$type=slider$cate=5$meta=0$cate=4$show=home$rm=0

SORU(N)LARI Ä°LE 15 TEMMUZ

  SÄ°BEL ƖZBUDUN-TEMEL DEMÄ°RER   “Suskunlukla geƧirilmiş tĆ¼m gerƧekler zehirlenir.” [1]   Tarih, kurgular değil, sınıf mĆ¼cadeleleri ekseninde...

 


SİBEL ƖZBUDUN-TEMEL DEMİRER

 

“Suskunlukla geƧirilmiş

tĆ¼m gerƧekler zehirlenir.”[1]

 

Tarih, kurgular değil, sınıf mĆ¼cadeleleri ekseninde olgular Ć¼zerinden yazılır. Ancak coğrafyamız TĆ¼rkiye’de tarihi egemen manipĆ¼lasyonun kurguları Ć¼zerinden Ƨarpıtmak bir alışkanlık hĆ¢line geldi. Tıpkı 15 Temmuz’a ilişkin yapıldığı gibi… 

İş bu nedenle darbe girişimini anlamak, anlatmak iƧin ƶncelikle 15 Temmuz’a dair yalanları deşifre etmek “olmazsa olmaz”dır…

Muammalar toplamı olarak tanımlanması mĆ¼mkĆ¼n darbe girişiminin bir felaket olduğu su gƶtĆ¼rmez. Ne var ki, bunu fırsata Ƨevirenler, darbecilerin yetişmesine elverişli ortam ve koşulları hazırlayanlardan başkası değildi; bunu da unutmamak gerek.

Evet, darbe girişimiyle ilgili olarak Ƨok şey yazılıp Ƨiziliyor. Kimileri bunun son derece acemice olduğunu, kimileri ise tam tersini dĆ¼ÅŸĆ¼nĆ¼yor. Ancak henĆ¼z aĆ§Ä±ÄŸa Ƨıkmamış bir nedenle erken patlamış, belki de patlatılmış bir girişim olması en gĆ¼Ć§lĆ¼ ihtimal…

Kaldı ki “15 Temmuz FETƖ darbesi epey zamandır geliyorum diyordu.”[2] Bu bir “sır” ya da “sĆ¼rpriz” değildi…

“15 Temmuz darbe girişimi hakkında hazırlanan polis fezlekesine gƶre darbenin altyapısı iƧin Ƨalışmalar 2016 Ocak ayında başlatıldı. Eldeki verilere gƶre, 8 Temmuz’da TSK iƧinde darbenin dumanı Ƨoktan tĆ¼tmeye başlamıştı.”[3]

ABD iltisaklı Fethullah GĆ¼len Cemaati (FGC) tarafından gerƧekleştirilen girişim Ć¼zerinden yıllar geƧse de; FGC’nin siyasi ayağına ilişkin herhangi bir inceleme yapılmadı; yapılamadı. Yani muammalar, soru(n)ları ile hĆ¢lĆ¢ yerli yerinde!

Mehmet Y. Yılmaz’ın, “Darbe girişimi kışlada ƶnlenebilir miydi?”[4]

“Darbe girişimini neden ƶnleyemediler?”[5]

“Darbe girişimi ƶnlenebilir miydi?”[6]

Veya “15 Temmuz gĆ¼nĆ¼ darbeye kalkışılacağına ilişkin Ƨok emareler belirdiğini artık biliyoruz. Binbaşı H.A.’nın MÄ°T’e gidip darbe girişimini haber vermesinin dışında, saat o sırada 14.45 idi, başka emareler de vardı. Bunlara yƶnelik bir soruşturma başlatıldı da ben mi duymadım acaba?”[7] tĆ¼rĆ¼nden soru(n)lar ile betimlenen darbe girişimini tarihƧiler, siyaset bilimciler, hukukƧular vd’leri farklı aƧılardan ele alıyor, irdeliyorken; gerƧekleri tam olarak Ć¶ÄŸrenebildik mi? 

Hayır!

Ortalık “komplo teorileri”nden “efsaneler”den geƧilmese de,  muğlĆ¢k noktalar, ilginƧ soru(n)lar hĆ¢lĆ¢ yanıtlarını arıyor ve bulabilmiş de değil!

 

GENEL ƇERƇEVE

 

Hemen belirtelim: 15 Temmuz’da yaşanan darbe girişimi bir sonuƧtu. 

Siyasal Ä°slĆ¢m’ın iktidarda gĆ¼Ć§ paylaşımı iƧin yaptığı mutabakat sınıra dayanmıştı. Liberaller işlevlerini yitirmiş, ideolojik aƧıdan kullanışlılar devre dışı bırakılmıştı. Ä°ktidar paylaşımı artık aƧıkƧa zorlama gĆ¼cĆ¼nĆ¼n kimin denetiminde olacağı konusunda dĆ¼ÄŸĆ¼mlenmişti. “Ne istediler de vermedik” dĆ¼zeni, AKP ile FGC arasındaki ittifakı geri dƶnĆ¼lemez bir iktidar savaşına sĆ¼rĆ¼klĆ¼yordu. 

AKP, yeni bir rejimin inşasında engel olarak gƶrdĆ¼ÄŸĆ¼ yapıları tasfiye ederken FGC ƶrgĆ¼tlenmesinden yararlanmış; FGC yapısı ise iktidarın ƶnĆ¼nĆ¼n aƧılmasında sahip olduğu etkinin ƶzgĆ¼veniyle, “gerƧek iktidar benim” vesayetƧiliğini bu kez AKP Ć¼zerinde sınamaya Ƨalışmıştı. 15 Temmuz, bu Ƨatışmanın son aşamasıydı.

Darbe girişiminin sorumlusu FGC’nin, devlet iƧinde yaklaşık yarım asırdır ƶrgĆ¼tlenme faaliyeti yĆ¼rĆ¼ttĆ¼ÄŸĆ¼ biliniyor. Ama darbeye kalkışacak gĆ¼ce AKP dƶneminde ulaştığı da bir gerƧek. AKP ve FGC arasındaki “zoraki nikĆ¢h” 17-25 Aralık soruşturmaları ile bozuldu. Bu sĆ¼reƧten sonra başlayan ‘dĆ¼ÅŸmanlık’, TĆ¼rkiye’yi hĆ¢lĆ¢ soru işaretleri ile dolu 15 Temmuz gecesine taşıdı.

15 Temmuz gecesi başarısız bir darbe girişimine tanık olduk. Darbe girişimiyle ilgili yapılabilecek en doğru tespit ortalığa saƧılan birƧok bilgiye rağmen hĆ¢lĆ¢ karanlık yanlar barındırdığıdır.

Darbe girişiminin daha ilk anından itibaren FGC kadrolarına yƶnelik başlatılan bĆ¼yĆ¼k gƶzaltı, tutuklama, tasfiye harekĆ¢tı, zamanla iƧine  tĆ¼m muhalifleri alarak genişletildi. Başta asker, polis, yargı mensubu, akademisyen ve Ć¶ÄŸretmen olmak Ć¼zere binlerce kişi kamu kurumlarından tasfiye edilirken, 40 bini aşkın kişi de “darbe ÅŸĆ¼phelisi” olarak tutuklandı.

Ancak darbe gecesi neler yaşandığı, ƶncesiyle sonrası ile neler olduğu ve soruşturmanın iƧeriği hakkında kimse kesin bilgiye sahibi değil. Darbe kalkışmasının saatinden, bir binbaşının ihbarına rağmen Milli Ä°stihbarat TeşkilĆ¢tı’nın (MÄ°T) zaaflarına dek herkesin kafasında kuşkulara yol aƧan birtakım sorular hĆ¢len cevapsız. Birbiriyle Ƨelişen iddia ve ifadeler yanında yalanlanmayan iddialar ve cevapsız kalan soru(n)lar darbe kalkışmasının, AKP ya da Erdoğan’ın gĆ¼cĆ¼nĆ¼ arttırmak iƧin hayata geƧirdiği bir senaryo olduğu kuşkularını ƶne Ƨıkarıyorken; iktidar, “kandırıldık”, “Allah affetsin” dedi. GeƧmişe dair, yaşananlardaki kendi payını gƶrĆ¼nmez kılmaya Ƨalıştı. Bir yandan da devlette ve toplum Ć¼zerinde sahip olduğu gĆ¼cĆ¼ mutlak hĆ¢le getirmek iƧin adımlarını hızlandırdı.

Ɩzetle darbe girişiminin hemen ardından ilan edilen kanun hĆ¼kmĆ¼nde kararnameler (KHK) ile devlet restore edilirken; yeni rejim inşasına hız verildi. 

 

NEDÄ°R, NE OLDU?

 

Kadir Cangızbay’ın, “Zekeriya Ɩz’e kendi zırhlı arabasını tahsis eden, ‘Ben bu davaların (Ergenekon vb…) savcısıyım’ diyen ‘FETƖ’cĆ¼lĆ¼kten yargılanmadıkƧa TĆ¼rkiye’deki devlet hiƧ kimseyi yargılayamaz. 15 Temmuz, bir tertiptir: Kanmayalım,”[8] notunu dĆ¼ÅŸerken; Selahattin Demirtaş’ın da, darbecilerin AKP iƧerisinden milletvekili, bakan dĆ¼zeyinde gĆ¼Ć§lĆ¼ bir destek almış olma ihtimalinin Ƨok fazla olduğunu ileri sĆ¼rdĆ¼ÄŸĆ¼[9] darbe girişiminin hakikĆ¢t(ler)i ƶzetle ÅŸĆ¶yledir:

1) Darbe girişiminin bir “istihbarat zafiyeti” eseri olduğu şehir efsanesidir. Birincisi, darbenin başı olduğu iddia edilen “Cemaat”, 2 Ocak 2015’teki MGK toplantısında “iƧ tehdit” olarak Milli GĆ¼venlik Siyaset Belgesi’ne resmen dahil edilmiştir, takip altındadır. “Cemaat”in TSK’de kendisine bağlı olmayan unsurlara aƧılmaksızın bir girişim başlatması, darbe mantığına aykırıdır. Ä°kincisi, devlet gĆ¼venliğinin yanısıra 10 milyonu aşkın Ć¼yesiyle bĆ¼tĆ¼n AKP teşkilĆ¢tınca da gƶzetim altında tutulan “Cemaat”in attığı ilk adımda devletin kontrolĆ¼ne girmemesi de devletin olağan işleyişine aykırıdır. ĆœĆ§Ć¼ncĆ¼sĆ¼, “istihbarat zafiyeti”nin başlıca sorumlusu olsalar cezalandırılmaları gereken MÄ°T ve Genelkurmay başkanlarının ƶdĆ¼llendirilmeleri, “zafiyet” hikĆ¢yesinin bizzat onu anlatanca tekzibidir.

2) 15 Temmuz ƶncesinde bir yıl boyunca hem uluslararası hem iƧ basında “Cemaat” darbesi hazırlığı sƶylentileri ayyuka Ƨıkmış, Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları hĆ¼kĆ¼mete bağlılık aƧıklamak zorunda kalmıştır. Bu aƧık istihbarat devlet işleyişinin doğası gereği TSK ve gĆ¼venlik aygıtlarının otomatik olarak teyakkuza geƧmiş olmasını gerektirir.

3) Darbe girişiminin, TSK, yargı ve emniyette muhtemel geniş Ƨaplı tasfiye haberleriyle kızıştırıldığı ve hazırlıkların adım adım izlendiği, ‘TĆ¼rkiye’ gazetesi yazarı Fuat Uğur’un 2 ve 21 Nisan 2016 tarihli kĆ¶ÅŸe yazılarında en ince ayrıntısına kadar ifşa edilmiştir. Darbecilerin buna rağmen girişimi sĆ¼rdĆ¼rmĆ¼ÅŸ ve harekete geƧmiş olmaları ƶnlerinin kesilmek yerine aƧıldığını, cesaretlendirilip teşvik edildiklerine kanıttır.

4) Cumhurbaşkanı ve hĆ¼kĆ¼met, ƶne geƧerek başarısızlığa mahkĆ»m kıldıkları darbeden bir olağanĆ¼stĆ¼ hĆ¢l (OHAL) gerekƧesi olarak yararlanmayı; OHAL’i Başkanlık Rejimi’ne geƧiş iƧin bir sıƧrama tahtası olarak değerlendirmeyi; OHAL kararnameleriyle yeni rejimin yolunu dĆ¶ÅŸemeyi planlamışlar ve darbenin olgunlaşması ve bastırılması iƧin pusuya yatmışlardır.

5) Darbe silahsız sivil direnişle değil, harekete geƧirilen birliklerin kışlalarından Ƨıkar Ƨıkmaz hĆ¼kĆ¼mete sadık birliklerce ezilmesiyle durdurulmuştur. Belediyelerin iş makineleriyle kışlalar ƶnĆ¼nde kurdukları barikatlar, silahsız ve eğitimsiz toplulukların polis merkezlerinden darbe karargĆ¢hları Ć¼zerine sevk edilmesi, AKP ƶrgĆ¼tĆ¼nĆ¼n darbe sırasında rol Ć¼stlenmek Ć¼zere taktik hazırlığa sahip olduğunun gƶstergesidir.

6) AKP, darbeyi daha başlamadan; yĆ¼zlerce insan hayatını kaybetmeden, sıradan erler ve harp okulu Ć¶ÄŸrencilerinin hayatları karartılmadan bastırabilecek tanık ve kanıtlara sahipti. HĆ¼kĆ¼met, diktatƶrlĆ¼ÄŸĆ¼n alt yapısını oluşturacak politik momentumu kazanmak ve siyasi rakiplerinin yanı sıra başkanlık rejimine muhalif kadroları idareden, akademiden, medyadan ve sivil toplumdan tasfiye iƧin kaosun doğmasına izin vermiş ve kendi yarattığı kaostan “dĆ¼zen kurucu” rolĆ¼nĆ¼ Ć¼stlenerek Ƨıkmıştır.

7) “15 Temmuz demokrasinin kurtuluşu” anlatısı diktatƶrlĆ¼ÄŸĆ¼n dĆ¼ÄŸĆ¼nĆ¼dĆ¼r, “bir yaz gecesi rĆ¼yası”dır: Hanedanın yĆ¼zĆ¼nĆ¼ gĆ¼ldĆ¼ren bu rĆ¼ya ƶzgĆ¼r ve dĆ¼rĆ¼st bir hayat dĆ¼ÅŸleyen iyi ve sade insanların her gĆ¼nĆ¼nĆ¼ geceye Ƨeviren bir kĆ¢bustur.[10]

Devam edersek: Mehmet Tezkan’ın, “Devletin iƧinden şeytanın Ƨıktığı gĆ¼n”;[11] Uğur DĆ¼ndar’ın, “KontrolsĆ¼z bir darbe girişimi”[12] diye betimlediği 15 Temmuz bir iktidar savaşı ƶzetidir. Taraflardan birinin, diğerini “hile yolu” ile pusuya dĆ¼ÅŸĆ¼rdĆ¼ÄŸĆ¼ bir iktidar savaşı!

Ayrıca coğrafyamızdaki tĆ¼m darbeler gibi 15 Temmuz da emperyalizmin ƶzenle besleyip bĆ¼yĆ¼ttĆ¼ÄŸĆ¼ karşıdevrimcilerin eseridir; başlangıcı ve sonuƧları itibariyle…

15 Temmuz’dan bu yana, KHK’lerle, darbe ile uzaktan yakından ilgisi olmayanların da işlerinden edildiğini, darbe girişiminin muhalifleri susturma fırsatına dƶnĆ¼ÅŸtĆ¼ÄŸĆ¼nĆ¼ gƶrdĆ¼k… Yargının ve mahkemelerin tarafsızlığına, bağımsızlığına gĆ¼ven sıfırlanmış durumda…

15 Temmuz’la ilgili hĆ¢lĆ¢ pek Ƨok soru işareti varken; sonrasında da OHAL altında geƧen iki yılda Başkanlık sisteminin ƶnĆ¼ndeki bĆ¼tĆ¼n engeller kaldırıldı ve yeni sisteme getiren yolun taşları dĆ¶ÅŸendi.[13]

251 kişinin hayatını kaybedip, 2 bin 194 kişinin yaralandığı 15 Temmuz darbe girişimi ile 21 Temmuz 2016’da ilan edilen OHAL 18 Temmuz 2018 gĆ¼nĆ¼ sona erdi. OHAL toplamda 7 kez uzatılarak 2 yıl sĆ¼rdĆ¼…

OHAL dƶneminde 37 KHK Ƨıkarıldı. OHAL kapsamında Ƨıkarılan KHK’ler ile 131 bin 922 “tedbir” gerƧekleşti. OHAL’de en az 125 bin 678 kamu gƶrevlisi ihraƧ edildi, 270 kişinin Ć¶ÄŸrencilikle ilişiği kesildi, 2 bin 761 kurum ve kuruluş kapatıldı, 3 bin 213 personelin rĆ¼tbesi alındı…

OHAL sĆ¼recinde toplam 204 medya kuruluşu kapatıldı. Kapatılan 179 medya kuruluşu arasında 53 gazete, 37 radyo istasyonu, 34 televizyon, 29 yayınevi, 20 dergi ve 6 haber ajansı bulunuyordu…

2 yılda 6 bin 81 akademisyen ve Ć¼niversitelerin idari kadrosundan bin 427 personel ihraƧ edildi, bu ihraƧ kararlarından 185’i kaldırıldı… 

234 bin 419 pasaport iptal edildi…

OHAL sonrası 2 bin 49 TSK personeli ihraƧ edildi, 176 emekli askerin rĆ¼tbesi geri alındı…

500 bini aşkın kişi gƶzaltına alındı, 30 binden fazla kişi tutuklandı…[14]

 

FGC Ä°LE AKP SÄ°MBÄ°YOZU

 

Darbe girişimi (bugĆ¼nlerde “FETƖ” denilen!) FGC ile AKP simbiyozu kavranmadan yerli yerine oturtulamaz!

Evet, 2013’te AKP’nin, “Darbe” diye nitelediği rĆ¼ÅŸvet ve yolsuzluk soruşturmalarıyla FGC ile ittifakı berhava oldu olmasına da; bunun bir evveli ve sonrası vardı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “paralel yapının kendisini aldattığını” belirttiği[15] FGC’ne ilişkin bakın kimler neler dememişti ki…

BĆ¼lent ArınƧ: “Milyonlarca insan, şu anda gƶzyaşı dƶkerek bizi izliyor. Bunların arasında biri var ki, gurbette, tek başına, hĆ¼zĆ¼nle bizi seyrediyor. Televizyonun başında bizi izleyen o gĆ¼zel insana teşekkĆ¼r borcumuz var”...

Binali Yıldırım: “TĆ¼rkƧe sevgi dilidir, barış dilidir. Yunus’un dilidir. ‘AƧ herkese sineni aƧ, onun gibi ilĆ¢Ć§’ diyen Fethullah GĆ¼len Hocaefendi’nin dilidir”...

Ahmet Davutoğlu: “Cemaat’in hedefleriyle, TĆ¼rkiye’nin hedefleri tamamen ƶrtĆ¼ÅŸĆ¼yor”...

HĆ¼seyin Ƈelik: “Cemaat devleti ele geƧirmiş, devlete sızmış filan, bunlar kargaları gĆ¼ldĆ¼rĆ¼r”...

Bekir Bozdağ: “Bu yolu aƧan, bu ateşi yakan, bu fikri veren muhterem Fethullah GĆ¼len Hocaefendi’ye gƶnĆ¼l dolusu saygılar gƶnderiyorum. Kendisine Ƨete diye hitap edilmesi bĆ¼yĆ¼k haksızlıktır; vicdansızlıktır”... 

SĆ¼leyman Soylu: “Aynen 28 Şubat gibi, aynı 12 EylĆ¼l ƶncesi gibi senaryodur. Derin devlet harekete geƧti. Cemaati dƶverek, cemaate saldırarak, TĆ¼rkiye’nin değişim yƶnĆ¼nĆ¼ etkilemeye Ƨalışıyorlar”...

Faruk Ƈelik: “Ä°nsan merkezli bir hizmeti esas alan insanlara, ‘Hizmetinizi durdurun’ denir mi? Aksine teşvik edilir, desteklenir, elden ne geliyorsa o katkı sağlanır. Bu gerƧeği gƶrmemek ferasetsizliktir”...

Recep Akdağ: “Hayatı insanlığa hizmetle geƧmiş bu bĆ¼yĆ¼k zat iƧin suƧlamalarda bulunmak, son derece Ƨirkindir; kara lekedir. Fethullah GĆ¼len Hocaefendi, hayatının her dƶneminde tertemiz kalmış bir kişidir. Kendisine ÅŸĆ¼kran borƧluyuz”...

HĆ¼seyin Kocabıyık: “Fethullah GĆ¼len Hocaefendi son 1000 yılın en bĆ¼yĆ¼k TĆ¼rk bĆ¼yĆ¼klerinden birisidir. Evrensel TĆ¼rk Rƶnesans’ını başlatan TĆ¼rk mucizesidir. Shakespeare gibi evrenseldir. Ona dĆ¼ÅŸmanlık edenlerin utanması gerekir”...

Melih GƶkƧek: “Terbiyeni takın, Fethullah GĆ¼len’e “Feto” diyemezsin. ƖzĆ¼r dile”...

Recep Tayyip Erdoğan: “MHP’nin Fethullah Hocaefendi’ye saldırısı, bana gƶre ihanet derecesindedir. HiƧ ahlĆ¢ki değil; Ƨok Ƨirkin. Yani Hocaefendi işi gĆ¼cĆ¼ bırakmış da MHP ile mi uğraşıyor? Bir defa, onun bulunduğu makam bƶyle bir şeye mĆ¼saade etmez. Ƈok Ƨok Ƨirkin. Ƈok ayıp. Ben bunu ihanet derecesinde kınıyorum”...[16]

SƶzĆ¼nĆ¼ ettiğimiz evvele dair daha da fazlası var. Ancak bu kadarı yeter de artar bile…

Sonrasına gelince: AKP ile birlikte iktidar olan Cemaat’in, “Ne istediler de vermedik” diyen AKP ile ittifakı bozulduktan sonra giriştiği 15 Temmuz darbe kalkışması ile Erdoğan’ın “Allah’ın lĆ¼tfu” diye niteliği bu girişimden sonra AKP iktidarı, 20 Temmuz’da OHAL ilan etti ve TBMM’yi devre dışı bırakarak Ć¼lkeyi KHK yƶnetmeye başladı. 

Bƶylesi bire evveliyatın sonrası kimilerine “şaşırtıcı” gelse de, kanımızca olanlar eşyanın tabiatıyla uyumludur…

Ć‡Ć¼nkĆ¼ 15 Temmuz’un evvelinde AKP’nin kamu bĆ¼rokrasisindeki zayıflığını FGC’nin kadroları telafi ediyordu. 2010 referandumu ƶrneğinde gƶrĆ¼ldĆ¼ÄŸĆ¼ Ć¼zere, başta yargı olmak Ć¼zere devlet aygıtının neredeyse bĆ¼tĆ¼n mekanizmaları adım adım FGC’nin kontrolĆ¼ne geƧiyordu. Ayrıca Cemaatin Ƨok daha ƶnce liberal aydınlarla kurduğu ilişkiler, bu isimlerin AKP ile FGC arasındaki koalisyona desteğini beraberinde getiriyor, iktidarın meşruiyeti bu isimlerin yazıp Ƨizdikleri Ć¼zerinden Ć¼retiliyordu: AB ile ilişkiler, Ergenekon sĆ¼reci, referandum, “yetmez ama evet”, “KĆ¼rt sorununa ƧƶzĆ¼m” gibi… Hepsi toplumsal rıza Ć¼retiminin bir parƧası olarak gĆ¼ndeme getirildi ve hepsinde FGC gĆ¼dĆ¼mlĆ¼ neo-liberaller ciddi bir rol oynadı.

Eski rejimin tasfiyesi ve devlet aygıtının ele geƧirilmesi ortaklar arasında bir egemenlik savaşının başlamasına yol aƧtı. Devletin, kurumların, polisin, ordunun, rantın nasıl paylaşılacağı sorusu ortaklar arası bir mĆ¼cadeleye dƶnĆ¼ÅŸtĆ¼. MÄ°T Başkanı Hakan Fidan’ın ifadeye Ƨağrılması, eski Genelkurmay Başkanı Başbuğ’un tutuklanması, RoboskĆ® Katliamı, dershanelerin kapatılması, sonrasında da17-25 Aralık bu mĆ¼cadelenin tezahĆ¼rleriydi. 

Ve denilebilir ki 17 Aralık 2013’de AKP-C koalisyonu resmen sona erse de; bunun inkĆ¢rı ve tevili mĆ¼mkĆ¼n olmayan evveli vardı! 

i) Darbe girişiminin ardından tutuklanan ve etkin pişmanlık hĆ¼kĆ¼mlerinden yararlanıp serbest kalan eski HSYK Başkanvekili Ahmet Hamsici 31 sayfalık ifadesinde, 2010’da 160 Yargıtay Ć¼yesinin belirlendiği seƧim ƶncesi Fetullah GĆ¼len’in HSYK Ć¼yelerine, “En az 140 Ć¼ye alın” talimatı verdiğini sƶyledi.[17] Hamsici’nin anlatımına gƶre dƶnemin Adalet Bakanlığı MĆ¼steşarı Ahmet Kahraman, Yargıtay’a seƧilecek 160 kişilik listeden 140 kontenjan isteyen cemaat mensubu HSYK Ć¼yelerine, “Aranızda anlaşın, baştan ortaklığımız bitmesin” demiş.[18] Sƶz konusu itiraflar Yargıtay Ć¼yeleri seƧimi iƧin kıran kırana pazarlık yapıldığını ortaya koydu…

ii) “FETƖ” Ć¼yesi olduğu iddiasıyla tutuklanan eski HSYK 1. Daire Başkanı Ä°brahim Okur, savcılığa verdiği ifadede yargıdaki FethullahƧı yapılanmayla ilgili o dƶnem MÄ°T’ten veya diğer devlet kurumlarından kendisine bir uyarının gelmediğini, 7 Şubat krizi sonrası gƶrĆ¼ÅŸtĆ¼ÄŸĆ¼ MÄ°T MĆ¼steşarı Hakan Fidan’ın da kendisine bir bilgilendirme yapmadığını kaydetti. Yargıtay’a 2011’de atanan 160 Ć¼yeden cemaate 110 kontenjan ayrılmasını konusunda Fethullah GĆ¼len cemaatine mensup yĆ¼ksek yargı Ć¼yeleriyle anlaşmayı hĆ¼kĆ¼metin istediğini kabul etti…[19]

iii) Eski TRT Genel MĆ¼dĆ¼rĆ¼ Ä°brahim Şahin, dƶneminde kuruma alınan 435 kişinin 368’inin ‘FETƖ’den ihraƧ edilmesiyle ilgili verdiği ifadede, “Samanyolu TV’den TRT’ye geƧenleri AKP yanlısı diye işe aldıkları”nı sƶyledi...[20]

iv) Kemal KılıƧdaroğlu, AKP iƧinde ByLockƧu milletvekillerinin bulunduğunu sƶyledi…[21]

v) Darbe girişimiyle ilgili soruşturmaların en tartışmalı noktası “siyasi ayağı kim” sorusu oldu… MÄ°T’ten savcılıklara gƶnderilen ByLock listelerinde hiƧbir bakan, milletvekili ve bĆ¼yĆ¼kşehir belediye başkanı gibi Ć¼st dĆ¼zey isimlerin yer almaması dikkat Ƨekti. CHP, ısrarla darbenin siyasi ayağının saklandığını ve ortaya Ƨıkarılması gerektiğini savundu. Yargıda bazı savcılar, siyasi ayağa dokunan araştırmalara girmek istedi. Ancak girişim geri teperek, savcıları koltuğundan etti. Ɩrneğin 15 Temmuz Ƨatı iddianamesini hazırlayan Başsavcı Vekili Necip Cem Ä°ÅŸĆ§imen, FETƖ’nĆ¼n TSK’yi ele geƧirmesinde iktidarın sorumluluğuna işaret eden ifadeler kullanınca iktidarın hışmına uğradı. Ɩnce gƶrevden alınan Ä°ÅŸĆ§imen, ardından Yargıtay’a dĆ¼z savcı olarak sĆ¼rĆ¼ldĆ¼. FETƖ ile ilgisi olmayan muhalifleri bu kapsamda soruşturan yargı, 17-25 Aralık olayından ƶnce FETƖ’yĆ¼ aƧıkƧa ƶven, hatta GĆ¼len’i Pensilvanya’da ziyaret eden AKP’lileri gƶrmezden geldi…[22]

vi) AKP’de birinci derecede yakınları FETƖ veya 15 Temmuz darbe girişimi ile ilgili gƶzaltına alınan, tutuklanan veya kamudan ihraƧ edilen milletvekilleri ve parti yƶneticileri ÅŸĆ¶yle:

vi/1: AKP Kilis Milletvekili Mustafa Hilmi DĆ¼lger’in kardeşi Hasan Haluk DĆ¼lger Konya’daki FETƖ operasyonu ile tutuklandı. DĆ¼lger, Necmettin Erbakan Ɯniversitesi’nde Ć¶ÄŸretim Ć¼yesiydi…

vi/2: TBMM Ä°dare Amiri, AKP Hatay Milletvekili Orhan Karasayar’ın kardeşi Ä°sa Karasayar, Hatay’da FETƖ kapsamında gƶzaltına alındı. Karasayar’ın arasında bulunduğu 5 kişi, FETƖ Ć¼yeliği iddiasıyla 6 Ekim’de tutuklandı…

vi/3: Yalnızca milletvekillerinin kardeşleri tutuklanmadı. AKP Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli’nin kardeşi, Genelkurmay Stratejik DƶnĆ¼ÅŸĆ¼m Dairesi Başkanı TĆ¼mgeneral Mehmet Dişli, 15 Temmuz darbe teşebbĆ¼sĆ¼nden tutuklandı. Dişli, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ı darbeye katılması konusunda ikna etmeye Ƨalışmış, Akıncılar’a gƶtĆ¼rĆ¼lĆ¼rken de ona refakat etmişti. Yine Akar’ın darbecilerin elinden kurtulduktan sonra bindiği helikopterde Dişli de vardı… 

vi/4: AKP’li Ä°stanbul BĆ¼yĆ¼kşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın damadı işadamı Ɩmer Faruk Kavurmacı, 8 EylĆ¼l 2016’da tutuklandı…

vi/5: AKP Aydın Milletvekili Mehmet Erdem’in kardeşi Ɩmer Erdem, 27 Temmuz’da gƶzaltına alındı. Erdem, 4 Ağustos’ta serbest bırakıldı… 

vi/6: AKP’de bir dƶnem milletvekilliği yapan bazı isimler de FETƖ kapsamında tutuklandı. Bu kapsamda eski AKP milletvekili Ä°lhan İşbilen, Hasan Hami Yıldırım tutuklanırken, gƶzaltına alınan eski AKP milletvekili Ä°dris Şahin serbest bırakıldı. Eski AKP’li vekil Hakan ÅžĆ¼kĆ¼r hakkında yakalama kararı bulunuyor…

vi/7: AKP Erzurum Milletvekili Orhan Deligƶz’Ć¼n Malatya’da Orman ve Su İşleri Bakanlığı 15. Bƶlge MĆ¼dĆ¼rĆ¼ olan kardeşi Ayhan Deligƶz 20 Ağustos 2016’da tutuklandı. Kardeşi tutuklanan Orhan Deligƶz, TBMM’deki anayasa gƶrĆ¼ÅŸmelerinin oylamasında gizli kullanması gereken oyunu, AKP’li yƶneticilere gƶstermesiyle gĆ¼ndeme gelmişti…

vi/8: AKP’de bazı milletvekillerinin kardeşleri de FETƖ ile irtibatlı oldukları gerekƧesiyle kamudan ihraƧ edildi. Bu kapsamda AKP Trabzon Milletvekili Avukat Salih Cora’nın Ć¶ÄŸretmen ablası Emine Ay, meslekten ihraƧ edildi. AKP Kırıkkale Milletvekili Mehmet Demir’in Kırıkkale’de il milli eğitim mĆ¼dĆ¼r yardımcısı kadrosunda bulunan HĆ¼daverdi Demir, Ƨıkarılan bir KHK kapsamında ihraƧ edildi. Demir, daha sonraki başka bir KHK ile gƶrevine iade edildi. Eski Başbakan Yardımcısı BĆ¼lent ArınƧ’ın damadı Ekrem Yeter’in de Yıldırım Beyazıt Ɯniversitesi Tıp FakĆ¼ltesi Ć¶ÄŸretim Ć¼yeliği gƶrevine son verildi. Melih GƶkƧek, ArınƧ’ın kızı ve damadı Ekrem Yeter iƧin “Fanatik paralelcidir” demişti. BĆ¼lent ArınƧ’ın kayınbiraderi olan Manisa Halk Sağlığı Ä°l MĆ¼dĆ¼rĆ¼ Ziya Tay da gƶrevden uzaklaştırıldı…[23]

vii) “FETƖ” soruşturmasında tutuklanan Kozmik Oda Savcısı Mustafa Bilgili, kozmik odada 2009’da yapılan aramanın dƶnemin Başbakanı Erdoğan ile Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in bilgisi dahilinde yapıldığını sƶyledi…[24]

Bu kadarı yeterli değil mi?

 

DARBE GİRİŞİMİ

 

O hĆ¢lde 15 Temmuz FGC ile AKP simbiyozu ekseninde irdelenmelidir. Ć‡Ć¼nkĆ¼ tarihi boyunca FGC ile aƧık ortaklık yapan AKP iktidarı, dƶnemin Başbakanı Erdoğan’ın “Ne istediler de vermedik” sƶzĆ¼yle de kabullendiği gibi, aƧıkƧa cemaati besledi, bĆ¼yĆ¼ttĆ¼ ve bƶylelikle de 15 Temmuz’un zemin hazırlarken; darbe girişiminin hikĆ¢yesi -muhtelif sunumlarıyla- oldukƧa muallaktır!

Ɩrneğin ‘The Times’a gƶre Erdoğan tasfiyeyi ƶnceden planlamıştı. “Bir darbe yapma kararı, yaklaşmakta olan tasfiyenin korkusuyla alındı.”

Bruno Waterfield’ın BrĆ¼ksel’den yazdığı habere gƶre de, Avrupa Birliği istihbarat merkezi INTCEN’in raporunda şunlar aktarılıyordu: “AB istihbarat ƶrgĆ¼tleri, geniş Ƨaplı bir gƶrevden alma dalgasının başlayacağı sƶylentisi Ć¼zerine Erdoğan’ın sekĆ¼ler muhalifleri tarafından destek gƶrdĆ¼, Suriye’deki duruma ve KĆ¼rtlere mĆ¼dahaleye itiraz edenler tarafından ateşlendi… Erdoğan başarısız darbe girişimini kullandı ve OHAL ilan ederek AKP’ye muhalif olanlara karşı geniş bir baskı kampanyası başlattı… BĆ¼yĆ¼k gƶzaltı dalgaları ƶnceden planlanmıştı.”[25]

Ayrıca Kemal KılıƧdaroğlu, 15 Temmuz darbe girişimi iƧin “kontrollĆ¼ darbe” vurgusuyla, “09.30’da darbe mi olur diye sordum ben kendilerine. Onlar da ƶnceden deşifre oldular ifadelerini kullandılar. Demek ki bu onların ƶnceden bu darbeden haberleri olduğu anlamına geliyor,”[26] dedi.

 

SAAT SAAT DARBE GİRİŞİMİ[27]

14:30

Kara Havacılık’ta gƶrevli binbaşı O.K., MÄ°T’e giderek Hakan Fidan’ın kaƧırılacağını, bunun darbe girişimi olabileceğini bildirdi.

16:16

MÄ°T MĆ¼steşarı Hakan Fidan, Genelkurmay Ä°kinci Başkanı Yaşar GĆ¼ler’i telefonla arayarak bilgi verdi ve ayrıntıları anlatması iƧin MĆ¼steşar Yardımcısını Genelkurmay’a gƶnderdi.

17:32

MÄ°T MĆ¼steşar Yardımcısı, Yaşar GĆ¼ler’i bilgilendirdi.

17:54

Yaşar GĆ¼ler, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ı bilgilendirdi.

18:10

MÄ°T MĆ¼steşarı Hakan Fidan, Genelkurmay KarargĆ¢hı’na gelerek Hulusi Akar ve komutanların yaptığı toplantıya katıldı, “gelen ihbarın daha bĆ¼yĆ¼k planın parƧası olabileceğini” beyan ederken, darbeden hiƧ sƶz etmedi.

18:30

Akar, havada bulunan araƧların indirilmesi emrini verdi.

19:25

Orgeneral Akar, 4. Kolordu Komutanı Korgeneral Metin GĆ¼rak’ı arayarak, Etimesgut Zırhlı Birlikler Okulu’ndan hiƧbir tank ve zırhlı aracın Ƨıkmaması emrini verdi.

19:26

Hakan Fidan, Marmaris’te bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı aradı, ulaşamayınca koruma mĆ¼dĆ¼rĆ¼yle gĆ¼venlik ƶnlemleri hakkında gƶrĆ¼ÅŸtĆ¼, ancak darbe ihbarından hiƧ sƶz etmedi.

19:26

Yaşar GĆ¼ler’in ƶzel kalem mĆ¼dĆ¼rĆ¼ Yarbay BĆ¼nyamin TĆ¼mer, darbeci general Mehmet PartigƶƧ’Ć¼n odasına giderek komutanlar ve MÄ°T MĆ¼steşarı arasında yapılan gƶrĆ¼ÅŸmeler hakkında bilgi verdi.

20:22

Hakan Fidan, karargĆ¢htan ayrıldı.

20:23

Akıncı 4. Ana Jet Ɯs Komutanlığı’nda toplanan 33 Ɩzel Kuvvetler gƶrevlisinin Genelkurmay KarargĆ¢hı’na doğru bir otobĆ¼s ile yola Ƨıktı.

20:46

Darbenin gece saat 03:00’da başlayacak olması nedeniyle karargĆ¢htan erken ayrılan Genelkurmay Stratejik Daire Başkanı TĆ¼mgeneral Mehmet Dişli, Genelkurmay KarargĆ¢hı’na geri dƶndĆ¼.

21:00

TĆ¼mgeneral Mehmet Dişli, Hulusi Akar’ın makam odasına girdiği, kendisine “Komutanım operasyon başlıyor, herkesi alacağız, taburlar tugaylar yola Ƨıktı, biraz sonra gƶreceksiniz” diyerek darbeyi tebliğ etti. Akar’ın tepki gƶstermesi Ć¼zerine darbeciler iƧeri girdi ve Genelkurmay Başkanını derdest etti.

21:20

Akıncı’dan yola Ƨıkan 33 ƶzel kuvvetƧi Genelkurmay KarargĆ¢hı’na ulaşarak komuta katına yƶneldi.

22:21

Genelkurmay KarargĆ¢hı mesaj ve evrak dağıtım sistemi (MEDAS) Ć¼zerinden “SIKIYƖNETÄ°M DÄ°REKTÄ°FÄ°” konulu mesaj “tĆ¼m bakanlıklar” adreslerine gƶnderildi.

22:28

Haber kanallarında “Ä°stanbul BoğaziƧi ve Fatih Sultan Mehmet kƶprĆ¼lerinin Anadolu’dan Avrupa’ya geƧici Jandarma tarafından trafiğe kapatıldı” şeklinde son dakika haberlerinin yapılmaya başlandı.

22:35

Diyarbakır 8.Ana Jet Ɯs Komutanlığı’ndan 6 adet F-16 uƧağı izinsiz kalktı. Ankara semalarında alƧak uƧuş yapan uƧaklar, Akıncı ƜssĆ¼’ne indi.

23:02

Başbakan Binali Yıldırım, NTV’ye telefonla bağlanarak “Emir komuta dışında bir kalkışma olduğunu” aƧıkladı.

23:03

Hulusi Akar, Genelkurmay’dan helikopterle Akıncı ƜssĆ¼’ne gƶtĆ¼rĆ¼ldĆ¼.

23:05

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, darbeye teşebbĆ¼s eden askerlerle ilgili soruşturma başlattı.

23:18

Emniyet Genel MĆ¼dĆ¼rlĆ¼ÄŸĆ¼ Havacılık Daire Başkanlığı, darbeci F-16’lar tarafından bombalandı. 7 kişi ƶldĆ¼.

00:33

Emniyet Ɩzel HarekĆ¢t Daire Başkanlığı vuruldu. 44 polis vuruldu.

00:02

MİT helikopterlerle tarandı.

00:13

Darbeci askerler TRT’de darbe bildirisi okuttu.

00:24

Erdoğan, CNNTĆ¼rk haber televizyonuna bağlanarak darbeye karşı halkı meydanlara Ƨağırdı.

00:56

Ankara Emniyet MĆ¼dĆ¼rlĆ¼ÄŸĆ¼ binası bombalandı.

01:31

Erdoğan, Dalaman Havalimanı’na getiren helikopterden inerek Cumhurbaşkanlığı ATA uƧağına bindi. UƧak 01:43’de havalandı.

02:35

TBMM bombalandı.

03:20

Erdoğan’ı taşıyan uƧak Ä°stanbul’a geldi.

03:24

TBMM 2. kez bombalandı.

04:00

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, FETƖ ƶrgĆ¼tĆ¼ ile irtibatlı yargı gƶrevlileri, Yurtta Sulh Konseyi Ć¼yesi general, amiral ve askerlerle darbeye teşebbĆ¼s faaliyetine katılan askerler hakkında gƶzaltı kararı verdi.

04:42

Erdoğan’ın Marmaris’te konakladığı ve gece yarısı ayrıldığı otele helikopterlerden ateş aƧıldığı, helikopterlerden inen yĆ¼zleri maskeli ve ağır silahlar taşıyan askerler oteli abluka altına aldı.

04:54

Erzurum’dan 2 adet F-16 uƧağı H-188 yetkisiyle (UƧak DĆ¼ÅŸĆ¼rme Yetkisi) kalktı. Bu durum darbeye teşebbĆ¼s faaliyetinin başlamasından itibaren, darbenin ƶnlenmesi iƧin ilk karşı hareket bu saat itibariyle başladı.

06:19

Cumhurbaşkanlığı konutu yakınındaki kƶprĆ¼lĆ¼ kavşak ve otopark bombalandı.

06:52

Başbakan Binali Yıldırım tarafından Genelkurmay Başkanlığına vekaleten 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ɯmit DĆ¼ndar atandı.

08:03

Akıncı ƜssĆ¼’ndeki pistler uƧakların kalkmasını engellemek amacıyla bombalandı.

09:06

Hulusi Akar’ı Akıncı’dan alan helikopter, Ƈankaya KĆ¶ÅŸkĆ¼’ne indi.

12:57

Başbakan Binali Yıldırım, Ƈankaya KĆ¶ÅŸkĆ¼’nde aƧıklama yaparak darbe girişiminin ƶnlendiğini aƧıkladı.

 

Kabul edilmelidir ki darbe girişimini Ƨƶzmenin, FGC’ini deşifre etmenin ƶnĆ¼nde bir engel var. 

Kolay mı? Darbeden sonra, AKP’lilerin zamanında Fethullah GĆ¼len’le Ƨektirdiği poz poz fotoğraflar epeyce gĆ¼ndem olmuştu… 

AKP iktidar genel olarak 17-25 Aralık’ı bir milat olarak belirlemeye Ƨalışıyorsa da; “2004 MGK kararında, Genelkurmay ve MÄ°T, cemaatin faaliyetleri hakkında ayrıntılı birer rapor sunmuştu. MGK ise hĆ¼kĆ¼mete cemaate karşı bir eylem planı ƶnermiş. Sonradan Ć¶ÄŸreniyoruz ki bu MGK kararı Erdoğan’ın talimatıyla Ɩmer DinƧer eliyle sumen altı edilmiş. 

2004’Ć¼ takip eden senelerde ise cemaatin siyasi davalar yoluyla devlette kendisine engel olarak gƶrdĆ¼klerini tasfiye ettiğini gƶrĆ¼yoruz. Bu tasfiye davalarına ‘Ben bu davaların savcısıyım’ diyerek destek veren Erdoğan’dı. Yine 2004’Ć¼ takip eden seneler boyunca cemaatin, iktidar tarafından el bebek gĆ¼l bebek semirtildiği de aƧık. Erdoğan’ın, Gezi’ye katılanları TĆ¼rkƧe Olimpiyatları’ndaki konuşmasında cemaate şikĆ¢yet etmesi de hĆ¢lĆ¢ akıllarda,”[28] diye hepimizi uyarıyordu ƖzgĆ¼r Mumcu![29]

 

FGC FAKTƖRƜ

 

Hatırlansın! 

“Adliye’de, MĆ¼lkiye’de veya başka bir hayati mĆ¼essesede bizim arkadaşlarımızın mevcudiyeti, ƶyle ferdi mecburiyetler şeklinde ele alınıp ƶyle değerlendirilmemelidir. Yani bunlar gelecek adına bizim o Ć¼nitelerde garantimizdir. Ä°stikbale yĆ¼rĆ¼mek iƧin, sistemin pĆ¼f noktalarını keşfedin. HĆ¢lĆ¢ bu sistem devam ediyor. Bu sistem iƧinde arkadaşlarımız istikbale yĆ¼rĆ¼yeceklerdir. Ɩyleyse o sistemin pĆ¼f noktalarını bilmeleri lazım, keşfetmeleri lazım… 

Anayasal mĆ¼esseselerdeki kuvveti cephenize Ƨekmeden her adım erken. Kıvama ereceğiniz ana kadar dĆ¼nyayı sırtınıza alıp, taşıyabilecek gĆ¼ce ulaşacak ana kadar, o kuvveti temsil edeceğiniz şeyler elinizde olacağı ana kadar, TĆ¼rkiye’deki devlet yapısı ƶlĆ§Ć¼sĆ¼ne gƶre bĆ¼tĆ¼n anayasal mĆ¼esseselerdeki kuvveti cephenize Ƨekeceğiz ana kadar her adım erken sayılır,” demişti Fethullah GĆ¼len, darbe girişiminden ƶnceki bir konuşmasında…

Ɩrneğin bƶyle bir konuşmanın ertesinde GĆ¼len aleyhine bir dava aƧılsa ve bu davada savcılık onu “Anayasal dĆ¼zeni değiştirmek ve laiklik ilkesini de kaldırarak, yerine şeriat esaslarına dayalı devlet kurmak amacıyla yƶnetimde teşkilĆ¢tlanmayı, devlet idaresini ele geƧirmeyi hedeflediğini,” tespit etseydi herhĆ¢lde darbe girişimi daha bir hevesken boğulurdu. 

Ancak tam tersi GĆ¼len hakkında dava aƧılmış, kesin hĆ¼kĆ¼m ise af kanunu sebebiyle 2003 senesinde ertelenmişti. Oysa MGK 2004’te GĆ¼lenci tehlike hakkında karar almıştı![30]

Ortada Başbakan Binali Yıldırım’ın dediği gibi “gizli bir ƶrgĆ¼t” yoktu, AKP’nin aƧık bir ƶrgĆ¼tle “gayri resmi koalisyon” vardı!

“Nasıl” mı? Yanıt AKP’nin FGC ile geƧmişinde![31]

Mesela Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı Ä°lhan Cihaner’in, Ä°smailağa ve GĆ¼len Cemaat’lerini araştıran dosyaları nedeniyle Ergenekon operasyonuna dahil edilerek 2010’da tutuklanması… Ä°lk kez bir Cumhuriyet Başsavcısı odası basılarak gƶzaltına alınırken iktidar mensupları “yargının bağımsızlığı”ndan dem vuruyordu!

Mesela Ahmet Şık’ın GĆ¼len Cemaati’nin devlet iƧindeki ƶrgĆ¼tlenmesini inceleyen bir kitap yazması, Nedim Şener’in ise Hrant Dink cinayetini araştırması nedeniyle 2011’de tutuklanmaları. O dƶnemin Başbakanı Erdoğan, Şık’ın daha piyasaya Ƨıkmamış kitabı iƧin “Bazı kitaplar bombadan daha tehlikelidir,” demişti!

Mesela TBMM’de muhalefetin Ahmet Şık ve Nedim Şener’in tutuklanmasına yƶnelik sert eleştirilerine karşı dƶnemin AKP Grup başkanvekili Bekir Bozdağ, “Bu kĆ¼rsĆ¼ler sanki mahkeme salonu, suƧları soruşturmakla gƶrevli cumhuriyet savcıları suƧlu gibi, ‘kişiler zorla suƧlanıyor’ gibi konuşuluyor. Fethullah GĆ¼len bu Ć¼lkenin yetiştirdiği değerli bir kıymettir. Seversiniz, sevmezsiniz ama değerli ve bilge bir insandır. Bu Ć¼lkede milli ve manevi değerlere bağlı nesillerin yetişmesi iƧin hizmetini yapıyor. Her şey devletin denetimi ve gƶzetimi altında, aƧık,” diye haykırmıştı!

Mesela Ɯlkedeki kumpaslara dair Cemaat sorumluluğuna dikkat Ƨekenlere dƶnemin AKP Genel Başkan Yardımcısı HĆ¼seyin Ƈelik, “Cemaat devleti ele geƧirmiş, devlete sızmış bunlar kargaları gĆ¼ldĆ¼rĆ¼r,” yanıtını veriyordu!

Mesela Cemaat’e “ne istedilerse veren” Erdoğan, 2012’de TĆ¼rkƧe Olimpiyatları’ndaki konuşmada GĆ¼len’in “hasreti bitirerek” Ć¼lkeye dƶnmesini isteyip ekliyordu: “Gurbet hasrettir. Hasret bedeli Ƨok ağırdır, faturası Ƨok ağırdır. Biz, gurbette olup, şu vatan topraklarının hasreti iƧerisinde olanları aramızda gƶrmek istiyoruz”!

Mesela iktidara yakın birƧok “gazeteci”nin (!) GĆ¼len Cemaati hakkındaki “derin araştırmaları” (?) kamuoyunun malĆ»muyken; yine aynı isimlerin geƧmişteki GĆ¼len ƶvgĆ¼leri de belleklerdedir. Bunlar arasındaki en “şahin”lerden, birƧok alĆ¢kĆ¢sız ismi “FETƖ”ye bağlayan Cem KĆ¼Ć§Ć¼k 2011’de “GĆ¼len Cemaati” başlıklı yazısında, “Beline hĆ¢kim olamayan siyasetƧiler Cemaati suƧladı. Basit bir cevap anahtarı olayını Cemaate bağladılar. Tutuklanan darbeciler işin arkasında Cemaati aradılar. Ama hep duvara tosladılar. Peki bu karanlık adamlar niƧin sahtekarlıklarını AKP ve Cemaat’e yĆ¼klediler? HĆ¼kĆ¼mete yĆ¼klenmelerinin sebebini biliyoruz. Asla ve asla sandıkta AKP’yi yenemeyeceklerini bildikleri iƧin ne uydursak kĆ¢rdır diye dĆ¼ÅŸĆ¼nĆ¼yorlar. GĆ¼len Cemaati’ne yĆ¼klenme gerekƧeleri farklı. BugĆ¼ne kadar dışlanan, sistem dışına itilen Anadolu insanı Cemaatin izlediği sağlıklı bir politikayla enerjisini doğru yere kanalize etti,” demişti!

Mesela AKP’nin TBMM Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu’nun başına “yol arkadaşlarının” oylarıyla “seƧilen” AKP’li Reşat Petek de, “Hakkında aƧılan tĆ¼m davalardan, Sayın Fethullah GĆ¼len Hocaefendi’nin beraat etmesine ve bu beraat kararının kesinleşmesine rağmen, Ergenekon yapılanmasının parlamentodaki uzantıları tarafından ‘Ƨete’ diye hakkında Meclis kĆ¼rsĆ¼sĆ¼nden konuşma yapanlar oldu,” diyebilmişti!

Mesela dƶnemin Anakara BĆ¼yĆ¼kşehir Belediye Başkanı Melih GƶkƧek 2012’de “HoşgƶrĆ¼nĆ¼n, barışın, diyaloğun simgesi, değerli bĆ¼yĆ¼ÄŸĆ¼mĆ¼z, bu işin (TĆ¼rkƧe Olimpiyatları) değerli mimarı Fethullah GĆ¼len hocamıza da sonsuz teşekkĆ¼r ediyorum. Rabbim kendisine uzun ƶmĆ¼r ve sıhhat versin. Dualarını Ć¼zerimizden eksik etmesin. TĆ¼rkiye’nin itibarı, hiƧbir dƶnemle mukayese edilemeyecek derecede arttı,”[32] diye konuşmuştu!

Sƶz konusu FGC/ AKP tablosunda atlanmaması gereken bir diğer nokta da “FETƖ’nĆ¼n dış aklı”[33] şifreleriyle gƶlgelenmeye kalkışılan ABD emperyalizminin coğrafyamızdaki 12 Mart 1971, 12 EylĆ¼l 1980 vukuatları ve de TĆ¼rkiye sağı ile Fethullah GĆ¼len’in de sƶz konusu darbelerin aktƶrleri olmalarındadır.

Bunu sadece biz değil; dĆ¼zenin sadık kalemleri de,            “FETƖ subayları sivil yƶneticilerinden talimat almadan hareket edemeyeceği gibi, FETƖ de Amerika’nın izni onayı olmadan bƶyle bir şeye kalkışamaz. 15 Temmuz’dan bu yana sƶylĆ¼yorum: Karşımızda olan FETƖ ise arkasındaki Amerika’dır,”[34] biƧiminde ifade ediyor!

Bir şeyi daha eklemeden/ hatırlatmadan geƧmeyelim: “Zaman gazetesi, Taraf gazetesiyle birlikte, AKP rejimi kurulurken ‘değişim’, ‘darbe tehlikesi’ gibi sƶylemlerle tĆ¼m muhalefete karşı harekete geƧirilen sınır tanımaz bir simgesel şiddetin en etkili Ć¼reticilerinden biriydi. Ɯrettiği sƶylem, liberal entelijansiyanın demokrasi fantezilerini, siyasal Ä°slĆ¢mın hegemonya inşa sĆ¼recini yedeğine alıyor, araƧsallaştırıyordu.”[35] 

 

15 TEMMUZ’UN SORU(N)LARI

 

Soru(n)lar dair kısa hatırlatmalara gelince…

Orhan Bursalı meseleyi ÅŸĆ¶yle izah ediyor: “MÄ°T, darbe gĆ¼nĆ¼nĆ¼-saatini en azından o gĆ¼n, yani 15 Temmuz gĆ¼nĆ¼ haber aldı. En azından o gĆ¼n diyorum. Bunu bize sunulan haberlerden, yazılardan biliyoruz. Bƶyle ƶnemli bir girişim Ć¼zerinde, iktidar cephesinin elinde Ƨok Ƨok daha farklı bilgiler olduğunu, biz iktidar cenahının bize sunduğu kısıtlı bilgi ile olay hakkında senaryolar Ƨizdiğimizi unutmayalım. Bu bakımdan, MÄ°T ve iktidarın ‘darbe olacak’ bilgisine daha ƶnce sahip olabileceğini kabul etmemiz gerekir… 

Bir darbe girişimi tezgĆ¢hta, MÄ°T Genelkurmay Başkanı toplanıyor, en az 2 saat konuşuyorlar. Ama Cumhurbaşkanı’na haber verilmiyor. Kime? Darbenin hedef aldığı 1 No’lu kişiye! 

Bu olasılık 1000 kez 0’dır. 

Burada sorulacak soru şudur: Hakan Fidan ve Hulusi Akar, Cumhurbaşkanı ile neler konuştular? KaƧ saat haberleştiler ve hangi ƶnlemleri kararlaştırdılar? 

Bizi anlatılmayan ‘karanlık saatler’ veya darbe kronolojisinde gizlenen sayfalar burasıdır.

Tabii bir de darbenin kaƧ gĆ¼n ƶnceden bilindiği de bir sorudur. Ć‡Ć¼nkĆ¼ darbecilerin haberleşme uygulaması ByLock, darbeden Ƨok ƶnce epey ƧƶzĆ¼lmĆ¼ÅŸtĆ¼ ve ‘40 bin Ć¼yenin isimleri, yerleri, telefon numaralarına varıncaya kadar’ tasnif edilmişti. MÄ°T ve siyasi iktidar yapılanmadan haberli. Bilgiler Cumhurbaşkanı’na aktarılıyordu, taa mayıs ayında! Darbeye kalkışabilecekleri de, Ƨok daha ƶnce; mesela Fuat Uğur’un iki makalesinden de biliniyordu. Devlet, ‘Başlarını kaldırdıkları anda ezilecekler..’ diyordu. 

Fuat Uğur’un devletten aldığı duyumların tıpkısının aynısı gerƧekleşti. 

Başlarını kaldırmaları bekleniyordu ve ezildiler. 

Burada, ‘kontrol altında darbe girişimi’ yĆ¼zde 99 gerƧek durum olarak ortaya Ƨıkıyor.”[36]

i) Darbeyi Ć¼Ć§ ay ƶnce haber veren -hem de subliminal mesaja gerek duymadan!- iki yazıya imza atan ‘TĆ¼rkiye’ gazetesi yazarı Fuat Uğur’un yazılarında hem darbenin olacağını hem de hĆ¼kĆ¼metin hazırlıkları bildiğini iddia etmişti![37] Doğru mu, yalan mı?

ii) Doğu PerinƧek’in, “Darbenin olacağını hepimiz biliyorduk. Sayın Cumhurbaşkanı Ƨok ƶnceden biliyordu,”[38] iddiasına dair bir şeyler sƶylenmesi gerekmiyor mu?!

iii) 15 Temmuz gĆ¼nĆ¼ MÄ°T’e giderek ihbarda bulunan Binbaşı O.K’nin sır gibi saklanan ifadesi ortaya Ƨıktı ve aylardır yanıtı aranan soru cevabını buldu: MIT darbeyi 7 saat ƶnceden Ć¶ÄŸrenmiş![39] Dikkat, tam 7 saat ƶnce! O da, en kƶtĆ¼ ihtimalle…

iv) Ayrıca Binbaşı O.K.’nin MÄ°T gƶrevlilerine “Darbe faaliyeti olabilir” dediği sırada bir MÄ°T gƶrevlisi daha geldi. O.K. aynısını bir kez daha anlattı. Daha sonra hepsinden daha kıdemli olan uzun boylu 4 kişi O.K.’nin yanına geldi. Olayı ağırdan aldığı anlaşılan MÄ°T, O.K.’nin akıl sağlığından ÅŸĆ¼phe ederek, getirilen bir gƶrevli tarafından “halĆ¼sinasyon gƶrĆ¼p gƶrmediğini” test etmeye Ƨalıştı. Bir kişi de Deniz Aldemir ve Murat Bolat’ın telefon numaralarını aldı. Darbe olabileceği ifadesini yeterli bulmayan MÄ°T’Ƨiler, O.K.’ye “Deniz Aldemir’i arayarak olayı bir netleştirelim” dedi. Bunun Ć¼zerine Aldemir’i arayan O.K, “Kuvvet Komutanı gelecek, ona arz edeceğim sen de komutan olarak burada bulun” yanıtını aldı![40] Neden?!

v) 15 Temmuz gĆ¼nĆ¼ darbeciler son toplantılarını yaparken, bir binbaşı MÄ°T’e gidiyor ve bir baskın ve suikast ihbarında bulunuyordu. MÄ°T bilgiyi Genelkurmay’a iletiyor ve olağanĆ¼stĆ¼ bir toplantı yapılıyordu. Toplantıda bir dizi ƶnlem alınıp duyurulurken, bu emirden haberi olmayan bazı komutanlar iki ayrı dĆ¼ÄŸĆ¼ne gidiyor![41] Bu nasıl oluyor?!

vi) 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili karanlıkta kalan en ƶnemli bƶlĆ¼m ise darbenin ƶnceden haber alınmasına karşın neden kamuoyu ve devletin Ć¼st dĆ¼zey yƶneticileriyle paylaşılmadığı oldu. Kara Havacılık Komutanlığı’nda gƶrevli binbaşı O.K’nin MÄ°T’e 14:30’da giderek darbeyi ihbar etmesine karşın, bu bilgi sadece Hakan Fidan ile Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ile bir grup komutan dışında kimseyle paylaşılmadı. 15 Temmuz gecesi tĆ¼m hava sahasının kapatılması kararı, ne Başbakan ne de Cumhurbaşkanı ile paylaşılmadı. Bu durumu Hakan Fidan’a sorduğunu belirten dƶnemin Başbakanı Binali Yıldırım “cevap veremediğini” sƶylerken, neden gƶrevden almadığına ilişkin soruya ise “Dere geƧerken at değiştirilmez” yanıtını verdi![42] Bu ne demek oluyor?!

vii) Adil ƖksĆ¼z ve Kemal Batmaz gibi “FETƖ”nĆ¼n sivil imamlarının 15 Temmuz gecesi Akıncı ƜssĆ¼’nde bulundukları bƶlĆ¼mdeki kameralar 12 gĆ¼n ƶnceden iptal edilmiş; bu da demek oluyor ki Akıncı ƜssĆ¼’ndeki hazırlıklar 12 gĆ¼n ƶnceden başlamıştı![43] Bunlardan haberdar olmamak mĆ¼mkĆ¼n mĆ¼?!

viii) Darbe kalkışmasından birkaƧ gĆ¼n ƶnce Ankara’da hazırlanan iddianamede, “TSK, 2003’ten sonra FethullahƧı olduğunu bildiği hiƧ kimsenin ilişiğini kesmedi. Bundan sonra inisiyatif ƶrgĆ¼te geƧmiştir. Ergenekon ve diğer askeri davalar ƶrgĆ¼tĆ¼n TSK Ć¼zerinde egemen olması iƧin gerƧekleştirilmiştir” değerlendirmesi yapılmıştı![44] Gƶrmezden gelinmişti…

ix) Darbe girişimi gecesi Muğla’nın Marmaris Ä°lƧesi’nden helikopterle ayrılan Erdoğan’ı Ä°stanbul’a getiren TC-ATA uƧağının, Ä°zmir Adnan Menderes Havalimanı’ndan THY-8451 koduyla kalkarak saat 00.40’ta Dalaman Havalimanı’na indiği ve 01.43’te de buradan THY-8456 koduyla havalandığı ortaya Ƨıktı. Yani darbeci askerler otele girdiğinde Erdoğan Ä°stanbul’a varmıştı![45] Bu -sadece!- bir tesadĆ¼f mĆ¼ydĆ¼?

x) 15 Temmuz sonrasında oluşturulan TBMM Darbe Araştırma Komisyonu’nun AKP’li yƶnetiminin bazı bilgi ve belgeleri muhalefet partilerinden gizlediği ortaya Ƨıktı. Durumu fark eden CHP’li komisyon Ć¼yelerinin “bĆ¼tĆ¼n bilgi ve belgelerin kendilerine iletilmesi” talebi de “gizli belge statĆ¼sĆ¼ kazandıkları” gerekƧesiyle reddedildi![46] Neden?! 

xi) Dƶnemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve MÄ°T MĆ¼steşarı Hakan Fidan, TBMM’de bu amaƧla kurulan komisyonun davetine katılmama haklarını kullandılar! Kamuoyuna yapılan sığ aƧıklamalar dışında bu kurumlardan bilgi sızmadı…[47] Neden acaba?

xii) Eskişehir’de darbe girişimine katılan Havacı General Recep Ɯnal, 2 yıl boyunca Adil ƖksĆ¼z ile 177 kez gƶrĆ¼ÅŸmĆ¼ÅŸ ancak savcılık “onunla ne gƶrĆ¼ÅŸtĆ¼n” demek iƧin Ɯnal’ın ifadesini almamış![48] Bu doğruysa tam bir felaket!

xiii) Darbe girişimi sırasında, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ı esir alıp Akıncılar ƜssĆ¼’ne gƶtĆ¼ren karargĆ¢h subaylarından TĆ¼mgeneral Mehmet Dişli’nin, savcılığa verdiği “ek ifade”, darbe girişiminin neden engellenemediği ile ilgili soru işaretlerini de arttırıcı nitelikte![49] Buna dair ne yapıldı?!

xiv) Genelkurmay Ä°kinci Başkanı Orgeneral Ɯmit DĆ¼ndar’ın Ankara’da gƶrĆ¼lmekte olan Eğitim ve Doktrin Komutanlığı (EDOK) ile ilgili darbe davasında tanık olarak ifadesinde… son derece dikkatli bir dil kullanması, diyaloglarını aktarmakla yetinip kanaat belirtmekten kaƧınması ifadesine hĆ¢kim olan Ƨizgiyi yansıtıyor![50] Bu nasıl aƧıklanabilir?!

xv) Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar GĆ¼ler’in Genelkurmay ana karargĆ¢h davası ƧerƧevesinde dĆ¼zenlenen ƶzel celsede verdikleri ifadeleri okuduğumuzda, ƶnemli ƶlĆ§Ć¼de daha ƶnceki savcılık ifadelerini tekrarladıklarını gƶrĆ¼yoruz. Orgeneral Akar’ın ifadesinde daha ƶnce kendisine sorulmamış olan, dolayısıyla altı Ƨizilmesi gereken bir-iki konu var. Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, Akar’a toplam dokuz soru yƶneltmiş. Bunlardan dƶrdĆ¼nde Orgeneral Akar, doğrudan savcılık ifadesiyle TBMM Darbe Araştırma Komisyonu’na gƶnderdiği yanıtlara atıf yaparak, ekleyeceği yeni bir şey olmadığını sƶylemiş![51] Bu nasıl izah edilmeli?!

xvi) TBMM’de kurulan 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu Hulusi Akar ve Hakan Fidan’a Ƨağrı yaptı. Ne yazık ki gelmediler. Sadece hazırlanmış “bilgilendirme notu” gƶndermekle yetindiler.

Akar ve Fidan’ın dinlenmediği TBMM komisyonu Ƨalışmalarına 4 Ekim 2016’da başladı. Ƈalışma sĆ¼resini, sayısal Ƨoğunluğu olan AKP’liler istese uzatılabilirdi. Yapmadılar. 4 Ocak 2017’de Ƨalışma tamamlandı. Rapor 12 Temmuz 2017’de dƶnemin Meclis Başkanı Ä°smail Kahraman’a verildi.

Buraya kadar normal… Komisyon, eksikli de olsa Ƨalışmasını tamamlamış. Bundan sonrası Meclis Başkanlığı’nın sorumluluğunda… Alacak raporu, TBMM matbaasına gƶnderecek, Meclis Genel Kurulu’na getirecek. Bƶylece rapor, TBMM’nin aynı zamanda kendisine yƶnelik bir darbe girişimini araştırmasının bir sonucu olarak tarihteki yerini alacaktı! Olmadı… 15 Temmuz’un dƶrdĆ¼ncĆ¼ yılında TBMM raporu kayıp![52] Nasıl olabilir?!

xvii) Hulusi Akar’a “Darbeyi aĆ§Ä±ÄŸa Ƨıkaracak o emri neden vermedin” diye sonra Zekai Aksakallı, biliyorsunuz YĆ¼ksek Askeri ÅžĆ»ra’da (YAŞ) emekli edildi. Aynı YAŞ’ta 600’den fazla albay tasfiye edildi. Bilenlerden ve onları tanıyanlardan aldığımız bilgilere gƶre… YAŞ’ta tasfiye edilen 600 albay, o gece darbeyi bastıranlardandı![53] Tablo izaha muhtaƧ değil mi?

xviii) Ve nihayet tutuklu Tuğgeneral Erhan Caha, “Darbe teşebbĆ¼sĆ¼ Akar ve Fidan’ın planı, bilgisi ve kontrolĆ¼ dahilinde olmuştur,”[54] aƧıklaması yaptı! Konuya ilişkin egemen suskunluğun hiƧbir yanıtı ol(a)madı!?

xix) Ayrıca Oda TV Ankara Haber MĆ¼dĆ¼rĆ¼ MĆ¼yesser Yıldız’ın, “Erden, uzman Ƨavuştan hesap sorulacak, ama Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar muaf tutulacak. İş mi?”[55] sorusu hĆ¢lĆ¢ yanıtını arıyor!

 

OHAL YIKIMI 

 

15 Temmuz sonrasında “Erdoğan darbeyi sĆ¼rdĆ¼rdĆ¼ ve sadece Ć¼Ć§ gĆ¼n sonra OHAL ile taƧlandırdı,”[56] saptamasıyla Ertuğrul KĆ¼rkĆ§Ć¼’nĆ¼n dikkat Ƨektiği tabloya ilişkin olarak Aydın Engin de ekliyordu: “Anlaşıldı ki darbeye karşı Ƨıkma kararlılığı kadar hukuku, hukukun Ć¼stĆ¼nlĆ¼ÄŸĆ¼nĆ¼, hukuk devletini, yani en kestirme terimiyle ‘demokrasi’yi ısrarla, inatla savunmak suƧ sayılacakmış”![57]

GerƧekten de TĆ¼rkiye 15 Temmuz 2016’dan itibaren 2 yıl boyunca OHAL’le yƶnetildi. Gece yarısı itibariyle kaldırılan OHAL’in yerine getirilen yeni dĆ¼zenlemelerin iƧeriği OHAL’deki hak gasplarını derinleştirecek nitelikteyken; gasplar kalıcılaştı; geƧici OHAL’den kalıcı OHAL’e geƧildi. 

Evet, 21 Temmuz 2016’da ilan edilen OHAL 18 Temmuz 2018 itibarıyla sona erdi. OHAL toplamda 7 kez uzatılarak 2 yıl sĆ¼rdĆ¼. Kapatılan kurumlar, susturulan medya, ihraƧ edilen kamu gƶrevlileri, 500 bini aşkın gƶzaltı, 30 binden fazla tutuklama ile…

Ayrıca OHAL sistemi ile Başkanlık sistemine geƧişi ve geƧişten sonra kısa sĆ¼rede gĆ¼Ć§lenmesini sağlayacak Ƨok sayıda dĆ¼zenleme yapıldı. Parlamenter sistemin tĆ¼m kurumları yaralandı. OHAL sistemi, kendi kurucularını koruyarak “başkanlık sistemi”nin zeminini hazırladı…

Tek bir KHK ile, 1 EylĆ¼l 2016’da, bir gecede 50 bin 684 kişi bile ihraƧ edilebildi. En Ƨok ihraƧ kararı verilen ikinci KHK ise, 18 bin 632 ihraƧla OHAL dĆ¼zenin son KHK’si oldu…

En Ƨok ihraƧ kararına Milli Eğitim Bakanlığı ve İƧişleri Bakanlığı personeli iƧin imza atıldı. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan ihraƧ edilen ve hĆ¢lĆ¢ iade edilmeyi bekleyen kamu personeli sayısı 33 bin 50. Bu rakamı 31 bin 170 ile İƧişleri Bakanlığı takip etti…

24 Haziran seƧimlerinin ardından kapatılan Başbakanlık merkez teşkilĆ¢tı personelinin yĆ¼zde 7’si, Cumhurbaşkanlığı’na bağlanan TRT personelinin yĆ¼zde 10’u, Diyanet İşleri Başkanlığı personelinin ise yĆ¼zde 67’den fazlası OHAL dƶneminde ihraƧ edildi…

Yine Cumhurbaşkanlığı’na bağlanan MÄ°T’ten ihraƧ edilenlerin sayısı ise 90’a yaklaştı… 

5 bin 705 akademisyen 119 kamu Ć¼niversitesinden ihraƧ edildi…

1064 ƶzel eğitim kurumu, 360 ƶzel kurs ve etĆ¼t merkezi, 847 Ć¶ÄŸrenci yurdu, 47 ƶzel sağlık merkezi, 15 ƶzel vakıf Ć¼niversitesi, 29 sendika, 1433 dernek, 145 vakıf, 178 medya ve yayın kuruluşu kapatıldı. 985 şirket TMSF’de kontrolĆ¼ne bırakıldı...

Kapatılan ƶzel vakıf Ć¼niversitelerinin 3 binden fazla Ƨalışanı işsiz kaldı…

TĆ¼rkiye Gazeteciler Sendikası’nın verilerine gƶre 143 gazeteci ve medya Ƨalışanı, Ƈağdaş Gazeteciler Derneği’ne gƶre 141 gazeteci cezaevine kapatıldı…

Hem KHK’lerle hem de KHK’den alınan yetki Ć¼zerine idari kararlarla 70 gazete ve 18 TV kanalı kapatıldı, 25 radyo ve 20 dergi kapatıldı…

Adalet Bakanlığı’nın 20 Haziran 2018 verilerine gƶre, 2 yıl iƧinde darbe ve terƶr suƧlarından, 441 bin 195 kişi hakkında adli işlem yapıldı. Bunlardan 89 bin 718’i kadındı… 

34 bin 926 kişi hakkında mahkĆ»miyet kararı verildi. 13 bin 992 kişi ise hakkındaki suƧlamalardan beraat etti…

288 fiili darbe davası aƧıldı. 180 dava tamamlandı, diğerleri sĆ¼rĆ¼yor. Devam eden davalarda ise 5 bin 370 sanık yargılanıyor. Tamamlanan davalarda ise 636 sandığa ağırlaştırılmış mĆ¼ebbet, 888 sanığa mĆ¼ebbet kararı verildi...[58]

Ve Viranşehir’de bir binanın tadilat işlerini yapan KHK’lı Ć¶ÄŸretmen Aslan Durman, Ƨalıştığı binanın Ƨƶkmesi Ć¼zerine hayatını kaybetmesi[59] gibi binlerce trajik kareyi de bu dƶkĆ¼me eklemeli!

Bir şey daha: “FETƖ” operasyonları kapsamında kamuda aĆ§Ä±ÄŸa almaları değerlendiren dƶnemin Başbakan Yardımcısı Tuğrul TĆ¼rkeş, “Husumetler, kişisel meseleler, gıcık olmalar da işin iƧine karışabiliyor. Bƶyle yaygın bir hava var. Cadı avına dƶndĆ¼rĆ¼lĆ¼yor bu iş... Bunu da Ƨok sakıncalı gƶrĆ¼yorum,”[60] Ƨok ƶnemli bir gerƧeğin altını Ƨiziyordu!

Ɩrneğin Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza ve Ä°nfaz Kurumları yerleşkesindeki duruşma salonundaki savunmasında eski Tuğgeneral Gƶkan Şahin Sƶnmezateş, Muğla ve Ankara’da yargılandığı davalarda duruşma salonunda kendilerine yƶnelik hakaret edilmesine mahkeme ve savcıların gƶz yumduğunu belirterek, “Bize sĆ¼rekli kĆ¼fĆ¼r ediliyor. Yaşadıklarımız tarihten hiƧ ders almadığımızı gƶsteriyor. Yahudi dƶlĆ¼, Ermeni dƶlĆ¼ şeklinde bize sƶzler sƶyleniyor. Yahudi ya da Ermeni olsaydım eğer bunu utanmadan sƶylerdim. Onlar da bu Ć¼lkenin vatandaşları. HDP milletvekili Aysel Tuluğ da aynı şeyi yaşadı bu Ć¼lkede. Annesine baş sağlığı diliyorum. O milletvekili olduğu iƧin yaşadıkları gazetelerde yer aldı. Ama bize yapılanlara hiƧ ses Ƨıkmıyor. Bize işkence, hakaret serbest. Bu sĆ¼reƧten herkes gibi ailemiz ve Ƨocuklarımız da nasibini alıyor. Bu dƶnemde TĆ¼rk solu Ƨok kƶtĆ¼ bir sınav veriyor. Kendilerine yapılan haksızlıklara ses Ƨıkarıyorlar ama başkasına yapılanı gƶrmĆ¼yorlar,” dedi. 

“FETƖ”cĆ¼ olmadığını tekrarlayan Sƶnmezateş, “Dilimde tĆ¼y bitti. Ne diyeceğimi şaşırıyorum. ‘FETƖ’cĆ¼ değilim. HiƧbir imamın, tarikat şeyhinin ƶnĆ¼nde diz ƧƶkĆ¼p, ƶpmedim. Sosyal demokratım, Mustafa Kemal AtatĆ¼rkĆ§Ć¼yĆ¼m. Beni zorla FETƖ’cĆ¼ yapmayın. Ä°ftiralara, yalana, boyun eğmeyeceğim. 115 bin yıl yatarım ama ‘FETƖ’cĆ¼ olarak buradan Ƨıkmam. Ɩzellikle mĆ¼ÅŸteki avukatları tarafından bu darbenin ‘FETƖ’cĆ¼ler tarafından yapıldığı kesin, belli. ‘GĆ¼len’e terƶr ƶrgĆ¼tĆ¼ başı diyebilir misiniz’ diye değişik sorular soruluyor. Evet diyebilirim, daha fazlasını da diyebilirim. Peki siz bir bakan ya da bakanın oğlu rĆ¼ÅŸvet aldığında siz buna ‘hırsızlık der misiniz? Ben derim siz diyemezsiniz. Derseniz Sincan’a yanıma gelirsiniz,”[61] diye haykırıyordu!

 

AKP DÄ°ZAYNI

 

Siz bakmayın AKP’li kalemlerin, “15 Temmuz ve 16 Nisan halkın bĆ¼yĆ¼k zorluklarla kurduğu Cumhuriyetin aslĆ® dayanağı olan halka dƶnerek yeniden restore edilmesidir. Artık adı var ama kendisi olmayan halk, yeni yƶnetimin en bĆ¼yĆ¼k dayanağıdır. Taşra, kendi sesine ve liderine kavuşmuştur. Bundan sonrası taşranın merkezde kendi varlığını tahkim etmesidir. Bunu yaparken de kendi medeniyet mirasına uygun, farklılıklara saygılı, hoşgƶrĆ¼lĆ¼ ve kuşatıcı bir dile ihtiyaƧ vardır. Aynı zamanda modernleşmenin yıkıcı sonuƧlarına karşı kaynağı 1400 yıllık Ä°slĆ¢m dĆ¼ÅŸĆ¼ncesi olan medeniyet mirasımızın bugĆ¼n yeniden ihyası da hayati gƶzĆ¼kmektedir,”[62] gĆ¼zellemelerine…

Bu tĆ¼r sƶylemler gerƧek dışıdır; niyet okumasıdır![63] 

Aslında gerƧek TĆ¼rkiye’nin Ć¼zerinde jetlerin sesleri patlarken, Başbakan’ın televizyona Ƨıkıp “Bir kalkışma olduğunu” aƧıklayıp; ardından da Ä°stanbul’a indiğinde “Bu Allah’ın bĆ¼yĆ¼k lĆ¼tfu,” vurgusuyla karakterize olmuş ol(durul)an hĆ¢ldir.[64]

Sƶz konusu durumu, “15 Temmuz AKP’nin hezimetidir”[65] biƧiminde sunmaya kalkışmak; en hafif deyimle “absĆ¼rd” iken; neresinden bakarsınız bakın, 15 Temmuz’u “yeni(lenmeci)” bir AKP dizaynı takip etmiştir!

Hatırlayın: “15 Temmuz Demokrasi Şenlikleri”nin ertesi gĆ¼nĆ¼ “demokrasinin korunması” adına sĆ¼reklileşmiş OHAL manzarası iyice belirginleşirken; Aslı Aydıntaşbaş, “15 Temmuz’da kurtardığımız demokrasiyi, 16 Temmuz itibarıyla adım adım kaybettik,”[66] diyor; ve ekliyordu Ali Sirmen de: “15 Temmuz’un, gerƧek sivil darbe 20 Temmuz’un hazırlayıcısı olduğunu gƶremezsek, sivil darbecilerin cenderesinden de kurtulamayız.”[67]

Bunların yanında Ɩrsan Ɩymen’e gƶre, “15 Temmuz hakkında AKP iktidarı tarafından halka anlatılanların ƶnemli bir kısmı bir tiyatro”yken;[68] 15 Temmuz’u GĆ¼len ile Erdoğan arasında bir kayıkƧı kavgası olarak ele almanın ƶtesinde Ć¼lkenin bĆ¼tĆ¼nĆ¼ iƧin ortaya Ƨıkardığı sonuƧlar aƧısından kavramak gerekiyor. Ɩrneğin, “milli bayram” ilan edilmesi ƶnemsiz bir ayrıntı değil. Bir milat iddiası taşıyor. O hĆ¢lde, neyin miladı olduğu sorulmalı…

15 Temmuz miladı ile birlikte başlayan ikinci restorasyon dƶnemi ve onun yĆ¼rĆ¼tĆ¼cĆ¼sĆ¼ olarak Erdoğan rejimi yĆ¼z yıllık TĆ¼rk sağı projesinin son taşeronudur. 

Bu ƧerƧevede darbe girişimini neden “Uzun BıƧaklar Gecesi”yle mukayese etmeyelim?

15 Temmuz’un 2. yıl dƶnĆ¼mĆ¼nde Erdoğan, ‘HĆ¼rriyet’ ve ‘Sabah’ gazeteleri iƧin kaleme aldığı makalede; “Siyasi tarihin en bĆ¼yĆ¼k ihanetlerinden birinin milletin cesaretiyle bir zafere dƶnĆ¼ÅŸtĆ¼ÄŸĆ¼nĆ¼” yazdı. “TĆ¼rk halkı, tıpkı Ƈanakkale’de ve Ä°stiklal Harbi’nde olduğu gibi…” satırları, yeni rejimin ihtiyaƧ duyduğu bir kahramanlık mitine gƶnderme, kıyaslamadan Ƨok ƶdeşmeydi.

Aynı makalede, darbe anında, FaceTime yayını ile halkı sokağa davet edip, Ä°stanbul Havalimanı’na indikten sonra “Bu Allah’ın lĆ¼tfudur” diyen Erdoğan, darbe gecesindeki sƶzlerini tamamlayan ifadeler kullandı: “Ɯlkemizde yeni bir dƶnemin kapılarını araladı…” Ä°ki yıl arasındaki, iki kısa cĆ¼mle, bir Ƨƶzmecenin en ƶnemli parƧalarıdır aslında.

Birbirine bağlı o ifadeler basitliğinde tarihi gƶndermeler ve tekrarlanan yƶntemle bir ana fikir Ƨıkarmak olanaklıdır. Almanya’da Naziler bir ittifakla iktidara geldi. Ä°ktidarın bir kanadı, ‘Kahverengi Gƶmlekliler’ olarak bilinen Sturmabteilung Birlikleri (SA), diğer kanadı ise Schutzstaffel (SS) yani Gestapo’ydu. I. DĆ¼nya savaşından kalan, kƶhne Kahverengi Gƶmlekliler’ ile Adolf Hitler’e yakın Gestapo birlikleri arasında yaşanan iktidar savaşı, 30 Haziran 1934 gecesi yaşanan “Uzun BıƧaklar” gecesine dƶnĆ¼ÅŸtĆ¼. Operasyon Sinekkuşu (Kolibri) olarak da anıldı. Uzun BıƧaklar Gecesi deyimi Almanca’da katliamdan ƶnce de kullanılıyor ve “intikam gecesi” anlamı taşıyordu. Bağımsız hareket edeceği dĆ¼ÅŸĆ¼nĆ¼len, 85 SA Ć¼yesi, ‘ƶnceden hazırlanmış listeler’ dahilinde ortadan kaldırıldı. Politik cinayetler, bĆ¼yĆ¼k bir tasfiyeye uzandı. Operasyon, Hitler’in Avrupa sonra da dĆ¼nya fethi iƧin gĆ¼Ć§lĆ¼ bir Alman Ordusu yaratma hazırlıklarını hızlandırdı. Nazi Almanya’sı iƧin bir dƶnĆ¼m noktası oldu. Temizliğin ardından Hitler, yeni rejime giden yolda muhaliflerle de hesaplaşmaya başladı.

Nazi Almanyası’ndaki muhaliflere ve toplumun geniş kesimine uzanan, savaş, intikam, mutlak ve iktidar kapılarını aralayan “fırsat gecesinden” TĆ¼rkiye’ye dƶnelim…

Darbe girişimi “naylon faaliyet” olarak da değerlendirildi, destansı bir kahramanlık ƶykĆ¼sĆ¼ olarak da anıldı. Ä°nce Ƨizgide şaibelerden uzak kalmak imkĆ¢nsızdır; ‘Enişte’, Ƨok ƶnceden hazırlanan tasfiye listeleri, MÄ°T Başkanı Hakan Fidan, Eski Diyanet işleri Başkanı Mehmet Gƶrmez ve cihatƧı Muaz el Hatib arasındaki darbe sırası toplantısı, orada okunacak selaların bile konuşulması, Boğaz KƶprĆ¼sĆ¼ davalarında ifade verenlerin, “Bir gĆ¼n ƶnceden haberimiz vardı, Ä°stanbul’a geldik” sƶzleri gibi ƶnemli ayrıntıları sayfalarca yazmak mĆ¼mkĆ¼ndĆ¼r.

KƶprĆ¼de linƧ edilen askerler ve onlardan ele geƧirilen silahlar, ƶnceden hazırlandığı belli olan cihatƧı organizasyonunu gƶrmemek imkĆ¢nsızdır. KƶprĆ¼de 2 askerin boğazı kesildi, biri Murat Tekin diğeri Ragıp Enes Katran… Ancak linƧ edilen Harp Okulu Ć¶ÄŸrencileri, askerler değil onlara eziyet edenler kollandı, dahası 696 sayılı KHK ile koruma zırhına alındı. Emir komuta zincirindeki genƧlerin yerine, bazı “emri veren” generallerin serbest olması ise ayrı bir konudur.

Darbe gecesi, “tek bir olaydan” Ƨok, ilk kez paramiliter milis pratiğini gƶrdĆ¼ÄŸĆ¼mĆ¼z, bu pratiğin ise “16 Nisan gƶzdağı” ve “24 Haziran aşinalığına” dƶnĆ¼ÅŸtĆ¼ÄŸĆ¼ bir sĆ¼reƧti.

Mecliste, Darbe Araştırama Komisyonu’nun feshedilmesi Ƨok ƶnemli başka bir konudur. 

TĆ¼rkiye’nin bir dƶnemi “O gece ne oldu?” sorusuna hapsoldu.

15 Temmuz iƧin, en azından sonuƧ kısmı aƧıktır: Evet yol yaptılar, Şerife bacının duran kamyonu Ć¼zerinden TĆ¼rkiye’de yeni bir rejim inşa ettiler![69]

Sƶz konusu ƧerƧevede darbe girişiminin ilk aylarında iktidara Haziran 2013 ayaklanmasının gƶsterdiği Ć¼zere yitirdiği hegemonyayı yeniden tesis etmek ve toplumsal rızayı sağlayabilmek iƧin muazzam bir fırsat kapısı aƧılmıştı. Ä°ktidar bu dƶnemde “milli birlik beraberlik” edebiyatına yaslandı, “dış gĆ¼Ć§lerin ve iƧerideki uzantılarının TĆ¼rkiye’yi yok etmek iƧin bir operasyon başlattıkları ve buna karşı iktidarın/ tek adamın etrafında toplanarak topyekĆ»n bir direniş sergilenmesi” fikri televizyonlardan, radyolardan, gazetelerden halkın zihnine boca edildi. 

CHP yƶnetiminin basiretsizliği ve KılıƧdaroğlu’nun Yenikapı Mitingi’ne gidip “milli birlik piyesi”ne figĆ¼ranlık etmesi, iktidarın işini kolaylaştırdı. Aynı şekilde, kıymeti kendinden menkul bir anti emperyalizmin taşıyıcılığını Ć¼stlenen kimi ulusalcı Ƨevreler, tam da bu uyduruk anti emperyalizmden yola Ƨıkarak iktidara koltuk değnekliğine soyundular. MHP ise her zamanki tarihsel misyonunu Ć¼stlenerek bu piyesteki yerini aldı.

Ä°ktidar olanca pragmatizmiyle bu durumdan kendi politik ajandasını hayata geƧirme fırsatını Ƨıkarabileceğini gƶrmĆ¼ÅŸtĆ¼ elbette. OHAL ilanıyla başlayan sĆ¼reƧ başkanlık referandumuna uzandı ve anayasanın/ rejimin değiştirilmesiyle taƧlandırıldı. Referandum gĆ¼ndeme gelene kadar devrede olan “milli birlik piyesi”, referandum konjonktĆ¼rĆ¼yle birlikte yerini bir kez daha hızlıca toplumu tam ortasından ikiye ayıran “Ya bizdensiniz ya terƶristlerden” sƶylemine bıraktı.[70]

Yani Erdoğan’ın, 15 Temmuz iƧin Ƨizdiği bu ƧerƧeve dışına taşan herkesi doğrudan veya dolaylı olarak darbeci olarak algılayacağını ortaya koydu. Darbecilik bir suƧ olduğuna gƶre, bu şekilde tanımlananların sadece farklı fikir mensubu değil, “suƧlu”(?) muamelesi gƶreceği kesinlik kazandı… 

Zaten Cumhurbaşkanı da, partisi de, destekƧileri de bu noktanın altını Ƨiziyor, yeni bir “tarihi başlangıƧ”tan sƶz ediyordu. Ɩzetle tĆ¼m rejim değişimlerinde olduğu gibi, millet, devlet, vatan, tarih, dost, dĆ¼ÅŸman, her şey yeniden tanımlanmak durumundaydı. Bƶylece, artık fikir ayrılığı gibi bir kategori yoktu; “milletten ve onun kurtarıcı liderinden” yana olmak veya “milletin dĆ¼ÅŸmanı” olmak gibi iki kategori vardı![71]

 

KABATAŞ YALANI VE TƜRK(Ä°YE) SAĞI

 

Tam da bu noktada “15 Temmuz” deyince; Ahmet Hakan’ın, “Kabataş yalanını yalan yapan şey”;[72] Fatih Yaşlı’nın, “TersyĆ¼z edilmiş hakikĆ¢t,”[73] saptamalarıyla mĆ¼semma ya da ‘Star’da yazan Cem KĆ¼Ć§Ć¼k’Ć¼n, Kabataş’ta bir kadına saldırıldığı haberlerinin bir kurgu olduğunu ve iyi yƶnetilemediğini itiraf ettiği[74] Kabataş Olayı’nı anımsamamak mĆ¼mkĆ¼n değil…[75]

Hatırlanacağı Ć¼zere Gezi Direnişi sırasında BahƧelievler Belediye Başkanı Osman Develioğlu’nun gelini Zehra Develioğlu Kabataş’ta bebeği ile birlikte eylemcilerin saldırısına uğradığı iddiaları (“Kabataş Yalancısı” olarak anılan[76]) gazeteci Elif Ƈakır tarafından gĆ¼ndeme taşınmıştı.[77]

“Ä°ddia”ya gƶre Kabataş’ta, baÅŸĆ¶rtĆ¼lĆ¼ ve kucağındaki 6 aylık bebeği olan bir kadını, belden yukarıları Ƨıplak, ellerinde deri eldivenler, başlarında siyah bandanalar bulunan 80-100 kişilik grubun, dƶvdĆ¼ÄŸĆ¼ ve Ć¼zerlerine idrarlarını yaptığı iddiasının en ƶnde gelen savunucularından gazeteci Elif Ƈakır’ın o dƶnemdeki avukatlarından Fidel Okan, Kabataş’ta ƶne sĆ¼rĆ¼ldĆ¼ÄŸĆ¼ gibi bir olay yaşanmadığını sƶylese de;[78] Kabataş yalanı Ć¼zerine Erdoğan’ın emriyle seferber olan polis, Zehra Develioğlu’nun taciz edildiğine dair kanıt bulamadı ama bƶlgedeki esnaf sorgulandı, yurttaşlar suƧlu muamelesi gƶrdĆ¼, 161 kişi incelemeye alındı.

Erdoğan’ın da emriyle Ä°stanbul polisi seferber oldu. Soruşturma; Ä°stanbul Asayiş Şube MĆ¼dĆ¼rlĆ¼ÄŸĆ¼, Ä°stihbarat Şube MĆ¼dĆ¼rlĆ¼ÄŸĆ¼, GĆ¼ven Timleri Şube MĆ¼dĆ¼rlĆ¼ÄŸĆ¼, Spor GĆ¼venliği Şube MĆ¼dĆ¼rlĆ¼ÄŸĆ¼, Beşiktaş ve Beyoğlu ilƧe emniyet mĆ¼dĆ¼rlĆ¼kleri, TEM Şube MĆ¼dĆ¼rlĆ¼ÄŸĆ¼, GĆ¼venlik Şube MĆ¼dĆ¼rlĆ¼ÄŸĆ¼, Olay Yeri Ä°ncelenme Şube MĆ¼dĆ¼rlĆ¼ÄŸĆ¼ ve Organize SuƧlarla MĆ¼cadele Şube MĆ¼dĆ¼rlĆ¼ÄŸĆ¼’nce koordineli olarak yĆ¼rĆ¼tĆ¼ldĆ¼.

Yine rapora gƶre olay yeri ve gĆ¼zergĆ¢hında bulunan Karakƶy-Taksim-Ortakƶy arasında kalan yaklaşık 8 km’lik bƶlgede bulanan tĆ¼m işyerleri ve kamu kurumları ile gƶrĆ¼ÅŸĆ¼ldĆ¼. Buralara ait gĆ¼venlik kameralarının olup olmadığının tespiti yapıldı. Yapılan Ƨalışmalar neticesinde; (151) farklı yere ait Mobese ve gĆ¼venlik kameralarının bulunduğu tespit edildi. Tespit edilen her kameranın olaydan ƶnce ve sonrasını kapsayan 6 saatlik gƶrĆ¼ntĆ¼ kaydı talep edildi.

Elde edilen (81) farklı işyeri ve Mobese kameralarına ait olan yaklaşık 1800 saatlik kamera kayıtları, Radyo TV ve Foto Film Şube MĆ¼dĆ¼rlĆ¼ÄŸĆ¼ gƶrevlilerince kayıt edilen 200 saatlik kamera kaydı, GĆ¼venlik Şube MĆ¼dĆ¼rlĆ¼ÄŸĆ¼’nden alınan 50 saatlik kamera kaydı, TEM Şube MĆ¼dĆ¼rlĆ¼ÄŸĆ¼’nden alınan 450 saatlik kamera kaydı ve Ƈevik Kuvvet Şube MĆ¼dĆ¼rlĆ¼ÄŸĆ¼’ne bağlı TOMA araƧlarındaki kameralardan elde edilen 60 saatlik kamera kaydı birleştirilip kare kare incelendi. Bu incelemede Karakƶy’den Salıpazarı tarafından Kabataş’a, Beşiktaş tarafından Kabataş’a, GĆ¼mĆ¼ÅŸssuyu yƶnĆ¼nden Kabataş’a kısaca olayın gerƧekleştiği yere her alandan gelenler kare kare izlenip tespit edildi.

1 Haziran gĆ¼nĆ¼ne ait olan gƶrsel medyada ve sosyal paylaşım sitelerinde yer alan gƶrĆ¼ntĆ¼ ve fotoğraflar da tarandı. Olay gĆ¼nĆ¼ veya genel olarak olay yeri Ƨevresinde seyyar satıcılık yapan, garson, esnaf, gĆ¼venlik gƶrevlisi, tezgĆ¢h aƧtığı belirlenen 24 kişiyle gƶrĆ¼ÅŸĆ¼ldĆ¼, yazılı beyanları alındı. GƶrĆ¼ÅŸĆ¼len şahıslar sƶz konusu olaya tanık olmadıklarını beyan ettiler. GĆ¼ven Timleri Şube MĆ¼dĆ¼rlĆ¼ÄŸĆ¼’ne bağlı 20 tim olay yeri civarında tanık bulmaya yƶnelik sokak sokak Ƨalıştı.[79]

Ancak bunlardan da hiƧbir şey Ƨıkmazken; Kabataş gƶrĆ¼ntĆ¼lerinin ellerinde olduğunu dile getiren AKP Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner,[80] canlı yayında Ƨark etti. Gezi olayları sırasında Kabataş gƶrĆ¼ntĆ¼lerini izlediğini belirten Ä°smet Berkan da “ƶzĆ¼r dilemek” zorunda kaldı![81]

Kabataş iftirası iktidarın ve onun paƧasına yapışık yaşayanların yalanı nasıl Ƨekinmeden siyasi bir enstrĆ¼man olarak kullanabildiklerini aƧıkƧa gƶsterirken; Kabataş yalanı uzun sĆ¼re gĆ¼ndemde tutuldu. Dƶnemin Başbakanı Erdoğan meydanlarda bu iftirayı gƶzĆ¼nĆ¼ kırpmadan savundu. Ä°ktidarın medyası da olmayan bir linƧ girişimini ƶnce yarattı sonra yaydı… 

Hadi Erdoğan’dan bir alıntıyı hatırlayalım. Kabataş bir yalan diyenlere ne demişti: “Sizin insanlığınız ƶldĆ¼ mĆ¼ be? Sizin vicdanınız bu kadar mı karardı? Ƈocuklarınızın, eşinizin yĆ¼zĆ¼ne nasıl bakabiliyorsunuz be? Sizin Ƨocuklarınızın başına gelseydi bƶyle mi davranırdınız? Vicdan... Vicdan... Vicdan...”[82]

Bƶylesine bir demagojinin TĆ¼rk(iye) sağının temel argĆ¼manlarından olduğunu bir an dahi unutmadan; Ɯmit Alan’ın, “Kabataş yalanı, yaşayan bir organizmaya dƶnĆ¼ÅŸtĆ¼,”[83] notunu TĆ¼rk(iye) sağı tarihi aƧısından bir kere daha hatırlamakta yarar var.

 

TƜRK(İYE) SAĞINA NOTLAR

 

Siyaset bilimci CangĆ¼l Ɩrnek’in, “DP Ƨizgisindeki sağ ile Ä°slĆ¢mcı ve ırkƧı sapmalar, uğursuz Amerikancılık bayrağını ellerinden dĆ¼ÅŸĆ¼rmedi, sĆ¼rekli daha ileriye taşıdı”[84] notunu dĆ¼ÅŸtĆ¼ÄŸĆ¼ zeminde; “TĆ¼rkiye’nin 1950’de Ƨok partili modele geƧilse de ‘otoriter siyasi kĆ¼ltĆ¼r’ ve ‘kuvvetler birliği ilkesi’ savunuculuğuyla tam demokratik sistemi uygulanmıyor”ken;[85] “Otoriter Demokrasi”[86] denen bir ucubeden de sƶz etmek mĆ¼mkĆ¼ndĆ¼!

BugĆ¼n Tayyip Erdoğan’ın ve onun peşinden giden AKP’lilerin TĆ¼rkiye’ye vermek istedikleri yƶnĆ¼nĆ¼n ƶnemli bir kaynağı, 1950’lerden sonra yeraltından yeryĆ¼zĆ¼ne Ƨıkan mukaddesatƧı hareketlerle, TĆ¼rk siyasal yaşamında hep ayrıcalıklı bir yer edinmiş milliyetƧi akımların buluşmalarıdır. Bu buluşmanın ƶnemli ilk adımı 1951’de kurulan ve iki yıl sonra kapatılan TĆ¼rk MilliyetƧiler Derneği idi.[87] Bu girişimle milliyetƧi-mukaddesatƧı bileşimin temelinin atıldı. Ƈok daha sonra TĆ¼rk-Ä°slĆ¢m sentezi olarak adlandırılacak terkipte ve TĆ¼rk milliyetƧiliğinin muhafazakĆ¢r bir Ƨizgiye oturmasında bu kısa ƶmĆ¼rlĆ¼ derneğin ƶnemli payı vardı. 

Bu milliyetƧi-mukaddesatƧı izdivacının bir başka uzantısı, 1951’de kurulan ve hĆ¢len faaliyette olan Ä°lim Yayma Cemiyeti’dir. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un 2016 Nisan’ında, “Bir milletin diriliş ƶykĆ¼sĆ¼nĆ¼n en ƶnemli safhalarından biri” olarak tanımladığı bu cemiyetin yanında KomĆ¼nizmle MĆ¼cadele Derneklerini saymak gerekir. Ä°lim Yayma Cemiyeti’nin dindar genƧlik yetiştirme gayretleri yanında; komĆ¼nizmle mĆ¼cadele amaƧlı -1950, 1956 ve 1963’te Ć¼Ć§- dernek kuruldu.[88]

Kendini Cumhuriyet politikalarının mağduru olarak gƶrenlerin birleştiği sƶz konusu dernekler, bugĆ¼n Ƨok daha aƧık biƧimde AKP yƶneticilerinin dile getirdiği, TĆ¼rk sağında mağduriyet saplantısıyla oluşan hıncın yoğunlaşma alanlarıdır. 

GeƧmişteki laiklik uygulamalarına duyulan tepkiden beslenen ama onu kat be kat aşan bir hınƧtır bu. KomĆ¼nizme ve sola karşı gibi gƶzĆ¼kse de aslında mağduriyetin esas kaynağı olarak gƶrĆ¼len Kemalizm’e ve onun temsil ettiği modernlik simge ve pratiklerine karşıdır.[89]

KomĆ¼nizmle MĆ¼cadele Derneği iƧinde ve Ƨevresinde toplananların, reaksiyoner refleksleri gĆ¼Ć§lĆ¼, yerlici/ millici ƶzellikleri ağır basan kişiler olduğuna dikkat Ƨekip, bĆ¼yĆ¼k kentlerin merkezlerindeki Batılı, modern ve laik dĆ¼nya algılarına karşı bĆ¼yĆ¼k bir hınƧ duymalarına yol aƧtı. 

Sol dĆ¼ÅŸĆ¼nce ve hareketlere karşı devletin benimsediği sert bastırma politikalarını sahiplenmeye, bunun taşeronluğunu, hatta en kirli işlerini yapmaya gƶtĆ¼ren bir hınƧtır bu. Ɩrneğin, 1969’da Kanlı Pazar’ı MTTB (o dƶnem başkanı şimdi Meclis başkanı olan Ä°smail Kahraman’dı) ile el ele gerƧekleştirir. Devletin dĆ¼ÅŸmanlaştırma politikalarının en etkili araƧlarından biri olmuştur. AP ve CKMP arasındaki Ƨekişmede, Risale-i Nur talebelerinin de desteğiyle, 1967’de mukaddesatƧı yƶnĆ¼ ağır basan KomĆ¼nizmle MĆ¼cadele Derneği, 1971’de sıkıyƶnetim kararıyla kapandı. Gƶrevini başarıyla tamamlamıştı.

BugĆ¼n TĆ¼rk sağının milliyetƧi-mukaddesatƧı Ƨizgide oluşturduğu bĆ¼yĆ¼k ittifakın kaynaklarını ararken 1970 başlarında Ä°slĆ¢mcı- milliyetƧi izdivacının ƶnemli bir adresi olan Yeniden Milli MĆ¼cadele hareketini ve gƶreli daha iyi bilinen Aydınlar Ocağı’nı da dĆ¢hil etmek gerekir. Hepsini birlikte ele alınca, TĆ¼rk sağ siyasal-toplumsal tahayyĆ¼lĆ¼nĆ¼n haritası bĆ¼tĆ¼nĆ¼yle ortaya Ƨıkıyor ve bugĆ¼n TĆ¼rk sağının bĆ¼tĆ¼n bunlardan beslenmiş ama zembereğinden boşalmış hĆ¢linin iktidarda olduğu daha aƧık gƶrĆ¼lĆ¼yordu.[90]

 

BÄ°R UYARI

 

Giordano Bruno’nun, “Zaman her şeyi alır ve her şeyi verir,” saptaması eşliğinde diyeceklerimizi toparlarsak; TĆ¼rk(iye) sağının bir Ć¼rĆ¼nĆ¼ olarak 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin; “… ‘FETƖ’cĆ¼lerin de şunu anlaması gerekiyor; şifre ƧƶzĆ¼ldĆ¼, yalanlar bitti, kaybettiniz,”[91] diyen Nedim Şener’i ciddiye almak mĆ¼mkĆ¼n değilken; Ali Sirmen’in, “15 Temmuz’dan sonra, artık bir daha askeri darbe olur mu? Siz ne dersiniz?”[92] sorusu hĆ¢lĆ¢ gĆ¼ndemdedir. 

Bu soru karşısında denilebilecek olan şu: 15 Temmuz darbe girişiminin bastırılmasının kendisi, TĆ¼rkiye’de “Başkanlık sistemi”ne geƧişi sağlayan bir darbedir. Ve bu “darbe rejimi” sĆ¼rmektedir.

Bu durumda, “Koyu bir karanlıkla sarıldığımızı dĆ¼ÅŸĆ¼ndĆ¼ÄŸĆ¼mĆ¼zde, bir parıltı karanlıkları yararak ışıldamaya başlamıştır bile,”[93] ifadesinde dile getirilen, bir imkĆ¢n ve elbette tehdittir…

“Ä°yi de ne yapmalı” mı?

Ɩncelikle “Yeni Gezi: Sandık! Ƈıkış şudur: Kazasız, belasız, usulĆ¼yle, hakkıyla, hukukuyla sandığa gitmek,”[94] halisĆ¼nasyonlarını bir kenara bırakıp; ƧƶzĆ¼mĆ¼n aşağıdan yukarıya bir kitle hareketiyle mĆ¼mkĆ¼n olduğunun altını Ƨizerek; tĆ¼m ƶtekileştirilenleri emek eksenli toplumsal muhalefet saflarında top(ar)lamaktır…

Bunun başka yolu yoktur ve olmamıştır da!

Totaliter rejimlerde, ƶzgĆ¼rlĆ¼klerin yok edilmesine ve yoksulluğa karşı tahammĆ¼lĆ¼ sağlamak, kitlesel patlamaları ƶnlemek iƧin birey, kendi gƶzĆ¼nde değersizleştirilir. Bireyin kendini geliştireceği, gĆ¼Ć§lendireceği, Ć¶ÄŸreneceği olanaklar engellenir. 

Medya yalan sƶyler. Eğitim-Ć¶ÄŸretim işlevsizleştirilir. Sorgulayan, başkaldıran insan yok edilirken; rejim gĆ¼Ć§lĆ¼ ve haklı gƶrĆ¼nmek iƧin “biz” ve “ƶtekiler”i yaratır. Yarattığı ƶtekileştirmeden beslenir. Ta ki “ƶtekilerin” tamamı tĆ¼ketilip, sıra “biz”e gelinceye kadar… 

O hĆ¢lde bizi yaratmak iƧin ƶtekileştirilenlere -akıl vermeden![95]- sahip Ƨıkmalıyız…

Ɩtesi mĆ¼cadele işidir! Ć‡Ć¼nkĆ¼ “15 Temmuz’un kayıp silahları”yla[96] birlikte hemen her şeyle Cumhuriyet’in dizaynı değişmiştir.[97]

15 Temmuz’dan sonra bir şeylerin yerli yerine oturması/ oturtulabilmesi bĆ¼yĆ¼k/ radikal altĆ¼st oluşlarla mĆ¼mkĆ¼ndĆ¼r!

 

7 Temmuz 2021 12:45:14, Ä°stanbul.

 

N O T L A R

[1] Friedrich Nietzsche.

[2] Orhan Bursalı, “Geliyorum Diyen Darbe ve Karanlık Sayfalar”, Cumhuriyet, 16 Temmuz 2017, s.6.

[3] Ahmet Şık, “Adım Adım Kanlı Geceye Doğru”, Cumhuriyet, 10 Aralık 2016, s.11.

[4] Mehmet Y. Yılmaz, “Darbe Girişimi Kışlada Ɩnlenebilir miydi?”, HĆ¼rriyet, 11 Temmuz 2017, s.19.

[5] Mehmet Y. Yılmaz, “Darbe Girişimini Neden Ɩnleyemediler”, HĆ¼rriyet, 12 Mayıs 2017, s.21.

[6] Mehmet Y. Yılmaz, “Bu Ɩnlenemeyecek Bir Darbe Girişimi Değildi”, HĆ¼rriyet, 30 Kasım 2016, s.17.

[7] Mehmet Y. Yılmaz, “15 Temmuz GĆ¼nĆ¼ Ƈok Belirtiler Ƈıkmıştı”, HĆ¼rriyet, 26 Kasım 2016, s.17.

[8] Kadir Cangızbay, “Bunlara Laf Edilmez”, BirgĆ¼n, 15 Ekim 2016, s.9.

[9] “Demirtaş’tan Ƈarpıcı Ä°ddia: Darbede AKP’li Ä°zi Ƈıkabilir”, 26 Temmuz 2016… http://www.durus24.net/haber/2856/demirtastan-carpici-9

[10] Ertuğrul KĆ¼rkĆ§Ć¼, “Bir Yaz Gecesi RĆ¼yası: ‘15 Temmuz Destanı’…”, Yeni Yaşam, 16 Temmuz 2020, s.10.

[11] Mehmet Tezkan, “Devletin İƧinden Şeytan Ƈıktı”, Milliyet, 11 Temmuz 2017, s.5.

[12] Uğur DĆ¼ndar, “KontrolsĆ¼z Darbe!”, SƶzcĆ¼, 2 Kasım 2017, s.4.

[13] Aykut Erdoğdu-Aytun Ƈıray-Sezgin Tanrıkulu-Zeynel Emre, 15 Temmuz GerƧekleri, Haz: ÅžĆ¼krĆ¼ KĆ¼Ć§Ć¼kşahin, Ä°mge Kitabevi, 2018.

[14]  “15 Temmuz’un BilanƧosu”, Cumhuriyet, 15 Temmuz 2020, s.12.

[15] Ankara Cumhuriyet Başsavcısı YĆ¼ksel Kocaman, AKP’nin FGC konusunda “Kandırıldığımızı anladık” diyerek milat ilan ettiği 17-25 Aralık’ı soruşturmalar konusunda toptan bir kriter olarak gƶrmediklerini belirterek, “ƖrgĆ¼tĆ¼n yƶnetici takımını alalım, adam himmet toplamış, ƶrgĆ¼t adına toplantılar dĆ¼zenlemiş. Sohbetleri o organize etmiş. Bu kişi 17-25’ten ƶnce de sonra da sorumludur,” dedi. (Alican Uludağ, “Başsavcı Kocaman: ‘17-25 Milat Değil’…”, Cumhuriyet, 16 Kasım 2017, s.6.)

[16] Mehmet Y. Yılmaz, “Kandırılanların Sıralı Tam Listesi!”, HĆ¼rriyet… http://www.halkinbirligi.net/kandirilanlarin-sirali-tam-listesi/

[17] Mesut Hasan Benli, “HSYK’nın Ä°tirafƧı Başkanvekili Yargıtay’daki Pazarlığı Anlattı: 160’ın 140’ını Ä°stedi”, HĆ¼rriyet, 17 Kasım 2016, s.18.

[18] Alican Uludağ, “Eski HSYK Başkanvekili Hamsici: Hocaefendi 140 Ɯye Ä°stiyor”, Cumhuriyet, 17 Kasım 2016, s.14.

[19] Alican Uludağ, “Eski HSYK Yƶneticisi Ä°brahim Okur’un GĆ¼len Ä°tirafları: Fidan Bizi Uyarmadı”, Cumhuriyet, 7 Ocak 2017, s.6.

[20] Alican Uludağ, “AKP Yanlısı Diye Aldık”, Cumhuriyet, 20 Aralık 2017, s.4.

[21] “KılıƧdaroğlu ‘KontrollĆ¼ Darbe’ Dedi, Siyaset DĆ¼nyası Karıştı”, HĆ¼rriyet, 3 Nisan 2017… http://www.hurriyet.com.tr/kilicdaroglu-kontrollu-darbe-dedi-siyaset-dunyasi-karisti-40415873

[22] Alican Uludağ, “MÄ°T Darbeyi Değil Akıl Sağlığını Araştırdı”, Cumhuriyet, 17 Temmuz 2017, s.11.

[23] Alican Uludağ, “AKP-FETƖ Akrabalığı”, Cumhuriyet, 19 Ocak 2017, s.6.

[24] “FETƖ’den Tutuklanan Savcı: Erdoğan’ın da Sadullah Ergin’in de Haberi Vardı”, Cumhuriyet, 11 Aralık 2016, s.13.

[25] “AB Ä°stihbaratının Darbe Raporu Ortaya Ƈıktı”, 17 Ocak 2017… http://www.politez.com/detail/politez-/7537/ab-istihbaratinin-darbe-raporu-ortaya-cikti#.WH5ZwfmLTIV

[26] “Kemal KılıƧdaroğlu: Elimde Ɩzel Dosya Var”, Cumhuriyet, 4 Nisan 2017, s.4.

[27] “Darbelere Karşı Tam Demokrasi”, Cumhuriyet, 15 Temmuz 2019, s.5.

[28] ƖzgĆ¼r Mumcu, “Bir YıldƶnĆ¼mĆ¼nĆ¼n DĆ¼ÅŸĆ¼ndĆ¼rdĆ¼kleri”, Cumhuriyet, 15 Temmuz 2017, s.3.

[29] “Ɯlkemizde manevi cebir unsurlu sivil darbe olayının gerƧek yĆ¼zĆ¼ gƶrĆ¼lemediğinden, zaman zaman kimin eli kimin darbesinde bilinmeyen ortamda, aynı amaca yƶnelik ama ayrı aleyhtarların tezgĆ¢hladıkları birbirlerinin darbelerini yĆ¼rĆ¼tĆ¼p, Ć¼stĆ¼ne oturma eylemlerine tanık olunmaktadır. 15 Temmuz 2016 darbe teşebbĆ¼sĆ¼ ile 20 Temmuz 2016 sivil darbesi bu olayın tipik bir ƶrneğidir.” (Ali Sirmen, “… ‘Darbe’yi AƧıkƧa Konuşmak-III”, Cumhuriyet, 15 Ocak 2021, s.4.)

[30] ƖzgĆ¼r Mumcu, “Darbe 1999’da Ä°hbar Edildi”, Cumhuriyet, 3 Haziran 2017, s.3.

[31] “15 Temmuz darbe girişimine katıldığı gerekƧesiyle yaptırım gƶren askerlerin orduya katılmaları -Hava Harp Okulu kayıt ƶlĆ§Ć¼t alınırsa- ağırlıklı olarak 12 EylĆ¼l darbesi sonrası dƶnemde başlamış. Analizdeki 43 generalden 21’i, 1980-1983 aralığında Hava Harp Okulu’na adım atmıştır. Bunlardan 19’unun katılışı ise Ɩzal’lı yılların ilk dƶnemine denk geliyor. ĆœĆ§Ć¼nĆ¼n girişi ise 1980 ƶncesidir.” (Sedat Ergin, “15 Temmuz ve Hava Kuvvetleri (3) - 15 Temmuz Darbesi 12 EylĆ¼l’de Başlamış”, HĆ¼rriyet, 23 EylĆ¼l 2017, s.18.)

[32] “… ‘Gizli ƖrgĆ¼t’ Değil, Koalisyon Ortağınızdı!”, BirgĆ¼n, 15 Ekim 2016, s.8.

[33] Cemil Ertem, “FETƖ’nĆ¼n ve 15 Temmuz’un Tarihi ve BugĆ¼nĆ¼...”, Milliyet, 14 Temmuz 2017, s.9.

[34] Nedim Şener, “Darbe Değil Suikast”, HĆ¼rriyet, 11 Mayıs 2020, s.14.

[35] Ergin Yıldızoğlu, “14 Aralık’ta Ne Oldu?”, Cumhuriyet, 17 Aralık 2014, s.8.

[36] Orhan Bursalı, “Darbe Girişiminin Karanlık Sayfası”, Cumhuriyet, 29 Kasım 2016, s.6.

[37] Ahmet Şık, “Yandaş Yazar Ä°ddiası: HĆ¼kĆ¼met Darbeyi Biliyordu”, Cumhuriyet, 10 Kasım 2016… http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/turkiye/628777/Yandas_yazar_iddiasi__Hukumet_darbeyi_biliyordu.htm

[38] Cem TV, 2019’a doğru siyaset programı’ndan…

[39] Alican Uludağ, “15 Temmuz’un Sırları... MÄ°T 7 Saat Ɩnce Duydu”, Cumhuriyet, 21 Mayıs 2017, s.11.

[40] Alican Uludağ, “MÄ°T Darbeyi Değil Akıl Sağlığını Araştırdı”, Cumhuriyet, 17 Temmuz 2017, s.11.

[41] Ahmet Şık, “… ‘Faaliyet Başlıyor’ Dedi Akar’ın Odasına Gitti”, Cumhuriyet, 11 Aralık 2016, s.6.

[42] “Darbelere Karşı Tam Demokrasi”, Cumhuriyet, 15 Temmuz 2019, s.5.

[43] Abdulkadir Selvi, “Akıncı ƜssĆ¼’nĆ¼n Bilinmeyenleri”, HĆ¼rriyet, 26 Ekim 2017, s.23.

[44] Ahmet Şık, “Cemaat Orduyu Nasıl Ele GeƧirdi”, Cumhuriyet, 9 Aralık 2016, s.7.

[45] “Marmaris Ä°ddianamesinden Detaylar... Askerler Otele Girdiğinde Erdoğan Ä°stanbul’a Varmış”, Cumhuriyet, 3 Aralık 2016, s.4.

[46] Mahmut Lıcalı, “Darbe Komisyonu’nda Bir Skandal Daha”, Cumhuriyet, 22 Aralık 2017, s.5.

[47] Mustafa Balbay, “15 Temmuz 2016...”, Cumhuriyet, 14 Temmuz 2019, s.9.

[48] Alican Uludağ, “Adil ƖksĆ¼z Bilmecesi... GƶrĆ¼ÅŸmeleri de Sır KaĆ§Ä±ÅŸları da”, Cumhuriyet, 5 Nisan 2017, s.13.

[49] Mehmet Y. Yılmaz, “Darbecinin Başbakanlık Kriz Masasında Ne İşi Vardı?”, HĆ¼rriyet, 29 Aralık 2016, s.19.

[50] Sedat Ergin, “Orgeneral Ɯmit DĆ¼ndar’ın Tanıklığı”, HĆ¼rriyet, 1 Mart 2018, s.18.

[51] Sedat Ergin, “Orgeneral Akar’ın Ä°fadesinde HĆ¢kim Neleri Merak Etti”, HĆ¼rriyet, 28 Mart 2018, s.14.

[52] Mustafa Balbay, “15 Temmuz Raporu Kaybolursa…”, Cumhuriyet, 15 Temmuz 2020, s.6.

[53] Mehmet Ali GĆ¼ller, “15 Temmuz’u Bastıranların Tasfiyesi”, Cumhuriyet, 3 Ağustos 2020, s.12.

[54] http://www.tr724.com/tutuklu-tuggeneral-darbe-tesebbusu-akar-ve-fidanin-plani-bilgisi-ve-kontrolu-dahilinde-olmustur/

[55] Alican Uludağ, “Yıldız, Yazılmamış 15 Temmuz Kitabının Peşindeler”, Cumhuriyet, 2 Ağustos 2020, s.6.

[56] Ertuğrul KĆ¼rkĆ§Ć¼, “15 Temmuz’un Bedelini Kim Ɩdeyecek?”, Yeni Yaşam, 23 Ocak 2020, s.7.

[57] Aydın Engin, “Ä°ki Yıl Ɩnce Bu Gece”, Cumhuriyet, 15 Temmuz 2018, s.8.

[58] Sinan Tartanoğlu, “Yeni Sistemin Taşları OHAL’de DĆ¶ÅŸendi: Zemin Bƶyle Hazırlandı”, Cumhuriyet, 18 Temmuz 2018, s.7.

[59] “KHK’lı Ɩğretmen Ä°nşaatta Hayatını Kaybetti”, BirgĆ¼n, 16 Nisan 2019, s.6.

[60] Saygı ƖztĆ¼rk, “Başbakan Yardımcısı Tuğrul TĆ¼rkeş: FETƖ Operasyonu Cadı Avına DƶndĆ¼rĆ¼lĆ¼yor, Bu Ƈok Sakıncalı”, SƶzcĆ¼, 14 Ağustos 2016, s.4.

[61] “Akıncı ƜssĆ¼ Davasında Salon Karıştı: İşkence GƶrĆ¼yoruz”, Cumhuriyet, 7 Kasım 2017, s.6.

[62] Ɯmmet Erkan, “15 Temmuz ve 16 Nisan’ın Sosyolojik Analizi”, Yeni Şafak, 12 Mayıs 2017, s.16.

[63] “3. yılında darbe girişimini engellemeye Ƨalışırken şehit ve gazi olanlar iƧin başlatılan kampanyada toplanan paralar hĆ¢lĆ¢ sahiplerine ulaşmadı.” (Zehra Ɩzdilek, “15 Temmuz Bağışları Nerede?”, Cumhuriyet, 15 Temmuz 2019, s.4.) “15 Temmuz iƧin toplanan yĆ¼zlerce milyon lira bağış ve kurulan vakıf ortada yok. 16 Ocak 2016 tarihi itibarıyla toplandığı aƧıklanan 309 milyon TL’nin değerlendirileceği TĆ¼rkiye Şehit Yakınları ve Gaziler Dayanışma Vakfı’nın kayıtlı adresinin boş.” (Mahmut Lıcalı, “15 Temmuz Kurulan Vakıf Ortada Yok”, Cumhuriyet, 16 Ekim 2019, s.9.)

[64] “15 Temmuz’un tarihini yazanlar ‘gƶrĆ¼nmez bir gĆ¼cĆ¼n/elin’ yıllarca general terfi ve atamalarına mĆ¼dahil olduğunu kayda geƧecektir.” (Nihat Ali Ɩzcan, “Darbe Girişiminin Anatomisine Dair (2)”, Milliyet, 11 Temmuz 2017, s.14.)

[65] Mustafa Balbay, “15 Temmuz AKP’nin Hezimetidir: Tez, Yeni Bir Sentez...”, Cumhuriyet, 18 Temmuz 2019, s.9.

[66] Aslı Aydıntaşbaş, “15 Temmuz Muhasebesi”, Cumhuriyet, 16 Temmuz 2017, s.11.

[67] Ali Sirmen, “Darbeyi AƧıkƧa Konuşmak - II”, Cumhuriyet, 12 Ocak 2021, s.4.

[68] Ɩrsan K. Ɩymen, “15 Temmuz Tiyatrosu”, Cumhuriyet, 20 Temmuz 2020, s.12.

[69] Erk Acarer, “Allah’ın LĆ¼tfudur, Yeni Dƶnemin Kapıları AƧıldı”, BirgĆ¼n, 16 Temmuz 2017, s.2.

[70] Fatih Yaşlı, “15 Temmuz’un Birinci YıldƶnĆ¼mĆ¼nde TĆ¼rkiye”, BirgĆ¼n, 16 Temmuz 2017, s.3.

[71] Nuray Mert, “15 Temmuz’un Anlamı”, Cumhuriyet, 17 Temmuz 2017, s.5.

[72] Ahmet Hakan, “Kabataş Yalanını Yalan Yapan Şey”, HĆ¼rriyet, 19 Şubat 2015, s.6.

[73] Fatih Yaşlı, “Ä°kinci Kabataş Vakası ve TersyĆ¼z Edilmiş HakikĆ¢t”, BirgĆ¼n, 22 Haziran 2017, s.3.

[74] “Cem KĆ¼Ć§Ć¼k’ten Kabataş Ä°tirafı: Kurguydu, Ä°yi Yƶnetilemedi”… http://www.siyasetcafe.com/Medya-Haberleri/15392-kucukten-kabatas-itirafi-kurguydu-iyi-yonetilemedi

[75] “Kabataş’ta Gezi direniÅŸĆ§ilerinin darp ve cinsel tacizine uğradığını ƶne sĆ¼ren Zehra D. vermiş olduğu ifadede yerlerde sĆ¼rĆ¼klendiğini, erkeklerin Ć¼zerine idrarlarını yaptığını, kĆ¼fĆ¼rler ettiğini ƶne sĆ¼rĆ¼yor. Ancak bu ifadeler, gazetecilerin Zehra D’nin sƶylediği ifadeler olarak kaleme aldığı yazılarla ƶrtĆ¼ÅŸmĆ¼yor.

Gezi Direnişi’nde Kabataş’ta yaşandığı ƶne sĆ¼rĆ¼len olayı kaleme alan Elif Ƈakır’la ilgili Taraf Gazetesi yazarı Murat SeƧkin’in 25 Ekim 2015 gĆ¼nĆ¼ yazdığı iddiaların ardından, Elif Ƈakır, mağdur olduğunu ƶne sĆ¼ren Zehra D’nin ifade tutanaklarını sosyal medya hesabından paylaştı. Gezi DireniÅŸĆ§ilerinin darp ve cinsel tacizine uğradığını ƶne sĆ¼ren Zehra D’nin vermiş olduğu ifade ile Ƈakır’ın ve yandaş yazarların yazdıkları arasındaki farklılık dikkat Ƨekiyor.

Gezi Direnişi sırasında Kabataş’ta baÅŸĆ¶rtĆ¼lĆ¼ bir kadının darp ve cinsel tacize uğradığına ilişkin sƶyleşide imzası bulunan Ƈakır’ın editƶr ile arasında geƧtiği ƶne sĆ¼rĆ¼len diyaloğu, o dƶnemki Star Gazetesi editƶrĆ¼, Taraf gazetesi yazarı Murat SeƧkin kĆ¶ÅŸesinde yazdı. SeƧkin, Ƈakır’a editƶrĆ¼n ‘Bunları bu kadın mı anlattı’ sorusu Ć¼zerine ‘Psikolojik olarak bitmiş durumda... Konuşacak hĆ¢li yoktu. Ne anlatabilirdi ki? Ama ne demek istediğini ben anladım!’ cevabı verdiği iddiası kamuoyunun gĆ¼ndemine oturdu. Sƶz konusu iddia Ć¼zerine Elif Ƈakır da mağdur olduğunu ƶne sĆ¼ren Zehra D’nin kişilik haklarına saygı gƶstermeksizin, aƧık telefon numaralarının yer aldığı ifade tutanaklarını sosyal medya hesabından paylaştı. Gezi DireniÅŸĆ§ilerinin darp ve cinsel tacizine uğradığını ƶne sĆ¼ren Zehra D. ifadede yerlerde sĆ¼rĆ¼klendiğini, erkeklerin Ć¼zerine idrarlarını yaptığını, kĆ¼fĆ¼rler ettiğini ƶne sĆ¼rĆ¼yor.

Mobese gƶrĆ¼ntĆ¼leri yayımlandıktan sonra Zehra D’nin darp ve cinsel tacize uğradığını yazan gazeteciler yalancılık ile suƧlanmış bunun Ć¼zerine de 13 kĆ¶ÅŸe yazarı ‘Diliniz kaba, vicdanınız taş’ ortak başlığı ile ‘Kadının Beyanı Esastır’ iƧerikli kĆ¶ÅŸe yazıları yazmıştı. Kadının beyanının esas alınması ilkesine ilişkin bir grup beyanın başka delillerle desteklenmeden tek başına mahkĆ»miyete sebep olmadığını savunurken, kadın hakları savunucuları ‘taciz ve tecavĆ¼z suƧlarında kadının beyanı esastır; aksini ispat erkeğin yĆ¼kĆ¼mlĆ¼lĆ¼ÄŸĆ¼ndedir’ ilkesini benimsemekte. Ancak yargılamalarda bu ilke kararlara sık yansımaz.

Ɩte yandan cinsel istismar mağduru kişilerin ilk ifadelerinin ses ve video kaydı ile alındıktan sonra tekrar travma yaşamaması iƧin bir daha sĆ¼recin anlattırılması istenmez. Ancak Zehra D. emniyet birimleri dışında iddia ettiği istismarı Elif Ƈakır, BalƧiƧek Ä°lter, Halime KƶkƧe gibi gazeteciler başta olmak Ć¼zere hĆ¼kĆ¼mete yakın Ƨok sayıda gazetenin yazarına anlatmış ya da anlatmaya zorlanmıştır.

Elif Ƈakır, mağdur olduğunu ƶne sĆ¼ren Zehra D’nin ifade tutanaklarını sosyal medya hesabından paylaştı. Olayla ilgili yorumlar yapan Ƈakır, savcıları gƶreve Ƨağırarak ‘Ben sadece Z.D’nin anlattıklarını aktardım, rƶportaj kayıtlarımı vermeye hazırım’ dedi.

Elif Ƈakır: ‘Ɯzerleri Ƨıplak, elleri deri eldivenli, başlarında tuhaf bantlı 70-100 kadar adamın ortasında kaldım.’

Zehra D: ‘Deri eldiven yok’

Zehra D: ‘Bu şahıslar arasında bulunan erkek şahısların bĆ¼yĆ¼k bir kısmının Ć¼st kıyafeti yoktu, kimisinin kafasında siyah renkli bantlar bulunuyordu.’

Ä°smet Berkan: ‘GƶrĆ¼ntĆ¼de tacize uğradığını sƶyleyen kadın kucağında bebeğiyle bir kalabalığın arasına giriyor. Boş bir Ƨocuk arabasını da itiyor. Sonra Ƨocuk arabasının devrildiğini gƶrĆ¼yorsunuz. Sonra kadın da Ƨıkıyor dışarıya. GƶrĆ¼ntĆ¼ bu.’

Zehra D: ‘Bebek arabada’

Zehra D: ‘Ƈocuğumun iƧerisinde bulunduğu bebek arabası ile terminal binasının orada bulunan ışıklardan karşıya geƧmek Ć¼zere ışıkların oraya geldim.’

AbdĆ¼lkadir Selvi: ‘Kabataş Ä°skelesi’nin karşısına geƧerken bir grup eylemciyi gƶrĆ¼yor. Bunların Gezi eylemcileri olduğunu fark ediyor, hatta Ƨevre ve ağaƧ eylemi yaptıkları iƧin de en ufak bir rahatsızlık hissetmiyor.’ 

Zehra D: ‘Bu şahısların son gĆ¼nlerde Ć¼lkemizde meydana gelen protesto olaylarında şahıslar olduğunu anladım. Hızlı bir şekilde bĆ¼feye gittim. Sonra da alandan uzaklaşmak iƧin karşıya geƧtim.’

Selvi: ‘Olay yerindeki bir adam mĆ¼dahale edip, genƧ anneyi kurtarmaya Ƨalışıyor. Onu da dƶvĆ¼yorlar.’ 

Zehra D: ‘Ƈevrede bulunan insanlar da yardımcı olmadı.” (Damla Yur, “Kabataş’ta Yalanlar ve GerƧekler”, Cumhuriyet, 27 Ekim 2015, s.7.)

[76] Kabataş’ta tĆ¼rbanlıya taciz ve BĆ¼lent ArınƧ’a suikast iddialarının ardından Erdoğan’ın kızı SĆ¼meyye Erdoğan’a suikast yapılacak haberi de ‘yalan’ Ƨıktı. BĆ¼lent ArınƧ’a suikast ile Kabataş’ta tĆ¼rbanlı kadına taciz iddialarının ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kızı SĆ¼meyye Erdoğan’a suikast iddiası da “boş” Ƨıktı. (“… ‘SĆ¼meyye Suikastı’ Sahte Ƈıktı”, Cumhuriyet, 9 Ağustos 2015, s.4.)

[77]  “Kabataş Yalancısı Olarak Anılacaksın”, Cumhuriyet, 3 Mart 2015, s. 7.

[78] “Elif Ƈakır’ın Avukatından Kabataş Ä°tirafı”, Cumhuriyet, 27 Şubat 2015, s.8.

[79] “2560 Saatlik GƶrĆ¼ntĆ¼ Ä°ncelendi... ƜstĆ¼ Ƈıplak Kimse Yok Amirim”, Cumhuriyet, 9 Mart 2015, s.13.

[80] İşte Metiner’in aƧıklamaları: “O zaman bƶyle bir yalana neden ihtiyaƧ duymuşsa, bugĆ¼n de bƶyle bir gerƧeğe neden ihtiyaƧ hissettiğini anlayabilmiş değilim. O zaman kalemini kırsın. Ben izlediğimi sƶylemedim mesela, katıldığım televizyon programlarında bu gƶrĆ¼ntĆ¼lerin var olduğunu sƶyledim. Niye var olduğunu sƶyledim, Ć§Ć¼nkĆ¼ biz iktidar partisiyiz, Emniyet MĆ¼dĆ¼rlerimizi, ilgili birimlerimizi arar sorarız. Deriz ki bu gƶrĆ¼ntĆ¼ler var mı? O dƶnemin paralel mĆ¼dĆ¼rleri bu gƶrĆ¼ntĆ¼lerin elimizde olduğunu sƶylediler. Biz de namert olduklarını bilmeden onların sƶylemiş oldukları sƶze itibar ederek, evet bu olayın gƶrĆ¼ntĆ¼leri var dedik. Ben dedim.” (“Metiner’den Canlı Yayında ‘Kabataş’ Ƈarkı”, Cumhuriyet, 27 Mart 2015, s.5.)

[81] “Gazetecinin gƶrevi, ƶnĆ¼ndeki tanık beyanları veya kanıtlar ne diyor olursa olsun ÅŸĆ¼pheciliğini korumak, araştırmaya-soruşturmaya devam etmek ve hakikĆ¢te ulaşmaya Ƨalışmaktır.

‘Kabataş yalanı’ meselesinden sƶz ediyorum. Bundan bir yıl ƶnce, tam olarak 14 Şubat 2014’te HĆ¼rriyet’te Ƨıkan yazımda da sƶylemeye Ƨalıştım; vahim bir gazetecilik hatası yapmış, bir haberi yayınlamak-duyurmak iƧin yeterli kontrol sĆ¼recini uygulamamıştım.

O zaman da ƶyleydi, bugĆ¼n de: Bir bahane arıyor, bahanelerin arkasına sığınmaya teşebbĆ¼s ediyor veya ‘ama’lı, ‘fakat’lı cĆ¼mleler kuruyor değilim; hatamın farkındayım. Yapacağım herhangi bir aƧıklamanın konuyu daha da bĆ¼yĆ¼teceğini dĆ¼ÅŸĆ¼nĆ¼p uzun bir sĆ¼re sustum. Yanılmışım.

Suskunluğum kibir gibi algılandı, bunca yıldır beni okuyan, yazdıklarımı samimiyetle takip edenler hayal kırıklığına uğradılar. Okumayanlar da. Lafı dolandırmadan sƶyleyeyim: BirƧok kişinin gĆ¼venini sarstığım ve onları hayal kırıklığına uğrattığım iƧin Ƨok Ć¼zgĆ¼nĆ¼m.

Bu satırları okuyanlar da lafı dolandırmadan anlasınlar; ‘Aslında şunu diyor’, ‘Yok canım bƶyle demek istiyor’, ‘Ɩyle değil bƶyle’ falan yok. ƜzgĆ¼nĆ¼m. Ve ƶzĆ¼r diliyorum.” (Ä°smet Berkan, “Kabataş”, HĆ¼rriyet, 24 Mart 2015... http:// sosyal.hurriyet.com.tr/ yazar/ ismet-berkan_386/ kabatas_28535518)

[82] ƖzgĆ¼r Mumcu, “Kabataş Gevezeleri”, Cumhuriyet, 4 Mart 2015, s. 3.

[83] Ɯmit Alan, “… ‘Kabataş Yalanı’ Tek Rƶportaja Ä°ndirgenmesin”, BirgĆ¼n, 28 Ekim 2015, s.7.

[84] Oğuzcan ƜnlĆ¼, “Demokrat Parti’nin Amerikancı Bayrağı Elden Ele Ä°leri Taşındı”, BirgĆ¼n, 27 Temmuz 2020, s.13.

[85] Alev Coşkun, “Otoriter Demokrasi”, Cumhuriyet Kitap, No:1624, 1 Nisan 2021, s.4.

[86] Taha Akyol, Kuvvetler Ayrılığı Olmayınca - Otoriter Demokrasi (1946-1960), Doğan Kitap, 2021.

[87] Murat KılıƧ, “Allah, Vatan, Soy, Milli Mukaddesat”: TĆ¼rk MilliyetƧiler Derneği (1951-1953), Ä°letişim Yay., 2016.

[88] Ertuğrul Meşe, KomĆ¼nizmle MĆ¼cadele Dernekleri- TĆ¼rk Sağında AntikomĆ¼nizmin Ä°nşası, Ä°letişim Yay., 2016.

[89] Ahmet Demirel, Tek Partinin İktidarı, İletişim Yay., 2013;

[90] Ahmet Ä°nsel, “MilliyetƧi-MukaddesatƧı Ä°ktidarın Kƶkenleri”, Cumhuriyet, 15 Kasım 2016, s.11.

[91] Nedim Şener, “Yalanlar Bitti Şifre ƇƶzĆ¼lĆ¼yor”, Posta, 25 Ekim 2017, s.16.

[92] Ali Sirmen, “15 Temmuz’dan Sonra Darbe Olmaz mı?”, Cumhuriyet, 5 EylĆ¼l 2017, s.4.

[93] Henri Lefebvre, Modern DĆ¼nyada GĆ¼ndelik Hayat, Ć§ev: Işın GĆ¼rbĆ¼z, Metis Yay., 1998, s.214.

[94] Mustafa Balbay, “Yeni Gezi: Sandık!”, Cumhuriyet, 30 Mayıs 2021, s.5.

[95] “Ya kimlikƧi şiddete/ terƶre sarılıp -kişiliği asıl yok eden- emperyalizmin kuyruğuna takılmayı/ efendi kƶle ilişkisini sĆ¼rdĆ¼receksin… Ya da tam bağımsız TĆ¼rkiye ÅŸiarıyla kimseyi ayrıştırmadan Ć¼lkenin insanıyla kucaklaşacaksın… Bu HDP’nin de yol ayrımıdır.” (Soner YalƧın, “Bir PKK Analizi”, SƶzcĆ¼, 16 Şubat 2021, s.10.)

[96] “15 Temmuz’un Kayıp Silahları”, Cumhuriyet, 11 Şubat 2018, s.5.

[97] Cinayet sanığı 15 Temmuz’da dağıtıldığını itiraf etti, Emniyet ‘zimmet kaydı tutmadan dağıttık’ dedi. O silahlar 1.5 yıldır hĆ¢lĆ¢ aranıyor. 15 Temmuz darbe girişiminde TSK’ye ve Emniyet’e ait silahların bazılarının kayıp olduğu yƶnĆ¼ndeki soru işaretleri giderilemedi. Darbe girişiminden iki hafta sonra Milli Savunma Bakanı Fikri Işık “Kayıp mermi ve silah olabilir” dedi. Aynı gĆ¼nlerde Ankara’da işlenen bir cinayette kullanılan silah, sivillere satılmayan MP-5 cinsi olunca ve sanık “Bu tabancayı 15 Temmuz darbe gecesi Ankara Emniyet MĆ¼dĆ¼rlĆ¼ÄŸĆ¼’nĆ¼n ƶnĆ¼nde dağıtmışlardı. Ben de orada almıştım” savunmasını yapınca, Ankara Valiliği de Ä°l Emniyet MĆ¼dĆ¼rlĆ¼ÄŸĆ¼’nĆ¼n talimatı ile silah depolarının kırıldığını, uzun namlulu silahların ve mĆ¼himmatın personele, kimlikleri kontrol edildikten sonra ama zimmet kaydı tutulmadan verildiğini aƧıklamıştı. AƧıklamada “Hızlı ve etkin karşı koyulmasını sağlamak amacıyla, sorumluları beklenmeden, Ä°l Emniyet MĆ¼dĆ¼rlĆ¼ÄŸĆ¼’nĆ¼n silah depolarının kapılarının kırılarak uzun namlulu silahların ve mĆ¼himmatının personele dağıtılması talimatını vermiştir” ifadeleri kullanılmıştı. (“15 Temmuz’da Sivillere Dağıtılmıştı... O Silahlar Nerede?”, Cumhuriyet, 11 Şubat 2018, s.5.)


Yorum Ekle

BLOGGER

|/fa-clock-o/ Başlıklar$type=list-tab$c=5$date=1$au=0$page=1$sn=1

/fa-star-o/ Ɩne Cıkanlar$type=list-tab

/fa-comments/ Yorumlar$type=list-tab$com=0$c=5$src=recent-comments$pages=1

/fa-history/ Arşivden $type=list-tab$source=random-posts$author=0$c=5

/fa-users/ TAKIP ET

Ad

“HOŞGƖRƜDEN EŞİTLİĞE: TƜRKLERLE ERMENÄ°LER ARASINDAKÄ° GƜƇ Ä°LİŞKÄ°LERÄ°NÄ° BÄ°R SÄ°VÄ°L HAKLAR MODELÄ° ARACILIĞIYLA DEĞİŞTÄ°RMEK,1,“KOBANƊ’NÄ°N ‘BÄ°Z’Ä°MLE NE ALƂKƂSI VAR?,1,“NEFRET SUƇLARI” VE “ZEHÄ°RLÄ° KAN” ƜZERÄ°NE,1,1 MAYIS 2015’DE Ä°STÄ°KAMET(Ä°MÄ°Z) -2014’TE OLDUĞU GÄ°BÄ°!- TAKSÄ°M,1,1 MAYIS 2016 DERS(LER)Ä°,1,1 MAYIS’A GÄ°DERKEN: AKP KADINLAR İƇİN NE YAPTI,1,1 mayis,14,100. YAŞINDA EKÄ°M DEVRÄ°MÄ°’NÄ°N ANIMSATTIKLARI,1,100’E 1 KALA ERMENÄ° GERƇEĞİNÄ°N TOPOĞRAFYASI,1,12 eylul,4,12 EYLƜL 2010 SONRASI,1,12 EYLƜL KÄ°ME KARŞIYDI?,1,12 EYLƜL YARGILANDI… MI?,1,12 EYLƜL’Ɯ YARGILAMAK...,1,1915- HRANT VE ADALET,1,1968’Ä°N 50. YILINDA SARI YELEKLÄ°LER,1,2013,1,2014,1,2014 İƇİN 2013’ƜN 1 MAYIS DERSLERÄ°,1,2015,1,2015 1 MAYIS’INDAN 2016’YA YÄ°NE YENÄ°DEN ISRARLA TAKSÄ°M,1,2016,1,2018,1,2019: YERKƜREDE VE COĞRAFYAMIZDA Ä°ÅžĆ‡Ä° SINIFI(MIZ),1,23 NÄ°SAN BÄ°TTÄ° ‘KUTLU DOĞUM’ VERELÄ°M,1,24 HAZÄ°RAN SEƇİM(LER)Ä° VE TAVIR(IMIZ),1,7 HAZÄ°RAN 2015 SEƇİMLERÄ°’NE DAÄ°R -GEREKƇELÄ°- TAVRIMIZ,1,7 HAZÄ°RAN’DAN 1 KASIM’A HDP NOTLARI,1,8 mart,3,A-UTOPYA’YA UNUTULMAZ BÄ°R YOLCULUK,1,ABD EMPERYALÄ°ZMÄ° VE VENEZƜELLA 2019,1,AƇIK SƖZLƜ OLMAK Ä°YÄ°DÄ°R (7 HAZÄ°RAN SONRASINA DAÄ°R DEĞERLENDÄ°RME),1,ADALET: ANTROPOLOJÄ°K BÄ°R BAKIŞ,1,afis,1,AFRÄ°N (VE SURÄ°YE’N)Ä°N ƖTESÄ°DÄ°R,1,AFRÄ°N (VE SURÄ°YE),1,AKADEMÄ°NÄ°N ƖZGƜRLƜĞƜ İƇİN,1,akademisyen,2,AKADEMÄ°SYEN SORUMLULUĞU,1,AKLIMIZDA TAŞIYORUZ SÄ°ZLERÄ°,1,akp,36,AKP Ä°KTÄ°DARI VE GƜNDELÄ°K HAYATIN Ä°SLƂMÄ°LEŞTÄ°RÄ°LMESÄ°,1,AKP Ä°SLƂM FAŞİZM ve KADINLAR,1,akp.kriz,1,AKP’NÄ°N ‘KƜLTƜR POLÄ°TÄ°KALARI’?,1,AKP’NÄ°N “DERÄ°N DEVLET”Ä°,1,AKP’NÄ°N “KINDER KUCHE KIRCHE”SÄ°,1,AKP’NÄ°N “MUHAFAZAKƂR”LIĞI NEYE DENK DĆœÅžER,1,AKP’NÄ°N “ORGANÄ°K AYDINLARI” VE HAZÄ°RAN KALKIŞMASI,1,AKP’NÄ°N BAŞKAN”LIĞI,1,AKP’NÄ°N EĞİTÄ°M SÄ°STEMÄ° MÄ° DEDÄ°NÄ°Z,1,AKP’NÄ°N EĞİTÄ°M SÄ°STEMÄ°: MÄ°LLÄ°YETƇİ MANEVÄ°YATƇI VE PÄ°YASACI,1,AKP’NÄ°N EĞİTÄ°M SÄ°STEMÄ°YLE Ä°MTÄ°HANI,1,AKP’NÄ°N KADINLARA KARŞI SAVAŞI: MADAM GÄ°BÄ° ƖLMEK,1,AKP’NÄ°N MUHAFAZAKƂRLIĞI Ä°SLƂMCILIĞI NEOLÄ°BERALÄ°ZMÄ° VE KADINLAR,1,aktuel,4,aktĆ¼el,2,ALEVƎLÄ°K VE SINIF MƜCADELESÄ°: KƜLTƜR VE EKONOMÄ° POLÄ°TÄ°K,1,aleviler,1,amerika,1,ANADOLU’NUN “YA BASTA”SI,1,antropoloji,10,ANTROPOLOJÄ°: NASIL VE NİƇİN,1,arkeoloji,1,ARSIV,1,ATAERKÄ°” ƜZERÄ°NE,1,ATAERKÄ°L PAZARLIK BOZULDU,1,AVM’LER,1,AVRUPA BÄ°RLİĞİ: ƇOKKƜLTƜRCƜLƜĞƜN “KRÄ°ZÄ°”,1,aydinlar,9,aydinlar devrimciler,27,AYŞE ƖĞRETMEN “DAVA”SININ ANIMSATTIĞI,1,Barış Bildirimi metni,1,baris,7,basin,3,BAŞKALDIRIDIR MÄ°ZAH YA DA HİƇ!,1,BE ZÄ°MAN JƎYAN NA BE,1,BEJDAR’IN TUTSAK ALINAMAYAN ŞİİRLERÄ°,1,BEKLE BÄ°ZÄ° -YENÄ°DEN- TAKSÄ°M,1,BELLEKLE GELECEĞİN KARŞILAŞMASI,1,bilim,3,BÄ°R “ELEŞTÄ°RÄ°”YE KISA KENAR NOTLARI,1,BÄ°R “Ä°MKƂNSIZ AŞK” HÄ°KƂYESÄ°: “AKADEMÄ° VE ƖZGƜRLƜK,1,BÄ°R “PRAKSÄ°S ANTROPOLOJÄ°SÄ°” İƇİN,1,BÄ°R AYDIN(LIK) HƂLÄ° FÄ°KRET BAŞKAYA,1,BÄ°R DAHA ASLA DÄ°YEBÄ°LMEK İƇİN: GƖZALTINDA KAYIPLAR,1,BÄ°R Ä°KTÄ°DAR (YENÄ°DEN-)ƜRETME ARACI OLARAK MOBBÄ°NG[*],1,BÄ°R Ä°KTÄ°DAR ARACI OLARAK KORKU,1,BÄ°R KEZ DAHA “TERƖR” MƜ,1,BÄ°R KÄ°MLÄ°K SÄ°YASETÄ° OLARAK MÄ°LLÄ°YETƇİLÄ°K VE IRKƇILIK,1,BÄ°R MÄ°LAT: REFERANDUM VE SONRASI,1,BÄ°YOLOJÄ° KADER MÄ°? ya da “FITRAT”A DAÄ°R,1,BÄ°ZÄ°M DELÄ°LERÄ°MÄ°Z,1,BM DB VE IMF’NIN DILINDE KADIN YOKSULLUĞU,1,bƶlge,3,BU 12 EYLƜL REJÄ°MÄ°… BURADAN ƇIKIŞ YOK,1,BU NE ŞİDDET BU CELƂL? (YA DA “GULYABANÄ°” KÄ°M),1,BUGƜN ADNAN YƜCEL KONUŞACAĞIZ,1,CELLATLARIN DƖKTƜKLERÄ° KAN,1,cevre,12,CHARLIE HEBDO’YA SALDIRI TE’VÄ°LLERÄ° VE TAVRIMIZ,1,chd,1,cinayetler,12,CUJUS REGIO EJUS RELIGIO,1,CUMHURBAŞKANLIĞI SÄ°STEMÄ° VEYA BU KADAR YETKÄ°YÄ° BABANIZA VERÄ°R MÄ°YDÄ°NÄ°Z,1,Ƈile'nin Antropolojisi: Bir Anı Bir Gƶzlem ve Bir Tahlil Girişimi,1,ƇOCUKLAR ƖLMESÄ°N DEMEK TERƖR SUƇU MU,1,ƇOCUKLARININ ETÄ°YLE BESLENEN ƜLKE,1,ƇƖZƜMƜN SOSYO-EKONOMÄ°K YANI,1,DAĞLAR ERÄ°RSE – ZEVEBƂN,1,DAÄ°MA YAŞAYACAKTIR Ä°SMÄ°YLE MƜSEMMA YAŞAR KEMAL,1,DARBE GÄ°RİŞİMÄ° VE SONRASI,1,dava,13,davalar,1,DELÄ° DUMRUL’UN “KENTSEL DƖNĆœÅžĆœM”Ɯ ya da YOLSUZLUK RANTIN Ä°KÄ°Z KARDEŞİDÄ°R,1,DEMÄ°RÄ°N TUNCUNA Ä°NSANIN...,1,demokrasi,1,DEMOKRATÄ°KLEŞ-ME PAKETÄ°,1,dersim,2,devlet,12,DEVLETÄ°N ERKEKLERÄ° YA DA KADINA ŞİDDET NASIL ƖNLENMEZ,1,DEVLETÄ°N KƜRTAJI: ROBOSKƎ,1,DEVLETLƛLAR,1,devrim,8,DİĞERLERÄ° VE KENT HAKLARI…[*],1,dinler,7,DÄ°NLER Ä°SLƂM VE KADIN BEDENÄ°,1,dinleti,1,DÄ°RENEN DAMAR[*] ƇƜRƜMEYEN,1,direnis,3,dunya,5,dĆ¼nya,53,dĆ¼sĆ¼nce ƶzgĆ¼rlĆ¼gĆ¼,2,EGEMENLERÄ°N “PYRRHUS ZAFERÄ°”: F-TÄ°PÄ°,1,egitim,12,EKÄ°M DEVRÄ°MÄ° SOSYALÄ°ZM KADINLARIN KURTULUŞU,1,ekoloji,10,ekonomi,7,elestiri,1,ELEŞTÄ°RÄ° HAYATTIR; YAŞATIR,1,emek,15,emekciler,3,EMEKƇİLER İŞSÄ°ZLER YOKSULLAR NEREDE,1,emperyalizm,7,EMPERYALÄ°ZM- T. “C” VE AFRÄ°N,1,enternasyonalizm,1,ENTERNASYONALÄ°ZM ƜZERÄ°NE NOTLAR,1,ERCAN BÄ°NAY’DAN (BAFRA T TÄ°PÄ°) MEKTUP VAR: ABDULLAH KALAY’A ƖZGƜRLƜK,1,ermeniler,4,ESKÄ°(MEYEN)/ YENÄ° TƜRKÄ°YE”DE BARIŞ (MI),1,etnoloji,2,EVET ƇIKSA DA “HAYIR”,1,EVLAT YOLDAŞ,1,fasizm,6,FAŞİZM VE KADINLAR,1,felsefe,1,feminist,1,FÄ°DEL İƇİN SANCAĞI YARIYA Ä°NDÄ°RMEYÄ°N DAHA DA YƜKSELTÄ°N,1,FRIEDRICH ENGELS VE AÄ°LENÄ°N,1,genclik,2,GERƇEKTEN DE NEDÄ°R TERƖR,1,GƖBEKLÄ°TEPE BÄ°ZE NEYÄ° ANLATIYOR,1,gĆ¼ncel,3,gĆ¼ndem,11,GƜNDEM’E DƜNE VE BUGƜNE DAÄ°R,1,HAFIZASINI YÄ°TÄ°RMEYEN “DERSÄ°M’E AĞIT,1,hakkinda,1,HƂL ƜLKEYÄ° KUTUPLAŞTIRIYOR,1,HƂL VE GÄ°DİŞ(Ä°MÄ°Z),1,HANGÄ°MÄ°Z ƖZGƜRƜZ KÄ°,1,hareketler,1,Hasta Tutsak Abdullah Kalay 2. Heyet Raporuna Rağmen Tahliye Edilmiyor!‏‏,1,HAVADIR SUDUR ATEŞTÄ°R YANÄ° HAYATTIR GRUP YORUM,1,HER GƜN DƖRT Ä°ÅžĆ‡Ä° BEŞ KADIN,1,HER KƖYDE BÄ°R “KƖPEK” VARDIR,1,HİƇLEŞTÄ°RÄ°LME KAYGISINDAN ƖFKEYE SARI YELEKLÄ°LER,1,HRANT,1,hrant dink,4,hrant dink'in katline 2015 perspektifinden bakmak,1,hukuk adalet,31,IŞILTILI VE “TEHLÄ°KELÄ°” BÄ°R KADIN: SUAT DERVİŞ,1,IŞİD VE Ä°SLƂMCI “FEMÄ°NÄ°STLER”,1,ibrahim kaypakkaya,1,Ä°FADE ƖZGƜR(LƜĞƜ) MƜ,1,Ä°FADE ƖZGƜRLƜĞƜ VAZGEƇİLEMEZ ƖNCELÄ°KLÄ° DEĞERDÄ°R,1,iktidar,10,iletisim,2,inanc,7,insan haklari,1,isci-sendika,11,islam,14,islam.ortadogu,1,Ä°SLƂMCI-MUHAFAZAKƂRIN ZÄ°HÄ°N HARÄ°TASINDA BÄ°R GEZÄ°NTÄ°: “NASIL BÄ°R KADIN(LIK),1,Ä°STANBUL SEƇİMÄ° - BÄ°R DEĞERLENDÄ°RME,1,isyan,15,Ä°ÅžĆ‡Ä° SINIFI 2017 1 MAYIS(’IMIZ) VE KATLÄ°AMIN 40. YILINDA TAKSÄ°M,1,Ä°ÅžĆ‡Ä° SINIFININ KADINLAŞMASI,1,Ä°TÄ°RAZ VE ELEŞTÄ°RÄ° “HAZIROL”DA DURMAZ,1,Ä°YÄ° KÄ° YAŞADILAR Ä°YÄ° KÄ° YAZDILAR,1,KADIN(LAR) VE DEVRÄ°M(LER),1,KADINLAR KAPÄ°TALÄ°ZM FAŞİZM VE AKP,1,KADINLAR GERƇEKTEN DE “SINIFLAR-ƜSTƜ” MƜ,1,KADINLAR İƇİN OLABÄ°LECEK EN KƖTƜ ALAŞIMIN ORTASINDAYIZ,1,KADINLARA KENTLERE GECELERE DAÄ°R,1,KADINLARIN KURTULUŞU: MARKSÄ°ZM’SÄ°Z OLUR MU,1,kadin,55,kadinlar,11,KALBÄ°M(Ä°Z) CÄ°ZRE’DEDÄ°R,1,kapitalizm,19,KAPÄ°TALÄ°ZM KƜLTƜR DÄ°RENİŞ,1,KAPÄ°TALÄ°ZMÄ°N KENDÄ°NÄ° Ä°MHASI: NEOLÄ°BERALÄ°ZM,1,kart,1,katlamlar,1,katliamlar,7,KELLE FIYATINA HƜRRIYET ESIRLIK BEDAVA,1,KENTÄ° (YOKSULLARINDAN) TEMÄ°ZLEMEK,1,KEŞFEDÄ°LMEMİŞ GELECEĞİN BİƇİMLENMESÄ° İƇİNDÄ° SAMÄ°R AMÄ°N,1,kitap,35,KOBANƊ BÄ°ZÄ°MDÄ°R BÄ°Z KOBANƊ’YÄ°Z,1,KOLEKTÄ°F BÄ°R DEVLET CÄ°NAYETÄ°: HRANT DÄ°NK,1,komĆ¼nizm,4,kriz,49,KRÄ°Z SAVAŞ VE Ä°ÅžĆ‡Ä° SINIFI ƜZERÄ°NE GƖRĆœÅžLER,1,KRÄ°ZDEN Ä°NSAN MANZARALARI[*],1,KƜLTƜR “YERLÄ° VE MÄ°LLÄ°” MÄ°DÄ°R?YA DA NEDÄ°R,1,kĆ¼ltĆ¼r sanat,29,KƜRESEL KƜLTƜR” MƜ,1,kĆ¼rt sorunu,1,laiklik,1,LAÄ°KLÄ°K MÄ° HANGÄ°SÄ°,1,latin amerika,11,LATÄ°N AMERÄ°KA: SAĞIN GERÄ° DƖNĆœÅžĆœ - 1/ BREZÄ°LYA ƖRNEĞİ,1,LATÄ°N AMERÄ°KA: SAĞIN GERÄ° DƖNĆœÅžĆœ-2/ PARAGUAY: “TEKNÄ°K DARBE,1,LATÄ°N AMERÄ°KA’DA BARIŞ SƜREƇLERÄ°,1,LATÄ°N AMERÄ°KA’DAN “BARIŞ SƜREƇLERÄ°”: EL SALVADOR ƖRNEĞİ,1,LATÄ°N AMERÄ°KA’NIN DESAPARECIDO’LARI,1,leninizm,2,LƜZUM” ƜZERE: BÄ°R KEZ DAHA Ä°STANBUL SEƇİMÄ°,1,MAĞLUP MU DENÄ°R ŞİMDÄ° ONLARA?,1,MARKSÄ°ST-LENÄ°NÄ°ST ROMAN YAZARI : VEDAT TƜRKALÄ°,1,marksizm,5,MARKSÄ°ZM + V. Ä°. LENÄ°N = EKÄ°M DEVRÄ°MÄ° (NOTLARI),1,MARKSÄ°ZM AÄ°LE AŞK CÄ°NSELLÄ°K ƜZERÄ°NE SƖYLEŞİ,1,MARKSÄ°ZM VE KADIN ƜZERÄ°NE,1,Marksizm ve Kadın: Emek Aşk Aile,3,MARKSÄ°ZM VE KADINLARIN KURTULUŞU,1,MARX’IN DĆœÅžĆœNCE DƜNYASINA BÄ°R SEYAHAT: ETNOLOJÄ° DEFTERLERÄ°,1,MARX’TAN ƖĞRENEN BÄ°R ƇUKUROVALI: OKTAY ETÄ°MAN,1,MASKELÄ° FAŞİZM: “POPƜLÄ°ST AŞIRI SAĞ,1,medya,1,MEVTAYI Ä°YÄ° BÄ°LMEZDÄ°K,1,milliyetci,2,mizah,2,MURAT’IN DĆœÅžĆœ LAMBORGHÄ°NÄ°LER VE DƜNYAYI DEĞİŞTÄ°REBÄ°LMEK,1,mĆ¼cadele,12,MƜCADELE BOYU BÄ°R YAŞAM: SCHAFIK JORGE HANDAL,1,MƜCADELEYE DEVAM”[1] “BU DAHA BAŞLANGIƇ,1,NE OLDU O “Ä°MTÄ°YAZSIZ SINIFSIZ KAYNAŞMIŞ KÄ°TLE”YE,1,NEO-FAŞİZM(LER) “FEMÄ°NÄ°ST” MÄ°,1,NEO-LÄ°BERAL TƜRKÄ°YE’DE MUHAFAZAKƂRLAŞMA/ DĆœÅžKƜNLEŞME DÄ°YALEKTİĞİ,1,NEO-LÄ°BERAL TƜRKÄ°YE’NÄ°N “EN ALTTAKÄ°LER”Ä°: Ä°ÅžĆ‡Ä° SINIFI KƜRTLEŞİRKEN,1,neoliberal,11,newroz,1,NÄ°CE ONYILLARA ‘YENÄ°KAPI’LI YOLDAŞLAR,1,O GƜN BU ƜLKEDE. O GƜN O ALANDA,1,OĞLUM(UZ) ƖLƜMSƜZDƜR,1,ohal,4,OKTAY AĞABEY(Ä°MÄ°Z,1,ONLAR ƇALIP ƇIRPTIKƇA BÄ°Z YOKSULLAŞIYORUZ,1,ORƇUN,1,ortadogu,8,ORTADOĞU’DA BÄ°R KARABASAN: IŞİD,1,OSMANLI’YI “Ä°HYA” ETMEK: AKP’NÄ°N TƖRENLERÄ°,1,OTUZƜƇ KOR DĆœÅžTƜ YƜREĞİMÄ°ZE…,1,ƖFKELENÄ°NCE ƇOK GƜZEL OLUYORSUN TƜRKÄ°YE,1,ƖFORÄ°NÄ°N ORTASINDA,1,ƖĞRETTÄ°KLERÄ° HATIRLATTIKLARIYLA GREÄ°F DÄ°RENİŞİ,1,ƖLƜMSƜZ ABÄ°(MÄ°Z) OKTAY ETÄ°MAN,1,ƖRGƜTLƜ MƜCADELE ETİĞİ VE SOSYALÄ°ST DEMOKRAS,1,ƶteki,26,ƖZEL MƜLKÄ°YETÄ°N DEVLETÄ°N KƖKENÄ° ƜZERÄ°NE,1,ƖZERKLÄ°KƇİ ANAYASA SONRASINDA BOLÄ°VYA DERSLERÄ°,1,ƖZGECAN’IN KATLÄ°NÄ°N AKP’YLE NE Ä°LGÄ°SÄ° VAR,1,ƶzgeƧmis,1,ƶzgĆ¼rlĆ¼k,2,panel,3,PARANOYA VE MEGALOMANÄ°NÄ°N (“YENÄ°”) REJÄ°MÄ°,1,PARÄ°S KATLÄ°AMI “BARIŞ SƜRECÄ°” VE HESAPLAŞMA,1,politika,11,POPƜLER KƜLTƜRE ELEŞTÄ°REL BAKIŞLAR - KISA BÄ°R TARÄ°HƇE,1,postmodernizm,1,protesto,2,RECEP’Ä°N TƜRKƜ(/ŞİİR)LERÄ°,1,referandum,3,rejim,1,roboski,1,ROBOSKÄ°’NÄ°N KANAYAN KARANFÄ°LÄ°,1,rƶportaj,12,SAHÄ° “VESAYET (REJÄ°MÄ°)” KALKTI MI,1,SAHÄ°CÄ° OLMAK,1,savas,3,savas-baris,1,SAVAŞ ŞIDDET ƜZERINE EKONOMI-POLITIK VE ANTROPOLOJIK NOTLAR,1,SAYGI VE HAYRANLIKLA ƇHD GENEL KURULU’NA,1,secim,17,secimler,4,seƧim,5,SEƇİMLERÄ°N SONRASINDA,1,seminer,1,sempozyum,1,SEN ƇƜRƜMENÄ°N RESMÄ°NÄ° ƇİZEBÄ°LÄ°R MÄ°SÄ°N ABÄ°DÄ°N?YA DA MEMLEKETTEN EĞİTÄ°M MANZARALARI,1,SEN MÄ°SÄ°N “BARIŞ” DÄ°YEN,1,sibel ƶzbudun,1,sinifsal bakis,9,SÄ°VAS KATLÄ°AMI O GƜN ORADA BÄ°TMEDÄ°,1,siyonizm,2,SÄ°YONÄ°ZM ANTÄ°-SEMÄ°TÄ°ZM VE BÄ°R “MUGALATA” ƜZERÄ°NE,1,SOMA “SON” OLSUN; AMA DEĞİL,1,sosyal bilimler,4,SOSYAL BÄ°LÄ°MLER: BÄ°R ŞEY YAPMALI,1,sosyalizm,10,SOYKIRIM ƜZERÄ°NE RESMƎ SƖYLEMLER ya da T.C. SOYKIRIMI NEDEN TANIMALIDIR,1,SOYKIRIMA TANIKLIK(LAR),1,soykirim,2,sƶylesi,1,sƶyleşi,2,SƖYLEŞİ: OKURYAZARLIK ƜZERÄ°NE,1,suriye,2,SURUƇ’UN İŞARET ETTİĞİ,1,SUSMA SUSTUKƇA SIRA SANA MUTLAKA GELECEK,1,SUSMA! SUSTUKƇA SIRA SANA GELECEK,1,SUYUN DELÄ° DUMRULLARI: ƖZELLEŞTÄ°RMELER,1,SƜREKLÄ°LEŞTÄ°RÄ°LEN OHAL VE,1,ŞİDDET MÄ° MEŞRUÄ°YET YÄ°TÄ°MÄ° MÄ°,1,ŞİDDET NEDEN KAPÄ°TALÄ°ZMÄ°N “OLMAZSA OLMAZI”DIR,1,taksim,3,tanitim,11,TANTALOS’U YARATMAK,1,tarih,14,tck,2,tck301,1,temel demirer,17,tercĆ¼me,2,terƶr,1,TIMEO HOMINEM UNIUS LIBRI/ TEK KÄ°TAPLI Ä°NSANDAN KORKARIM,1,TOTALÄ°TARYANÄ°ZMÄ° SOKAKTA ALT EDEBÄ°LMEK,1,TOTALÄ°TERLEŞMEYE Ä°HVAN’LAŞMAYA KARŞI,1,TƖREN ULUS-DEVLET Ä°KTÄ°DAR[*],1,Turkey a Beauty When Angry,1,tĆ¼ketim,1,TĆ¼rk Akademiası: GerƧekten kadınlar iƧin Bir Cennet mi,1,TƜRK HALKI BARIÅžĆ‡I MI,1,TƜRK(Ä°YE) Ä°SLƂMI’NDA KADIN OLMAK,1,tĆ¼rkiye,77,ULAŞ ULAŞ’TIR,1,UNUTMAYACAĞIZ UNUTTURMAYACAĞIZ: ŞAHÄ°T OL ANKARA GARI,1,UNUTULMAMASI GEREKENLER,1,Ć¼niversite,6,ƜNÄ°VERSÄ°TEYÄ° ƖLDƜRMENÄ°N SEKÄ°Z YOLU (YA DA ƜNÄ°VERSÄ°TE PÄ°YASAYA NASIL ENTEGRE OLUR,1,VAHŞETÄ°N ALTERNATÄ°FÄ° VAR ELBETTE,1,VAR OLANDAN KOPMAK İƇİN YEREL SEƇİM VE SORU(N)LARI,1,VENEZƜELLA VE EMPERYALÄ°ZM KONUSU,1,VESAYET REJÄ°MÄ°” ƖLDƜ YAŞASIN “Ä°LERÄ° DEMOKRASÄ°,1,video,24,VURUN “ƖTEKÄ°”NE,1,YA SEV YA TERKET: BÄ°R BÄ°AT ARACI OLARAK MOBBÄ°NG,1,YA SOSYALÄ°ZM YA BARBARLIK,1,YANIT: OLAN VE GELEN[*],1,YARGI BAĞIMSIZLIĞI” MI DEDÄ°NÄ°Z,1,yasam,17,YENÄ° TOPLUMSAL HAREKETLER NE KADAR “YENÄ°”,1,yeni yil,2,YENÄ° YƖK YASA TASLAĞI ƜZERÄ°NE: PÄ°YASA ƜNÄ°VERSÄ°TEYÄ° YUTARKEN,1,YENÄ°DEN HAYKIRABÄ°LMEK: “YERÄ°MÄ°Z MUTFAK DEĞİL DƜNYA,1,YERELÄ° BÄ°RLÄ°KTE YƖNETMEK - NASIL BÄ°R DƜNYA Ä°STÄ°YORSAK ƖYLE BÄ°R YEREL YƖNETÄ°M,1,YILDIZLARIN GƜNCESÄ°NÄ° TUTAN ADAM: CENGÄ°Z GƜNDOĞDU,1,yƶk,3,yƶnetim,1,YƜREĞİMÄ°ZDE,1,ZAPATÄ°STALARIN 33. YILI: BÄ°R DEĞERLENDÄ°RME,1,ZEYTÄ°NLİĞİ ZÄ°NDAN YAPAN SÄ°STEMATÄ°K ZULME DÄ°RENENLER,1,ZÄ°NDAN(LAR)IN TƜRKƇESÄ°,1,ZORUNLU BÄ°R AƇIKLAMA (II)… VE BÄ°R EKLEME,1,
ltr
item
sibelšŸ‚ƶzbudun: SORU(N)LARI Ä°LE 15 TEMMUZ
SORU(N)LARI Ä°LE 15 TEMMUZ
https://halktv.com.tr/d/news/2450.jpg
sibelšŸ‚ƶzbudun
https://sibelozbudun.blogspot.com/2021/07/sorunlari-ile-15-temmuz.html
https://sibelozbudun.blogspot.com/
https://sibelozbudun.blogspot.com/
https://sibelozbudun.blogspot.com/2021/07/sorunlari-ile-15-temmuz.html
true
1739006321341950428
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts Diger daha fazla Yanıtla Cancel reply Sil Ana Sayfa Sayfa Posta Hepsini Gƶr BUNA BENZER Etiket Arsiv Ara BĆ¼tĆ¼n Yayinlar Ä°steğiniz gƶnderi bulunamadı Ana Sayfaya Dƶn Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Paz Pts Sal Car Per Cum Cmt January February March April May June July August September October November December Oca Sub Mar Nis May Haz Tem Agu Eyl Eki Kas Ara simdi 1 dakika ƶnce $$1$$ minutes ago 1 saat ƶnce $$1$$ hours ago dĆ¼n $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy