$type=slider$cate=5$meta=0$cate=4$show=home$rm=0

PARAGUAY’DAN DERS ƇIKARMAK…[*]

  “Adaletsizlik yasa olduğunda, direniş ƶdevdir.” [1]   Paraguay, Latin Amerika’nın en az dikkat Ƨeken Ć¼lkelerinden biri. En azından devrimc...



 

“Adaletsizlik yasa olduğunda,

direniş ƶdevdir.”[1]

 

Paraguay, Latin Amerika’nın en az dikkat Ƨeken Ć¼lkelerinden biri. En azından devrimci-sosyalist kamuoyu aƧısından… Oysa emperyal sahnenin aktƶrleri (ƶrneğin ABD’nin, AB’nin, Rusya’nın, hele ki Ƈin’in ve de kimilerince “alt emperyalist” olarak tanımlanan[2] Brezilya’nın) dikkatlerini bu Ć¼lke Ć¼zerinden eksik etmiyor… Ve de uluslararası uyuşturucu mafyası…

Bu “ihmal”, belki de son haftalarda iyiden iyiye seƧimlere kilitlenme hĆ¢linden kaynaklanıyor, her durumda, bu kĆ¼Ć§Ć¼k Latin Amerika Ć¼lkesindeki genel seƧimler ƶrneğin bir Brezilya ya da Şili veya Kolombiya gibi dikkat Ƨekmedi.

Oysa -Cumhurbaşkanlığı ve parlamento seƧimlerine bir hafta kalmış bir Ć¼lkede, Paraguay’ın 30 Nisan 2023 tarihinde gerƧekleşen başkanlık ve genel seƧimleri, Ƨarpıcı uyarılar iƧeriyor. 

Nasıl mı? Neredeyse bĆ¼tĆ¼n kamuoyu araştırmaları seƧimleri, 1947 yılından bu yana Ć¼lkeyi - merkez-sol devlet başkanı Fernando Lugo’nun dƶrt yıllık başkanlığı dışında- kesintisiz yƶneten Colorado Partisi’nin (Asociacion Nacional Republicana - Milli CumhuriyetƧi Birlik) bu kez başkanlığı, rakip merkez-sol ittifak Milli Uzlaşma (ConcertaciĆ³n Nacional) karşısında kaybedeceği konusunda hemfikirdi. Enflasyonun yĆ¼zde 6 oranında seyrettiği (2021 yılında yĆ¼zde 1.5), yoksulluk sınırı altında yaşayan nĆ¼fusun yĆ¼zde 27’yi bulduğu, gayrısafi yurtiƧi hasılanın kıta gĆ¼neyinin en dĆ¼ÅŸĆ¼k rakamı olan 15 000 dolar dolaylarında olduğu[3], yolsuzluklara belenmiş, Ć¼st dĆ¼zey yƶneticilerinin uyuşturucu kartelleriyle kol kola olduğu aĆ§Ä±ÄŸa Ƨıkan bir Ć¼lkede, “değişim” kaƧınılmaz gƶzĆ¼kĆ¼yordu. Sokaktaki sade yurttaşlardan uluslararası gƶzlemcilere dek herkes bu kanıyı dile getiriyordu. Bazı anketlere gƶre Colorado’nun Santiago PeƱa’sına karşı yarışan ConcertaciĆ³n adayı Efrain Alegre 15-16 puan farkla ƶndeydi. En “kƶtĆ¼mser” yorumcular ise dişe diş bir yarış ve kıl payı bir farkla da olsa Alegre’nin galip geleceği kanısındaydı.

Ɩyle olmadı… 20 Nisan 2023’de yapılan tek turlu seƧimde (Paraguay Anayasası’na gƶre başkanlık yarışında en Ƨok oyu alan aday seƧiliyor) Colorado adayı Santiago PeƱa oyların yĆ¼zde 42.77’sini alarak başkan seƧildi. Efrain Alegre’nin oyları ise yĆ¼zde 27.50’de kalmıştı. SeƧimlere yaklaşık 4 800 000 seƧmenin yĆ¼zde 63.16’sı oy kullanmıştı. 

Peki bu nasıl oldu? 

Ɩncelikle, EylĆ¼l 2022’de Ć¼lkenin YĆ¼ksek SeƧim Kurulu’nda Ƨıkan yangının Ć¼lkedeki elektronik oy kullanma makinelerinin Ć¼Ć§te birini yok ettiğine işaret etmek gerekiyor.[4] SeƧimin “şaibe altında olacağı” o gĆ¼nlerden bu yana gĆ¼ndemdeydi. Nitekim, sonuƧların aƧıklanmasının ardından yĆ¼zlerce seƧmen başkent AsunciĆ³n’daki YĆ¼ksek SeƧim Kurulu ƶnĆ¼ne gelerek seƧimlere hile karıştığı iddiasıyla protesto gƶsterisi yaptı. Ciudad del Este ve Coronel Oviedo kentlerine de yayılan gƶsteriler oyların yĆ¼zde 22.9’unu alarak seƧimlerde Ć¼Ć§Ć¼ncĆ¼ sıraya yerleşen aşırı sağcı Partido Cruzada Nacional’in lideri Payo Cubas’ın Ƨağrısıyla gerƧekleşmişti. Olaylar sırasında Payo gƶzaltına alındı, gƶstericiler polis mĆ¼dahalesiyle dağıtıldı. Amerika Devletler ƖrgĆ¼tĆ¼ ve Avrupa Birliği’nden gƶzlemcilerin usulsĆ¼zlĆ¼k saptanmadığı aƧıklamalarına karşın, başta Efrain Alegre olmak Ć¼zere diğer muhalefet liderleri de elektronik oylamada kullanılan cihazların denetlenmesi ve oyların uluslararası gƶzlemcilerin gƶzetiminde elle yeniden sayımını talep ettiler.[5]

Tabii bir de “Payo faktƶrĆ¼” var… BaşlangıƧta geniş tabanlı muhalefet cephesi ConcertaciĆ³n’da yer alan ancak sonra seƧime bağımsız katılma kararı alan Partido Cruzada Nacional (Milli HaƧlı Seferi Partisi)’in “renkli” lideri Payo Cubas’ın kamuoyu yoklamalarında yĆ¼zde 5’in altında gƶzĆ¼ken oyunun yĆ¼zde 23’Ć¼ bulması, Alegre’nin ƶnĆ¼nĆ¼ keserken, PeƱa’yı başkanlığa taşıyacaktı.[6]

PekĆ¢lĆ¢, bƶylelikle bir beş yıl daha Colorado kleptokrasisine mahkĆ»m olan Paraguay nasıl bir Ć¼lke? Biraz tarih, diyelim.

 

Guaranƭ Ɯlkesi

 

Cemal BĆ¢li Akal, Guarani dilinin tarihteki izini sĆ¼rdĆ¼ÄŸĆ¼ dikkat Ƨekici makalesinde, bugĆ¼n Paraguay’ın iki resmĆ® dili olan (Ä°spanyolca ve Guaranice) tek Latin Amerika Ć¼lkesi olduğunu vurguladıktan sonra (diğer LA Ć¼lkelerinde yerli dilleri resmen tanınmış da olsa, kullanıldıkları bƶlgelerde geƧerlidir) devam eder: “Her Paraguaylı aynı zamanda bir GuaranĆ­dir. Bu nedenle, genelde Latin Amerika’da gƶrĆ¼len ‘azınlık Avrupa kƶkenli/ Ƨoğunluk melez ve yerli’ ayrımı Paraguay’da gƶrĆ¼lmez. Ama GuaranĆ­ olmak da bĆ¼tĆ¼nĆ¼yle kĆ¼ltĆ¼rel bir anlam taşır, Ć§Ć¼nkĆ¼ GuaranĆ­yim demek ve GuaranĆ­ce konuşmak yerli olmak değildir. YĆ¼zde 95’i GuaranĆ­ce konuşan Paraguay’ın nĆ¼fusu 6.000.000’dur, ama Ć¼lkede topu topu 20.000 civarında gerƧek GuaranĆ­ yerlisi vardır.”[7]

Bu “bilmece”nin ƧƶzĆ¼mĆ¼nĆ¼, Paraguay’daki Ä°spanyol sƶmĆ¼rgeciliğinin “hayırhah” niteliğinde aramak gerekir. Ɩncelikle, Meksika, Peru, Bolivya vb.’nin tersine, Paraguay’da altın, gĆ¼mĆ¼ÅŸ vb. sƶmĆ¼rgecilerin iştahlarını kabartacak madenlerin bulunmayışı, bƶlgede yaşayan GuaranĆ­lerin “şansı” olmuştur. Yerliler ancak tarımsal Ć¼retimde (ƶzellikle mate) Ć¼retiminde kullanılabilecektir - dahası Ä°spanya krallığının, sƶmĆ¼rgecilerin fethedilen Meksika ve Peru gibi topraklardaki hoyrat davranışlarından ağzı yanmış durumdadır; bir bakıma BartolomĆ© de las Casas gibi reformcu din adamlarının kıtadaki Ä°spanyol vahşetini ifşa eden Ƨalışmaları uyarıcı olmuştur. Bu nedenledir ki yerlilere daha ılımlı davranılması konusunda daha ƶzen gƶstermektedir Ä°spanyol tahtı. Bir Ć¼Ć§Ć¼ncĆ¼ etken ise, savaÅŸĆ§Ä± bir halk olarak bilinen GuaranĆ­lerin fatihlere yƶnelik işbirlikƧi yaklaşımlarıdır. Onlarla savaşmak yerine, barÄ±ÅŸĆ§Ä±l bir mĆ¼badeleyi yeğlemişlerdir: yiyecek ve kadınlar karşılığında, batıdaki Chaco bƶlgesinde yaşayan “dĆ¼ÅŸman” topluluklara karşı ittifak… Ɩzellikle kadın takası etkili olmuş ve yĆ¼zde 95’i mestizo (Avrupa kƶkenli-yerli karışımı) ve Ä°spanyol- GuaranĆ­ kĆ¼ltĆ¼rleşmesinin Ć¼rĆ¼nĆ¼ bir halk Ƨıkmıştır ortaya. 

Ama ne denli “yumuşak” olursa olsun, sƶmĆ¼rgecilik, sƶmĆ¼rgeciliktir. 1540-60 arası fethedilen topraklar dƶrt ƶnemli GuaranĆ­ ayaklanmasına sahne olur. Ayaklanmaların hedefinde, yerlileri sƶzĆ¼m ona “emanet” alan, gerƧekte ise onları ağır koşullarda Ƨalıştırarak haraca kesen encomienda sistemi ve encomendero’lar vardır. Bƶlgede misyoner faaliyetler sĆ¼rdĆ¼rmek Ć¼zere bulunan Fransiskenler yerlileri sƶmĆ¼rgecilerin aşırılıklarına karşı korumak Ć¼zere kolları sıvarlar. Encomienda’lara karşı ReducciĆ³n ya da MisiĆ³n’lar, yani Hıristiyanlaştırdıkları yerli toplulukların misyonerlerin koruması altında sƶmĆ¼rgecilerden uzak, ƶzerk bir yaşam sĆ¼rdĆ¼rebilecekleri yerleşimler oluşturdular. Zamanla Fransiskenlerin yerini Cizvitlerin almasıyla MisiĆ³n’lar daha da gĆ¼Ć§lenecektir.

Kraliyet sƶmĆ¼rge yƶneticilerinin, ƶzellikle de dini yayma işlevini sĆ¼rdĆ¼ren misyonerlerin yerli dillerini Ć¶ÄŸrenmesini şart koşmuştu; ancak Cizvitler dil konusunu daha da ileri gƶtĆ¼rĆ¼p yƶnetimleri altındaki misyonlarda Ä°spanyolca kullanımını toptan terk ettiler. Bƶylelikle bƶlgede tek “resmi dil” niteliği kazanan ve yazıya dƶkĆ¼len GuaranĆ­ce diyalekt farklılıklarını aşarak, neredeyse “ulusal dil”e dƶnĆ¼ÅŸtĆ¼. Bƶylelikle yerliler Cizvit misyonlarında bir yandan dil ve (kısmen) kĆ¼ltĆ¼rlerini muhafaza ederken, bir yandan da Avrupa kĆ¼ltĆ¼rĆ¼nĆ¼, tekniklerini, etiketini Ć¶ÄŸreniyorlardı.

Cizvitlerin 18. yĆ¼zyıl sonlarına doğru kıtadan kovulması, misyonların dağılmasına neden oldu. Bu durum GuaranĆ­lerin daha yaygın biƧimde melezleşmesine yol aƧacaktı. Ancak GuaranĆ­ce, bir ƶzerklik alanı olarak varlığını sĆ¼rdĆ¼rĆ¼yordu. 19. yĆ¼zyıl başlarındaki bağımsızlık hareketleri dil konusunda ikircimli bir tutum izleyecektir: Ä°spanya tahakkĆ¼mĆ¼ne karşı ulusal bağımsızlık nişanesi olarak GuaranĆ­ce’yi sahiplenmek (nitekim ilk başkan JosĆ© Gaspar Rodriguez de Francia ulusal marşı GuaranĆ­ dilinde yazdıracak kadar “ulusalcı”ydı) ile Aydınlanma’nın, eğitimin, bilimin, felsefenin vb. dili olarak Ä°spanyolca’yı dayatmak (“Ardından gelen Carlos Antonio LĆ³pez de Ć¼lkesini, Avrupa’yı ƶrnek alarak, geliştirmeye Ƨalışan bir aydın despottu. Bu dƶnemde, guaranĆ­ce Ć¼stĆ¼ndeki baskılar arttı: Artık kamu hizmetlerine girmek iƧin Ä°spanyolca bilmek gerekmekte, yalnızca Ä°spanyolca kitaplar basılabilmekte ve yerli kƶylerine Ä°spanyolca yeni adlar verilmekteydi.”[8])…

 

Bağımsızlık Yılları

 

Paraguay, 14 Mayıs 1811’de bağımsızlığını ilan etti. Ä°lk devlet başkanı JosĆ© Gaspar RodrĆ­guez de Francia, 26 yıl sĆ¼ren yƶnetimi boyunca, Paraguay SimĆ³n BolĆ­var’ın Birleşik Latin Amerika projesi karşısında Ć¼lkenin bağımsızlığını kıskanƧlıkla korurken, korunmacı, iƧe-kapanık ve yabancı-dĆ¼ÅŸmanı bir politika izledi. Tarımı ve ulusal sanayiyi geliştirme yƶnĆ¼nde Ƨaba harcarken, ithalatta bĆ¼yĆ¼k kısıtlamalara gidildi, toprak sahipleri, tĆ¼ccarlar hatta Kilise’nin mĆ¼lklerine el konuldu, Ć¼lkedeki Ä°spanyol uyrukluları şiddetle kovuşturuldu. 

Ardılı Carlos Antonio LĆ³pez ise, demiryolları, telgraf sistemi, bir tersane ve gĆ¼Ć§lĆ¼ bir ordu inşa ederek Ć¼lkenin sĆ¼rĆ¼klendiği tecridi kırmak Ć¼zere kolları sıvadı; ne ki bu aƧılımlar uzun ƶmĆ¼rlĆ¼ olmayacaktı. Yerine geƧen oğlu Francisco Solano LĆ³pez, sınır anlaşmazlıkları gerekƧesiyle, Brezilya, Arjantin ve Uruguay’ın oluşturduğu “ƜƧlĆ¼ Ä°ttifak”a savaş ilan etti. 1865-1870 yılları arasında sĆ¼ren ve sonlarına doğru 12 yaşında Ƨocukların dahi silahaltına alındığı savaşta, Paraguay nĆ¼fusunun yaklaşık yarısını ve topraklarının yĆ¼zde 26’sını yitirecekti.

ƜƧlĆ¼ Ä°ttifak Savaşı’nı, creole’lerin (kıtada doğan Avrupa, ƶzellikle de Ä°spanyol kƶkenliler) Colorado Partisi hĆ¼kĆ¼metlerinin birbirini izlediği bir yeniden inşa dƶnemi (1870-1904) ve Liberal Parti iktidarı (1904-1932) izler. Paraguay tarihinin ƶnemli bir başka dƶnĆ¼m noktası ise, Bolivya ile giriştiği Chaco Savaşı’dır. 

Chaco Savaşı’nda bir yandan Bolivya’nın Paraguay nehri Ć¼zerinden denize ulaşma arzusu, bir yandan da bƶlgede petrol bulunduğuna dair sƶylentilerin etkili olmuş olsa gerek. Aslına bakılırsa Chaco Savaşı, iki Ć¼lkeden Ƨok iki petrol şirketinin savaşıdır: Paraguay’ı destekleyen Shell ve Bolivya’yı destekleyen Standard Oil’in savaşı… 

Paraguay ile Bolivya arasındaki yarı-boş cangıl toprakları Chaco Ć¼zerine iki yoksul Ć¼lkenin giriştiği kanlı savaş, her iki taraftan 80 bin ƶlĆ¼ ve gerilla taktikleri ile Ć¼stĆ¼nlĆ¼k sağlayan Paraguay ordusunun, Chaco’nun bĆ¼yĆ¼k bƶlĆ¼mĆ¼nĆ¼n ilhakını olanaklı kılan zaferiyle sonuƧlandı (1935). Ama bƶlgede petrol bulunamadı… AƧılan kuyular bir sĆ¼re sonra kapatıldı. BugĆ¼n Paraguay topraklarının yĆ¼zde 60’ını oluşturan Gran Chaco, Ć¼lke nĆ¼fusunun yalnızca yĆ¼zde 2’sini barındırmaktadır. Ve bu nĆ¼fus, bĆ¼yĆ¼k ƶlĆ§Ć¼de Paraguay hĆ¼kĆ¼metleri tarafından bƶlgeyi nĆ¼fuslandırmak iƧin davet edilen Avrupalı ve Kuzey Amerikalı (ƶzellikle Kanada) Menonite ƧiftƧilerden oluşuyor.

Chaco savaşını, uzun bir iƧ karışıklık ve 1949’da Colorado Partisi’nin iktidara geƧmesiyle sona eren bir iƧ savaş dƶnemi izledi. Ne ki siyasal sahne ancak, General Alfredo Stroessner’in demir yumruğuyla dizginleri ele aldığı 1954 darbesinden sonra “pasifize olacaktı”. 

 

Stroessner DiktatƶrlĆ¼ÄŸĆ¼

 

ABD destekli[9] Alfredo  Stroessner’in Ć¼lkeyi yƶnettiği 35 yıl, yolsuzluklar ve anti-komĆ¼nist isterinin iktidarıydı. GerƧek ya da kurmaca tĆ¼m muhalifler kovuşturuldu, işkencelere uğradı ve “kaybedildi”. SĆ¼rgĆ¼ndeki liberaller ve Febreristalar’ın desteklediği, Arjantin sınırından Ć¼lkeye sızan kĆ¼Ć§Ć¼k gerilla grupları, bu devasa baskı aygıtının birincil hedefiydi.[10] Ɯlke geneli 1970’e, başkent AsunciĆ³n ise 1987’ye dek, Ć¼Ć§ ayda bir uzatılan bitimsiz bir sıkıyƶnetim altında yaşamak durumunda kaldı.

Latin Amerika’nın bu en “uzun ƶmĆ¼rlĆ¼” diktatƶrlĆ¼ÄŸĆ¼nĆ¼n (1954-1987) bu denli sĆ¼rmesi, ABD desteğinin yanısıra, muhalif liberallerin Ƨok parƧalı yapısı, diktatƶrlĆ¼ÄŸĆ¼n sağladığı “istikrar” koşullarında yatırımlar ve ihracatta patlama yaşanması ve Brezilya ve Arjantin’deki askeri cunta rejimlerinin desteğiyle aƧıklanabilir. “Demokrasiye geƧiş”le birlikte kurulan HĆ¢kikat ve Adalet Komisyonu dikta dƶneminde 130 bine yakın insanın gƶzaltı ve tutukluluk sĆ¼reƧlerinde işkence, tecavĆ¼z ve “kaybedilme”ye maruz kaldığını ortaya Ƨıkartacaktı.

Dahası, Stroessner rejimi seƧim sahtecilikleri ve Paraguay “demokrasisi”ne miras kalan kesif bir yolsuzluk sistemi ile damgalanmış, Ć¼lke Nazi ve diğer savaş suƧlularının sığınağı hĆ¢line gelmişti. 

 

SƶmĆ¼rĆ¼ Ƈarkları

 

Stroessner diktatƶrlĆ¼ÄŸĆ¼, Ć¼lkenin en eski partisi[11] Colorado’nun iktidarının konsolidasyonuna sahne oldu. Başta Liberal Parti olmak Ć¼zere diğer partilerin yasaklanmasıyla Colorado 1962’ye dek Ć¼lkenin tek partisi olarak, (KomĆ¼nist Partisi dışındaki) diğer partilerin nominal olarak yasallaşması sonrasında ise fiili olarak hĆ¼kĆ¼m sĆ¼rdĆ¼. Stroessner dƶneminde tĆ¼m ordu gƶrevlileri ve kamu personeli parti Ć¼yesi olmak zorundaydı. Parti 1987’de Stroessner destekƧileri ile gelenekƧiler arasında bƶlĆ¼ndĆ¼. Bu nedenledir ki, Stroessner’in “gelenekƧi” General AndrĆ©s Rodriguez’in darbesiyle devrilmesi, partinin konumunda herhangi bir gerileme yaratmadı.

Ɯlke 1988’den itibaren Ƨekişmeli bir seƧimler sĆ¼recine girecekti. Ama her seƧim, yolsuzluk ve hile suƧlamalarının gƶlgesi altında gerƧekleştiriliyordu. Colorado Partisi’nin Ć¼lke Ć¼zerindeki siyasal kontrolĆ¼, yolsuzluk ve vurgunlarla damgalanmıştı. Ɩyle ki, 2001’de milyonlarca doları Ć¼lkeden kaƧırırken suĆ§Ć¼stĆ¼ yakalanan Merkez Bankası yƶneticilerinden Luis Ɓngel GonzĆ”lez Macchi dahi, devlet başkanlığı gƶrevinden nasibini alacaktı. 

Ɩte yandan, ABD’nin doğrudan etki ve ilgisi altındaki Paraguay’ın ekonomik gƶstergeleri de pek iƧ aƧıcı değildi. 

Colorado hĆ¼kĆ¼mranlığına kısa bir parantez oluşturan ƖzgĆ¼rlĆ¼k Teolojisi esinli “yoksulların rahibi” Fernardo Lugo’nun başkanlığı (2008-2012) eşiğine gelindiğinde, kanı Ƨekilmiş bir kadavra gƶrĆ¼nĆ¼mĆ¼ndeydi. 6,5 milyona varan nĆ¼fusun yĆ¼zde 32’si yoksulluk sınırı altında yaşıyordu. NĆ¼fusun yĆ¼zde 30’unun topraksız olduğu kırsal kesimlerde bu oran, yĆ¼zde 41.2’yi buluyordu; ekilebilir toprakların yĆ¼zde 77’si ise, nĆ¼fusun yalnızca yĆ¼zde 1’inin elinde yoğunlaşmış durumdaydı. İşsizlik oranı yĆ¼zde 16’larda seyretmekteydi. NĆ¼fusun yĆ¼zde 10’luk kesimi ulusal gelirin yĆ¼zde 43.8’ine sahip iken, en dĆ¼ÅŸĆ¼k gelirli yĆ¼zde 10’luk dilim, servetin ancak yĆ¼zde 0.5’ini elde etmekteydi. 

Ɯstelik Ć¼lke Ć¼zerindeki tek Ƨıkar odağı ABD değildi. Brezilya Paraguay Ć¼zerinde hak iddia eden bƶlgesel bir gĆ¼Ć§ durumundaydı. Ɩrneğin, Paraguay, ParanĆ” nehri Ć¼zerinde Brezilya’nın sağladığı 19 milyar ABD doları krediyle inşa edilen dev ItaipĆŗ hidroelektrik santralinde Ć¼retilen elektriğin yĆ¼zde 10’unu kullanırken, Stroessner zamanında imzalanan anlaşma gereği, kendi payından geriye kalanını, piyasa fiyatının Ƨok altında bir bedelle Brezilya’ya satmaktaydı. 

TĆ¼m bunlar yetmiyormuş gibi Ƈokuluslu tarım şirketleri Ć¼lkedeki eşitsizlikleri daha da katmerlendiren bir rol oynuyordu: Paraguay ihracatının yĆ¼zde 30’unu elinde tutan Cargill, Archer, Daniels Midland, Bunge ve Monsanto gibi tarım devleri, Ć¼lke kırsalının neredeyse tĆ¼mĆ¼nĆ¼, -Ƨoğu Brezilyalı ƧiftƧiler tarafından işlenen- uƧsuz bucaksız bir soya tarlasına dƶnĆ¼ÅŸtĆ¼rmĆ¼ÅŸlerdi. Paraguay’ın ekilebilir topraklarının yĆ¼zde 25’inde, Avrupa ƧiftƧilerinin hayvanlarını beslemek Ć¼zere genetiği değiştirilmiş soya tarımı yapılmaktaydı. En vahimi, ne Ƨokuluslu tarım şirketleri ne de topraklarını onlara kiralayan bĆ¼yĆ¼k toprak sahipleri, Paraguay devletine tek kuruş vergi ƶdemiyordu. Bir yandan tarım devlerinin, bir yandan da sığır yetiştiricilerinin baskısı altında, her yıl on binlerce kƶylĆ¼ topraktan koparak bĆ¼yĆ¼k kentlerdeki işsiz yığınlarına katılıyordu. Kırsal yaşam yalnızca soya Ć¼reticisi şirketlerin paramiliter timlerinin değil, aynı zamanda, topraklarda soyadan başka her şeyi ƶldĆ¼ren, su kaynaklarını zehirleyen, insanlarda kƶrlĆ¼k, kanser ve doğuştan deformasyonlara yol aƧan tarım ilaƧlarının tehdidi altındaydı. Yoksulluk ve aƧlık, hem kırda hem de kentte iktidardaydı.

 

Lugo “parantezi”

 

Bir başka deyişle, Ordu ve polis gĆ¼cĆ¼ne dayanan 60 yıllık iktidarı boyunca kliyentalist ağları tĆ¼m Ć¼lkeyi kĆ¶ÅŸe-bucak saran Colorado Partisi’nin, devlet başkanlığını, oyların yĆ¼zde 41’ini alan, Otantik Liberal Radikal Parti (PLRA) ve bir dizi kĆ¼Ć§Ć¼k sol parti ve ƶrgĆ¼tten oluşan Alianza PatrĆ³tica para el Cambio (Değişim iƧin Yurtsever Ä°ttifak) desteğindeki Fernando Lugo’ya kaptırması, bir “sĆ¼rpriz” değildi. 

Ne ki Lugo’yu Başkanlığa taşıyan koşullar, aynı zamanda onun zaafını oluşturuyordu. Vaatleri arasında tarım reformu, 300 bin topraksız kƶylĆ¼ye toprak dağıtılması, eğitim ve sağlık hizmetlerinin Ć¼cretsiz sağlanması, daha adil bir yargı sistemi ve diktatƶr Stroessner’in keyfĆ® biƧimde eşe-dosta dağıttığı 7 milyon hektarlık toprağın geri alınması vardı. Başkanlık yaptığı dƶrt yıl iƧinde bunların -sağlık hizmetlerinde iyileştirmeler dışında- hemen hiƧbirini yerine getir(e)medi… Mecliste de, Senato’da da, bĆ¼rokrasi nezdinde de gĆ¼Ć§sĆ¼zdĆ¼. Gerek parlamento, gerekse Senato’da ağırlığını koruyan, devlet bĆ¼rokrasisi Ć¼zerinde egemen Colorado ekĆ¢biranı ABD’li gıda tekellerinin katılımıyla Başkanlığa geldiğinin on beşinci gĆ¼nĆ¼nden itibaren kapalı kapılar ardında darbe girişimleri kotarmaya başlamıştı bile. Bu teşebbĆ¼s, bir generalin durumdan Lugo’yu haberdar etmesi Ć¼zerine darbe akamete uğrayacaktı.

Askeri darbe tutmayınca, “pusudakiler” sivil darbe iƧin uygun ortam kollamaya başladılar. 

Paraguaylı toprak sahipleri, Brezilyalı soya ƧiftƧileri, AsunciĆ³n’daki iş Ƨevreleri, gıda Ƨokulusluları ve ABD’nin korkusu ortaktı: ve Lugo’nun oluşturabileceği tehditten Ƨok, kolektif bir eylemle 60 yıllık Colorado iktidarını alaşağı eden yoksulların, kır ve kent emekƧilerinin radikalleşmesinden Ć¼rkĆ¼yorlardı. Nitekim yasama organları ve devlet bĆ¼rokrasisindeki Colorado ağırlığı, ABD’nin diplomatik (ve de pek diplomatik olmayan) basıncı ve Ƈokulusluların ekonomideki hĆ¢kim konumu karşısında orta yolcu bir Ƨizgiye Ƨekilen Lugo’ya rağmen, onun iktidarında yoksullar, emekƧiler, topraksız kƶylĆ¼ler eylemlerini yoğunlaştırmıştı. 

Bu eylemlerden biri, “pusudakiler”e kolladıkları fırsatı verecekti. Lugo’nun gƶrev sĆ¼resinin tamamlanmasından bir yıl ƶnce (Paraguay Anayasası’na gƶre devlet başkanları iki kez Ć¼st Ć¼ste seƧilemiyorlar), 2013 yılında, Ć¼lkenin en zengin toprak sahiplerinden Colorado Partisi eski senatƶrĆ¼ Blas Riquelme’nin toprakları bir grup kƶylĆ¼ tarafından işgal edildi. Sonrasını Pepe Escobar’dan dinleyelim:

“15 Haziran’da bir grup polis ve komando, başkentten 200 km uzaktaki Curuguaty’de tahliye emrini zorla uygulamaya hazırlanıyordu ki, ƧiftƧilerin arasına sızan keskin nişancılar tarafından pusuya dĆ¼ÅŸĆ¼rĆ¼ldĆ¼. Tahliye kararını Colorado partisinin eski başkanı ve eski senatƶr olan zengin toprak ağası Blas Riquelme’yi koruyan bir yargıƧ Ƨıkarmıştı. Riquelme’nin yasalara uydurduğu sahtekĆ¢rlıkla ele geƧirdiği devlete ait 2 bin hektar toprak, topraksız ƧiftƧilerin işgali altındaydı ve ƧiftƧiler Lugo’dan toprağın yeniden paylaştırılmasını talep ediyordu. Curuguaty’de sonuƧ 6’sı polis, 11’i ƧiftƧi toplam 17 ƶlĆ¼ ve en az 50 yaralı oldu. Oysa tahliyeyle gƶrevlendirilen Ɩzel Operasyon Grubu adlı elit gĆ¼Ć§, ABD ‘nin Kolombiya Planı ƧerƧevesinde Kolombiya’da kontrgerilla eğitiminden geƧmişti.”[12] 

Paraguay Senatosu Curuguaty olayını bahane ederek Lugo ile ilgili azil sĆ¼reci iƧin derhĆ¢l dĆ¼ÄŸmeye bastı. Senato, Başkan Fernando Lugo’ya 24 saat iƧinde hazırlanıp savunmasını vermeye ve iktidarı terk etmeye davet etti. “Lugo bu silahlı Ƨatışmaya neyin sebep olduğunu araştırmak iƧin ƶneri verdi ama muhalefet Ƨoktan tetik dĆ¼ÅŸĆ¼rmĆ¼ÅŸtĆ¼ bile.”[13]

 

Colorado: Yine, Yeniden, Her zaman

 

Lugo’nun azlinden sonra Senato yerine, bĆ¼yĆ¼k toprak sahipleri, soya ve bĆ¼yĆ¼kbaş hayvan Ć¼reticileriyle işbirliği iƧinde; Monsanto, Cargill ve Rio Tinta Alcan gibi Ƨokuluslu şirketlerle Ƨok sıkı ilişkileri olan, Ayrıca ABD ile ve ABD’deki aşırı sağcı hareketlerle iƧli dışlı Liberal Parti’li yardımcısı Federico Franco’yu getirdi. Franco’nun ilk icraatı, soya şirketlerinin talepleri doğrultusunda, soya Ć¼retiminin vergi dışı bırakılması olacaktı. 

21 Nisan 2013’de yapılan seƧimler, Colorado Partisi’nin geri dƶnĆ¼ÅŸĆ¼ne sahne oldu: Colorado adayı, partinin başkanı, yerel bir kodaman, Horacio Cartes Paraguay devlet başkanı olurken, parti hem Senato hem de Meclis’te Ƨoğunluğu kazandı…

Sonrası… Paraguay’ın Colorado elinde giderek daha iƧinden Ƨıkılmaz bir yolsuzluk, narkotrafik, insan kaƧakƧılığı, yoksulluk, suƧ girdabına yuvarlanması.

BugĆ¼n Paraguay ABD merkezli tarım Ƈokuluslularının cirit attığı, bir avuƧluk oligarşinin Ć¼lkenin toprak ve servetinin bĆ¼yĆ¼k bƶlĆ¼mĆ¼ne el koyduğu, toprakları ABD Ć¼slerine ve zehirli tarım ilaƧlarına ardına kadar aƧık,[14] kırsalında ve kentlerin sokaklarında yoksulluğun ve her tĆ¼rden suƧ Ƨetesinin kol gezdiği bir Ć¼lke… Politikacıları, başkan Cartes’e hĆ¼kĆ¼met Ć¼yelerine “Ƈalmaya son verin. Artık hırsızlık yapmayın. Bu halkın parası[15] Ć§ağrısını yaptıracak kertede yolsuzluğa batmış durumda…

Ancak bu Ƨağrıyı yapan Cartes’in ellerinin de pek “temiz” olduğu sƶylenemez. Uyuşturucu ve sigara kaƧakƧılığı, kara para aklama gibi pek Ƨok kirli işlere bulaştığı, Paraguay Kongresi’nin Ekim 2022 tarihli raporunda aĆ§Ä±ÄŸa Ƨıktı. Sahip olduğu şirketlerden biri olan Tabesa’nın Sinalao Karteli, FARC ve Hizbullah’la bağlantılı olduğu ve Cayman adaları ile Kuzey Kore’ye kuşkulu para transferi işlemleri yaptığı bilgisi de raporda yer alıyor. 

Yolsuzlukları ABD Senatosu’ndan da tescilli. ABD Senatosu Cartes’i Hizbullah’la ilişki kurmakla da suƧluyor. Paraguay’ın 2019’dan beri “terƶr ƶrgĆ¼tĆ¼” kabul ettiği Hizbullah 1948 Arap-Ä°srail savaşı ve 1985 LĆ¼bnan iƧ savaşının ardından Ƨok sayıda MĆ¼slĆ¼man (ƶzellikle LĆ¼bnanlı) Arabın gƶƧ ettiği Paraguay-Brezilya-Arjantin arasındaki ƜƧlĆ¼ Sınır bƶlgesinde Ć¼slenmiş durumda.[16] Ve uyuşturucu kaƧakƧılığı ve kara para aklama işlerini yĆ¼rĆ¼ttĆ¼ÄŸĆ¼ kaydediliyor.[17] ABD yƶnetiminin bu “şaibeler” Ć¼zerine Cartes’e malĆ® abluka uygulayarak Colorado’ya yardımları kesti.[18]

Kleptokrasi, eninde sonunda hırsızlar arasında pay kavgasını devreye sokar. Colorado bundan kaƧınamadı. Parti sonunda ikiye fraksiyona bƶlĆ¼ndĆ¼: Biri Cartes’in halefi Mario Abdo BenĆ­tez’in başını Ƨektiği, “Coloradismo'nun daha devletƧi ve geleneksel kanadını temsil eden Colorado AƱetetĆ© hareketi. Diğeri ise Horacio Cartes’in kurduğu Honor Colorado hareketi. Bu iki fraksiyon arasındaki farklılığın ideolojik olmadığını, en temelinde Ƨıkar ve gĆ¼Ć§ Ƨatışmasına dayandığını belirtmek gerek.”[19] 

Bu bƶlĆ¼nme, kirli Ƨamaşırların iyiden iyiye ortaya dƶkĆ¼lmesini sağlayacaktı. Taraflar ƶzellikle seƧimler yaklaştıkƧa giriştikleri kıran kırana savaşta birbirlerinin rezaletlerini ifşa ediyor, suƧlamalar, gƶrevden almalar birbirini izliyordu.

2018 seƧimlerinin galibi Stroessner’in ƶzel kaleminin oğlu, Colorado AƱetetĆ©’nin şefi Mario Abdo Benitez oldu. Ä°ki fraksiyon arası Ƨatışma Abdo’nun başkanlığı dƶneminde şiddetlenerek devam edecekti. Abdo’nun “Paraguay’ın kanseri” olarak nitelediği Cartes’in Abdo dƶneminde hazırlanan ve kendisini sigara-uyuşturucu kaƧakƧılığı, kara para aklama vb. ile suƧlayan Kongre raporuna rƶvanşı, Abdo Benitez’in yardımcısı Hugo VelĆ”zquez’in “yakın dostu ve mesai arkadaşı” Juan Carlos Duarte aracılığıyla akƧalı işlerine dair soruşturmayı engellemek iƧin rĆ¼ÅŸvet verdiği” iddiası oldu. Bizzat ABD Dışişleri Bakanı Blinken tarafından dile getirilen iddia, VelĆ”zquez’in ƶnce istifasını aƧıklamasına, ama hemen ardından geri Ƨekmesine yol aƧtı. Abdo Benitez’in buna tepkisi ise, “Ben olsaydım istifa ederdim ama kararına saygı duyuyorum” gibi bir şeydi![20] BugĆ¼n hem VelĆ”zquez hem de Cartes, “sistemli yolsuzluktan” dolayı ABD'nin yaptırım listesinde bulunuyor. Ve 23 Mart 2023 gĆ¼nĆ¼ Paraguay Cumhuriyet Başsavcısı her ikisi hakkında da soruşturma başlattı.

Sadece bu ikisi de değil. Başkan Abdo Ulusal Acil Durum Sekreteri Joaquin Roa’yı, ƶzel yatının kara para aklama ve uyuşturucu kaƧakƧılığı işlerinde kullanıldığının ortaya Ƨıkması Ć¼zerine gƶrevden aldı, ƶrneğin. İƧişleri bakanı Arnaldo Guizzio da Brezilyalı uyuşturucu taciri Marcus Espindola ile ilişkili olduğu ortaya Ƨıkınca gƶrevden uzaklaştırıldı. Ve Başkan Abdo’nun kendisi de seƧim kampanyası sırasında uyuşturucu tacirleri tarafından finanse edilmekle suƧlanıyor.[21]

GƶrĆ¼ldĆ¼ÄŸĆ¼ Ć¼zere Paraguay’da “balık baştan kokuyor”. İşler, Dışişleri Bakanı Julio Cesar Arriola’ya BM Genel Sekreteri Antonio Guetteres’den “ƶrgĆ¼tlĆ¼ suƧ”a karşı mĆ¼cadelede yardım istetecek kertede Ć§Ä±ÄŸÄ±rından Ƨıkmış durumda. Colorado’nun yarattığı dumanlı havayı seven mafyalar, ne denli palazlandıklarını haklarında soruşturma yĆ¼rĆ¼ten savcı Marcelo Pecci’yi eşiyle birlikte tatilde olduğu Kolombiya’da ƶldĆ¼rerek gƶsteriyorlar[22]

Sigara kaƧakƧılığı, uyuşturucu ticareti, rĆ¼ÅŸvet, kara para aklama… “Mafyoz” -burjuvazi, kleptokrat politikacılar, başkent AsunciĆ³n caddelerinde 4x4’leriyle fink atarken, iÅŸĆ§iler, memurlar, kƶylĆ¼ler, yerliler, emekliler, yani Paraguay’ın sıradan insanları yoksullukla, pahalılıkla, işsizlikle baş etmeye Ƨabalıyor. Araştırmalar, nĆ¼fusun yĆ¼zde 40’ının yiyecek, eğitim ve sağlık masraflarını karşılamak iƧin borƧlandıklarını gƶsteriyor.[23] Ve son yıllarda isyanlarını sokaklarda dile getirmeye başladılar: 

- Paraguay Eğitimciler Federasyonu Ć¶ÄŸretmenlerin 2022 bĆ¼tƧesinde 20 bin dolarlık kesintiye karşı ve Ć¼cretlerine 60 dolarlık zam talebiyle eyleme geƧeceklerini aƧıkladı. (9 Ağustos 2021)

- Paraguay Ulusal Hekimler Birliği (SINAMED) adil Ć¼cret talebi ve fazla mesainin haftalık 12 saati geƧmemesi talebiyle 14 gĆ¼nlĆ¼k bir grev Ƨağrısında bulundu. (28 EylĆ¼l 2021)

- Paraguay’ın yerli cemaatleri Abdo’nun toprak işgalleri iƧin verilen hapis cezalarını ağırlaştıran yasa tasarısını reddetmesi talebiyle AsunciĆ³n’un ana meydanında toplandı. Polis Kongre binasının ƶnĆ¼nde toplanan kalabalığa vahşice saldırdı. (30 EylĆ¼l-1 Ekim 2021)

7 bin kadar kƶylĆ¼ Başkan Mario Abdo’nun 2022 Mart’ında varılan anlaşmayı yĆ¼rĆ¼rlĆ¼ÄŸe koymada ayak sĆ¼rĆ¼mesini protesto iƧin AsunciĆ³n’a yĆ¼rĆ¼dĆ¼. (6 Mart 2023)

- Ɯcretlerini alamayan Itapu barajı iÅŸĆ§ileri, baraja girişi kapattılar (16 Mart 2023)… 

Kamuoyu araştırmaları Abdo’nun popĆ¼laritesinin yerlerde sĆ¼rĆ¼ndĆ¼ÄŸĆ¼nĆ¼ gƶsteriyordu. Latin Amerika Stratejik Jeopolitik Merkezi (CELAG) araştırmasına gƶre 10 Paraguaylı’dan 8’i Abdo hakkında olumsuz gƶrĆ¼ÅŸ bildiriyor, uyguladığı ekonomi politikasını onaylamadığını bildiriyordu.[24]

 

Ve 2023 SeƧimleri

 

Bir başka deyişle, Paraguay’ın Colorado’lu “makus talihi”ni Lugo’dan sonra bir kez daha yenebilmesi iƧin koşullar olgunlaşmış gƶzĆ¼kĆ¼yordu.

Solun hemen tĆ¼m varyantları, merkez partiler (tam olarak 23 parti ve iki hareket), hatta başlarda Payo Cubas’ın neofaşist Milli HaƧlı Seferi Partisi bile, Otantik Radikal Liberal Partili 60 yaşındaki avukat, Fernando Lugo hĆ¼kĆ¼metinin Bayındırlık Bakanı Efrain Alegre’yi[25] başkanlığa aday gƶsteren Milli Uzlaşma (ConcertaciĆ³n Nacional) koalisyonunda birleşmişti. Hemen vurgulamalı: ConcertaciĆ³n’un programı Lugo’nunkinin dahi gerisindeydi; temel sloganın “Mafya ya da Anayurt” olduğu seƧim kampanyası boyunca Alegre dengeli bir bĆ¼tƧe, sokak kameraları ve polis sayısını arttırarak gĆ¼venliği gĆ¼Ć§lendirmek, vergi kaƧağını ƶnlemek ve enformel istihdamı azaltmak Ć¼zerinde durdu; vergileri yĆ¼kseltmektense kemer sıkma politikalarını destekleyeceğini aƧıkladı. Sosyal politikalara ilişkin vaatleri arasında -dĆ¢hil edici bir ekonomik bĆ¼yĆ¼me, sağlık ve sosyal koruma ve eğitim hakkı yer alıyordu. Ne toprak reformu, ne ƇUŞ’ların faaliyetlerinin denetlenmesi/ vergilendirilmesi… En “radikal” iddiası, Başkan seƧilmesi durumunda, yolsuzluk yapan kamu gƶrevlilerinin gasp ettiği paraların halka iadesini sağlayacak bir kurum tesis edilmesi oldu. Uluslararası ilişkilerde ise gĆ¼ndeminde bƶlgedeki sol yƶnetimlerle ilişkileri geliştirmek (ve bunun iƧin Lugo’yu aracı kılmak) ve Ƈin pazarının Paraguay soyası ve sığırına aƧılmasını sağlamak iƧin Tayvan’la ilişkileri gevşetmek bulunuyordu[26] - ABD yƶnetiminin tĆ¼ylerini diken diken etmeye yeten bir başlık… 

Zira Paraguay hĆ¢l-i hazırda Tayvan ile diplomatik (ve ticaret) ilişkilerini sĆ¼rdĆ¼ren tek Latin Amerika Ć¼lkesi konumunda. Ƈin ile kıran kırana bir ticaret savaşını sĆ¼rdĆ¼ren ABD’nin Stroessner’den yadigĆ¢r bu antikomĆ¼nist tercihi yĆ¼rekten desteklediğini belirtmeye gerek var mı? (Ancak bu seƧim, Ƈin’le ticari ilişkilerin sağlayabileceği devasa avantajlardan yoksun bıraktığı ƶlĆ§Ć¼de, kamuoyunda giderek daha fazla tartışmaya aƧılmaktaydı - Colorado Partisi iƧinden dahi Ƨatlak sesler duyulmaya başladı. ABD’li dĆ¼ÅŸĆ¼nce kuruluşları, yeni seƧilen Başkan Santiago PeƱa’nın dahi ƇHC lehine Tayvan’ı terk etmesinden duydukları kaygıyı dillendirmekte.[27]

Başta da belirttim; olmadı… TĆ¼m yolsuzluklara, skandallara, baskılara, yoksullaşmaya karşın, seƧimleri yine ve yeniden Colorado adayı kazandı. Ancak bu sefer kazanƧlı Ƨıkan “rakip fraksiyon” olmuştu: Paraguay’ın yeni başkanı Santiago PeƱa, Horacio Cartes’in maliye bakanıydı. 

Kampanyasını uyuşturucu tacirlerine finanse ettiren gitmiş, sigara-uyuşturucu kaƧakƧısının maliye bakanı gelmişti, ƶzetle…

* * *

Paraguay, Ƨağımız kapitalizmin, sınır tanımayan kĆ¢r aƧlığının Ƨeperlerde yarattığı Ć§Ć¼rĆ¼me ortamında “demokrasi”nin nasıl bir farsa dƶnĆ¼ÅŸtĆ¼ÄŸĆ¼nĆ¼n bir başka ƶrneği, ƶzetle… Topraklarını yoksul kƶylĆ¼leri boğaz tokluğuna Ƨalıştırıp havayı-suyu-insanları zehirleyen bĆ¼yĆ¼k Ƨiftlik sahiplerinin, toprakların tĆ¼mĆ¼nĆ¼ soya monokĆ¼ltĆ¼rĆ¼ne bağlayarak halkı aƧlığa mahkĆ»m kılan Cargill, Montsanto gibi gıda devlerinin, McDonalds’a sığır yetiştirmek iƧin yerlilerin ekim alanlarına el koyan hayvan besicilerinin, elektriği neredeyse bedavaya kullanan kripto para madencilerinin,[28] ve tabii uyuşturucu kaƧakƧılarının, bilumum mafyanın ve onlara “ayakƧılık” yapan politikacıların “demokrasi” filan gibi bir derdi yok. Ɯlkeyi Latin Amerika’yı kontrol altında tutabileceği bir karakol olarak kullanmak isteyen ABD’nin de ƶyle…

Yoksulluğa, aƧlığa, yaşanılması olanaksız bir Ƨevreye mahkĆ»m kılınan Paraguay’ın sıradan insanları, insanlık onuruna layık, yaşanabilir koşullara kavuşmak iƧin seƧimden seƧime oy kullanmanın dışında bir yol bulmak durumundalar.

TĆ¼rkiye’de seƧimlere birkaƧ gĆ¼n kala,[29] AKP’nin yalan ve talan dĆ¼zeninin hayatı kararttığı bizler iƧin Paraguay’dan Ƨıkartılacak ƶnemli dersler var… “Gittiler, gidiyorlar” ƶforisiyle umudu sandığa bağlamak yerine, ƧƶzĆ¼mĆ¼n iÅŸĆ§ilerin, emekƧilerin, ezilenlerin yaşamı kendi elleriyle kurma iradesinde olduğunu gƶrmek ve bu iradeyi hayata geƧirebilecek araƧları yaratmak iƧin harekete geƧmek gerek…

 

9 Mayıs 2023 20:01:23, İstanbul.

 

N O T L A R

[*] BirgĆ¼n, 24 Mayıs 2023, s.10.

[1] Bertholt Brecht

[2] Mattia Bottino, “Unpuzzling Paraguay: Politics, drug trafficking, indigenist and land struggles”, 6 Aralık 2022, https://www.eurac.edu/en/blogs/eureka/unpuzzling-paraguay-politics-drug-trafficking-indigenist-and-land-struggles

[3] Jon Orbach, “Explainer: Paraguay’s 2023 Elections”, https://www.as-coa.org/articles/explainer-paraguays-2023-elections

[4] Esra Akgemci, “Paraguay’da seƧim gĆ¼nĆ¼: Otoriter sağcı iktidar karşısında birleşen muhalefetin zaferi mĆ¼mkĆ¼n mĆ¼?”, https://t24.com.tr/yazarlar/esra-akgemci-america-invertida/paraguay-da-secim-gunu-otoriter-sagci-iktidar-karsisinda-birlesen-muhalefetin-zaferi-mumkun-mu,39798

[5] “Paraguayan Opposition Candidates Demand Manual Recount of Votes”, Telesur, 2 Mayıs 2023, https://www.telesurenglish.net/news/Paraguayan-Opposition-Candidates-Demand-Manual-Recount-of-Votes-20230502-0006.html

[6] Evan Ellis, “Quo Vadis Paraguay?” https://theglobalamericans.org/2023/05/quo-vadis-paraguay/

[7] Cemal BĆ¢li Akal, “GuaranĆ­ dili Paraguaylıları konuşur”, https://oggito.com/icerikler/guaran-dili-paraguaylilari-konusur-cemal-bali-akal/2874

[8] A.g.m.

[9] ABD Başkan yardımcısı Richard M. Nixon, 1958’de gerƧekleştirdiği Latin Amerika turunun AsunciĆ³n durağında, Stroessner’in Paraguay’ını “komĆ¼nizme karşı dĆ¼nyadaki bĆ¼tĆ¼n Ć¼lkelerden daha kararlı bir tavır izlediği” iƧin kutluyordu. ABD 1947-77 arasında Paraguay’a her yıl 750 000 ABD doları değerinde askerĆ® malzeme sağladı ve 2000’in Ć¼zerinde Paraguaylı subayı karşı-istihbarat ve isyan bastırma yƶntemleri konusunda eğitti. (“International Factors and the Economy”, http://countrystudies.us/paraguay/19.htm)

[10] VenezĆ¼ella ve KĆ¼ba’nın desteklediği gerillalar, Colorado Partisi’nin denetimindeki yoksul GuaranĆ­ kƶylĆ¼leri py nandĆ­ (GuaranĆ­ dilinde “Ƨıplak ayaklılar”) arasında da destek bulamayacaktı. Stroessner rejiminin en ƶnemli desteklerinden birini oluşturan py nandĆ­ler, isyancı tutsakları ormandaki temerkĆ¼z kamplarında işkencelere uğratarak ƶldĆ¼rĆ¼yordu. (The Stroessner Regime”, http://countrystudies.us/ paraguay/18.htm)

[11] Aslına bakılırsa dĆ¼nya siyasal tarihinin yaşayan en eski partisi. Colorado 1887’de, kƶtĆ¼ ÅŸĆ¶hretli ƜƧlĆ¼ Ä°ttifak savaşına sĆ¼rĆ¼kleyen Başkan Francisco Solano Lopez’in sadık izleyicisi General Bernardino Caballero tarafından kurulmuştu.  (Bkz. “75 years of rule and counting: the history of Paraguay’s Colorado Party”, https://www.trtworld.com/latin-america/75-years-of-rule-and-counting-the-history-of-paraguays-colorado-party-13040944 Aslına bakılırsa ABD kaynaklarının dahi partinin yolsuzluklarına ve baskıcı uygulamalarına vurgu yaptığı bir dƶnemde TRT’nin Colorado hakkında kullandığı olumlayıcı dil, “başarı”larına yaptığı vurgu, ibret vericidir!)

[12] Pepe Escobar, “… ‘DemokratƶrlĆ¼k’ Ɯlkeleri”, Asia Times, 4 Temmuz 2012.

[13] CĆ¼neyt Gƶksu, “Paraguay’da Sivil Darbe”, www.sendika.org, 2 Temmuz 2012.

[14] “Son on yıllarda Paraguay’lı yetkililer bĆ¼yĆ¼k şirketlerin Campo de Aqua’e cemaatlerinin kaynaklarını kirletmesine izin verdi - ki bu da yerli nĆ¼fusun insan haklarının ihlĆ¢li anlamına geliyor.

Bu şirketler yasaklanmış kimyasalları kullanarak yetiştirilen hayvanların ƶlĆ¼mĆ¼ne, Ć¼rĆ¼nlerin yok olmasına, suyun kirlenmesine neden oluyorlar. Yaban otlarına karşı kullanılan spreyler de ishal, kusma, solunum sorunları ve baş ağrısı gibi sağlık sorunlarına yol aƧıyor.” (“Paraguayan State Violated Indigenous People’s Rights: UN Says”, https://www.telesurenglish.net/news/Paraguay-State-Violated-the-Indigenous-Peoples-Rights-UN-Says-20211014-0009.html

[15] “Paraguay’da Başkandan ‘Ƈalmayı Bırakın’ Ƈağrısı”, Sabah, 15 Ocak 2015, s.7.

[16] Pablo Gato ve Robert Windrem, “Hezbollah Builds a Western Base”, MSNBC, 9 Mayıs 2007, https://www.nbcnews.com/id/wbna17874369

[17] Bkz. Emanuele Ottolenghi, “The Laundromat: Hezbollah’s Money-Laundering and Drug Trafficing Networks in Latin America”, Center for Strategic Studies, 2021, https://www.jstor.org/stable/resrep34341.4

[18] Jorge Saenz, “Paraguay’s long-ruling party scores an easy presidential election win”, Associated Press, 1 Mayıs 2023, https://www.npr.org/2023/05/01/1172994525/paraguays-ruling-party-presidential-victory

[19] Esra Akgemci, “Paraguay’da seƧim gĆ¼nĆ¼: Otoriter sağcı iktidar karşısında birleşen muhalefetin zaferi mĆ¼mkĆ¼n mĆ¼?”

[20] “The Best To Do Is to Quit - Paraguayan President to Vice-Pres”, Telesur,  22 Ağustos 2022, https://www.telesurenglish.net/news/The-Best-To-Do-Is-to-Quit--Paraguayan-President-to-Vice-Pres-20220822-0021.html 

[21] “Paraguay Judge Deals Blow to Money Laundering Network”, Telesur, 25 Şubat 2022, https://www.telesurenglish.net/news/Paraguay-Judge-Deals-Blow-to-Money-Laundering-Network-20220225-0017.html

[22] “Paraguay FM Asks UN Secretary-General For Help Against Mafias”, Telesur, 15 Haziran 2022, https://www.telesurenglish.net/news/Paraguay-FM-Asks-UN-Secretary-General-for-Help-Against-Mafias-20220615-0024.html

[23] “Paraguayans Take To the Streets to Reject President Abdo”, Telesur, 30 EylĆ¼l 2021, https://www.telesurenglish.net/news/Paraguayans-Reject-President-Abdos-Anti-Invasion-Bill-20210930-0006.html

[24] “Paraguayans Take To the Streets to Reject President Abdo”, Telesur, 30 EylĆ¼l 2021, https://www.telesurenglish.net/news/Paraguayans-Reject-President-Abdos-Anti-Invasion-Bill-20210930-0006.html

[25] Ancak Alegre’nin Lugo’nun azil sĆ¼recinde iyi bir sınav verdiği sƶylenemez. Lugo’nun azlini izleyen 2013 seƧimlerinde Colorado’lu Cartes karşısında Liberal Parti’nin adayı olan Efrain Alegre, terra’ya verdiği rƶportajda, “azlin (Lugo) hĆ¼kĆ¼metinin hatalarının kaƧınılmaz sonucu” olduğunu sƶyleyecekti. (“EleiƧƵes no Paraguai: impeachment de Lugo foi inevitĆ”vel, diz Efrain Alegre”, https://www.terra.com.br/noticias/mundo/america-latina/eleicoes-no-paraguai-impeachment-de-lugo-foi-inevitavel-diz-efrain-alegre,7f892c48e8e1e310VgnVCM5000009ccceb0aRCRD.html)

[26] Jon Orbach, “Explainer: Paraguay’s 2023 Elections”, https://www.as-coa.org/articles/explainer-paraguays-2023-elections

[27] Evan Ellis, “Quo Vadis Paraguay?” https://theglobalamericans.org/2023/05/quo-vadis-paraguay/

[28] Paraguay’da kĆ¼Ć§Ć¼k işletmeler elektriğin kilowatt/saati iƧin 58 dolar ƶderken, teşviklerden yararlanan kripto madencileri 18 dolar ƶdĆ¼yor. (Ƈağla Ɯren, “Elektriğin ucuz olduğu Paraguay, yeni kripto para cennetine mi dƶnĆ¼ÅŸĆ¼yor?” Independent TĆ¼rkƧe, https://www.indyturk.com/node/547326/ekonomi%CC%87/elektri%C4%9Fin-ucuz-oldu%C4%9Fu-paraguay-yeni-kripto-para-cennetine-mi-d%C3%B6n%C3%BC%C5%9F%C3%BCyor)

[29] Bu yazı 14 Mayıs 2023 seƧimlerinden 5 gĆ¼n ƶnce, 9 Mayıs’ta tamamlandı…


Yorum Ekle

BLOGGER

|/fa-clock-o/ Başlıklar$type=list-tab$c=5$date=1$au=0$page=1$sn=1

/fa-star-o/ Ɩne Cıkanlar$type=list-tab

/fa-comments/ Yorumlar$type=list-tab$com=0$c=5$src=recent-comments$pages=1

/fa-history/ Arşivden $type=list-tab$source=random-posts$author=0$c=5

/fa-users/ TAKIP ET

Ad

“HOŞGƖRƜDEN EŞİTLİĞE: TƜRKLERLE ERMENÄ°LER ARASINDAKÄ° GƜƇ Ä°LİŞKÄ°LERÄ°NÄ° BÄ°R SÄ°VÄ°L HAKLAR MODELÄ° ARACILIĞIYLA DEĞİŞTÄ°RMEK,1,“KOBANƊ’NÄ°N ‘BÄ°Z’Ä°MLE NE ALƂKƂSI VAR?,1,“NEFRET SUƇLARI” VE “ZEHÄ°RLÄ° KAN” ƜZERÄ°NE,1,1 MAYIS 2015’DE Ä°STÄ°KAMET(Ä°MÄ°Z) -2014’TE OLDUĞU GÄ°BÄ°!- TAKSÄ°M,1,1 MAYIS 2016 DERS(LER)Ä°,1,1 MAYIS’A GÄ°DERKEN: AKP KADINLAR İƇİN NE YAPTI,1,1 mayis,14,100. YAŞINDA EKÄ°M DEVRÄ°MÄ°’NÄ°N ANIMSATTIKLARI,1,100’E 1 KALA ERMENÄ° GERƇEĞİNÄ°N TOPOĞRAFYASI,1,12 eylul,4,12 EYLƜL 2010 SONRASI,1,12 EYLƜL KÄ°ME KARŞIYDI?,1,12 EYLƜL YARGILANDI… MI?,1,12 EYLƜL’Ɯ YARGILAMAK...,1,1915- HRANT VE ADALET,1,1968’Ä°N 50. YILINDA SARI YELEKLÄ°LER,1,2013,1,2014,1,2014 İƇİN 2013’ƜN 1 MAYIS DERSLERÄ°,1,2015,1,2015 1 MAYIS’INDAN 2016’YA YÄ°NE YENÄ°DEN ISRARLA TAKSÄ°M,1,2016,1,2018,1,2019: YERKƜREDE VE COĞRAFYAMIZDA Ä°ÅžĆ‡Ä° SINIFI(MIZ),1,23 NÄ°SAN BÄ°TTÄ° ‘KUTLU DOĞUM’ VERELÄ°M,1,24 HAZÄ°RAN SEƇİM(LER)Ä° VE TAVIR(IMIZ),1,7 HAZÄ°RAN 2015 SEƇİMLERÄ°’NE DAÄ°R -GEREKƇELÄ°- TAVRIMIZ,1,7 HAZÄ°RAN’DAN 1 KASIM’A HDP NOTLARI,1,8 mart,3,A-UTOPYA’YA UNUTULMAZ BÄ°R YOLCULUK,1,ABD EMPERYALÄ°ZMÄ° VE VENEZƜELLA 2019,1,AƇIK SƖZLƜ OLMAK Ä°YÄ°DÄ°R (7 HAZÄ°RAN SONRASINA DAÄ°R DEĞERLENDÄ°RME),1,ADALET: ANTROPOLOJÄ°K BÄ°R BAKIŞ,1,afis,1,AFRÄ°N (VE SURÄ°YE’N)Ä°N ƖTESÄ°DÄ°R,1,AFRÄ°N (VE SURÄ°YE),1,AKADEMÄ°NÄ°N ƖZGƜRLƜĞƜ İƇİN,1,akademisyen,2,AKADEMÄ°SYEN SORUMLULUĞU,1,AKLIMIZDA TAŞIYORUZ SÄ°ZLERÄ°,1,akp,36,AKP Ä°KTÄ°DARI VE GƜNDELÄ°K HAYATIN Ä°SLƂMÄ°LEŞTÄ°RÄ°LMESÄ°,1,AKP Ä°SLƂM FAŞİZM ve KADINLAR,1,akp.kriz,1,AKP’NÄ°N ‘KƜLTƜR POLÄ°TÄ°KALARI’?,1,AKP’NÄ°N “DERÄ°N DEVLET”Ä°,1,AKP’NÄ°N “KINDER KUCHE KIRCHE”SÄ°,1,AKP’NÄ°N “MUHAFAZAKƂR”LIĞI NEYE DENK DĆœÅžER,1,AKP’NÄ°N “ORGANÄ°K AYDINLARI” VE HAZÄ°RAN KALKIŞMASI,1,AKP’NÄ°N BAŞKAN”LIĞI,1,AKP’NÄ°N EĞİTÄ°M SÄ°STEMÄ° MÄ° DEDÄ°NÄ°Z,1,AKP’NÄ°N EĞİTÄ°M SÄ°STEMÄ°: MÄ°LLÄ°YETƇİ MANEVÄ°YATƇI VE PÄ°YASACI,1,AKP’NÄ°N EĞİTÄ°M SÄ°STEMÄ°YLE Ä°MTÄ°HANI,1,AKP’NÄ°N KADINLARA KARŞI SAVAŞI: MADAM GÄ°BÄ° ƖLMEK,1,AKP’NÄ°N MUHAFAZAKƂRLIĞI Ä°SLƂMCILIĞI NEOLÄ°BERALÄ°ZMÄ° VE KADINLAR,1,aktuel,4,aktĆ¼el,2,ALEVƎLÄ°K VE SINIF MƜCADELESÄ°: KƜLTƜR VE EKONOMÄ° POLÄ°TÄ°K,1,aleviler,1,amerika,1,ANADOLU’NUN “YA BASTA”SI,1,antropoloji,10,ANTROPOLOJÄ°: NASIL VE NİƇİN,1,arkeoloji,1,ARSIV,1,ATAERKÄ°” ƜZERÄ°NE,1,ATAERKÄ°L PAZARLIK BOZULDU,1,AVM’LER,1,AVRUPA BÄ°RLİĞİ: ƇOKKƜLTƜRCƜLƜĞƜN “KRÄ°ZÄ°”,1,aydinlar,9,aydinlar devrimciler,27,AYŞE ƖĞRETMEN “DAVA”SININ ANIMSATTIĞI,1,Barış Bildirimi metni,1,baris,7,basin,3,BAŞKALDIRIDIR MÄ°ZAH YA DA HİƇ!,1,BE ZÄ°MAN JƎYAN NA BE,1,BEJDAR’IN TUTSAK ALINAMAYAN ŞİİRLERÄ°,1,BEKLE BÄ°ZÄ° -YENÄ°DEN- TAKSÄ°M,1,BELLEKLE GELECEĞİN KARŞILAŞMASI,1,bilim,3,BÄ°R “ELEŞTÄ°RÄ°”YE KISA KENAR NOTLARI,1,BÄ°R “Ä°MKƂNSIZ AŞK” HÄ°KƂYESÄ°: “AKADEMÄ° VE ƖZGƜRLƜK,1,BÄ°R “PRAKSÄ°S ANTROPOLOJÄ°SÄ°” İƇİN,1,BÄ°R AYDIN(LIK) HƂLÄ° FÄ°KRET BAŞKAYA,1,BÄ°R DAHA ASLA DÄ°YEBÄ°LMEK İƇİN: GƖZALTINDA KAYIPLAR,1,BÄ°R Ä°KTÄ°DAR (YENÄ°DEN-)ƜRETME ARACI OLARAK MOBBÄ°NG[*],1,BÄ°R Ä°KTÄ°DAR ARACI OLARAK KORKU,1,BÄ°R KEZ DAHA “TERƖR” MƜ,1,BÄ°R KÄ°MLÄ°K SÄ°YASETÄ° OLARAK MÄ°LLÄ°YETƇİLÄ°K VE IRKƇILIK,1,BÄ°R MÄ°LAT: REFERANDUM VE SONRASI,1,BÄ°YOLOJÄ° KADER MÄ°? ya da “FITRAT”A DAÄ°R,1,BÄ°ZÄ°M DELÄ°LERÄ°MÄ°Z,1,BM DB VE IMF’NIN DILINDE KADIN YOKSULLUĞU,1,bƶlge,3,BU 12 EYLƜL REJÄ°MÄ°… BURADAN ƇIKIŞ YOK,1,BU NE ŞİDDET BU CELƂL? (YA DA “GULYABANÄ°” KÄ°M),1,BUGƜN ADNAN YƜCEL KONUŞACAĞIZ,1,CELLATLARIN DƖKTƜKLERÄ° KAN,1,cevre,12,CHARLIE HEBDO’YA SALDIRI TE’VÄ°LLERÄ° VE TAVRIMIZ,1,chd,1,cinayetler,12,CUJUS REGIO EJUS RELIGIO,1,CUMHURBAŞKANLIĞI SÄ°STEMÄ° VEYA BU KADAR YETKÄ°YÄ° BABANIZA VERÄ°R MÄ°YDÄ°NÄ°Z,1,Ƈile'nin Antropolojisi: Bir Anı Bir Gƶzlem ve Bir Tahlil Girişimi,1,ƇOCUKLAR ƖLMESÄ°N DEMEK TERƖR SUƇU MU,1,ƇOCUKLARININ ETÄ°YLE BESLENEN ƜLKE,1,ƇƖZƜMƜN SOSYO-EKONOMÄ°K YANI,1,DAĞLAR ERÄ°RSE – ZEVEBƂN,1,DAÄ°MA YAŞAYACAKTIR Ä°SMÄ°YLE MƜSEMMA YAŞAR KEMAL,1,DARBE GÄ°RİŞİMÄ° VE SONRASI,1,dava,13,davalar,1,DELÄ° DUMRUL’UN “KENTSEL DƖNĆœÅžĆœM”Ɯ ya da YOLSUZLUK RANTIN Ä°KÄ°Z KARDEŞİDÄ°R,1,DEMÄ°RÄ°N TUNCUNA Ä°NSANIN...,1,demokrasi,1,DEMOKRATÄ°KLEŞ-ME PAKETÄ°,1,dersim,2,devlet,12,DEVLETÄ°N ERKEKLERÄ° YA DA KADINA ŞİDDET NASIL ƖNLENMEZ,1,DEVLETÄ°N KƜRTAJI: ROBOSKƎ,1,DEVLETLƛLAR,1,devrim,8,DİĞERLERÄ° VE KENT HAKLARI…[*],1,dinler,7,DÄ°NLER Ä°SLƂM VE KADIN BEDENÄ°,1,dinleti,1,DÄ°RENEN DAMAR[*] ƇƜRƜMEYEN,1,direnis,3,dunya,5,dĆ¼nya,53,dĆ¼sĆ¼nce ƶzgĆ¼rlĆ¼gĆ¼,2,EGEMENLERÄ°N “PYRRHUS ZAFERÄ°”: F-TÄ°PÄ°,1,egitim,12,EKÄ°M DEVRÄ°MÄ° SOSYALÄ°ZM KADINLARIN KURTULUŞU,1,ekoloji,10,ekonomi,7,elestiri,1,ELEŞTÄ°RÄ° HAYATTIR; YAŞATIR,1,emek,15,emekciler,3,EMEKƇİLER İŞSÄ°ZLER YOKSULLAR NEREDE,1,emperyalizm,7,EMPERYALÄ°ZM- T. “C” VE AFRÄ°N,1,enternasyonalizm,1,ENTERNASYONALÄ°ZM ƜZERÄ°NE NOTLAR,1,ERCAN BÄ°NAY’DAN (BAFRA T TÄ°PÄ°) MEKTUP VAR: ABDULLAH KALAY’A ƖZGƜRLƜK,1,ermeniler,4,ESKÄ°(MEYEN)/ YENÄ° TƜRKÄ°YE”DE BARIŞ (MI),1,etnoloji,2,EVET ƇIKSA DA “HAYIR”,1,EVLAT YOLDAŞ,1,fasizm,6,FAŞİZM VE KADINLAR,1,felsefe,1,feminist,1,FÄ°DEL İƇİN SANCAĞI YARIYA Ä°NDÄ°RMEYÄ°N DAHA DA YƜKSELTÄ°N,1,FRIEDRICH ENGELS VE AÄ°LENÄ°N,1,genclik,2,GERƇEKTEN DE NEDÄ°R TERƖR,1,GƖBEKLÄ°TEPE BÄ°ZE NEYÄ° ANLATIYOR,1,gĆ¼ncel,3,gĆ¼ndem,11,GƜNDEM’E DƜNE VE BUGƜNE DAÄ°R,1,HAFIZASINI YÄ°TÄ°RMEYEN “DERSÄ°M’E AĞIT,1,hakkinda,1,HƂL ƜLKEYÄ° KUTUPLAŞTIRIYOR,1,HƂL VE GÄ°DİŞ(Ä°MÄ°Z),1,HANGÄ°MÄ°Z ƖZGƜRƜZ KÄ°,1,hareketler,1,Hasta Tutsak Abdullah Kalay 2. Heyet Raporuna Rağmen Tahliye Edilmiyor!‏‏,1,HAVADIR SUDUR ATEŞTÄ°R YANÄ° HAYATTIR GRUP YORUM,1,HER GƜN DƖRT Ä°ÅžĆ‡Ä° BEŞ KADIN,1,HER KƖYDE BÄ°R “KƖPEK” VARDIR,1,HİƇLEŞTÄ°RÄ°LME KAYGISINDAN ƖFKEYE SARI YELEKLÄ°LER,1,HRANT,1,hrant dink,4,hrant dink'in katline 2015 perspektifinden bakmak,1,hukuk adalet,31,IŞILTILI VE “TEHLÄ°KELÄ°” BÄ°R KADIN: SUAT DERVİŞ,1,IŞİD VE Ä°SLƂMCI “FEMÄ°NÄ°STLER”,1,ibrahim kaypakkaya,1,Ä°FADE ƖZGƜR(LƜĞƜ) MƜ,1,Ä°FADE ƖZGƜRLƜĞƜ VAZGEƇİLEMEZ ƖNCELÄ°KLÄ° DEĞERDÄ°R,1,iktidar,10,iletisim,2,inanc,7,insan haklari,1,isci-sendika,11,islam,14,islam.ortadogu,1,Ä°SLƂMCI-MUHAFAZAKƂRIN ZÄ°HÄ°N HARÄ°TASINDA BÄ°R GEZÄ°NTÄ°: “NASIL BÄ°R KADIN(LIK),1,Ä°STANBUL SEƇİMÄ° - BÄ°R DEĞERLENDÄ°RME,1,isyan,15,Ä°ÅžĆ‡Ä° SINIFI 2017 1 MAYIS(’IMIZ) VE KATLÄ°AMIN 40. YILINDA TAKSÄ°M,1,Ä°ÅžĆ‡Ä° SINIFININ KADINLAŞMASI,1,Ä°TÄ°RAZ VE ELEŞTÄ°RÄ° “HAZIROL”DA DURMAZ,1,Ä°YÄ° KÄ° YAŞADILAR Ä°YÄ° KÄ° YAZDILAR,1,KADIN(LAR) VE DEVRÄ°M(LER),1,KADINLAR KAPÄ°TALÄ°ZM FAŞİZM VE AKP,1,KADINLAR GERƇEKTEN DE “SINIFLAR-ƜSTƜ” MƜ,1,KADINLAR İƇİN OLABÄ°LECEK EN KƖTƜ ALAŞIMIN ORTASINDAYIZ,1,KADINLARA KENTLERE GECELERE DAÄ°R,1,KADINLARIN KURTULUŞU: MARKSÄ°ZM’SÄ°Z OLUR MU,1,kadin,55,kadinlar,11,KALBÄ°M(Ä°Z) CÄ°ZRE’DEDÄ°R,1,kapitalizm,19,KAPÄ°TALÄ°ZM KƜLTƜR DÄ°RENİŞ,1,KAPÄ°TALÄ°ZMÄ°N KENDÄ°NÄ° Ä°MHASI: NEOLÄ°BERALÄ°ZM,1,kart,1,katlamlar,1,katliamlar,7,KELLE FIYATINA HƜRRIYET ESIRLIK BEDAVA,1,KENTÄ° (YOKSULLARINDAN) TEMÄ°ZLEMEK,1,KEŞFEDÄ°LMEMİŞ GELECEĞİN BİƇİMLENMESÄ° İƇİNDÄ° SAMÄ°R AMÄ°N,1,kitap,35,KOBANƊ BÄ°ZÄ°MDÄ°R BÄ°Z KOBANƊ’YÄ°Z,1,KOLEKTÄ°F BÄ°R DEVLET CÄ°NAYETÄ°: HRANT DÄ°NK,1,komĆ¼nizm,4,kriz,49,KRÄ°Z SAVAŞ VE Ä°ÅžĆ‡Ä° SINIFI ƜZERÄ°NE GƖRĆœÅžLER,1,KRÄ°ZDEN Ä°NSAN MANZARALARI[*],1,KƜLTƜR “YERLÄ° VE MÄ°LLÄ°” MÄ°DÄ°R?YA DA NEDÄ°R,1,kĆ¼ltĆ¼r sanat,29,KƜRESEL KƜLTƜR” MƜ,1,kĆ¼rt sorunu,1,laiklik,1,LAÄ°KLÄ°K MÄ° HANGÄ°SÄ°,1,latin amerika,11,LATÄ°N AMERÄ°KA: SAĞIN GERÄ° DƖNĆœÅžĆœ - 1/ BREZÄ°LYA ƖRNEĞİ,1,LATÄ°N AMERÄ°KA: SAĞIN GERÄ° DƖNĆœÅžĆœ-2/ PARAGUAY: “TEKNÄ°K DARBE,1,LATÄ°N AMERÄ°KA’DA BARIŞ SƜREƇLERÄ°,1,LATÄ°N AMERÄ°KA’DAN “BARIŞ SƜREƇLERÄ°”: EL SALVADOR ƖRNEĞİ,1,LATÄ°N AMERÄ°KA’NIN DESAPARECIDO’LARI,1,leninizm,2,LƜZUM” ƜZERE: BÄ°R KEZ DAHA Ä°STANBUL SEƇİMÄ°,1,MAĞLUP MU DENÄ°R ŞİMDÄ° ONLARA?,1,MARKSÄ°ST-LENÄ°NÄ°ST ROMAN YAZARI : VEDAT TƜRKALÄ°,1,marksizm,5,MARKSÄ°ZM + V. Ä°. LENÄ°N = EKÄ°M DEVRÄ°MÄ° (NOTLARI),1,MARKSÄ°ZM AÄ°LE AŞK CÄ°NSELLÄ°K ƜZERÄ°NE SƖYLEŞİ,1,MARKSÄ°ZM VE KADIN ƜZERÄ°NE,1,Marksizm ve Kadın: Emek Aşk Aile,3,MARKSÄ°ZM VE KADINLARIN KURTULUŞU,1,MARX’IN DĆœÅžĆœNCE DƜNYASINA BÄ°R SEYAHAT: ETNOLOJÄ° DEFTERLERÄ°,1,MARX’TAN ƖĞRENEN BÄ°R ƇUKUROVALI: OKTAY ETÄ°MAN,1,MASKELÄ° FAŞİZM: “POPƜLÄ°ST AŞIRI SAĞ,1,medya,1,MEVTAYI Ä°YÄ° BÄ°LMEZDÄ°K,1,milliyetci,2,mizah,2,MURAT’IN DĆœÅžĆœ LAMBORGHÄ°NÄ°LER VE DƜNYAYI DEĞİŞTÄ°REBÄ°LMEK,1,mĆ¼cadele,12,MƜCADELE BOYU BÄ°R YAŞAM: SCHAFIK JORGE HANDAL,1,MƜCADELEYE DEVAM”[1] “BU DAHA BAŞLANGIƇ,1,NE OLDU O “Ä°MTÄ°YAZSIZ SINIFSIZ KAYNAŞMIŞ KÄ°TLE”YE,1,NEO-FAŞİZM(LER) “FEMÄ°NÄ°ST” MÄ°,1,NEO-LÄ°BERAL TƜRKÄ°YE’DE MUHAFAZAKƂRLAŞMA/ DĆœÅžKƜNLEŞME DÄ°YALEKTİĞİ,1,NEO-LÄ°BERAL TƜRKÄ°YE’NÄ°N “EN ALTTAKÄ°LER”Ä°: Ä°ÅžĆ‡Ä° SINIFI KƜRTLEŞİRKEN,1,neoliberal,11,newroz,1,NÄ°CE ONYILLARA ‘YENÄ°KAPI’LI YOLDAŞLAR,1,O GƜN BU ƜLKEDE. O GƜN O ALANDA,1,OĞLUM(UZ) ƖLƜMSƜZDƜR,1,ohal,4,OKTAY AĞABEY(Ä°MÄ°Z,1,ONLAR ƇALIP ƇIRPTIKƇA BÄ°Z YOKSULLAŞIYORUZ,1,ORƇUN,1,ortadogu,8,ORTADOĞU’DA BÄ°R KARABASAN: IŞİD,1,OSMANLI’YI “Ä°HYA” ETMEK: AKP’NÄ°N TƖRENLERÄ°,1,OTUZƜƇ KOR DĆœÅžTƜ YƜREĞİMÄ°ZE…,1,ƖFKELENÄ°NCE ƇOK GƜZEL OLUYORSUN TƜRKÄ°YE,1,ƖFORÄ°NÄ°N ORTASINDA,1,ƖĞRETTÄ°KLERÄ° HATIRLATTIKLARIYLA GREÄ°F DÄ°RENİŞİ,1,ƖLƜMSƜZ ABÄ°(MÄ°Z) OKTAY ETÄ°MAN,1,ƖRGƜTLƜ MƜCADELE ETİĞİ VE SOSYALÄ°ST DEMOKRAS,1,ƶteki,26,ƖZEL MƜLKÄ°YETÄ°N DEVLETÄ°N KƖKENÄ° ƜZERÄ°NE,1,ƖZERKLÄ°KƇİ ANAYASA SONRASINDA BOLÄ°VYA DERSLERÄ°,1,ƖZGECAN’IN KATLÄ°NÄ°N AKP’YLE NE Ä°LGÄ°SÄ° VAR,1,ƶzgeƧmis,1,ƶzgĆ¼rlĆ¼k,2,panel,3,PARANOYA VE MEGALOMANÄ°NÄ°N (“YENÄ°”) REJÄ°MÄ°,1,PARÄ°S KATLÄ°AMI “BARIŞ SƜRECÄ°” VE HESAPLAŞMA,1,politika,11,POPƜLER KƜLTƜRE ELEŞTÄ°REL BAKIŞLAR - KISA BÄ°R TARÄ°HƇE,1,postmodernizm,1,protesto,2,RECEP’Ä°N TƜRKƜ(/ŞİİR)LERÄ°,1,referandum,3,rejim,1,roboski,1,ROBOSKÄ°’NÄ°N KANAYAN KARANFÄ°LÄ°,1,rƶportaj,12,SAHÄ° “VESAYET (REJÄ°MÄ°)” KALKTI MI,1,SAHÄ°CÄ° OLMAK,1,savas,3,savas-baris,1,SAVAŞ ŞIDDET ƜZERINE EKONOMI-POLITIK VE ANTROPOLOJIK NOTLAR,1,SAYGI VE HAYRANLIKLA ƇHD GENEL KURULU’NA,1,secim,17,secimler,4,seƧim,5,SEƇİMLERÄ°N SONRASINDA,1,seminer,1,sempozyum,1,SEN ƇƜRƜMENÄ°N RESMÄ°NÄ° ƇİZEBÄ°LÄ°R MÄ°SÄ°N ABÄ°DÄ°N?YA DA MEMLEKETTEN EĞİTÄ°M MANZARALARI,1,SEN MÄ°SÄ°N “BARIŞ” DÄ°YEN,1,sibel ƶzbudun,1,sinifsal bakis,9,SÄ°VAS KATLÄ°AMI O GƜN ORADA BÄ°TMEDÄ°,1,siyonizm,2,SÄ°YONÄ°ZM ANTÄ°-SEMÄ°TÄ°ZM VE BÄ°R “MUGALATA” ƜZERÄ°NE,1,SOMA “SON” OLSUN; AMA DEĞİL,1,sosyal bilimler,4,SOSYAL BÄ°LÄ°MLER: BÄ°R ŞEY YAPMALI,1,sosyalizm,10,SOYKIRIM ƜZERÄ°NE RESMƎ SƖYLEMLER ya da T.C. SOYKIRIMI NEDEN TANIMALIDIR,1,SOYKIRIMA TANIKLIK(LAR),1,soykirim,2,sƶylesi,1,sƶyleşi,2,SƖYLEŞİ: OKURYAZARLIK ƜZERÄ°NE,1,suriye,2,SURUƇ’UN İŞARET ETTİĞİ,1,SUSMA SUSTUKƇA SIRA SANA MUTLAKA GELECEK,1,SUSMA! SUSTUKƇA SIRA SANA GELECEK,1,SUYUN DELÄ° DUMRULLARI: ƖZELLEŞTÄ°RMELER,1,SƜREKLÄ°LEŞTÄ°RÄ°LEN OHAL VE,1,ŞİDDET MÄ° MEŞRUÄ°YET YÄ°TÄ°MÄ° MÄ°,1,ŞİDDET NEDEN KAPÄ°TALÄ°ZMÄ°N “OLMAZSA OLMAZI”DIR,1,taksim,3,tanitim,11,TANTALOS’U YARATMAK,1,tarih,14,tck,2,tck301,1,temel demirer,17,tercĆ¼me,2,terƶr,1,TIMEO HOMINEM UNIUS LIBRI/ TEK KÄ°TAPLI Ä°NSANDAN KORKARIM,1,TOTALÄ°TARYANÄ°ZMÄ° SOKAKTA ALT EDEBÄ°LMEK,1,TOTALÄ°TERLEŞMEYE Ä°HVAN’LAŞMAYA KARŞI,1,TƖREN ULUS-DEVLET Ä°KTÄ°DAR[*],1,Turkey a Beauty When Angry,1,tĆ¼ketim,1,TĆ¼rk Akademiası: GerƧekten kadınlar iƧin Bir Cennet mi,1,TƜRK HALKI BARIÅžĆ‡I MI,1,TƜRK(Ä°YE) Ä°SLƂMI’NDA KADIN OLMAK,1,tĆ¼rkiye,77,ULAŞ ULAŞ’TIR,1,UNUTMAYACAĞIZ UNUTTURMAYACAĞIZ: ŞAHÄ°T OL ANKARA GARI,1,UNUTULMAMASI GEREKENLER,1,Ć¼niversite,6,ƜNÄ°VERSÄ°TEYÄ° ƖLDƜRMENÄ°N SEKÄ°Z YOLU (YA DA ƜNÄ°VERSÄ°TE PÄ°YASAYA NASIL ENTEGRE OLUR,1,VAHŞETÄ°N ALTERNATÄ°FÄ° VAR ELBETTE,1,VAR OLANDAN KOPMAK İƇİN YEREL SEƇİM VE SORU(N)LARI,1,VENEZƜELLA VE EMPERYALÄ°ZM KONUSU,1,VESAYET REJÄ°MÄ°” ƖLDƜ YAŞASIN “Ä°LERÄ° DEMOKRASÄ°,1,video,24,VURUN “ƖTEKÄ°”NE,1,YA SEV YA TERKET: BÄ°R BÄ°AT ARACI OLARAK MOBBÄ°NG,1,YA SOSYALÄ°ZM YA BARBARLIK,1,YANIT: OLAN VE GELEN[*],1,YARGI BAĞIMSIZLIĞI” MI DEDÄ°NÄ°Z,1,yasam,17,YENÄ° TOPLUMSAL HAREKETLER NE KADAR “YENÄ°”,1,yeni yil,2,YENÄ° YƖK YASA TASLAĞI ƜZERÄ°NE: PÄ°YASA ƜNÄ°VERSÄ°TEYÄ° YUTARKEN,1,YENÄ°DEN HAYKIRABÄ°LMEK: “YERÄ°MÄ°Z MUTFAK DEĞİL DƜNYA,1,YERELÄ° BÄ°RLÄ°KTE YƖNETMEK - NASIL BÄ°R DƜNYA Ä°STÄ°YORSAK ƖYLE BÄ°R YEREL YƖNETÄ°M,1,YILDIZLARIN GƜNCESÄ°NÄ° TUTAN ADAM: CENGÄ°Z GƜNDOĞDU,1,yƶk,3,yƶnetim,1,YƜREĞİMÄ°ZDE,1,ZAPATÄ°STALARIN 33. YILI: BÄ°R DEĞERLENDÄ°RME,1,ZEYTÄ°NLİĞİ ZÄ°NDAN YAPAN SÄ°STEMATÄ°K ZULME DÄ°RENENLER,1,ZÄ°NDAN(LAR)IN TƜRKƇESÄ°,1,ZORUNLU BÄ°R AƇIKLAMA (II)… VE BÄ°R EKLEME,1,
ltr
item
sibelšŸ‚ƶzbudun: PARAGUAY’DAN DERS ƇIKARMAK…[*]
PARAGUAY’DAN DERS ƇIKARMAK…[*]
https://www.gazetenisan.net/wp-content/uploads/2021/03/Paraguayda-asi-ayaklanmasi-ve-kapitalizmin-acgozlulugu.jpg
sibelšŸ‚ƶzbudun
https://sibelozbudun.blogspot.com/2023/06/paraguaydan-ders-cikarmak.html
https://sibelozbudun.blogspot.com/
https://sibelozbudun.blogspot.com/
https://sibelozbudun.blogspot.com/2023/06/paraguaydan-ders-cikarmak.html
true
1739006321341950428
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts Diger daha fazla Yanıtla Cancel reply Sil Ana Sayfa Sayfa Posta Hepsini Gƶr BUNA BENZER Etiket Arsiv Ara BĆ¼tĆ¼n Yayinlar Ä°steğiniz gƶnderi bulunamadı Ana Sayfaya Dƶn Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Paz Pts Sal Car Per Cum Cmt January February March April May June July August September October November December Oca Sub Mar Nis May Haz Tem Agu Eyl Eki Kas Ara simdi 1 dakika ƶnce $$1$$ minutes ago 1 saat ƶnce $$1$$ hours ago dĆ¼n $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy