“Adaletsizlik yasa olduÄunda, direniÅ Ć¶devdir.” [1] Paraguay, Latin Amerika’nın en az dikkat Ƨeken Ć¼lkelerinden biri. En azından devrimc...
“Adaletsizlik yasa olduÄunda,
direniÅ Ć¶devdir.”[1]
Paraguay, Latin Amerika’nın en az dikkat Ƨeken Ć¼lkelerinden biri. En azından devrimci-sosyalist kamuoyu aƧısından… Oysa emperyal sahnenin aktƶrleri (ƶrneÄin ABD’nin, AB’nin, Rusya’nın, hele ki Ćin’in ve de kimilerince “alt emperyalist” olarak tanımlanan[2] Brezilya’nın) dikkatlerini bu Ć¼lke Ć¼zerinden eksik etmiyor… Ve de uluslararası uyuÅturucu mafyası…
Bu “ihmal”, belki de son haftalarda iyiden iyiye seƧimlere kilitlenme hĆ¢linden kaynaklanıyor, her durumda, bu kĆ¼Ć§Ć¼k Latin Amerika Ć¼lkesindeki genel seƧimler ƶrneÄin bir Brezilya ya da Åili veya Kolombiya gibi dikkat Ƨekmedi.
Oysa -CumhurbaÅkanlıÄı ve parlamento seƧimlerine bir hafta kalmıŠbir Ć¼lkede, Paraguay’ın 30 Nisan 2023 tarihinde gerƧekleÅen baÅkanlık ve genel seƧimleri, Ƨarpıcı uyarılar iƧeriyor.
Nasıl mı? Neredeyse bĆ¼tĆ¼n kamuoyu araÅtırmaları seƧimleri, 1947 yılından bu yana Ć¼lkeyi - merkez-sol devlet baÅkanı Fernando Lugo’nun dƶrt yıllık baÅkanlıÄı dıÅında- kesintisiz yƶneten Colorado Partisi’nin (Asociacion Nacional Republicana - Milli CumhuriyetƧi Birlik) bu kez baÅkanlıÄı, rakip merkez-sol ittifak Milli UzlaÅma (ConcertaciĆ³n Nacional) karÅısında kaybedeceÄi konusunda hemfikirdi. Enflasyonun yĆ¼zde 6 oranında seyrettiÄi (2021 yılında yĆ¼zde 1.5), yoksulluk sınırı altında yaÅayan nĆ¼fusun yĆ¼zde 27’yi bulduÄu, gayrısafi yurtiƧi hasılanın kıta gĆ¼neyinin en dĆ¼ÅĆ¼k rakamı olan 15 000 dolar dolaylarında olduÄu[3], yolsuzluklara belenmiÅ, Ć¼st dĆ¼zey yƶneticilerinin uyuÅturucu kartelleriyle kol kola olduÄu aƧıÄa Ƨıkan bir Ć¼lkede, “deÄiÅim” kaƧınılmaz gƶzĆ¼kĆ¼yordu. Sokaktaki sade yurttaÅlardan uluslararası gƶzlemcilere dek herkes bu kanıyı dile getiriyordu. Bazı anketlere gƶre Colorado’nun Santiago PeƱa’sına karÅı yarıÅan ConcertaciĆ³n adayı Efrain Alegre 15-16 puan farkla ƶndeydi. En “kƶtĆ¼mser” yorumcular ise diÅe diÅ bir yarıŠve kıl payı bir farkla da olsa Alegre’nin galip geleceÄi kanısındaydı.
Ćyle olmadı… 20 Nisan 2023’de yapılan tek turlu seƧimde (Paraguay Anayasası’na gƶre baÅkanlık yarıÅında en Ƨok oyu alan aday seƧiliyor) Colorado adayı Santiago PeƱa oyların yĆ¼zde 42.77’sini alarak baÅkan seƧildi. Efrain Alegre’nin oyları ise yĆ¼zde 27.50’de kalmıÅtı. SeƧimlere yaklaÅık 4 800 000 seƧmenin yĆ¼zde 63.16’sı oy kullanmıÅtı.
Peki bu nasıl oldu?
Ćncelikle, EylĆ¼l 2022’de Ć¼lkenin YĆ¼ksek SeƧim Kurulu’nda Ƨıkan yangının Ć¼lkedeki elektronik oy kullanma makinelerinin Ć¼Ć§te birini yok ettiÄine iÅaret etmek gerekiyor.[4] SeƧimin “Åaibe altında olacaÄı” o gĆ¼nlerden bu yana gĆ¼ndemdeydi. Nitekim, sonuƧların aƧıklanmasının ardından yĆ¼zlerce seƧmen baÅkent AsunciĆ³n’daki YĆ¼ksek SeƧim Kurulu ƶnĆ¼ne gelerek seƧimlere hile karıÅtıÄı iddiasıyla protesto gƶsterisi yaptı. Ciudad del Este ve Coronel Oviedo kentlerine de yayılan gƶsteriler oyların yĆ¼zde 22.9’unu alarak seƧimlerde Ć¼Ć§Ć¼ncĆ¼ sıraya yerleÅen aÅırı saÄcı Partido Cruzada Nacional’in lideri Payo Cubas’ın ƧaÄrısıyla gerƧekleÅmiÅti. Olaylar sırasında Payo gƶzaltına alındı, gƶstericiler polis mĆ¼dahalesiyle daÄıtıldı. Amerika Devletler ĆrgĆ¼tĆ¼ ve Avrupa BirliÄi’nden gƶzlemcilerin usulsĆ¼zlĆ¼k saptanmadıÄı aƧıklamalarına karÅın, baÅta Efrain Alegre olmak Ć¼zere diÄer muhalefet liderleri de elektronik oylamada kullanılan cihazların denetlenmesi ve oyların uluslararası gƶzlemcilerin gƶzetiminde elle yeniden sayımını talep ettiler.[5]
Tabii bir de “Payo faktƶrĆ¼” var… BaÅlangıƧta geniÅ tabanlı muhalefet cephesi ConcertaciĆ³n’da yer alan ancak sonra seƧime baÄımsız katılma kararı alan Partido Cruzada Nacional (Milli HaƧlı Seferi Partisi)’in “renkli” lideri Payo Cubas’ın kamuoyu yoklamalarında yĆ¼zde 5’in altında gƶzĆ¼ken oyunun yĆ¼zde 23’Ć¼ bulması, Alegre’nin ƶnĆ¼nĆ¼ keserken, PeƱa’yı baÅkanlıÄa taÅıyacaktı.[6]
PekĆ¢lĆ¢, bƶylelikle bir beÅ yıl daha Colorado kleptokrasisine mahkĆ»m olan Paraguay nasıl bir Ć¼lke? Biraz tarih, diyelim.
GuaranĆ Ćlkesi
Cemal BĆ¢li Akal, Guarani dilinin tarihteki izini sĆ¼rdĆ¼ÄĆ¼ dikkat Ƨekici makalesinde, bugĆ¼n Paraguay’ın iki resmĆ® dili olan (Ä°spanyolca ve Guaranice) tek Latin Amerika Ć¼lkesi olduÄunu vurguladıktan sonra (diÄer LA Ć¼lkelerinde yerli dilleri resmen tanınmıŠda olsa, kullanıldıkları bƶlgelerde geƧerlidir) devam eder: “Her Paraguaylı aynı zamanda bir GuaranĆdir. Bu nedenle, genelde Latin Amerika’da gƶrĆ¼len ‘azınlık Avrupa kƶkenli/ ƧoÄunluk melez ve yerli’ ayrımı Paraguay’da gƶrĆ¼lmez. Ama GuaranĆ olmak da bĆ¼tĆ¼nĆ¼yle kĆ¼ltĆ¼rel bir anlam taÅır, Ć§Ć¼nkĆ¼ GuaranĆyim demek ve GuaranĆce konuÅmak yerli olmak deÄildir. YĆ¼zde 95’i GuaranĆce konuÅan Paraguay’ın nĆ¼fusu 6.000.000’dur, ama Ć¼lkede topu topu 20.000 civarında gerƧek GuaranĆ yerlisi vardır.”[7]
Bu “bilmece”nin ƧƶzĆ¼mĆ¼nĆ¼, Paraguay’daki Ä°spanyol sƶmĆ¼rgeciliÄinin “hayırhah” niteliÄinde aramak gerekir. Ćncelikle, Meksika, Peru, Bolivya vb.’nin tersine, Paraguay’da altın, gĆ¼mĆ¼Å vb. sƶmĆ¼rgecilerin iÅtahlarını kabartacak madenlerin bulunmayıÅı, bƶlgede yaÅayan GuaranĆlerin “Åansı” olmuÅtur. Yerliler ancak tarımsal Ć¼retimde (ƶzellikle mate) Ć¼retiminde kullanılabilecektir - dahası Ä°spanya krallıÄının, sƶmĆ¼rgecilerin fethedilen Meksika ve Peru gibi topraklardaki hoyrat davranıÅlarından aÄzı yanmıŠdurumdadır; bir bakıma BartolomĆ© de las Casas gibi reformcu din adamlarının kıtadaki Ä°spanyol vahÅetini ifÅa eden ƧalıÅmaları uyarıcı olmuÅtur. Bu nedenledir ki yerlilere daha ılımlı davranılması konusunda daha ƶzen gƶstermektedir Ä°spanyol tahtı. Bir Ć¼Ć§Ć¼ncĆ¼ etken ise, savaÅƧı bir halk olarak bilinen GuaranĆlerin fatihlere yƶnelik iÅbirlikƧi yaklaÅımlarıdır. Onlarla savaÅmak yerine, barıÅƧıl bir mĆ¼badeleyi yeÄlemiÅlerdir: yiyecek ve kadınlar karÅılıÄında, batıdaki Chaco bƶlgesinde yaÅayan “dĆ¼Åman” topluluklara karÅı ittifak… Ćzellikle kadın takası etkili olmuÅ ve yĆ¼zde 95’i mestizo (Avrupa kƶkenli-yerli karıÅımı) ve Ä°spanyol- GuaranĆ kĆ¼ltĆ¼rleÅmesinin Ć¼rĆ¼nĆ¼ bir halk ƧıkmıÅtır ortaya.
Ama ne denli “yumuÅak” olursa olsun, sƶmĆ¼rgecilik, sƶmĆ¼rgeciliktir. 1540-60 arası fethedilen topraklar dƶrt ƶnemli GuaranĆ ayaklanmasına sahne olur. Ayaklanmaların hedefinde, yerlileri sƶzĆ¼m ona “emanet” alan, gerƧekte ise onları aÄır koÅullarda ƧalıÅtırarak haraca kesen encomienda sistemi ve encomendero’lar vardır. Bƶlgede misyoner faaliyetler sĆ¼rdĆ¼rmek Ć¼zere bulunan Fransiskenler yerlileri sƶmĆ¼rgecilerin aÅırılıklarına karÅı korumak Ć¼zere kolları sıvarlar. Encomienda’lara karÅı ReducciĆ³n ya da MisiĆ³n’lar, yani HıristiyanlaÅtırdıkları yerli toplulukların misyonerlerin koruması altında sƶmĆ¼rgecilerden uzak, ƶzerk bir yaÅam sĆ¼rdĆ¼rebilecekleri yerleÅimler oluÅturdular. Zamanla Fransiskenlerin yerini Cizvitlerin almasıyla MisiĆ³n’lar daha da gĆ¼Ć§lenecektir.
Kraliyet sƶmĆ¼rge yƶneticilerinin, ƶzellikle de dini yayma iÅlevini sĆ¼rdĆ¼ren misyonerlerin yerli dillerini ƶÄrenmesini Åart koÅmuÅtu; ancak Cizvitler dil konusunu daha da ileri gƶtĆ¼rĆ¼p yƶnetimleri altındaki misyonlarda Ä°spanyolca kullanımını toptan terk ettiler. Bƶylelikle bƶlgede tek “resmi dil” niteliÄi kazanan ve yazıya dƶkĆ¼len GuaranĆce diyalekt farklılıklarını aÅarak, neredeyse “ulusal dil”e dƶnĆ¼ÅtĆ¼. Bƶylelikle yerliler Cizvit misyonlarında bir yandan dil ve (kısmen) kĆ¼ltĆ¼rlerini muhafaza ederken, bir yandan da Avrupa kĆ¼ltĆ¼rĆ¼nĆ¼, tekniklerini, etiketini ƶÄreniyorlardı.
Cizvitlerin 18. yĆ¼zyıl sonlarına doÄru kıtadan kovulması, misyonların daÄılmasına neden oldu. Bu durum GuaranĆlerin daha yaygın biƧimde melezleÅmesine yol aƧacaktı. Ancak GuaranĆce, bir ƶzerklik alanı olarak varlıÄını sĆ¼rdĆ¼rĆ¼yordu. 19. yĆ¼zyıl baÅlarındaki baÄımsızlık hareketleri dil konusunda ikircimli bir tutum izleyecektir: Ä°spanya tahakkĆ¼mĆ¼ne karÅı ulusal baÄımsızlık niÅanesi olarak GuaranĆce’yi sahiplenmek (nitekim ilk baÅkan JosĆ© Gaspar Rodriguez de Francia ulusal marÅı GuaranĆ dilinde yazdıracak kadar “ulusalcı”ydı) ile Aydınlanma’nın, eÄitimin, bilimin, felsefenin vb. dili olarak Ä°spanyolca’yı dayatmak (“Ardından gelen Carlos Antonio LĆ³pez de Ć¼lkesini, Avrupa’yı ƶrnek alarak, geliÅtirmeye ƧalıÅan bir aydın despottu. Bu dƶnemde, guaranĆce Ć¼stĆ¼ndeki baskılar arttı: Artık kamu hizmetlerine girmek iƧin Ä°spanyolca bilmek gerekmekte, yalnızca Ä°spanyolca kitaplar basılabilmekte ve yerli kƶylerine Ä°spanyolca yeni adlar verilmekteydi.”[8])…
BaÄımsızlık Yılları
Paraguay, 14 Mayıs 1811’de baÄımsızlıÄını ilan etti. Ä°lk devlet baÅkanı JosĆ© Gaspar RodrĆguez de Francia, 26 yıl sĆ¼ren yƶnetimi boyunca, Paraguay SimĆ³n BolĆvar’ın BirleÅik Latin Amerika projesi karÅısında Ć¼lkenin baÄımsızlıÄını kıskanƧlıkla korurken, korunmacı, iƧe-kapanık ve yabancı-dĆ¼Åmanı bir politika izledi. Tarımı ve ulusal sanayiyi geliÅtirme yƶnĆ¼nde Ƨaba harcarken, ithalatta bĆ¼yĆ¼k kısıtlamalara gidildi, toprak sahipleri, tĆ¼ccarlar hatta Kilise’nin mĆ¼lklerine el konuldu, Ć¼lkedeki Ä°spanyol uyrukluları Åiddetle kovuÅturuldu.
Ardılı Carlos Antonio LĆ³pez ise, demiryolları, telgraf sistemi, bir tersane ve gĆ¼Ć§lĆ¼ bir ordu inÅa ederek Ć¼lkenin sĆ¼rĆ¼klendiÄi tecridi kırmak Ć¼zere kolları sıvadı; ne ki bu aƧılımlar uzun ƶmĆ¼rlĆ¼ olmayacaktı. Yerine geƧen oÄlu Francisco Solano LĆ³pez, sınır anlaÅmazlıkları gerekƧesiyle, Brezilya, Arjantin ve Uruguay’ın oluÅturduÄu “ĆƧlĆ¼ Ä°ttifak”a savaÅ ilan etti. 1865-1870 yılları arasında sĆ¼ren ve sonlarına doÄru 12 yaÅında Ƨocukların dahi silahaltına alındıÄı savaÅta, Paraguay nĆ¼fusunun yaklaÅık yarısını ve topraklarının yĆ¼zde 26’sını yitirecekti.
ĆƧlĆ¼ Ä°ttifak SavaÅı’nı, creole’lerin (kıtada doÄan Avrupa, ƶzellikle de Ä°spanyol kƶkenliler) Colorado Partisi hĆ¼kĆ¼metlerinin birbirini izlediÄi bir yeniden inÅa dƶnemi (1870-1904) ve Liberal Parti iktidarı (1904-1932) izler. Paraguay tarihinin ƶnemli bir baÅka dƶnĆ¼m noktası ise, Bolivya ile giriÅtiÄi Chaco SavaÅı’dır.
Chaco SavaÅı’nda bir yandan Bolivya’nın Paraguay nehri Ć¼zerinden denize ulaÅma arzusu, bir yandan da bƶlgede petrol bulunduÄuna dair sƶylentilerin etkili olmuÅ olsa gerek. Aslına bakılırsa Chaco SavaÅı, iki Ć¼lkeden Ƨok iki petrol Åirketinin savaÅıdır: Paraguay’ı destekleyen Shell ve Bolivya’yı destekleyen Standard Oil’in savaÅı…
Paraguay ile Bolivya arasındaki yarı-boÅ cangıl toprakları Chaco Ć¼zerine iki yoksul Ć¼lkenin giriÅtiÄi kanlı savaÅ, her iki taraftan 80 bin ƶlĆ¼ ve gerilla taktikleri ile Ć¼stĆ¼nlĆ¼k saÄlayan Paraguay ordusunun, Chaco’nun bĆ¼yĆ¼k bƶlĆ¼mĆ¼nĆ¼n ilhakını olanaklı kılan zaferiyle sonuƧlandı (1935). Ama bƶlgede petrol bulunamadı… AƧılan kuyular bir sĆ¼re sonra kapatıldı. BugĆ¼n Paraguay topraklarının yĆ¼zde 60’ını oluÅturan Gran Chaco, Ć¼lke nĆ¼fusunun yalnızca yĆ¼zde 2’sini barındırmaktadır. Ve bu nĆ¼fus, bĆ¼yĆ¼k ƶlĆ§Ć¼de Paraguay hĆ¼kĆ¼metleri tarafından bƶlgeyi nĆ¼fuslandırmak iƧin davet edilen Avrupalı ve Kuzey Amerikalı (ƶzellikle Kanada) Menonite ƧiftƧilerden oluÅuyor.
Chaco savaÅını, uzun bir iƧ karıÅıklık ve 1949’da Colorado Partisi’nin iktidara geƧmesiyle sona eren bir iƧ savaÅ dƶnemi izledi. Ne ki siyasal sahne ancak, General Alfredo Stroessner’in demir yumruÄuyla dizginleri ele aldıÄı 1954 darbesinden sonra “pasifize olacaktı”.
Stroessner DiktatƶrlĆ¼ÄĆ¼
ABD destekli[9] Alfredo Stroessner’in Ć¼lkeyi yƶnettiÄi 35 yıl, yolsuzluklar ve anti-komĆ¼nist isterinin iktidarıydı. GerƧek ya da kurmaca tĆ¼m muhalifler kovuÅturuldu, iÅkencelere uÄradı ve “kaybedildi”. SĆ¼rgĆ¼ndeki liberaller ve Febreristalar’ın desteklediÄi, Arjantin sınırından Ć¼lkeye sızan kĆ¼Ć§Ć¼k gerilla grupları, bu devasa baskı aygıtının birincil hedefiydi.[10] Ćlke geneli 1970’e, baÅkent AsunciĆ³n ise 1987’ye dek, Ć¼Ć§ ayda bir uzatılan bitimsiz bir sıkıyƶnetim altında yaÅamak durumunda kaldı.
Latin Amerika’nın bu en “uzun ƶmĆ¼rlĆ¼” diktatƶrlĆ¼ÄĆ¼nĆ¼n (1954-1987) bu denli sĆ¼rmesi, ABD desteÄinin yanısıra, muhalif liberallerin Ƨok parƧalı yapısı, diktatƶrlĆ¼ÄĆ¼n saÄladıÄı “istikrar” koÅullarında yatırımlar ve ihracatta patlama yaÅanması ve Brezilya ve Arjantin’deki askeri cunta rejimlerinin desteÄiyle aƧıklanabilir. “Demokrasiye geƧiÅ”le birlikte kurulan HĆ¢kikat ve Adalet Komisyonu dikta dƶneminde 130 bine yakın insanın gƶzaltı ve tutukluluk sĆ¼reƧlerinde iÅkence, tecavĆ¼z ve “kaybedilme”ye maruz kaldıÄını ortaya Ƨıkartacaktı.
Dahası, Stroessner rejimi seƧim sahtecilikleri ve Paraguay “demokrasisi”ne miras kalan kesif bir yolsuzluk sistemi ile damgalanmıÅ, Ć¼lke Nazi ve diÄer savaÅ suƧlularının sıÄınaÄı hĆ¢line gelmiÅti.
SƶmĆ¼rĆ¼ Ćarkları
Stroessner diktatƶrlĆ¼ÄĆ¼, Ć¼lkenin en eski partisi[11] Colorado’nun iktidarının konsolidasyonuna sahne oldu. BaÅta Liberal Parti olmak Ć¼zere diÄer partilerin yasaklanmasıyla Colorado 1962’ye dek Ć¼lkenin tek partisi olarak, (KomĆ¼nist Partisi dıÅındaki) diÄer partilerin nominal olarak yasallaÅması sonrasında ise fiili olarak hĆ¼kĆ¼m sĆ¼rdĆ¼. Stroessner dƶneminde tĆ¼m ordu gƶrevlileri ve kamu personeli parti Ć¼yesi olmak zorundaydı. Parti 1987’de Stroessner destekƧileri ile gelenekƧiler arasında bƶlĆ¼ndĆ¼. Bu nedenledir ki, Stroessner’in “gelenekƧi” General AndrĆ©s Rodriguez’in darbesiyle devrilmesi, partinin konumunda herhangi bir gerileme yaratmadı.
Ćlke 1988’den itibaren ƧekiÅmeli bir seƧimler sĆ¼recine girecekti. Ama her seƧim, yolsuzluk ve hile suƧlamalarının gƶlgesi altında gerƧekleÅtiriliyordu. Colorado Partisi’nin Ć¼lke Ć¼zerindeki siyasal kontrolĆ¼, yolsuzluk ve vurgunlarla damgalanmıÅtı. Ćyle ki, 2001’de milyonlarca doları Ć¼lkeden kaƧırırken suĆ§Ć¼stĆ¼ yakalanan Merkez Bankası yƶneticilerinden Luis Ćngel GonzĆ”lez Macchi dahi, devlet baÅkanlıÄı gƶrevinden nasibini alacaktı.
Ćte yandan, ABD’nin doÄrudan etki ve ilgisi altındaki Paraguay’ın ekonomik gƶstergeleri de pek iƧ aƧıcı deÄildi.
Colorado hĆ¼kĆ¼mranlıÄına kısa bir parantez oluÅturan ĆzgĆ¼rlĆ¼k Teolojisi esinli “yoksulların rahibi” Fernardo Lugo’nun baÅkanlıÄı (2008-2012) eÅiÄine gelindiÄinde, kanı ƧekilmiÅ bir kadavra gƶrĆ¼nĆ¼mĆ¼ndeydi. 6,5 milyona varan nĆ¼fusun yĆ¼zde 32’si yoksulluk sınırı altında yaÅıyordu. NĆ¼fusun yĆ¼zde 30’unun topraksız olduÄu kırsal kesimlerde bu oran, yĆ¼zde 41.2’yi buluyordu; ekilebilir toprakların yĆ¼zde 77’si ise, nĆ¼fusun yalnızca yĆ¼zde 1’inin elinde yoÄunlaÅmıŠdurumdaydı. Ä°Åsizlik oranı yĆ¼zde 16’larda seyretmekteydi. NĆ¼fusun yĆ¼zde 10’luk kesimi ulusal gelirin yĆ¼zde 43.8’ine sahip iken, en dĆ¼ÅĆ¼k gelirli yĆ¼zde 10’luk dilim, servetin ancak yĆ¼zde 0.5’ini elde etmekteydi.
Ćstelik Ć¼lke Ć¼zerindeki tek Ƨıkar odaÄı ABD deÄildi. Brezilya Paraguay Ć¼zerinde hak iddia eden bƶlgesel bir gĆ¼Ć§ durumundaydı. ĆrneÄin, Paraguay, ParanĆ” nehri Ć¼zerinde Brezilya’nın saÄladıÄı 19 milyar ABD doları krediyle inÅa edilen dev ItaipĆŗ hidroelektrik santralinde Ć¼retilen elektriÄin yĆ¼zde 10’unu kullanırken, Stroessner zamanında imzalanan anlaÅma gereÄi, kendi payından geriye kalanını, piyasa fiyatının Ƨok altında bir bedelle Brezilya’ya satmaktaydı.
TĆ¼m bunlar yetmiyormuÅ gibi Ćokuluslu tarım Åirketleri Ć¼lkedeki eÅitsizlikleri daha da katmerlendiren bir rol oynuyordu: Paraguay ihracatının yĆ¼zde 30’unu elinde tutan Cargill, Archer, Daniels Midland, Bunge ve Monsanto gibi tarım devleri, Ć¼lke kırsalının neredeyse tĆ¼mĆ¼nĆ¼, -ƧoÄu Brezilyalı ƧiftƧiler tarafından iÅlenen- uƧsuz bucaksız bir soya tarlasına dƶnĆ¼ÅtĆ¼rmĆ¼Ålerdi. Paraguay’ın ekilebilir topraklarının yĆ¼zde 25’inde, Avrupa ƧiftƧilerinin hayvanlarını beslemek Ć¼zere genetiÄi deÄiÅtirilmiÅ soya tarımı yapılmaktaydı. En vahimi, ne Ƨokuluslu tarım Åirketleri ne de topraklarını onlara kiralayan bĆ¼yĆ¼k toprak sahipleri, Paraguay devletine tek kuruÅ vergi ƶdemiyordu. Bir yandan tarım devlerinin, bir yandan da sıÄır yetiÅtiricilerinin baskısı altında, her yıl on binlerce kƶylĆ¼ topraktan koparak bĆ¼yĆ¼k kentlerdeki iÅsiz yıÄınlarına katılıyordu. Kırsal yaÅam yalnızca soya Ć¼reticisi Åirketlerin paramiliter timlerinin deÄil, aynı zamanda, topraklarda soyadan baÅka her Åeyi ƶldĆ¼ren, su kaynaklarını zehirleyen, insanlarda kƶrlĆ¼k, kanser ve doÄuÅtan deformasyonlara yol aƧan tarım ilaƧlarının tehdidi altındaydı. Yoksulluk ve aƧlık, hem kırda hem de kentte iktidardaydı.
Lugo “parantezi”
Bir baÅka deyiÅle, Ordu ve polis gĆ¼cĆ¼ne dayanan 60 yıllık iktidarı boyunca kliyentalist aÄları tĆ¼m Ć¼lkeyi kƶÅe-bucak saran Colorado Partisi’nin, devlet baÅkanlıÄını, oyların yĆ¼zde 41’ini alan, Otantik Liberal Radikal Parti (PLRA) ve bir dizi kĆ¼Ć§Ć¼k sol parti ve ƶrgĆ¼tten oluÅan Alianza PatrĆ³tica para el Cambio (DeÄiÅim iƧin Yurtsever Ä°ttifak) desteÄindeki Fernando Lugo’ya kaptırması, bir “sĆ¼rpriz” deÄildi.
Ne ki Lugo’yu BaÅkanlıÄa taÅıyan koÅullar, aynı zamanda onun zaafını oluÅturuyordu. Vaatleri arasında tarım reformu, 300 bin topraksız kƶylĆ¼ye toprak daÄıtılması, eÄitim ve saÄlık hizmetlerinin Ć¼cretsiz saÄlanması, daha adil bir yargı sistemi ve diktatƶr Stroessner’in keyfĆ® biƧimde eÅe-dosta daÄıttıÄı 7 milyon hektarlık topraÄın geri alınması vardı. BaÅkanlık yaptıÄı dƶrt yıl iƧinde bunların -saÄlık hizmetlerinde iyileÅtirmeler dıÅında- hemen hiƧbirini yerine getir(e)medi… Mecliste de, Senato’da da, bĆ¼rokrasi nezdinde de gĆ¼Ć§sĆ¼zdĆ¼. Gerek parlamento, gerekse Senato’da aÄırlıÄını koruyan, devlet bĆ¼rokrasisi Ć¼zerinde egemen Colorado ekĆ¢biranı ABD’li gıda tekellerinin katılımıyla BaÅkanlıÄa geldiÄinin on beÅinci gĆ¼nĆ¼nden itibaren kapalı kapılar ardında darbe giriÅimleri kotarmaya baÅlamıÅtı bile. Bu teÅebbĆ¼s, bir generalin durumdan Lugo’yu haberdar etmesi Ć¼zerine darbe akamete uÄrayacaktı.
Askeri darbe tutmayınca, “pusudakiler” sivil darbe iƧin uygun ortam kollamaya baÅladılar.
Paraguaylı toprak sahipleri, Brezilyalı soya ƧiftƧileri, AsunciĆ³n’daki iÅ Ć§evreleri, gıda Ƨokulusluları ve ABD’nin korkusu ortaktı: ve Lugo’nun oluÅturabileceÄi tehditten Ƨok, kolektif bir eylemle 60 yıllık Colorado iktidarını alaÅaÄı eden yoksulların, kır ve kent emekƧilerinin radikalleÅmesinden Ć¼rkĆ¼yorlardı. Nitekim yasama organları ve devlet bĆ¼rokrasisindeki Colorado aÄırlıÄı, ABD’nin diplomatik (ve de pek diplomatik olmayan) basıncı ve Ćokulusluların ekonomideki hĆ¢kim konumu karÅısında orta yolcu bir Ƨizgiye Ƨekilen Lugo’ya raÄmen, onun iktidarında yoksullar, emekƧiler, topraksız kƶylĆ¼ler eylemlerini yoÄunlaÅtırmıÅtı.
Bu eylemlerden biri, “pusudakiler”e kolladıkları fırsatı verecekti. Lugo’nun gƶrev sĆ¼resinin tamamlanmasından bir yıl ƶnce (Paraguay Anayasası’na gƶre devlet baÅkanları iki kez Ć¼st Ć¼ste seƧilemiyorlar), 2013 yılında, Ć¼lkenin en zengin toprak sahiplerinden Colorado Partisi eski senatƶrĆ¼ Blas Riquelme’nin toprakları bir grup kƶylĆ¼ tarafından iÅgal edildi. Sonrasını Pepe Escobar’dan dinleyelim:
“15 Haziran’da bir grup polis ve komando, baÅkentten 200 km uzaktaki Curuguaty’de tahliye emrini zorla uygulamaya hazırlanıyordu ki, ƧiftƧilerin arasına sızan keskin niÅancılar tarafından pusuya dĆ¼ÅĆ¼rĆ¼ldĆ¼. Tahliye kararını Colorado partisinin eski baÅkanı ve eski senatƶr olan zengin toprak aÄası Blas Riquelme’yi koruyan bir yargıƧ ƧıkarmıÅtı. Riquelme’nin yasalara uydurduÄu sahtekĆ¢rlıkla ele geƧirdiÄi devlete ait 2 bin hektar toprak, topraksız ƧiftƧilerin iÅgali altındaydı ve ƧiftƧiler Lugo’dan topraÄın yeniden paylaÅtırılmasını talep ediyordu. Curuguaty’de sonuƧ 6’sı polis, 11’i ƧiftƧi toplam 17 ƶlĆ¼ ve en az 50 yaralı oldu. Oysa tahliyeyle gƶrevlendirilen Ćzel Operasyon Grubu adlı elit gĆ¼Ć§, ABD ‘nin Kolombiya Planı ƧerƧevesinde Kolombiya’da kontrgerilla eÄitiminden geƧmiÅti.”[12]
Paraguay Senatosu Curuguaty olayını bahane ederek Lugo ile ilgili azil sĆ¼reci iƧin derhĆ¢l dĆ¼Ämeye bastı. Senato, BaÅkan Fernando Lugo’ya 24 saat iƧinde hazırlanıp savunmasını vermeye ve iktidarı terk etmeye davet etti. “Lugo bu silahlı ƧatıÅmaya neyin sebep olduÄunu araÅtırmak iƧin ƶneri verdi ama muhalefet Ƨoktan tetik dĆ¼ÅĆ¼rmĆ¼ÅtĆ¼ bile.”[13]
Colorado: Yine, Yeniden, Her zaman
Lugo’nun azlinden sonra Senato yerine, bĆ¼yĆ¼k toprak sahipleri, soya ve bĆ¼yĆ¼kbaÅ hayvan Ć¼reticileriyle iÅbirliÄi iƧinde; Monsanto, Cargill ve Rio Tinta Alcan gibi Ƨokuluslu Åirketlerle Ƨok sıkı iliÅkileri olan, Ayrıca ABD ile ve ABD’deki aÅırı saÄcı hareketlerle iƧli dıÅlı Liberal Parti’li yardımcısı Federico Franco’yu getirdi. Franco’nun ilk icraatı, soya Åirketlerinin talepleri doÄrultusunda, soya Ć¼retiminin vergi dıÅı bırakılması olacaktı.
21 Nisan 2013’de yapılan seƧimler, Colorado Partisi’nin geri dƶnĆ¼ÅĆ¼ne sahne oldu: Colorado adayı, partinin baÅkanı, yerel bir kodaman, Horacio Cartes Paraguay devlet baÅkanı olurken, parti hem Senato hem de Meclis’te ƧoÄunluÄu kazandı…
Sonrası… Paraguay’ın Colorado elinde giderek daha iƧinden Ƨıkılmaz bir yolsuzluk, narkotrafik, insan kaƧakƧılıÄı, yoksulluk, suƧ girdabına yuvarlanması.
BugĆ¼n Paraguay ABD merkezli tarım Ćokuluslularının cirit attıÄı, bir avuƧluk oligarÅinin Ć¼lkenin toprak ve servetinin bĆ¼yĆ¼k bƶlĆ¼mĆ¼ne el koyduÄu, toprakları ABD Ć¼slerine ve zehirli tarım ilaƧlarına ardına kadar aƧık,[14] kırsalında ve kentlerin sokaklarında yoksulluÄun ve her tĆ¼rden suƧ Ƨetesinin kol gezdiÄi bir Ć¼lke… Politikacıları, baÅkan Cartes’e hĆ¼kĆ¼met Ć¼yelerine “Ćalmaya son verin. Artık hırsızlık yapmayın. Bu halkın parası”[15] ƧaÄrısını yaptıracak kertede yolsuzluÄa batmıŠdurumda…
Ancak bu ƧaÄrıyı yapan Cartes’in ellerinin de pek “temiz” olduÄu sƶylenemez. UyuÅturucu ve sigara kaƧakƧılıÄı, kara para aklama gibi pek Ƨok kirli iÅlere bulaÅtıÄı, Paraguay Kongresi’nin Ekim 2022 tarihli raporunda aƧıÄa Ƨıktı. Sahip olduÄu Åirketlerden biri olan Tabesa’nın Sinalao Karteli, FARC ve Hizbullah’la baÄlantılı olduÄu ve Cayman adaları ile Kuzey Kore’ye kuÅkulu para transferi iÅlemleri yaptıÄı bilgisi de raporda yer alıyor.
Yolsuzlukları ABD Senatosu’ndan da tescilli. ABD Senatosu Cartes’i Hizbullah’la iliÅki kurmakla da suƧluyor. Paraguay’ın 2019’dan beri “terƶr ƶrgĆ¼tĆ¼” kabul ettiÄi Hizbullah 1948 Arap-Ä°srail savaÅı ve 1985 LĆ¼bnan iƧ savaÅının ardından Ƨok sayıda MĆ¼slĆ¼man (ƶzellikle LĆ¼bnanlı) Arabın gƶƧ ettiÄi Paraguay-Brezilya-Arjantin arasındaki ĆƧlĆ¼ Sınır bƶlgesinde Ć¼slenmiÅ durumda.[16] Ve uyuÅturucu kaƧakƧılıÄı ve kara para aklama iÅlerini yĆ¼rĆ¼ttĆ¼ÄĆ¼ kaydediliyor.[17] ABD yƶnetiminin bu “Åaibeler” Ć¼zerine Cartes’e malĆ® abluka uygulayarak Colorado’ya yardımları kesti.[18]
Kleptokrasi, eninde sonunda hırsızlar arasında pay kavgasını devreye sokar. Colorado bundan kaƧınamadı. Parti sonunda ikiye fraksiyona bƶlĆ¼ndĆ¼: Biri Cartes’in halefi Mario Abdo BenĆtez’in baÅını ƧektiÄi, “Coloradismo'nun daha devletƧi ve geleneksel kanadını temsil eden Colorado AƱetetĆ© hareketi. DiÄeri ise Horacio Cartes’in kurduÄu Honor Colorado hareketi. Bu iki fraksiyon arasındaki farklılıÄın ideolojik olmadıÄını, en temelinde Ƨıkar ve gĆ¼Ć§ ƧatıÅmasına dayandıÄını belirtmek gerek.”[19]
Bu bƶlĆ¼nme, kirli ƧamaÅırların iyiden iyiye ortaya dƶkĆ¼lmesini saÄlayacaktı. Taraflar ƶzellikle seƧimler yaklaÅtıkƧa giriÅtikleri kıran kırana savaÅta birbirlerinin rezaletlerini ifÅa ediyor, suƧlamalar, gƶrevden almalar birbirini izliyordu.
2018 seƧimlerinin galibi Stroessner’in ƶzel kaleminin oÄlu, Colorado AƱetetĆ©’nin Åefi Mario Abdo Benitez oldu. Ä°ki fraksiyon arası ƧatıÅma Abdo’nun baÅkanlıÄı dƶneminde Åiddetlenerek devam edecekti. Abdo’nun “Paraguay’ın kanseri” olarak nitelediÄi Cartes’in Abdo dƶneminde hazırlanan ve kendisini sigara-uyuÅturucu kaƧakƧılıÄı, kara para aklama vb. ile suƧlayan Kongre raporuna rƶvanÅı, Abdo Benitez’in yardımcısı Hugo VelĆ”zquez’in “yakın dostu ve mesai arkadaÅı” Juan Carlos Duarte aracılıÄıyla akƧalı iÅlerine dair soruÅturmayı engellemek iƧin rĆ¼Åvet verdiÄi” iddiası oldu. Bizzat ABD DıÅiÅleri Bakanı Blinken tarafından dile getirilen iddia, VelĆ”zquez’in ƶnce istifasını aƧıklamasına, ama hemen ardından geri Ƨekmesine yol aƧtı. Abdo Benitez’in buna tepkisi ise, “Ben olsaydım istifa ederdim ama kararına saygı duyuyorum” gibi bir Åeydi![20] BugĆ¼n hem VelĆ”zquez hem de Cartes, “sistemli yolsuzluktan” dolayı ABD'nin yaptırım listesinde bulunuyor. Ve 23 Mart 2023 gĆ¼nĆ¼ Paraguay Cumhuriyet BaÅsavcısı her ikisi hakkında da soruÅturma baÅlattı.
Sadece bu ikisi de deÄil. BaÅkan Abdo Ulusal Acil Durum Sekreteri Joaquin Roa’yı, ƶzel yatının kara para aklama ve uyuÅturucu kaƧakƧılıÄı iÅlerinde kullanıldıÄının ortaya Ƨıkması Ć¼zerine gƶrevden aldı, ƶrneÄin. İƧiÅleri bakanı Arnaldo Guizzio da Brezilyalı uyuÅturucu taciri Marcus Espindola ile iliÅkili olduÄu ortaya Ƨıkınca gƶrevden uzaklaÅtırıldı. Ve BaÅkan Abdo’nun kendisi de seƧim kampanyası sırasında uyuÅturucu tacirleri tarafından finanse edilmekle suƧlanıyor.[21]
GƶrĆ¼ldĆ¼ÄĆ¼ Ć¼zere Paraguay’da “balık baÅtan kokuyor”. Ä°Åler, DıÅiÅleri Bakanı Julio Cesar Arriola’ya BM Genel Sekreteri Antonio Guetteres’den “ƶrgĆ¼tlĆ¼ suƧ”a karÅı mĆ¼cadelede yardım istetecek kertede ƧıÄırından ƧıkmıŠdurumda. Colorado’nun yarattıÄı dumanlı havayı seven mafyalar, ne denli palazlandıklarını haklarında soruÅturma yĆ¼rĆ¼ten savcı Marcelo Pecci’yi eÅiyle birlikte tatilde olduÄu Kolombiya’da ƶldĆ¼rerek gƶsteriyorlar[22]…
Sigara kaƧakƧılıÄı, uyuÅturucu ticareti, rĆ¼Åvet, kara para aklama… “Mafyoz” -burjuvazi, kleptokrat politikacılar, baÅkent AsunciĆ³n caddelerinde 4x4’leriyle fink atarken, iÅƧiler, memurlar, kƶylĆ¼ler, yerliler, emekliler, yani Paraguay’ın sıradan insanları yoksullukla, pahalılıkla, iÅsizlikle baÅ etmeye Ƨabalıyor. AraÅtırmalar, nĆ¼fusun yĆ¼zde 40’ının yiyecek, eÄitim ve saÄlık masraflarını karÅılamak iƧin borƧlandıklarını gƶsteriyor.[23] Ve son yıllarda isyanlarını sokaklarda dile getirmeye baÅladılar:
- Paraguay EÄitimciler Federasyonu ƶÄretmenlerin 2022 bĆ¼tƧesinde 20 bin dolarlık kesintiye karÅı ve Ć¼cretlerine 60 dolarlık zam talebiyle eyleme geƧeceklerini aƧıkladı. (9 AÄustos 2021)
- Paraguay Ulusal Hekimler BirliÄi (SINAMED) adil Ć¼cret talebi ve fazla mesainin haftalık 12 saati geƧmemesi talebiyle 14 gĆ¼nlĆ¼k bir grev ƧaÄrısında bulundu. (28 EylĆ¼l 2021)
- Paraguay’ın yerli cemaatleri Abdo’nun toprak iÅgalleri iƧin verilen hapis cezalarını aÄırlaÅtıran yasa tasarısını reddetmesi talebiyle AsunciĆ³n’un ana meydanında toplandı. Polis Kongre binasının ƶnĆ¼nde toplanan kalabalıÄa vahÅice saldırdı. (30 EylĆ¼l-1 Ekim 2021)
7 bin kadar kƶylĆ¼ BaÅkan Mario Abdo’nun 2022 Mart’ında varılan anlaÅmayı yĆ¼rĆ¼rlĆ¼Äe koymada ayak sĆ¼rĆ¼mesini protesto iƧin AsunciĆ³n’a yĆ¼rĆ¼dĆ¼. (6 Mart 2023)
- Ćcretlerini alamayan Itapu barajı iÅƧileri, baraja giriÅi kapattılar (16 Mart 2023)…
Kamuoyu araÅtırmaları Abdo’nun popĆ¼laritesinin yerlerde sĆ¼rĆ¼ndĆ¼ÄĆ¼nĆ¼ gƶsteriyordu. Latin Amerika Stratejik Jeopolitik Merkezi (CELAG) araÅtırmasına gƶre 10 Paraguaylı’dan 8’i Abdo hakkında olumsuz gƶrĆ¼Å bildiriyor, uyguladıÄı ekonomi politikasını onaylamadıÄını bildiriyordu.[24]
Ve 2023 SeƧimleri
Bir baÅka deyiÅle, Paraguay’ın Colorado’lu “makus talihi”ni Lugo’dan sonra bir kez daha yenebilmesi iƧin koÅullar olgunlaÅmıŠgƶzĆ¼kĆ¼yordu.
Solun hemen tĆ¼m varyantları, merkez partiler (tam olarak 23 parti ve iki hareket), hatta baÅlarda Payo Cubas’ın neofaÅist Milli HaƧlı Seferi Partisi bile, Otantik Radikal Liberal Partili 60 yaÅındaki avukat, Fernando Lugo hĆ¼kĆ¼metinin Bayındırlık Bakanı Efrain Alegre’yi[25] baÅkanlıÄa aday gƶsteren Milli UzlaÅma (ConcertaciĆ³n Nacional) koalisyonunda birleÅmiÅti. Hemen vurgulamalı: ConcertaciĆ³n’un programı Lugo’nunkinin dahi gerisindeydi; temel sloganın “Mafya ya da Anayurt” olduÄu seƧim kampanyası boyunca Alegre dengeli bir bĆ¼tƧe, sokak kameraları ve polis sayısını arttırarak gĆ¼venliÄi gĆ¼Ć§lendirmek, vergi kaƧaÄını ƶnlemek ve enformel istihdamı azaltmak Ć¼zerinde durdu; vergileri yĆ¼kseltmektense kemer sıkma politikalarını destekleyeceÄini aƧıkladı. Sosyal politikalara iliÅkin vaatleri arasında -dĆ¢hil edici bir ekonomik bĆ¼yĆ¼me, saÄlık ve sosyal koruma ve eÄitim hakkı yer alıyordu. Ne toprak reformu, ne ĆUÅ’ların faaliyetlerinin denetlenmesi/ vergilendirilmesi… En “radikal” iddiası, BaÅkan seƧilmesi durumunda, yolsuzluk yapan kamu gƶrevlilerinin gasp ettiÄi paraların halka iadesini saÄlayacak bir kurum tesis edilmesi oldu. Uluslararası iliÅkilerde ise gĆ¼ndeminde bƶlgedeki sol yƶnetimlerle iliÅkileri geliÅtirmek (ve bunun iƧin Lugo’yu aracı kılmak) ve Ćin pazarının Paraguay soyası ve sıÄırına aƧılmasını saÄlamak iƧin Tayvan’la iliÅkileri gevÅetmek bulunuyordu[26] - ABD yƶnetiminin tĆ¼ylerini diken diken etmeye yeten bir baÅlık…
Zira Paraguay hĆ¢l-i hazırda Tayvan ile diplomatik (ve ticaret) iliÅkilerini sĆ¼rdĆ¼ren tek Latin Amerika Ć¼lkesi konumunda. Ćin ile kıran kırana bir ticaret savaÅını sĆ¼rdĆ¼ren ABD’nin Stroessner’den yadigĆ¢r bu antikomĆ¼nist tercihi yĆ¼rekten desteklediÄini belirtmeye gerek var mı? (Ancak bu seƧim, Ćin’le ticari iliÅkilerin saÄlayabileceÄi devasa avantajlardan yoksun bıraktıÄı ƶlĆ§Ć¼de, kamuoyunda giderek daha fazla tartıÅmaya aƧılmaktaydı - Colorado Partisi iƧinden dahi Ƨatlak sesler duyulmaya baÅladı. ABD’li dĆ¼ÅĆ¼nce kuruluÅları, yeni seƧilen BaÅkan Santiago PeƱa’nın dahi ĆHC lehine Tayvan’ı terk etmesinden duydukları kaygıyı dillendirmekte.[27])
BaÅta da belirttim; olmadı… TĆ¼m yolsuzluklara, skandallara, baskılara, yoksullaÅmaya karÅın, seƧimleri yine ve yeniden Colorado adayı kazandı. Ancak bu sefer kazanƧlı Ƨıkan “rakip fraksiyon” olmuÅtu: Paraguay’ın yeni baÅkanı Santiago PeƱa, Horacio Cartes’in maliye bakanıydı.
Kampanyasını uyuÅturucu tacirlerine finanse ettiren gitmiÅ, sigara-uyuÅturucu kaƧakƧısının maliye bakanı gelmiÅti, ƶzetle…
* * *
Paraguay, ƧaÄımız kapitalizmin, sınır tanımayan kĆ¢r aƧlıÄının Ƨeperlerde yarattıÄı Ć§Ć¼rĆ¼me ortamında “demokrasi”nin nasıl bir farsa dƶnĆ¼ÅtĆ¼ÄĆ¼nĆ¼n bir baÅka ƶrneÄi, ƶzetle… Topraklarını yoksul kƶylĆ¼leri boÄaz tokluÄuna ƧalıÅtırıp havayı-suyu-insanları zehirleyen bĆ¼yĆ¼k Ƨiftlik sahiplerinin, toprakların tĆ¼mĆ¼nĆ¼ soya monokĆ¼ltĆ¼rĆ¼ne baÄlayarak halkı aƧlıÄa mahkĆ»m kılan Cargill, Montsanto gibi gıda devlerinin, McDonalds’a sıÄır yetiÅtirmek iƧin yerlilerin ekim alanlarına el koyan hayvan besicilerinin, elektriÄi neredeyse bedavaya kullanan kripto para madencilerinin,[28] ve tabii uyuÅturucu kaƧakƧılarının, bilumum mafyanın ve onlara “ayakƧılık” yapan politikacıların “demokrasi” filan gibi bir derdi yok. Ćlkeyi Latin Amerika’yı kontrol altında tutabileceÄi bir karakol olarak kullanmak isteyen ABD’nin de ƶyle…
YoksulluÄa, aƧlıÄa, yaÅanılması olanaksız bir Ƨevreye mahkĆ»m kılınan Paraguay’ın sıradan insanları, insanlık onuruna layık, yaÅanabilir koÅullara kavuÅmak iƧin seƧimden seƧime oy kullanmanın dıÅında bir yol bulmak durumundalar.
TĆ¼rkiye’de seƧimlere birkaƧ gĆ¼n kala,[29] AKP’nin yalan ve talan dĆ¼zeninin hayatı kararttıÄı bizler iƧin Paraguay’dan Ƨıkartılacak ƶnemli dersler var… “Gittiler, gidiyorlar” ƶforisiyle umudu sandıÄa baÄlamak yerine, ƧƶzĆ¼mĆ¼n iÅƧilerin, emekƧilerin, ezilenlerin yaÅamı kendi elleriyle kurma iradesinde olduÄunu gƶrmek ve bu iradeyi hayata geƧirebilecek araƧları yaratmak iƧin harekete geƧmek gerek…
9 Mayıs 2023 20:01:23, İstanbul.
N O T L A R
[*] BirgĆ¼n, 24 Mayıs 2023, s.10.
[1] Bertholt Brecht
[2] Mattia Bottino, “Unpuzzling Paraguay: Politics, drug trafficking, indigenist and land struggles”, 6 Aralık 2022, https://www.eurac.edu/en/blogs/eureka/unpuzzling-paraguay-politics-drug-trafficking-indigenist-and-land-struggles
[3] Jon Orbach, “Explainer: Paraguay’s 2023 Elections”, https://www.as-coa.org/articles/explainer-paraguays-2023-elections
[4] Esra Akgemci, “Paraguay’da seƧim gĆ¼nĆ¼: Otoriter saÄcı iktidar karÅısında birleÅen muhalefetin zaferi mĆ¼mkĆ¼n mĆ¼?”, https://t24.com.tr/yazarlar/esra-akgemci-america-invertida/paraguay-da-secim-gunu-otoriter-sagci-iktidar-karsisinda-birlesen-muhalefetin-zaferi-mumkun-mu,39798
[5] “Paraguayan Opposition Candidates Demand Manual Recount of Votes”, Telesur, 2 Mayıs 2023, https://www.telesurenglish.net/news/Paraguayan-Opposition-Candidates-Demand-Manual-Recount-of-Votes-20230502-0006.html
[6] Evan Ellis, “Quo Vadis Paraguay?” https://theglobalamericans.org/2023/05/quo-vadis-paraguay/
[7] Cemal BĆ¢li Akal, “GuaranĆ dili Paraguaylıları konuÅur”, https://oggito.com/icerikler/guaran-dili-paraguaylilari-konusur-cemal-bali-akal/2874
[8] A.g.m.
[9] ABD BaÅkan yardımcısı Richard M. Nixon, 1958’de gerƧekleÅtirdiÄi Latin Amerika turunun AsunciĆ³n duraÄında, Stroessner’in Paraguay’ını “komĆ¼nizme karÅı dĆ¼nyadaki bĆ¼tĆ¼n Ć¼lkelerden daha kararlı bir tavır izlediÄi” iƧin kutluyordu. ABD 1947-77 arasında Paraguay’a her yıl 750 000 ABD doları deÄerinde askerĆ® malzeme saÄladı ve 2000’in Ć¼zerinde Paraguaylı subayı karÅı-istihbarat ve isyan bastırma yƶntemleri konusunda eÄitti. (“International Factors and the Economy”, http://countrystudies.us/paraguay/19.htm)
[10] VenezĆ¼ella ve KĆ¼ba’nın desteklediÄi gerillalar, Colorado Partisi’nin denetimindeki yoksul GuaranĆ kƶylĆ¼leri py nandĆ (GuaranĆ dilinde “Ƨıplak ayaklılar”) arasında da destek bulamayacaktı. Stroessner rejiminin en ƶnemli desteklerinden birini oluÅturan py nandĆler, isyancı tutsakları ormandaki temerkĆ¼z kamplarında iÅkencelere uÄratarak ƶldĆ¼rĆ¼yordu. (The Stroessner Regime”, http://countrystudies.us/ paraguay/18.htm)
[11] Aslına bakılırsa dĆ¼nya siyasal tarihinin yaÅayan en eski partisi. Colorado 1887’de, kƶtĆ¼ Åƶhretli ĆƧlĆ¼ Ä°ttifak savaÅına sĆ¼rĆ¼kleyen BaÅkan Francisco Solano Lopez’in sadık izleyicisi General Bernardino Caballero tarafından kurulmuÅtu. (Bkz. “75 years of rule and counting: the history of Paraguay’s Colorado Party”, https://www.trtworld.com/latin-america/75-years-of-rule-and-counting-the-history-of-paraguays-colorado-party-13040944 Aslına bakılırsa ABD kaynaklarının dahi partinin yolsuzluklarına ve baskıcı uygulamalarına vurgu yaptıÄı bir dƶnemde TRT’nin Colorado hakkında kullandıÄı olumlayıcı dil, “baÅarı”larına yaptıÄı vurgu, ibret vericidir!)
[12] Pepe Escobar, “… ‘DemokratƶrlĆ¼k’ Ćlkeleri”, Asia Times, 4 Temmuz 2012.
[13] CĆ¼neyt Gƶksu, “Paraguay’da Sivil Darbe”, www.sendika.org, 2 Temmuz 2012.
[14] “Son on yıllarda Paraguay’lı yetkililer bĆ¼yĆ¼k Åirketlerin Campo de Aqua’e cemaatlerinin kaynaklarını kirletmesine izin verdi - ki bu da yerli nĆ¼fusun insan haklarının ihlĆ¢li anlamına geliyor.
Bu Åirketler yasaklanmıŠkimyasalları kullanarak yetiÅtirilen hayvanların ƶlĆ¼mĆ¼ne, Ć¼rĆ¼nlerin yok olmasına, suyun kirlenmesine neden oluyorlar. Yaban otlarına karÅı kullanılan spreyler de ishal, kusma, solunum sorunları ve baÅ aÄrısı gibi saÄlık sorunlarına yol aƧıyor.” (“Paraguayan State Violated Indigenous People’s Rights: UN Says”, https://www.telesurenglish.net/news/Paraguay-State-Violated-the-Indigenous-Peoples-Rights-UN-Says-20211014-0009.html
[15] “Paraguay’da BaÅkandan ‘Ćalmayı Bırakın’ ĆaÄrısı”, Sabah, 15 Ocak 2015, s.7.
[16] Pablo Gato ve Robert Windrem, “Hezbollah Builds a Western Base”, MSNBC, 9 Mayıs 2007, https://www.nbcnews.com/id/wbna17874369
[17] Bkz. Emanuele Ottolenghi, “The Laundromat: Hezbollah’s Money-Laundering and Drug Trafficing Networks in Latin America”, Center for Strategic Studies, 2021, https://www.jstor.org/stable/resrep34341.4
[18] Jorge Saenz, “Paraguay’s long-ruling party scores an easy presidential election win”, Associated Press, 1 Mayıs 2023, https://www.npr.org/2023/05/01/1172994525/paraguays-ruling-party-presidential-victory
[19] Esra Akgemci, “Paraguay’da seƧim gĆ¼nĆ¼: Otoriter saÄcı iktidar karÅısında birleÅen muhalefetin zaferi mĆ¼mkĆ¼n mĆ¼?”
[20] “The Best To Do Is to Quit - Paraguayan President to Vice-Pres”, Telesur, 22 AÄustos 2022, https://www.telesurenglish.net/news/The-Best-To-Do-Is-to-Quit--Paraguayan-President-to-Vice-Pres-20220822-0021.html
[21] “Paraguay Judge Deals Blow to Money Laundering Network”, Telesur, 25 Åubat 2022, https://www.telesurenglish.net/news/Paraguay-Judge-Deals-Blow-to-Money-Laundering-Network-20220225-0017.html
[22] “Paraguay FM Asks UN Secretary-General For Help Against Mafias”, Telesur, 15 Haziran 2022, https://www.telesurenglish.net/news/Paraguay-FM-Asks-UN-Secretary-General-for-Help-Against-Mafias-20220615-0024.html
[23] “Paraguayans Take To the Streets to Reject President Abdo”, Telesur, 30 EylĆ¼l 2021, https://www.telesurenglish.net/news/Paraguayans-Reject-President-Abdos-Anti-Invasion-Bill-20210930-0006.html
[24] “Paraguayans Take To the Streets to Reject President Abdo”, Telesur, 30 EylĆ¼l 2021, https://www.telesurenglish.net/news/Paraguayans-Reject-President-Abdos-Anti-Invasion-Bill-20210930-0006.html
[25] Ancak Alegre’nin Lugo’nun azil sĆ¼recinde iyi bir sınav verdiÄi sƶylenemez. Lugo’nun azlini izleyen 2013 seƧimlerinde Colorado’lu Cartes karÅısında Liberal Parti’nin adayı olan Efrain Alegre, terra’ya verdiÄi rƶportajda, “azlin (Lugo) hĆ¼kĆ¼metinin hatalarının kaƧınılmaz sonucu” olduÄunu sƶyleyecekti. (“EleiƧƵes no Paraguai: impeachment de Lugo foi inevitĆ”vel, diz Efrain Alegre”, https://www.terra.com.br/noticias/mundo/america-latina/eleicoes-no-paraguai-impeachment-de-lugo-foi-inevitavel-diz-efrain-alegre,7f892c48e8e1e310VgnVCM5000009ccceb0aRCRD.html)
[26] Jon Orbach, “Explainer: Paraguay’s 2023 Elections”, https://www.as-coa.org/articles/explainer-paraguays-2023-elections
[27] Evan Ellis, “Quo Vadis Paraguay?” https://theglobalamericans.org/2023/05/quo-vadis-paraguay/
[28] Paraguay’da kĆ¼Ć§Ć¼k iÅletmeler elektriÄin kilowatt/saati iƧin 58 dolar ƶderken, teÅviklerden yararlanan kripto madencileri 18 dolar ƶdĆ¼yor. (ĆaÄla Ćren, “ElektriÄin ucuz olduÄu Paraguay, yeni kripto para cennetine mi dƶnĆ¼ÅĆ¼yor?” Independent TĆ¼rkƧe, https://www.indyturk.com/node/547326/ekonomi%CC%87/elektri%C4%9Fin-ucuz-oldu%C4%9Fu-paraguay-yeni-kripto-para-cennetine-mi-d%C3%B6n%C3%BC%C5%9F%C3%BCyor)
[29] Bu yazı 14 Mayıs 2023 seƧimlerinden 5 gĆ¼n ƶnce, 9 Mayıs’ta tamamlandı…
Yorum Ekle