SİBEL ĆZBUDUN-TEMEL DEMİRER “Yalnızca yaÅayanlardan deÄil, ƶlülerden de acı Ƨekiyoruz.” [1] Tüm soru(n)larına ve eleÅtirel duruÅumuza ...
SİBEL ĆZBUDUN-TEMEL DEMİRER
“Yalnızca yaÅayanlardan deÄil,
ƶlülerden de acı Ƨekiyoruz.”[1]
Tüm soru(n)larına ve eleÅtirel duruÅumuza karÅın JosĆ© “Pepe” Mujica’yı seven ve hak ettiÄi “deÄeri” verenlerdeniz; elbette Gabriel GarcĆa MĆ”rquez’in, “Bu gƶzün tek kusuru, gereÄinden fazla gƶrüyor olması...”;[2] JosĆ© Saramago’nun, “Kimi insanlar gƶzlerin gƶrdüÄü iƧin senden nefret edecektir...”[3] uyarılarını “es” geƧmeden.
Kimilerinin gƶklere ƧıkardıÄı ya da “Eski gerilla, yeni makul: JosĆ© ‘Pepe’ Mujica”[4] diye güzellediÄi Onun iƧin kaleme aldıÄımız yazıda[5] Marksist-Leninist bir gerillanın yaÅamının “hümanist bir devrimci demokrat” olarak nasıl noktalıÄından sƶz etmiÅtik…
Hakkında; “O, bir devrimcinin nasıl yaÅaması gerektiÄine, devrimciliÄin bir yaÅam sanatı olduÄuna, bu dünyayı sonsuz gƶrmeye imkĆ¢n tanıdıÄına dair Ƨok ƶzel ve ƶÄretici bir miras bıraktı”;[6] “Dünyanın en yoksul devlet baÅkanı”ydı; “Sade bir yaÅam, derin bir etki yarattı” denilen JosĆ© Mujica’yı Kolombiya Devlet BaÅkanı Gustavo Petro “Büyük bir devrimci” olarak andı. Bolivya’nın eski lideri Evo Morales, “Tüm Latin Amerika’nın yas tuttuÄu”nu sƶyledi. Meksika Devlet BaÅkanı Claudia Sheinbaum, onun “Dünya iƧin bir ƶrnek” olduÄunu dile getirdi. Åili Devlet BaÅkanı Gabriel Boric ise, “Daha adil bir dünyanın mümkün olduÄuna dair umudu bize bıraktı” dedi.
Ancak bir Åey daha var: “1960’larda bir gerilla lideri olan, 1970’te yakalandıktan sonra iÅkence gƶren, 14 yıl burjuvazinin zindanlarında hapis yatan, 2010-2015 arasında reformist hükümete baÅkanlık yapan JosĆ© Mujica, politik geƧmiÅi, baÅkanlık sarayına taÅınmayarak mütevazı hayatını sürdürmeye devam etmesi, maaÅını hayır kurumlarına baÄıÅlaması gibi nedenlerle hep ƶvgüyle karÅılandı. Türkiye sol basınında da efsane lider olarak tanıtıldı. Hakkında Hollywood’un en iyi yabancı film ƶdülü verdiÄi bir film Ƨevrildi. Ancak tüm bunlar, onun toplumsal-siyasal planda oynadıÄı rolü ortaya koymaya yetmiyor. Bir siyasi liderin ƧeÅitli bireysel ƶzelliklerinin ve niyetlerinin ƶtesinde bizi ilgilendiren asıl mesele, bulunduÄu siyasetin iÅƧi sınıfının toplumsal kurtuluÅ mücadelesine kattıkları ve kaybettirdikleridir.
GeniÅ Cephe, Podemos, Syriza benzeri sol reformist ittifaklar iÅƧi sınıfının devrimci enerjisini pƶrsütmek ve rayından Ƨıkararak düzen sınırlarına hapsetmek gibi uÄursuz bir iÅlev gƶrüyorlar. Unutulmasın, Uruguay, Åili ve benzeri ülkelerde solun burjuvaziye verilen destek ve parlamentoya girip hükümete oturma stratejisi askeri darbelerle sonuƧlandı. Parlamenter demokrasi hayalleri ‘Latin Amerika’nın İsviƧre’sini burjuvazinin namlularından kurtaramadı.”[7]
Evet JosƩ Mujica derken, bunlara da kafa yormalıyız.
“Sosyalist deÄil, liberal reformist[8] diye betimlen O; “Benim kuÅaÄım saf bir hata yaptı. Toplumsal deÄiÅimin yalnızca toplumdaki üretim ve daÄıtım biƧimlerine karÅı Ƨıkmakla mümkün olduÄunu düÅündük. Kültürün muazzam rolünü anlayamadık. Kapitalizm bir kültürdür ve biz kapitalizme farklı bir kültürle karÅılık vermeli ve direnmeliyiz. BaÅka bir Åekilde ifade edersek: bu, dayanıÅma kültürü ile bencillik kültürü arasında bir mücadeledir… Artık eskisi gibi bir Sol olmayacak. Eskisi gitti, bitti! Sol deÄiÅmek zorunda, çünkü zaman deÄiÅiyor. DeÄiÅmeyen tek Åey, deÄiÅimin kendisidir,”[9] diyen JosĆ© Mujica ve benzerlerinin kavrayamadıÄı; deÄiÅen iƧinde deÄiÅmeyenin ücretli kƶlelik olduÄu ve bu deÄiÅmeden de sƶz konusu olanın sadece baÅkalaÅım olduÄuydu!
“AraƧ” yerine “amaƧ”ı ve de “Bugün”ün araƧları yerine geleceÄin amaƧlarını ikame etmek doÄru deÄildi; “Solcu bir dünya gƶrüÅü, gelecekteki bir ütopyayı hayal etmeyi gerektirir, ama insanın Åu anda yaÅadıÄı hayatı unutma hakkı yoktur.” “Bugünü daha iyi yapmak iƧin verilen mücadele en ƶnemli gƶrev olmalı,”[10] ifadesindeki üzere Pepe’nin…
* * * * *
“Sorun, ne iƧin yaÅadıÄımız… Hayatımıza bir iƧerik, bir anlam katıp katmadıÄımız ya da tüm ƶmrümüzün sadece bir Ƨileye dƶnüÅüp dƶnüÅmediÄidir. Hayatımızı alan, tam da budur. Asıl bahis orada yatar.”[11] “İnsanın düÅündüÄü gibi yaÅayabilmesi iƧin, onur diyeceÄim Åeye sahip olması lazım. Ben bƶyle yaÅamaya ƧalıÅıyorum. DiÄerleri de bƶyle yapsın demiyorum, ancak siyasetƧilerin ƧoÄunluk gibi yaÅadıÄı zaman saygı gƶreceÄine inanıyorum.”[12] “İnsanların geceleri yatacak bir saƧak altı bile bulamadıkları bir dünyada baÅkalarının beÅ yüz metrekarelik malikĆ¢nelerde yaÅamasını anlamıyorum. Evsizler iƧin ev, suyu olmayanlar iƧin su, ekmek lazım. Sen bƶyle bir dünyada ƶzel uƧaÄım olsun diyorsun! Herkes daha fazlasını isterse bir gün kimseye bir Åey kalmayacak…” diyen JosĆ© Mujica, Tupamaro geleneÄinden geliyor.
1960’ların baÅında RaĆŗl Sendic ve yoldaÅlarınca kurulan, isimlerinde son İnka kralı Tupac Amaru’nun sƶmürgeci İspanyollara karÅı giriÅtiÄi mücadelenin anısını yaÅatan Tupamarolar, bir Åehir gerillası ƶrgütüydü. 1972’ye gelindiÄinde ƶrgüt on binden fazla militanıyla güç iƧinde bir baÅka güç olmuÅtu. Robin Hood tarzı eylemleri, hayranlık ve sempati uyandırıyordu; tiyatrolarda, kahvehanelerde, gece kulüplerinde propaganda yapmak, sinemaları basıp seyircilere liberal demokrasinin adaletsizliÄini gƶsteren filmler izletmek, silahlı ƧatıÅmaya girmeden hükümet kurumlarına pankartlar asmak, yakalanan arkadaÅlarının serbest bırakılması iƧin yabancı devlet yetkililerini kaƧırmak, banka soygunlarından elde ettikleri paraları halka daÄıtmak, yiyecek yüklü kamyonları durdurup yiyecekleri yoksullara paylaÅtırmak…
“Sƶzcükler bizi bƶler, eylem birleÅtirir” savsƶzünü benimseyen ƶrgüt, kendini Ulusal KurtuluÅ Hareketi olarak adlandırıyordu.
1960’ların baÅında JosĆ© Mujica, Tupamaro’ya katıldı, RaĆŗl Sendic’in ƶnderliÄindeki Tupamaro diktatƶrlüÄe karÅı devrimci eylemlere yƶneldi. JosĆ© Mujica da, faaliyetleri nedeniyle birkaƧ kez tutuklandı. 1971’de bir polis memurunu ƶldürmekten suƧlu bulundu. İki kez hapisten kaƧtı ancak her ikisinde de yakalandı. Toplamda 14 yıl hapis yattı. İÅkence gƶrdü ve iki yılını bir kuyunun dibinde geƧirmek de dahil olmak üzere uzun süre hücre hapsinde kaldı.[13]
1985’te demokratik hükümete dƶnüŠmüzakerelerinde JosĆ© Mujica ile siyasi tutuklular genel af kapsamında serbest bırakıldı.
Tupamaro da, ‘GeniÅ Cephe/ Frente Amplio’ (FA) sol koalisyonuna katıldı. Yasal bir parti olarak ‘Halk Katılım Hareketi/ Movimiento de Participación Popular’ (MPP) adında yeniden ƶrgütlendi. JosĆ© Mujica, MPP’nin ƶnde gelen figürlerinden biri oldu. 2017’den 2020’ye Uruguay’ın baÅkan yardımcısı olarak gƶrev yaptı.
JosĆ© Mujica Temsilciler Meclisi’nde (1995-2000) bir dƶnem gƶrev yaptı. Ardından 2000’de Senato’ya seƧildi. 2004’de Senato üyesi olarak yeniden seƧildi. ‘İlerici KarÅılaÅma-GeniÅ Cephe/ Encuentro Progresista-Frente Amplio’ (EP-FA) koalisyonu adayı TabarĆ© VĆ”zquez her iki yasama meclisinde de ƧoÄunluÄu ele geƧirip, seƧimi kazandı. Bu kesitte JosĆ© Mujica, Åubat 2005’te Senato baÅkanı olarak yemin etti. Ayrıca VĆ”zquez’in kabinesinde (2005-2008) tarım bakanı olarak gƶrev yaptı.
VĆ”zquez’in merkez sol hükümetine duyulan onay dalgasının üzerinde hareket eden JosĆ© Mujica, 2009 seƧimlerinde EP-FA’nın cumhurbaÅkanı adayı gƶsterildi ve kazandı;[14] “Hayatta kazanan tarafta olmanın her düÅtükten sonra düÅtüÄün yerden tekrar kalkarak tekrar baÅlamak ile mümkün olacaÄını ifade ettiÄi”[15] üzere…[16]
1994’de ilk kez milletvekili seƧilen JosĆ© Mujica’nın Vespa marka motosikletiyle baÅkent Montevideo’daki parlamento binasına geldiÄinde otopark gƶrevlisinin kendisine -Burada fazla kalacak mısınız? Sorusuna verdiÄi -Evet, kesinlikle! yanıtı, yıllar sonra üstleneceÄi en üst düzey gƶrevin ƶnsezisidir adeta...[17]
* * * * *
Åimdi ona bir sıfat daha eklemek mümkün: O bir “pragmatik”ti…
O; “Hapishaneye düÅtüÄümde yetiÅkin, olgun bir insandım ve bütün ƶmrüme yetecek kadar okumuÅtum. Yalnız baÅıma hapishanede geƧirdiÄim zamanlarda aynı geviÅ getiren bir inek gibi okuduklarımı düÅündüm, düÅündüm, düÅündüm. Esas o dƶnemde okuduklarımdan Ƨok Åey ƶÄrendim,’[18] diyordu; ve bu bir sinyaldi sanki; devamla:
Politik ve sosyal koÅullar 50 yıl ƶncekinden Ƨok farklı bugün. Tarih tekrar etmiyor. Askeri yƶnetim soÄuk savaÅ sırasında ABD’nin desteklediÄi bir Åeydi. Tupamaroların yürüttüÄü mücadele ile ülkemizi demokratikleÅmesini, askeri yƶnetim aracılıÄıyla provoke ettiler. Fakat Uruguay halkı hiƧbir zaman anlamadı bunu. Ćünkü tarihinde de diktatƶrlük vardı. Bu yüzden biz de legal politikaya yƶneldik. Bugünkü koÅullar farklı ve bu nedenle mücadeleyi bu zeminde ele alıyoruz.
Gücü merkezden halka doÄru yaymak gerekir. Kararları daha fazla insanın almasını saÄlayacak, halkı yƶnetime katacak yollar aramak gerekir. Sendikalar, sivil toplum kuruluÅları, devletten baÄımsız demokratik kuruluÅlar bu konudaki araƧlar olabilir. Küçük belediyeler halka daha yakındır. Bürokrasi, kamusal haklarda olumsuz bir deÄiÅiklik yaratıyor. ĆrneÄin, yƶnetici kademesinde olan kiÅilerin diÄer tüm insanlardan fazla, ƧeÅitli hakları var. Bu da ciddi bir eÅitsizlik yaratıyor. Bunun Ƨƶzümü, baÅta sƶylediÄim gibi gücü ve yƶnetme iÅini merkezden koparıp, halka yaklaÅtırmak.
Bu, iyileÅtirme iƧin gidilecek yolun bir parƧası. Zaman iƧinde ƧeÅitli araƧlar uygulamak lazım. Bunların baÅlıcası ‘katılım’. Parayı Ƨok seven insanların kamusal hakları ilgilendiren konularda yer almaması gerekir. Onlar ticaretle uÄraÅabilirler. Siyasetle uÄraÅmak aÄır bir yük ve bunun bir bedeli var. Toplumsal sorunları Ƨƶzmek iƧin yola Ƨıkıyorsunuz. Bu uzun bir yol. Demokrasi mücadelesi hiƧbir zaman bitmeyecek bir Åey. Onu iyileÅtirmek iƧin durmaksızın mücadele etmek gerekiyor. Ve bu mücadele parayı sevenlerin yürütebileceÄi bir Åey deÄil.
Kendimi merkez solda gƶrüyorum. Ekonomiyi devletin düzenlemesi gerekiyor. Ćzel yatırımları titizlikle ƶlƧerek, bunun yanında devleti ve toplumsal adaleti koruyarak bir Åeyler yapmaya ƧalıÅtım. Uruguay’da en ƶnemli bankalar, elektrik enerjisi üreten Åirketler, telekom, akaryakıt daÄıtımı ve su Åirketleri devlete ait. Devlet toprak satın alarak bunları bƶlüyor ve halka daÄıtıyor. Neoliberal reformlar Urugay’a hiƧ girmedi. Bu konuda düzenlenen referandumda halkımız hayır yanıtı verdi. Dünyada yabancı yatırımlar genellikle gittikleri coÄrafyalarda ƧeÅitli sorunlar yaratıyor. Ćevre tahribatı bunlardan birisi. Uruguay iƧin de bu geƧerli. Ancak, Uruguay’daki yabancı Åirketlerin Ƨevre konusunda tamamen dikkatsiz olduklarını da sƶyleyemem. Aptal deÄiller. İyi de deÄiller, aptal da deÄiller.
İdeoloji gerekli ama riskleri de olan bir olgu. İdeoloji gerƧeÄi ÅekillendirdiÄi zaman, isteklerle gerƧek birbirine karıÅabilir. Tehlikesi budur.”[19]
Ve yüz yüze gƶrüÅmesinden Metin YeÄin aktarıyor: “Pepe’ye ‘HĆ¢lĆ¢ devrimci misiniz?’ diye sormuÅtum. Parlamento baÅkanı odasındaydık. ‘Biz Che Guevara Ƨizgisinde Ƨok ƶnemli bir dƶnem yaÅadık, ama Åu an baÅka bir dƶnem var. Bir reform programı aslında Ƨok küçüktür, ama bizim iƧin Ƨok ƶnemli deÄiÅiklikler yaratacaÄından, aynı zamanda ƶnemli ve büyüktür.”[20]
Bu kadar deÄil; daha da fazlası var: “AnarÅizm sorumlu olmayı ve kendini yƶnetmeyi iƧerir. Ben kronik bir anarÅistim. Devletin ortadan kaldırılması en hayırlısı, ama yaÅadıÄım insanlık evresi izin vermiyor. Devlet sınıfların varlıÄını gƶsterir. Birileri birilerine hükmederler. AnarÅizmin sosyalizmden farkı sonudur. Sosyalizmde sınıflar kaybolursa devlete gerek olmadıÄı düÅünülür. Bu bir yoldur, ama teoride. Ben hakikĆ¢tte hiƧ gƶrmedim. (…) Liberalizm derin anlamında anarÅizm ile birleÅir. Ćünkü hoÅgƶrüyü benimser, otorite karÅısında bireysel deÄerleri ƶne Ƨıkartır. Ekonomik liberalizmle karıÅtırmayın… Sƶzünü ettiÄim siyasi liberalizm. Ekonomik liberalizm mülkiyet iƧerir. Siyasi liberalizm ise felsefi olarak insanlık tarihi aƧısından üst basamaktır. İnsanlıÄı ileriye gƶtürmek isteyen düÅünceler bunu yadsımamalı. ĆzgürlüÄe hakikĆ¢ten saygı duyan ise anarÅizmdir. AnarÅizm her zaman sosyalizmi varsayar, ƶzel mülkiyete karÅıdır, insan ƶzgürlüÄünü ƶnemser. Elbette sınırı baÅkasına zarar vermemektir. (…) Solun stratejik olarak askerlerle ƧalıÅması lazım. Silahlı kuvvetler olmadan olmaz. Onları yanlarına Ƨekmeye ƧalıÅmaları lazım. Yoksa orduyu saÄa bırakmıŠolurlar.”[21]
“Solun en büyük birleÅtirici unsuru muhafazakĆ¢r saÄa karÅı savunduÄu deÄerlerdir. Bunları unutup, karÅısındaki deÄeri savunan cepheyi de unutup kendi iƧinde tartıÅmaya ve savaÅa girdiÄi her yerde kaybetmiÅtir,”[22] stratejisini dillendiren JosĆ© Mujica’dan bir Åey daha: “Ćzyƶnetim bir iÅi yƶnetmek gibi. Kendi ƧalıÅanlarının yƶnettiÄi bir fabrika gibi. Bir patronun olmadıÄı sistem. Herkesin kendini yƶnettiÄi bu Åeyi, biz yapmaya ƧalıÅıyoruz.”[23] “Ćzyƶnetim yanlısıyım,”[24] deyip ekliyordu: “Kendimi merkez solda gƶrüyorum.”
* * * * *
Hayır; JosĆ© Mujica’yı küçümsüyor falan deÄiliz. Bu ne haddimize?
Åunları diyen Ona “hümanist bir devrimci demokrat” olarak “deÄer” vermemek mümkün mü?
“Daha iyi bir dünya iƧin her zaman mücadele olacak. Bu mücadelenin sonu yok. Medeniyete giden yol, dayanıÅmadan ve bunun iƧin savaÅmaktan geƧiyor. Mücadele etmek zorundayız, ƶzgürlük ve dayanıÅma iƧin... Birlikte olmak ve birleÅmek durumdayız. Birbirimizden ƶÄrenecek Ƨok fazla Åeyimiz var. Uruguay’da son 40 yıldır birlikte yürüyoruz. Kendi iƧimizde farklılıklarımız var. TartıÅıyoruz. Ama parlamentoda karar vakti geldiÄi zaman, ƧoÄunluÄun dediÄi oluyor ve ilerliyoruz. Ama bu anlatıldıÄı gibi kolay deÄil. Ancak ƧalıÅan iÅƧileri, gün yüzü gƶrmeyen iÅƧileri düÅünecek olursak, buna yine de ‘Ƨok zor’ diyemeyiz. Bir noktaya kadar kendiniz geliÅtirebiliyorsunuz.
‘Ben Kuzey Amerika’nın siyaset anlayıÅını sevmiyorum. 50 yıldır güneydeki Küba’ya ekonomik yaptırım uyguluyor. Onları gündelik hayatlarında zor durumda bırakıyor. Bunu deÄiÅtirmek istiyorum ve bunu Küba’yı desteklediÄim iƧin yapıyorum. Dünyada eÅitsizlik, adaletsizlik var ama, problemlerin Ƨƶzümü iƧin adımlar atılabilmeli. Åeytana asla izin verilmemeli. Bu nedenle insanların bir araya gelmesi lazım. Günün sonunda deÄiÅtirdiÄiniz Åeyler bir tarihi yazabilir.”[25]
“Kendi ƶzgürlükleri iƧin, kaderlerini ellerine almak iƧin savaÅan herkesin yanındayım.”[26]
“EÄer hayatımı bozuk paralar iƧin savaÅarak geƧireceksem, eÄer hayatımı zorlaÅtıran aÅırı büyük bir evim varsa, eÄer Ƨok sayıda maddi imkĆ¢na ihtiyaƧ duyuyorsam, eÄer her yıl araba deÄiÅtirmem gerekiyorsa, ve bu bƶyle devam ediyorsa…
O zaman tüm vaktimi bunlar iƧin ƧalıÅarak geƧirmem gerekir.
Sonra da Ƨaldırmamak iƧin ƧalıÅırım, ve bƶyle sürer gider…
Ta ki yaÅlı, yorgun ve türlü rahatsızlıklarla dolu biri hĆ¢line gelene kadar.
KanaatkĆ¢r olmak, sade yaÅamak- bu hesaplanmıÅ, bilinƧli bir stratejidir.
Bana özgür olmak için zaman kazandırır.
Hayatımın her saati ki onu maddi meseleleri Ƨƶzmekle geƧiriyorsam, bu saat, beni mutlu eden ve ƶzgürleÅtiren Åeylere ayıramadıÄım bir saattir.”
Evet JosĆ© “Pepe” Mujica’nın bir rƶportajındaki “Bir Roma atasƶzü der ki, elindeki az olan deÄil, hep daha fazlasını isteyen fakirdir,”[27] ifadesi Onun Marksist-Leninist bir gerilla olarak baÅlayıp, bir “hümanist bir devrimci demokrat” olarak noktalıÄı yaÅamını ƶzetliyor aslında.
24 Haziran 2025 14:51:09, MuÄla-İstanbul.
N O T L A R
[*] Avrupa Demokrat, Haziran 2025…
[1] Karl Marx, Kapital, Sermayenin Ćretim Süreci, Cilt: I, Ƨev: Alaattin Bilgi, Sol Yay., 1965. “Almanca I. Baskıya Ćnsƶz”.
[2] Gabriel GarcĆa MĆ”rquez, AÅk ve Ćbür Cinler, Ƨev: İnci Kut, Can Yay., 1999.
[3] José Saramago, Körlük, çev: Aykut Derman, Can Yay., 2009
[4] BarıŠYıldırım, “Eski Gerilla, Yeni Makul: JosĆ© ‘Pepe’ Mujica”, 14 Mayıs 2025… https://sendika.org/2025/05/eski-gerilla-yeni-makul-JosĆ©-pepe-mujica-726403
[5] Bkz: Sibel Ćzbudun-Temel Demirer, “Bir Tupamaro, Bir BaÅkan: JosĆ© (Pepe) Mujica”, KaldıraƧ Dergisi, No:287, Haziran 2025...
[6] Mehmet YeÅiltepe, “Castro’dan Mujica’ya Devrimci Dersler”, 14 Mayıs 2025… https://bianet.org/yazi/castrodan-mujicaya-devrimci-dersler-307432
[7] DerviÅ Ergin, “Mujica’nın Ardından - Uruguay Siyasi Tarihinin Kısa Bir Ćzeti”, 17 Mayıs 2025… https://marksist.net/dervis-ergin/mujicanin-ardindan-uruguay-siyasi-tarihinin-kisa-bir-ozeti
[8] “Gerilla LiderliÄinden Devlet BaÅkanlıÄına: JosĆ© Mujica”, Devrimci DuruÅ, No:131, Haziran 2025, s.18.
[9] Emirhan Akman, “JosĆ© Mujica: Sol DeÄiÅmek Zorunda, Ćünkü Zaman DeÄiÅiyor”, 9 Haziran 2025… https://hararet.org/JosĆ©-mujica-sol-degismek-zorunda-cunku-zaman-degisiyor/
[10] L. DoÄan TılıƧ, “Pepe’yi Sevmek Kolay, ya Pepe Olmak”, Birgün, 20 Mayıs 2025, s.3.
[11] Onur Ćzgen, “Mujica’ya Veda”, Birgün Pazar, 18 Mayıs 2025, s.9.
[12] “Gƶrkemli Bir Mücadele”, Birgün Pazar, 18 Mayıs 2025, s.9.
[13] Tupmaros üyesi Jorge Tiscornia, 27 yaÅında tutuklanıp zindanda kaldı. “DoÄal ıÅıÄın olmadıÄı bir hapishane hücresindeysen, zaman hissini kaybediyorsun. Bir süre sonra hangi günde olduÄunu bilemez hĆ¢le geliyorsun.” (“Hapisten Kurtulan Tarih”, Cumhuriyet, 14 Aralık 2014, s.10.)
[14] “BaÅkanlık tƶreninde kendine ƶzel bir baÅkanlık kuÅaÄı bile yaptırmak istemeyen Pepe kendinden ƶnceki baÅkan olan Tabare’den baÅkanlık kuÅaÄını ƶdünƧ istemiÅ ve Tabare’de vermemiÅti. Tƶrende taktıÄı kuÅak iƧin bile ƶlçü vermemiÅ kendisine bol gelen bir kuÅakla tƶrene katılmıÅtır. Tƶren vb. protokolleri ƶnemsememiÅtir.” (Aydın İleri, “Bir BaÅka Kuyunun KurbaÄası: Mujica”, Birgün, 5 Kasım 2015, s.14.)
[15] Ertan Erol, “Mujica’ya Veda Ederken”, 19 Mayıs 2025… https://www.evrensel.net/yazi/96961/mujicaya-veda-ederken
[16] Uruguay’da Ekonpomi Bakanı Fernando Lorenzo’nun yolsuzluk nedeniyle istifasını CumhurbaÅkanı JosĆ© Mujica aƧıkladı. (“Uruguay’da Yolsuzluk İddiası İstifa Ettirdi”, Birgün, 23 Aralık 2013, s.11.)
[17] İlyas TunƧ, “Tınılar ve Nal Sesleri”, Birgün Pazar, Yıl:11, No:398, 26 Ekim 2014, s.24.
[18] Andres Danza-Ernesto Tulbovitz; İktidarda Bir Kara Koyun: Saraysız BaÅkan JosĆ© Mujica, Ƨev: Ali Tuncer-Cahit Ćzgür Baharlı, Tekin Yay., 2014.
[19] Onur KılıƧ, “Mücadele Bitmez”, Birgün, 6 Kasım 2015, s.5.
[20] Metin YeÄin, “Gerilla, Futbol ve Bir BaÅka”, Radikal, 2 Temmuz 2011, s.34.
[21] Ceyda Karan, “Mujica: ‘Sol Orduyu SaÄa Bırakmamalı”, Cumhuriyet, 6 Kasım 2015, s.10.
[22] Gƶkhan KarakaÅ, “EÄer Koalisyonu Beceremeseydik İktidar Olamazdık”, Milliyet, 1 Kasım 2015, s.13.
[23] “Pepe Mujica Hayatını Kaybetti”, Yeni YaÅam, 15 Mayıs 2025, s.8.
[24] Pınar ĆÄünƧ, “… ‘Saraysız BaÅkandan’ Hayat Dersleri”, Cumhuriyet, 31 Ekim 2015, s.16.
[25] Gülsen Candemir, “Daha İyi Bir Dünya İƧin”, Birgün, 6 Kasım 2015, s.5.
[26] M. Ali Ćelebi, “… ‘Pepe’ JosĆ© Mujica”, Ćzgür Gündem, 4 Kasım 2015, s.13.
[27] Deniz Ćlkütekin, “Kendini DeÄil, Ćlkesini ZenginleÅtiriyor”, Cumhuriyet Pazar, No:1452, 19 Aralık 2014, s.8.
Yorum Ekle