$type=slider$cate=5$meta=0$cate=4$show=home$rm=0

KENT(Ä°N) VE KANAL(IN) SORU(N)LARI[1]

      SÄ°BEL ƖZBUDUN- TEMEL DEMÄ°RER   “Şehir bir sƶylemdir; bu sƶylem de gerƧekten bir dildir.” [2]   “Bizi gƶmen ya da sĆ¼ren toprak zehirlen...

  



 

SİBEL ƖZBUDUN- TEMEL DEMİRER

 

“Şehir bir sƶylemdir;

bu sƶylem de

gerƧekten bir dildir.”[2]

 

“Bizi gƶmen ya da sĆ¼ren toprak zehirleniyor. Hava yok, havasızlık var. Yağmur yok, asit yağmuru var. Parklar yok, park yerleri var. Eşler yok, ortaklar var. Uluslar yerine, şirketler var. Yurttaşlar yerine, tĆ¼keticiler var. Şehirler yerine, yığılmalar var. Bireyler yok, dinleyiciler var. GerƧekler yok, reklamlar var. Vizyonlar yok, televizyonlar var. Bir ƧiƧeği ƶvmek iƧin, ‘plastik gibi’ deniyor,”[3] diyor ve ekliyor Eduardo Galeano:

“BĆ¼yĆ¼yĆ¼n ve Ƨoğalın dedik, makineler de bĆ¼yĆ¼yĆ¼p Ƨoğaldılar.

Bizim iƧin Ƨalışacaklarına sƶz vermiştiler, şimdi biz onlar iƧin Ƨalışıyoruz.

Gıda miktarını arttırsınlar diye icat ettiklerimiz aƧlığı Ƨoğaltıyor.

Kendimizi savunmak iƧin icat ettiklerimiz bizi ƶldĆ¼rĆ¼yor.

Hareket etmek iƧin icat ettiğimiz otomobiller bizi hareketsiz kılıyor.

Ä°letişim kurmak iƧin icat ettiğimiz iletişim araƧları, ne bizi dinliyor ne de bizi gƶrĆ¼yor.

Buluşmak iƧin icat ettiğimiz şehirler bizi yalnızlaştırıyor.”[4]

Evet, şehirler bizi yalnızlaştırıyor; “Şehirlerimiz birer kĆ¢busa dƶndĆ¼, şehirliler termitlere benziyor artık, her inşa edilen şey iğrenƧ Ƨirkinlikte, biz artık tapınaklar, saraylar ya da mezarlar, zafer alanları ya da amfiteatrlar inşa etmeyi bilmiyoruz. Her adımda gƶzĆ¼mĆ¼ze hakaret ediliyor, kulağımız sağıra Ƨevriliyor ve koku duyumuz umutsuzluğa kapılıyor, yakında kendimize, dĆ¼zen neye yarar diye sorar hĆ¢le geleceğiz,” ifadesindeki Ć¼zere Albert Caraco’nun…

Bu işin bir yanı, bir de kapitalist rantın yıkımı var!

Kent(ler)in sĆ¼rdĆ¼rĆ¼lemez kapitalist kıskaƧtaki yıkımıyladır ki Jean Paul Sartre, “Kentler insan tĆ¼rĆ¼nĆ¼n cehennemidir”; Charles Bukowski, “Kentler, insanları ƶldĆ¼rmek iƧin inşa edilirler”; Antonio Gramsci, “Şehir, yaratmaz; tĆ¼ketir,”[5] derlerken ekler Percy Bysshe Shelley de: “Cehennem, Londra gibi bir şehir”… 

Kapitalist “Kent, insanların yaya olarak yĆ¼rĆ¼dĆ¼kleri, obje yığınlarının ƶnĆ¼nde ve iƧinde buluştukları, faaliyetlerinin sonuƧlarını gƶremeyecek şekilde Ƨaprazlama temas kurdukları, ƶngƶrĆ¼lemeyen durumlar meydana getirecek şekilde kendi durumlarını karmaşık hĆ¢le getirdikleri yerdir.”[6]

John Zerzan’ın, “Ä°lk kentler, Ä°.O. 4000 civarında Mezopotamya ve Mısır’da ortaya Ƨıktı; yeni bir tarımsal değerler sistemi tarafından yaratılan Ć¼retim fazlasını, hĆ¢kim bir azınlığın ellerine akıtmak iƧin politik araƧların tertip edildiği bir dƶnemde yaratıldı kentler,” ifadesindeki Ć¼zere “Bedensel ve zihinsel emek arasındaki en ƶnemli bƶlĆ¼nme kent ile kırın ayrılmasıdır. Kent ile kır arasında barbarlıktan uygarlığa, kabileden devlete, yerellikten ulusa geƧişle birlikte başlayan karşıtlık, uygarlık tarihi boyunca devam ederek gĆ¼nĆ¼mĆ¼ze kadar gelmiştir. 

Kentlerin ortaya Ƨıkışı, aynı zamanda yƶnetim aygıtını, polisi, vergileri vb; kısacası belediye teşkilĆ¢tını, dolayısıyla da genel olarak siyaseti zorunlu kılar. Burada, ilk kez, nĆ¼fusun iki bĆ¼yĆ¼k sınıfa bƶlĆ¼ndĆ¼ÄŸĆ¼ aƧıkƧa gƶrĆ¼lĆ¼r ve bu bƶlĆ¼nme doğrudan doğruya işin ve Ć¼retim araƧlarının bƶlĆ¼nmesine dayanır. 

Kent aslında zaten nĆ¼fusun, Ć¼retim araƧlarının, sermayenin, zevklerin ve ihtiyaƧların bir merkezde toplanması olgusudur. Oysa kır aƧısından bunun tam tersi sƶz konusudur: Ä°zolasyon ve dağınıklık. Kent ile kır arasındaki karşıtlık ancak ƶzel mĆ¼lkiyet ƧerƧevesi iƧinde var olabilir. Bu karşıtlık, bireyin iş bƶlĆ¼mĆ¼ne, kendisine dayatılan belirli bir faaliyete tabi kılınmasının en keskin ifadesidir. 

Birini sınırlı bir kent-hayvanına, diğerini sınırlı bir kır-hayvanına dƶnĆ¼ÅŸtĆ¼ren ve ikisinin Ƨıkarlarının karşıtlığını her gĆ¼n yeniden Ć¼reten bir tabi kılmadır bu. Burada emek yine en başta gelen şey, bireyler Ć¼zerindeki gĆ¼Ć§tĆ¼r ve bu gĆ¼Ć§ var olduğu sĆ¼rece ƶzel mĆ¼lkiyet var olmak zorundadır. 

Kent ile kır arasındaki Ƨelişkinin ortadan kaldırılması, topluluğun ilk koşullarından biridir. Bu koşulun kendisi de, herkesin ilk bakışta gƶrebileceği gibi, tek başına iradeyle yerine getirilmesi mĆ¼mkĆ¼n olmayan birƧok maddi ƶnkoşula bağlıdır (bu koşulların henĆ¼z geliştirilmesi gerekmektedir). 

Kent ile kırın ayrılması, sermaye ile toprak mĆ¼lkiyetinin birbirinden ayrılması olarak, sermayenin toprak mĆ¼lkiyetinden ayrı ve ondan bağımsız olarak gelişmesinin başlangıcı, yalnızca emeğe ve mĆ¼badeleye dayanan bir mĆ¼lkiyetin başlangıcı- olarak da ele alınabilir.”[7]

Tam da bu ƧerƧevede “Ä°ÅŸĆ§i sınıfının en Ƨalışkan tabakalarının Ƨektiği aƧlık sancısı ile, zenginlerin kapitalist birikime dayanan, kaba ya da ince aşırı tĆ¼ketimleri arasındaki yakın ilişki, ancak ekonomik yasalar bilinince kendini ortaya koyar. Ama ‘yoksulların barınması işinde’ durum bƶyle değildir. Ɯretim araƧlarının bir merkezde toplanması ƶlĆ§Ć¼sĆ¼nde, emekƧilerin belli bir yere Ć¼st Ć¼ste yığıldıklarını, tarafsız her gƶzlemci rahatƧa gƶrebilir; kapitalist birikimin hızı ne kadar bĆ¼yĆ¼k olursa, iÅŸĆ§i nĆ¼fusun barındıkları yerler de o kadar sefil ve perişandır. Servetin artışıyla birlikte kentlerde gƶrĆ¼len ‘imar hareketleri’, eski yapı mahallelerin yıkılması, bankalar, mağazalar vb. iƧin iş hanlarının yĆ¼kselmesi, iş trafiği, lĆ¼ks arabalar, tramvaylar vb. iƧin caddelerin genişletilmesi, yoksulları gittikƧe daha da kƶtĆ¼ kenar mahallelere sĆ¼rer.”[8]

HĆ¢l bu merkezdeyken; kent(ler)in politik iktidarı “mutlu azınlık”ın elinden alınıp, emeğe devredilmedikƧe her şey Maksim Gorki’nin, “Her sabah nereye gittiğini bilmeden bir işe giden, her akşam nereden Ƨıktığını bilmeden bir işten Ƨıkan, sevmediği hayatı yaşayan, sevmediği işi yapan, sevmediği kişilerle yaşayan, kalabalıklar yĆ¼zĆ¼nden yaşamaya karşı ne bir sevgi, ne de bir sevgisizlik işareti olmadan gelip geƧen, her akşam evinin dƶrt duvarı arasına sanki bir mezara girermiş gibi giren, gecelerini bir sıkıntı yorganının altında yalnız ya da yanındaki yabancı gƶvdeyle geƧiren bĆ¼tĆ¼n ƶlĆ¼ kentlerin, ƶlĆ¼ doğmuş Ƨocukları... Size bu ƶlĆ¼ yaşamı hazırlayan ‘sermaye sahibi egemen sınıftır’ bu acımasız oyunun varlığı siz izin verdiğiniz sĆ¼rece sĆ¼recektir,”[9] ifadesindeki Ć¼zere olmaya mahkĆ»mdur.

 

KAPÄ°TALÄ°ZM KISKACINDA KENT(LER)

 

Evet kentler, ƶzellikle de metropoller sınıfsal Ƨelişkilerin en yoğun hissedildiği, hiyerarşilerin en belirgin aĆ§Ä±ÄŸa Ƨıktığı yerlerdir. Ɯretimin ağırlığının sanayiden hizmetlere kaymasıyla rant, sƶmĆ¼rĆ¼, artık değere el koyma en yaygın biƧimde kent merkezlerinde gerƧekleşir. 

Kapitalizmin kentleri pazarlamasına bağlantılı olarak bĆ¼yĆ¼k projelerin gĆ¼ndeme geldiğini ve “kentsel dƶnĆ¼ÅŸĆ¼m sĆ¼reci” retoriğinin ƶne Ƨıktığını gƶrĆ¼yoruz.

Bununla paralel devreye giren “mutenalaştırma projeleri”yle yoksullar gibi kendi mahallelerinde “fazlalık” gibi gƶrĆ¼lmeye başlanıyor. Bu aynı zamanda kentin iƧinde de sĆ¼rekli bir devinimi, yeniden Ć¼retiyor. Dolayısıyla kentsel dƶnĆ¼ÅŸĆ¼m de sınıfsal Ƨatışmanın/ ayrışmanın temel dinamiklerinden birini oluşturuyor.

Bundan ƶtĆ¼rĆ¼dĆ¼r ki, Gezi/ Haziran başkaldırısındaki Ć¼zere ƶfke ve tepki de kĆ¼resel kapitalizmin sinir merkezlerinde yoğunlaşıyor. Ɯretim birimleri kĆ¼Ć§Ć¼ldĆ¼ÄŸĆ¼ iƧin emekƧiler ve ezilenler arasında ortak bir ruh hĆ¢li, dayanışma ilişkilerinin biƧimlendirdiği mekĆ¢nlara dƶnĆ¼ÅŸĆ¼yor kentler. O hĆ¢lde denilebilir ki, gĆ¼nĆ¼mĆ¼zde kentler bir bĆ¼tĆ¼n olarak toplumsal yaşamı belirlemektedir.

Prof. Dr. Yeşeren EliƧin Arıkan’ın, “Neo-liberal kentleşme dĆ¼nyanın pek Ƨok coğrafyasında olduğu gibi TĆ¼rkiye’de de kentlerin yapısını değiştirdi. Kentin değerli gƶrĆ¼nen bƶlgelerinde oturan yoksul insanlar yaşadıkları yerlerden uzaklaştırıyor ve bu insanların boşalttığı yerlerde yapılan yeni konutlar bĆ¼yĆ¼k paralara satılıyor,”[10] notunu dĆ¼ÅŸtĆ¼ÄŸĆ¼ tabloda[11] gƶrmeyen, bilmeyen yok gibi…

Hatırlayan vardır elbette: David Harvey, TĆ¼rkiye’ye gelerek verdiği konferanslarda, kapitalizmin bugĆ¼n ayakta kalma yolunda en Ƨok “kentlere oynadığı”nın altını kalınca Ƨizmişti. Kentsel dƶnĆ¼ÅŸĆ¼m projeleri, yani bizdeki yaygın-popĆ¼ler kullanımıyla “TOKÄ°”lerin esbap-ı mucibesi ona gƶre esasen buydu. 

Kriz dƶnemlerinde bu sistem, insanları kredi (yani borƧ) ile konut sahibi olmaya ƶzendiriyor, bƶylece konut Ć¼retimi ile sermaye birikimini dengeliyordu. Bu şekilde halkın ihtiyaƧ ve arzularını karşılama kisvesi altında aslında sermayenin Ƨıkarları gƶzetiliyor, tabii sonuƧta kentler felaket bir gƶrĆ¼ntĆ¼ kazanıyor, yaşanmaz hĆ¢le geliyor. 

2000’lerin başında insanlığın vardığı metropolleşme dĆ¼zeyi artık korkunƧ bir seviyeye ulaştı. Kırsal alanları yaşanmaz hĆ¢le getirip yoksullaştırarak insanları kentlere yığan sistem, muazzam nĆ¼fus birikmelerine yol aƧarak dĆ¼nyayı yeni soru(n)larla karşı karşıya bırakıyor.

Ɩrneğin trafik yoğunluğu, bazı mega kentlerin 20 milyonu aşan nĆ¼fuslarının en ciddi sorunu. Tokyo, Pekin, Yeni Delhi, Mumbai, Ä°stanbul, Londra, New York, Mexico City gibi kentlerde sabah işe gidiş saatleri birƧok insanın kĆ¢busudur. 

TĆ¼rkiye’de toplamda 2020 itibarıyla 23 milyon 245 bin 409 araƧ var. Ortalama her ay TĆ¼rkiye’de 85-95 bin arası araƧ trafiğe giriş yapıyor.[12] YerkĆ¼rede ve coğrafyamızda artan araƧ sayısı aynı zamanda atmosfere salınan sera gazlarının yarattığı kirlilik ile ısınma ciddi bir soru(n) kaynağıdır. 

Evet dĆ¼nya nĆ¼fusunun bĆ¼yĆ¼k kentlere doğru yığılması, ƧƶzĆ¼lmesi zor sorunları da beraberinde getirerek ekolojik sistemin ƧƶkĆ¼ÅŸĆ¼ne zemin hazırlıyor. 

Kolay mı? Birleşmiş Milletler’in (BM) tahminlerine gƶre dĆ¼nya nĆ¼fusu, 2050’ye kadar 9 milyara ulaşacak ve bunların Ć¼Ć§te ikisi şehirlerde yaşayacak. Bu nedenle şehirler altyapı, uygun fiyatlı konut, su, sanitasyon, istihdam, sağlık hizmetleri ve ulaşım gibi taleplerin yoğunlaşmasına sahne olacak ve soru(n)lar acilleşecek.

DĆ¼nyanın en kalabalık kentleri, Tokyo, Yeni Delhi, Shangai, Mumbai ve Sao Paulo’yken; BM, 2050’ye kadar Hindistan, Ƈin ve Nijerya’nın kırsal bƶlgelerinin bĆ¼yĆ¼k bƶlĆ¼mĆ¼nĆ¼n kentleşeceği ve 2 buƧuk milyar kişinin daha kentli nĆ¼fusa ekleneceğine dikkat Ƨekiyor.[13]

YerkĆ¼re nĆ¼fusunun yĆ¼zde 54’Ć¼nden fazlası kentlerde yaşıyorken; 1970’lerin başında bu oran yĆ¼zde 36 dĆ¼zeyindeydi.

Yani kapitalist sermayenin yapısal krizi iƧinde merkezileşme ve yoğunlaşma, ucuz iş gĆ¼cĆ¼ ararken tĆ¼ketimi hızlandırma eğilimlerinin gĆ¼Ć§lenmesiyle kırlar boşalırken, kentsel nĆ¼fusun bĆ¼yĆ¼dĆ¼ ve mega kentlerin sayısı 1990-2016 kesitinde ikiye katlandı.

NĆ¼fusu 10 milyonu geƧen kentlerin sayısı 1990’da 10’dan 2014’de 28’e; nĆ¼fusu 5-10 milyon arası kentlerin sayısı ise 293’ten 517’ye yĆ¼kseldi,[14] ama!

Bunun bir de “Ama”sı var ki, o da ÅŸĆ¶yle: ‘DĆ¼nya Kaynakları EnstitĆ¼sĆ¼’nĆ¼n (WRI) raporuna gƶre 1.2 milyar insan sĆ¼rdĆ¼rĆ¼lebilir ve karşılanabilir barınma garantisinden mahrum. Ɩnlem alınmazsa bu rakamın 2025’de yĆ¼zde 30 artarak 1.6 milyar insana ulaşacağı ƶngƶrĆ¼lĆ¼yorken; “2050’ye gelindiğinde 2.5 milyar insan daha şehirlerde yaşayacak ve bu artışın yĆ¼zde 90’ı Asya ve Afrika kıtalarında gerƧekleşecek,”[15] uyarısını dillendiriyor WRI Global DirektƶrĆ¼ Ani Dasgupta…

“Ya coğrafyamız” mı?

1950’de Ć¼lke nĆ¼fusunun yĆ¼zde 7.5’i megakentte yaşarken bu oran yĆ¼zde 18.3’e Ƨıkmış durumda. TĆ¼rkiye’deki her 4 işsizin birine ev sahipliği yapan Ä°stanbul’da yaşamak yoksul iƧin adeta Ƨile…

Kentin, 2019 iƧin tahmini nĆ¼fusu 15 milyon 232 bine yĆ¼kselmiş durumdayken; uzmanlar Ä°stanbul’un hafta iƧi nĆ¼fusunun 20 milyona dayandığı gƶrĆ¼ÅŸĆ¼nde birleşiyor. Bƶylece 81 ilin toplam nĆ¼fusunun yaklaşık yĆ¼zde 25’i tek bir ile sığmaya Ƨalışıyor. Bu durumun ilave maliyetleri ise trafik sıkışıklığı, hava kirliliği ve strese bağlı hastalıklar oluyor. HĆ¼kĆ¼met gelecekte ortaya Ƨıkacak daha bĆ¼yĆ¼k sorunlardan habersiz gƶrĆ¼nĆ¼yor. Zira son olarak Merkez Bankası’nın Ä°stanbul’a taşınması ve “Kanal Ä°stanbul” gibi Ƨılgın projeler gĆ¼ndemde...

 

DURUM(UMUZ)

 

AKP nasıl TĆ¼rkiye’yi yƶnetemez hĆ¢le geldiyse, Kadir Topbaş’ın Belediye Başkanı olduğu dƶneminde de Ä°stanbul yƶnetilemez duruma gelmişti.

Topbaş dƶneminin genel ƶzelliklerinden belki de en ƶne Ƨıkanı “tepeden inmeci” yaklaşımdı. “Ben yaptım oldu” anlayışı, keyfiliği getirdiği gibi, kamusal mĆ¼dahalelere de ket vuruyordu. Bu dƶnemde kentsel dƶnĆ¼ÅŸĆ¼m projeleri kapalı kapılar arkasında, AKP’ye yakın inşaat şirketlerine ihale edildi. Ä°nşaat ƶnceliğine teslim edilen şehirde, imar kuralları yok sayıldı, gĆ¼Ć§ sahipleri kayırıldı, yoksul yurttaşlar dışlandı. Tarlabaşı ƶrneği, bunun kanıtıdır. Yine bu dƶnemde eşsiz kĆ¼ltĆ¼rel miras eserleri, kƶtĆ¼ restorasyon Ƨalışmalarına kurban edildi. 

Ä°stanbul, bu dƶnemde betonlaştırıldığı gibi aynı zamanda da ruhsuzlaştırıldı. Yƶnetimde, milyonlarca yurttaşın yaşamını kolaylaştırmak değil, ranttan daha fazla nemalanmak amaƧlandı. Ƈevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Ɩzhaseki’nin, “En bĆ¼yĆ¼k hırsızlıklar, kƶtĆ¼lĆ¼kler, belalar imardan geliyor,” sƶzlerini Ä°stanbul BĆ¼yĆ¼kşehir Belediyesi’nin (Ä°BB) 43 proje, 68 şirket ve 15 kamu kurumu paydaşı olduğunu ekleyerek dĆ¼ÅŸĆ¼nĆ¼nce, ortaya “bĆ¼yĆ¼k resim” Ƨıkmış olur.

Topbaş; Kuzey Ormanları’nda havalimanı yapmak iƧin başlatılan ağaƧ kıyımından kaƧan yaban domuzlarının Boğaz’ı geƧmeye Ƨalışmasından da, artan inşaatların yarattığı titretişimden rahatsız olup kendilerine yeni yuva arayan kirpilerden de sorumlu. Ä°stiklal Caddesi’nin yeni hĆ¢linden de Ä°stanbul’a bin 75 adet 47 metre veya daha uzun’ bina yapılmasından da sorumlu. 

Topbaş dƶneminde işlenen kent suƧlarını hatırlarsak: Yeşil alanlar ve deprem toplanma alanları rant nedeniyle imara aƧıldı. 17 Ağustos 1999’da on binlerce kişinin yaşamını yitirdiği GƶlcĆ¼k depreminin ardından ‘Afet Acil Eylem Planı’ ƧerƧevesinden belirlenen toplanma alanlarının tamamına yakını peşkeş Ƨekildi. 493’ten 77’ye dĆ¼ÅŸen alanların birƧoğuna AVM’ler ve gƶkdelenler inşa edildi.

Ä°stanbul’da Ƨeşitli projeler gerekƧe gƶsterilerek milyonlarca ağaƧ yok edildi. Bu kıyımdan en fazla Kuzey Ormanları etkilendi. TĆ¼m itirazlara rağmen, 3. KƶprĆ¼’nĆ¼n inşası iƧin Ä°stanbul’un doğasına, su kaynaklarına ve yaban hayatına geri dƶnĆ¼ÅŸĆ¼ zor zararlar verildi. Kuzey Ormanları’ndaki talan, kƶprĆ¼yle sınırlı değildi. Bir ƇED’i bile olmayan Kuzey Marmara Otoyolu iƧin yĆ¼zbinlerce ağaƧ kesildi. Bağlantı yollarıyla kentin kuzeyi yapılaşmaya aƧıldı. 

ĆœĆ§Ć¼ncĆ¼ Havalimanı iƧin “doğa katliamı”na devam edildi. ƜƧ devlet bankasının dƶrt yılı ana para ƶdemesiz, toplam 16 yıl vadeli olmak Ć¼zere 3 milyar avro kredi aƧtığı proje, dĆ¼nyanın en ƶnemli kuş yollarından birinin ortasına yapıldı ki, bu milyonlarca kuşun ƶlmesi anlamına geliyordu. Dƶnemin Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, bir soru ƶnergesine verdiği yanıtta, Ć¼Ć§Ć¼ncĆ¼ havalimanı iƧin 2 milyon 330 bin 12 ağacın kesileceğini aƧıklamıştı.

Ä°stanbul’daki dolgu alanlarının bĆ¼yĆ¼klĆ¼ÄŸĆ¼ yĆ¼z ƶlĆ§Ć¼mĆ¼ 2 bin 34 kilometrekare olan Heybeliada’yı geƧti. Boğaz’a yapılan kazıklı dolgularla da kıyılardaki beton yollar genişletildi. Ä°stanbul Boğazı’na 7 proje yapıldı ve Boğaz’da 266 bin 100 metrekarelik dolgu alan oluştu. Ɩrneğin Yenikapı sahilinde yaklaşık 90 futbol sahasına tekabĆ¼l eden 546 dƶnĆ¼mlĆ¼k alana yapılan dolgu Ƨalışmalarına 2013’de başlandı. Dolgu, Tarihi Yarımada’nın siluetini ve ekosistemini bozdu ve yaklaşık 40 milyon dolara mal oldu. 

Ä°BB’nin Ƨılgın projelerinin bir diğeri de Maltepe Sahili’nin doldurulması oldu. Dolguyla birlikte sahile bĆ¼yĆ¼k zararlar verildi, ortaya devasa rant alanları Ƨıktı. 

Ä°BB ile ƜskĆ¼dar Belediyesi’nca yapılan ƜskĆ¼dar Meydan Projesi kapsamında, denizi doldurmak iƧin bƶlgede kazık Ƨakma işlemi gerƧekleştirildi. Kazıklar nedeniyle, Mimar Sinan tarafından inşa edilen 500 yıllık Şemsipaşa Camii (Kuşkonmaz Camii) duvarlarında Ƨatlaklar oluştu.

ƜskĆ¼dar’daki doğal SÄ°T alanı KĆ¼Ć§Ć¼kƧamlıca Korusu’na televizyon kulesi yapımına Topbaş dƶneminde başlandı. 369 metre yĆ¼ksekliğe sahip kule Ä°stanbul’un ve Boğazın siluetine bĆ¼yĆ¼k zarar veriyor. Mimarlar Odası’nın tĆ¼m uyarı ve itirazlarına karşı inşa edilen kule, kentin tarihi dokusuna hanƧer niteliği taşıyor.

Ä°stanbul’un “kĆ¼ltĆ¼rel merkezi” olan Beyoğlu’nun Ä°stiklal Caddesi, AKP ile birlikte şantiyeye dƶndĆ¼. Tarihi binaların rant iƧin yıkıldığı cadde, betonlaştırılmış durumda. Topbaş’ın Ä°BB’sinin caddenin tarihi dokusuna ilk mĆ¼dahalesi 2005’de ağaƧların sƶkĆ¼lmesi ile oldu. Bu zamandan caddenin ve Beyoğlu’nun Ƨehresi değiştirildi.

Ä°stanbul’un meydanları tahrip edildi. 

Ä°stanbul’da kişi başına dĆ¼ÅŸen kent iƧi yeşil alan Ƈevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gƶre 7.57, Ä°BB’ye gƶreyse 8.41 metrekare. Rant projeleri nedeniyle Ä°stanbul’daki en kĆ¼Ć§Ć¼k yeşil alan dahi betonlaştırılıyor. Şehrin birƧok noktasında bir biri ardına gƶkdelenler yĆ¼kseliyor.

Topbaş’ın Ä°mar ve Bayındırlık Komisyonu’na yaklaşık 20 bine yakın dosya havale ettiğini dĆ¼ÅŸĆ¼nĆ¼nce, azalan yeşil alanlardaki sorumluluğu da aĆ§Ä±ÄŸa Ƨıkmış oluyor. Plansız, programsız kent politikaları şehri betonlaştırdığı gibi, bilimsellikten de uzaklaştırdı. En ufak yağışta sellerin yaşanmasının nedeni de budur.[16]

SƶzĆ¼ edilen kesitte; Ä°stanbul’daki 121 gƶkdelenden 117’si AKP dƶnemde yapılmıştı.[17]

‘Cushman & Wakefield’in ‘Avrupa Alışveriş Merkezleri Geliştirme Raporu’nun sonuƧlarına gƶre, 2018’de Avrupa’da 2.6 milyon metrekare genişliğinde AVM aƧıldı. AƧılan AVM’lerin 525 bin metrekaresi TĆ¼rkiye’dendi. 

2014’de 111’i Ä°stanbul’da olmak Ć¼zere TĆ¼rkiye genelinde 361 AVM bulunuyordu. 2019 Temmuz’u itibariyle bu sayı 432’yi buldu. Toplam AVM alanı da yaklaşık 7 bin futbol sahasına eşdeğerdi.[18]

Bu arada Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Ä°hanet ettik, dikey yapılaşmadan yana değilim,” dediği Ä°stanbul’da Ä°BB ve bakanlıklar, kentteki 76 mega proje iƧin imar planlarını değiştirdi; ayrıcalıklı imar hakları tanıdı. Bununla da yetinmeyen şirketler, ayrıcalıklı imar haklarının kat kat Ć¼stĆ¼ne Ƨıktı. Şehir genelinde 12 milyon 400 bin metrekare fazladan inşaat yapıldı. Fazladan yapılan bu inşaatlardan tam 240 milyar 234 milyon 265 bin lira haksız kazanƧ elde edildi.[19]

Evet Ä°BB ve bakanlıkların kentteki 76 mega proje iƧin imar planlarını değiştirdi ve ayrıcalıklı imar hakları tanıdı; hem de ÅŸĆ¶yle![20]

 

OKUL ARAZÄ°SÄ°NE NUROL TOWER

Şişli’de eski Yıldız Teknik Ɯniversitesi (YTƜ) arazisi Ć¼zerinde inşa edilen 34 katlı Nurol Tower’ın yĆ¼kseldiği arazi, 2006’da Ć¼niversite alanındaydı. 2010’da Ä°BB ve TOKÄ° tarafından onaylanan planlarla turizm tesis alanına alındı ve 3.00 emsal hakkı tanındı. YĆ¼kseklik de serbest bırakıldı. Proje kapsamında fazladan 6.94 emsal kullanıldı. Yani 20 bin 526 metrekare inşaat yapılması gerekirken 68 bin metrekare inşaat yapıldı. Fazladan yapılan 47 bin 474 metrekare inşaattan 1 milyar 424 milyon 220 bin TL haksız kazanƧ elde edildi.

YƜKSEKLİĞİ SERBEST MAƇKA RESİDENCES

Beşiktaş Ortakƶy’de yĆ¼kselen projenin arazisi 2005’de konut alanındayken 2007’de Ä°BB tarafından onaylanan imar planlarıyla otel, ticaret ve razidans alanına alındı. YĆ¼kseklik de serbest bırakıldı. Ancak 20 bin 300 metrekare inşaat yapılması gerekirken 60 bin metrekare yapıldı. Fazladan 39 bin 700 metrekare inşaat yapıldı. Metrekare fiyatı 84 bin olarak hesaplandığında fazladan inşaattan 3 milyar 334 milyon 800 bin lira kazanƧ sağlandı.

BİR AVM HİKƂYESİ: MARMARA FORUM

TĆ¼rkiye’nin en bĆ¼yĆ¼k alışveriş merkezlerinden Bakırkƶy’deki Marmara Forum alanı Ć¼zerine 212 bin metrekare inşaat yapılması gerekirken 370 bin metrekarelik inşaat yapıldı. Yani 158 bin fazladan inşaat yapıldı. Metrekare fiyatı ortalama 23 bin lira gƶrĆ¼nen projeden 3 milyar 634 milyon lira haksız kazanƧ elde edildi. Proje 2008’de henĆ¼z temeli dahi atılmadan imar planına aykırılık nedeniyle mĆ¼hĆ¼rlenmişti. Ä°BB Meclis’inde imar planlarına uyumu sağlandı.

ATAKƖY’ƜN HANƇERÄ°: SEA PEARL PROJESÄ°

Atakƶy sahildeki 127 bin 600 metrekarelik arazinin bilinen yasal emsali 2.00’dı. Ancak bu proje 2.28 fazla emsal kullanılarak yapıldı. Yani 255 bin 200 metrekare inşaat alanı yapılması gerekirken 547 bin metrekare inşaat yapıldı. Proje kapsamında fazladan 291 bin 800 metrekare yapıldı. Metrekare fiyatının tahminen 46 bin TL olduğu gƶrĆ¼len projeden 13 milyar 422 milyon 800 bin lira haksız kazanƧ elde edildiği gƶrĆ¼lĆ¼yor. Arazi kıyı kenar Ƨizgisi sınırları iƧerisinde bulunuyor.

KONUT ALANINA ƇİFTƇİ TOWERS PROJESİ

Zincirlikuyu’da yĆ¼kselen ƇiftƧi Towers projesinin bulunduğu arazi 1999 imar planlarında konut alanındayken Ä°BB tarafından 2006’da onaylanan imar planlarıyla yƶnetici merkezi ve turizm alanına alındı. Emsal de 2.50 olarak belirlendi. Ancak 110 bin metrekare inşaat yapılması gerekirken proje kapsamında 300 bin metrekare inşaat yapıldı. Yani 190 bin metrekare fazla inşaat yapıldı. Metrekare fiyatının 41 bin 250 lira olduğu gƶz ƶnĆ¼nde bulundurulunca 7 milyar 837 milyon 500 bin lira kazanƧ sağlandı.

 

Bu kadar değil; işte birkaƧ ƶrnek daha!

i) Ä°BB’ye bağlı şirket tarafından işletilen kafe 538 yıllık surları tahrip etti. Topkapı Sarayı’nı Ƨevreleyen surların dibinde, GĆ¼lhane Parkı’nın iƧinde, Ä°BB’ye bağlı Beltur tarafından işletilen Kandil Kafe’nin 538 yıllık surlara zarar verdiği ortaya Ƨıktı. Ä°stanbul 4 No’lu Koruma Kurulu, alanda kaƧak yapılaşma olduğuna dikkat Ƨekerek suƧ duyurusu yapılması gerektiğini belirtti. Kurul, “Telgrafhane binasındaki tarihi dokuya aykırı uygulamalar eski hĆ¢line getirilmeli. Can gĆ¼venliği ƶnlemleri de alınmalı,” dedi.[21]

ii) Ä°stanbul’da boş ve yeşil alanlar yok denilecek kadar azaldı. Şehirdeki en yeşil alanlar ise mezarlıklar. Herkesin gƶzĆ¼ kentin elde kalan son boş alanları ve kamu arazilerinde. Değeri her geƧen gĆ¼n artan bu alanlar aynı zamanda kupon arazi niteliğinde. AKP hĆ¼kĆ¼meti şehirdeki kamu kuruluşlarına ait bu arazileri ya bir bir satıyor ya da yapılaşmaya aƧıyor. Askeri alanların şehir dışına taşınması kararıyla da birƧok değerli araziyi bekleyen gelecek merak konusu. Yeşil kalacağı sƶylenen askeri alanların bir kısmı imara aƧıldı bile.[22]

iii) Ä°BB’de AKP’li meclis Ć¼yelerinin oylarıyla kabul edilen teklife gƶre, arsası uygun okullar yıkılacak, otoparkla birlikte yeniden yapılacak.[23]

iv) Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın kurucusu olduğu Ć¼niversitenin kiraladığı binaya kimse dokunamıyor. Ä°stanbul’da yaşayan yurttaşların binalarına bir Ƨivi Ƨakmasına izin verilmezken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın kurucusu olduğu Medipol Ɯniversitesi’nin Esenler’de kiraladığı binaya Ƨıkılan kaƧak kat bir tĆ¼rlĆ¼ yıkılamıyor. Esenler Belediyesi, kaƧak kat hakkında yıkım kararı verdi ancak yıkım yapılmadı. MĆ¼lk sahibine verilen para cezası da mahkeme tarafından iptal edildi. Esenler Kaymakamlığı da belediye yetkilileri hakkında soruşturma yapılmasına bile izin vermedi. Esenler Belediyesi’nin meclis Ć¼yesi Kemal Şahin, “Ɯstelik binanın tam karşısında zabıta noktası var,” dedi.[24]

 

“KANAL” MI?!

 

“Tabuta Ƨakılan son Ƨivi”[25] ya da “Marmara iƧin beka sorunu”[26] veya “Mega Rant ve Soygun”,[27] “Ä°hanet”,[28] “Amerikan projesi,”[29] vurgularıyla betimlenip; “Ya Kanal, Ya Ä°stanbul!”[30] ikilemi ile tanımlanan “Kanal Ä°stanbul!” rantsal ekonomiye dayanarak iktidara tutunan AKP’nin yeni tezgĆ¢hı…

Ekonomik kriz ve inşaat stoklarının eritilememesiyle inşaatta rantın azalmasından ƶtĆ¼rĆ¼ devreye sokulup, inşaat sektƶrĆ¼nĆ¼ “şaha’” kaldıracağı var sayılan “Kanal Ä°stanbul” insan(lık)a, doğaya, Ä°stanbul’a rağmendir…

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın,[31] “Kanal Ä°stanbul’u yapacağız, inadına yapacağız,” ifadesinde somutlanan dayatmanın;[32] emekƧilere yıllar boyu sĆ¼recek bir yĆ¼k getireceği; bugĆ¼ne dek yapılan mĆ¼ÅŸteri garantili kƶprĆ¼, otoyol, havalimanı, şehir hastaneleri ve enerji Ć¼retimleri hatırlandığında bir “sır” değildir!

Kaldı ki TMMOB Ä°stanbul Ä°l Koordinasyon Kurulu’nun, “Başka bir Ä°stanbul daha yok”;[33] “Kanal Ä°stanbul’u, istemeyin”;[34] Milletvekili AbdĆ¼llatif Şener’in, “10 milyarlarca dolar masraf olacak bir projedir. Yapılmasının hiƧbir mantığı yoktur”;[35] Fikri Sağlar’ın, “TĆ¼rkiye iƧin ‘Kanal Ä°stanbul’ gereksiz bir projedir,”[36] diye mahkĆ»m ettikleri “Kanal Ä°stanbul”, doğanın ve doğal kaynakların ekonomik kazanƧ iƧin, şirketlere ve şahıslara hizmet vermek amacıyla katledilmesi olarak betimleniyor. Ć‡Ć¼nkĆ¼ “Kanal Ä°stanbul”, tekno-politik ve sosyo-ekolojik alan ile Ƨevre politikalarının kesişip birbirinden ayrılmaz biƧimde iƧ iƧe geƧtiği politik bir projedir ve nihai kertede de işlevsizdir![37]

Hatırlatalım: “Kanal Ä°stanbul”un gĆ¼ndeme geldiği 2011’de “Bu, soygun dĆ¼zenini Ƨılgınca sĆ¼rdĆ¼recek bir projedir. Daha akılcı bir yol bulabilirsin. Ä°stihdam yaratan, işyeri sahiplerine, KOBÄ°’lere atƶlyelere, fabrika sahiplerine yeni yeni istihdam oluşturabilecek imkĆ¢nları verebilir ve bir işsize, bir aƧ insanımıza bir ekmek kapısı bulabilirsin. Bunlara kafa yoracağın yerde, akılcı politikalar Ć¼reteceğin yerde, Ƨıldırmış bir toplumu Ƨılgınca projelerle niye kandırıyorsun Sayın Başbakan?” diyen MHP lideri Devlet BahƧeli[38] AKP ile ittifakı sonrasında Kanal Ä°stanbul’a karşı Ƨıkanları “şuursuz ve gayri milli” olarak “suƧlamış”tı![39]

Tarık ŞengĆ¼l’Ć¼n, “Milli projenin Ƨıkış noktası ABD, varış noktası Katar!” biƧiminde formĆ¼le ettiği hakikĆ¢ti “Kısaca ƶzetlemek gerekirse; New York’ta bir Dernek 23 sayfalık raporuyla, Michigan Ɯniversitesi’nde iki mimar 16 kişilik yĆ¼ksek lisans Ć¶ÄŸrenci projesiyle, Ä°stanbul’un kuzeyini ve finansman modelini şekillendirdiler. Alıcıların ise Katarlı olduğu anlaşılıyor. Olay Ä°stanbul’da geƧiyor. Yerli ve milli projenin ortaya Ƨıkış hikĆ¢yesi bƶyle…”[40]

Elbette bu hikĆ¢yenin arka planında boylu boyunca sermaye talanı yatıyor!

Ɩrneğin “Kanal Ä°stanbul” gĆ¼zergĆ¢hında mĆ¼lkiyet tartışmaları sĆ¼rerken, bƶlgede Kuveyt Devleti vatandaşı iş insanı Wael N Y Alnusef’ın şirketinin 53 dƶnĆ¼m, Suudi Arabistanlı iş insanı Sulaıman Al Muhaıdıb’ın da 9 dƶnĆ¼m arazi aldığı ortaya Ƨıktı. 

Ä°BB Meclis Ć¼yesi Nadir Ataman “Nerdeyse bir arap kantonu kuruluyor. Kanal Ä°stanbul’un etrafı rant pazarına dƶnmĆ¼ÅŸ” tepkisini gƶsterirken;[41] Ä°BB Başkanı Ekrem Ä°mamoğlu, proje gĆ¼zergĆ¢hında en bĆ¼yĆ¼k arazisi olan 3 şirketin de Arap şirketi olduğunu aƧıklayıp, “2011’den bu yana arsa hareketi tam 30 milyon metrekareyi bulmuştur. Tarım alanı olan bu alanlara bu ilgi niye? Bƶlgede en bĆ¼yĆ¼k arazisi olan ilk 3 şirket de Arap şirketi. Bizden detay isterlerse paylaşırız,”[42] diye ekledi.

Meseleye ilişkin bir şey daha: Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın, “Kanal Ä°stanbul” gĆ¼zergĆ¢hında yaklaşık 13 dƶnĆ¼mlĆ¼k araziyi Erdoğan’ın projeyi duyurduğu 2011’den bir yıl sonra satın aldı. HĆ¢len tarla vasfında olan arazinin, Ƈevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından “Kanal Ä°stanbul” iƧin değişiklik yapılan planda “konut alanı” sınırları iƧinde kalması dikkat Ƨekti![43]

Ɩzetle AKP’nin coğrafyamızda yarattığı yıkımların bir “yeni” ƶrneği olarak “Kanal Ä°stanbul”un maliyeti bilim insanlarının raporlarda net biƧimde ortaya konmuş bir cinayetten başka bir şey değildir.

“Kanal Ä°stanbul” projesi Ä°stanbul’un giderek yok edilen su havzalarını ve ormanlarını neredeyse tĆ¼mĆ¼yle ortadan kaldıracak. Ayrıca Kanal aƧılmasıyla yĆ¼z binlerce yılda oluşmuş deniz ekosistemi de yerle bir olacaktır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Hayalim”, uzmanların ise “Bƶlgenin ekolojik dengesini bozar” dediği “Kanal Ä°stanbul”a dair aƧıklanan Ƈevresel Etki Değerlendirme (ƇED) raporunda, Devlet Su İşleri’nin (DSÄ°) mega projenin Ä°stanbul’u susuz bırakacağına dair gƶrĆ¼ÅŸĆ¼ yer almadı. DSÄ°’nin gƶrĆ¼ÅŸĆ¼ yerine, konuyla alĆ¢kĆ¢sız gƶrĆ¼ÅŸĆ¼ raporda konuldu![44] Yani DSÄ°’nin, “Kanal Ä°stanbul”un “Terkos GƶlĆ¼ ve Sazlıdere Barajı’nı devreden Ƨıkaracağına” dair gƶrĆ¼ÅŸĆ¼, ƇED raporunda dikkate alınmadı…[45] 

Jeofizik MĆ¼hendisi, Sismoloji Doktoru Savaş Karabulut’un, “Kanal Ä°stanbul projesinin ƇED raporu bilimsel bir yƶntemle değil, ƶznel değerlendirmeyle hazırlanmıştır,”[46] notunu dĆ¼ÅŸtĆ¼ÄŸĆ¼ şaibeli “Kanal Ä°stanbul”un ƇED raporunu hazırlayan Ƈınar MĆ¼hendislik ve MĆ¼ÅŸavirlik Şirketi de tartışmalıdır![47]

Sƶz konusu “Kanal Ä°stanbul” ƇED raporuyla ilgili olarak YĆ¼ksek Ƈevre MĆ¼hendisi Sezer Arslan’ın hazırladığı inceleme notunda şu noktalara dikkat Ƨekildi:

i) GĆ¼nde 850 bin metrekĆ¼p kazı yapılacak: Proje alanı 13 milyon metrekare olarak belirlendi. Buna gƶre projenin tamamlanması iƧin en kısa sĆ¼re 4 yıl olarak hesaplanırken, bu sĆ¼renin 7 yıla kadar Ƨıkabileceği belirtiliyor. Bu durumda yıl iƧerisinde Ƨalışılmayan sĆ¼reler dikkate alınırsa gĆ¼nde ortalama 800 bin 850 bin metre kĆ¼p kazı, nakliye ve denizle depolama yapılması gerekiyor. Bu boyuttaki kazı Ƨalışması iƧin aƧık maden ocaklarında Ƨalışan devasa kazıcı ve kamyonların kullanılması gerekecek. 

ii) Tarım ve su alanları kaybolacak: Proje alanında yer alan tarım arazileri, mera, biyoƧeşitlilik alanları, iƧme ve sulama suyu alanları, ƶzel orman alanlarının tamamı ƶzelliklerini kaybederek hem uluslaslararası sƶzleşmeleri (BiyoƧeşitlilik Sƶzleşmesi) aykırı davranılmış olacak hem de ulusal mevzuata (Anayasa, Su Kanunu, Mera Kanunu, Ƈevre Kanunu) aykırı işlem yapılmış olacak. Projeyle Gala GƶlĆ¼ Milli Parkı, Sazlıdere Barajı, Terkos GƶlĆ¼ etkilenecek.

iii) GĆ¼nde 10 bin 965 kilogram patlayıcı: Proje kapsamında sƶkĆ¼lecek malzeme miktarının 41,5 milyon metrekĆ¼p olacağı ve her gĆ¼n patlama yapılacağı belirtilirken, 1 delik iƧin 45 kilogram patlayıcı kullanılması gerekiyor. Toplam 255 delik iƧin gĆ¼nde toplam 10 bin 965 kilogram patlayıcı kullanılacak. Bu durumun deprem etkisi yaratabileceği belirtilirken, taşocaklarında bile en fazla 40-50 delik 36 kilogram patlayıcı kullanıldığı hĆ¢lde ciddi sorunlar yaşandığına dikkat Ƨekildi. 5 yıl boyunca 20 milyon kilogram patlayıcı kullanılacak olmasının ciddi gĆ¼venlik sorunlarına da neden olabileceğine işaret edildi.

iv) Yılda 1.5 milyon litre yakıt tĆ¼ketilecek: Projenin inşaat aşamasında kamyonlarda dizel yakıt kullanılacağı ve yılda 1 milyon 504 bin litre dizel yakıt tĆ¼ketilmesinin ƶngƶrĆ¼ldĆ¼ÄŸĆ¼ belirtildi. Bu durum 5 yılda yaklaşık 7.5 milyon litre dizel yakıt kullanılması anlamına gelecek. 

v) GĆ¼nde 4 bin 250 kamyon seferi: GĆ¼nlĆ¼k 850 bin metrekĆ¼plĆ¼k kazı malzemesinin 200 metrekĆ¼plĆ¼k 400 kamyonla taşınması gĆ¼nde en az 4 bin 250 sefer anlamına gelecek. AĆ§Ä±ÄŸa Ƨıkacak egzoz emisyonları, toz ve trafik yĆ¼kĆ¼ olumsuzluklara neden olacak. 

vi) 30 milyon metrekĆ¼p su heba olacak: Kanal dolayısıyla Sazlıdere Barajı iptal olacak ve 30 milyon metrekĆ¼p su kullanılmayarak heba olacak. Kanal kara parƧasını ikiye ayırdığı iƧin tĆ¼m isale hatları, elektrik, telefon, yol gibi altyapılar iptal olacak ve yeniden yatırım maliyetlerine ihtiyaƧ duyulacak. 

vii) Karadeniz ve Marmara’ya etki edecek: Projeyle birlikte Karadeniz konteynır limanı 2.8 milyon metrekare, Marmara konteynır limanı ise 631 bin metrekĆ¼p olmak Ć¼zere toplam 3.43 milyon metrekĆ¼p alan doldurularak Karadeniz ve Marmara denizlerinin kıyı kenar Ƨizgisine ve yĆ¼zey alanına etki edilecek.[48] 

Devamla…

Jeoloji MĆ¼hendisleri Odası Ä°stanbul Şubesi yetkilileri, sƶz konusu projeyle birlikte Ä°stanbul’un havasının, suyunun, toprağının kirleneceğini belirtip, Karadeniz’in dibindeki toksik maddenin zararına ilişkin, “1.5 milyar metrekĆ¼p kazı malzemesinden bahsediyoruz. Kazıp depoladığınız, canlıların sağlığını tĆ¼m jeolojik sĆ¼reƧler boyunca etkileyecek bir bombayı nereye depolayacaksınız?” diye sordular.

Karadeniz’in dibindeki toksik maddelerin başta arsenik olmak Ć¼zere uranyum, nikel aƧısından Ƨok yĆ¼ksek elementler iƧerdiğine dikkati Ƨeken uzmanlar, “DĆ¼nya Sağlık ƖrgĆ¼tĆ¼’nĆ¼n belirlediği limit değerler vardır, bu toksikleri onun Ć¼zerinde solursanız kesinlikle kanser olursunuz,” diyerek, “Depolanacak yer bir saatli bomba gibi Ƨalışacak ve etrafını kirletecek. Tıbbi jeoloji diye yeni bir bilim var. Burada tıbbi jeolojiyle ilgili hiƧbir ƶngƶrĆ¼ yok,” uyarısını dillendirdiler.[49]

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Ƨılgın proje” diye tanıttığı “Kanal Ä°stanbul”un ƇED raporuna sunulmak Ć¼zere olası tehlike ve riskleri ortaya koyan TĆ¼rkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Başkanlığı’nın (TƜBÄ°TAK) gƶrĆ¼ÅŸleri 14 maddede ƶzetlenirken; ƇED raporunun ne kadar yetersiz olduğunu gƶzler ƶnĆ¼ne serildi. Ƈok sayıda uyarının yer aldığı yazıya gƶre proje hayata geƧerse Marmara Denizi oksijenini yitirecek ve deniz tabanı ekosistemi tahrip olacak.[50]

Ama bu kadar da değil: Kentin yeniden Ć¼retimi, kent mega projeleri sadece rant meselesi değildir, muhalefeti de dağıtmak, iÅŸĆ§i sınıfını kent dışına itmek, hem gƶrĆ¼nmez kılmak hem de kent merkezinde sƶz sƶylemelerine engel olmak gibi işlevleri vardır. Ayrıca mahalle kĆ¼ltĆ¼rĆ¼nĆ¼, yan yana gelişleri minimuma dĆ¼ÅŸĆ¼rmek, insanı Ƨitleyerek daha fazla kendine, emeğine, Ƨevresine yabancılaştırmak bir diğer boyutudur…

“Kanal Ä°stanbul” diye ƶnĆ¼mĆ¼zde duran talan projesi ekolojik yıkımdır; ama ƶnemli bir diğer mesele de sƶz konusu projelerin planlamasının ilan edilmesi ile birlikte oluşan, demografik değişimdir. Bƶlgede emlak fiyatlarındaki artış ve bu bağlamda oluşan hareketlilik yerel halkın tĆ¼mden oradan sĆ¼rĆ¼lmesi ile sonuƧlanmıştır!

İş bƶyleyken “Kanal Ä°stanbul”un, gelişmeler zaman zaman değişiklik gƶsterse de, uzun sĆ¼re kĆ¢bus gibi Ć¼zerimize Ƨƶkeceğini gƶrmek gĆ¼Ć§ değil. Deyim yerindeyse projenin “ekonomik fayda”sı, orta Ƨaplı bir savaşla eşdeğerdir.

DĆ¼nyada mega projeler hakkında yazılmış rehber niteliğindeki ƶnemli kitaplardan ‘Mega Projects and Risk: An Anatomy of Ambition/ Mega Projeler ve Risk: Hırsın Anatomisi’nin yazarı -Oxford Ɯniversitesi’nden ekonomi profesƶrĆ¼- Bent Flyvbjerg ile arkadaşları, yapıtta gƶsterilmeyen riskleri ve abartılan getirileri nedeniyle mega projeleri “genetik olarak felaket eğilimli” olarak nitelendirir. 

Bu felaketler, doğayı tahrip ederken, iklim krizinin etkilerini artıran, pek Ƨok canlının yaşam alanlarını yok eden, insanların ve diğer canlıların yerinden edilmelerini tetikleyen, devletleri ve şirketleri finansal krize sokan ya da bĆ¼tƧelerini sarsan felaketler olarak sıralanabilir.

Flyvbjerg’e gƶre, mega projeler ƶylesine bĆ¼yĆ¼k bir “sorgulanamama” kisvesi altına sokulur ki, projelerin gƶrkeminden, bĆ¼yĆ¼klĆ¼ÄŸĆ¼nden, sağlayacağı iş imkĆ¢nlarından, finansal kazanƧlar başta olmak Ć¼zere getireceği faydalardan bahsedilerek, sorgulanması neredeyse imkĆ¢nsız hĆ¢le getirilir. 

Nasıl bir hesaplamaya dayandığı bile belli olmayan bir argĆ¼manla, kanaldan gerƧekleşecek gemi geƧişlerinden yılda 8 milyar dolar kazanƧ elde edileceği gibi…

Bu projelerin gĆ¼ndemde olduğu sırada devreye giren lobicilik ve siyasi nĆ¼fuz ile muhalifler suƧlu yerine konulurken, nepotizmle gĆ¼Ć§lĆ¼ Ƨıkar gruplarına imtiyazlar tanınır. Bu projelerin neden olduğu ciddi toplumsal muhalefetle ya da Ƨatışmalarla karşı karşıya kalan iktidar, kapalı kapılar ardında kendi bildiği gibi iş gƶrĆ¼r, yurttaşların ƶneri ve itirazlarına kulaklarını tıkar.

Ayrıca, toplumun tĆ¼m kesimlerinin bu projelerden yararlanacağı yolundaki en bĆ¼yĆ¼k yalanın Ć¼stĆ¼ne diğer yalanlar inşa edilir.

Projeden elde edilecek faydalar saymakla bitmezken, projelerin maliyetleri hep azımsanır, bu projeler, Ƨok bĆ¼yĆ¼k oranda ƶngƶrĆ¼len maliyette ve zamanda bitirilemediği gibi, bitirildiğinde de ƶngƶrĆ¼len maliyetin Ƨok Ć¼zerinde tamamlanmış olur. 

Ä°ktidarın etkin biƧimde kullandığı kamu-ƶzel işbirliği ortaklığı ile yapılan yatırımlara Temmuz 2018’de “Kanal Ä°stanbul” da eklenmişti. 75 milyar liraya mal olacağı sƶylenen ancak proje başladıktan sonra bunun iki Ć¼Ć§ katına Ƨıkabileceği belirtilen proje iƧin finansman nasıl bulunacak, akıllardaki soru bu.

Nitekim, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nda 2018’da hazırlanan resmi sunumda “Kanal Ä°stanbul”un toplam maliyetinin 20 milyar dolar olarak gƶrĆ¼ndĆ¼ÄŸĆ¼ ortaya Ƨıktı.

Elbette ekonomik olduğu kadar Ƨevresel ve toplumsal maliyetler de hep azımsanır. Hatta ƶngƶrĆ¼len riskler azımsandığı ve olduğundan daha kĆ¼Ć§Ć¼k gƶsterildiği gibi maalesef ƶngƶrĆ¼lemeyen riskler de, hiƧ ama hiƧ hesaba katılmaz. Bu ƶtelenen, ƶnemsenmeyen, hiƧ hesaba katılmayan riskler genellikle hem ekolojik hem de ekonomiktir. 

Mesela, AFAD’ın bir anda “Kanal Ä°stanbul” gĆ¼zergĆ¢hından geƧen deprem fay hattı olmadığını aƧıklaması gibi… Oysa Marmara’nın deniz tabanındaki fay hattına dair daha geƧtiğimiz yaz onlarca aƧıklama yapıldı.

Ekonomik birtakım dĆ¼zmece hesaplamalarla kĆ¢ÄŸÄ±t Ć¼zerinde yaratılan mega projeler, gelecek nesillerin omuzlarına yĆ¼k olarak bırakılıverir. Hazine garantileri verilen, kamu kaynakları devreye sokulan bu israf projeleri, vergi ƶdeyen yurttaşların parasını, yurttaşa hesap vermeden hortumlar.

XXI. yĆ¼zyılda mega projeler adı altındaki aşırılıklar, ilerlemenin, teknolojik gelişmenin, modernliğin, kalkınmanın aracı gibi sunulan istismar projeleridir. 

“Kanal Ä°stanbul”  projesi, kanal gĆ¼zergĆ¢hındaki arazi ve konutların ağırlıklı olarak Arap sermayesine peşkeş Ƨekilmesinin ƶtesinde, iki denizi birleştiren kadim bir kentin kırsalındaki yurttaşların yerlerinden sĆ¼rĆ¼lerek nĆ¼fus yapısının değiştirilmesinin, simgesel yapılarla, konut projeleriyle Ä°slĆ¢mileştirilmesinin, Ć¼lkeye pazarlanacak arsa muamelesi yaparak tarihinin yok sayılmasının pratiğe geƧirilme Ƨabasıdır.

Geleceği tasarlayamama, geƧmişle bağı koparma, akademik, bilimsel bilgiyi yok sayma, kenti tehlikeli bir yere doğru sĆ¼rĆ¼kleme hamlesidir.

Nitekim, Ƈevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un “Kanal Ä°stanbul” bƶlgesinde ranta izin vermediklerini ve bundan sonra da vermeyecekleri yƶnĆ¼ndeki aƧıklamasına kargalar bile gĆ¼ldĆ¼. Oysa, Ä°stanbul BĆ¼yĆ¼kşehir Belediye Başkanı Ekrem Ä°mamoğlu, kanalın gĆ¼zergĆ¢hında bulunan 30 milyon metrekarelik arazinin el değiştirdiğini, en Ƨok arsa satın alan ilk Ć¼Ć§ şirketin de Arap sermayeli olduğunu aƧıkladı… Ɩzetle bu proje bir şekilde gerekli şartlar oluşturulsa, yatırımcı ve finansman bulunsa da, bulunmasa da bir “win-win/ kazan-kazan” değil, Erdoğan iktidarı ve Ƨevresindeki inşaatƧı rant ağaları iƧin “lost-lost/ kayıp-kayıp” projesidir.[51]

Ve nihayet dediklerimizi toparlarsak…

Jeoloji MĆ¼hendisleri Odası (JMO) Ä°zmir Şubesi Başkanı Alim Murathan, projenin Ä°stanbul’a zarar vereceğinin akademik araştırmalarla ortaya konduğu vurgusuyla; “Rant ekonomisi oluşturuldu ve Ƨok derin yapısal kriz sƶz konusu. Bu kriz bugĆ¼n saray rejiminin krizidir,” derken; jeoloji mĆ¼hendisi Ali Esen Arpat da, TĆ¼rkiye’nin doğayı koruma adına birƧok uluslararası sƶzleşmeye imza attığını hatırlatarak, iktidara “Ä°mza attığınız sƶzleşmelere gƶre suƧlusunuz,”[52] diye eklediği koordinatlarda; hatırlatmadan geƧmek ol(a)maz: “Kanal Ä°stanbul” sadece Ä°stanbul halkının değil, gerek yaratacağı bĆ¼yĆ¼k Ƨevre sorunu, gerek 110 milyarı aşan bĆ¼tƧesinin eninde sonunda emekƧilerden Ƨıkarılacağı hasebiyle ve yanı sıra Montrƶ’yĆ¼ tartışılır hĆ¢le getirdiği iƧin 82 milyonu doğrudan ilgilendiriyor. 

Ɩzetle “Kanal Ä°stanbul” hepimizi ilgilendiren bir soru(n)dur ve yeni saflaşmaları gerektirecek kadar ƶnemli sonuƧlar doğuracak bir girişimdir.

 

18 Mart 2021 13:36:53, Ä°stanbul.


N O T L A R

[1] KaldıraƧ, No:237, Nisan 2021...

[2] Roland Barthes.

[3] Eduardo Galeano, Tepetaklak Tersine DĆ¼nya Okulu, Ƨev: BĆ¼lent Kale, Sel Yay., 2017.

[4] Eduardo Galeano, Aynalar, Ƨev: SĆ¼leyman Doğru, Sel Yay., 2009.

[5] “Tıpkı tarlalardan ve madenlerden Ƨıkartılmış malların aktığı bir pazar yeri gibi, şehir, taşranın en taze ve bĆ¼yĆ¼k yalnız adamların zihinlerinin Ć¼ÅŸĆ¼ÅŸtĆ¼ÄŸĆ¼ yerdir. Şehir, kendisinden uzakta yaratılan şeyleri ve zaman zaman kendisine muhalif şeyleri yakarak ışık saƧan bir şenlik ateşine benzer. TĆ¼m şehirler kısırdır. Şehirlerde, doğum oranı azdır ve doğan Ƨocuklardan neredeyse hiƧbiri dahi değildir. Şehirlerde eğlence vardır fakat yaratım yoktur; sevgi vardır fakat soy sƶz konusu değildir; tĆ¼ketim vardır fakat Ć¼retim yoktur.” (Antonio Gramsci, Hapishane Defterleri 1. Cilt, Ƨev: Barış Baysal, Kalkedon Yay., 2014.)

[6] Henri Lefebvre, Åžehir Hakkı, Ƨev: Işık ErgĆ¼den, Sel Yay., 2016.

[7] Karl Marx-Friedrich Engels, Alman İdeolojisi, [Feuerbach], Ƨev: Sevim Belli, Sol Yay., 1976, s.56..

[8] Karl Marx, Kapital, Sermayenin Ɯretim SĆ¼reci, Cilt: I, Ƨev: Alaattin Bilgi, Sol Yay., 1965, s.626.

[9] Maksim Gorki, Ana, Ƨev: Mazlum Beyhan, Evrensel Basım Yay., 2016.

[10] Berkant GĆ¼ltekin, “Prof. Dr. Yeşeren EliƧin Arıkan: KĆ¼reselleşmenin Kentsel Yaşama Yıkıcı Etkileri Oldu”, BirgĆ¼n, 7 Haziran 2019, s.13.

[11] “Kapitalist Ć¼retim biƧimi var olmaya devam ettiği sĆ¼rece, konut sorununun, ya da iÅŸĆ§ilerin yazgısını etkileyen herhangi bir başka toplumsal sorunun tek başına ƧƶzĆ¼mleneceğini ummak budalalıktır. ƇƶzĆ¼m, kapitalist Ć¼retim biƧiminin ortadan kaldırılmasında ve bĆ¼tĆ¼n geƧim araƧlarına ve iş araƧlarına bizzat iÅŸĆ§i sınıfının el koymasında yatmaktadır.” (Karl Marx-Friedrich Engels, SeƧme Yapıtlar, Cilt II., Ƨev: A. Kardam-S. Belli-M. Ardos-K. Somer, Sol Yay., 1977, s.420.)

[12] Ä°brahim Ortaş, “Ɯcretsiz Toplu Taşıma: Trafik Sorununu Ƈƶzer mi?”, Cumhuriyet, 10 Mart 2020, s.2.

[13] “Metropoller DĆ¼nyanın Gırtlağını Sıkıyor”, ƖzgĆ¼rlĆ¼kĆ§Ć¼ Demokrasi, 4 Kasım 2016, s.12.

[14] Ergin Yıldızoğlu, “1, 2, 3… TĆ¼m Ä°ktidar Merkeze!”, Cumhuriyet, 26 Ekim 2017, s.9.

[15] “2025’te Evsiz 1.6 Milyar Ä°nsan Olacak”, Cumhuriyet, 19 Temmuz 2017, s.18.

[16] Uğur Şahin, “Ä°stanbul Seni Unutur mu ‘Kadir Abi’!”, BirgĆ¼n Pazar, Yıl:14, No:551, 1 Ekim 2017, s.8-9.

[17] “CHP’li Canpolat: Ä°stanbul’da Var Olan 121 Gƶkdelenden 117’si AKP Dƶneminde Yapılmış”, Cumhuriyet, 18 Kasım 2017, s.5.

[18] Ozan GĆ¼ndoğdu, “Ne Olacak Bu AVM’ler?”, BirgĆ¼n, 4 Aralık 2019, s.13.

[19] Hazal Ocak, “Emsalsiz Ä°hanet”, Cumhuriyet, 26 Ekim 2018, s.7.

[20] Hazal Ocak, “Ɯlke Tarihinin En BĆ¼yĆ¼k Rant Oyunu: Doymamışlar”, Cumhuriyet, 27 Ekim 2018, s.7.

[21] Hazal Ocak, “Ulubatlı Beltur”, Cumhuriyet, 18 Mayıs 2017, s.2.

[22] Hazal Ocak, “Talan Bitmiyor... ‘Kupon’lar Kapış Kapış”, Cumhuriyet, 14 Mayıs 2018, s.11.

[23] Hazal Ocak, “Ƈocuklara Park Yerine Otopark”, Cumhuriyet, 19 Mart 2017, s.18.

[24] Hazal Ocak, “Medipol’Ć¼n KaƧak Katı Yıkılamıyor”, Cumhuriyet, 13 Kasım 2019, s.9.

[25] B. Metin Coşkun, “Tabuta Ƈakılan Son Ƈivi: Kanal Ä°stanbul”, Yolculuk, No:36, 7 Ocak 2019, s.20-21.

[26] Cemil Aksu, “Kanal Ä°stanbul, Esas Marmara İƧin Beka Sorunu”, Atılım, Yıl:6, No:407, 27 Aralık 2019, s.4.

[27] “Mega Rant ve Soygun Projesi: Kanal Ä°stanbul”, Kızıl Bayrak, No:2020/04, 24 Ocak 2020, s.10.

[28] “Kanal Ä°stanbul: Ä°hanet Projesi”, Kızıl Bayrak, No:2020/05, 31 Ocak 2020, s.7.

[29] “Kanal Ä°stanbul Bir Amerikan Projesidir”, Devrimci Duruş, No:83, Ocak 2020, s.12-14.

[30] “Ya Kanal, Ya Ä°stanbul!”, Yeni Yaşam, 26 Aralık 2019, s.12.

[31] “Kanal Ä°stanbul Projesi ile ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ä°steseniz de istemeseniz de Kanal Ä°stanbul yapılacaktır” diyerek şunları kaydetti: ‘Ƈıkmış ne diyor biliyor musunuz? ‘O parayı insana harca.’ Kanal Ä°stanbul kim iƧin? Onlar insan iƧin değil mi? Ä°nan, buna sor, insan nedir veya insan kimdir? Bunu bize tanımla. Onu bile tanımlayamaz. Bihaber’...” (“Erdoğan: Ä°steseniz de Ä°stemeseniz de Kanal Ä°stanbul’u Yapacağız”, Cumhuriyet, 31 Aralık 2019, s.4.)

[32] Devlet Hava Meydanları İşletmesi’den (DHMÄ°) “Kanal Ä°stanbul” skandalı: Olumsuz gƶrĆ¼ÅŸe “sehven oldu” deyip olumluya Ƨevirdi… DHMÄ°, “Kanal Ä°stanbul”un Ä°stanbul Havalimanı’nı olumsuz etkileyeceğine dair gƶrĆ¼ÅŸĆ¼nĆ¼ bir hafta sonra değiştirdi. DHMÄ°’nin yeni gƶrĆ¼ÅŸĆ¼nde “mega projenin” hava trafik hizmetleri Ć¼zerinde herhangi bir olumsuz etki oluşturmayacağı ƶne sĆ¼rĆ¼ldĆ¼. DHMÄ°, ayrıca “acele” ibaresiyle Ulaştırma Bakanlığı’na bir yazı daha gƶnderdi, yapılaşma şartlarına uyulmasını talep etti. (Uğur Şahin, “DHMÄ°’den ‘Kanal Ä°stanbul’ Skandalı”, BirgĆ¼n, 21 Aralık 2019, s.4.)

[33] Volkan Ateş, “Başka Ä°stanbul Yok!”, BirgĆ¼n, 21 Ocak 2020, s.14.

[34] Mine SĆ¶ÄŸĆ¼t, “Kanal Ä°stanbul’u Ä°stememek”, Cumhuriyet, 27 Aralık 2019, s.5.

[35] “Şener: Kanal ABD Projesi”, Cumhuriyet, 29 Aralık 2019, s.5.

[36] Fikri Sağlar, “Kanal Ä°stanbul”, BirgĆ¼n, 7 Ocak 2020, s.8.

[37] TĆ¼rkiye’nin rant Ć¼zerinden bĆ¼yĆ¼me modeli izlediğini belirten Prof. Dr. ErinƧ Yeldan, “Kanal Ä°stanbul”un yapılması hĆ¢linde yĆ¼zde 3 bĆ¼yĆ¼meye ulaşılabileceğini ancak bedelinin 2023’te yeni bir işsizlik ve şiddet dalgasıyla topluma geri dƶneceğini sƶyledi. (Selman GĆ¼zelyĆ¼z-Emrullah Acar, “Prof. Dr. Yeldan: Kanal Ä°stanbul 2023’te İşsizlik ve Şiddet Dalgasıyla Geri Dƶnecek”, Evrensel, 15 Ocak 2020, s.6.)

[38] 26 Aralık 2019’da tarihli aƧıklamasında “Kanal Ä°stanbul” projesine karşı Ƨıkanları “gayri milli” olmakla suƧlayan Devlet BahƧeli, “GeƧmişte ne sƶylemişsek arkasındayız. HiƧbir sƶzĆ¼mĆ¼zĆ¼ Ƨiğnemedik. Duruşumuzdan taviz vermedik, vermeyiz,” dedi. (“BahƧeli: GeƧmişte Ne Sƶylemişsek Arkasındayız”, Cumhuriyet, 26 Aralık 2019, s.4.)

[39] Ɩzlem YĆ¼zak, “Kentleşme Siyasallaştırıldığında...”, Cumhuriyet, 27 Aralık 2019, s.13.

[40] Tarık ŞengĆ¼l, “Milli Projenin Ƈıkış Noktası ABD Varış Noktası Katar!”, BirgĆ¼n, 28 Aralık 2019, s.11.

[41] Hazal Ocak, “Arapların Kanal Aşkı”, Cumhuriyet, 26 Aralık 2019, s.4.

[42] Hazal Ocak, “Felaket ve Ä°hanet Projesi”, Cumhuriyet, 26 Aralık 2019, s.4.

[43] Hazal Ocak, “Damat İşi Biliyor”, Cumhuriyet, 20 Ocak 2020, s.4.

[44] Uğur Şahin, “Tartışmalı Projeye Tartışmalı Rapor”, BirgĆ¼n, 25 Kasım 2019, s.13.

[45] Uğur Şahin, “Kanal Tehlikesini ‘Ɩverek’ GƶrmĆ¼ÅŸ!”, BirgĆ¼n, 25 Aralık 2019, s.13.

[46] Savaş Karabulut, “ƇED Raporu Bilimsel Değil”, BirgĆ¼n, 12 Ocak 2020, s.13.

[47] Ä°smail Arı, “Sabıkalı Şirketten Bir ƇED Raporu Daha”, BirgĆ¼n, 14 Ocak 2020, s.14.

[48] Mahmut Lıcalı, “GĆ¼nde 11 Kilo Patlayıcı”, Cumhuriyet, 2 Ocak 2020, s.9.

[49] “Bilim Ä°nsanları Soruyor: Kanal Ä°stanbul İƧin Karadeniz’in Dibinden Ƈıkartacağınız Toksit Elementleri Nereye Depolayacaksınız?”, 10 Ocak 2020… https://t24.com.tr/haber/bilim-insanlari-soruyor-kanal-istanbul-icin-karadeniz-in-dibinden-cikartacaginiz-toksit-elementleri-nereye-depolayacaksiniz,855439

[50] Hazal Ocak, “TƜBÄ°TAK Raporu: Marmara Nefessiz Kalacak, Ekosistem Tamamen Bozulacak”, Cumhuriyet, 11 Ocak 2020, s.4.

[51] Pelin Cengiz, “Israrın Ekopolitiği: Satılan Sadece Arsa Değil, Ä°ki Deniz ve Bir Şehir”, 30 Aralık 2019… http://direnisteyiz27.org/israrin-ekopolitigi-satilan-sadece-arsa-degil-iki-deniz-ve-bir-sehir-pelin-cengiz/

[52] “Jeoloji MĆ¼hendisi Ali Esen Arpat: Ä°mza Attığınız Sƶzleşmelere Gƶre SuƧlusunuz”, Yeni Yaşam, 20 Ocak 2020, s.16.


Yorum Ekle

BLOGGER

|/fa-clock-o/ Başlıklar$type=list-tab$c=5$date=1$au=0$page=1$sn=1

/fa-star-o/ Ɩne Cıkanlar$type=list-tab

/fa-comments/ Yorumlar$type=list-tab$com=0$c=5$src=recent-comments$pages=1

/fa-history/ Arşivden $type=list-tab$source=random-posts$author=0$c=5

/fa-users/ TAKIP ET

Ad

“HOŞGƖRƜDEN EŞİTLİĞE: TƜRKLERLE ERMENÄ°LER ARASINDAKÄ° GƜƇ Ä°LİŞKÄ°LERÄ°NÄ° BÄ°R SÄ°VÄ°L HAKLAR MODELÄ° ARACILIĞIYLA DEĞİŞTÄ°RMEK,1,“KOBANƊ’NÄ°N ‘BÄ°Z’Ä°MLE NE ALƂKƂSI VAR?,1,“NEFRET SUƇLARI” VE “ZEHÄ°RLÄ° KAN” ƜZERÄ°NE,1,1 MAYIS 2015’DE Ä°STÄ°KAMET(Ä°MÄ°Z) -2014’TE OLDUĞU GÄ°BÄ°!- TAKSÄ°M,1,1 MAYIS 2016 DERS(LER)Ä°,1,1 MAYIS’A GÄ°DERKEN: AKP KADINLAR İƇİN NE YAPTI,1,1 mayis,14,100. YAŞINDA EKÄ°M DEVRÄ°MÄ°’NÄ°N ANIMSATTIKLARI,1,100’E 1 KALA ERMENÄ° GERƇEĞİNÄ°N TOPOĞRAFYASI,1,12 eylul,4,12 EYLƜL 2010 SONRASI,1,12 EYLƜL KÄ°ME KARŞIYDI?,1,12 EYLƜL YARGILANDI… MI?,1,12 EYLƜL’Ɯ YARGILAMAK...,1,1915- HRANT VE ADALET,1,1968’Ä°N 50. YILINDA SARI YELEKLÄ°LER,1,2013,1,2014,1,2014 İƇİN 2013’ƜN 1 MAYIS DERSLERÄ°,1,2015,1,2015 1 MAYIS’INDAN 2016’YA YÄ°NE YENÄ°DEN ISRARLA TAKSÄ°M,1,2016,1,2018,1,2019: YERKƜREDE VE COĞRAFYAMIZDA Ä°ÅžĆ‡Ä° SINIFI(MIZ),1,23 NÄ°SAN BÄ°TTÄ° ‘KUTLU DOĞUM’ VERELÄ°M,1,24 HAZÄ°RAN SEƇİM(LER)Ä° VE TAVIR(IMIZ),1,7 HAZÄ°RAN 2015 SEƇİMLERÄ°’NE DAÄ°R -GEREKƇELÄ°- TAVRIMIZ,1,7 HAZÄ°RAN’DAN 1 KASIM’A HDP NOTLARI,1,8 mart,3,A-UTOPYA’YA UNUTULMAZ BÄ°R YOLCULUK,1,ABD EMPERYALÄ°ZMÄ° VE VENEZƜELLA 2019,1,AƇIK SƖZLƜ OLMAK Ä°YÄ°DÄ°R (7 HAZÄ°RAN SONRASINA DAÄ°R DEĞERLENDÄ°RME),1,ADALET: ANTROPOLOJÄ°K BÄ°R BAKIŞ,1,afis,1,AFRÄ°N (VE SURÄ°YE’N)Ä°N ƖTESÄ°DÄ°R,1,AFRÄ°N (VE SURÄ°YE),1,AKADEMÄ°NÄ°N ƖZGƜRLƜĞƜ İƇİN,1,akademisyen,2,AKADEMÄ°SYEN SORUMLULUĞU,1,AKLIMIZDA TAŞIYORUZ SÄ°ZLERÄ°,1,akp,36,AKP Ä°KTÄ°DARI VE GƜNDELÄ°K HAYATIN Ä°SLƂMÄ°LEŞTÄ°RÄ°LMESÄ°,1,AKP Ä°SLƂM FAŞİZM ve KADINLAR,1,akp.kriz,1,AKP’NÄ°N ‘KƜLTƜR POLÄ°TÄ°KALARI’?,1,AKP’NÄ°N “DERÄ°N DEVLET”Ä°,1,AKP’NÄ°N “KINDER KUCHE KIRCHE”SÄ°,1,AKP’NÄ°N “MUHAFAZAKƂR”LIĞI NEYE DENK DĆœÅžER,1,AKP’NÄ°N “ORGANÄ°K AYDINLARI” VE HAZÄ°RAN KALKIŞMASI,1,AKP’NÄ°N BAŞKAN”LIĞI,1,AKP’NÄ°N EĞİTÄ°M SÄ°STEMÄ° MÄ° DEDÄ°NÄ°Z,1,AKP’NÄ°N EĞİTÄ°M SÄ°STEMÄ°: MÄ°LLÄ°YETƇİ MANEVÄ°YATƇI VE PÄ°YASACI,1,AKP’NÄ°N EĞİTÄ°M SÄ°STEMÄ°YLE Ä°MTÄ°HANI,1,AKP’NÄ°N KADINLARA KARŞI SAVAŞI: MADAM GÄ°BÄ° ƖLMEK,1,AKP’NÄ°N MUHAFAZAKƂRLIĞI Ä°SLƂMCILIĞI NEOLÄ°BERALÄ°ZMÄ° VE KADINLAR,1,aktuel,4,aktĆ¼el,2,ALEVƎLÄ°K VE SINIF MƜCADELESÄ°: KƜLTƜR VE EKONOMÄ° POLÄ°TÄ°K,1,aleviler,1,amerika,2,ANADOLU’NUN “YA BASTA”SI,1,antropoloji,10,ANTROPOLOJÄ°: NASIL VE NİƇİN,1,arkeoloji,1,ARSIV,1,ATAERKÄ°” ƜZERÄ°NE,1,ATAERKÄ°L PAZARLIK BOZULDU,1,AVM’LER,1,AVRUPA BÄ°RLİĞİ: ƇOKKƜLTƜRCƜLƜĞƜN “KRÄ°ZÄ°”,1,aydinlar,9,aydinlar devrimciler,27,AYŞE ƖĞRETMEN “DAVA”SININ ANIMSATTIĞI,1,Barış Bildirimi metni,1,baris,7,basin,3,BAŞKALDIRIDIR MÄ°ZAH YA DA HİƇ!,1,BE ZÄ°MAN JƎYAN NA BE,1,BEJDAR’IN TUTSAK ALINAMAYAN ŞİİRLERÄ°,1,BEKLE BÄ°ZÄ° -YENÄ°DEN- TAKSÄ°M,1,BELLEKLE GELECEĞİN KARŞILAŞMASI,1,bilim,3,BÄ°R “ELEŞTÄ°RÄ°”YE KISA KENAR NOTLARI,1,BÄ°R “Ä°MKƂNSIZ AŞK” HÄ°KƂYESÄ°: “AKADEMÄ° VE ƖZGƜRLƜK,1,BÄ°R “PRAKSÄ°S ANTROPOLOJÄ°SÄ°” İƇİN,1,BÄ°R AYDIN(LIK) HƂLÄ° FÄ°KRET BAŞKAYA,1,BÄ°R DAHA ASLA DÄ°YEBÄ°LMEK İƇİN: GƖZALTINDA KAYIPLAR,1,BÄ°R Ä°KTÄ°DAR (YENÄ°DEN-)ƜRETME ARACI OLARAK MOBBÄ°NG[*],1,BÄ°R Ä°KTÄ°DAR ARACI OLARAK KORKU,1,BÄ°R KEZ DAHA “TERƖR” MƜ,1,BÄ°R KÄ°MLÄ°K SÄ°YASETÄ° OLARAK MÄ°LLÄ°YETƇİLÄ°K VE IRKƇILIK,1,BÄ°R MÄ°LAT: REFERANDUM VE SONRASI,1,BÄ°YOLOJÄ° KADER MÄ°? ya da “FITRAT”A DAÄ°R,1,BÄ°ZÄ°M DELÄ°LERÄ°MÄ°Z,1,BM DB VE IMF’NIN DILINDE KADIN YOKSULLUĞU,1,bƶlge,3,BU 12 EYLƜL REJÄ°MÄ°… BURADAN ƇIKIŞ YOK,1,BU NE ŞİDDET BU CELƂL? (YA DA “GULYABANÄ°” KÄ°M),1,BUGƜN ADNAN YƜCEL KONUŞACAĞIZ,1,CELLATLARIN DƖKTƜKLERÄ° KAN,1,cevre,14,CHARLIE HEBDO’YA SALDIRI TE’VÄ°LLERÄ° VE TAVRIMIZ,1,chd,1,cinayetler,12,CUJUS REGIO EJUS RELIGIO,1,CUMHURBAŞKANLIĞI SÄ°STEMÄ° VEYA BU KADAR YETKÄ°YÄ° BABANIZA VERÄ°R MÄ°YDÄ°NÄ°Z,1,Ƈile'nin Antropolojisi: Bir Anı Bir Gƶzlem ve Bir Tahlil Girişimi,1,ƇOCUKLAR ƖLMESÄ°N DEMEK TERƖR SUƇU MU,1,ƇOCUKLARININ ETÄ°YLE BESLENEN ƜLKE,1,ƇƖZƜMƜN SOSYO-EKONOMÄ°K YANI,1,DAĞLAR ERÄ°RSE – ZEVEBƂN,1,DAÄ°MA YAŞAYACAKTIR Ä°SMÄ°YLE MƜSEMMA YAŞAR KEMAL,1,DARBE GÄ°RİŞİMÄ° VE SONRASI,1,dava,13,davalar,1,DELÄ° DUMRUL’UN “KENTSEL DƖNĆœÅžĆœM”Ɯ ya da YOLSUZLUK RANTIN Ä°KÄ°Z KARDEŞİDÄ°R,1,DEMÄ°RÄ°N TUNCUNA Ä°NSANIN...,1,demokrasi,2,DEMOKRATÄ°KLEŞ-ME PAKETÄ°,1,dersim,2,devlet,12,DEVLETÄ°N ERKEKLERÄ° YA DA KADINA ŞİDDET NASIL ƖNLENMEZ,1,DEVLETÄ°N KƜRTAJI: ROBOSKƎ,1,DEVLETLƛLAR,1,devrim,9,DİĞERLERÄ° VE KENT HAKLARI…[*],1,dinler,7,DÄ°NLER Ä°SLƂM VE KADIN BEDENÄ°,1,dinleti,1,DÄ°RENEN DAMAR[*] ƇƜRƜMEYEN,1,direnis,3,dunya,5,dĆ¼nya,56,dĆ¼sĆ¼nce ƶzgĆ¼rlĆ¼gĆ¼,2,EGEMENLERÄ°N “PYRRHUS ZAFERÄ°”: F-TÄ°PÄ°,1,egitim,12,EKÄ°M DEVRÄ°MÄ° SOSYALÄ°ZM KADINLARIN KURTULUŞU,1,ekoloji,10,ekonomi,7,elestiri,1,ELEŞTÄ°RÄ° HAYATTIR; YAŞATIR,1,emek,15,emekciler,3,EMEKƇİLER İŞSÄ°ZLER YOKSULLAR NEREDE,1,emperyalizm,8,EMPERYALÄ°ZM- T. “C” VE AFRÄ°N,1,enternasyonalizm,1,ENTERNASYONALÄ°ZM ƜZERÄ°NE NOTLAR,1,ERCAN BÄ°NAY’DAN (BAFRA T TÄ°PÄ°) MEKTUP VAR: ABDULLAH KALAY’A ƖZGƜRLƜK,1,ermeniler,4,ESKÄ°(MEYEN)/ YENÄ° TƜRKÄ°YE”DE BARIŞ (MI),1,etnoloji,2,EVET ƇIKSA DA “HAYIR”,1,EVLAT YOLDAŞ,1,fasizm,6,FAŞİZM VE KADINLAR,1,felsefe,1,feminist,1,FÄ°DEL İƇİN SANCAĞI YARIYA Ä°NDÄ°RMEYÄ°N DAHA DA YƜKSELTÄ°N,1,FRIEDRICH ENGELS VE AÄ°LENÄ°N,1,genclik,2,GERƇEKTEN DE NEDÄ°R TERƖR,1,GƖBEKLÄ°TEPE BÄ°ZE NEYÄ° ANLATIYOR,1,gĆ¼ncel,4,gĆ¼ndem,11,GƜNDEM’E DƜNE VE BUGƜNE DAÄ°R,1,HAFIZASINI YÄ°TÄ°RMEYEN “DERSÄ°M’E AĞIT,1,hakkinda,1,HƂL ƜLKEYÄ° KUTUPLAŞTIRIYOR,1,HƂL VE GÄ°DİŞ(Ä°MÄ°Z),1,HANGÄ°MÄ°Z ƖZGƜRƜZ KÄ°,1,hareketler,1,Hasta Tutsak Abdullah Kalay 2. Heyet Raporuna Rağmen Tahliye Edilmiyor!‏‏,1,HAVADIR SUDUR ATEŞTÄ°R YANÄ° HAYATTIR GRUP YORUM,1,HER GƜN DƖRT Ä°ÅžĆ‡Ä° BEŞ KADIN,1,HER KƖYDE BÄ°R “KƖPEK” VARDIR,1,HİƇLEŞTÄ°RÄ°LME KAYGISINDAN ƖFKEYE SARI YELEKLÄ°LER,1,HRANT,1,hrant dink,4,hrant dink'in katline 2015 perspektifinden bakmak,1,hukuk adalet,33,IŞILTILI VE “TEHLÄ°KELÄ°” BÄ°R KADIN: SUAT DERVİŞ,1,IŞİD VE Ä°SLƂMCI “FEMÄ°NÄ°STLER”,1,ibrahim kaypakkaya,1,Ä°FADE ƖZGƜR(LƜĞƜ) MƜ,1,Ä°FADE ƖZGƜRLƜĞƜ VAZGEƇİLEMEZ ƖNCELÄ°KLÄ° DEĞERDÄ°R,1,iktidar,10,iletisim,2,inanc,7,insan haklari,1,isci-sendika,11,islam,14,islam.ortadogu,1,Ä°SLƂMCI-MUHAFAZAKƂRIN ZÄ°HÄ°N HARÄ°TASINDA BÄ°R GEZÄ°NTÄ°: “NASIL BÄ°R KADIN(LIK),1,Ä°STANBUL SEƇİMÄ° - BÄ°R DEĞERLENDÄ°RME,1,isyan,15,Ä°ÅžĆ‡Ä° SINIFI 2017 1 MAYIS(’IMIZ) VE KATLÄ°AMIN 40. YILINDA TAKSÄ°M,1,Ä°ÅžĆ‡Ä° SINIFININ KADINLAŞMASI,1,Ä°TÄ°RAZ VE ELEŞTÄ°RÄ° “HAZIROL”DA DURMAZ,1,Ä°YÄ° KÄ° YAŞADILAR Ä°YÄ° KÄ° YAZDILAR,1,KADIN(LAR) VE DEVRÄ°M(LER),1,KADINLAR KAPÄ°TALÄ°ZM FAŞİZM VE AKP,1,KADINLAR GERƇEKTEN DE “SINIFLAR-ƜSTƜ” MƜ,1,KADINLAR İƇİN OLABÄ°LECEK EN KƖTƜ ALAŞIMIN ORTASINDAYIZ,1,KADINLARA KENTLERE GECELERE DAÄ°R,1,KADINLARIN KURTULUŞU: MARKSÄ°ZM’SÄ°Z OLUR MU,1,kadin,57,kadinlar,11,KALBÄ°M(Ä°Z) CÄ°ZRE’DEDÄ°R,1,kapitalizm,22,KAPÄ°TALÄ°ZM KƜLTƜR DÄ°RENİŞ,1,KAPÄ°TALÄ°ZMÄ°N KENDÄ°NÄ° Ä°MHASI: NEOLÄ°BERALÄ°ZM,1,kart,1,katlamlar,1,katliamlar,7,KELLE FIYATINA HƜRRIYET ESIRLIK BEDAVA,1,KENTÄ° (YOKSULLARINDAN) TEMÄ°ZLEMEK,1,KEŞFEDÄ°LMEMİŞ GELECEĞİN BİƇİMLENMESÄ° İƇİNDÄ° SAMÄ°R AMÄ°N,1,kitap,35,KOBANƊ BÄ°ZÄ°MDÄ°R BÄ°Z KOBANƊ’YÄ°Z,1,KOLEKTÄ°F BÄ°R DEVLET CÄ°NAYETÄ°: HRANT DÄ°NK,1,komĆ¼nizm,5,kriz,53,KRÄ°Z SAVAŞ VE Ä°ÅžĆ‡Ä° SINIFI ƜZERÄ°NE GƖRĆœÅžLER,1,KRÄ°ZDEN Ä°NSAN MANZARALARI[*],1,KƜLTƜR “YERLÄ° VE MÄ°LLÄ°” MÄ°DÄ°R?YA DA NEDÄ°R,1,kĆ¼ltĆ¼r sanat,29,KƜRESEL KƜLTƜR” MƜ,1,kĆ¼rt sorunu,1,laiklik,1,LAÄ°KLÄ°K MÄ° HANGÄ°SÄ°,1,latin amerika,11,LATÄ°N AMERÄ°KA: SAĞIN GERÄ° DƖNĆœÅžĆœ - 1/ BREZÄ°LYA ƖRNEĞİ,1,LATÄ°N AMERÄ°KA: SAĞIN GERÄ° DƖNĆœÅžĆœ-2/ PARAGUAY: “TEKNÄ°K DARBE,1,LATÄ°N AMERÄ°KA’DA BARIŞ SƜREƇLERÄ°,1,LATÄ°N AMERÄ°KA’DAN “BARIŞ SƜREƇLERÄ°”: EL SALVADOR ƖRNEĞİ,1,LATÄ°N AMERÄ°KA’NIN DESAPARECIDO’LARI,1,leninizm,3,LƜZUM” ƜZERE: BÄ°R KEZ DAHA Ä°STANBUL SEƇİMÄ°,1,MAĞLUP MU DENÄ°R ŞİMDÄ° ONLARA?,1,MARKSÄ°ST-LENÄ°NÄ°ST ROMAN YAZARI : VEDAT TƜRKALÄ°,1,marksizm,5,MARKSÄ°ZM + V. Ä°. LENÄ°N = EKÄ°M DEVRÄ°MÄ° (NOTLARI),1,MARKSÄ°ZM AÄ°LE AŞK CÄ°NSELLÄ°K ƜZERÄ°NE SƖYLEŞİ,1,MARKSÄ°ZM VE KADIN ƜZERÄ°NE,1,Marksizm ve Kadın: Emek Aşk Aile,3,MARKSÄ°ZM VE KADINLARIN KURTULUŞU,1,MARX’IN DĆœÅžĆœNCE DƜNYASINA BÄ°R SEYAHAT: ETNOLOJÄ° DEFTERLERÄ°,1,MARX’TAN ƖĞRENEN BÄ°R ƇUKUROVALI: OKTAY ETÄ°MAN,1,MASKELÄ° FAŞİZM: “POPƜLÄ°ST AŞIRI SAĞ,1,medya,1,MEVTAYI Ä°YÄ° BÄ°LMEZDÄ°K,1,milliyetci,2,mizah,2,MURAT’IN DĆœÅžĆœ LAMBORGHÄ°NÄ°LER VE DƜNYAYI DEĞİŞTÄ°REBÄ°LMEK,1,mĆ¼cadele,13,MƜCADELE BOYU BÄ°R YAŞAM: SCHAFIK JORGE HANDAL,1,MƜCADELEYE DEVAM”[1] “BU DAHA BAŞLANGIƇ,1,NE OLDU O “Ä°MTÄ°YAZSIZ SINIFSIZ KAYNAŞMIŞ KÄ°TLE”YE,1,NEO-FAŞİZM(LER) “FEMÄ°NÄ°ST” MÄ°,1,NEO-LÄ°BERAL TƜRKÄ°YE’DE MUHAFAZAKƂRLAŞMA/ DĆœÅžKƜNLEŞME DÄ°YALEKTİĞİ,1,NEO-LÄ°BERAL TƜRKÄ°YE’NÄ°N “EN ALTTAKÄ°LER”Ä°: Ä°ÅžĆ‡Ä° SINIFI KƜRTLEŞİRKEN,1,neoliberal,11,newroz,1,NÄ°CE ONYILLARA ‘YENÄ°KAPI’LI YOLDAŞLAR,1,O GƜN BU ƜLKEDE. O GƜN O ALANDA,1,OĞLUM(UZ) ƖLƜMSƜZDƜR,1,ohal,4,OKTAY AĞABEY(Ä°MÄ°Z,1,ONLAR ƇALIP ƇIRPTIKƇA BÄ°Z YOKSULLAŞIYORUZ,1,ORƇUN,1,ortadogu,8,ORTADOĞU’DA BÄ°R KARABASAN: IŞİD,1,OSMANLI’YI “Ä°HYA” ETMEK: AKP’NÄ°N TƖRENLERÄ°,1,OTUZƜƇ KOR DĆœÅžTƜ YƜREĞİMÄ°ZE…,1,ƖFKELENÄ°NCE ƇOK GƜZEL OLUYORSUN TƜRKÄ°YE,1,ƖFORÄ°NÄ°N ORTASINDA,1,ƖĞRETTÄ°KLERÄ° HATIRLATTIKLARIYLA GREÄ°F DÄ°RENİŞİ,1,ƖLƜMSƜZ ABÄ°(MÄ°Z) OKTAY ETÄ°MAN,1,ƖRGƜTLƜ MƜCADELE ETİĞİ VE SOSYALÄ°ST DEMOKRAS,1,ƶteki,26,ƖZEL MƜLKÄ°YETÄ°N DEVLETÄ°N KƖKENÄ° ƜZERÄ°NE,1,ƖZERKLÄ°KƇİ ANAYASA SONRASINDA BOLÄ°VYA DERSLERÄ°,1,ƖZGECAN’IN KATLÄ°NÄ°N AKP’YLE NE Ä°LGÄ°SÄ° VAR,1,ƶzgeƧmis,1,ƶzgĆ¼rlĆ¼k,3,panel,3,PARANOYA VE MEGALOMANÄ°NÄ°N (“YENÄ°”) REJÄ°MÄ°,1,PARÄ°S KATLÄ°AMI “BARIŞ SƜRECÄ°” VE HESAPLAŞMA,1,politika,12,POPƜLER KƜLTƜRE ELEŞTÄ°REL BAKIŞLAR - KISA BÄ°R TARÄ°HƇE,1,postmodernizm,1,protesto,2,RECEP’Ä°N TƜRKƜ(/ŞİİR)LERÄ°,1,referandum,3,rejim,1,roboski,1,ROBOSKÄ°’NÄ°N KANAYAN KARANFÄ°LÄ°,1,rƶportaj,12,SAHÄ° “VESAYET (REJÄ°MÄ°)” KALKTI MI,1,SAHÄ°CÄ° OLMAK,1,savas,3,savas-baris,1,SAVAŞ ŞIDDET ƜZERINE EKONOMI-POLITIK VE ANTROPOLOJIK NOTLAR,1,SAYGI VE HAYRANLIKLA ƇHD GENEL KURULU’NA,1,secim,18,secimler,4,seƧim,5,SEƇİMLERÄ°N SONRASINDA,1,seminer,1,sempozyum,1,SEN ƇƜRƜMENÄ°N RESMÄ°NÄ° ƇİZEBÄ°LÄ°R MÄ°SÄ°N ABÄ°DÄ°N?YA DA MEMLEKETTEN EĞİTÄ°M MANZARALARI,1,SEN MÄ°SÄ°N “BARIŞ” DÄ°YEN,1,sibel ƶzbudun,1,sinifsal bakis,10,SÄ°VAS KATLÄ°AMI O GƜN ORADA BÄ°TMEDÄ°,1,siyonizm,4,SÄ°YONÄ°ZM ANTÄ°-SEMÄ°TÄ°ZM VE BÄ°R “MUGALATA” ƜZERÄ°NE,1,SOMA “SON” OLSUN; AMA DEĞİL,1,sosyal bilimler,4,SOSYAL BÄ°LÄ°MLER: BÄ°R ŞEY YAPMALI,1,sosyalizm,12,SOYKIRIM ƜZERÄ°NE RESMƎ SƖYLEMLER ya da T.C. SOYKIRIMI NEDEN TANIMALIDIR,1,SOYKIRIMA TANIKLIK(LAR),1,soykirim,2,sƶylesi,1,sƶyleşi,2,SƖYLEŞİ: OKURYAZARLIK ƜZERÄ°NE,1,suriye,2,SURUƇ’UN İŞARET ETTİĞİ,1,SUSMA SUSTUKƇA SIRA SANA MUTLAKA GELECEK,1,SUSMA! SUSTUKƇA SIRA SANA GELECEK,1,SUYUN DELÄ° DUMRULLARI: ƖZELLEŞTÄ°RMELER,1,SƜREKLÄ°LEŞTÄ°RÄ°LEN OHAL VE,1,ŞİDDET MÄ° MEŞRUÄ°YET YÄ°TÄ°MÄ° MÄ°,1,ŞİDDET NEDEN KAPÄ°TALÄ°ZMÄ°N “OLMAZSA OLMAZI”DIR,1,taksim,3,tanitim,12,TANTALOS’U YARATMAK,1,tarih,15,tck,2,tck301,1,temel demirer,17,tercĆ¼me,2,terƶr,1,TIMEO HOMINEM UNIUS LIBRI/ TEK KÄ°TAPLI Ä°NSANDAN KORKARIM,1,TOTALÄ°TARYANÄ°ZMÄ° SOKAKTA ALT EDEBÄ°LMEK,1,TOTALÄ°TERLEŞMEYE Ä°HVAN’LAŞMAYA KARŞI,1,TƖREN ULUS-DEVLET Ä°KTÄ°DAR[*],1,Turkey a Beauty When Angry,1,tĆ¼ketim,1,TĆ¼rk Akademiası: GerƧekten kadınlar iƧin Bir Cennet mi,1,TƜRK HALKI BARIÅžĆ‡I MI,1,TƜRK(Ä°YE) Ä°SLƂMI’NDA KADIN OLMAK,1,tĆ¼rkiye,79,ULAŞ ULAŞ’TIR,1,UNUTMAYACAĞIZ UNUTTURMAYACAĞIZ: ŞAHÄ°T OL ANKARA GARI,1,UNUTULMAMASI GEREKENLER,1,Ć¼niversite,6,ƜNÄ°VERSÄ°TEYÄ° ƖLDƜRMENÄ°N SEKÄ°Z YOLU (YA DA ƜNÄ°VERSÄ°TE PÄ°YASAYA NASIL ENTEGRE OLUR,1,VAHŞETÄ°N ALTERNATÄ°FÄ° VAR ELBETTE,1,VAR OLANDAN KOPMAK İƇİN YEREL SEƇİM VE SORU(N)LARI,1,VENEZƜELLA VE EMPERYALÄ°ZM KONUSU,1,VESAYET REJÄ°MÄ°” ƖLDƜ YAŞASIN “Ä°LERÄ° DEMOKRASÄ°,1,video,24,VURUN “ƖTEKÄ°”NE,1,YA SEV YA TERKET: BÄ°R BÄ°AT ARACI OLARAK MOBBÄ°NG,1,YA SOSYALÄ°ZM YA BARBARLIK,1,YANIT: OLAN VE GELEN[*],1,YARGI BAĞIMSIZLIĞI” MI DEDÄ°NÄ°Z,1,yasam,18,YENÄ° TOPLUMSAL HAREKETLER NE KADAR “YENÄ°”,1,yeni yil,2,YENÄ° YƖK YASA TASLAĞI ƜZERÄ°NE: PÄ°YASA ƜNÄ°VERSÄ°TEYÄ° YUTARKEN,1,YENÄ°DEN HAYKIRABÄ°LMEK: “YERÄ°MÄ°Z MUTFAK DEĞİL DƜNYA,1,YERELÄ° BÄ°RLÄ°KTE YƖNETMEK - NASIL BÄ°R DƜNYA Ä°STÄ°YORSAK ƖYLE BÄ°R YEREL YƖNETÄ°M,1,YILDIZLARIN GƜNCESÄ°NÄ° TUTAN ADAM: CENGÄ°Z GƜNDOĞDU,1,yƶk,3,yƶnetim,1,YƜREĞİMÄ°ZDE,1,ZAPATÄ°STALARIN 33. YILI: BÄ°R DEĞERLENDÄ°RME,1,ZEYTÄ°NLİĞİ ZÄ°NDAN YAPAN SÄ°STEMATÄ°K ZULME DÄ°RENENLER,1,ZÄ°NDAN(LAR)IN TƜRKƇESÄ°,1,ZORUNLU BÄ°R AƇIKLAMA (II)… VE BÄ°R EKLEME,1,
ltr
item
sibelšŸ‚ƶzbudun: KENT(Ä°N) VE KANAL(IN) SORU(N)LARI[1]
KENT(Ä°N) VE KANAL(IN) SORU(N)LARI[1]
https://kuzeyormanlari.org/wp-content/uploads/2020/02/1-7.jpg
sibelšŸ‚ƶzbudun
https://sibelozbudun.blogspot.com/2021/04/kentin-ve-kanalin-sorunlari1.html
https://sibelozbudun.blogspot.com/
https://sibelozbudun.blogspot.com/
https://sibelozbudun.blogspot.com/2021/04/kentin-ve-kanalin-sorunlari1.html
true
1739006321341950428
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts Diger daha fazla Yanıtla Cancel reply Sil Ana Sayfa Sayfa Posta Hepsini Gƶr BUNA BENZER Etiket Arsiv Ara BĆ¼tĆ¼n Yayinlar Ä°steğiniz gƶnderi bulunamadı Ana Sayfaya Dƶn Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Paz Pts Sal Car Per Cum Cmt January February March April May June July August September October November December Oca Sub Mar Nis May Haz Tem Agu Eyl Eki Kas Ara simdi 1 dakika ƶnce $$1$$ minutes ago 1 saat ƶnce $$1$$ hours ago dĆ¼n $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy