeteci ErtuÄrul MavioÄlu’nun, “2013 Newruz’undaki ‘PKK geri Ƨekilmeli’ kararından sonra Kandil’deki PKK yƶneticilerinden Åunu duyduk: ‘Aslında daÄdaki orta kademe Ƨekilmek istemiyor, ama Ćcalan’ın kararına uyulacaktır.’ Belgeselinizde 20’li yaÅlarındaki PKK’liler ‘DaÄdan inmek istemiyoruz’ diyorlar. Nelere tanık oldunuz?” sorusuna verdiÄi yanıt Åƶyledir:
“Ben bununla ilk kez Ƨekilen gruplarla yaptıÄım gƶrĆ¼Åmede karÅılaÅtım. Ćukurca tarafından inerek Ƨekiliyorlardı. Ä°lk karÅılaÅtıÄımız gruptan biri Åƶyle demiÅti: ‘Radyodan duyduk ama inanamadık, herhĆ¢lde kontrgerilla oyunudur’ dedik. DiÄeri ‘DinlediÄimiz radyo KĆ¼rdistan radyosuydu, herhĆ¢lde doÄrudur dedik, ama Ƨok ÅaÅırdık’ demiÅti. ĆĆ¼nkĆ¼ 2012 yılında Devrimci Halk SavaÅı diye tabir ettikleri sĆ¼recin iƧine girmiÅler ve 2013 kıŠaylarını savaÅa hazırlık motivasyonu ile geƧirmiÅler. Belgeselde yok ama bir cĆ¼mle daha sƶyleyeyim. Biri de Åunu sƶyledi: ‘Biz her Newruz’da mĆ¼thiÅ moral geceleri dĆ¼zenleriz. CoÅkulu biƧimde eÄleniriz. DaÄa ƧıktıÄımdan beri hayatımda yaÅadıÄım en kƶtĆ¼ gĆ¼ndĆ¼ geri Ƨekilme kararı.’ Bununla birlikte Åƶyle dĆ¼ÅĆ¼nĆ¼yorlar: ‘BaÅkan Apo mĆ¼zakereleri yĆ¼rĆ¼ten kiÅi, o sƶylemeseydi asla hiƧbirimiz bƶyle bir yola girmezdik’...” (Selin Ongun, “ErtuÄrul MavioÄlu: DaÄdan Ä°nmek Ä°stemiyoruz Diyorlar”, Cumhuriyet, 20 Nisan 2015, s.17.)
[170] ĆaÄrıcılar: Tarık Akan, ĆstĆ¼n Akmen, Orhan Aklaya, BarıŠAtay, Enver Aysever, Pelin Batu, Cengiz BektaÅ, GĆ¼lsĆ¼m Cengiz, Aydın ĆubukƧu, Pakrat Estukyan, Åebnem Korur Fincancı, Mahir GĆ¼nÅiray, Defne Hamlan, Kadir Ä°nanır, kĆ¼Ć§Ć¼k Ä°skender, Mahsun KırmızıgĆ¼l, Macit Koper, JĆ¼lide Kural, Akif KurtuluÅ, Tamer Levent, Kuvvet LordoÄlu, Ali Nesin, Yılmaz OdabaÅı, Ä°zzettin Ćnder, Aslı Ćngƶren, Can Ćz, Adnan ĆzyalƧıner, Ahmet Say, Fazıl Say, Sennur Sezer, Deniz TĆ¼rkali, Rıza TĆ¼rmen, Levent ĆzĆ¼mcĆ¼.
[171] GeƧerken Hikmet Acun’un soru/ uyarılarını aktaralım: “Solun hemen her cenahından KĆ¼rtlere ‘silah bırak’ telkiniyle ortalık gark olurken bir yirmi, otuz yıl sonra gelecek kuÅaklar, ‘bizim zamanımız’ı nasıl okuyacak, ne diyecek? AÅikĆ¢r olan bizim zamanımıza tĆ¼kĆ¼receÄidir.
1) Bilinir ki sƶmĆ¼rgeci ulus devrimcilerinin gƶrevi kendi devletini teÅhir etmek, onun sƶmĆ¼rgeci savaÅını boÅa dĆ¼ÅĆ¼rmek ve sƶmĆ¼rĆ¼len ulusa her tĆ¼rlĆ¼ desteÄi vermektir. Ä°nceltilmiÅ sosyal Åovenizmini taraflara ‘silah bırak’ ƧaÄrısıyla dolaÅıma sokmak deÄildir. Bu, benim devletime silah sıkma demektir. Devletinden yana olmaktır.
2) HiƧ bir sƶmĆ¼rgeci ulus devrimcisi, sƶmĆ¼rĆ¼len ulusun direniÅine dil uzatma ve ona ajanda verme hakkına sahip deÄildir.
3) HiƧbir sƶmĆ¼rgeci ulus devrimcisi Bakur KĆ¼rd’Ć¼ne Rojava’da ki devrimci olanaklara sırtını dƶn ve onun gerisinde bir toplumsal zemine Ƨekil deme hakkına sahip deÄildir. KĆ¼rtlerin ƶzerkleÅme eÄilimlerine devletle uzlaÅ Ć§aÄrıları yapmak deÄildir. Tersine onların bu devrimci eÄilim ve olanaklarını tamamlayıcı devrimci ƧıkıÅı batı’da da yapabilmektir.
4) Rojava’yı sınır ƶtesi ve KĆ¼rtlerin sorunu gƶrĆ¼p, ona sırt dƶnmek deÄildir.
5) Memleketin kaÅar liberalleriyle, KĆ¼rt tirsikƧılarıyla koro ve koalisyon kurup, Ć¼Ć§Ć¼ncĆ¼ taraf edasıyla KĆ¼rtlerin savaÅından kendini kurtarmak iƧin politik hilelere baÅvurmak deÄildir. Kendi savaÅını buna katmaktır.
Sahi birkaƧ on yıl sonra gelecek kuÅaklar ‘bizim zamanımız’ı nasıl okuyacak?
Mezarlarımıza iÅeyeceklerini ben garanti ederim. Hikmet Acun.” (Hikmet Acun, 10 EylĆ¼l 2015, Birlik_hareketi@googlegroups.com)
[172] Oral ĆalıÅlar, “AteÅkes Ä°lan Edilirse...”, Radikal, 10 Ekim 2015… http://www.radikal.com.tr/yazarlar/oral_calislar/ateskes_ilan_edilirse-1448864
[173] Demir KĆ¼Ć§Ć¼kaydın, “PKK’ya AƧık Mektup: PKK DerhĆ¢l Tek Taraflı AteÅkes Ä°lan Etmelidir”, 12 AÄustos 2015… http://blog.radikal.com.tr/politika/pkkya-acik-mektup-pkk-derhal-tek-tarafli-ateskes-ilan-etmelidir-109353
[174] Demir KĆ¼Ć§Ć¼kaydın, “PKK Ne Yapıyor? Bir Anlamaya ĆalıÅma Denemesi?”, 24 AÄustos 2015… http://blog.radikal.com.tr/politika/pkk-ne-yapiyor-bir-anlamaya-calisma-denemesi-110427
[175] Demir KĆ¼Ć§Ć¼kaydın, “Herkesin PKK’ya Tek Taraflı AteÅkes ĆaÄrıları Yapması İƧin ĆaÄrı”, 31 AÄustos 2015… http://blog.radikal.com.tr/politika/herkesin-pkkya-tek-tarafli-ateskes-cagrilari-yapmasi-icin-cagri-111073
[176] “Kandil’den Tek Taraflı AteÅkes mi?”, http://www.xn--yenidenatlm-7zbb.com/kck-es-baskani-bese-hozat-hdp-nin-1-kasim-zaferine-katki-sunmak-icin-tekrar-tarihi-bir-tutum-takinacagiz/767/
[177] “PKK’li Duran Kalkan’dan DemirtaÅ’a: Neyi BaÅardın da ĆaÄrı Yapıyorsun?”, Cumhuriyet, 25 AÄustos 2015… http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/dunya/352435/PKK_li_Duran_Kalkan_dan_Demirtas_a__Neyi_basardin_da_cagri_yapiyorsun_.html
[178] “PKK’dan ‘Eylemsizlik’ Kararı”, HĆ¼rriyet, 11 Ekim 2015… http://www.hurriyet.com.tr/gundem/30285375.asp
[179] Rıza Dursun, “Cemil Bayık’tan, DemirtaŒın ‘Amasız Silah Bırak’ ĆaÄrısına Yanıt”, Radikal, 24 AÄustos 2015… http://www.radikal.com.tr/turkiye/cemil_bayiktan_demirtasin_amasiz_silah_birak_cagrisina_yanit-1420674
[180] Evrim AltuÄ, “Ćtienne Balibar: Åiddet HastalıÄı Bizi ĆldĆ¼recek”, Cumhuriyet, 21 Temmuz 2015, s.17.
[181] “Kongra-Gel EÅ BaÅkanı Remzi Kartal: KCK Pazar GĆ¼nĆ¼ Eylemsizlik Ä°lan Edecek”, 9 Ekim 2015... http://haber.sol.org.tr/turkiye/kongra-gel-es-baskani-remzi-kartal-kck-pazar-gunu-eylemsizlik-ilan-edecek-132289
[182] “Murat Karayılan’dan ‘Ankara’ AƧıklaması”, Milliyet, 12 Ekim 2015… http://www.milliyet.com.tr/murat-karayilan-dan-ankara--gundem-2130672/
[183] “KCK: Eylemsizlik Konumuna Ćekildik”, Milliyet, 11 Ekim 2015… http://www.milliyet.com.tr/kck-eylemsizlik-konumuna-cekildik-gundem-2130052/
[184] Orhan MiroÄlu, “HDP/ PKK Yol Ayrımında”, Star, 28 EylĆ¼l 2015… http://haber.star.com.tr/yazar/hdppkk-yol-ayriminda/yazi-1059110
[185] Orhan Bursalı, “HDP ile PKK Yol Ayrımında mı?”, Cumhuriyet, 8 EylĆ¼l 2015, s.7.
[186] Rewin StĆŖrk, “Vahap CoÅkun: PKK, HDP’nin de Altını Oyuyor”, Bas Haber, No:65, 3-9 AÄustos 2015, s.8-9.
[187] Ä°smet Berkan, “Ä°ki AteÅ Arasında HDP’nin HĆ¢li”, HĆ¼rriyet, 11 EylĆ¼l 2015, s.6.
[188] Oral ĆalıÅlar, “PKK’nın Alanı GeniÅleyince HDP’ninki Daralıyor...”, Radikal, 15 EylĆ¼l 2015… http://www.radikal.com.tr/yazarlar/oral_calislar/pkknin_alani_genisleyince_hdpnin_ki_daraliyor-1434164
[189] Orhan Kemal Cengiz, “PKK Neden Bunları Yapıyor?”, BugĆ¼n, 1 Ekim 2015… http://www.bugun.com.tr/pkk-neden-bunlari-yapiyor-yazisi-1854776
[190] Rahim Er, “Militan Psikolojisi”, TĆ¼rkiye, 4 AÄustos 2015, s.8.
[191] Murat Aksoy, “Boykot HDP’ye Yarar mı?”, Millet, 30 EylĆ¼l 2015… http://www.millet.com.tr/boykot-hdpye-yarar-mi-yazisi-1274743
[192] Taha Akyol, “HDP FaktƶrĆ¼”, HĆ¼rriyet, 6 AÄustos 2015, s.24.
[193] Erdem GĆ¼l, “CHP Genel BaÅkanı Kemal KılıƧdaroÄlu: Saray mı Demokrasi mi?”, Cumhuriyet, 5 Ekim 2015, s.6.
[194] Aydın Engin, “Duran Kalkan İƧin Bilgi Notu”, Cumhuriyet, 27 AÄustos 2015, s.12.
[195] GĆ¼lse Birsel, “PKK, HDP’nin AÄzını Burnunu Kırıyor”, HĆ¼rriyet, 26 AÄustos 2015, s.7.
[196] Mehmet Tezkan, “PKK Aslında HDP’yi Vuruyor”, Milliyet, 4 AÄustos 2015, s.5.
[197] Mehmet Tezkan, “KĆ¼rtlerin En Zor Sınavı”, Milliyet, 30 EylĆ¼l 2015, s.6.
[198] Mehmet Tezkan, “PKK’nın Ä°stediÄi Tam da Buydu”, Milliyet, 10 EylĆ¼l 2015, s.8.
[199] Orhan MiroÄlu, “HDP’yi Kurtarabiliyorsanız PKK’den Kurtarın!”, Star, 6 Ekim 2015… http://haber.star.com.tr/yazar/hdpyi-kurtarabiliyorsaniz-pkkden-kurtarin/yazi-1060818
[200] Nuray Mert, “… ‘ĆƶzĆ¼m SĆ¼reci Devam’mıÅ!”, Cumhuriyet, 7 EylĆ¼l 2015, s.7.
[201] Demir KĆ¼Ć§Ć¼kaydın, “Bir Kırılma Noktasında Durum Yargılaması”, 7 EylĆ¼l 2015.
[202] Komalen JinĆŖn KĆ¼rdistan (KJK) YĆ¼rĆ¼tme Konseyi Ćyesi Åafak Aryen, “HDP bir ƶnderlik projesidir,” (Dicle Arya, “Aryen: HDP Bir Ćnderlik Projesidir”, GĆ¼ndem, 16 Haziran 2015, s.7.) diyor.
[203] Ahmet Hakan, “Sen Ey PKK, Ey HĆ¼kĆ¼met Ey HDP, Ey TĆ¼rkiye”, HĆ¼rriyet, 11 EylĆ¼l 2015, s.4.
[204] Mehmet Tezkan, “HDP GĆ¼Ć§lenirse PKK Zayıflar Ama!”, Milliyet, 31 Temmuz 2015, s.6.
[205] Mehmet Tezkan, “PKK KĆ¼rtleri HDP’ye Kaptırınca”, Milliyet, 3 EylĆ¼l 2015, s.7.
[206] Oral ĆalıÅlar, “HDP, PKK ile BaÄlarını Koparsın mı?”, Radikal, 6 Ekim 2015… http://www.radikal.com.tr/yazarlar/oral_calislar/hdp_pkk_ile_baglarini_koparsin_mi-1445864
[207] “Selda BaÄcan: HDP Aklını BaÅına Alsın, PKK Ä°le Ä°liÅkisini Kessin”, HĆ¼rriyet, 3 EylĆ¼l 2015, s.16.
[208] “Barzani Mesajları”, HĆ¼rriyet, 28 Temmuz 2015, s.19.
[209] Demir KĆ¼Ć§Ć¼kaydın, “HDP’yi Reorganize Etmek”, 25 AÄustos 2015… http://blog.radikal.com.tr/politika/hdpyi-reorganize-etmek-110516
[210] “Kandil’e Gandi’li Mesaj”, Cumhuriyet, 3 Ekim 2015, s.15.
[211] ĆiÄdem Toker, “HDP’nin TĆ¼rkiye Ćizgisi KalınlaÅtı”, Cumhuriyet, 3 Ekim 2015, s.16.
[212] Ahmet Hakan, “KĆ¼rt Siyasi Hareketi Olarak Åu 3 Åeye Karar Vermemiz Lazım”, HĆ¼rriyet, 2 EylĆ¼l 2015, s.4.
[213] “PKK ayrı devlet kurma talebinden vazgeƧtiÄini sƶylediÄine gƶre geriye haklar ve ƶzgĆ¼rlĆ¼kler talebi kalıyor. Bu noktada bu talebin baÅarılı olabilmesi iƧin ƶncelikle Ć¼Ć§ koÅulun yerine getirilmesi gerekiyor. Birincisi, devletin, egemen sınıfların ve halkın bu ‘ayrılmak istemiyoruz’ sƶzĆ¼nĆ¼n samimiyetine inanması saÄlanmalıdır. Ä°kincisi, haklar ve ƶzgĆ¼rlĆ¼kler talebine, Ć¼lkedeki genel haklar ve ƶzgĆ¼rlĆ¼kler mĆ¼cadelesi iƧinde bir yer bulunmalıdır. ĆĆ§Ć¼ncĆ¼sĆ¼, silahlı mĆ¼cadeleden mĆ¼zakere, pazarlık sĆ¼recine geƧiÅin dili, araƧları, yolları inÅa edilmelidir.
KĆ¼rt hareketi bu koÅulları yerine getirmeyi 1990’lardan bu yana birƧok kez denedi, ama HDP’ye gelene kadar baÅaramadı. HDP’nin ƶnemi, liderliÄinin bu alandaki baÅarısında yatmaktadır. Bu baÅarının HDP ƶncesinde bir askeri ve siyasi tarihsel zemini olduÄu, HDP’nin bir evrimin iƧinde bu noktaya geldiÄi inkĆ¢r edilemez. Bu anlamda, HDP, bir sĆ¼recin baÅarısıdır da denebilir.
PKK liderliÄi, hem bu baÅarının diyalektiÄini, hem de bu baÅarının HDP ile ortaya ƧıkardıÄı yeni durumun ƶzelliklerini ya anlamakta ya da bu duruma uyum saÄlamakta zorlanıyor. Bu durumun diyalektiÄi, PKK’nin artık aÅılması gerektiÄine iliÅkindir. Burada, KĆ¼rt siyasal hareketi aƧısından bir deÄiÅim, bir sentez ve ‘sıƧrama’ (‘aufhebung’) sƶz konusudur. Bu gerƧekleÅmediÄi takdirde, bir ‘kƶtĆ¼ sonsuz’, deÄiÅmeden devinmeye devam ederek ‘canavarlaÅma’ olasılıÄı gĆ¼ndeme gelecektir. Burada sorun PKK’nin yok olması deÄil, KĆ¼rt siyasi hareketinin dƶnĆ¼Åerek geliÅmesidir. Benzer bir duruma ƶrnek olarak, Ä°rlanda tarihine, IRA ve Sinn Fein iliÅkisine bakılabilir.” (Ergin YıldızoÄlu, “HDP Neyi BaÅardı?”, Cumhuriyet, 27 AÄustos 2015, s.8.)
[214] “Murat Karayılan: AteÅkes Anlamlı Ancak Tek Taraflı Olmaz”, GĆ¼ndem, 5 EylĆ¼l 2015, s.8.
[215] “PKK YĆ¼rĆ¼tme Konseyi Ćyesi Murat Karayılan: Saray’ın SavaÅı 400 Vekil İƧin”, GĆ¼ndem, 18 EylĆ¼l 2015, s.11.
[216] AyÅegĆ¼l DoÄan, “PKK YĆ¼rĆ¼tme Komitesi Ćyesi Murat Karayılan: SĆ¼reƧ Eski Formatla YĆ¼rĆ¼mez”, GĆ¼ndem, 15 Temmuz 2015, s.8.
[217] “Murat Karayılan: ĆzgĆ¼r KĆ¼rdistan’ı Kurma SĆ¼recindeyiz”… http://haber.sol.org.tr/turkiye/murat-karayilan-ozgur-kurdistani-kurma-surecindeyiz-130846
[218] BesĆŖ Hozat, “Yeni SĆ¼reƧ, Devrimci Halk SavaÅı SĆ¼recidir”, GĆ¼ndem, 14 Temmuz 2015, s.9.
[219] “KCK YĆ¼rĆ¼tme Konseyi EÅbaÅkanı BesĆŖ Hozat: KĆ¼rdistan’da Yeni Bir Dƶnem BaÅlıyor”, GĆ¼ndem, 16 AÄustos 2015, s.10.
[220] “KCK EÅbaÅkanı Cemil Bayık: AteÅkes Ćift Taraflı Olur”, GĆ¼ndem, 25 AÄustos 2015, s.7.
[221] Erdal Er, “Cemil Bayık: Bu Kadar VahÅi Saldırı Varken Silah Bırakılamaz”, GĆ¼ndem, 13 AÄustos 2015, s.14.
[222] HĆ¼seyin Ali, “Gerilim ve MĆ¼cadele DemokratikleÅmenin Kanunudur”, GĆ¼ndem, 18 EylĆ¼l 2015… http://www.ozgur-gundem.com/yazi/134005/gerilim-ve-mucadele-demokratiklesmenin-kanunudur
[223] Selahattin Erdem, “KĆ¼rtlerin Ulusal DiriliÅ Devrimi ĆzgĆ¼rlĆ¼kle TaƧlanacak”, Demokratik Ulus, 22-29 EylĆ¼l 2015, s.1.
[224] “Duran Kalkan: HiƧbir Åey Eskisi Gibi Olmaz”, GĆ¼ndem, 12 AÄustos 2015, s.6.
[225] “PKK YĆ¼rĆ¼tme Komitesi Ćyesi Duran Kalkan: AKP’nin SavaÅ Oyununa Katılmayın”, GĆ¼ndem, 26 AÄustos 2015, s.8.
[226] “KCK YĆ¼rĆ¼tme Komitesi Ćyesi Sabri Ok: BĆ¼tĆ¼n Halkımız AyaÄa Kalkmalıdır”, GĆ¼ndem, 11 EylĆ¼l 2015, s.12.
[227] BiÅar Brusk, “KCK YĆ¼rĆ¼tme Konseyi Ćyesi Sabri Ok: Daha Ƨok FarqĆ®n, Gimgim, Gever, Gezi...”, GĆ¼ndem, 29 AÄustos 2015, s.6.
[228] Muzaffer Ayata, “DireniÅ ve MeÅru Savunma VazgeƧilmezdir”, GĆ¼ndem, 12 EylĆ¼l 2015, s.11.
[229] “DiriliÅ GerƧekleÅti, Sıra ĆzgĆ¼rlĆ¼kte”, Demokratik Ulus, 22-29 EylĆ¼l 2015, s.1.
[230] Hikmet Acun yine soruyor: “Rojava’dan sonra bir barıŠmĆ¼mkĆ¼n mĆ¼dĆ¼r? Bu soru TĆ¼rkiye’de her cepheden kendi meÅrebince dillendirilen ‘barıÅma’nın bƶlenidir.
Rojava’dan sonra barıŠmĆ¼mkĆ¼n mĆ¼dĆ¼r? Ä°ktidarın yapı-sƶkĆ¼me uÄradıÄı, parƧalandıÄı, komĆ¼n deneyimini yokladıÄı, baÅka bir toplumsal tahayyĆ¼lĆ¼n tarihe girdiÄi ve kendi zamansallıÄını inÅa ettiÄi ‘yeni dĆ¼nya’ giderek kendi alternatifini Ć¼retirken, Bakur KĆ¼rd’Ć¼nĆ¼ bundan azade ve ‘Misak-ı Milli iƧinde’ kapatma olarak gƶrmek mĆ¼mkĆ¼n mĆ¼?
Rojava’nın ‘ileri zamanı’nın gerisine dĆ¼ÅmĆ¼Å bir Bakur ƶne sĆ¼rmek mĆ¼mkĆ¼n mĆ¼? Sol ve entelijensiya bu soruya cevap ve tutum Ć¼retmekle mĆ¼kelleftir.
Rojava’dan sonra Bakur KĆ¼rd’Ć¼nĆ¼n devletin bĆ¼yĆ¼k kapatmasına boyun eÄmesi mĆ¼mkĆ¼n mĆ¼dĆ¼r? Bu soruların cevabı solcu- sosyalist iddiaları tutarlıysa Marksist olduÄunu iddia edenleri bekliyor. Buyurun!” (Hikmet Acun, 8 EylĆ¼l 2015, Birlik_hareketi@googlegroups.com)
[231] Murat Ćakır, “Biline: Bedelsiz BarıŠOlmaz”, GĆ¼ndem, 29 AÄustos 2015, s.13.
[232] Muharrem DemirdaÅ, “Åimdi Haberler…”, 29 AÄustos 2015… http://gezite.org/simdi-haberler/
[233] “Tayyip bey’e saygım sonsuz” vurgusuyla ekliyor Yavuz Bingƶl, “Bu Ć¼lkede 30 yıla yakındır mĆ¼zik yapıyorum. Binin Ć¼zerinde konser verdim. BarıÅın ve kardeÅliÄin altını ƧizmediÄim tek konserim yoktur... 90’lı yılların karanlık gĆ¼nlerinde sokak ortalarında faili meƧhuller varken gazeteler bombalanırken, Sapanca - Adapazarı - Ä°stanbul Ć¼Ć§geninde insanlar infaz edilirken, milyon dolarlarla bazı gazetelerde genel yayın yƶnetmenliÄi yapanlar, KĆ¼rt sorunuyla ilgili tek satır yazmazken alanlardaydım ve barıŠadına onlarca konser verdim. Hatta Samsun konserindeki konuÅmam nedeniyle DGM’de yargılandım. bugĆ¼n bu arkadaÅlar marjinal kanallarda solcu olarak geƧiniyorsa ben de Fidel Castro’yum.” (“Yavuz Bingƶl: Onlar Solcuysa Ben Castro’yum”, Radikal, 29 AÄustos 2015… http://www.radikal.com.tr/kultur/yavuz_bingol_onlar_solcuysa_ben_castroyum-1424112)
[234] “Bir 68’li olarak bĆ¼tĆ¼n protesto yĆ¼rĆ¼yĆ¼Ålerinde haykırdıÄımız ‘YaÅasın halkların kardeÅliÄi!’ sloganı, gƶrdĆ¼klerimden, duyduklarımdan sonra bana yetersiz gelmeye baÅladı… Bu sloganı deÄiÅtirmemiz, ‘YaÅasın halkların eÅitliÄi’ dememiz gerekiyor.” (IÅıl ĆzgentĆ¼rk, “KardeÅ DeÄil EÅitiz!”, Cumhuriyet, 7 Ekim 2015, s.7.)
[235] V. Ä°. Lenin’in, “MilliyetƧilik egemen sınıfa ƶzgĆ¼ bir hastalıktır. Ezilen ulus tabiatına gƶre devrimcidir,” saptamasını bir kez daha anımsatarak, ‘The Economist’de yayınlanan “Ćzyƶnetim Hayalleri - Ćzerklik PeÅindeki KĆ¼rtlerin Kendilerinden Destek Ä°steyen HĆ¼kĆ¼metle Dansı” baÅlıklı yazıda, KobanĆŖ sonrası pek Ƨok KĆ¼rt’Ć¼n artık TBMM’nin parƧası olmak istemediÄine dair izlenimler aktarıldı: “Dicle Nehri’nin kıyısında eski bir KĆ¼rt yerleÅimi olan Cizre’de bir aile, sınırın diÄer tarafındaki KobanĆŖ’de IÅÄ°D militanlarına karÅı savaÅırken ƶlen 20 yaÅındaki oÄulları Muhammed’in yasını tutuyor. Muhammed, KĆ¼rt gĆ¼Ć§lerin KobanĆŖ’de 26 Ocak 2015’de zaferlerini ilan etmesinden kısa sĆ¼re sonra ƶldĆ¼rĆ¼ldĆ¼. BaÅsaÄlıÄına gelen Molla Kasım adlı imam, ‘Cizre KobanĆŖ’de 17 Åehit verdi’ diyor. IÅÄ°D’e karÅı savaÅ, Pan-KĆ¼rt hissiyatı canlandırdı ve efsanevi KĆ¼rt Emiri Bedir Han’ın XIX. yĆ¼zyılın baÅlarında Osmanlı’ya karÅı ayaklandıÄı Cizre’de uzun zamandır devam eden isyankĆ¢rlıÄı alevlendirdi. Muhammed’in annesi Selma, ‘Cizre bizim, KobanĆŖ bizim, her ikisi iƧin de savaÅmak zorundayız’ diyor. ‘Muhammed’in polis aracına taÅ atmaktan bir yıl hapis yattıÄında 14 yaÅında olduÄunu aktaran annesi, ‘Ondan sonra PKK’ye katılmaya karar verdi,’ diye ekliyor.” (“KĆ¼rtlerin BirƧoÄu Meclis’in ParƧası Olmak Ä°stemiyor”, Cumhuriyet, 14 Åubat 2015, s.4.)
[236] Cemil Bayık ‘Azadiya Welat’daki kƶÅe yazısında, 6-7 Ekim olaylarında AKP’yi yıkacakken hĆ¼kĆ¼metin Abdullah Ćcalan’dan yardım istediÄini ve Ćcalan’ın buna engel olduÄunu ifade edip, “KĆ¼rt halkının ƶfkesi karÅısında Tayyip ErdoÄan ve AKP hĆ¼kĆ¼metinin dizleri titremiÅtir... Ä°mralı’ya gitmiÅler, Ćnder Apo’ya bu eylemleri durdurması iƧin ricada bulunmuÅlardır. Bu baÅvurular sonucu Ćnder Apo bir mesaj yayınlamıÅ; KĆ¼rt ĆzgĆ¼rlĆ¼k Hareketi’ne haber gƶndermiÅ, 6-7-8 Ekim KobanĆŖ direniÅiyle dayanıÅma serhildanları bƶyle durdurulmuÅtur. Yoksa KĆ¼rt halkı ƶldĆ¼rĆ¼len onlarca gencin intikamını alacak biƧimde serhildanı bĆ¼yĆ¼tecek ve AKP iktidarını yerle bir edecekti,” (“Cemil Bayık’tan TĆ¼rkiye’de Olay Yaratacak AƧıklama”, 9 Ekim 2015... http://www.durus24.com/haber/663/cemil-bayiktan-turkiyede-olay-yaratacak-aciklama) dedi!
Yorum Ekle