$type=slider$cate=5$meta=0$cate=4$show=home$rm=0

KALBÄ°M(Ä°Z) CÄ°ZRE’DEDÄ°R![*]

SÄ°BEL ƖZBUDUN-TEMEL DEMÄ°RER “Li vir aştĆ® dinivĆ®sĆ®ne!” [1] Sivas’ta yakılan BehƧet Aysan’ın, “Yok başka cehennem/ yaşıyorsunuz işte,”...




SİBEL ƖZBUDUN-TEMEL DEMİRER

“Li vir aştĆ® dinivĆ®sĆ®ne!”[1]

Sivas’ta yakılan BehƧet Aysan’ın, “Yok başka cehennem/ yaşıyorsunuz işte,” diye betimlediği coğrafya(mız)da gerƧeklerden sƶz etmek, insana ister istemez F. Nietzsche’nin, “Ben bu kulaklara gƶre bir ağız değilim,” sƶzĆ¼nĆ¼ anımsatır.
O hĆ¢lde turnusollerle dolu tarih(imiz)in gĆ¼ncel yarası Cizre meselesini irdelerken; Nietzsche’nin uyarısını bir an dahi “es” geƧmeden; OruƧ Aruoba’nın, “Ä°nsanca ƶzlemler dĆ¼nyaya uymuyorsa, bozuk olan dĆ¼nyadır; insanca ƶzlemler, değil”;[2] Yaşar Kemal’in, “Ä°nsan, evrende gƶvdesi kadar değil, yĆ¼reği kadar yer kaplar”; Can YĆ¼cel’in, “O Ƨocuklar, o yapraklar,/ o şarabi eşkiyalar/ onlar da olmasalar/ benim gayrı kimim var?” saptamalarını da aktarmamazlık etmeyelim…
Kuşku yok: Ä°nsanların ekmek almak iƧin dahi sokağa Ƨıkamadığı, elinde beyaz bayrakla evden dışarı Ƨıkan kadınlara ateş aƧıldığı, kĆ¼Ć§Ć¼cĆ¼k Ƨocukların keskin nişancılar tarafından babasının kucağında vurulduğu Cizre bir turnusol oldu.
Buna ihtiyaƧ da yoktu gerƧi! Ama bir kez daha milliyetƧi, Ä°slĆ¢mcı tayfanın nasıl da ortalığa kan ve irin bulaştırdığını bir kez daha gƶrmĆ¼ÅŸ olduk. Cizre yanıp yıkılırken -kıvırta kıvırta- bir şeyler geveliyorlardı.
“Ama”sız bir tek cĆ¼mle kuramamaları, ne olduklarını yeterince net sergiliyordu! Kolay mı, onlar yakmaktan yıkmaktan, kan dƶkmekten başka bir şey bilmeyen yaratıklar, medyada ve heryerdeki tetikƧilerdi…
“Cizre iƧin sƶylenmedik bir şey; haykırılmadık gerƧek kalmasın!” iƧtenliğiyle kaleme alacaklarımızı bu konuda “Ama”sız tek cĆ¼mle kuramayanlardan “Oh olsun” diyenlere uzanan yelpazedeki “insan(cık)”lar beğenmeyecek beğenmesine de; bu umurumuzda değil; hiƧ de olmadı!
Ve nihayet egemenlerin yine ve yeniden kaybettiği, kaybedeceği bir savaş olarak Cizre bizim, yani bu satırları kaleme alan -komĆ¼nist geleneğin takipƧilerinden- iki sıradan insan iƧin, Naziler karşısında direnen Varşova Yahudi gettosu, Stalingrad veya Frankistler karşısında Madrid’i savunanlar ya da Filistin’in Gazze’siyle aynıdır; bu hĆ¢liyle de hepimize, tĆ¼m insanlığa insan olmak ve kalmak gerƧeğini bir kez daha hatırlatmaktadır!

CÄ°ZRE NERESÄ°DÄ°R, NEDÄ°R?

BugĆ¼n Mağduristan’ın başkentidir -bir zamanlar alimler ocağı olan- Cizre...
Doğusunda Nusaybin, batısında Silopi, kuzeyinde Şırnak’la Ƨevrili Cizre Ƨok sıcak bir yeridir. Şırnak’ın en bĆ¼yĆ¼k ve bir o kadar gelişmiş ilƧesi olup, nĆ¼fusu Şırnak’tan bĆ¼yĆ¼ktĆ¼r. Dicle Nehri bu ilƧeyi ikiye ayırır.
Vakti zamanında saldırılara karşı, Dicle Nehri’nin suyu şehrin Ƨevresindeki hendeklere akıtılarak savunma yapıldığından, kent bir ada hĆ¢line gelirdi. Bu nedenledir ki kente, “ada” anlamına gelen “cezire” denmiş; Cizre adı, cezire sƶzcĆ¼ÄŸĆ¼nĆ¼n bugĆ¼n aldığı biƧimdir...
Tarih boyunca herkesin ele geƧirmek iƧin uğraştığı, Babil, Arap, Asur, Med, Pers, Selevkos, Sasani, Emeviler, Abbasiler, SelƧuklular gibi Ƨeşitli emir ve şeyhlikler ve Osmanlı Ä°mparatorluğu tarafından yƶnetilmiş Cizre, bir yanda Gabar, ƶte yanda Cudi’ye bakar.
Ä°nanışa gƶre tufanın ardından, Nuh Peygamber’in sular Ƨekildikten sonra karaya ayağını basıp, ikinci evini yaptığı yerdir. Mezopotamya’nın en eski yerleşim birimlerinden olan Cizre Ehmede Xane’nin, Ä°smail Ebulis’in, Bedirxanlıların kentidir.
Tor Kapısı mevkisinde yer alan “kesikbaş hazretleri tĆ¼rbesi” ve şifa hikĆ¢yesiyle de anılan Cizre’de Mem-u Zin tĆ¼rbesinin yanında, Nuh Peygamber’e mal edilen bir sandukanın olduğu tĆ¼rbe bulunmaktadır; ilk robotu yaptığı kabul edilen El CezerĆ®’nin tĆ¼rbesi de buradadır. Bunun hemen yanında, Cizre beyliği dƶneminden kalan kırmızı medrese bulunmaktadır. 
Ƈok eskilere dayanan tarihiyle, dĆ¼nyanın en eski kalelerinden birine sahiptir. Her yeri tarihtir. Guti imparatorluğunun eski başkentidir.
Tarihte ‘Bazibda’, ‘Bakarda’, ‘Bakarda Karday’, ‘Cezire’, ‘Ceziret-Ć¼l Ä°bni Ɩmer’ ve yƶre halkı tarafından ‘Cizir’ olarak anılagelmiştir; Doğu Roma dƶneminde ‘Dazebda’ adını taşıyan Cizre, burayı fetheden Hz. Ɩmer tarafından “CeziretĆ¼l Ä°bni Ɩmer” olarak adlandırılmıştır; bugĆ¼nkĆ¼ adı bundan tĆ¼remiştir.
BĆ¼tĆ¼n tarihĆ® ve kĆ¼ltĆ¼rel zenginliğiyle, yani dĆ¼nyada robotun ilk icat edildiği, aşk destanlarıyla Ć¼nlĆ¼, tasavvuf ve medeniyetin merkezi ve simgesiyken Cizre XXI. yĆ¼zyılın başında Kenan Evren’e rahmet okutturacak uygulamalarla hukukun rafa kaldırıldığı; insanların salt kentte yaşayan bir vatandaş oldukları iƧin devletin saldırısına uğradıkları ve bunun meşru gƶrĆ¼ldĆ¼ÄŸĆ¼; “dĆ¼zeni sağlamak” adına yasaların Ƨiğnendiği; Penguen medyasının gƶrmezden gelip, “terƶrist” ilan edilen bebeklerin ƶlĆ¼me terk edildiği bir kent olup Ƨıkmıştır!
Devlet katliamının olağanlaştığı ve halkın devlet terƶrĆ¼nden bıktığı kentte, akrepler, TOMA’lar, sivil polisler -eylem olsun olmasın!- her gĆ¼n Ƨarşıda, mahallelerde tur atar. Akrepler Ƨocukların attığı Ƨakıl taşlarını bahane ederek bĆ¼tĆ¼n mahalleyi gaza boğar. Polis evlere gaz bombası atıp Mehmet Uytun’ları ƶldĆ¼rĆ¼r. Ƈoğunluğun, neredeyse her ailenin bir yakını ya faili meƧhul kurbanıdır; ya dağda ƶlmĆ¼ÅŸtĆ¼r ya da zindandadır. Ancak, baskılarla boyun eğecek bir halk değildir Cizreliler…
Murathan Mungan’ın, “Ƈoğunuz bildiği gibi bu topraklarda her inkĆ¢rın ardında yakın ya da uzak tarihli toplu mezarlar yatar,” sƶzĆ¼yle betimlenmesi mĆ¼mkĆ¼n olan Cizre, delik deşiktir; yakılmış yıkılmıştır. (Polis araƧlarının plakasız dolaştığı kentteki emniyet mĆ¼dĆ¼rĆ¼ Hrant Dink cinayeti soruşturmasında “ÅŸĆ¼pheli” olarak ifade veren Ercan Demir’di…)
Hemen herkese Dersim (“Tunceli”) miydi? dedirten Cizre; bir yanıyla Gazze, bir yanıyla Kerbela, bir yanıyla Srebrenitsa’dır (kim bilir Kosova mı desek oraya?); ve de Belfast’tır…
Bizim neslin Dersim’i olarak anılması mĆ¼mkĆ¼n olan Cizre devlet gĆ¼Ć§lerince koca bir hapishaneye dƶnĆ¼ÅŸtĆ¼rĆ¼lmĆ¼ÅŸtĆ¼r; erzaksız, susuz, hastalarını hastaneye gƶtĆ¼remeyen, ƶlĆ¼lerini evde saklamak zorunda kalan!
Bu ƶzellikleriyle bir vicdan turnusolĆ¼dĆ¼r; vicdan(lar)ın sınavıdır Cizre...
Ya da gĆ¼nĆ¼mĆ¼z dĆ¼nyasında insanlığın ƶldĆ¼ÄŸĆ¼ sayısız yerden birisidir! Kolay mı? ZulĆ¼m altındaydı Cizre: Ambargo, abluka, keskin nişancılar, havan saldırıları, kan ve ateş...
Veya Ć¼zerinde devletin kent savaşı tatbikatı yaptığı direniş mekĆ¢nıdır; ƶzsavunmadır; siyasal ve sosyolojik gerƧekler iƧeren “ulusal” bir Ć§Ä±ÄŸlıktır!
Yapılanların, sƶylenenlerin, yazılanların asla unutulmayacağı; ƶldĆ¼rĆ¼len Ƨocukların, katillerin kĆ¢busu olacağı hakikĆ¢tin ta kendisidir!

OLANLARLA CÄ°ZRE’NÄ°N HƂLÄ°

Cizre, egemen şiddettin, linƧ saldırılarının cinnet boyutuna vardığı; sokağa Ƨıkma yasağı, saldırganlığı ve ablukasıyla bir yangın yeriydi; kelimenin tam anlamıyla bir insanlık dramı yaşanmıştı; Cizre’ye dĆ¼ÅŸen mermiler, top obĆ¼slerinin hedefinde en Ƨok, siviller vardı; ve de Ƨocuklar…
Cizre’deki uygulama askeri mantık olarak Ä°srail’in Gazze’de yaptıklarına benziyor; itirazı olan var mı? Ama ƶyle gƶrĆ¼nĆ¼yor ki Cizre son değil; Michel Foucault’nun, “Ä°ktidar, ƶncelikle boyun eğdirilmiş bedenler yaratmayı amaƧlar,” diye tanımladığı devletin, Cizre sonrasında ƶnĆ¼nde engel gƶrdĆ¼kleri başkaları var. Toplumsal muhalefet var. AlevĆ®ler, solcular liberaller, ateistler, sosyalistler var.
Coğrafyamızın iƧine girdiği savaş sarmalını halka karşı devlet terƶrĆ¼nĆ¼ artırarak ve faşist Ƨeteleri devreye sokarak Ƨƶzmeye Ƨalışmak, AKP’nin gĆ¼cĆ¼nĆ¼n değil, Ƨaresizliğinin ilanıdır. Ä°ktidarın bu Ƨabaları yalnızca halka karşı işlediği suƧların Ƨoğalmasına, dolayısıyla verecekleri hesabın kabarmasına neden olur. Cizre’de AKP bir bataklığa saplanmıştır ve bu bataklığı kanla kurutmak yalnızca miadını doldurmuş diktatƶrlerin projesi olabilir.
Kolay mı? Cizre’ye saldıran zihniyet, yoga merkezlerinde misyonerlik yapılmasın diye, Buda heykeli ve mĆ¼ziğini bile yasakladı!
Birbirlerine ve ƶlĆ¼lerine sarılarak hayata tutunan Cizre’de, savaş hĆ¢linde bile başvurulmaması gereken ağır hak ihlĆ¢lleri yaşanmıştır. Su, ekmek ve elektrik yoktu Cizre’de...
Ƈocukların katlinin meşrulaştırıldığı coğrafya; AKP devletinin yok etmeye Ƨalıştığı ilƧeydi. 
OlağanĆ¼stĆ¼ hĆ¢l veya sıkıyƶnetim hĆ¢linde uygulanan sokağa Ƨıkma yasağı sıradan bir uygulamaymış gibi sergilendi!
Siyasal iktidar olağanĆ¼stĆ¼ hĆ¢l rejimini olağan bir rejimmiş gibi sunup, kendi hukukunu ihlĆ¢l etti; gƶzlerimizin iƧine baka baka!
Ve nihayet verili durum TĆ¼rkiye’deki siyasal iktidarın totaliterleşmenin hangi boyuta ulaştığını gƶstermektedir!
Ahmet Ɯmit’in ifadesiyle, “IrkƧı, dinci, cinsiyetƧi olması fark etmez, faşizm, nefretin ƶrgĆ¼tlenmiş hĆ¢lidir”; ve “KĆ¼rt halkı, Cizre’de yaşananları unutmaz,”[3] notuyla eklemektedir Ergun Babahan, “6-7 EylĆ¼l olaylarının KĆ¼rt versiyonu devrede… 6-7 EylĆ¼l olayları hakkında yıllar sonra gazeteci Fatih GĆ¼llapoğlu’na konuşan emekli general Sabri Yirmibeşoğlu, ‘6-7 EylĆ¼l de bir Ɩzel Harp işidir. Muhteşem bir ƶrgĆ¼tlenmeydi. Amacına da ulaştı’ demişti. BugĆ¼n benzer saldırıların KĆ¼rt yurttaşlara karşı gerƧekleştiğini gƶrĆ¼yoruz”![4]
Bu kadarla sınırlı değil; Cizre ilƧesi, 100 yıl ƶnce de, 1915’in benzer bĆ¼yĆ¼k acılarına sahne olmuştu. Raymond Kevorkian’ın ‘Ermeni Soykırımı’ yapıtında[5] işaret ettiği gibi, 1915 Ermeni Soykırımı sĆ¼reci başladığında en ağır darbeyi alan yerlerden biri Diyarbakır Vilayeti’ne bağlı, Mardin Sancağı iƧinde yer alan Cizre’ydi. Patrikhane’nin yaptığı nĆ¼fus sayımına gƶre 12 yerleşimde 4 bin 281 Ermeni yaşadığı Cizre, Mardin sancağının en yoğun Ermeni nĆ¼fusuna sahipti. 2.716 Ermeni’nin yanı sıra Hıristiyan olmakla birlikte KĆ¼rtleşmiş 1565 gƶƧebe Ermeni de bƶlgede bulunuyordu.
Ä°ttihat ve Terakki mebusu olan PirinƧƧizade Feyzi’nin KĆ¼rt aşiretlerine “dini vecibe”lerini hatırlatarak kƶylĆ¼leri kışkırttığı gƶrgĆ¼ tanıkları tarafından ifade edilirken, bƶlgede yĆ¼kselen bir slogan da anımsanıyordu: “Ey Allah’ım Ƨocukları yetim kalsın, karıları dul kalsın ve malları MĆ¼slĆ¼manlara kalsın!”[6]
Acıları Ƨok eski olan Cizre’nin bugĆ¼nĆ¼nde, 12 EylĆ¼l mevcut sistem ile sĆ¼rĆ¼yor ve yakılan/ yıkılan evler, anadilini konuştuğu iƧin ƶldĆ¼rĆ¼lenler, Mustafa Kemal bĆ¼stĆ¼ ƶptĆ¼rĆ¼lenlerle somutlanıyordu…
Kim ne derse desin: Cizre’de olup da bitmeyeni kƶtĆ¼lĆ¼ÄŸĆ¼n sıradanlığı ile aƧıklayabiliriz! (“Delilik, aynı şeyi defalarca yapıp farklı sonuƧ beklemektir,” diye boşuna dememişler…)
Burada bir parantez aƧalım: Teorik olarak “devlet vatandaşına zulmetmez”(miş), “devlet sivilleri ƶldĆ¼rmez”(miş), “devlet suƧ işlemez”(miş), “devlet bireyin işlediği suƧları suƧluların ailelerine, Ƨoluk Ƨocuklarına mal etmez”(miş), “devlet şahısların malına mĆ¼lkĆ¼ne gƶz dikmez”(miş), “devlet savaşta bile hukuksuzluk yapmaz”(mış) yalanlarının yerle yeksan olduğu ve Levent Gƶk’Ć¼n dahi, “Cizre’de neler olup bittiğini bilemiyoruz. Ɩğrenmek istiyoruz, Ć¶ÄŸrenemiyoruz. Ć‡Ć¼nkĆ¼ Cizre’de elektrik yok, internet bağlantısı yok, haberleşme yok,”[7] dediği Cizre’de uygulanan, kitlesel ev hapsidir. Sokağa Ƨıkma yasağı dediğin, darbe dƶneminde dahi gĆ¼nĆ¼n belirli saatlerinde uygulanırdı. Ama bunun beteri gƶrĆ¼ldĆ¼/ yaşandı Cizre’de…
Bu kadar da değil; artısı da var: Coğrafyamız nice darbeler, OHAL koşulları gƶrdĆ¼ ama bir şehrin devlet tarafından gĆ¼nlerce ablukaya alınışına, doğu/ gĆ¼neydoğudaki (yani KĆ¼rt illerindeki) bir şehrin otobĆ¼s firmalarının Ć¼lkenin batısına bir gĆ¼n boyunca seyahat edememesine tanık olmadı.
GĆ¼nlerce ateş altındaki Cizre’de silah sesleri hiƧ kesilmedi, ana caddeler zırhlı araƧlarca işgal edildi. Yaralıların tedavisine, ƶlĆ¼lerin de gƶmĆ¼lmesine izin verilmedi. Sokağa Ƨıkma yasağına hazırlıksız yakalanan vatandaşın evindeki erzak bitmesine rağmen, ekmek dahi alamadı. Yurttaşlar kendi evinde dahi gĆ¼vende değildi; zira her hayat belirtisine kurşun sıkılarak karşılık veriliyordu. Hastaneler abluka altındaydı, erişim yoktu, hastalar ƶlĆ¼me terk edilmişti. GSM şirketleri daha ƶnce KĆ¼rt illerindeki operasyonlarda olduğu Ć¼zere yine hizmet kısıtlamasına gitti.
Ƈok sayıda tank, panzer, top ve zırhlı araƧla binlerce polis, asker ve ƶzel harekĆ¢t timlerinin sevk edilip, konuşlandıkları ve kelimenin tam anlamıyla dĆ¼ÅŸman hukuku uygulanan Cizre’de feci olaylar yaşandı.
Ä°srail’in Filistin’lilere uyguladığı ambargoya benzer baskı, tehdit ve saldırılar sƶz konusuydu. Oysa savaşın bile kuralları vardı/ olmalıydı; ƶlĆ¼ler gƶmĆ¼lĆ¼r, kadınlara, Ƨocuklara saldırılmazdı.
Cizre, kaƧ-AK saray ve AKP’nin ƶzel olarak gƶrevlendirdiği kolluk gĆ¼Ć§lerince abluka altına alınarak, hakikĆ¢tin taammĆ¼den katledildiği icraatıyla “dĆ¼ÅŸman hukuku” uygulamasının ucube bir ƶrneğini teşkil etti.
Evet, Başbakan Davutoğlu “Cizre’de ƶlen sivil yoktur” dese de Ƨocukların serƧe gibi avlandığı ilƧede gĆ¼nler sĆ¼ren bir vahşet yaşandı; ancak KĆ¼rt halkı AKP despotizmi, faşist uygulamaları karşısında diz Ƨƶkmedi. Direniş yeni evresiyle karşımıza dikildi.
Ve kimsenin inkĆ¢r edemeyeceği Ć¼zere, Dante’nin tasvirindeki, “Cehennemin en dibi”ni andıran Cizre’deki ƶlĆ¼mlerden devlet sorumluydu, asli suƧ devlete ve ona hĆ¢kim olan iktidara ve ona gĆ¼dĆ¼mlĆ¼ pasif iktidara (muhalefete) aitti.
Boyun eğmemek, teslim olmamaktı Cizre ve bu hĆ¢liyle de Malcolm X’in, “ZulĆ¼m kısmak istediği sesi nĆ¢ra yapar. Ve bazı ƶlĆ¼ler, yaşayanlardan daha yĆ¼ksek sesle konuşur,” saptamasını doğruluyordu.

ONLARIN MEDYASI VE DƖRT CİZRE HABERİ

Cizre yolunda polisin, devletin bakanına geƧit vermediği ve “olağanĆ¼stĆ¼ savaş hĆ¢li”nin yaşandığı kentte olanlar ana akım medyada sansĆ¼rlenirken; Gezi/ Haziran’da “hiƧbir şey televizyonda anlatıldığı gibi değil” diye haykıran(lar); iş Cizre olunca, “Ä°syan edersen devletin sopasını yersin,” diyorlar; bu iki yĆ¼zlĆ¼lĆ¼k karşısında ağzımız aƧık kalıyor gerƧekten!
Bu zulĆ¼m de, onların medyasının ikiyĆ¼zlĆ¼lĆ¼ÄŸĆ¼ de tarihe geƧecek; insanlıktan Ƨıkanların tarihine bir utanƧ notu daha dĆ¼ÅŸĆ¼lecek; aşağıdaki asla unutulmayacak haberlerle!
Birinci haber!
“Cudi mahallesi aşkın sokakta yaşayan 8 Ƨocuk annesi Maşallah Edin, resmi nikahı olmayan gelini Zeynep Taşkın ve 11 aylık torunu Berxwedan ile beraber, Habur sınır kapısında bekletilen eşi ile konuşabilmek iƧin sabit telefonun bulunduğu komşularının evine gitti. Gece saat 22.00 sıralarında telefonla konuştuktan sonra evlerine dƶnmek Ć¼zere sokağa Ƨıkan aile keskin nişancıların hedefi oldu.
VĆ¼cuduna isabet eden kurşunla yaşamını yitiren Zeynep Taşkın, kucağındaki bebeği ile yere yığıldı. Katledilen gelinini ve seken kurşun şarapnellerinin ayağına isabet ettiği torununu komşusunun bahƧesine Ƨekmeye Ƨalışan kayınvalidesi Maşallah Edin de keskin nişancılarca vurularak katledildi.
Can veren kayınvalide ve gelini ile yaralanan bebeği sokaktan kurtarmaya Ƨalışan Ayşe Edin ile Ekrem Dayan isimli yakınları da keskin nişancılarca vurularak yaralandı.
Sait Nayıcı isimli 16 yaşındaki Ƨocuk ise, kasaphane civarında yine keskin nişancıların hedefi olarak, can verdi.
Yine Nur mahallesinde, Ä°dil caddesi’ne yakın bir sokakta bulunan Eşref Edin, zırhlı araƧtan sıkılan kurşunla yaşamını yitirdi.”[8]
Ä°kinci haber!
“Şırnak’ın Cizre ilƧesinde 8. gĆ¼nĆ¼ne giren sokağa Ƨıkma yasağında 12 EylĆ¼l 2015 gecesi keskin nişancılar tarafından vurulan 14 yaşındaki BĆ¼nyamin Ä°zci hastahaneye gƶtĆ¼rĆ¼lemediği iƧin hayatını kaybetti.
12 EylĆ¼l 2015 gecesi Selman Ağar adındaki 10 yaşında bir Ƨocuk keskin nişancılar tarafından vurulmuş ve gĆ¼Ć§lĆ¼kle hastaneye gƶtĆ¼rĆ¼len Ağar’ın hastanede hayatını kaybettiği belirtilmişti.”[9]
ĆœĆ§Ć¼ncĆ¼ haber!
Cizreli olan Şırnak Tabip Odası Başkanı Azad Karagƶz, 9 EylĆ¼l 2015 gecesi 2 Ƨocuğu ve hamile eşiyle birlikte Cizre’den gizlice kaƧtıklarını sƶyledi. Olaylardan ƶnce buğday hasadı yapıldığını ve insanların buğdayları kaynatıp yediğini sƶyleyen Karagƶz, “İƧecek ve su yok. Olan az miktardaki su da bebeklere iƧiriliyor. Ä°nsanlar susuzluktan kırılmak Ć¼zere. Evler arasında dayanışma da sağlanamıyor. Ć‡Ć¼nkĆ¼ kimse kimsenin yanına gidip gelemiyor,” dedi. 
“Bir Ƨatışma değil, toplar atılıyor, hiƧbir şey televizyonlarda anlatıldığı gibi değil, sesimizi duyurun” diye isyan eden Karagƶz, 20’nin Ć¼zerinde sivil ƶlĆ¼mĆ¼n olduğunu kaydetti. Sokağa değil, balkon ve pencereye Ƨıkmanın yasak olduğunu sƶyleyen Karagƶz, “Ben Cizre’de 90’ları yaşadım. Bƶyle bir eziyet gƶrmedim. Bƶyle devam ederse onarılamaz şeyler olacak” diye konuştu.[10]
DƶrdĆ¼ncĆ¼ haber!
Cizre’de ekmek almaya giderken vurulan ve sokağı Ƨıkma yasağı nedeniyle cesedi sabaha kadar sokakta kalan 74 yaşındaki Mehmet Erdoğan’ın geƧimin sağlamak iƧin Ƨƶpten hurda toplayıp 10 liraya sattığı ortaya Ƨıktı. Mehmet Erdoğan, Cizre’de yasak sĆ¼rerken “Ben yaşlıyım, bana kimse bir şey yapmaz” diyerek evden Ƨıkmıştı.[11]
Bu kadarı bile Cizre’deki terƶrist devlet gerƧeğinin deşifresine yetip artsa bile, devam edelim…

CÄ°ZRE’DE TERƖRÄ°ST DEVLET GERƇEĞİ

Karl Marx’ın, “Siyasal iktidar denen şey, bir sınıfın bir başka sınıfı ezmek amacıyla ƶrgĆ¼tlenmiş gĆ¼cĆ¼nden başka bir şey değildir”; Max Stirner’in, “Devlet, kendi şiddetine hukuk; bireyinki ne ise suƧ adını verir”; SelƧuk KozağaƧlı’nın, “Hukukun adaletle ilgisi yoktur; hukuk bir yƶnetme aracıdır,” sƶzleriyle betimlenen kapitalist devlet; Başbakan Davutoğlu’nun, “Cizre’de tek bir sivil kayıp yok,”[12] dediği zorba manipĆ¼lasyondur; Beyaz bayraklarla Cizre’ye yĆ¼rĆ¼meye Ƨalışanlara, polis tarafından gaz bombası atılmasıdır!
Evet egemenler kabul etmese de tarih boyunca en bĆ¼yĆ¼k terƶrist(ler) devlet(ler)dir. Ve T.C. bir istisna değildir!
“Nasıl” mı? Sadece bir haber bile yeter de artar!
“4 EylĆ¼l 2015’de sokağa Ƨıkma yasağı ilan ederek Cizre’ye saldırı başlatan Şırnak Valisi Ali Ä°hsan Su’nun İƧişleri Bakanlığı’na gƶnderdiği 2 sayfalık yazıda, ‘kent genelinde artan terƶr ve toplumsal olaylara daha etkili mĆ¼dahale ve olaylarla daha etkin mĆ¼cadele edebilmek iƧin emniyetin personel ve araƧ bakımından takviye edilmesine ihtiyaƧ duyulduğunu belirtti’. Valinin istekleri, ‘42 Kobra, 20 silahlı Ejder, 170 Shortlan, 50 TOMA, 20 silahlı/zırhlı kepƧe, 1 helikopter, 3 Ä°HA, 60 zırhlı Ford Ranger, 2 bin polis daha gƶnderin,’ oldu”![13] Bunların hepsi, 140 bin nĆ¼fuslu bir ilƧe iƧin!
Vali ve “demokratik” denilen devletinin, bunlarla Cizre’de ne yaptığı sağır sultanın bile bilgisi dahilinde!
Bu noktada V. Ä°. Lenin’in, ‘Devlet ve Devrim’de “Demokrasi yalnızca biƧimsel eşitlik demektir,”[14] saptamasını asla “es” geƧmeden; iki şeyin daha altını Ƨizmeliyiz:
Birincisi Slavoj Zizek’den: “Kapitalizm, artık kendi demokratik kurallarıyla dahi işleyebilecek durumda değildir.”[15]
Ä°kincisi de Samir Amin’den: “Kapitalizm dĆ¼nyamızı artık savaş konjonktĆ¼rĆ¼ olmadan yƶnetemez durumdadır.”
SĆ¼rdĆ¼rĆ¼lmez kapitalizmle malĆ»l coğrafyamızda herkes her an terƶrist ilan edilebilir; bu gerƧeği gƶzĆ¼mĆ¼zle gƶrdĆ¼k. Vatandaş Ali Ä°smail’in tekmelenerek ƶldĆ¼rĆ¼lmesini de, vatandaş Ethem SarısĆ¼lĆ¼k’Ć¼n gĆ¼ndĆ¼z vakti vurulmasını da sahiplendi bu devlet. Hrant Dink’in katilleri de nasıl korunuyor hep beraber tanık olduk.
Ve onların medyası, Ä°stanbul Kabataş’ta gĆ¼pegĆ¼ndĆ¼z baÅŸĆ¶rtĆ¼lĆ¼ bir kadın ile bebeğinin tartaklanıp Ć¼zerlerine işendiği yalanını aylarca enjekte etti ve hĆ¢lĆ¢ bu medyanın haberlerine inanmamız bekleniyor!
Ä°nsanlıktan Ƨıkmış ƶzel harekĆ¢tƧıların faşist fantezilerine kurban edilen Cizre, bir EylĆ¼l ƶncesi iƧin laboratuvar seƧilmişti; “yeni” Kenan Evren’imiz devreye girip, başkanlığıyla her yeri Cizre’ye Ƨevirme provası yapıyordu; Cizre’nin başına Tansu Ƈiller’li gĆ¼nlerde gelenler tarihin kayıtlayken…
Nihayet ‘CNN TĆ¼rk’de Diyarbakır Baro Başkanı Tahir ElƧi’nin, “Darbesinde, OHAL dƶneminde bile bƶyle bir sokağa Ƨıkma yasağı olmadı,” dediği Cizre’de bir kez daha gƶrdĆ¼ÄŸĆ¼mĆ¼z şey, 6-7 EylĆ¼l’lerin, Madımak’ların, 1992 Cizre Newroz’unda yaşananların tarih değil, gĆ¼ncel olmaya devam ettiğiydi…
Cizre’de yaşananlar, devletin halkla ilişkilerinde her şeyin eski tas eski hamam olduğunu gƶsterdi bir yanıyla da…
GeƧen onlarca yılda hiƧbir yapısal ilerlemenin yaşanmadığını...
Hatta yĆ¼zlerce yılda: Devletin Yavuz Sultan Selim’in zihniyetiyle yƶnetilmeye devam ettiğini ve kendi dayatmalarına boyun eğmeyenleri sĆ¼rĆ¼ndĆ¼rmekte tereddĆ¼t etmediği…
Adeta kĆ¼Ć§Ć¼k bir Saraybosna, bir Gazze ƶrneğiydi Cizre’de yaşananlar…
O hĆ¢lde kesif devlet terƶrĆ¼ne maruz bırakılan coğrafyada Belediye Başkanı Leyla Ä°mret’in, “Biz buradan TĆ¼rkiye’ye karşı bir iƧ savaş sĆ¼rdĆ¼rĆ¼yoruz,” saptaması neden bu kadar abartılıyordu ki?
Hem devlet terƶrĆ¼, “Qui non est nobiscum, adversus nos est/ Bizimle olmayan, aleyhimizde demektir,” biƧiminde tanımlama, Cizre’de uygulan da bu değil miydi?
AKP milletvekili ve kalemÅŸĆ¶rĆ¼ Orhan Miroğlu’nun bile, “Meselenin insani boyutunu, olmuşsa eğer hak ihlĆ¢llerini elbette konuşabilir ve sorgulayabiliriz,”[16] itirafını dillendirmek zorunda kaldığı; Ergun Babahan’ın, “En korkunƧ terƶr devlet terƶrĆ¼dĆ¼r… Cizre’de sadece devletin gĆ¼cĆ¼ gƶsterilmiyor, nankƶrlĆ¼k yaptığı dĆ¼ÅŸĆ¼nĆ¼len bir halka bedel ƶdetiliyor”;[17] Levent Kƶker’in, “Devletin temel gƶrevinin suƧların fĆ¢illerini yakalayıp yargı ƶnĆ¼ne Ƨıkarmak olduğunu, bunu yaparken de hukuka bağlı kalması gerektiğini şiddetli bir vurgu ile, Ć¼stĆ¼ne basa basa hatırlatma ihtiyĆ¢cı duyuyorum,”[18] notlarını dĆ¼ÅŸtĆ¼ÄŸĆ¼ Cizre iƧin tek cĆ¼mle yetiyor: Ortada devlet terƶr var! On yaşında kız Ƨocuğunun ƶldĆ¼rĆ¼lmesinin bir aƧıklaması olamaz/ olamaz! Ä°ster hendek kazılsın, ister başka bir şey yapılsın, on yaşında bir kızın ƶldĆ¼rĆ¼lmesi kabul edilemez!
Cizre’de bir gĆ¼n sokağa Ƨıkma yasağı uygulanıp, hastane devlet tarafından kapatılıyorsa, “kamu dĆ¼zenini koruyoruz” denilemez!
DĆ¼ÅŸĆ¼nĆ¼n ki hafta boyunca evden adımınızı atamıyorsunuz, balkona Ƨıkanlara bile keskin nişancılar ateş ediyor. Ekmek yok, şu yok. Hayat yok. Nerede kamu dĆ¼zeni?
Bunun aƧıklanabilir hiƧbir tarafı yok! (Ä°stanbul’da bunu yapabilir misiniz?)
Bu bir cinnet hĆ¢lidir. Bu cinnet hĆ¢lini savunan herkes tedaviliktir.
Bir halkı bƶyle dışla, işyerlerine saldır, ƶlen Ƨocuklarına “iyi olmuş” diye kostaklan...  IMC’ye canlı bağlanan Sibel Yiğitalp’in aktardığı Ć¼zere, polislerin sĆ¼rekli “Bu gece sizin son geceniz” anonsunu geƧtiği Cizre’de; devlet, kendi yasalarını da Ƨiğneyip, aleni olarak -fĆ¼tursuzca- suƧ işlemiştir…
“Naptı lan size bu devlet?” mi dediniz?!
Cizre! deriz… Ardında da Dersim, Ƈorum, Maraş, Sivas, RoboskĆ®, Reyhanlı vd’leri diye ekleriz!

CÄ°ZRE’YE DAÄ°R TEPKÄ°(SÄ°ZLÄ°K)LER VE TAVIR(IMIZ)

Jorge Luis Borges’in, “DiktatƶrlĆ¼k rejimleri, baskı, biat ve gaddarlık doğurur. Ama en kƶtĆ¼sĆ¼, aptallığı yaygınlaştırmasıdır,” saptamasına; Wilhelm Reich’ın, “Kitleler aldatılmadı, faşizmi arzuladılar,” sƶzĆ¼nĆ¼ eklediğinizde Cizre (ile ulusal mesele) konusundaki tepki(sizlik)leri yerli yerine oturtabilirsiniz.
Kolay mı? “… ‘Hepiniz Ermenisiniz’ Ć§Ä±ÄŸlıklarıyla Cizre halkına karşı saldırıya geƧen polisler ırkƧı zihniyetlerini ortalığa saƧtılar. Kuşkusuz, memleketin cumhurbaşkanının ‘Afedersiniz Ermeni’ ifadesini sarfettiği bir yerde aşağıdakilerin bu ifadeyi tercĆ¼me ederek, durumdan vazife Ƨıkarmaları da doğal oluyor. Aslında sarfedilen bu sƶzler, Cizre’de neler olup bittiğinin de ƶzĆ¼nĆ¼ su yĆ¼zĆ¼ne Ƨıkarıyor.
TĆ¼rk ırkƧı şovenistinin ve onun etrafında dolaşabilenlerin zihnindeki dĆ¼ÅŸman Ermeni’dir, muktedire karşı direnen kim varsa o da Ermeni’dir. Bir ırkƧının ilk işi direniÅŸĆ§inin sĆ¼nnetli olup olmadığına bakmak olur. Ƈok meraklıdır bu konuda. Ermeni halkını 1915 soykırımıyla Anadolu’dan yok edip, malını mĆ¼lkĆ¼nĆ¼ gaspetmek yeterince tatmin etmemiş olacak ki dĆ¼ÅŸmanı Ermenilikle ƶzdeşleştirir.”[19]
Ayrıca, “KĆ¼rtler kardeşimizdir. PKK Ermeni’dir, bu Ermeni dƶllerinin peşinden gitmeyin. Artık uyanın,” diyorlar. KĆ¼rt’Ć¼n insan olduğunu kabul etmeye başlayanların(?), Ermeni’nin de insan olduğunu Ć¶ÄŸrenmesi uzun sĆ¼recek gibi gƶrĆ¼nĆ¼yor. Tabii daha bunun Yahudi’si, Rum’u falan da varken!
Bu sefer de “pek vatansever”(!) ama askerden kaƧmak iƧin elinden geleni ardına koymayan tiplerin alkışları eşliğinde katliam yapılan Cizrelilerin evi, mahallesi, kenti yıkıldı. Ƈocukluğu, başını yastığa koyup uyuduğu, karnını doyurduğu mekĆ¢ndı orası!
Ä°stanbul, Ankara, Ä°zmir’deki… Karadeniz, Ege, İƧanadolu veya Akdeniz’dekiler; gĆ¼n boyunca aƧ, susuz, evladının cesediyle camdan bile dışarı bakamadan yaşadın mı hiƧ?
Trafik sıkıştığında saniyede korna Ƨalan; elektrik kesildiğinde buzluktakiler ya bozulursa diyen; kredi aldık bizim oğlan bedelli yapacak diye sevinen; Almanya’daki teyzeme gideceğim vize alamıyorum diye ağlayan; Cizre yapılanlar iƧin ne diyorsunuz?
Bu katliamları alkışlayanlar her zaman ezilmeye mahkĆ»m yaşayacak; “Devletim Ƨok yaşa” diye Ć§Ä±ÄŸÄ±racak; başkasının kendisiyle eşit haklar istemesine karşı Ƨıkacak; kƶlelikleri sĆ¼recek…
Nihayet unutmayın: Devletin sınırsız ve denetlenemeyen gĆ¼cĆ¼ne gĆ¼zellemeler yapanlar; Cizre sizin eserinizdir…
Cizre yanarken suskun kalan yarın konuşsa da hiƧbir bir kıymeti olmayacaktır; susmak cinayete ortaklıktır; kimileri Cizre iƧin kĆ¼fretmeden konuşmakta (yazışmakta) zorlanıyorlar ki, bunlar da faşistlerdir. Malum, onlar gerƧekle yĆ¼zleşince hep kĆ¼frederler…
Ƈoğunluğun nefret ettiğini “iddia” ettiği Ä°srail’in ağzı ve pratiğiyle konuştuğu coğrafyamızda, Cizre, toptan havaya uƧurulsa alkışlayacaklar varken; aynı olaylar Filistin’de olsa ağlayacak olan Rabiacı sizler, ƶlĆ¼lere kimlik sormayı ne zaman bırakacaksınız da tekrar insan olduğumuz gĆ¼nlere dƶneceğiz? BugĆ¼n olmasa ne zaman bu kadarı da artık fazla diyebileceksiniz?
Evet, her zaman bir bahane bulunur, bahane bulmak dĆ¼nyanın en kolay şeyidir. Ama ƧƶzĆ¼m değildir!
Her şeyden vazgeƧtik. Ya katledilen bebeler? “Ailesi dikkat etseydi… Sokağa Ƨıkmasalardı… Polise taş atmasalardı… Elinde silah vardı” diyerek bu ayıbı ortadan kaldırabileceğinizi mi zannediyorsunuz?
Ä°rlandalılar karşısında tuzu kuru Ä°ngiliz, Filistinli karşısında tuzu kuru Ä°srailli, siyahlara karşı gĆ¼ney Afrikalı apartheid yanlısı bir beyaz ne sƶylĆ¼yorsa ve yazıyorsa; hangi “terƶr edebiyatı”na sarılıyorsa aynısı yapanlar! Bu kadar mı kƶrsĆ¼nĆ¼z? Benzerini Gezi’de, Haziran gĆ¼nlerinde yaşamadık mı? Polis olmadığında gayet barÄ±ÅŸĆ§Ä±l geƧen eylemler, polisin mĆ¼dahalesiyle savaşa dƶnmedi mi? 
Sen orayı ablukaya alır, operasyon dĆ¼zenler, mĆ¼dahalede bulunursan karşındaki de karşılık verir. Ä°nsanlar evlerinde ƶlĆ¼mĆ¼ bekleyemezler, nasıl ki Gezi’dekiler de polise karşı tepkisiz kalıp gaz fişeklerinin kendilerini vurmasını beklemedilerse. Tabi Gezi’de tankla, topla, tĆ¼fekle saldırılmadığı iƧin sonuƧları bƶyle olmadı. 
Cizre, TĆ¼rk(iye’nin) akıl tutulmasının zirvesiyken; insanların ne kadar ikiyĆ¼zlĆ¼ ve duyarsız olduklarını bize gƶsterdi; canımız yandı. Biliriz sƶmĆ¼rgeci iƧin sƶmĆ¼rge insanının -canının- bir kıymeti yoktur. ƖldĆ¼rĆ¼len her sƶmĆ¼rge insanı mutlaka suƧlu ve bunun aksini iddia etmek de “vatan hainliği”dir; “Bir Ƨıplağı bin zırhlı soyamaz,” diyen Bulgar atasƶzĆ¼nĆ¼ doğrulayan 140 bin nĆ¼fuslu Cizre’nin onbinlerce Ƨocuğu ya da hepsi yarınlarda nasıl olabilir?
2015 EylĆ¼l’Ć¼nde bir halka bunları reva gƶrebilmek, 1527’lerde, 1915’lerde, 1938’lerde, 1990’larda yapılanları benimsemek ve sĆ¼rdĆ¼rmektir.
Kolay mı?
Elektriği suyu kesilse de; ekmeksiz de kalsa; kafasını kapıdan Ƨıkaran vurulsa da; yaralılar dĆ¼ÅŸtĆ¼kleri yerde kalsa da; sokaklarında “gĆ¼venlik” gĆ¼Ć§lerinin “Sizleri ƶldĆ¼receğiz” anonsları yankılansa da; gĆ¼nlĆ¼k hayatın donakalsa da; XXI. yĆ¼zyılda Kerbela hissi uyandıran; insanların susuzluktan kavrulduğu; hamile, hasta, Ƨoluk Ƨocuk demeden topyekĆ»n devletin tasallutuna maruz kalan; mĆ¼tedeyyinlerin  “hoşgƶrĆ¼ dini” olduğu iddia edilen Ä°slĆ¢m kardeşliğine metelik vermediği, suyun Batı tarafında yaşayanların bĆ¼yĆ¼k bƶlĆ¼mĆ¼nĆ¼n şom bir “Oh olsun” sevinciyle ellerini ovuşturduğu Cizre, direnmeye devam edecek; bu uğurda yok olması gerekse dahi, direnecek...
Ć‡Ć¼nkĆ¼ tarihe not dĆ¼ÅŸĆ¼yor TĆ¼rkiye’nin Filistin’i, ƶlĆ¼mle yaşamı ayıran Ƨizgiyle…
“Yakın, yıkın, bitirin, ƶldĆ¼rĆ¼n, gebertin! Ne mutlu TĆ¼rk’Ć¼m diyene kadar vurun! vs…
Sallamak kolay! Vatan-millet-Sakarya muhabbeti de! Siz askere gitmemek iƧin bedelli yolunu gƶzleyenler…
Gezi/ Haziran gĆ¼nlerinde polis vahşetini gƶrĆ¼p/ yaşadıktan sonra ‘Polis ƶlĆ¼rse Ć¼zĆ¼lmem,’ deyip, ardından da şimdi ‘Askerimiz polisimiz’ diye yırtınan ikiyĆ¼zlĆ¼ler!
Zulme uğrayan, katledilen KĆ¼rtler olduğunda başını ƶte tarafa Ƨevirenler, kafalarını kuma gƶmenler... AraƧlarını, pencerelerini bayraklarla donatanlar...
HiƧ bir şeyin artık eskisi gibi ol(a)mayacağını gƶsteren Cizre bu gĆ¼nleri de atlatır. Ama sizin bu barbarlığınız, ikiyĆ¼zlĆ¼lĆ¼ÄŸĆ¼nĆ¼z baki kalır, unutulmaz.
Sırf  Cizre’ye bakarak bile, sırtını yasladığı Ƨoğunluktan farklı olanlara, yani Ermenilere, AlevĆ®lere, ve kendisine muhalefet edenlere ne yaptığı gƶrĆ¼lebilir bu devletin.
Bu bir milattır; dayanmanın/ direnmenin doruğudur; ipleri koparacak noktadır ve zalim devlete karşı direnen halkın yaşadığı “Cizre ƶnce Cizrelilerindir”.
KobanĆŖ’nin kardeşi Cizre halkı susmaz, KĆ¼rt halkı da direnmeye devam ederken; Cizre’ye, reva gƶrĆ¼lenleri, hiƧbir vicdan sahibinin kabullenmesi mĆ¼mkĆ¼n değil.
Ancak bugĆ¼n gĆ¼Ć§lĆ¼ silahları ellerinde tutanlar, iktidar sarhoşluğuyla istediği kadar hakikĆ¢ti gizlemeye Ƨalışsın, gerƧek er ya da geƧ ortaya Ƨıkacaktır.
Biz “TĆ¼rk” olarak Cizre’deki devlet terƶrĆ¼nĆ¼ alkışlayan “TĆ¼rkleri” anlamıyoruz; anlamak da istemiyoruz. Bu kin ve ƶfkeye “akıl sır” erdiremiyoruz.
Başka insanların geleceğini tayin etme, ona ilişkin tasarruflarda bulunma hakkını kimden alıyorlar?
HĆ¼manist geƧinenlerin, “Ama KĆ¼rtler/ama terƶr…” diye başlayan cĆ¼mlelerini duymak istemiyoruz.
Cizre’de de alnımıza Ƨalınan bu kara lekeyi kabullenemiyoruz.
12 EylĆ¼l’Ć¼n lanetinden kurtulmak iƧin Ƨabalarken, Cizre’yi “kahramanlık destanı” olarak sunanları affedemiyoruz.
HiƧbir hafıza Cizre kĆ¢busunu unutturamayacak; bu zulmĆ¼ meşrulaştıramayacak!
Ä°nsan(lığım)ızı Ć§Ć¼rĆ¼ten nefretten; kalb(imiz)i kurutan ƶfkeden; habis ırkƧılık ayıbından (ki bu sƶz Ƨok hafif kalır) nasıl kurtulacağız?
Cizre utancı hepimizin ruhuna işledi.
Bunun hesabı verilmeli.
Birileri/ veya bir şeyler coğrafyamıza utanmayı Ć¶ÄŸretmeli. UtanƧ/ utanmak zorunlu ders hĆ¢line getirilmeli. Bu utancı kimse unutamaz. Kan hepimizin eline bulaştı.
Bu koordinatlarda; “Clausewitz demişti yanlış anımsamıyorsam: ‘Savaş politikanın başka araƧlarla devamından başka bir şey değildir.’ Bu soğuk analiz Ƨıldırtıyor beni, hem zamanın ƶtesinden Clausewitz’e, hem başımıza bu belayı saranlara, hem de televizyonlarda savaş Ć§Ä±ÄŸÄ±rtkanlığı yapanlara haykırmak istiyorum: ‘Savaş ƶrgĆ¼tlĆ¼ cinayettir. Nokta.’ Savaştan ƶnce Ƨocuklar ƶlmez, savaşla birlikte Ƨocuklar ƶlmeye başlar. Nokta. Politika yapacaksanız yapın, bunu başka araƧlarla devam ettirmeyin, yeter artık!”[20] tĆ¼rĆ¼nden soyut hĆ¼manizm(ler)e; “Şunu kafanıza sokun: Şiddet daha dĆ¼n başlamış bir şey olsaydı, baskı ve sƶmĆ¼rĆ¼ yeryĆ¼zĆ¼nde hiƧ var olmamış olsaydı, belki de sergilediğiniz şiddetsizlik Ƨatışmayı yatıştırabilirdi. Ama tĆ¼m rejim, hatta sizin şiddet karşıtı gƶrĆ¼ÅŸleriniz bile bin yıllık bir ezme ilişkisi ile yƶnetiliyorsa, pasifliğiniz, sizi ezenlerin safına katılmaktan başka bir amaca hizmet etmez,” yanıtını veren Jean-Paul Sartre’ın tutumunu unutmadan vurgulayalım: Cizre’de yaşanan/yaşatılanlarla KĆ¼rtlerin hafızası tazelenmiştir!
Cizre’deki insanların yaşadıkları travmayı dĆ¼ÅŸĆ¼nebiliyor musunuz?
Bu travmayı ƶmĆ¼r boyu unutmayacak onlar; “merak etme, “onlar alışık” denilse de bƶyle bu!
GƶnĆ¼llĆ¼ işitme/ gƶrme/ engelliler ve dĆ¼ÅŸĆ¼nme ƶzĆ¼rlĆ¼ler haricinde herkes bunu farkında…
Tam da bu noktada siz aldırmayın, “gizli istihbarat”lar, “gizli gĆ¼ndem”ler, “emperyalist gĆ¼Ć§ler” yaygaralarına sarılan komplo teorisyenlerine!
Cizre’deki Ƨocuğun bomba sesiyle titremesini anlamaya Ƨalışın!
Bu bağlamda Ethem’i, Berkin’ vuran; Ali Ä°smail’i linƧ edenlerle Cizre’de olanlar arasında bir bağıntı kurmamak mĆ¼mkĆ¼n mĆ¼?
Polisin Gezi/ Haziran gĆ¼nlerinde “destan” yazdığı şişirmesine kulak asmayanların, Cizre’de destan yazıldığına inanması ne kadar korkunƧ değil mi?
Bu kƶtĆ¼lĆ¼ÄŸĆ¼, bu yoksul insanlara niƧin yapıyorsunuz? Bu nasıl bir insanlıktır? Nedir KĆ¼rtlerden istediğiniz?
HiƧ kusura bakmayacaksınız! “Potansiyel terƶrist” diyerek Ƨocukların ƶldĆ¼rĆ¼lmesini normalleştirecek kadar alƧalabiliyorsanız; ucundan kıyısından da olsa insan falan değilsiniz!
Ziyadesiyle yĆ¼reksizsiniz. Kalpsizsiniz.
BirƧoğunuz da eminiz ki, mesela, Filistin’de yaşananlara falan Ƨok Ć¼zĆ¼lĆ¼yorsunuz! Ve hatta Gezi/ Haziran’a katılanlar, orada polis zulmĆ¼ne uğrayanlar, yine orada iƧinde bulunduğu kalabalığın verdiği gĆ¼ven ve rahatlıkla polise “Ć¼lkeyi terkedin” diye haykıranlar var aranızda… Ya da daha neler neler?
Ama ikiyĆ¼zlĆ¼sĆ¼nĆ¼z; tutarsızsınız! Mevzu KĆ¼rt illerine geldiği an hepiniz aniden en azılı devlet seviciler oluveriyorsunuz. Ve ƶyle olmayan herkese gƶzĆ¼nĆ¼zĆ¼ kırpmadan ƶlĆ¼m temenni ediyorsunuz.
IrkƧısınız; ÅŸĆ¶venistsiniz; kafatasƧısınız; dibine kadar faşistsiniz. Midemizi bulandırıyorsunuz.
Şu gerƧek, sakın ola “es” geƧilmesin: Aklının/ yĆ¼reğinin bir kĆ¶ÅŸesi sĆ¼rekli Cizre’de olmayan insan(lar) ya coğrafyamızda yaşamıyordur ya da ırkƧıdır…
Cizre bize, hepimize, herkes “demokrasi/ demokratikleşme”, “uzlaşma/ diyalog”, “barış/ sĆ¼reƧ” gibi laf-ı gĆ¼zaf Ć¼zerine bir gelecek inşa edilemeyeğini gƶsterirken; Bertolt Brecht’in, “Bir doğa yasası değildir savaş./ Barışsa bir armağan olarak verilmez insana,/ savaşa karşı barış iƧin katillerin ƶnĆ¼ne dikilmek gerek,/ ‘hayır, biz yaşayacağız!’ demek gerek”; Ahmet Telli’nin, “Yaşamak bir inat oldu artık/ Yaşamak bir direnme oldu zulme”; Ahmet Erhan’ın, “Ayağa kalk!/ Yurdumsun her rĆ¼zgĆ¢rda/ eğilen bir yaprak değilsin,” dizelerindeki kararlılığı anımsatır...
Evet Cizre, sadece postmodern bir Kerbela değil; aynı zamanda bir Madrid, bir Stalingrad’dır. Ama bunların ƶtesinde bir kilometre taşıdır; yol gƶsteren Ƨoban ateşi; işaret fişeğidir; “Acının bağrından/ mavi bir Ƨelik gibi fışkıran ƶfke/ dĆ¼nyayı değiştirecektir mutlaka/ yeni hayat kendini yeniden yaratacaktır/ ona sahip Ƨıkan ellerde/ ve bu yĆ¼zden ƶfke/ sevda gibidir kimilerinde,” Ahmet Telli’nin, ‘Sevdalar Duman Olmayacak’ dizelerindeki Ć¼zere!

CÄ°ZRE “ULUSAL MESELE”DÄ°R

Cizre’yi bu kadar ƶnemli kılan onun sadece Cizre değil; bir KĆ¼rt ulusal meselesi olmasıdır…
Bu noktada Friedrich Engels’in, “Başka bir ulusu ezen bir ulus kendi tutsaklık zincirini kendi hazırlar”!
V. Ä°. Lenin’in, “Bir Ć¼lkede ezen ve ezilen ulus problemi varsa ezen ulusun iÅŸĆ§ileri sĆ¼rekli kendi zincirleri iƧin demir dƶver.” “Ulusların kendi kaderini tayin hakkını koşulsuz desteklemeyen sosyalistlere sosyal-şoven diyebiliriz.” “Her ulus kendi kaderini belirleme hakkına sahiptir”!
George Politzer’in, “Bir halkı ƶzgĆ¼rlĆ¼ÄŸĆ¼nden alıkoyan bir halk kendisi de ƶzgĆ¼r olamaz”!
Ä°brahim Kaypakkaya’nın, “Ɩnce tam hak eşitliği, ondan sonra halkların kardeşliği,” uyarıları eşliğinde Cizre iƧin Orhan Kemal Cengiz’in, “KĆ¼rt sorunu nedir? Anlayamıyoruz diyorlar... KĆ¼rt sorunu işte tam da bugĆ¼n Cizre’de olanlardır!”;[21] Ergun Babahan’ın, “TĆ¼rk ile KĆ¼rt kardeş midir!”[22]; Tarık Ziya Ekinci’nin, “Kardeşlik sƶylemi kƶleleştirici; KĆ¼rtler kardeş olmak değil, eşit haklı vatandaşlık istiyor,”[23] saptamalarının altını Ƨizelim…
Ne yazıktır ki hĆ¢lĆ¢ KĆ¼rt ve TĆ¼rk’Ć¼n farklı olduğunu idrak edemeyenler var! Farklı olmak kƶtĆ¼ bir şey değil. Farklıyız ve kardeş olmak zorunda değiliz; yeter ki eşit olalım.
Bu durumda KĆ¼rtler nasıl istiyorlarsa ƶyle yaşayabilmeliler. Bu insanlar, “TĆ¼rk değiliz ve ‘TĆ¼rk’Ć¼m doğruyum Ƨalışkanım,’ demek zorunda olmamalıyız” diyorlarsa; buna ve daha da fazlasına hakları olmalı. Birisinin size zorla “Ä°ngilizim,” dedirttiğini dĆ¼ÅŸĆ¼nĆ¼n. “BĆ¼tĆ¼n dĆ¼nya Ä°ngiliz Ć§Ć¼nkĆ¼ dĆ¼nyada en yaygın dil bizim dilimiz,” dedirttiğini dĆ¼ÅŸĆ¼nĆ¼n. Ne kadar korkunƧ olurdu…

CÄ°ZRE DERS(LER)Ä° VE HATIRLATTIKLARI

Cizre bize, herkese; Karl Marx’ın, “Ɩnemli olan eleştiri silahı değil, silahlı eleştiridir”!
Emma Goldman’ın, “En dipteki bireysel şiddeti yaratan, en tepedeki ƶrgĆ¼tlĆ¼ şiddettir”!
Spartacus’Ć¼n, “Onlara nefes alan herkesin eşit olduğunu gƶstereceğiz”!
Pericles’in, “ƖzgĆ¼rlĆ¼k, onu savunma cesaretini taşıyanların hakkıdır”!
HĆ¼seyin Ä°nan’ın, “Bizler yarınlara Ć¼mitle bakıyoruz. Ć‡Ć¼nkĆ¼ tarih Ƨok bĆ¼yĆ¼k saltanatları yerle bir etmiştir. Buna inancım tamdır”!
Cihan Alptekin’in, “Biz ne Ƨılgınız ne de maceraperestiz. Baskı ve zulĆ¼m altındaki bir kurtuluş davasının ƶncĆ¼leriyiz”!
Sinan Cemgil’in, “Bir kısmımız ƶlebiliriz ama ƶyle bir ateş yakacağız ki bu ateş bir daha hiƧ sƶnmeyecek, sƶndĆ¼rĆ¼lemeyecek”!
Nasuh Mitap’ın, “Devrimci olmak, gerektiğinde arkana bile bakmadan tĆ¼m dĆ¼nyaya meydan okuyabilmektir tek başına”!
Cafer Cangƶz’Ć¼n, “Zafere mahkĆ»m olanlar, bedel ƶdemekten Ƨekinmezler. O bedeli niƧin ƶdediklerinin bilincindedirler”!
Sibel YalƧın’ın, “Biz Şeyh Bedrettinlerin, Kaygusuz Abdalların soyundan geliyoruz, Onlar gibi olmalıyız”!
Hrant Dink’in, “Biz yaşadığı cehennemi cennete Ƨevirmeye talip insanlardandık”!
HĆ¼seyin Cevahir’in, “Teslim olmak yok başlar dik, namlular kızgın olsun yoldaşlar”!
Mahir Ƈayan’ın, “Varsın bĆ¼tĆ¼n oklar Ć¼stĆ¼mĆ¼ze yağsın. Biz, doğru gƶrdĆ¼ÄŸĆ¼mĆ¼z bu yolda sonuna kadar yĆ¼rĆ¼yeceğiz.” “Asıl siz teslim olun!” haykırışlarını anımsatırken; bu yaşananlardan sonra hĆ¢lĆ¢ “ƧƶzĆ¼m sĆ¼reci” mi? Bunun barışla alĆ¢kĆ¢sı yok. “ƇƶzĆ¼m sĆ¼reci”, her daim kocaman bir hiƧti. Kocaman bir hiƧle halkı kandırdılar, ezdiler. 
“Barış umudu”yla kandırıldı insanlar; emin olabilirsiniz. 
SuruƧ’ta bombalar patlamasaydı hĆ¢lĆ¢ aynı şeyleri ısıta ısıta konuşuyor olacaktık.
“ƇƶzĆ¼m sĆ¼reci”, egemenlerin bir oyalama taktiğiydi; er ya da geƧ Cizre’de yaşa(tıl)anların, SuruƧ’un kanıtladığı gibi…
Soru(n) sadece KĆ¼rtlerin meselesi değil, devlet sorunudur; devletin resmi ideolojik yapısıdır. Ć‡Ć¼nkĆ¼ bu yapı varlığını sĆ¼rdĆ¼rmek iƧin kendine ve zulmĆ¼ne meşruiyet kazandıracak bir kurban/ dĆ¼ÅŸman bulur her zaman!
Berkin yerine Baran’ı ƶldĆ¼rĆ¼r her hĆ¢lukĆ¢rda.
Unutmayın: Berkin Elvan’ın kaderi, Uğur Kaymaz Mardin Kızıltepe’de ƶldĆ¼rĆ¼ldĆ¼ÄŸĆ¼nde belirlendi.
Ɩzetin ƶzeti Cizre’de olup bitenle eş zamanlı yĆ¼kselen ve “toplumsal tepkiler” adı verilen şiddet olayları, iƧ savaş psikolojisine girildiğini gƶsteriyor. HiƧbir ƶfke kusan şiddet olayı, “toplumsal tepki” diye adlandırılamaz… ƖldĆ¼rĆ¼len hiƧbir asker, hiƧbir polis, silahsız sivillerin, hamile kadınların, ihtiyarların, Ƨocukların katledilmesini, bir ilƧenin gĆ¼nlerce aƧ-susuz bırakılmasını, evlerin kurşun yağmuruna tutulmasını haklı gƶsteremez Ć§Ć¼nkĆ¼... Cizre, KĆ¼rt halkının yĆ¼reğinde yeni ve derin bir yara aƧmıştır; bƶyle devam ederse acı meyvelerini yakın bir gelecekte tadacağımız bir yara...  
“Sri Lanka mı model mi alınmak isteniyor?” sorusu ortadayken; Cizre’de “De te fabula narratur/ Anlatılan senin hikĆ¢yendir”!
Cizre saldırısının manası, coğrafyamızda cehenneme gidiş biletiyken; parƧalanmış bir toplum ile nefret kokan bir ortam karşımızdayken; ƧƶzĆ¼m uzun ve sancılı bir sĆ¼rece gebe; kolay falan da değil! Dine, mezhebe, ırka dayalı siyaset gĆ¼tmemek, sınıf eksenli arayışlara yƶnelmek kalıcı barış iƧin tek yoldur hĆ¢lĆ¢…

18 EylĆ¼l 2015 14:42:29, Ƈeşme KƶyĆ¼.

N O T L A R
[*] KaldıraƧ, No:173, Aralık 2015…
[1] “Burada barış yazıyor!”
[2] OruƧ Aruoba, İle, Metis Yay., 10. Basım, 2014, s.70.
[3] Ergun Babahan, “KĆ¼rt halkı, Cizre’de Yaşananları Unutmaz”, 11 EylĆ¼l 2015… http://www.millet.com.tr/kurt-halki-cizrede-yasananlari-unutmaz-yazisi-1273845
[4] Ergun Babahan, “6-7 EylĆ¼l Olaylarının KĆ¼rt Versiyonu Devrede”, 10 EylĆ¼l 2015… http://www.millet.com.tr/6-7-eylul-olaylarinin-kurt-versiyonu-devrede-yazisi-1273805
[5] Raymond Kevorkian, Ermeni Soykırımı, Ƨev: Ayşen EkmekƧi, Ä°letişim Yay., 2015.
[6] Serdar Korucu, “100 Yıllık HikĆ¢ye: 1915’te Cizre’de Ne Yaşandı?”, Radikal, 13 EylĆ¼l 2015… http://www.radikal.com.tr/turkiye/100_yillik_HikĆ¢ye_1915te_cizrede_ne_yasandi-1433105
[7] http://www.milliyet.com.tr/chp-den-Cizre-konusunda-hdp-ye-destek-ankara-yerelhaber-965346/
[8] http://yarinhaber.net/news/22181
[9] “Kızıltepe’de Yaralanan Ƈocuk Yaşamını Yitirdi”, 13 EylĆ¼l 2015… http://hayattv.net/site/kiziltepede-yaralanan-cocuk-yasamini-yitirdi/
[10] “Cizre’den KaƧan Doktor Ä°syan Etti”, 11 EylĆ¼l 2015… http://ilerihaber.org/cizreden-kacan-doktor-isyan-etti/21751/
[11] Ä°dris Emen, “Cizre’de Vurulan Mehmet Erdoğan, GĆ¼nlĆ¼k 10 Lira Kazanıyordu”, HĆ¼rriyet, 15 EylĆ¼l 2015… http:// www.hurriyet.com.tr/gundem/30075191
[12] http://www.diken.com.tr/
[13] “Şırnak Valisi’nin Cizre Ordusu”, 16 EylĆ¼l 2015… http://direnisteyiz.net/haber/sirnak-valisinin-Cizre-ordusu/
[14] V. İ. Lenin, Devlet ve Devrim, Ƈev: Ferit Budak Aydar, Agora Yay., 2009.
[15] Evrim Altuğ, “Slavoj Zizek: Bir Kapitalizm ƜrĆ¼nĆ¼: IŞİD”, Cumhuriyet, 27 Temmuz 2015, s.6.
[16] Orhan Miroğlu, “Cizre ve Ɩzerklik”, Star, 14 EylĆ¼l 2015… http://haber.star.com.tr/yazar/cizre-ve-ozerklik/yazi-1056434
[17] Ergun Babahan, “En KorkunƧ Terƶr Devlet TerƶrĆ¼dĆ¼r!”, 12 EylĆ¼l 2015… http://www.millet.com.tr/en-korkunc-teror-devlet-terorudur-yazisi-1273923
[18] Levent Kƶker, “Devlet Hukuka Bağlı Kalmak Zorundadır”, Zaman, 17 EylĆ¼l 2015... http://www.zaman.com.tr/yorum_devlet-hukuka-bagli-kalmak-zorundadir_2316839.html
[19] Ferhan Umruk, “Cizre Ɩzsavunması”… https://yalansz.wordpress.com/2015/09/13/cizre-ozsavunmasi/
[20] Ayşe Emel Mesci, “Ä°stisnalar Kaideyi Bozsun Artık!”, Cumhuriyet, 3 Ağustos 2015, s.17.
[21] Orhan Kemal Cengiz, “KĆ¼rt Sorunu Nedir?”, BugĆ¼n, 12 EylĆ¼l 2015… http://www.bugun.com.tr/kurt-sorunu-nedir-yazisi-1828831
[22] Ergun Babahan, “TĆ¼rk ile KĆ¼rt Kardeş midir!”, 15 EylĆ¼l 2015… http://www.millet.com.tr/turk-ile-kurt-kardes-midir-yazisi-1274068
[23] Tarık Ziya Ekinci, “Kardeşlik Sƶylemi Kƶleleştirici; KĆ¼rtler Kardeş Olmak Değil, Eşit Haklı Vatandaşlık Ä°stiyor!”, 17 EylĆ¼l 2015… http://kuyerel.org/yazarlarimizYaziGoster.aspx?id=2380&yazarId=45

Yorum Ekle

BLOGGER

|/fa-clock-o/ Başlıklar$type=list-tab$c=5$date=1$au=0$page=1$sn=1

/fa-star-o/ Ɩne Cıkanlar$type=list-tab

/fa-comments/ Yorumlar$type=list-tab$com=0$c=5$src=recent-comments$pages=1

/fa-history/ Arşivden $type=list-tab$source=random-posts$author=0$c=5

/fa-users/ TAKIP ET

Ad

“HOŞGƖRƜDEN EŞİTLİĞE: TƜRKLERLE ERMENÄ°LER ARASINDAKÄ° GƜƇ Ä°LİŞKÄ°LERÄ°NÄ° BÄ°R SÄ°VÄ°L HAKLAR MODELÄ° ARACILIĞIYLA DEĞİŞTÄ°RMEK,1,“KOBANƊ’NÄ°N ‘BÄ°Z’Ä°MLE NE ALƂKƂSI VAR?,1,“NEFRET SUƇLARI” VE “ZEHÄ°RLÄ° KAN” ƜZERÄ°NE,1,1 MAYIS 2015’DE Ä°STÄ°KAMET(Ä°MÄ°Z) -2014’TE OLDUĞU GÄ°BÄ°!- TAKSÄ°M,1,1 MAYIS 2016 DERS(LER)Ä°,1,1 MAYIS’A GÄ°DERKEN: AKP KADINLAR İƇİN NE YAPTI,1,1 mayis,14,100. YAŞINDA EKÄ°M DEVRÄ°MÄ°’NÄ°N ANIMSATTIKLARI,1,100’E 1 KALA ERMENÄ° GERƇEĞİNÄ°N TOPOĞRAFYASI,1,12 eylul,4,12 EYLƜL 2010 SONRASI,1,12 EYLƜL KÄ°ME KARŞIYDI?,1,12 EYLƜL YARGILANDI… MI?,1,12 EYLƜL’Ɯ YARGILAMAK...,1,1915- HRANT VE ADALET,1,1968’Ä°N 50. YILINDA SARI YELEKLÄ°LER,1,2013,1,2014,1,2014 İƇİN 2013’ƜN 1 MAYIS DERSLERÄ°,1,2015,1,2015 1 MAYIS’INDAN 2016’YA YÄ°NE YENÄ°DEN ISRARLA TAKSÄ°M,1,2016,1,2018,1,2019: YERKƜREDE VE COĞRAFYAMIZDA Ä°ÅžĆ‡Ä° SINIFI(MIZ),1,23 NÄ°SAN BÄ°TTÄ° ‘KUTLU DOĞUM’ VERELÄ°M,1,24 HAZÄ°RAN SEƇİM(LER)Ä° VE TAVIR(IMIZ),1,7 HAZÄ°RAN 2015 SEƇİMLERÄ°’NE DAÄ°R -GEREKƇELÄ°- TAVRIMIZ,1,7 HAZÄ°RAN’DAN 1 KASIM’A HDP NOTLARI,1,8 mart,3,A-UTOPYA’YA UNUTULMAZ BÄ°R YOLCULUK,1,ABD EMPERYALÄ°ZMÄ° VE VENEZƜELLA 2019,1,AƇIK SƖZLƜ OLMAK Ä°YÄ°DÄ°R (7 HAZÄ°RAN SONRASINA DAÄ°R DEĞERLENDÄ°RME),1,ADALET: ANTROPOLOJÄ°K BÄ°R BAKIŞ,1,afis,1,AFRÄ°N (VE SURÄ°YE’N)Ä°N ƖTESÄ°DÄ°R,1,AFRÄ°N (VE SURÄ°YE),1,AKADEMÄ°NÄ°N ƖZGƜRLƜĞƜ İƇİN,1,akademisyen,2,AKADEMÄ°SYEN SORUMLULUĞU,1,AKLIMIZDA TAŞIYORUZ SÄ°ZLERÄ°,1,akp,36,AKP Ä°KTÄ°DARI VE GƜNDELÄ°K HAYATIN Ä°SLƂMÄ°LEŞTÄ°RÄ°LMESÄ°,1,AKP Ä°SLƂM FAŞİZM ve KADINLAR,1,akp.kriz,1,AKP’NÄ°N ‘KƜLTƜR POLÄ°TÄ°KALARI’?,1,AKP’NÄ°N “DERÄ°N DEVLET”Ä°,1,AKP’NÄ°N “KINDER KUCHE KIRCHE”SÄ°,1,AKP’NÄ°N “MUHAFAZAKƂR”LIĞI NEYE DENK DĆœÅžER,1,AKP’NÄ°N “ORGANÄ°K AYDINLARI” VE HAZÄ°RAN KALKIŞMASI,1,AKP’NÄ°N BAŞKAN”LIĞI,1,AKP’NÄ°N EĞİTÄ°M SÄ°STEMÄ° MÄ° DEDÄ°NÄ°Z,1,AKP’NÄ°N EĞİTÄ°M SÄ°STEMÄ°: MÄ°LLÄ°YETƇİ MANEVÄ°YATƇI VE PÄ°YASACI,1,AKP’NÄ°N EĞİTÄ°M SÄ°STEMÄ°YLE Ä°MTÄ°HANI,1,AKP’NÄ°N KADINLARA KARŞI SAVAŞI: MADAM GÄ°BÄ° ƖLMEK,1,AKP’NÄ°N MUHAFAZAKƂRLIĞI Ä°SLƂMCILIĞI NEOLÄ°BERALÄ°ZMÄ° VE KADINLAR,1,aktuel,4,aktĆ¼el,2,ALEVƎLÄ°K VE SINIF MƜCADELESÄ°: KƜLTƜR VE EKONOMÄ° POLÄ°TÄ°K,1,aleviler,1,amerika,1,ANADOLU’NUN “YA BASTA”SI,1,antropoloji,10,ANTROPOLOJÄ°: NASIL VE NİƇİN,1,arkeoloji,1,ARSIV,1,ATAERKÄ°” ƜZERÄ°NE,1,ATAERKÄ°L PAZARLIK BOZULDU,1,AVM’LER,1,AVRUPA BÄ°RLİĞİ: ƇOKKƜLTƜRCƜLƜĞƜN “KRÄ°ZÄ°”,1,aydinlar,9,aydinlar devrimciler,27,AYŞE ƖĞRETMEN “DAVA”SININ ANIMSATTIĞI,1,Barış Bildirimi metni,1,baris,7,basin,3,BAŞKALDIRIDIR MÄ°ZAH YA DA HİƇ!,1,BE ZÄ°MAN JƎYAN NA BE,1,BEJDAR’IN TUTSAK ALINAMAYAN ŞİİRLERÄ°,1,BEKLE BÄ°ZÄ° -YENÄ°DEN- TAKSÄ°M,1,BELLEKLE GELECEĞİN KARŞILAŞMASI,1,bilim,3,BÄ°R “ELEŞTÄ°RÄ°”YE KISA KENAR NOTLARI,1,BÄ°R “Ä°MKƂNSIZ AŞK” HÄ°KƂYESÄ°: “AKADEMÄ° VE ƖZGƜRLƜK,1,BÄ°R “PRAKSÄ°S ANTROPOLOJÄ°SÄ°” İƇİN,1,BÄ°R AYDIN(LIK) HƂLÄ° FÄ°KRET BAŞKAYA,1,BÄ°R DAHA ASLA DÄ°YEBÄ°LMEK İƇİN: GƖZALTINDA KAYIPLAR,1,BÄ°R Ä°KTÄ°DAR (YENÄ°DEN-)ƜRETME ARACI OLARAK MOBBÄ°NG[*],1,BÄ°R Ä°KTÄ°DAR ARACI OLARAK KORKU,1,BÄ°R KEZ DAHA “TERƖR” MƜ,1,BÄ°R KÄ°MLÄ°K SÄ°YASETÄ° OLARAK MÄ°LLÄ°YETƇİLÄ°K VE IRKƇILIK,1,BÄ°R MÄ°LAT: REFERANDUM VE SONRASI,1,BÄ°YOLOJÄ° KADER MÄ°? ya da “FITRAT”A DAÄ°R,1,BÄ°ZÄ°M DELÄ°LERÄ°MÄ°Z,1,BM DB VE IMF’NIN DILINDE KADIN YOKSULLUĞU,1,bƶlge,3,BU 12 EYLƜL REJÄ°MÄ°… BURADAN ƇIKIŞ YOK,1,BU NE ŞİDDET BU CELƂL? (YA DA “GULYABANÄ°” KÄ°M),1,BUGƜN ADNAN YƜCEL KONUŞACAĞIZ,1,CELLATLARIN DƖKTƜKLERÄ° KAN,1,cevre,12,CHARLIE HEBDO’YA SALDIRI TE’VÄ°LLERÄ° VE TAVRIMIZ,1,chd,1,cinayetler,12,CUJUS REGIO EJUS RELIGIO,1,CUMHURBAŞKANLIĞI SÄ°STEMÄ° VEYA BU KADAR YETKÄ°YÄ° BABANIZA VERÄ°R MÄ°YDÄ°NÄ°Z,1,Ƈile'nin Antropolojisi: Bir Anı Bir Gƶzlem ve Bir Tahlil Girişimi,1,ƇOCUKLAR ƖLMESÄ°N DEMEK TERƖR SUƇU MU,1,ƇOCUKLARININ ETÄ°YLE BESLENEN ƜLKE,1,ƇƖZƜMƜN SOSYO-EKONOMÄ°K YANI,1,DAĞLAR ERÄ°RSE – ZEVEBƂN,1,DAÄ°MA YAŞAYACAKTIR Ä°SMÄ°YLE MƜSEMMA YAŞAR KEMAL,1,DARBE GÄ°RİŞİMÄ° VE SONRASI,1,dava,13,davalar,1,DELÄ° DUMRUL’UN “KENTSEL DƖNĆœÅžĆœM”Ɯ ya da YOLSUZLUK RANTIN Ä°KÄ°Z KARDEŞİDÄ°R,1,DEMÄ°RÄ°N TUNCUNA Ä°NSANIN...,1,demokrasi,1,DEMOKRATÄ°KLEŞ-ME PAKETÄ°,1,dersim,2,devlet,12,DEVLETÄ°N ERKEKLERÄ° YA DA KADINA ŞİDDET NASIL ƖNLENMEZ,1,DEVLETÄ°N KƜRTAJI: ROBOSKƎ,1,DEVLETLƛLAR,1,devrim,8,DİĞERLERÄ° VE KENT HAKLARI…[*],1,dinler,7,DÄ°NLER Ä°SLƂM VE KADIN BEDENÄ°,1,dinleti,1,DÄ°RENEN DAMAR[*] ƇƜRƜMEYEN,1,direnis,3,dunya,5,dĆ¼nya,53,dĆ¼sĆ¼nce ƶzgĆ¼rlĆ¼gĆ¼,2,EGEMENLERÄ°N “PYRRHUS ZAFERÄ°”: F-TÄ°PÄ°,1,egitim,12,EKÄ°M DEVRÄ°MÄ° SOSYALÄ°ZM KADINLARIN KURTULUŞU,1,ekoloji,10,ekonomi,7,elestiri,1,ELEŞTÄ°RÄ° HAYATTIR; YAŞATIR,1,emek,15,emekciler,3,EMEKƇİLER İŞSÄ°ZLER YOKSULLAR NEREDE,1,emperyalizm,7,EMPERYALÄ°ZM- T. “C” VE AFRÄ°N,1,enternasyonalizm,1,ENTERNASYONALÄ°ZM ƜZERÄ°NE NOTLAR,1,ERCAN BÄ°NAY’DAN (BAFRA T TÄ°PÄ°) MEKTUP VAR: ABDULLAH KALAY’A ƖZGƜRLƜK,1,ermeniler,4,ESKÄ°(MEYEN)/ YENÄ° TƜRKÄ°YE”DE BARIŞ (MI),1,etnoloji,2,EVET ƇIKSA DA “HAYIR”,1,EVLAT YOLDAŞ,1,fasizm,6,FAŞİZM VE KADINLAR,1,felsefe,1,feminist,1,FÄ°DEL İƇİN SANCAĞI YARIYA Ä°NDÄ°RMEYÄ°N DAHA DA YƜKSELTÄ°N,1,FRIEDRICH ENGELS VE AÄ°LENÄ°N,1,genclik,2,GERƇEKTEN DE NEDÄ°R TERƖR,1,GƖBEKLÄ°TEPE BÄ°ZE NEYÄ° ANLATIYOR,1,gĆ¼ncel,3,gĆ¼ndem,11,GƜNDEM’E DƜNE VE BUGƜNE DAÄ°R,1,HAFIZASINI YÄ°TÄ°RMEYEN “DERSÄ°M’E AĞIT,1,hakkinda,1,HƂL ƜLKEYÄ° KUTUPLAŞTIRIYOR,1,HƂL VE GÄ°DİŞ(Ä°MÄ°Z),1,HANGÄ°MÄ°Z ƖZGƜRƜZ KÄ°,1,hareketler,1,Hasta Tutsak Abdullah Kalay 2. Heyet Raporuna Rağmen Tahliye Edilmiyor!‏‏,1,HAVADIR SUDUR ATEŞTÄ°R YANÄ° HAYATTIR GRUP YORUM,1,HER GƜN DƖRT Ä°ÅžĆ‡Ä° BEŞ KADIN,1,HER KƖYDE BÄ°R “KƖPEK” VARDIR,1,HİƇLEŞTÄ°RÄ°LME KAYGISINDAN ƖFKEYE SARI YELEKLÄ°LER,1,HRANT,1,hrant dink,4,hrant dink'in katline 2015 perspektifinden bakmak,1,hukuk adalet,31,IŞILTILI VE “TEHLÄ°KELÄ°” BÄ°R KADIN: SUAT DERVİŞ,1,IŞİD VE Ä°SLƂMCI “FEMÄ°NÄ°STLER”,1,ibrahim kaypakkaya,1,Ä°FADE ƖZGƜR(LƜĞƜ) MƜ,1,Ä°FADE ƖZGƜRLƜĞƜ VAZGEƇİLEMEZ ƖNCELÄ°KLÄ° DEĞERDÄ°R,1,iktidar,10,iletisim,2,inanc,7,insan haklari,1,isci-sendika,11,islam,14,islam.ortadogu,1,Ä°SLƂMCI-MUHAFAZAKƂRIN ZÄ°HÄ°N HARÄ°TASINDA BÄ°R GEZÄ°NTÄ°: “NASIL BÄ°R KADIN(LIK),1,Ä°STANBUL SEƇİMÄ° - BÄ°R DEĞERLENDÄ°RME,1,isyan,15,Ä°ÅžĆ‡Ä° SINIFI 2017 1 MAYIS(’IMIZ) VE KATLÄ°AMIN 40. YILINDA TAKSÄ°M,1,Ä°ÅžĆ‡Ä° SINIFININ KADINLAŞMASI,1,Ä°TÄ°RAZ VE ELEŞTÄ°RÄ° “HAZIROL”DA DURMAZ,1,Ä°YÄ° KÄ° YAŞADILAR Ä°YÄ° KÄ° YAZDILAR,1,KADIN(LAR) VE DEVRÄ°M(LER),1,KADINLAR KAPÄ°TALÄ°ZM FAŞİZM VE AKP,1,KADINLAR GERƇEKTEN DE “SINIFLAR-ƜSTƜ” MƜ,1,KADINLAR İƇİN OLABÄ°LECEK EN KƖTƜ ALAŞIMIN ORTASINDAYIZ,1,KADINLARA KENTLERE GECELERE DAÄ°R,1,KADINLARIN KURTULUŞU: MARKSÄ°ZM’SÄ°Z OLUR MU,1,kadin,55,kadinlar,11,KALBÄ°M(Ä°Z) CÄ°ZRE’DEDÄ°R,1,kapitalizm,19,KAPÄ°TALÄ°ZM KƜLTƜR DÄ°RENİŞ,1,KAPÄ°TALÄ°ZMÄ°N KENDÄ°NÄ° Ä°MHASI: NEOLÄ°BERALÄ°ZM,1,kart,1,katlamlar,1,katliamlar,7,KELLE FIYATINA HƜRRIYET ESIRLIK BEDAVA,1,KENTÄ° (YOKSULLARINDAN) TEMÄ°ZLEMEK,1,KEŞFEDÄ°LMEMİŞ GELECEĞİN BİƇİMLENMESÄ° İƇİNDÄ° SAMÄ°R AMÄ°N,1,kitap,35,KOBANƊ BÄ°ZÄ°MDÄ°R BÄ°Z KOBANƊ’YÄ°Z,1,KOLEKTÄ°F BÄ°R DEVLET CÄ°NAYETÄ°: HRANT DÄ°NK,1,komĆ¼nizm,4,kriz,49,KRÄ°Z SAVAŞ VE Ä°ÅžĆ‡Ä° SINIFI ƜZERÄ°NE GƖRĆœÅžLER,1,KRÄ°ZDEN Ä°NSAN MANZARALARI[*],1,KƜLTƜR “YERLÄ° VE MÄ°LLÄ°” MÄ°DÄ°R?YA DA NEDÄ°R,1,kĆ¼ltĆ¼r sanat,29,KƜRESEL KƜLTƜR” MƜ,1,kĆ¼rt sorunu,1,laiklik,1,LAÄ°KLÄ°K MÄ° HANGÄ°SÄ°,1,latin amerika,11,LATÄ°N AMERÄ°KA: SAĞIN GERÄ° DƖNĆœÅžĆœ - 1/ BREZÄ°LYA ƖRNEĞİ,1,LATÄ°N AMERÄ°KA: SAĞIN GERÄ° DƖNĆœÅžĆœ-2/ PARAGUAY: “TEKNÄ°K DARBE,1,LATÄ°N AMERÄ°KA’DA BARIŞ SƜREƇLERÄ°,1,LATÄ°N AMERÄ°KA’DAN “BARIŞ SƜREƇLERÄ°”: EL SALVADOR ƖRNEĞİ,1,LATÄ°N AMERÄ°KA’NIN DESAPARECIDO’LARI,1,leninizm,2,LƜZUM” ƜZERE: BÄ°R KEZ DAHA Ä°STANBUL SEƇİMÄ°,1,MAĞLUP MU DENÄ°R ŞİMDÄ° ONLARA?,1,MARKSÄ°ST-LENÄ°NÄ°ST ROMAN YAZARI : VEDAT TƜRKALÄ°,1,marksizm,5,MARKSÄ°ZM + V. Ä°. LENÄ°N = EKÄ°M DEVRÄ°MÄ° (NOTLARI),1,MARKSÄ°ZM AÄ°LE AŞK CÄ°NSELLÄ°K ƜZERÄ°NE SƖYLEŞİ,1,MARKSÄ°ZM VE KADIN ƜZERÄ°NE,1,Marksizm ve Kadın: Emek Aşk Aile,3,MARKSÄ°ZM VE KADINLARIN KURTULUŞU,1,MARX’IN DĆœÅžĆœNCE DƜNYASINA BÄ°R SEYAHAT: ETNOLOJÄ° DEFTERLERÄ°,1,MARX’TAN ƖĞRENEN BÄ°R ƇUKUROVALI: OKTAY ETÄ°MAN,1,MASKELÄ° FAŞİZM: “POPƜLÄ°ST AŞIRI SAĞ,1,medya,1,MEVTAYI Ä°YÄ° BÄ°LMEZDÄ°K,1,milliyetci,2,mizah,2,MURAT’IN DĆœÅžĆœ LAMBORGHÄ°NÄ°LER VE DƜNYAYI DEĞİŞTÄ°REBÄ°LMEK,1,mĆ¼cadele,12,MƜCADELE BOYU BÄ°R YAŞAM: SCHAFIK JORGE HANDAL,1,MƜCADELEYE DEVAM”[1] “BU DAHA BAŞLANGIƇ,1,NE OLDU O “Ä°MTÄ°YAZSIZ SINIFSIZ KAYNAŞMIŞ KÄ°TLE”YE,1,NEO-FAŞİZM(LER) “FEMÄ°NÄ°ST” MÄ°,1,NEO-LÄ°BERAL TƜRKÄ°YE’DE MUHAFAZAKƂRLAŞMA/ DĆœÅžKƜNLEŞME DÄ°YALEKTİĞİ,1,NEO-LÄ°BERAL TƜRKÄ°YE’NÄ°N “EN ALTTAKÄ°LER”Ä°: Ä°ÅžĆ‡Ä° SINIFI KƜRTLEŞİRKEN,1,neoliberal,10,newroz,1,NÄ°CE ONYILLARA ‘YENÄ°KAPI’LI YOLDAŞLAR,1,O GƜN BU ƜLKEDE. O GƜN O ALANDA,1,OĞLUM(UZ) ƖLƜMSƜZDƜR,1,ohal,4,OKTAY AĞABEY(Ä°MÄ°Z,1,ONLAR ƇALIP ƇIRPTIKƇA BÄ°Z YOKSULLAŞIYORUZ,1,ORƇUN,1,ortadogu,8,ORTADOĞU’DA BÄ°R KARABASAN: IŞİD,1,OSMANLI’YI “Ä°HYA” ETMEK: AKP’NÄ°N TƖRENLERÄ°,1,OTUZƜƇ KOR DĆœÅžTƜ YƜREĞİMÄ°ZE…,1,ƖFKELENÄ°NCE ƇOK GƜZEL OLUYORSUN TƜRKÄ°YE,1,ƖFORÄ°NÄ°N ORTASINDA,1,ƖĞRETTÄ°KLERÄ° HATIRLATTIKLARIYLA GREÄ°F DÄ°RENİŞİ,1,ƖLƜMSƜZ ABÄ°(MÄ°Z) OKTAY ETÄ°MAN,1,ƖRGƜTLƜ MƜCADELE ETİĞİ VE SOSYALÄ°ST DEMOKRAS,1,ƶteki,25,ƖZEL MƜLKÄ°YETÄ°N DEVLETÄ°N KƖKENÄ° ƜZERÄ°NE,1,ƖZERKLÄ°KƇİ ANAYASA SONRASINDA BOLÄ°VYA DERSLERÄ°,1,ƖZGECAN’IN KATLÄ°NÄ°N AKP’YLE NE Ä°LGÄ°SÄ° VAR,1,ƶzgeƧmis,1,ƶzgĆ¼rlĆ¼k,2,panel,3,PARANOYA VE MEGALOMANÄ°NÄ°N (“YENÄ°”) REJÄ°MÄ°,1,PARÄ°S KATLÄ°AMI “BARIŞ SƜRECÄ°” VE HESAPLAŞMA,1,politika,11,POPƜLER KƜLTƜRE ELEŞTÄ°REL BAKIŞLAR - KISA BÄ°R TARÄ°HƇE,1,protesto,2,RECEP’Ä°N TƜRKƜ(/ŞİİR)LERÄ°,1,referandum,3,rejim,1,roboski,1,ROBOSKÄ°’NÄ°N KANAYAN KARANFÄ°LÄ°,1,rƶportaj,12,SAHÄ° “VESAYET (REJÄ°MÄ°)” KALKTI MI,1,SAHÄ°CÄ° OLMAK,1,savas,3,savas-baris,1,SAVAŞ ŞIDDET ƜZERINE EKONOMI-POLITIK VE ANTROPOLOJIK NOTLAR,1,SAYGI VE HAYRANLIKLA ƇHD GENEL KURULU’NA,1,secim,17,secimler,4,seƧim,5,SEƇİMLERÄ°N SONRASINDA,1,seminer,1,sempozyum,1,SEN ƇƜRƜMENÄ°N RESMÄ°NÄ° ƇİZEBÄ°LÄ°R MÄ°SÄ°N ABÄ°DÄ°N?YA DA MEMLEKETTEN EĞİTÄ°M MANZARALARI,1,SEN MÄ°SÄ°N “BARIŞ” DÄ°YEN,1,sibel ƶzbudun,1,sinifsal bakis,8,SÄ°VAS KATLÄ°AMI O GƜN ORADA BÄ°TMEDÄ°,1,siyonizm,2,SÄ°YONÄ°ZM ANTÄ°-SEMÄ°TÄ°ZM VE BÄ°R “MUGALATA” ƜZERÄ°NE,1,SOMA “SON” OLSUN; AMA DEĞİL,1,sosyal bilimler,4,SOSYAL BÄ°LÄ°MLER: BÄ°R ŞEY YAPMALI,1,sosyalizm,10,SOYKIRIM ƜZERÄ°NE RESMƎ SƖYLEMLER ya da T.C. SOYKIRIMI NEDEN TANIMALIDIR,1,SOYKIRIMA TANIKLIK(LAR),1,soykirim,2,sƶylesi,1,sƶyleşi,2,SƖYLEŞİ: OKURYAZARLIK ƜZERÄ°NE,1,suriye,2,SURUƇ’UN İŞARET ETTİĞİ,1,SUSMA SUSTUKƇA SIRA SANA MUTLAKA GELECEK,1,SUSMA! SUSTUKƇA SIRA SANA GELECEK,1,SUYUN DELÄ° DUMRULLARI: ƖZELLEŞTÄ°RMELER,1,SƜREKLÄ°LEŞTÄ°RÄ°LEN OHAL VE,1,ŞİDDET MÄ° MEŞRUÄ°YET YÄ°TÄ°MÄ° MÄ°,1,ŞİDDET NEDEN KAPÄ°TALÄ°ZMÄ°N “OLMAZSA OLMAZI”DIR,1,taksim,3,tanitim,11,TANTALOS’U YARATMAK,1,tarih,14,tck,2,tck301,1,temel demirer,17,tercĆ¼me,2,terƶr,1,TIMEO HOMINEM UNIUS LIBRI/ TEK KÄ°TAPLI Ä°NSANDAN KORKARIM,1,TOTALÄ°TARYANÄ°ZMÄ° SOKAKTA ALT EDEBÄ°LMEK,1,TOTALÄ°TERLEŞMEYE Ä°HVAN’LAŞMAYA KARŞI,1,TƖREN ULUS-DEVLET Ä°KTÄ°DAR[*],1,Turkey a Beauty When Angry,1,tĆ¼ketim,1,TĆ¼rk Akademiası: GerƧekten kadınlar iƧin Bir Cennet mi,1,TƜRK HALKI BARIÅžĆ‡I MI,1,TƜRK(Ä°YE) Ä°SLƂMI’NDA KADIN OLMAK,1,tĆ¼rkiye,77,ULAŞ ULAŞ’TIR,1,UNUTMAYACAĞIZ UNUTTURMAYACAĞIZ: ŞAHÄ°T OL ANKARA GARI,1,UNUTULMAMASI GEREKENLER,1,Ć¼niversite,6,ƜNÄ°VERSÄ°TEYÄ° ƖLDƜRMENÄ°N SEKÄ°Z YOLU (YA DA ƜNÄ°VERSÄ°TE PÄ°YASAYA NASIL ENTEGRE OLUR,1,VAHŞETÄ°N ALTERNATÄ°FÄ° VAR ELBETTE,1,VAR OLANDAN KOPMAK İƇİN YEREL SEƇİM VE SORU(N)LARI,1,VENEZƜELLA VE EMPERYALÄ°ZM KONUSU,1,VESAYET REJÄ°MÄ°” ƖLDƜ YAŞASIN “Ä°LERÄ° DEMOKRASÄ°,1,video,24,VURUN “ƖTEKÄ°”NE,1,YA SEV YA TERKET: BÄ°R BÄ°AT ARACI OLARAK MOBBÄ°NG,1,YA SOSYALÄ°ZM YA BARBARLIK,1,YANIT: OLAN VE GELEN[*],1,YARGI BAĞIMSIZLIĞI” MI DEDÄ°NÄ°Z,1,yasam,17,YENÄ° TOPLUMSAL HAREKETLER NE KADAR “YENÄ°”,1,yeni yil,2,YENÄ° YƖK YASA TASLAĞI ƜZERÄ°NE: PÄ°YASA ƜNÄ°VERSÄ°TEYÄ° YUTARKEN,1,YENÄ°DEN HAYKIRABÄ°LMEK: “YERÄ°MÄ°Z MUTFAK DEĞİL DƜNYA,1,YERELÄ° BÄ°RLÄ°KTE YƖNETMEK - NASIL BÄ°R DƜNYA Ä°STÄ°YORSAK ƖYLE BÄ°R YEREL YƖNETÄ°M,1,YILDIZLARIN GƜNCESÄ°NÄ° TUTAN ADAM: CENGÄ°Z GƜNDOĞDU,1,yƶk,3,yƶnetim,1,YƜREĞİMÄ°ZDE,1,ZAPATÄ°STALARIN 33. YILI: BÄ°R DEĞERLENDÄ°RME,1,ZEYTÄ°NLİĞİ ZÄ°NDAN YAPAN SÄ°STEMATÄ°K ZULME DÄ°RENENLER,1,ZÄ°NDAN(LAR)IN TƜRKƇESÄ°,1,ZORUNLU BÄ°R AƇIKLAMA (II)… VE BÄ°R EKLEME,1,
ltr
item
sibelšŸ‚ƶzbudun: KALBÄ°M(Ä°Z) CÄ°ZRE’DEDÄ°R![*]
KALBÄ°M(Ä°Z) CÄ°ZRE’DEDÄ°R![*]
sibelšŸ‚ƶzbudun
https://sibelozbudun.blogspot.com/2015/12/kalbimiz-cizrededir.html
https://sibelozbudun.blogspot.com/
https://sibelozbudun.blogspot.com/
https://sibelozbudun.blogspot.com/2015/12/kalbimiz-cizrededir.html
true
1739006321341950428
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts Diger daha fazla Yanıtla Cancel reply Sil Ana Sayfa Sayfa Posta Hepsini Gƶr BUNA BENZER Etiket Arsiv Ara BĆ¼tĆ¼n Yayinlar Ä°steğiniz gƶnderi bulunamadı Ana Sayfaya Dƶn Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Paz Pts Sal Car Per Cum Cmt January February March April May June July August September October November December Oca Sub Mar Nis May Haz Tem Agu Eyl Eki Kas Ara simdi 1 dakika ƶnce $$1$$ minutes ago 1 saat ƶnce $$1$$ hours ago dĆ¼n $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy