SÄ°BEL ĆZBUDUN-TEMEL DEMÄ°RER “EmeÄin karÅılıÄı hayattır. Bu yeterli deÄil mi?” [1] Eduardo Galeano’nun, “Politikacılar, konuÅur ama hiƧ...
SÄ°BEL ĆZBUDUN-TEMEL DEMÄ°RER
“EmeÄin karÅılıÄı hayattır.
Bu yeterli deÄil mi?”[1]
Eduardo Galeano’nun, “Politikacılar, konuÅur ama hiƧbir Åey sƶylemezler. SeƧmenler, oy kullanır ama seƧemezler,” diye betimleyip; Lucy Parsons’un da, “Zenginlerin servetlerini oylamanıza izin vereceÄine asla inanmayın,” vurgusuyla tarif ettiÄi, burjuvazinin seƧim(sizlik) kargaÅasının ardından,[2] gerƧek gĆ¼ndemimiz olan 1 Mayıs 2024’Ć¼n arifesindeyiz.
Yıllardır Taksim (geleneÄi) iƧin mĆ¼cadele veren devrimci ƶrgĆ¼tlerin aƧıklaması[3] hepimiz aƧısından bir gĆ¼vence oldu; 2013’den beri lafını ƧokƧa etse de, fazla bir Åey yapmayan TĆ¼rkiye Devrimci Ä°ÅƧi Sendikaları Konfederasyonu (DÄ°SK) Genel BaÅkanı Arzu ĆerkezoÄlu’nun, 1 Mayıs Ä°ÅƧi Bayramı’nı 2024’de Taksim Meydanı’nda kutlayacaklarını duyurması[4] formalite bir aƧıklama deÄil ise, kaydıihtiyat ile ele alınması gereken “olumlu” bir eÄilimi ifade ediyor.[5]
Nisan 1904’de V. Ä°. Lenin’in, “1 Mayıs geliyor. Ä°ki dĆ¼nya, bu bĆ¼yĆ¼k mĆ¼cadelede karÅı karÅıya duruyor: sermaye dĆ¼nyası ile emek dĆ¼nyası, sƶmĆ¼rĆ¼ ve kƶlelik dĆ¼nyası ile kardeÅlik ve ƶzgĆ¼rlĆ¼k dĆ¼nyası. (…) 1 Mayıs’ın kutlanıÅı, davamıza binlerce yeni savaÅƧı kazandırsın ve bĆ¼tĆ¼n halkın ƶzgĆ¼rlĆ¼ÄĆ¼, sermayenin boyunduruÄunda ƧalıÅan herkesin kurtuluÅu iƧin bĆ¼yĆ¼k mĆ¼cadelemizde gĆ¼Ć§lerimiz artsın!”; Åubat 1894’de ise Rosa Luxemburg’un, “1 Mayıs, iÅƧi sınıfının bu taleplerinin her yıl dile getirildiÄi gĆ¼n olacaktır. Ve daha iyi gĆ¼nler doÄduÄunda, dĆ¼nya iÅƧi sınıfı kurtulduÄunda, bĆ¼yĆ¼k bir olasılıkla insanlık o zaman da 1 Mayıs’ı, geƧmiÅte verilen zorlu mĆ¼cadelelerin ve Ƨekilen acıların anısına yine kutlayacaktır,” vurgusuyla altını Ƨizdikleri 1 Mayıs (ve coÄrafyamızda kırılmaya ƧalıÅıldıÄı yerde, Taksim’de kutlanması) yaÅamsal ƶnemdedir iÅƧi sınıfı ve devrimciler iƧin…
1 Mayıs, 134 yıldır olduÄu gibi 2024’de kutlanacak; yerkĆ¼rede ve coÄrafyamızdaki alt Ć¼st oluÅlar, ve yaÅanan geliÅmeler, iÅƧi sınıfı ve emekƧilerin sermaye sınıfı ve dĆ¼zeninin karÅısına, kendi baÄımsız Ƨizgisi yani program ve talepleriyle dikilmesinin, tarihsel/ sınıfsal ƶzĆ¼ne uygun gĆ¼Ć§lĆ¼ bir 1 Mayıs ƶrgĆ¼tlenmesinin ƶnemini daha fazla artırmıÅtır.
Takvimlerde iÅaretli ƶzel gĆ¼nler arasında en yaygın kutlanan ve uzun olduÄu kadar ters yĆ¼z edilmiÅ bir tarihi de olan 1 Mayıs; dini bayramlar, milli bayramlar ya da tĆ¼ketimi kƶrĆ¼klemek amacıyla icat edilen gĆ¼nlerden Ƨok daha kapsayıcıdır.
Kolay mı? YerkĆ¼renin tĆ¼m coÄrafyalarında farklı inanƧlardan, uluslardan ve mesleklerden iÅƧiler bazen “resmi” tƶrenlerle bazen korsan gƶsterilerle ama her seferinde bedel ƶdeyerek 1 Mayıs’ı kutlarlar; Ćmile Zola’nın ‘Germinal’indeki[6] Etienne’in, “Bunca haksızlıÄa dayanamıyorum!” haykırıÅını ya da “1 Mayıs, 1 Mayıs iÅƧinin, emekƧinin bayramı,/ Devrimin Åanlı yolunda ilerleyen halkların bayramı./ Ulusların gĆ¼rleyen sesi, yeri gƶÄĆ¼ sarsıyor,/ Halkların nasırlı yumruÄu, balyoz gibi patlıyor./ Devrimin Åanlı dalgası, dĆ¼nyamızı kaplıyor./ GĆ¼n gelir, gĆ¼n gelir zorbalar kalmaz gider,/ Devrimin Åanlı yolunda kĆ¼l gibi savrulur gider,” marÅını anımsatarak…
Evet, evet Åimdi (“Elveda proletarya” saƧmalıÄına inat!) 1 Mayıs’sız dĆ¼ÅĆ¼nĆ¼lmesi mĆ¼mkĆ¼n olmayan iÅƧi sınıfının zamanı.
HĆ¢lĆ¢ ve her zaman; Karl Marx’ın, “Ä°ÅƧilerin kurtuluÅu insanlıÄın kurtuluÅunu iƧerir, Ć§Ć¼nkĆ¼ iÅƧinin Ć¼retimle iliÅkisinde insanın kƶleliÄinin bĆ¼tĆ¼nĆ¼ vardır,” saptaması gĆ¼ncelliÄini koruyor.
“Yalnızca iki sınıf vardır: yalnızca kendi emek gĆ¼cĆ¼ Ć¼zerinde tasarrufta bulunabilen iÅƧi sınıfı; toplumsal Ć¼retim araƧlarının ve paranın tekelci mĆ¼lkiyetine sahip olan kapitalistler sınıfı.”
“Toplumsal Ć¼retim biƧimi hangisi olursa olsun, Ć¼retim elemanları her zaman iÅƧiler ve Ć¼retim araƧlarıdır.”
“Emek gĆ¼cĆ¼, iÅƧinin elinde sermaye deÄil metadır ve bu metanın satıÅını sĆ¼rekli olarak yineleyebildiÄi sĆ¼rece, onun iƧin bir gelir oluÅturur; satıÅtan sonra, kapitalistin elinde, Ć¼retim sĆ¼recinin kendisi sırasında, sermaye olarak iÅlev gƶrĆ¼r.”[7]
* “EÄer kiÅinin iÅ gĆ¼cĆ¼nĆ¼ sonsuz bir sĆ¼re iƧin satmasına izin verilseydi, kƶlelik hemen o anda yeniden kurulurdu.”[8]
Ćzetle, “TĆ¼m iliÅkiler mal deÄiÅ tokuÅuna, metaya ve paraya indirgenince, tĆ¼m toplumsal iliÅkiler de metalaÅır”ken;[9] bir kez daha uyarır Karl Marx, “Sefaleti azaltmadan zenginliÄi artıran bir toplumsal sistemin ƶzĆ¼nde Ć§Ć¼rĆ¼mĆ¼Å bir Åeyler olmalı,” diye ve ekler:
“Ä°nsanlık tarihinin ortak noktası ƧalıÅanların hep yoksul olması, ƧalıÅmayanların zenginleÅmesidir. Devrin egemenleri bu ƧeliÅkiyi ortadan kaldırmaya ƧalıÅanlara komĆ¼nist diyor, onları birer hayalet gibi gƶsteriyorlar.”[10]
O hĆ¢lde “YenidĆ¼nya dĆ¼zeninde, demokrasi, ƶzgĆ¼rlĆ¼k, eÅitlik, kardeÅlik; bunların hiƧbiri yok,” gerƧeÄini bir an dahi unutmadan; “Por un mundo donde quedan muchos mundos/ İƧinde pek Ƨok baÅka dĆ¼nyaya yer olan bir dĆ¼nya iƧin,”[11] gitmeliyiz 1 Mayıs 2024’e; “Ä°ÅƧi sınıfının insanlıÄa karÅı hiƧbir borcu yoktur. Ä°nsanlık ona borƧludur,” vurgusuyla Bertolt Brecht’in…
Bir de 2022 verilerine gƶre istihdam edilen 30 milyonu aÅkın nĆ¼fusun yĆ¼zde 70.5’su Ć¼cretli iÅƧiyken; bu oranın 1990’da yĆ¼zde 40, 2000’de yĆ¼zde 50 olduÄu hatırda tutulmalı. GĆ¼nĆ¼mĆ¼zde artık TĆ¼rkiye toplumunun Ć¼retken faaliyetinin tamamına yakını iÅƧi sınıfının omuzlarındadır[12] Ć§Ć¼nkĆ¼.[13]
1 MAYIS MĆCADELE GELENEÄÄ°DÄ°R
1 Mayıs’ın Ä°ÅƧi GĆ¼nĆ¼ olarak tarihselleÅmesi, Chicago’da 1 Mayıs 1886 gĆ¼nĆ¼ dĆ¼zenlenen genel grevle olmuÅtu. Grevin ve gƶsterilerin amacı, 1867’de kabul edilmesine raÄmen henĆ¼z hayata geƧirilmeyen 8 saatlik ƧalıÅma yasasının uygulanmasını saÄlamak ve gĆ¼nlĆ¼k 12-14 saatlik ƧalıÅma sĆ¼relerini protesto etmekti. Ancak 3 Mayıs’ta barıÅƧıl hava bozulmaya baÅladı ve greve katılan iÅƧilerin bazıları iÅten atıldı. Grevci iÅƧilerle grev kırıcı iÅƧiler arasında baÅlayan gerilim kavgaya dƶnĆ¼ÅtĆ¼ ve bu sırada polisin grevci iÅƧilerin Ć¼zerine ateÅ aƧmasıyla bazı iÅƧiler ƶldĆ¼rĆ¼ldĆ¼.
Ä°ÅƧiler, polisin bu saldırısını kınamak ve protesto etmek iƧin, 4 Mayıs’ta Chicago’da Haymarket Meydanı’nda miting yaptılar. Miting sonuna doÄru, meydanda 200 civarında gƶsterici kalmıÅken 176 silahlı polis kalabalıÄa saldırdı. Bir bomba patladı. Bombanın etkisi ile ƶnce bir polis ƶlĆ¼rken panikleyen polislerin saÄa sola ateÅ etmesi nedeniyle yedi polis daha ƶldĆ¼, 69 polis ise yaralandı. Ertesi gĆ¼n Ć¼lke genelinde sıkıyƶnetim ilan edildi. Yerel sendikalar ve sendika gazeteleri sĆ¼resiz kapatıldı, iÅƧi liderleri tutuklandı ve evler basıldı.
Haymarket Olayı sonrasında ƶlen toplam sekiz polise karÅılık, adeta misilleme yaparcasına miting dĆ¼zenleme komitesinden sekiz iÅƧi tutuklandı. Tutuklamalar sonrasında iki ay sĆ¼recek olan Amerikan tarihinin en Ć¼nlĆ¼ davalarından birinin 20 AÄustos 1886’da idam kararlarıyla son bulması kimseyi ÅaÅırtmadı elbette. JĆ¼ri 8 kiÅiyi de suƧlu bulmuÅ, 5 iÅƧinin idam edilmesine 3 iÅƧinin aÄır hapisle cezalandırılmasına karar vermiÅti. Ä°dama mahkĆ»m edilenlerden en genci, idamından bir gĆ¼n ƶnce intihar etti.
Haymarket Katliamı’ndan 118 yıl sonra ise Chicago’da, sanatƧı Mary Brogger’in yaptıÄı bir Anıt/ Heykel 14 EylĆ¼l 2004’de aƧılmıÅdı. Bu Anıt/ Heykel; “8 saatlik iÅ gĆ¼nĆ¼ savaÅımını ve Haymarket’in aziz ƶlĆ¼lerinin” mĆ¼cadelesini hatırlatmaktadır. Anıt/ Heykel’in ƶn tarafındaki kaidenin altında 11 Kasım 1887’de asılarak ƶldĆ¼rĆ¼len anarÅist ƶnder August Spies’in son sƶzleri bulunmaktadır: “O gĆ¼n gelecek, sessizliÄimiz bugĆ¼n kıstıÄınız sesten Ƨok daha gĆ¼Ć§lĆ¼ olacak.”
Haymarket davasının sonuƧlanmasından ve idamların infaz edilmesinden 2 yıl sonra, 14-21 Temmuz 1889 tarihinde Paris’te toplanan Ä°kinci Enternasyonal’in 1. Kongresi’nde Fransız delegasyonu tarafından verilen bir teklifle, her yıl 1 Mayıs gĆ¼nĆ¼, hem yargılamaların adaletsizliÄini gƶstermek hem de 1 Mayıs 1886 grevleri ve 4 Mayıs 1886 Haymarket “Åehitlerini” anmak iƧin, “Uluslararası Ä°ÅƧi GĆ¼nĆ¼” olarak kabul edildi. Ä°lk 1 Mayıs ertesi yıl, yani 1890’da kitlesel olarak Paris, Viyana gibi Avrupa Åehirlerinde, KĆ¼ba, Peru ve Åili’de kutlandı.
Osmanlı Ć¼lkesinde iÅƧi hareketleri 1860’lı yıllara kadar geri gitmekle birlikte 1 Mayıs anmalarının/kutlamalarının tarihi o kadar eski deÄildi. Ä°stanbul’da 1908’den Ƨok ƶnce, KĆ¢Äıthane Ćayırı’nda amelelerin helva yiyerek ya da kuzu Ƨevirerek 1 Mayıs Bayramı’nı kutladıÄı rivayet edilirse de elimizde belgesi olan ilk kutlamayı 9 EylĆ¼l Ćniversitesi’nden Oktay Gƶkdemir’den ƶÄreniyoruz: Ona gƶre 1906’da Ä°zmir’in Basmane bƶlgesindeki iÅƧi kıraathanelerinde daÄıtılan Arap harfleriyle kaleme alınmıŠel ilanlarında gĆ¼nĆ¼mĆ¼z TĆ¼rkƧesiyle Åunlar yazıyordu:
“Yurtsever KardeÅlerim! Åerefli Gazete ĆalıÅanları! Haberiniz olsun ki, 1 Mayıs DĆ¼nya Ä°ÅƧileri Bayramı mĆ¼nasebetiyle amele kıraathaneleri civarındaki tren istasyonu mevkiinde toplantı ve gƶsteri vardır. Dernek (Cemiyet) Reis Vekili Celil ve Ä°sameddin Efendi 1906.”[14]
Oktay Gƶkdemir, 1 Mayıs bildirisinin; o yıllarda Basmane ve (ve o zamanki Dana Meydanı) civarında ikamet eden Afrika kƶkenli hamal ve amelelere bir ƧaÄrı olarak dĆ¼zenlenmiÅ olabileceÄini yazmaktadır.
Bununla beraber daha yıÄınsal 1 Mayıs gƶsterileri 1909’da Osmanlı’nın Selanik ve ĆskĆ¼p Åehirlerinde yapılmıÅtır. 1909 ilkbaharında Selanik’te, Yahudi, Rum, Bulgar ve TĆ¼rkler tarafından kurulan Selanik Ä°ÅƧi Federasyonu, farklı milliyetten iÅƧileri aynı Ƨatı altında birleÅtirmeyi baÅarmıÅ, ve 1909’da Selanik, ĆskĆ¼p gibi Åehirlerde dĆ¼zenlediÄi ilk kitlesel 1 Mayıs gƶsterisiyle adından sƶz ettirmiÅtir. Federasyon dƶrt ayrı dilde, (Ladino -Ä°spanyol Yahudi dili-, Rumca, TĆ¼rkƧe, Bulgarca) dƶrt gazete Ƨıkararak; “kanunlarda iÅƧi haklarını iyileÅtiren maddeler, serbest seƧimler, herkese seƧme ve seƧilme hakkı” talep etmiÅtir. TĆ¼rkƧe Ƨıkan gazetenin adı, Amele’dir.
Ä°stanbul’da Rum iÅƧi ve sosyalistlerin kurduÄu ve bĆ¼nyesinde Rumların ƧoÄunlukta olduÄu TĆ¼rkiye Sosyalist Merkezi adındaki cemiyet, 1909’da kurulmuÅ ve kuruluÅuna ‘1 Mayıs’a denk getirerek simgesel bir anlam katmıÅtır.
1910’da Rum sosyalistlerin ƶrgĆ¼tĆ¼ TĆ¼rkiye Sosyalist Merkezi, Ermeni TaÅnak ve HınƧak partilerinin birlikte organize ettiÄi 1 Mayıs kutlaması Taksim yakınlarındaki Pipino Bira Fabrikası bahƧesinde yapılmıŠve yaklaÅık bin iÅƧi katılmıÅtır. Bu anma toplantısında dƶnemin Ć¼nlĆ¼ sosyalist liderlerinden Parvus Efendi ve Rakovski de hazır bulunmuÅtur. Bƶylece kitlesel 1 Mayıs kutlamalarının ilki Rum ve Ermeni sosyalistleri ve iÅƧileri tarafından gerƧekleÅtirilen 1910 kutlaması olmuÅtur.
Rum sosyalistlerin 1912’de Toplumsal AraÅtırmalar Grubu Sendikalar BirliÄi imzasıyla Sosyalist Enternasyonal’e gƶnderdikleri bir telgraf, 1 Mayıs’ın ƶnemi hatırlatılmakta ve telgraf “YaÅasın 1 Mayıs, Kahrolsun SavaÅ!” sloganıyla sona ermektedir.
1914’de Toplumsal AraÅtırmalar Grubu yƶneticilerinden Zaharias Vezestenis’in Sosyalist Enternasyonal’e ulaÅan telgrafında ise “1 Mayıs 1914’Ć¼ kitlesel olarak kutlayamadık, bu en baskıcı rejim altında geƧirmekte olduÄumuz bu hassas anları gƶz ƶnĆ¼ne alarak ve zorbaların darbelerine uÄramamak iƧin, bugĆ¼n sizden bildirimizi yayınlarken ne ƶrgĆ¼tĆ¼mĆ¼zĆ¼n ne sekreterimizin adını vermemenizi rica ediyoruz” denilmektedir.
Yine Ä°stanbul’da Ermeni HınƧak Partisi’nin 1910 1 Mayıs’ının kutlamasıyla ilgili bazı bilgiler de bulunmaktadır. 1911’de BrĆ¼ksel’deki Sosyalist Enternasyonal’a gƶnderilen bir telgrafta “Sosyalist Organizasyon” imzası kullanılmıŠ“Binlerce iÅƧi ve sosyalist 1 Mayıs’ta iÅi bıraktı” denilmiÅtir. Bu imzanın Ermeni devrimcilere ait olduÄu tahmin edilmektedir.
1912’de BrĆ¼ksel’e gƶnderilen ve Ermeni TaÅnak Partisi Merkez Komitesi imzalı bir telgrafta: “Ä°stanbul’da emeÄin bĆ¼yĆ¼k enternasyonal bayramını kutlamaktan duyulan mutluluk dile getirilmekte ve Osmanlı iÅƧilerinin toplantısı adına dayanıÅma selamı” yollanmaktadır.
1910’da Ä°stanbul’da, ƧıkardıÄı “Ä°Åtirak Gazetesi”nden dolayı ‘Ä°ÅtirakƧi’ lakabıyla anılan HĆ¼seyin Hilmi, adı geƧen -Ä°Åtirak- gazetesinin 18. sayısında 1 Mayıs’la ilgili bir kutlama yazısına ilk defa yer vermiÅtir. 1912’de ise yine HĆ¼seyin Hilmi’nin baÅkanı olduÄu Osmanlı Sosyalist Fırkası, Ä°stanbul’da iÅƧi dernekleriyle birlikte (Ä°stanbul) Pangaltı’daki BelvĆ¼ bahƧesinde (Åimdi Ä°stanbul Radyoevi binasının olduÄu yer) 1 Mayıs kutlamaları iƧin bir araya gelmiÅtir.
“Ä°ÅtirakƧi” lakablı HĆ¼seyin Hilmi’nin baÅkanı olduÄu TĆ¼rkiye Sosyalist Fırkası, o dƶnem Ä°ngiliz, Fransız ve Ä°talyan iÅgal orduları kumandanlıÄının denetiminde bulunan Ä°stanbul’da faaliyet gƶstermekteydi. TĆ¼rkiye Sosyalist Fırkası; 1919-1922 kesitinde Ä°stanbul’da ƶnemli iÅƧi eylemlerini ve grevlerini yƶnetmiÅ; onlar adına iÅveren konumundaki yabancı sermayeli kumpanyalarla gƶrĆ¼Åmeler yapmıÅ, sƶzleÅmeler imzalamıÅ, iÅƧilerin Ć¼cretlerinin ve ƧalıÅma koÅullarının iyileÅtirilmesi iƧin mĆ¼cadele vermiÅ, Ä°stanbul’da; Kadıkƶy, ÅiÅli, BeÅiktaÅ, Aksaray, TĆ¼nel, SilahtaraÄa, Ayvansaray gibi bƶlgelerde ƶrgĆ¼tlenmiÅ ve Åubeler aƧmıŠbir partidir.
1921’de Ä°stanbul’da 1 Mayıs, iÅgal altında ve yasaÄa raÄmen kutlanmıÅtır. Ä°Ågal orduları kumandanlıÄına baÄlı “BeynelmĆ¼ttefikin Zabıta Komisyonu Reisi, Miralay Ballar” 30 Nisanda Ä°kdam gazetesinde aÅaÄıdaki bildiriyi yayımlatmıÅ, her tĆ¼rlĆ¼ gƶsteri ve kutlamaların yasaklandıÄını, “1 Mayıs gƶsterilerine izin verilmeyeceÄini, emre karÅı gelenlerin Åiddetle cezalandırılacaÄını” ilan etmiÅtir.
Vakit gazetesi, 1 Mayıs 1921 tarihinde TĆ¼rkiye Sosyalist Fırkası’nın aÅaÄıdaki bildirisini yayımlamıÅtır. Bu bildiride TĆ¼rkiye Sosyalist Fırkası; mĆ¼ttefik komutanlıÄına adeta meydan okumuÅ, 1 Mayıs’ı “kutsal bir bayram” olarak nitelemiÅ, bĆ¼tĆ¼n iÅƧilerin bu bayrama katılmasını bir vazife olarak kabul etmiÅ ve bu hakkın kanun dairesinde kullanılacaÄını belirterek, sadece Åehir elektriÄinin kesilmemesi iƧin “elektrik-aydınlatma amelesinin” 1 Mayıs’ta ƧalıÅmasına mĆ¼saade ettiÄini duyurmuÅtur.
“Bilumum Ä°stanbul Amelesine: TĆ¼rkiye Sosyalist Fırkası’ndan…
Mayıs’ın birinci gĆ¼nĆ¼ amelenin en mukaddes “bayram” gĆ¼nĆ¼dĆ¼r. Bu mukaddes bayramın tes’idi bĆ¼tĆ¼n amele iƧin bir vazifedir.
Ve bu mesut gĆ¼n Åerefine mes’uliyet-i kanuniyye dairesinde amele istirahat haklarını muhafaza edebilirler. Kavanin-i devlete riayet ve asayiÅ-i memleketi daima nazar-ı dikkatten dĆ»r tutmamayı bir vazife edindiÄini tarih-i teÅekkĆ¼lĆ¼nden beri vuku bulan bĆ¼tĆ¼n harekĆ¢t ve teÅebbĆ¼satıyla ispat eylemiÅ olan Fırka, inzibat-ı memleketle alĆ¢kĆ¢dar bulunan tenvirat-ı elektrikiyye amelesinin ƧalıÅmasına mĆ¼saade eylemiÅtir.”
Dƶnemin gazetelerinin haberlerine gƶre 1921’deki 1 Mayıs nedeniyle iÅlerini bırakan ve kutlamalara katılan iÅƧilerin sayısı beklentileri aÅmıÅtır. 1 Mayıs gĆ¼nĆ¼; Tramvay Åirketi, HaliƧ ve Åirket-i Hayriye vapurları, HaydarpaÅa-Pendik, Sirkeci-Ćekmece banliyƶ hatları, Baruthane, Feshane, Zeytinburnu Fabrikaları, deri atƶlyelerinde ƧalıÅan iÅƧiler Fırka’nın ƧaÄrısına bĆ¼yĆ¼k ƶlĆ§Ć¼de uymuÅlardır.
Vakit gazetesi 1 Mayıs gĆ¼nĆ¼ iƧin; “Åehrimizdeki iÅƧi sınıfı kĆ¢milen tatil-i eÅgal etmiÅ ve muhtelif mesirelere daÄılarak amele bayramını tesid eylemiÅ, tramvay amelesinin yĆ¼zde doksanbeÅi iÅi bırakmıÅtır” Åeklinde haber yapmıÅtır.
1919-1922 kesitinde TĆ¼rkiye Sosyalist Fırkası’nın “sol” ideolojiyi kitlelerle buluÅturduÄu tarihsel bir dƶnemdir. Nitekim 1921 1 Mayıs gƶsterileri de; Osmanlı iÅƧi sınıfının, bĆ¼tĆ¼n dĆ¼nya iÅƧileriyle benzer taleplerle ve aynı anda, seslerini ilk kez herkesin duyacaÄı bir Åekilde yĆ¼kselttikleri bir yıl olmuÅtur.
Bir yıl sonra, 1922’de 1 Mayıs kutlamaları daha ƶrgĆ¼tlĆ¼ hĆ¢le gelmiÅtir. Ä°Ågal ordularının varlıÄı ve terƶrĆ¼ ise devam etmektedir. BeynelmĆ¼ttefikin Zabıta Komisyonu Reisi Miralay Ballar, 26 Nisan’da gazetelerde yayınlattıÄı aÅaÄıdaki bildiride bir yıl ƶnceki tehdidini sĆ¼rdĆ¼rmĆ¼Å, ƧalıÅmak isteyenlerin ‘iÅgal kuvvetleri zabıtası’ tarafından korunacaÄını, siyasi gƶsterinin askeri suƧ olarak kabul edileceÄini bildirmiÅtir.
1922 Nisan ayı sonlarında 1 Mayıs’ı anmak isteyen siyasi parti, cemiyet ve esnaf kuruluÅları bir araya gelerek bir ‘Komisyon’ kurmuÅlar ve ‘1 Mayıs Komisyonu’ adıyla kutlama ve eylemin organize edilmesini Ć¼stlenmiÅlerdir.
TĆ¼rkiye Sosyalist Fırkası, TĆ¼rkiye Ä°ÅƧiler DerneÄi, Beynelmilel Ä°ÅƧiler Ä°ttihadı, Sosyal Demokrat Fırkası, TĆ¼rkiye Ä°ÅƧi ve ĆiftƧi Sosyalist Fırkası, Ermeni Sosyal Demokrat Fırkası ve Esnaf Cemiyetlerinden meydana gelen ‘1 Mayıs Komisyonu’ bĆ¼tĆ¼n Ä°stanbulluları bayrama ƧaÄıran ilanlar yayınlamıÅlardır.
Ä°lan edilen program gereÄi; “nĆ¼mayiÅ yapmadan” yĆ¼rĆ¼yĆ¼Å iƧin izin alındıÄından iÅƧiler Pangaltı’da toplanmıÅ, Pangaltı’da “kollarında kırmızı pazubentler” olan eylemin gĆ¼venliÄinden sorumlu gƶrevlilerce dĆ¼zene sokulmuÅ, Pangaltı-KĆ¢Äıthane yĆ¼rĆ¼yĆ¼Å gĆ¼zergĆ¢hı boyunca yĆ¼rĆ¼yĆ¼ÅĆ¼n ƶnĆ¼nde yer alan bando ve mızıka tarafından iÅƧi marÅları ve Beynelmilel marÅı Ƨalınarak KĆ¢Äıthane’ye varılmıÅ, KĆ¢Äıthane’de iÅƧi ve sosyalistlerin ‘Amele Bayramı’nın ƶnemine iliÅkin konuÅmaları dinlemiÅ, akÅam saat beÅe kadar devam eden piknik ve Åenlikten sonra iÅƧiler “yine sĆ¼kĆ»n ve vakarla daÄılmıÅlardır”.
Burada Osmanlı yƶnetiminde amele bayramı olarak kutlanan 1 Mayıs’ın, cumhuriyet yƶnetiminde Bahar Bayramı olarak tanımlanmasını konuÅmanın, tartıÅmanın ƶnemine dikkat Ƨekilmeliyken; 1922 yılındaki, “Amele kardaÅım, yoldaÅım, arkadaÅım! Bir Mayıs gĆ¼nĆ¼nĆ¼ sana tebrik eylerim. Bu gĆ¼n mefkĆ»remiz henĆ¼z Ƨocuk hĆ¢lindedir. Ćti, o koca saadet-i beÅer sizindir… Mecmuamız, 1 Mayıs bayramını umum cihan amelesine tebrik etmeyi, kendisine en bĆ¼yĆ¼k Åeref bilir…”[15] satırlarındaki duruÅta not edilmelidir.
Aynı yıllarda (1922) Ankara’da ise “TĆ¼rkiye Halk Ä°Åtirakiyun Fırkası”, 1 Mayıs’ı iÅƧiler, aydınlar ve bazı milletvekillerinin katıldıÄı Sovyet Rusya Sefarethanesinde dĆ¼zenlenen bir tƶrenle kutlamıÅtır. Partinin yayın organı olan “Yeni Hayat” dergisi, 1 Mayıs tarihinde ‘1 Mayıs NĆ¼sha-ı FevkalĆ¢desi’ adıyla ƶzel bir sayı ƧıkarmıÅtır. Yeni Hayat iƧindeki yazıların ƶnemli bir bƶlĆ¼mĆ¼ 1 Mayıs ile ilgilidir
1922 1 Mayıs’ı Ankara’da ilk ve son olarak komĆ¼nistlerin ve iÅƧilerin kutladıkları yasal 1 Mayıs olmuÅtur. Sonbaharda genel kurulunu yapmaya hazırlanan TĆ¼rkiye Halk Ä°Åtirakiyun Fırkası, hĆ¼kĆ¼metin bĆ¼yĆ¼k baskısına maruz kalmıÅ, BaÅbakan Rauf Orbay, partinin 24 saat iƧinde feshedilmesini, bu kararın da partinin Merkez Komitesi’nce alınmasını istemiÅtir.
THÄ°F, hĆ¼kĆ¼metin fesih kararını reddetmiÅ, yeniden tutuklamalar baÅlamıŠve THÄ°F kapatılmıÅtır.
O yıla ait bir baÅka belgeye gƶre; Mersin’de 1922’de TĆ¼rkiye Halk Ä°Åtirakiyun Fırkası ƶrgĆ¼tĆ¼ tarafından yayımlanan ‘DoÄru Ćz’ gazetesi, 1 Mayıs sayısını ‘kırmızı mĆ¼rekkeple’ basmıŠve Mersin’de ilk kutlama bu yıl yapılmıÅtır. Aynı yıllarda, Ä°zmir ve Adapazarı’nda da 1 Mayıs gƶsterileri yapıldıÄı bilinmektedir.
1900’lĆ¼ yıllardan itibaren Rum, Ermeni ve TĆ¼rk sosyalistlerin baÅlattıÄı 1 Mayıs anmaları,1921 ve 1922 yıllarında, Ä°stanbul’daki yabancı orduların iÅgali ve yasaklamalarına raÄmen TĆ¼rkiye Sosyalist Fırkası ve diÄer emekten yana parti ve ƶrgĆ¼tler ile farklı milliyetten iÅƧilerin katılımıyla kitlesel olarak kutlanmıÅ, iÅƧi sınıfının o dƶnemki talepleri dile getirilmiÅtir.
1923 1 Mayıs kutlamalarında ise HĆ¼seyin Hilmi’nin -yaklaÅık altı ay ƶnce ƶldĆ¼rĆ¼lmĆ¼ÅtĆ¼r- ve TĆ¼rkiye Sosyalist Fırkası’nın ismi geƧmemektedir.
1 Mayıs (1923), TĆ¼rkiye Ä°ÅƧi ve ĆiftƧi Sosyalist Fırkası ve Ankara HĆ¼kĆ¼meti’ne yakın Umum Amele BirliÄi tarafından ayrı ayrı kutlanmıÅtır.
1923 baÅında Ä°zmir’de toplanan Ä°ktisat Kongresi’nde, ‘Ä°ÅƧi Grubunun Ä°ktisat Esasları’ baÅlıÄı altında kabul edilen 34 madde arasında ‘1 Mayıs gĆ¼nĆ¼nĆ¼n TĆ¼rkiye Ä°ÅƧileri Bayramı olarak Kanunen kabulĆ¼’ karar altına alınmıÅ, ancak bu karar asla uygulanmamıÅtır.
Bu tarihten sonra Cumhuriyet rejimi, iÅƧi sınıfının Ć¼zerindeki baskı ve denetimini arttırmaya baÅlamıÅtır. 1924’de gƶstermelik kutlamaya izin verilmiÅ, 4 Mart 1925’te kabul edilen Takrir-i SĆ¼kĆ»n Kanunu ile demokratik haklar yok edildiÄi gibi, 1 Mayıs’lar Ć¼zerinde on yıllar boyu devam edecek olan yasaklı yıllar baÅlamıÅtır. Cumhuriyetle birlikte TĆ¼rkiye iÅƧi sınıfı Ć¼zerindeki 1 Mayıs yasaÄı elli seneden fazla sĆ¼rmĆ¼ÅtĆ¼r.
Cumhuriyet hĆ¼kĆ¼metleri 1 Mayıs Ć¼zerindeki bu savunulması zor yasaÄı bĆ¼yĆ¼k bir kararlılıkla on yıllarca uygulamıÅlardır. Her 1 Mayıs ƶncesinde ‘komĆ¼nist tevkifatı’ kural hĆ¢line getirilmiÅ, anma giriÅimleri Åiddetle cezalandırılmıÅtır.
1935’de 1 Mayıs’a ‘Bahar ve ĆiƧek Bayramı’ adı verilerek Ć¼cretsiz tatil gĆ¼nĆ¼ ilan edilmiÅtir.
1951’de Ƨıkarılan bir kanunla 1 Mayıs’ta iÅƧilere ƧalıÅmaksızın yarım yevmiye ƶdenmesi kabul edilmiÅ, 1956’da ise bu tam yevmiyeye ƧıkarılmıÅtır.
27 Mayıs 1960’dan sonra 1 Mayıs’ın unutturulmasına yƶnelik bir giriÅim daha yapılmıÅtır.
Toplu SƶzleÅme, Grev ve Lokavt Kanunu’nun kabul tarihi olan 24 Temmuz tarihi, iÅƧi sınıfına 1 Mayıs’ın yerine ‘bayram gĆ¼nĆ¼’ olarak dayatılmıÅ, hĆ¼kĆ¼mete yakın sendikalar bugĆ¼nĆ¼ kutlamaya baÅlamıÅlardır.
YasaklanıÅından yarım asır sonra 1976’da ilk defa geniÅ katılımlı 1 Mayıs kutlaması Taksim meydanında, Devrimci Ä°ÅƧi Sendikaları Konfederasyonu’nun organizasyonu altında gerƧekleÅmiÅtir.
1977 ise unutulmayan kanlı 1 Mayıs oldu. Taksim meydanında dĆ¼zenlenen birƧok ƶrgĆ¼t tarafından desteklenen kutlama tarihinin en bĆ¼yĆ¼k eylemidir. Kutlamaların sonuna doÄru, farklı noktalardan meydandaki insanların Ć¼zerine ateÅ aƧılmıÅ, 37 kiÅi kurÅunla ya da Ƨıkan izdihamda ezilerek yaÅamını yitirmiÅtir. 1977 1 Mayıs’ı, tarihe ‘Kanlı 1 Mayıs’ olarak geƧmiÅtir. Provokasyon gerƧek anlamda hiƧbir zaman soruÅturulmamıŠve olay Ć¼stĆ¼ ƶrtĆ¼lerek karanlıÄa gƶmĆ¼lmĆ¼ÅtĆ¼r.[16]
1 Mayıs, 1978’de yine geniÅ kalabalıklarla Taksim’de kutlanmıÅtır.
1979’da ise Sıkıyƶnetim KomutanlıÄı Ä°stanbul’da sokaÄa Ƨıkma yasaÄı koyarak 1 Mayıs gƶsterilerine engel olmak istemiÅ, sokaÄa Ƨıkan TĆ¼rkiye Ä°ÅƧi Partisi Genel BaÅkanı Behice Boran ve yĆ¼zlerce kiÅi tutuklanmıÅtır. DÄ°SK ve diÄer demokratik ƶrgĆ¼tler ise kutlamaları Ä°zmir’de yapmıÅlardır.
1980’de sıkıyƶnetim komutanlıklarının yƶnetimlerine bırakılan Ä°stanbul, Ankara ve Ä°zmir’de 1 Mayıs kutlamaları yasaklanmıÅ, DÄ°SK ve demokratik ƶrgĆ¼tler 1 Mayıs’ı Mersin’de kutlamıÅlardır.
12 EylĆ¼l askeri darbesinin ardından Milli GĆ¼venlik Konseyi, tĆ¼m demokratik hakların kullanılmasını ve 1 Mayıs’ı tamamen yasaklamıÅtır. 17 Mart 1981’de aldıÄı bir kararla 1 Mayıs’ı tatil gĆ¼nĆ¼ olmaktan ƧıkarmıÅ, 28-29 Nisan 1981’de DÄ°SK, baÄlı sendikalardan yĆ¼zlerce iÅƧi, sendikacı ve aydın gƶzaltına alınmıÅtır. 12 EylĆ¼l rejimi uzun bir sĆ¼re bu emek dĆ¼Åmanı politikasını sĆ¼rdĆ¼rmĆ¼Å, 1 Mayıs kutlamalarını da engellemiÅtir.
1987’de Petrol-Ä°Å, Laspektim Ä°Å, Genel Ä°Å ve Deri Ä°Å’in giriÅimiyle Ä°stanbul’da Emek Sineması’nda bir kutlama gerƧekleÅtirilmiÅti.
1988’de yasak devam etmiÅ, polis sadece Abdullah BaÅtĆ¼rk ve bir grup SHP’li milletvekilinin Taksim anıtına Ƨelenk koymasına izin vermiÅti.
1989’da 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamak isteyen bir grup iÅƧiye polis ateÅ aƧmıÅ, Mehmet Akif Dalcı yaÅamını yitirmiÅti.
1990’da Ä°stanbul’daki 1 Mayıs eylemlerinde iki bin kiÅi gƶzaltına alınmıÅ, kırk kiÅi yaralanmıÅ, GĆ¼lay Beceren felƧ olmuÅtu. Aynı yıl toplanan TĆ¼rk-Ä°Å Genel Kurulu 1 Mayıs’ın bundan sonra kitlesel olarak kutlanması kararını almıÅtı.
1991’de 12 EylĆ¼l’den sonraki ilk 1 Mayıs kutlaması Ä°zmir’de yapılmıÅ, Ä°stanbul’da yasaklara raÄmen yapılan eylemlerde ise Ƨok sayıda iÅƧi yaralanmıŠve 600 kiÅi gƶzaltına alınmıÅtı.
1992’de Ä°stanbul GaziosmanpaÅa’da ilk yasal miting dĆ¼zenlenmiÅti.
1993’de TĆ¼rk-Ä°Å Ä°stanbul’da Abide-i HĆ¼rriyet Meydanı’nda, DÄ°SK ise Pendik’te ayrı ayrı toplantılar dĆ¼zenlemiÅlerdi.
1994’te, TĆ¼rk-Ä°Å, Hak-Ä°Å, DÄ°SK ve KESK 1 Mayıs’ı ilk kez, bir arada ve aƧık alanda kutlamıÅlardır. Ä°stanbul, Ankara ve Ä°zmir’de dĆ¼zenlenen 1 Mayıs toplantıları polisin mĆ¼dahalesiyle, Sosyal Demokrat HalkƧı Parti Milletvekili Salman Kaya da polis tarafından dƶvĆ¼lmĆ¼ÅtĆ¼r.
1996’da 1980 sonrasının en kitlesel 1 Mayıs mitingi gerƧekleÅtirilmiÅti. Kutlamanın adresi Kadıkƶy olmuÅ, Ƨıkan olaylarda pek Ƨok iÅyeri tahrip edilmiÅ ve yine aƧılan ateÅ sonrası Hasan Albayrak, Dursun OdabaÅ, YalƧın Levent ƶldĆ¼rĆ¼lmĆ¼ÅtĆ¼.
Bu tarihten sonra yaÅananlar hafızalardadır; 2008 Nisan’ında, 1 Mayıs’ın ‘Emek ve DayanıÅma GĆ¼nĆ¼’ olarak kutlanması resmen kabul edilmiÅtir.
2009 Nisan’ında ise, TĆ¼rkiye BĆ¼yĆ¼k Millet Meclisi, 1981’de MGK’nın iptal ettiÄi 1 Mayıs’ı tekrar resmi bayram gĆ¼nĆ¼ ilan etmiÅtir.
2010’da 1 Mayıs, binlerce kiÅinin katılımıyla Taksim’de -olaysız ve korkusuz- kutlanmıÅtır.
Ćzetle coÄrafyamızın son yĆ¼z yıllık mĆ¼cadelesine; yaÅanan, yasaklanan, gerƧekleÅen ve gerƧekleÅemeyen bu 1 Mayıs’ların tarihi Ć¼zerinden de bakılabilir.
1923 baÅında, Ä°zmir’de toplanan Ä°ktisat Kongresi’nde Ä°ÅƧi Grubu’nun ƶnerisi ile 1 Mayıs gĆ¼nĆ¼nĆ¼n ‘TĆ¼rkiye Ä°ÅƧileri Bayramı’ olarak kanunlaÅtırılması talebinin hayata geƧmesi iƧin ise, tam 85 yıl durmaksızın mĆ¼cadele etmek gerekmiÅtir.
1900’lerin baÅlarında Rum, Ermeni ve TĆ¼rk sosyalistlerinin baÅlattıÄı 1 Mayıs’ı kitlesel kutlama geleneÄi, bĆ¼yĆ¼k mĆ¼cadelelerden sonra TĆ¼rkiye iÅƧi sınıfı ve dostları tarafından yeni Åiarlar ve eylem biƧimleriyle zenginleÅtirilerek sĆ¼rdĆ¼rĆ¼lmekteyken; radikal sosyalistler Taksim’den asla vazgeƧmemiÅlerdir.
1922’de yayımlanan KurtuluÅ Yolu adlı dergide “TĆ¼rkiye İƧin Enternasyonal MarÅı” baÅlıÄıyla bir metin yayımlanmıÅtır:
“Uyan mihnetle ƧalıÅan yoksul hemÅeri!/ Ä°nkılĆ¢ba gir de ol dĆ¼nyanın hĆ¼r renƧperi!/ Yeri gƶÄĆ¼ titretip demir dƶven iÅƧiler!/ Kayaları inletip saban sĆ¼ren ƧiftƧiler!/ Anadolu Åuralar HĆ¼kĆ¼meti var olsun./ Ä°ÅƧilerin emeÄi Ć¼zerlerine yĆ¢r olsun./ Asrımızda dikilen beynelmilel ƧeraÄın,/ Semalarda yĆ¼kselsin gĆ¼neÅ gibi parlasın.”[17]
1 MAYIS 2023’DEN KALAN
“2023 1 Mayıs’ında iÅƧi sınıfının yĆ¼zyıllardır direnerek kazandıÄı, Ƨaldıkları her Åeyi geri almak ve Ć¼retenler yƶnetecek demek iƧin ƶrgĆ¼tlenerek alanlara akma, sesi yĆ¼kseltme zamanı,”[18] denilmesine raÄmen; denilen yapılamadı!
CumhurbaÅkanlıÄı seƧimi “bahane” edilerek, 1 Mayıs’da Taksim hedefi yerine Maltepe ikame edildi. Taksim iÅƧiye kapatıldı! Reformistler dĆ¼zen siyasetinin icazetine boyun eÄdiler!
Oysa, “Taksim’e Ƨıkmak isterken 2021 1 Mayıs Ä°ÅƧi ve EmekƧi Bayramı’nda gƶzaltına alınıp haklarında dava aƧılan 18 kiÅiye verilen beraat kararının istinafta bozulmasının ardından yapılan yargılamada ikinci kez beraat kararı verilmiÅ”ti;[19] yani egemenler yasalarını 2023’de de ƧiÄnemiÅti…
Evet, 2023 1 Mayıs’ında da Taksim iÅƧi, emekƧi ve devrimcilere yasaklandı. Alana Ƨıkmak isteyen devrimciler polis saldırısına uÄradı, gƶzaltına alındı. Tam da bu esnada Maltepe’deki kĆ¼rsĆ¼den 1 Mayıs’ın Taksim dıÅında kutlanan son 1 Mayıs olacaÄı aƧıklamaları; sendika liderlerinin iÅƧi sınıfına deÄil dĆ¼zen siyasetine gĆ¼venlerini yansıtmaktaydı.
DÄ°SK Genel BaÅkanı Arzu ĆerkezoÄlu, DÄ°SK, KESK, TMMOB, TTB ve TDB adına yaptıÄı aƧıklamada, “1 Mayıs Alanı Taksim’dir” dese de 1 Mayıs’ı kutlamak iƧin Taksim’in uzaÄındaki Maltepe’deydiler.
Oysa Maltepe Meydanı, iÅƧilerin, devrimci geleneÄin 1 Mayıs Meydanı deÄildi; olamazdı da.
Ćzetle Maltepe’deki 1 Mayıs 2023; Jean Gabin’in, “Elli yaÅından sonra harfleri yakından seƧemez oluyorsunuz... Ancak dangalakları uzaktan hemen seƧiveriyorsunuz,” betimlemesindeki Kemal KılıƧdaroÄlu endeksli seƧim aymazlıÄına kurban edildi.
“SEĆÄ°MLERÄ°N GĆLGESÄ°NDE 1 MAYIS”[22]
1 Mayıs 2023 ƶncesinde, akademisyen ĆzgĆ¼r MĆ¼ftĆ¼oÄlu, iktidar deÄiÅse dahi sınıf mĆ¼cadelesinin sĆ¼receÄine dikkat Ƨekerken;[23] neler denmedi, neler? Aktaralım!
i) Politika Gazetesi: “1 Mayıs 14 Mayıs’ın arifesidir”![24]
ii) OÄuz Oyan: “1 Mayıs’ta sınıfın 14 Mayıs seƧimleri ve sonrasına yƶnelik talepleri haykırılmalıdır”![25]
iii) Yeni YaÅam Gazetesi Haberi: TĆ¼rkiye kentlerinde milyonlar 1 Mayıs iÅƧi ve emekƧi bayramı iƧin alanları doldurdu. Ankara’dan, Ä°zmir’e, Ä°zmir’den Trabzon’a kadar Devrimci Ä°ÅƧi Sendikaları Konfederasyonu (DÄ°SK), Kamu EmekƧileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), TĆ¼rk MĆ¼hendis ve Mimar Odaları BirliÄi (TMMOB), DiÅ Hekimleri BirliÄi (TDB) ve TĆ¼rk Tabipleri BirliÄi (TTB) sendikaları ƶncĆ¼lĆ¼ÄĆ¼nde alanlara Ƨıkan milyonlar 14 Mayıs seƧimlerine dikkat Ƨekerek, iktidarın gideceÄini vurguladı”![26]
iv) BirgĆ¼n Gazetesi Haberi: “Zonguldak’da Ä°stasyon Meydanı’nda toplanan iÅƧiler, siyasi parti ve emek ƶrgĆ¼tleri Madenci Anıtı’na doÄru yĆ¼rĆ¼yĆ¼Åe geƧti. Millet Ä°ttifakı’nın CumhurbaÅkanı adayı Kemal KılıƧdaroÄlu’nun mitingi nedeniyle kutlama miting sonrası yapıldı”![27]
v) Evrensel Gazetesi Haberi: “Dersim mitingdeki konuÅmalarda 14 Mayıs seƧimlerine vurgu yapıldı, bir oy tek adam yƶnetimine karÅı Kemal KılıƧdaroÄlu’na, bir oy da Ć¼retenlerin ve emekƧilerin yƶneten olması iƧin YeÅil Sol Partiye istendi. Kutlamada konuÅan YeÅil Sol Parti EÅ SƶzcĆ¼sĆ¼ ĆiÄdem KılıƧgĆ¼n UƧar, ‘Bir oy faÅist rejime kaybettirmek iƧin, bir oy emekƧilerin yƶneten olması iƧin. Birlikte deÄiÅtireceÄiz. KutuplaÅtırıcı siyasete karÅı demokratik siyaseti bĆ¼yĆ¼teceÄiz ve doÄru zaman yapacaÄız. Cumhuriyetin ikinci yĆ¼z yılında kurucu ƶzne olacaÄız’…”![28]
vi) Bianet.org Haberi: “MA’da yer alan habere gƶre, on binlerce iÅƧi ve emekƧi, Diyarbakır, Batman, Dersim, Van, Mardin, Åırnak, HakkĆ¢ri, Antep, Siirt, MuÅ ve Bitlis’te bir araya gelerek 14 Mayıs ƶncesi iktidara, ‘Bu dĆ¼zen ya deÄiÅecek ya deÄiÅecek’ mesajını verdi”![29]
vii) Evrensel Gazetesi Haberi: “Ä°zmir’de iÅƧilerin geneli 1 Mayıs’ın da verdiÄi coÅkuyu 14 Mayıs’a taÅıma umudu iƧinde coÅkuyla yĆ¼rĆ¼dĆ¼. Mitingde sƶz alan Ä°zmir BĆ¼yĆ¼kÅehir Belediye BaÅkanı TunƧ Soyer, 14 Mayıs seƧimlerine iÅaret ederek, ‘Gƶreceksiniz, halktan yana, emekten yana bir iktidarı hep beraber kuracaÄız. Zorbalar tıpıŠtıpıŠgidecekler. Haklarımızı sƶke sƶke alacaÄız’ diye konuÅtu”![30]
viii) Kocaeli’den bir belediye iÅƧisi: “Bu 1 Mayıs (2023-yn) aslında 14 Mayıs’a da hazırlık. 14 Mayıs sonrası artık bizler iƧin koÅulların iyileÅmesini istiyoruz”![31]
ix) TĆ¼rk Harb Ä°Å Kayseri Åube BaÅkanı ĆzgĆ¼r Ćzsoy, “14 Mayıs 2023 tarihinde Cumhuriyetimizin ikinci yĆ¼zyılının ilk demokrasi sınavını gerƧekleÅtireceÄiz. SeƧimlerin TĆ¼rkiye’nin istikrarı ve demokrasisini koruyacak, gĆ¼Ć§lendirecek ve baÅta ƧalıÅanlar olmak Ć¼zere milletimizi aydınlık yarınlara taÅıyacak Åekilde sonuƧlanması en bĆ¼yĆ¼k dileÄimizdir. Bu duygu ve dĆ¼ÅĆ¼ncelerle; TĆ¼rk Harb-Ä°Å Ć¼yelerimiz baÅta olmak Ć¼zere TĆ¼rkiye iÅƧi sınıfının ve tĆ¼m dĆ¼nya emekƧilerinin 1 Mayıs Emek ve DayanıÅma GĆ¼nĆ¼’nĆ¼ kutluyoruz”![32]
x) Ä°brahim Varlı: “Meydanın rengi seƧimdi: Ä°stanbul’da seƧim arifesine denk gelen 1 Mayıs, birƧok yƶnĆ¼yle deÄerlendirilecek olsa da “emek bayramı”na damgasını vuran sandıktı… CoÅku, heyecan, neÅe azdı: Åunu sƶylemekte beis yok; Bu 1 Mayıs katıldıÄım-katıldıÄımız 1 Mayıs’ların en coÅkulusu deÄildi. Bunun da ƧeÅitli nedenleri vardı. Deprem etkisi, yorgunluk, seƧim vs...”![33]
xi) Jale ĆzgentĆ¼rk: “1 Mayıs 2023 kutlamaları muhalefetin meydanlarda seƧim kampanyasını sĆ¼rdĆ¼rdĆ¼ÄĆ¼ bir dƶneme geldi. Buna raÄmen Maltepe’deki miting alanı geƧen (2022-yn) yıla gƶre daha kalabalıktı. Bir iÅƧi buna umut etkisi diyordu. EÄer her Åey muhalefetin dediÄi gibi ‘Ƨok gĆ¼zel olursa’, seneye Taksim’deki ƶzgĆ¼rlĆ¼k etkisinin kaƧ kiÅiyi harekete geƧireceÄini dĆ¼ÅĆ¼nĆ¼n bir de…”[34]
xii) Zafer Aydın: “Giden gidecek belli, yani AKP’nin iktidarda kalma olasılıÄı neredeyse kalmadı. AKP giderken arkasında bĆ¼yĆ¼k bir enkaz bırakacak. AKP’yi gƶnderirken yeni dƶnemin sorunlarına ve mĆ¼cadelesine de hazırlık yapmak gerekiyor”![35]
xiii) Erdal Atabek: “Evet, ‘bugĆ¼n 1 Mayıs’. Ä°ÅƧinin, emekƧinin bayramı. EmeÄin bu evrensel isyanının emek dĆ¼Åmanı iktidarların iÅbaÅından uzaklaÅtırılması iƧin bir uyarı olmasını diliyorum. Ä°Åte, 100 yıllık Cumhuriyet tarihinde gene bir 14 Mayıs seƧimine geldik. Biz, 19 Mayıs 1919’da uygarlık yolunu aƧanların yolunda yĆ¼rĆ¼yoruz”![36]
xiv) Arzu ĆerkezoÄlu: “Gezi Parkı ile Taksim Meydanı’nın kopmaz baÄına ve Gezi DireniÅi ile Taksim 1 Mayıs’larının taÅıdıÄı ortak mĆ¢nĆ¢ya hatırlatma yaparak, gelecek yıl iƧin Taksim Meydanı’nda buluÅma ƧaÄrısını bugĆ¼nden yapmak istiyorum. Gelecek yıl (2024-yn) Gezi Parkı’nda buluÅup kol kola 1 Mayıs alanına Taksim’e gireceÄimize olan inancımla hepinize iÅƧi sınıfı adına selamlarımı, … sevgilerimi yolluyorum”!
xv) Dilan Esen: “2023 1 Mayıs’ının son kez Maltepe’de kutlandıÄını hissettiren emekƧiler, tĆ¼m isyanını da pankartları ile sloganlarına sıÄdırdı. Sloganlarda da pankartlarda da ortaklaÅılan iki konu yer aldı: ‘Ä°lki aƧlık ve yoksulluk, ikincisi de AKP’den acilen iktidardan gƶnderilmesi’...”![37]
xvi) Umut Can Fırtına: “DÄ°SK, KESK, TMMOB, TTB, TDB’den oluÅan 1 Mayıs Tertip Komitesi, 1977 1 Mayıs’ında hayatını kaybedenleri anmak iƧin Kazancı YokuÅu’na karanfil bıraktı. Yasaklarla geƧirilecek son 1 Mayıs’a gĆ¼nler kalmıÅken yapılan anmada, heyet ve emekƧiler yine polis engeliyle karÅılaÅtı”![38]
xvi) L. DoÄan TılıƧ: “AKP SƶzcĆ¼sĆ¼ Ćmer Ćelik’in hafta sonunda Adana’da Ƨok doÄru ifade ettiÄi amacımızdan korkuyorlar: ‘Bunların amacı Recep Tayyip ErdoÄan’ı, AKP’yi, Cumhur Ä°ttifakı’nı gƶndermek.’ E tabii, zaten seƧim dediÄiniz Åey bƶylesi amaƧlarla yapılmaz mı?
BirgĆ¼n’Ć¼n 1 Mayıs afiÅi olarak hazırlanmıŠdĆ¼nkĆ¼ (1 Mayıs 2023-yn) birinci sayfası da ƶyle diyordu iÅte: ‘Ey gerƧek sesimiz/ Ey bĆ¼yĆ¼k kavga/ Yankılan daÄdan daÄlara/ GĆNDERECEÄÄ°Z!’ Åimdi Taksim korkusu, oldu 14 Mayıs’ta gƶnderilme korkusu!”[39]
Tam da bƶylesi tutumlarla 1 Mayıs 2023’de Maltepe’yi Taksim’e ikame ettiler! TĆ¼rkiye 14 Mayıs gĆ¼nĆ¼ne kilitlenmiÅ biƧimde seƧimleri tartıÅıyor; seƧimden ƶnce unutulmaması gereken bir emek gĆ¼ndemi olduÄunu “es” geƧerek…
Bu elbette 14 Mayıs’tan ƶnce 1 Mayıs var!” diye haykıran reformistlerin normaliydi; seƧimlerde halka sahte umutlar vaat edildi. Oysa 1 Mayıs, sahte umutların deÄil gerƧek mĆ¼cadelenin Taksim Meydanı’ydı.
14 Mayıs 2023’de iÅƧiye dĆ¼Åman, emperyalizme ve sermayeye dost istibdadın adayı Recep ErdoÄan’a karÅı Ƨıkanlar, kapitalist dĆ¼zenin (Zafer Parti’li) koltuk deÄneÄi Kemal KılıƧdaroÄlu’na yedeklendiler!
“14 Mayıs’ın gƶlgesinde 1 Mayıs… 14 Mayıs politik ƶzgĆ¼rlĆ¼k yolunu da aƧmayacak… 1 Mayıs… Ć¼zerinden 14 Mayıs gƶlgesini kaldırmak,”[40] itirazları yĆ¼kseltilmiÅti yĆ¼kseltilmesine… Ama “ana akım sol” gĆ¼ndemlerini (ve Kemel KılıƧdaroÄlu) gĆ¼ndeminden ayrıÅtırmamakta ayak diredi. Oysa, bƶylesi bir reelpolitikerliÄe ihtiyaƧ yoktu. ĆĆ¼nkĆ¼, ve iÅƧi sınıfının “imkĆ¢nsız” diye bir Åey yoktur. “Ä°mkĆ¢nsız” sƶzcĆ¼ÄĆ¼nĆ¼n iƧinde dahi “imkĆ¢n” vardır!
Ä°ÅĆÄ° SINIFI HAKÄ°KĆTÄ°
Ä°ÅƧi sınıfı hakikĆ¢tini kavrayamayanlar, 1 Mayıs’ı da kavrayamaz, Taksim geleneÄi yerine 1 Mayıs 2023 Maltepe’sine ikame ederler!
Federico Fellini’nin ‘Amarcord’undaki (1973), “Dedem duvar ƶrerdi. Babam duvar ƶrerdi. Ben duvar ƶrĆ¼yorum. Peki niƧin hĆ¢lĆ¢ bir evimiz yok?” sorusuyla mĆ¼semma hĆ¢le iliÅkin olarak; Eduardo Galeano’nun, “Onlar Montevideo’da bir duvara anonim bir elin yazdıÄı Åu sƶzleri yalanlayan tek ƧalıÅanlardır: ĆalıÅan adamın para kazanmaya vakti olmaz”;[41] Simone Weil, “Madde, fabrikadan deÄeri artarak, iÅƧi ise deÄeri dĆ¼Åerek Ƨıkar”;[42] George Orwell’ın, “Umut varsa eÄer, iÅƧilerin iƧinde yatıyordu!”[43] ifadeleri de eklemeden geƧilmemeli…
Ä°ÅƧi sınıfının Ć¼cretli kƶleliÄi olarak kapitalist sermaye tiranlıÄına dair Friedrich Engels, “Sermaye, baÅkalarının karÅılıÄı ƶdenmemiÅ emeÄi Ć¼zerindeki egemenliktir.”
“DĆ¼nyayı ƶzel mĆ¼lkiyet yƶnettiÄi sĆ¼rece, proletaryaya, aƧ kalmaktan, yaÅamını sĆ¼rdĆ¼rmek iƧin savaÅmaktan baÅka bir yol kalmıyor.”
“Kƶle ancak bir kez satılır, proleter ise kendisini gĆ¼nbegĆ¼n, saat be saat satmak zorundadır,” derken V. Ä°. Lenin de ekler:
“Kƶlelik, serflik ve kapitalizm bu bakımdan tĆ¼mĆ¼yle eÅittir. Yalnız sƶmĆ¼rme biƧimi deÄiÅir, sƶmĆ¼rĆ¼ kalır.”[44]
GerƧekten de, “Kendilerini parƧa parƧa satmak zorunda olan emekƧiler, diÄer tĆ¼m ticaret Ć¼rĆ¼nleri gibi bir metadır ve dolayısıyla rekabetin tĆ¼m iniÅ Ć§Ä±kıÅlarına, piyasanın tĆ¼m dalgalanmalarına maruz kalırlar.”
“Sermaye, toplum zorlamadıkƧa, emekƧinin saÄlıÄı veya ƶmrĆ¼nĆ¼n sĆ¼resine karÅı duyarsızdır.”
“Emek zenginler iƧin gerƧekten Ƨok gĆ¼zel Åeyler yaratır - ama iÅƧi iƧin Ć¼rettiÄi yalnız yoksunluktur. Emek saraylar Ć¼retir ama iÅƧi iƧin Ć¼rettiÄi izbelerdir. GĆ¼zellik Ć¼retir - ama iÅƧi iƧin Ƨirkinlik,”[45] diyen Karl Marx: “Ä°ÅƧi sınıfının vatanı yoktur!” diye uyarır herkesi.
Ćzetle: “Sınıflar, tarihsel olarak belirlenmiÅ bir toplumsal Ć¼retim sisteminde iÅgal ettikleri yerle, Ć¼retim araƧlarıyla olan iliÅkileriyle, emeÄin toplumsal ƶrgĆ¼tlenmesi iƧindeki rolleriyle ve dolayısıyla, kullandıkları toplumsal zenginlik payının boyutları ve bunu elde etme”[46] ile karakterize olurken; “Ä°ÅƧi sınıfı yaratıcı sınıftır. Ä°ÅƧi sınıfı bir Ć¼lkede maddi refahın gerektirdiÄi her Åeyi Ć¼retir, iktidar iÅƧi sınıfının elinde olmadıÄı sĆ¼rece, iÅƧi sınıfı, iktidarın sƶmĆ¼rĆ¼cĆ¼ toprak sahiplerinin, haksız kazanƧ saÄlayanların, tekellerin, yerli ve yabancı Ƨıkar gruplarının elinde kalmasına izin verdikƧe, silahlar iÅƧi sınıfının deÄil de, Ƨıkar gruplarına hizmet edenlerin elinde oldukƧa, bu Ƨıkar gruplarının ziyafet sofralarından dƶkĆ¼lmesine gƶz yumduÄu kırıntılar ne denli Ƨok olursa olsun, iÅƧi sınıfı yoksul bir hayat sĆ¼rmeye zorlanacaktır,” satırlarıyla unutulmaması gereken hakikĆ¢te dikkat Ƨeker Fidel Castro da…
Pyotr Kropotkin’in, “EmekƧiler Ć¼cretleriyle kendi Ć¼rettikleri Åeyi satın alamazlarken, omuzlarına basarak yaÅayan aylaklar sĆ¼rĆ¼sĆ¼nĆ¼ cƶmertƧe beslerler,” saptamasındaki tabloya dair kimsenin inkĆ¢r edemeyeceÄi noktaları da Åƶyle sıralar V. Ä°. Lenin:
“Ä°ÅƧiler ve tĆ¼m emekƧiler aƧ, Ƨıplak, bitmiÅ ve tĆ¼kenmiÅ bir durumda iken saf demokrasiden, genel olarak demokrasiden, eÅitlikten ve ƶzgĆ¼rlĆ¼kten sƶz etmek, emekƧiler ve sƶmĆ¼rĆ¼lenler ile alay etmek demektir.”
“ĆaÄımızın temel olgusunu da, iÅƧileri burjuvazinin Ƨoban deÄneÄi altına almak amacıyla onları alıklaÅtıran, beyinsizleÅtiren ve birliklerini bozan militan burjuva milliyetƧiliÄi oluÅturuyor.”
“Bir insanın iki dini olmaz. Bir insan iki partiye ait olamaz. Ćlkemizde siyasal ƶzgĆ¼rlĆ¼k olmayıÅı yĆ¼zĆ¼nden ve otokratik rejimin karanlıÄında, partileri birbirine karıÅtırmak Ƨok kolaydır; burjuvazinin Ƨıkarları bƶyle bir karıÅıklıÄı gerektirmektedir. Proletaryanın Ƨıkarları partiler arasındaki sınır Ƨizgilerinin belirli ve net olmasını gerektirmektedir”![47]
Bu saptamaların ıÅıÄında ƶnce coÄrafyamızın geneline iliÅkin birkaƧ veriyi aktaralım:
GeƧim sıkıntısı Ƨeken yurttaÅların kredi ve kredi kartı borƧları yĆ¼kseliyor. Ä°cra takibine dĆ¼Åen bireysel kredi ve kredi kartı alacakları 53.5 milyar lira oldu. Ä°cra takibine takılan kiÅi sayısı 2 milyon 323’e yĆ¼kseldi.[48]
2018’de 3.4 milyon olan sosyal yardımlardan yararlanan hane sayısı 2023’de yĆ¼zde 43 artıÅla 4.9 milyona yĆ¼kseldi. Bazı illerde Ć¼Ć§ haneden ikisi yardım alıyor.[49]
TĆ¼rkiye’de 2023’te sosyal yardıma muhtaƧ hane sayısı 5 milyona dayandı, 3 milyon 509 bin 427 yurttaÅ karnını yardımla doyurdu.[50]
TĆÄ°K verilerine gƶre TĆ¼rkiye’de yaÅayan 65 yaÅ Ć¼stĆ¼ 8 milyon 722 kiÅi yoksul. TĆ¼rkiye aynı zamanda emekli Ć¼cretleri sıralamasında ise Avrupa sonuncusu…
Gelir ve yaÅam koÅulları araÅtırması sonuƧlarına gƶre yaÅlı nĆ¼fusun yoksulluk oranı 2019’da yĆ¼zde 14.2 iken 2023’de yĆ¼zde 21.7’ye Ƨıktı. ĆalıÅma ƧaÄındaki yĆ¼z kiÅiye dĆ¼Åen yaÅlı sayısını ifade eden yaÅlı baÄımlılık oranı ise 2018’de yĆ¼zde 12.9 iken bu oran 2023’de yĆ¼zde 15’e yĆ¼kseldi.[51]
TĆ¼rkiye, saÄlıklı beslenme konusunda Avrupa’da son sırada. TĆ¼rkiye’de her 10 kiÅiden 4’Ć¼, iki gĆ¼nde bir et, tavuk ve balık tĆ¼ketebilecek finansal gĆ¼ce sahip deÄil.[52]
Karl Marx’ın sƶzĆ¼nĆ¼ ettiÄi “gƶrĆ¼nen ile gerƧek arasındaki ayrım” meselesi, herhĆ¢lde en Ƨok, iÅƧi sınıfı yoksulluÄu konusunda geƧerlidir: Yoksulluk, Åiddetin en kƶtĆ¼ ve geƧerli biƧimidir. Bu hĆ¢liyle kapitalizmin Ć¼cretli kƶlelik dayatmasıyla karakterize olan “ƧalıÅma hakkı”nın, aslında “yoksulluk hakkı”ndan baÅka bir Åey olmadıÄı gerƧeÄini, Paul Lafargue yıllar ƶnce anlatmıÅtı.
GƶrĆ¼lmesi gerek: Emek kesiminin milli kesimden aldıÄı pay azalıyor. Sermaye kesiminin ise kĆ¢rları katlanıyor. TĆ¼rkiye asgari Ć¼cretliler Ć¼lkesine dƶnĆ¼Åmeye devam ederken asgari Ć¼cret pahalılıklar ve zamlar karÅısında iyice yetersiz kalıyor.[53]
ĆrneÄin madencilik 5 yılda 4 kat bĆ¼yĆ¼dĆ¼. Net satıÅlar 7 kat, ihracat 6 kat arttı. YĆ¼zde 45 faaliyet kĆ¢rlılıÄı ile tĆ¼m sektƶrlerin Ć¼zerine Ƨıktı.[54] Ezilenlerin alım gĆ¼cĆ¼ dĆ¼Åerken bĆ¼yĆ¼k Åirketler kĆ¢rlarını katladı. Åirketlerin toplam kĆ¢rı yĆ¼zde 30 arttı.[55]
Zenginlerin servetini besleyen kĆ¢rken; servetin ve Ć¼cretin fotoÄrafına gƶz atalım: KoƧ Holding ve ABD sermayesi ortaklıÄındaki Ford Otosan, 2023’de net kĆ¢rını yĆ¼zde 76.90 artırdı. Ford Otosan’ın 2022’de 27.7 milyar lira olan net kĆ¢rı, 2023’de 49.05 milyar liraya yĆ¼kseldi. Åirketin net kĆ¢r marjı yĆ¼zde 8.6’dan yĆ¼zde 11.9’a (2 milyon 186 bin 193 liraya) Ƨıktı; sƶmĆ¼rĆ¼ oranı yĆ¼zde 1271 oldu.[56]
‘The Forbes’ dergisi, 2024 dĆ¼nyanın en zenginleri listesini yayımladı. Listede TĆ¼rkiye’den 23 erkek ve 4 kadın yer aldı.
Yıldız Holding Yƶnetim Kurulu Ć¼yesi Murat Ćlker, TĆ¼rkiye’nin dolar milyarderleri listesinde ilk sırada yer aldı. Ćlker’in servetinin bir yılda 19 milyon dolar gerileyerek 5 milyar dolar olarak kayda geƧtiÄi belirtildi.
Listenin ikinci sırasında 3.7 milyar dolarlık servetiyle Ä°pek KıraƧ gelirken, Ć¼Ć§Ć¼ncĆ¼ sırada 3.6 milyar dolarla Semahat Sevim Arsel bulunuyor.
Kazancı Holding Yƶnetim Kurulu BaÅkanı Åaban Cemil Kazancı 3.3 milyar dolarlık servetiyle dƶrdĆ¼ncĆ¼ sırada kendine yer buldu. Mustafa Rahmi KoƧ ise 3.2 dolarla beÅinci oldu.
AKP’li CumhurbaÅkanı Recep Tayyip ErdoÄan’ın damadı SelƧuk Bayraktar ile kardeÅi Haluk Bayraktar da ilk kez Forbes milyarderler listesine girdi. Baykar Teknoloji patronu 44. yaÅındaki SelƧuk Bayraktar, 1.2 milyar dolarlık servetiyle TĆ¼rkiye’nin 24., dĆ¼nyanın 2410. en zengin ismi oldu. SelƧuk Bayraktar, 2022’de TĆ¼rkiye vergi rekortmeni olmuÅtu. 45. yaÅındaki Haluk Bayraktar da 1.1 milyar dolarlık servetiyle TĆ¼rkiye’nin 27., dĆ¼nyanın 2545. en zengin ismi oldu.[57]
TĆ¼m bunlara ek olarak: AKP dƶneminde ve baÅkanlık rejiminde bƶlĆ¼ÅĆ¼m iliÅkileri kƶtĆ¼leÅti. BaÅkanlık dƶnemi ƶncesinde milli gelir iƧinde emeÄin payı yĆ¼zde 35.3 iken 2022’de yĆ¼zde 25.2’ye geriledi. Buna karÅılık milli gelir iƧinde sermayenin payı baÅkanlık rejimi ƶncesi yĆ¼zde 48 iken 2022’de yĆ¼zde 56.7’ye yĆ¼kseldi.[58]
Ayrıca 21 yıllık iktidarı boyunca binlerce iÅƧi, iÅ cinayetlerinde yaÅamını yitirirken milyonların ise kazanılmıŠhakları gasp edildi. Hızla aktarırsak:
• Ä°ÅƧiler katledildi:[59] AKP’nin iktidarda olduÄu 21 yılda en az 31 bin 131 iÅƧi iÅ cinayetleri sonucu yaÅamını yitirdi. Dava ve mĆ¼fettiÅ incelemesi sonucu kesinleÅen iÅ kazası veya meslek hastalıÄı sonucu ƶlĆ¼m sayısı 2006-2021 arasında 22 bin 305 olurken iÅ kazası veya meslek hastalıÄı sonucu ƶlĆ¼m geliri baÄlanan vaka sayısı ise 42 bin 927.
• Emekten Ƨaldılar: 2022’de milli gelir iƧinde emeÄin payı yĆ¼zde 25.2’ye geriledi, sermayenin payı ise yĆ¼zde 56.7’ye yĆ¼kseldi.
• Herkes asgari Ć¼cretli: Ortalama Ć¼cretler ve asgari Ć¼cret arasındaki makas kapandı. Asgari Ć¼cret hızla ortalama Ć¼cret hĆ¢line geldi. 2005 yılında asgari Ć¼cret ortalama Ć¼cretin yĆ¼zde 46’sı iken 2020’de yĆ¼zde 60’ına Ƨıktı. 2020’de kadınların ortalama Ć¼cret ve maaÅları asgari Ć¼cretin 1.5 katına geriledi.
• Ćcretler eridi: 2009’dan bu yana verimlilik 60 puan artarken reel birim Ć¼creti 8 puan azaldı.
• SĆ¼rekli yĆ¼kselen enflasyon nedeniyle emekƧiler yoksullaÅtı.
• Sendikaya savaÅ aƧtılar:[60] AKP iktidarında sendikalaÅma oranı yĆ¼zde 14, fiili sendikalaÅma oranı yĆ¼zde 12.4 ve toplu sƶzleÅme kapsamı yĆ¼zde 8.1 oldu. 2022’de kadınlar toplam iÅƧilerin yĆ¼zde 32.9’unu oluÅtururken kadın sendika Ć¼yeleri yĆ¼zde 21.8’de kaldı.
• Grevden korktular:[61] Greve katılan iÅƧi sayısı 1963’ten bu yana en dĆ¼ÅĆ¼k dĆ¼zeye indi. AKP dƶneminde 20 grev “erteleme” adı altında yasaklandı, bundan 195 binden fazla iÅƧi etkilendi. AKP dƶneminde yalnızca 90 bin iÅƧi greve Ƨıkabildi.[62]
• Emekliler kaybetti: AKP emeklilik yaÅını ve prim gĆ¼n sayısını artırdı. Emekli aylıÄı gĆ¼ncelleme katsayısı, aylık baÄlama oranları, aylıkların alt sınırı dĆ¼ÅĆ¼rĆ¼ldĆ¼. En dĆ¼ÅĆ¼k iÅƧi emekli aylıÄı 2023 Nisan’da asgari Ć¼cretin yĆ¼zde 88’ine geriledi. Ä°Å arayan emekli oranı 2021’de yĆ¼zde 45’e yĆ¼kseldi.
• Ä°Åsizlik patladı:[63] Dar tanımlı iÅsizlik oranı AKP’li yıllarda ortalama yĆ¼zde 11’e yĆ¼kseldi. 2022’de geniÅ tanımlı iÅsizlik oranı yĆ¼zde 20.8’e Ƨıktı. Kadın iÅsizliÄi de fırladı. 2022’de ise dar tanımlı kadın iÅsizliÄi 13.4 ve geniÅ tanımlı kadın iÅsizliÄi yĆ¼zde 28.4 oldu.
• Ä°Åveren fonu: 2022’de Ä°Åsizlik Sigortası Fonu’nun 55.6 milyar TL giderinin yalnızca 12.3 milyar TL’si iÅsizlere ayrıldı. Fonun yĆ¼zde 76.1’i iÅverenlere aktarıldı.
• ĆzelleÅtirme: Kamuda ƶzelleÅtirmelerin yaklaÅık yĆ¼zde 90’ı AKP hĆ¼kĆ¼metleri dƶneminde yapıldı. Cumhuriyet dƶneminin kamusal birikimleri 63.8 milyar dolar karÅılıÄında ƶzelleÅtirildi.
• Kıdem tazminatı eridi: 2002’de asgari Ć¼cretin 4.8 katı olan kıdem tazminatı tavan tutarı 2023 itibarıyla asgari Ć¼cretin 2 katına geriledi.
• EmekƧiler ihraƧ edildi: Ä°ki yıllık OHAL dƶneminde 135 bin kamu gƶrevlisi ihraƧ edildi. OHAL ile ihraƧ edilenlerin yargı yoluna baÅvurma ve adil yargılanma hakkı da ortadan kaldırıldı.[64]
• Ćocuk iÅƧiliÄi:[65] TĆ¼rkiye Ä°statistik Kurumu (TĆÄ°K) verilerine gƶre Ƨocuk iÅƧiliÄi yĆ¼zde 2.3 arttı. 2021’de yĆ¼zde 16.4’e dĆ¼Åen Ƨocuk iÅƧiliÄi 2022’de yĆ¼zde 18.7’ye Ƨıkarak artıŠgƶsterdi.[66]
TĆ¼rk Metal Sendikası BaÅkanı Pevrul Kavlak’ın dahi, “Ä°ÅƧi kriz savar deÄildir… Anayasamızın bize tanıdıÄı grev hakkını ƶzgĆ¼rce kullanamıyor olmamız bizim elimizi kolumuzu baÄlıyor,”[67] demek zorunda kaldıÄı tabloda ‘Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu’nun (ITUC) ‘KĆ¼resel Haklar Endeksi’nin 149 Ć¼lkeyi kapsayan araÅtırmasına gƶre, en kƶtĆ¼ 10 Ć¼lke iƧinde TĆ¼rkiye de var.[68]
Yine ITUC’un ‘2022 KĆ¼resel Ä°ÅƧi Hakları Endeksi’ne gƶre TĆ¼rkiye, BangladeÅ, Brezilya, Kolombiya, Mısır, Myammar ve Filistin’le birlikte grev ve toplu pazarlık hakkının ihlĆ¢l edildiÄi en kƶtĆ¼ Ć¼lkeler arasında yer alırken; OECD Ć¼lkeleri arasında en dĆ¼ÅĆ¼k sendikalaÅma ve toplu iÅ sƶzleÅmesi kapsamına sahip Ć¼lkelerden: YĆ¼zde 9.9 sendikalaÅma, yĆ¼zde 8.5 toplu sƶzleÅme oranı ile 36 OECD Ć¼lkesi iƧinde son sıralarda. Ä°ÅƧilerin yĆ¼zde 87’si isesendikasız.
Sorunlu olan TĆÄ°K istatistiklerine baktıÄımızda bile TĆ¼rkiye’de en zengin yĆ¼zde 10’un gelirinin en yoksul yĆ¼zde 10’luk grubun 14 kat Ć¼zerinde olduÄunu gƶrĆ¼lĆ¼yor.
Yine OECD Ć¼lkeleri arasında iÅgĆ¼cĆ¼ne katılım oranının en dĆ¼ÅĆ¼k olduÄu beÅinci Ć¼lke yĆ¼zde 52.3 oranıyla TĆ¼rkiye
TĆÄ°K verileriyle yĆ¼zde 25 genƧ iÅsizliÄi var. Ćniversite mezunu genƧler arasında asgari Ć¼cret ya da altında gelirle iÅe baÅlama oranı yĆ¼zde 50 ile yĆ¼zde 70 arasında yoÄunluk gƶsteriyor.
Gıda enflasyonu dar gelirlilerde yĆ¼zde 100’Ć¼n Ć¼zerindeyken emeklilerde yĆ¼zde 120’ye ulaÅtı. Yani temel gıdaya eriÅim giderek zorlaÅıyor. OECD Ć¼lkeleri arasında TĆ¼rkiye gıda enflasyonunda birinci sırada.
Avrupa Ä°statistik Ofisi Eurostat’a gƶre TĆ¼rkiye Avrupa Ć¼lkeleri arasında en dĆ¼ÅĆ¼k asgari Ć¼crete sahip beÅinci Ć¼lke. 2013’te TĆ¼rkiye’den dĆ¼ÅĆ¼k asgari Ć¼cretli 14 Ć¼lke varken 2024’de sadece 4 Ć¼lke var. Asgari Ć¼cretin kiÅi baÅı milli gelire oranı da dĆ¼ÅĆ¼Åte. 1974’te yĆ¼zde 80.6 olan oran 2023’te yĆ¼zde 47.4’e gerilemiÅ durumda.[69]
Ä°KTÄ°DAR VE Ä°ÅĆÄ°LER
Jean Jacques Rousseau’nun, “Devlet bĆ¼yĆ¼dĆ¼kƧe, ƶzgĆ¼rlĆ¼k de o oranda kĆ¼Ć§Ć¼lĆ¼r”; Noam Chomsky’nin, “HiyerarÅi ve baskının temel baÅarısı, insan yerine konulmayanları, bunun doÄal olduÄuna inandırmalarıdır”; V. Ä°. Lenin’in, “Devlet iÅƧi ƶlĆ¼mlerine deÄil, iÅƧi eylemlerine karÅı tavırlar alır,” vurgularıyla mĆ¼semma kapitalist iktidar konusunda ƶncelikle SelƧuk KozaÄaƧlı’dan aktaralım:
“Bu Ć¼lke tarihinin benim avukatlık yaptıÄım yirmi altı senesi boyunca hiƧ ‘iÅ kazası’ gƶrmedim. Hepsi, belli bir failin, sermayenin, patronun, devletin, mĆ¼dĆ¼rĆ¼n kusuru ve hatta kastıyla gerƧekleÅmiÅ yaralama ve ƶldĆ¼rme eylemleriydi. Ä°Å gĆ¼venliÄi ƶnleminden kısıp, gĆ¼venlik yatırımından vazgeƧip, kĆ¢r iƧin Ć¼retimi arttırıp ‘kaza oldu’ diyemezsiniz…”
“Ne iƧin o zaman, ne iƧin yaÅıyoruz? GĆ¼venlik yok, iÅ yok, gelecek yok, hukuk yok, anayasa yok. YaÅıyoruz, bu yaÅamak Ƨok kutsal ƶyle mi? Ćyle deÄil! YaÅamın kendisi deÄil kutsal olan. Kutsal olan, adil bir yaÅam. Kutsal olan, onurlu bir yaÅam. Kutsal olan, gĆ¼venli bir yaÅam. Kutsal olan, haysiyet sahibi bir yaÅam. YaÅamın kendisi deÄil, sırf yaÅamak deÄil kutsal olan. Milyonlarca insan ƶlĆ¼yor her gĆ¼n, hiƧ uÄruna. Trafik kazalarında, savaÅlarda, hastalıktan… Ćlmek ya da kalmak meselesi deÄil bu mesele. Onurlu yaÅamak ya da yaÅamamak meselesi. Adaletli yaÅamak ya da yaÅamamak meselesi...”
Bunlar bƶyleyken; siz bakmayın AKP Genel BaÅkanı ve CumhurbaÅkanı Recep Tayyip ErdoÄan 1 Mayıs 2023 mesajında, “EmeÄin, alın terinin, arkadaÅlarla bir sıcak somunu paylaÅmanın mutluluÄunu Ƨok iyi bilirim,”[70] demesine!
2013’den 2023’e Taksim’de hĆ¢lĆ¢ ‘1 Mayıs Mitingi’ yaptırmayan iÅƧi dĆ¼Åmanı iktidardır.
Bir kez daha hatırlatalım: 1923’de 1 Mayıs yasal olarak “Ä°ÅƧi Bayramı” ilan edilse de, 1924’te hĆ¼kĆ»met “kitlesel” 1 Mayıs kutlamalarını yasakladı.
1925’te Ƨıkan Takrir-i SĆ¼kĆ»n Yasası ise Ä°ÅƧi Bayramını kutlamayı gĆ¼ndemden Ƨıkararak tĆ¼mden yasakladı.
1 Mayıs 10 yıl uykuya yatırılmıŠoldu…
10 yıl sonra ise kılık deÄiÅtirerek uyandı.1935 yılında 1 Mayıs’a “Bahar ve ĆiƧek Bayramı” adı verildi ve Ć¼cretsiz tatil gĆ¼nĆ¼ ilan edildi.
1976 Taksim’inde uzun yıllar sonra ilk defa geniÅ katılımlı 1 Mayıs kutlaması ardından; 1977 Taksim Meydanı’nda gƶstericilerin Ć¼zerine ateÅ aƧıldı ve tarihe Kanlı 1 Mayıs olarak geƧti.
1979’da Sıkıyƶnetim KomutanlıÄı, Ä°stanbul’da miting yapılmasına izin vermedi, sokaÄa Ƨıkma yasaÄı ilan etti. 1981’de MillĆ® GĆ¼venlik Konseyi 1 Mayıs’ı resmi tatil gĆ¼nĆ¼ olmaktan Ƨıkardı.
2007’de 1 Mayıs’ı tekrar Taksim’de kutlayarak aynı zamanda 1977’de olan olayları anmak isteyen grupları polis, silah, biber gazı, gaz bombası kullanarak durdurmaya ƧalıÅtı.
2009’da Taksim’e Ƨıkıldı
2013’de tekrar yasaklandı; Anayasa Mahkemesi, 2014 ve 2015 1 Mayıs iƧin Taksim Meydanı iƧin yapılan baÅvuruların reddedilmesi ve Taksim civarında yapılan eylemlerin polislerce engellenmesiyle ilgili “hak ihlĆ¢li” kararı vermiÅ olsa da![71]
Ancak Taksim Meydanı iƧin kesintisiz mĆ¼cadele bugĆ¼ne dek devrimciler tarafından sĆ¼rdĆ¼rĆ¼ldĆ¼!
SENDÄ°KALARIN “ROLĆ” VE DÄ°SK
1980 sonrasında genel olarak sendikaları, ƶzel olarak da DÄ°SK’in tutumu kısmi “olumluluklar” ƶtesinde olması gerekenin yanından bile geƧmemektedir.
GƶrĆ¼lmesi gerek: 12 EylĆ¼l darbesinden beri sendikalaÅma dibe vurdu. Toplu iÅ sƶzleÅmeleri baskı altına alındı. Grevler yok mertebesine indi. Ve asgari Ć¼cret milli gelire gƶre yarıya dĆ¼ÅtĆ¼. Sınıfsal tercihi sermayeden yana olan ve TĆ¼rkiye tarihinin etkileri en uzun sĆ¼ren ve en tahrip edici darbesi 12 EylĆ¼l ƧalıÅma yaÅamını sermaye iƧin neredeyse dikensiz bir gĆ¼l bahƧesine Ƨevirdi: Kıdem tırpanlandı. Grevler yasaklandı. UzlaÅtırma kalktı, arabuluculuk sistemi geldi. Ćcretler dĆ¼ÅtĆ¼. Vb’leri, vd’leri…
Tam da bu tabloda “1 Mayıs bayram deÄildir. Sermayenin hiƧ dinmeyen sƶmĆ¼rĆ¼sĆ¼ne karÅı, iÅƧi sınıfının haklı direniÅinin, dayanıÅmasının sergilendiÄi, beklentilerinin yƶneticilere hatırlatıldıÄı, geƧmiÅ acıların anılması gereken gĆ¼ndĆ¼r. SƶmĆ¼rĆ¼; gĆ¼nĆ¼mĆ¼zde, emperyalizmin yeni adı olan kĆ¼reselleÅme sĆ¼recinde Ƨokuluslu Åirketler aracılıÄıyla evrensel nitelik kazanmıÅtır,” vurgusuyla “Bizim siyaset fukarası sendikalarımızın kendilerini sorgulama zamanı gelmiÅtir,”[72] diyen Engin Ćnsal ekliyor:
“6356 sayılı Sendikalar Yasası’nda iÅƧi sendikaları siyaset yapamaz diye bir hĆ¼kĆ¼m yok; sadece 26. maddenin 7. bendinde, “KuruluÅlar siyasi partilerin ad, amblem, rumuz veya iÅaretlerini kullanamazlar” hĆ¼kmĆ¼ vardır. Ćyleyse siyasetten kaĆ§Ä±Å neden? Bunun yanıtı aƧıktır. Genelde saÄ siyaseti temsil eden hĆ¼kĆ¼metler tarafından yƶnetilen Ć¼lkemizde hĆ¼kĆ¼metler iÅƧi sınıfının bilinƧlenip Ć¼lke siyasetini yƶnlendirmesine karÅıdır… Sendikalar sĆ¼rekli olarak toplusƶzleÅme masalarında kazandıklarını etkili olamadıkları ekonomik politikalar nedeni ile kaybetmiÅlerdir. Sendikasız iÅƧilerin, emekli milyonların durumu daha da vahimdir. Sermaye sınıfı yandaÅlarının, tarikatların egemen olduÄu, iÅƧinin adının geƧmediÄi, temsilcisinin olmadıÄı Meclis’ten iÅƧi yararına yasaların ƧıkacaÄını beklemek hayaldir.”[73]
“Bizde pasif sendikacılık anlayıÅı yaygındır. ĆƧ iÅƧi konfederasyonun var olduÄu Ć¼lkemizde DÄ°SK’in cılız ƧıkıÅlarını saymazsak Ć¼ye sayısı olarak bĆ¼yĆ¼k diÄer iki konfederasyon kuzuların sessizliÄi iƧinde iktidara uyum saÄlama yarıÅı iƧinde olmaları anlaÅılması zor bir tutumdur… Sƶz gĆ¼mĆ¼Åse sĆ¼kĆ»t (sessizlik) altındır deyimi iÅƧi sınıfı iƧin geƧerli deÄildir. Ä°ÅƧi sınıfı ve ƶnderleri gerek kendi hakları gerekse toplumun Ƨıkarı iƧin demokratik haklarını kullanarak ayaÄa kalkmazsa bu dĆ¼zen ve emek sƶmĆ¼rĆ¼sĆ¼ devam edecek demektir.”[74]
“SendikacılıÄımızın Åiddetle kendini yenilemeye ihtiyacı var.”[75]
Bunlar “es” geƧilebilir tespitler deÄil; hele ki iÅƧi sınıfı sendikacılıÄı iddiasına sahip Ƨıkan DÄ°SK’e yƶnelik eleÅtiriler Åahsında.
ĆrneÄin DÄ°SK’in, “2020’lerin DÄ°SK’i EmeÄin TĆ¼rkiyesi” Åiarıyla dĆ¼zenlediÄi, 16’ncı OlaÄan Genel Kongresi’nde (2020) Nakliyat-Ä°Å Genel BaÅkanı Ali Rıza KĆ¼Ć§Ć¼kosmanoÄlu, “Ćlkemizdeki sendikalar faciası karÅısında ciÄerimiz parƧalanıyor. Ä°ÅƧilerin kazanılmıŠhakları gasp ediliyor. Bu gasplara karÅı DÄ°SK’in mĆ¼cadelesini konuÅmamız gerekiyor. DÄ°SK etkili bir mĆ¼cadele yapmıyor. BugĆ¼n DÄ°SK’in tarihine mevcut DÄ°SK yƶnetimi sahip Ƨıkmıyor. Biz dayatmalara karÅı olduÄumuz iƧin DÄ°SK yƶnetiminde bulunmuyoruz. DÄ°SK dayatmalara teslim olamaz” ifadelerini kullanırken;[76] 17’nci Genel Kurul’da da deÄiÅen bir Åey yoktu.
Genel Kurul’un ƧalıÅma raporunun deÄerlendirilmesi aÅamasında kĆ¼rsĆ¼yĆ¼ kullanan Nakliyat-Ä°Å Sendikası Genel BaÅkanı Ali Rıza KĆ¼Ć§Ć¼kosmanoÄlu’nun DÄ°SK yƶnetimini eleÅtiren konuÅması ardından; Dev Turizm-Ä°Å, Dev Yapı-Ä°Å, Enerji-Sen ve Limter-Ä°Å’in kĆ¼rsĆ¼den dillendirdiÄi fikirler salonda huzursuzluk yarattı belki ama sosyal medyaya yansıyan kısımlarıyla aklı ve gƶnlĆ¼ iÅƧi sınıfı mĆ¼cadelesinden yana olanların sempatisini topladı.
DÄ°SK/Enerji-Sen’in kĆ¼rsĆ¼den, 8 yıl ƶnce gerƧekleÅen Genel Kurul’da SĆ¼leyman Soylu’yu kovan bir DÄ°SK’ten Meral AkÅener ve TĆSÄ°AD gƶrĆ¼Åmelerini yapan bir DÄ°SK’e gelindiÄi vurgusu bir gerilemeye iÅaret etmesi aƧısından ƶnemliydi. Ardından BirleÅik Metal-Ä°Å Gebze 1 No’lu Åube’den Alperen ErkoƧ’un konuÅması da DÄ°SK’in mĆ¼cadeleci niteliÄinin ƶne Ƨıkması gerekliliÄini vurgulayan bir konuÅma oldu.
Limter-Ä°Å Genel BaÅkanı Kamber Saygılı’nın da benzer eleÅtirileri iƧeren konuÅması divan tarafından kesilmeye ƧalıÅıldı, Ƨıkan tartıÅmada Genel-Ä°Å delegelerinin bir kısmının Kamber Saygılı’nın Ć¼stĆ¼ne yĆ¼rĆ¼mesi yƶnetim kurulu tarafından deÄil, yine mĆ¼cadeleci sendikaların delege ve yƶneticileri tarafından engellendi. Ortaya Ƨıkan durum gƶstermektedir ki, DÄ°SK iƧindeki eleÅtirilen linƧ kĆ¼ltĆ¼rĆ¼ ve Åiddetle bastırılmayı normalleÅtiren bir anlayıŠDÄ°SK’e hĆ¢kim idi.
Maalesef DÄ°SK uzun bir sĆ¼redir dĆ¼zen muhalefetinin sendikal alana sirayet etme kanallarından birisiydi. Ä°ktidara yƶnelik sermaye cephesinden gelen eleÅtiriler CHP aracılıÄıyla siyasal olarak ifade edilirken, 4 yılda DÄ°SK iktidar karÅısında ana muhalefet cephesi ile paralel bir Ƨizgi izlemeyi tercih etti. ĆatıÅmanın ƶnemli bir noktası olan belediyelerde var olan Genel-Ä°Å Ć¶rgĆ¼tlĆ¼lĆ¼ÄĆ¼[77] ve toplu sƶzleÅmeleri medya aracılıÄıyla DÄ°SK BaÅkanı’nı vitrine taÅıyarak reklamlaÅtırılmaya ƧalıÅıldı. Toplu sƶzleÅme imzaları, tƶrene dƶnĆ¼ÅtĆ¼rĆ¼lerek Ekrem Ä°mamoÄlu ve TunƧ Soyer gibi figĆ¼rleri parlatan halkla iliÅkiler ƧalıÅmaları olarak gerƧekleÅti.[78]
Ćzetle gelinen noktada DÄ°SK iÅƧi sınıfının mĆ¼cadelesinin bir aracı olmaktan Ƨıkarak kendi varlıÄını sĆ¼rdĆ¼rmesi baÅlı baÅına bir amaca dƶnĆ¼ÅtĆ¼ ve onu yaÅatma amacı artık sıklıkla sınıfın genel Ƨıkarları ile ƧeliÅir oldu.
2024’de sendika iƧindeki bĆ¼rokrasiye karÅı en ufak muhalefete bile tahammĆ¼lĆ¼ olmayan DÄ°SK BaÅkanı Arzu ĆerkezoÄlu “Ä°ÅƧiler varsa umut da var” dedi ve ekledi: “ĆnĆ¼mĆ¼zde 1 Mayıs var. TĆ¼rkiye’de demokrasi mĆ¼cadelesinin en ƶnemli gĆ¼ndemlerinden bir tanesi de ƶrneÄin 1 Mayıs’ın ve Taksim’in ƶzgĆ¼rleÅtirilmesidir,”[79] dese de; 2023’de DÄ°SK Genel Sekreteri Adnan SerdaroÄlu, halkın geleceÄe dair umudunu alanlara taÅıdıÄını ve bunun sandıÄa yansıyacaÄından sƶz edip, “Bu (2023-yn) 1 Mayıs’ı 14 Mayıs seƧiminin bir provası olarak gƶrĆ¼yoruz. Bunun sandıÄa yansıyacaÄını gƶrĆ¼yoruz,” diyebiliyordu![80]
Oysa valilik kararıyla Taksim’e Ƨıkan yollar kapatılmıŠve devrimciler her zamanki mĆ¼cadele kararlılıÄıyla 1 Mayıs geleneÄini yaÅatırlarken; Arzu ĆerkezoÄlu ile DÄ°SK yƶneticileri Taksim Meydanı’ndaki Cumhuriyet Anıtı’na Ƨelenk bırakıp, “Yılın 364 gĆ¼nĆ¼ iÅƧiler, bir gĆ¼n, 1 Mayıs gĆ¼nĆ¼ yaÅadıÄımız bu sisteme, bu dĆ¼zene karÅı itirazlarımızı, hedeflerimizi, gelecek dĆ¼nya dĆ¼Ålerimizi ifade etmek iƧin alanlarda, meydanlarda buluÅuyoruz. BugĆ¼n buraya DÄ°SK Yƶnetim Kurulu olarak geldik, Ƨelengimizi bıraktık. 2 gĆ¼n ƶnce de anmalarımızı da gerƧekleÅtirdik. Åimdi buradan Maltepe Meydanı’na geƧeceÄiz. Ä°stanbul’da Maltepe Meydanı’nda ve TĆ¼rkiye’nin dƶrt bir yanındaki meydanlarda alanlarda buluÅacaÄız,”[81] diskuruyla ipe un seriyorlardı!
Bu tabloda V. Ä°. Lenin’in, “DĆ¼nyanın hiƧ bir yerinde proletaryanın geliÅmesi sendikalar olmadan. Sendikaların ve iÅƧi sınıfının partisinin karÅılıklı eylemi olmadan gerƧekleÅmemiÅtir ve gerƧekleÅemez,”[82] uyarısı eÅliÄinde DÄ°SK bĆ¼rokrasisine iliÅkin olarak GĆ¼ltan KıÅanak’ın, “Onlar hayal satacak, ben ‘kral Ƨıplak’ diyeceÄim”…
Mark Twain’ın, “Aynı yolu beraber yĆ¼rĆ¼dĆ¼ÄĆ¼mĆ¼zĆ¼ sandıÄımız insanlar, aslında bize sadece gidecekleri yere kadar eÅlik ediyor”…
Robin Sharma’nın, “Yerinde sayanlar, yĆ¼rĆ¼yenlerden Ƨok ses Ƨıkarır”…
Elias Canetti’nin, “Ä°nsan yarattıÄı mesafelerle taÅlaÅır ve ƧoraklaÅır”…[83]
Bertrand Russell’ın, “Hayatta ƶÄrenilmesi en gĆ¼Ć§ Åey hangi kƶprĆ¼den geƧileceÄi ve hangi kƶprĆ¼nĆ¼n yakılacaÄıdır”…
Komutan Yardımcısı Marcos’un, “DĆ¼Åmanla kurduÄun her temas, eÄer onu teslim almak iƧin deÄilse; ona teslim olmak iƧindir”…[84]
V. Ä°. Lenin’in, “Bir oportĆ¼nist her formĆ¼le kolayca imzasını atar ve onu aynı kolaylıkla terk eder, Ć§Ć¼nkĆ¼ oportĆ¼nizm demek, kesin ve saÄlam ilkelere sahip olmamak demektir,” uyarılarını adım baÅı anımsayıp, anımsatmaktır.
TAKSÄ°M’Ä°N ANLAMI VE DEÄERÄ°
Taksim’in anlamı (ve deÄeri) onun iƧin mĆ¼cadele geleneÄini yaÅatanlara, “Yedi kez dĆ¼Å, sekiz kez kalk,” diye haykıran Japon AtasƶzĆ¼’nĆ¼ belleÄimize nakÅeder.
Yasaklı dayatmaları ortadan kaldırmak bizim irademizde, elimizdedir. Elbette siyasetin uÄraÅ olarak metalaÅtırılmaması, ideoloji duruÅumuzdan vazgeƧilmemesi ve umudun/ Ć¼topyaların yitirilmemesi kaydıyla.
PaylaÅtıkƧa ƧoÄalan ve gĆ¼neÅin sƶzcĆ¼k hĆ¢li olarak umut, toplumsal yaÅamın ruhudur; “Bana saldırıp acı Ƨektiriyorlar, ama ben onların niyetlerini biliyorum, onlardan bir adım ƶndeyim, bunu hep biliyordum, gĆ¼Ć§sĆ¼zken bile gĆ¼Ć§lĆ¼yĆ¼m, onları alaÅaÄı edeceÄim,”[85] kararlılıÄıdır.
Yıkım onarım arzusunu/ faaliyetini bĆ¼yĆ¼tĆ¼r/ gĆ¼Ć§lendirirken; yeni bir hayat inÅa etmek istiyorsak geƧmiÅte dƶnmemiz gereken dayanak noktamız iÅƧi sınıfıdır; 1 Mayıs’ta bunun kaldıraƧlarındandır.
Ä°ÅƧilerin direniÅi, artıyor ama devletin baskı araƧları devreye giriyor ve iÅƧiler, hukuksuz biƧimde, Åiddet de kullanılarak baskı altına alınıyor. Ä°ÅƧi sınıfı yeterince ƶrgĆ¼tlĆ¼ olmadıÄı ve gereken dĆ¼zeyde dayanıÅma gƶsterilemediÄi iƧin mĆ¼cadeleler baÅarıya ulaÅamıyorsa da; kazanmak iƧin yĆ¼zĆ¼mĆ¼zĆ¼ iÅƧi sınıfına dƶnmeliyiz!
Hatırlansın: “Kıpkızıl, kan kırmızı bayraklarımızın/ alevinden/ sarı kursak bir balon gibi soldu gĆ¼neÅ/ ciÄerlerimizde ÅiÅen tĆ¼rkĆ¼ler ateÅ!” diyordu NĆ¢zım Hikmet, ‘Ä°stanbul’da Bir Mayıs’ baÅlıklı dizelerinde.
Her 1 Mayıs’ta sƶylediÄimiz, Sarper Ćzsan’ın o muhteÅem bestesi, “GĆ¼nlerin getirdiÄi baskı, zulĆ¼m ve kandır” dizeleriyle baÅlayan marÅ ise Ankara Sanat Tiyatrosu’nun Kızılay’daki o sıcacık sahnesinden taÅarak alanlara inmelidir.
22 Temmuz 1980’de kurÅunlanarak katledilen Kemal TĆ¼rkler’in son sƶzĆ¼: “Benden iÅƧilere selam sƶyleyin”ken; Sennur Sezer, onun sƶzlerini yorumluyor bir Åiirinde: “Kitapları ƶldĆ¼remezler/ Alanlarda bizi vuranlar/ Tarihi geriye dƶndĆ¼remezler/ HoÅƧa kalın/ SĆ¼rdĆ¼rĆ¼n savaÅı arkadaÅlar.” Not edin!
1976 1 Mayıs’ın, ilk defa bĆ¼yĆ¼k bir kitleselliÄe ulaÅtı. BeÅ yĆ¼z bine yakın gƶstericiye konuÅan TĆ¼rkler, “1 Mayıs her Åeyden ƶnce, her Ć¼lkede ve tĆ¼m dĆ¼nyada, sermaye egemenliÄine ve zulme karÅı birlik ve mĆ¼cadele bayraÄıdır” diyordu. Ertesi yıl yine onun ƶnderliÄinde, Taksim’e yĆ¼z binlerce insan sıÄmadı. Alana yaylım ateÅi aƧıldı, panzerler sĆ¼rĆ¼ldĆ¼. Bƶylece otuz altı insanımız yaÅamını yitirdi. Ruhi Su’nun sesinden “Bu meydan kanlı meydan” tĆ¼rkĆ¼sĆ¼ yĆ¼reÄimize kazındı. TĆ¼rkler’in davasını torunu sĆ¼rdĆ¼rdĆ¼ ve bir siyasi cinayet daha zamanaÅımına uÄradı.
Ä°ÅƧilerin sevdalısı yazar Orhan Kemal, “Baba Evi” romanında, “Ey aƧlık! Seni midemde, iliklerimde, kanımın yuvarlarında duydum. Ve sen, benim iyi, benim koruyan ve merhametli olan soyum, insan soyu, sen sonsuz tokluÄu fethedeceksin!” diyordu 1 Mayıs’ta da binlerce emekƧi sonsuz tokluÄa ulaÅma kavgası verirken![86]
1 Mayıs (ve Taksim) iÅte bunlar iƧin ƶnemlidir ve bĆ¼yĆ¼k deÄer taÅır.
Kolay mı? V. Ä°. Lenin’e gƶre 1 Mayıs’ta kutlanan, gerƧek ƶzgĆ¼rlĆ¼k mĆ¼cadelesiydi. Sermayenin sƶmĆ¼rĆ¼sĆ¼ne, kƶleleÅtirmesine karÅı emeÄin dĆ¼nyasını, kardeÅliÄin ve ƶzgĆ¼rlĆ¼ÄĆ¼n dĆ¼nyasını kazanmak iƧin yĆ¼rĆ¼tĆ¼len bir mĆ¼cadeleden bahsediyordu V. Ä°. Lenin 1 Mayıs’a dair yazısında, “BĆ¼tĆ¼n Ć¼lkelerin iÅƧilerinin sınıf-bilinƧli bir hayata uyanıÅlarını, insanın insan Ć¼zerindeki her tĆ¼rlĆ¼ zulĆ¼m ve baskısına karÅı mĆ¼cadelelerindeki dayanıÅmalarını, emekƧi milyonların aƧlık, yoksulluk ve aÅaÄılanmadan kurtulmak iƧin yĆ¼rĆ¼ttĆ¼kleri mĆ¼cadelelerini kutladıkları gĆ¼n”[87] olarak tanımlıyordu.
V. Ä°. Lenin’in tanımına gƶre 1 Mayıs’ta kutlanan, gerƧek ƶzgĆ¼rlĆ¼k mĆ¼cadelesiydi. Sermayenin sƶmĆ¼rĆ¼sĆ¼ne, kƶleleÅtirmesine karÅı emeÄin dĆ¼nyasını, kardeÅliÄin ve ƶzgĆ¼rlĆ¼ÄĆ¼n dĆ¼nyasını kazanmak iƧin yĆ¼rĆ¼tĆ¼len bir mĆ¼cadeleden bahsediyordu. ĆzgĆ¼rlĆ¼k, metnin merkezindeki temel kavramdır. Ä°ÅƧilerin daha iyi bir yaÅam ve gerƧek ƶzgĆ¼rlĆ¼k iƧin nehirler dolusu kan dƶktĆ¼klerinden bahsediyordu. Ana akım siyaset bilimi kitaplarında ƶzgĆ¼rlĆ¼k liberalizmin, eÅitlikse sosyalizmin temel kavramı olarak anlatılır, oysa kurucu metinlerinden itibaren sosyalist teorilerin geliÅim tarihine baktıÄımızda ƶzgĆ¼rlĆ¼ÄĆ¼n merkezde duran esas kavram olduÄunu gƶrĆ¼rĆ¼z. Bu elbette liberal dĆ¼ÅĆ¼nĆ¼rlerin ƶzgĆ¼rlĆ¼k tanımından farklı bir ƶzgĆ¼rlĆ¼ktĆ¼r.
Ona gƶre 1 Mayıs’ta iÅƧiler her Åeyden ƶnce “sınıf-bilinƧli bir hayata uyanıÅları”nı kutluyorlardı.[88]
1 Mayıs (ve Taksim) tam da budur; 2024’de de; “Sımsıkı kaynaÅmadıkƧa, kurtuluÅ mĆ¼cadelesinde omuz omuza vermedikƧe, karÅılıklı olarak yardımlaÅmadıkƧa, ulusal ve uluslararası bir ƶrgĆ¼tlenme olmadıkƧa, iÅƧiler yenilmeye mahkĆ»m olacaklardır,” uyarısı eÅliÄinde David Riazanov’un!
4 Nisan 2024 20:19:11, Ä°stanbul.
N O T L A R
[*] Rojnameya Newroz, Nisan 2024…
[1] William Morris.
[2] TÄ°P’li vekil Sera Kadıgil, “Ben kiÅisel olarak Ä°stanbullu bir kadın olarak 31 Mart gĆ¼nĆ¼ gideceÄim ve Ekrem Ä°mamoÄlu’na oy vereceÄim,” (https://odakdergisi2.com/sera-kadigil-ben-kisisel-olarak-istanbullu-bir-kadin-olarak-31-mart-gunu-gidecegim-ve-ekrem-imamogluna-oy-verecegim/) demiÅti; sakın ola unutulmasın!
[3] 2024 1 Mayısı’nda Taksim’de birleÅik bir eylemi ƶrgĆ¼tlemek iƧin ortak bir aƧıklama yapan Alınteri, BDSP, Devrimci Parti, BirleÅik Ä°ÅƧi Hareketi, Dostluk ve KĆ¼ltĆ¼r DerneÄi(DKDER), Dev Tekstil, Devrimci Hareket, EHP, ESP, Ä°ÅƧi EmekƧi birliÄi, Ä°ÅƧi Hareketi Koordinasyonu, Ä°KEP, Ä°ÅƧi Birlikleri Sendikası, KaldıraƧ, Kƶz, MĆ¼cadele BirliÄi Platformu, Odak, Proleter Devrimci duruÅ, SODAP, Sosyalist Kadın Hareketi, TOMÄ°S, Yeni DĆ¼nya İƧin ĆaÄrı, “2024 1 Mayısı’nı baskı ve saldırılara yanıt olması iƧin, birleÅik, kitlesel, devrimci 1 Mayıs’ı Taksim’de birlikte ƶrgĆ¼tlemek iƧin tĆ¼m devrimci yapıları, sendika ve kitle ƶrgĆ¼tlerini, gĆ¼Ć§lerini birleÅtirmeye ve ortak davranmaya ƧaÄırıyoruz,” ( “Devrimci Kurumlardan ‘BirleÅik, Kitlesel, Devrimci 1 Mayıs’ı ĆrgĆ¼tlemeye!’ ĆaÄrısı”, 24 Mart 2024… https://proleterdevrimcidurus2.org/2024/03/24/devrimci-kurumlardan-2024-1-mayisinda-kitlesel-olarak-taksime-cagrisi/) aƧıklaması yaptılar.
[4] Mayıs Ä°ÅƧi Bayramı’nı Taksim Meydanı’nda kutlayacaklarını aƧıklayan ĆerkezoÄlu, “Ćlkemizde 1 Mayıs’ların, bir simgesi var… iÅƧilerin emekƧilerin mĆ¼cadelesinin ve geleneÄinin, emeÄe saygının bir simgesi var: Taksim Meydanı… Taksim Meydanı 1977’den beri yĆ¼reÄimizdeki yaradır… Yeniden yasaklandıÄı 2013’ten beri en bĆ¼yĆ¼k hasretimizdir… Bu yıl, 2024 1 Mayıs’ında yĆ¼zĆ¼mĆ¼zĆ¼ Taksim’e dƶnĆ¼yoruz,” dedi. (“DÄ°SK, 1 Mayıs’ı Taksim’de Kutlayacak”, 2 Nisan 2024… https://www.birgun.net/haber/arzu-cerkezoglu-acikladi-disk-1-mayis-i-taksim-de-kutlayacak-519031)
[5] DÄ°SK BaÅkanı ĆerkezoÄlu, Anayasa Mahkemesi’nin meydanın kutlamalara kapatılmasını ‘hak ihlĆ¢li’ olarak gƶrdĆ¼ÄĆ¼nĆ¼ hatırlatarak “Bu meydan simgedir, kapatmak hukuksuzluktur” dedi.
12 Aralık 2023’te Anayasa Mahkemesi’nin bir karar aldıÄını belirten ĆerkezoÄlu Åu ifadeleri kullandı: “GeƧen yıl kararları herkes iƧin baÄlayıcı olan Anayasa Mahkemesi bir karar aƧıkladı. Taksim Meydanı’nda kutlamaların engellenmesini hak ihlĆ¢li olarak aƧıkladı. Bu karar kesindir. 1 Mayıs’ta Taksim’de olmak her emekƧinin hakkıdır. Bu hakkı engellemek hukuk dıÅıdır. Bizlerin 1 Mayıs’ta Taksim’de olmasını engellemek hukuk tanımazlık olur. Anayasanın tanınmadıÄı yerde ekmek olmaz, adalet olmaz, hĆ¼rriyet ve cumhuriyet olmaz. Anayasaya sahip Ƨıkmak, dĆ¼n olduÄu gibi bugĆ¼n de iÅƧi sınıfının gƶrevidir.”
“Bizler, iÅƧiler, emekƧiler, emekliler bu Ć¼lkenin bĆ¼yĆ¼k ƧoÄunluÄuyuz. Bizler Ć¼retiyoruz, bizler ƧalıÅıyoruz, insanca yaÅamak istiyoruz... Bizler Ä°stanbul’da 1 Mayıs sabahı bir elimizde karanfil, bir elimizde Ƨocuklarımızla yĆ¼zĆ¼mĆ¼zĆ¼ Taksim’e dƶnecek ve yĆ¼rĆ¼yeceÄiz. TĆ¼rkiye iÅƧi sınıfı iÅine, aÅına, ekmeÄine, hakkına, hukukuna sahip Ƨıkma iradesini 1 Mayıs’ta Taksim’e yĆ¼rĆ¼yerek gƶsterecek.” (Cengiz Karagƶz, “Ä°ÅƧi Taksim’e Ćıkıyor”, Cumhuriyet, 3 Nisan 2024, s.9.)
[6] Ćmile Zola, Germinal, Ƨev: Adnan Cemgil, GĆ¼ven Yay., 1968.
[7] Karl Marx, Kapital, Cilt II: Sermayenin DolaÅım SĆ¼reci, Ƨeviren: Alaattin Bilgi, Sol Yay., 1976.
[8] Karl Marx, Ćcretli Emek ve Sermaye-Ćcret, Fiyat ve KĆ¢r, Ƨev: Ä°smail Yarkın, Ä°nter Yay., 1999.
[9] Karl Marx-Friedrich Engels, Devlet ve Hukuk, Ƨev: Rona Serozan, Ayrıntı Yay., 2016.
[10] Karl Marx-Friedrich Engels, KomĆ¼nist Manifesto ve KomĆ¼nizmin Ä°lkeleri, Ƨev: Muzaffer Erdost, Sol Yay., 1976.
[11] Komutan Yardımcısı Marcos, Zapatista HikĆ¢yeleri, Ƨev: ĆiÄdem Dalay, Agora KitaplıÄı, 2003.
[12] TĆ¼rkiye’de emek ve sermaye arasındaki ƧeliÅkilerin, ƧatıÅmaların en aƧık biƧimiyle gƶrĆ¼nĆ¼r olduÄu bir dƶnemdeyiz. Her Åeyden ƶnce Ć¼cretli ƧalıÅan sayısı, istihdam edilenlerin yĆ¼zde 70’ini aÅtı; nĆ¼fusun dƶrtte Ć¼Ć§Ć¼ kendisinin ya da aile bireylerinin Ć¼cretten elde ettiÄi gelirle yaÅamını sĆ¼rdĆ¼rĆ¼yor. Yani nĆ¼fusun Ƨok ƶnemli bƶlĆ¼mĆ¼ emekƧilerden oluÅuyor ve bu emekƧiler arasında iÅsizlik, gĆ¼vencesizlik ve yoksulluk giderek yaygınlaÅıyor. Sadece iÅsizler yoksul kalmıyor, gĆ¼nde 12-15 saat ƧalıÅtıÄı hĆ¢lde geliri yoksulluk ve hatta aƧlık seviyesinin altında kalan milyonlarca insan da buna dahil oluyor. OECD Ć¼lkeleri iƧinde ilk sırada olduÄumuz “ƧalıÅan yoksulluÄu” ile sadece dĆ¼ÅĆ¼k eÄitimliler ve dĆ¼ÅĆ¼k vasıflılar deÄil; eÄitimli, profesyonel meslek sahipleri de (doktor, avukat, mĆ¼hendis vs) karÅı karÅıya artık. (ĆzgĆ¼r MĆ¼ftĆ¼oÄlu, “Sendikalar Sınıf MĆ¼cadelesinin Neresinde?”, Yeni YaÅam, 26 Åubat 2022, s.10.)
[13] Metin ĆzuÄurlu, “1 Mayıs 2023 TĆ¼rkiye’si: YĆ¼z Yıllık Muhasebe”, BirgĆ¼n Pazar, Yıl:20, No:842, 30 Nisan 2023, s.9.
[14] AyÅe HĆ¼r, “HoÅ Geldin Bir Mayıs, Ey Ulu MĆ¼nci!”, 30 Nisan 2023… https #//www.avrupademokrat2.com/hos-geldin-bir-mayis-ey-ulu-munci-ayse-hur/
[15] Yeni Hayat, No: 7, 1922.
[16] 1 Mayıs 1977 katliamında kaƧ kiÅi ƶldĆ¼ÄĆ¼ sorusu 1 Mayıs tarihinin bir diÄer tartıÅmalı alanıdır. Herkes bu konuda farklı bir sayı telaffuz etmektedir. Kimilerine gƶre 34, kimilerine gƶre 35, kimilerine gƶreyse 36 veya 37 kiÅi ƶlmĆ¼ÅtĆ¼. 1 Mayıs 1977 katliamında gerƧek ƶlĆ¼ sayısı konusunda kimse sƶylediÄi rakamdan emin olmasa da bir rakam verilmesi gerekiyordu ve ortaya Ƨıkan bilanƧo birbirini tutmayan rakamlardan ibaretti. DÄ°SK Genel Sekreter Yardımcısı Fahrettin Engin ErdoÄan’ın yaptıÄı titiz ƧalıÅma sonucunda 1 Mayıs 1977 katliamında en az 41 kiÅinin ƶldĆ¼rĆ¼ldĆ¼ÄĆ¼ ortaya Ƨıktı. Bu ƧalıÅmada DÄ°SK’in listesi ile 1 Mayıs 1977 iddianamesinin karÅılaÅtırılması sonucunda ƶlenlerin sayısının en az 41 olduÄu gƶrĆ¼lĆ¼yor. Bu konuda ayrıntılı bilgilere DÄ°SK Tarihi 2 Cilt (1975-1980) adlı kitapta ulaÅılabilir. (Aziz Ćelik, “1 Mayıs YanlıÅları”, BirgĆ¼n, 2 Mayıs 2022, s.6.)
[17] Hamit Erdem, “Gelenekten GeleceÄe 1 Mayıs”, Politika Gazetesi, No:86, 24 Nisan 2023.
[18] Ä°lknur BaÅer, “Kendi Yolumuzda YĆ¼rĆ¼yerek KazanacaÄız!”, BirgĆ¼n, 30 Nisan 2023, s.5.
[19] Eylem Sonbahar, “1 Mayıs Davasında Ä°kinci Kez Beraat Ćıktı”, 1 Mart 2024… https://www.mlsaturkey.com/tr/1-mayis-davasinda-ikinci-kez-beraat-cikti
[20] “Taksim’e Ćıkmak Ä°steyen 192 KiÅi Gƶzaltına Alındı”, Cumhuriyet, 2 Mayıs 2023, s.6; Birkan Bulut-Damla KırmızıtaÅ-KĆ¼bra Kırımlı-Ä°rem Bayraktar, “Ankara 1 Mayıs’ında 14 Mayıs CoÅkusu”, Evrensel, 2 Mayıs 2023, s.2; “Gelecek Bizim, Emek Hepimizin”, BirgĆ¼n, 2 Mayıs 2023, s.3; “Ćlkede ĆzgĆ¼rlĆ¼k Talebi”, BirgĆ¼n, 2 Mayıs 2023, s.4; “Ä°stanbul 1 Mayıs’ı: Emek Bizim, Gelecek Bizim”, Evrensel, 2 Mayıs 2023, s.4; “Karadeniz’de 1 Mayıs Fırtınası”, Evrensel, 2 Mayıs 2023, s.3; “Bƶlge Ä°llerinde 1 Mayıs Kutlandı”, Evrensel, 2 Mayıs 2023, s.2; “Bursa’da Son Yılların En Kitlesel 1 Mayıs’ı”, Evrensel, 2 Mayıs 2023, s.5; “Ćorum’da SendikalaÅtıkları İƧin Ä°Åten Atılanlar da 1 Mayıs Alanındaydı”, Evrensel, 2 Mayıs 2023, s.2; Havva GĆ¼mĆ¼Åkaya, “Karanlıktan Ćıkaracak Ä°rade”, BirgĆ¼n, 2 Mayıs 2023, s.5; “Sivas: BirleÅe BirleÅe KazanacaÄız”, Evrensel, 2 Mayıs 2023, s.2; Arif NacaroÄlu, “Antep Kırkayak’tan EmeÄin Ä°ktidarına”, Evrensel, 2 Mayıs 2023, s.5; “Antep’te HalkƧı 1 Mayıs”, Evrensel, 2 Mayıs 2023, s.8; “TĆRK-Ä°Å Mitinginde Ä°ÅƧiler Taleplerini Dile Getirdi”, Evrensel, 2 Mayıs 2023, s.7; “Ćanakkale: Bu DĆ¼zeni DeÄiÅtireceÄiz”, Evrensel, 2 Mayıs 2023, s.5; Evrim Kepenek, “Taksim’de 1 Mayıs Eylemleri”, 1 Mayıs 2023… https://www.avrupademokrat2.com/taksimde-1-mayis-eylemleri/; Ruken Tuncel-Duygu Yılmaz, “DeÄiÅtirmek Bizim Elimizde”, 1 Mayıs 2023… https://bianet.org/bianet/emek/278031-degistirmek-bizim-elimizde; “#1M2023 Kent Kent 1 Mayıs 2023 Programı”, 1 Mayıs 2023… https://www.dokuz8haber.net/1m2023-kent-kent-1-mayis-2023-programi; “TĆ¼rkiye ve DĆ¼nyadan 1 Mayıs 2023 Kutlamaları”, 1 Mayıs 2023… https://www.evrensel.net/haber/488693/dakika-dakika-turkiye-ve-dunyadan-1-mayis-2023-kutlamalari; “Ćlkenin Dƶrt Bir Yanında 1 Mayıs CoÅkusu”, 1 Mayıs 2023… https://bianet.org/bianet/emek/278050-umutlarimiz-icin-omuz-omuzayiz; “1 Mayıs Emek ve DayanıÅma GĆ¼nĆ¼ Dolayısıyla Kapatılan Ä°stiklal Caddesi AƧıldı”, 1 Mayıs 2023… https://www.dokuz8haber.net/1-mayis-emek-ve-dayanisma-gunu-dolayisiyla-kapatilan-istiklal-caddesi-acildi; “1 Mayıs, Ćorum’da CoÅkuyla Kutlandı”, 1 Mayıs 2023… https://www.dokuz8haber.net/1-mayis-corumda-coskuyla-kutlandi; “Hatay’da 1 Mayıs”, 1 Mayıs 2023… https://bianet.org/bianet/toplum/278053-hatay-da-1-mayis-unutmak-yok-affetmek-yok-helallesmek-yok; “1 Mayıs TĆ¼m Ćlke’de CoÅkuyla Kutlandı-1”, 2 Mayıs 2023… https://kolektifmucadele.org/2023/05/02/1-mayis-tum-ulkede-coskuyla-kutlandi/; “1 Mayıs TĆ¼m Ćlke’de CoÅkuyla Kutlandı-2”, 2 Mayıs 2023… https://kolektifmucadele.org/2023/05/02/1-mayis-tum-ulkede-coskuyla-kutlandi-2/
[21] Partizan, 1 Mayıs Maltepe mitingindeki polis Åiddeti ve engellemelerine karÅı 1 Mayıs Tertip Komitesi’nin tavrını teÅhir etti.
“YoldaÅlarımızın sahneye Ƨıkmasını DÄ°SK’li emekƧilere kurdurduÄu barikatla engelleyen Tertip Komitesi polisle aynı kaygıları paylaÅtıÄını gƶstermiÅtir. Tertip Komitesi, devrimcilerin, iÅƧi sınıfının kan ve can bedeli bir mĆ¼cadeleyle kazandıÄı kĆ¼rsĆ¼leri devrimcilere yasaklayarak bir tercih yapmıÅtır, safını belirlemiÅ, iÅƧi sınıfının ƶnderlerine karÅı saldırıları gƶrmezden gelmiÅtir.” diyen Partizan’ın aƧıklamasının tamamı Åƶyle:
Ä°ÅƧi sınıfı ve devrimcilerin bedellerle bugĆ¼nlere taÅıdıkları 1 Mayıs, her dƶnemde faÅist diktatƶrlĆ¼ÄĆ¼n saldırılarının hedefi olmuÅtur. 1977 ve 1996 1 Mayıslarındaki katliamlarla, Taksim yasaÄıyla, gƶzaltı ve tutuklamalarla iÅƧi sınıfının mĆ¼cadele gĆ¼nĆ¼nĆ¼n devrimci ruhu engellenmek istenmiÅtir.
Geride bıraktıÄımız 2023 1 Mayıs’ında faÅizm, bir kez daha komĆ¼nist ƶnder Ä°brahim Kaypakkaya’yı ve Partizan kortejini ƶzel olarak hedefe koymuÅtur. Ä°brahim Kaypakkaya’nın resmĆ® ideolojiyle uzlaÅmayan komĆ¼nist politik-pratik Ƨizgisi ve bıraktıÄı mĆ¼cadele geleneÄi “Neden Ä°brahim’in siluetinden korkuluyor?” sorusunun cevabıdır.
Ä°stanbul 1 Mayıs’ının ilk saatlerinden itibaren alanda yerini almaya baÅlayan kortejimize polis saldırmıÅ, direnen yoldaÅlarımız gƶzaltına alınarak pankart ve flamalarımıza el konulmuÅtur. Alanda henĆ¼z kitlenin toplanmamıŠolmasını fırsat bilen ilk saldırıya karÅı baÅta Tertip Komitesi olmak Ć¼zere sendikalar ve alandaki devrimci demokratların tutumu zayıf kalmıÅtır. Tertip Komitesi saldırıya karÅı flamaların meÅruluÄunu savunmamıÅ, polisle uzlaÅmacı bir diyalog yĆ¼rĆ¼tmĆ¼ÅtĆ¼r. Tertip komitesinin bu tutumuna karÅı Devrimci 1 Mayıs Korteji bileÅenlerinden KaldıraƧ Hareketi, Yeni DĆ¼nya İƧin ĆaÄrı, Sƶz ve Eylem, BaÄımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP) ve KĆZ saldırıya karÅı ortak bir direniÅ gƶstermiÅtir. FaÅizmin kortejimize dƶnĆ¼k saldırısına karÅı “Ćnderimiz Ä°brahim Kaypakkaya” sloganlarıyla yanıt olan Devrimci 1 Mayıs Korteji, son zamanlarda pek az rastladıÄımız bir devrimci dayanıÅma ƶrneÄi sergilemiÅtir.
FaÅizmin saldırı ve yasaklarına karÅı komĆ¼nist ƶnder siluetli flamaları daha yĆ¼kseÄe kaldırarak yĆ¼rĆ¼yĆ¼Åe geƧen kitlemizin ƶnĆ¼ bu kez alana giriÅte durdurulmuÅ, KaldıraƧ Hareketi ve Partizan kortejinin ƶnĆ¼ne barikat kuran polis, yine Ä°brahimli flamaları gerekƧe gƶstererek kortejimizin alana giriÅini engellemeye ƧalıÅmıÅtır. “Ä°brahim Kaypakkaya yasaÄı”nı tanımayan KaldıraƧ’a ve kortejimize dƶnĆ¼k burada ikinci bir saldırı gerƧekleÅmiÅ, her iki kortejden de gƶzaltına alınanlar olmuÅtur. Polis saldırısına, alana giriÅimize engel olunmasına karÅı Tertip Komitesinin tutumu deÄiÅmemiÅtir. Kortejlerin alana giriÅini saÄlamak yerine polisle “mitingin akıÅına zeval gelmemesi” adına gƶrĆ¼Åmeler yapılmıÅtır. Tertip Komitesi ve alanda bulunan sendika ve devrimci demokrat kurumlar bu alƧakƧa saldırıya karÅı sessiz kalmıÅ, en Ƨok yarım aÄız bir tutum almıÅlardır. Partizan olarak yaÅanan saldırıyı teÅhir etmek, ƶnderimizin engellenen resmiyle sahneye Ƨıkarak yasakları tanımadıÄımızı ifade etmek iƧin alana yƶneldiÄimizde bir kez daha Tertip Komitesinin geƧiÅtirici tavrıyla karÅılaÅtık.
YoldaÅlarımızın sahneye Ƨıkmasını DÄ°SK’li emekƧilere kurdurduÄu barikatla engelleyen Tertip Komitesi polisle aynı kaygıları paylaÅtıÄını gƶstermiÅtir. Tertip Komitesi, devrimcilerin, iÅƧi sınıfının kan ve can bedeli bir mĆ¼cadeleyle kazandıÄı kĆ¼rsĆ¼leri devrimcilere yasaklayarak bir tercih yapmıÅtır, safını belirlemiÅ, iÅƧi sınıfının ƶnderlerine karÅı saldırıları gƶrmezden gelmiÅtir.
Gƶrevimiz bellidir: egemen sınıf kliklerinin birbiri arasındaki iktidar dalaÅına payanda edilen, restorasyoncu ve dĆ¼zen iƧi taleplerin ƶne ƧıkarıldıÄı 1 Mayıs kĆ¼rsĆ¼sĆ¼nĆ¼ iÅƧi sınıfının kĆ¼rsĆ¼sĆ¼ ve sesi yapmak iƧin ısrarla ve sebatla mĆ¼cadele etmeye devam edeceÄiz. Bu mĆ¼cadelede komĆ¼nist ƶnder Ä°brahim Kaypakkaya’nın bilinci ve iradesi yol gƶstericimiz olacaktır.
O, iÅƧi sınıfının emperyalizme, feodalizme ve komprador kapitalizme karÅı mĆ¼cadelesinde yaÅamaya, yol gƶstermeye devam etti. KatlediliÅinin 50. yılında da faÅizm ondan korkuyor. Bu korkuyu bĆ¼yĆ¼tecek, mĆ¼cadelemizin her mevziinde onu yaÅatacaÄız!
Nerede MĆ¼cadele ve DireniÅ Varsa Kaypakkaya Orada Olacaktır!
Kahrolsun FaÅizm, YaÅasın ĆrgĆ¼tlĆ¼ MĆ¼cadelemiz!
Gƶzaltılar, Tutuklamalar, Baskılar Bizi Yıldıramaz!
KatlediliÅinin 50. Yılında Devrime Ćnder Kaypakkaya!
YaÅasın Devrimci DayanıÅma!
Partizan, aƧıklamasında geƧmediÄi iƧin ƶzĆ¼r dileyerek 1 Mayıs gĆ¼nĆ¼ ODAK ve DHP’nin de devrimci dayanıÅmaya katıldıÄını belirtti. (“Partizan’dan 1 Mayıs Tertip Komitesi’nin Tutumuna Dair AƧıklama”, 2 Mayıs 2023… https://www.yenidemokrasi32.net/partizandan-1-mayis-tertip-komitesinin-tutumuna-dair-aciklama.html)
[22] “SeƧimlerin Gƶlgesinde 1 Mayıs”, Devrimci DuruÅ, No:112, Mayıs-Haziran 2023, s.6-7.
[23] ĆzgĆ¼r MĆ¼ftĆ¼oÄlu, “Ä°ktidar DeÄiÅse de MĆ¼cadele SĆ¼recek”, BirgĆ¼n, 28 Nisan 2023, s.5.
[24] “1 Mayıs 14 Mayıs’ın Arifesidir”, Politika, Yıl:9, No:85, 27 Mart 2023, s.1.
[25] OÄuz Oyan, “1 Mayıs-14 Mayıs KavÅaÄında Ä°ÅƧi Sınıfı”, BirgĆ¼n Pazar, Yıl:20, No:842, 30 Nisan 2023, s.7.
[26] “TĆ¼rkiye Halkları 1 Mayıs Alanlarındaydı”, Yeni YaÅam, 2 Mayıs 2023, s.6-7.
[27] “Ćlkede ĆzgĆ¼rlĆ¼k Talebi”, BirgĆ¼n, 2 Mayıs 2023, s.4.
[28] “TĆ¼rkiye ve DĆ¼nyadan 1 Mayıs 2023 Kutlamaları”, 1 Mayıs 2023… https://www.evrensel.net/haber/488693/dakika-dakika-turkiye-ve-dunyadan-1-mayis-2023-kutlamalari
[29] “Ä°ÅƧi ve EmekƧiler Dƶrt Bir Yandan Haykırdı”, 1 Mayıs 2023… https://bianet.org/bianet/emek/278045-emek-dusmani-iktidari-gonderecegiz
[30] “Ä°zmir GĆ¼ndoÄdu: Bu DĆ¼zeni Biz DeÄiÅtireceÄiz”, Evrensel, 2 Mayıs 2023, s.6.
[31] “Kocaeli’de EmekƧiler 1 Mayıs’ta Alanda”, Evrensel, 2 Mayıs 2023, s.3.
[32] “TĆ¼rk Harb Ä°Å Kayseri Åubesi 1 Mayıs’ı Kayseri’de Kutladı”, Evrensel, 2 Mayıs 2023, s.2.
[33] Ä°brahim Varlı, “Maltepe’den Ä°zlenimler: Sınıfın Aklı Sandıkta”, BirgĆ¼n, 2 Mayıs 2023, s.2.
[34] Jale ĆzgentĆ¼rk, “Seneye de Taksim’deyiz”, Cumhuriyet, 2 Mayıs 2023, s.6.
[35] Zafer Aydın, “Ä°ÅƧiler SeƧim Sonrasına Hazırlanmalı”, BirgĆ¼n, 26 Nisan 2023, s.5.
[36] Erdal Atabek, “BugĆ¼n 1 Mayıs...”, Cumhuriyet, 1 Mayıs 2023, s.4.
[37] Dilan Esen, “YoksulluÄa Ä°syanın 1 Mayıs’ı”, BirgĆ¼n, 2 Mayıs 2023, s.2.
[38] Umut Can Fırtına, “Kazancı’da Ä°ÅƧiye Polisten Engel”, BirgĆ¼n, 29 Nisan 2023, s.4.
[39] L. DoÄan TılıƧ, “Taksim Korkusu”, BirgĆ¼n, 2 Mayıs 2023, s.3.
[40] Olcay Ćelik, “14 Mayıs’ın Gƶlgesinde 1 Mayıs”, Atılım, Yıl:3, No:113, 28 Nisan 2023, s.6-7.
[41] Eduardo Galeano, Tepetaklak-Tersine DĆ¼nya Okulu, Ƨev: BĆ¼lent Kale, Ćitlembik Yay., 2004.
[42] Simone Weil, Kƶkler-İnsan ve Ruhun İhtiyacı, Ƨev: Yusuf Yenen, KETEBE Yay., 2021, s.67.
[43] George Orwell, 1984, Ƨev: ArmaÄan Ä°lkin, Kelebek Yay., 1983.
[44] V. Ä°. Lenin, Karl Marx-Friedrich Engels-V. Ä°. Lenin, Kadın ve Aile, Ƨev: Ćner Ćnalan, Sol Yay., 2008, s.60.
[45] Karl Marx, 1844 El Yazmaları: Ekonomi Politik ve Felsefe, Ƨev: Kenan Somer, Sol Yay., 1993, s.77.
[46] V. Ä°. Lenin, Burjuva Demokrasisi ve Proletarya DiktatƶrlĆ¼ÄĆ¼, Ƨev: Muzaffer Erdost, Sol Yay., 1977, s.162.
[47] V. Ä°. Lenin, “Liberal Birlik ve Sosyal-Demokrasi (13 EylĆ¼l 1905)”, SeƧme Eserler, Cilt:9, s.282.
[48] “2.3 Milyon KiÅi Ä°cralık Oldu”, 14 Mart 2024… https://www.birgun.net/haber/2-3-milyon-kisi-icralik-oldu-513821
[49] Mustafa Ćakır, “Yoksulluk Yayılıyor!”, Cumhuriyet, 31 Mart 2024, s.9.
[50] Mustafa Bildircin, “5 Milyon Hane Yardıma MuhtaƧ”, BirgĆ¼n, 5 Mart 2024, s.5.
[51] Åevval AydoÄan, “YaÅlandıkƧa YoksullaÅtık”, Cumhuriyet, 28 Mart 2024, s.9.
[52] “TĆ¼rkiye’de 10 KiÅiden 4’Ć¼nĆ¼n Sofrasında Et, Balık, Tavuk Yok”, 4 Mart 2024… https://www.avrupademokrat3.com/turkiyede-10-kisiden-4unun-sofrasinda-et-balik-tavuk-yok
[53] Dilan Esen, “Ä°nsanca Ćcret MĆ¼cadelesi”, BirgĆ¼n, 1 Aralık 2023, s.4.
[54] Bahadır ĆzgĆ¼r, “Ä°ÅƧi ĆlĆ¼me, KĆ¢rlar Zirveye”, BirgĆ¼n, 25 Ekim 2022, s.7.
[55] “Ä°ÅƧiler Kaybediyor, Åirketler Kazanıyor”, BirgĆ¼n, 27 AÄustos 2023, s.4.
[56] UÄur Zengin, “Bir Yıllık BilanƧo: Ford Otosan Bir Ä°ÅƧiden 2.1 Milyon Net KĆ¢r Elde Etti”, 7 Mart 2024… https://www.evrensel.net/haber/512441/bir-yillik-bilanco-ford-otosan-bir-isciden-2-1-milyon-net-k-r-elde-etti
[57] “Forbes En Zenginleri AƧıkladı”, Cumhuriyet, 2 Nisan 2024… https://www.cumhuriyet.com.tr/ekonomi/forbes-en-zenginleri-acikladi-damat-selcuk-bayraktar-ilk-kez-listede-2192748
[58] Cengiz Karagƶz, “21 Yılın BilanƧosu: Emek Kaybetti Sermaye Kazandı”, Cumhuriyet, 9 Mayıs 2023, s.10.
[59] TĆ¼rkiye’de iÅ kazaları ve meslek hastalıkları (iÅ cinayetleri) sonucu ƶlen iÅƧi sayısına iliÅkin resmi veriler oldukƧa Ƨarpıcı. Sosyal GĆ¼venlik Kurumu’nun (SGK) aƧıkladıÄı verilere gƶre bildirilen ‘iÅ kazası ve meslek hastalıÄı sonucu ƶlenler’ ile ‘iÅ kazası ve meslek hastalıÄı sonucu ƶlĆ¼m geliri dosyası sayısı’ arasında bĆ¼yĆ¼k bir fark var. SGK sƶz konusu verilere iliÅkin son aƧıklamasını 2022’de yaptı. Bu fark 2022’de 1.902 oldu. 2005-2022 yılları arasındaki fark ise tam 22 bin 525. Ä°statistikler iÅ kazası ve meslek hastalıkları sonucu ƶlĆ¼mlerin ulaÅtıÄı boyutu gƶzler ƶnĆ¼ne seriyor. SGK verilerine gƶre AKP’nin iktidar olduÄu son 17 yılda en az 46 bin iÅƧi ƧalıÅırken hayatını kaybetti. (Dilan Esen, “Ä°Å Cinayetinde Ä°ki Kat Fark”, BirgĆ¼n, 25 Ocak 2024, s.5.)
[60] “TĆ¼rkiye’de 16.4 milyon iÅƧiden 2.4 milyonu sendikalı… TĆ¼rkiye’de iÅƧilerin yĆ¼zde 85’i sendikasız” (Mustafa Ćakır-Cengiz Karagƶz, “Patrona KarÅı Tek BaÅına”, Cumhuriyet, 1 AÄustos 2023, s.11.)
[61] Evrensel ve Anayasal bir hak olan grev hakkı izne tabidir. BĆ¼tĆ¼n grevler keyfi gerekƧelerle yasaklanabilir. Metal iÅƧileri bu keyfiliÄe karÅı grev hakkını savunuyor. Bu grev bir meÅru mĆ¼dafaadır. TĆ¼rkiye’de AKP dƶneminde greve Ƨıkabilen iÅƧi sayısı 90 binin altında kalırken grevi ertelenen iÅƧi sayısı 200 bine yaklaÅtı. Grev hakkı yok edildi. TĆ¼rkiye’de grev hakkı yoktur! (Aziz Ćelik, “Grevi Savunma Grevi!”, BirgĆ¼n, 19 Aralık 2022, s.4.)
[62] Bu Ć¼lkede grev hakkı yok! AKP hĆ¼kĆ¼metleri dƶneminde 194 binden fazla iÅƧinin grevi ertelenirken, sadece 85 bin iÅƧi greve Ƨıkabildi. AKP grev yasaklarını geniÅletti. (Aziz Ćelik, “Bu Ćlkede Grev Hakkı Yok!”, BirgĆ¼n, 12 Ekim 2020, s.11.)
[63] DÄ°SK’in araÅtırmasına gƶre genƧ iÅsiz sayısı 2 milyon 16 bin kiÅi. Ä°ÅKUR’un verilerine gƶre ise 2023 yılında iÅsizlik ƶdeneÄi almak iƧin baÅvuran 15-24 yaÅ grubundaki genƧlerin sayısı 235 bin 800 kiÅi oldu. (“Ä°Åsizlik Kıskacı”, Cumhuriyet, 25 Åubat 2024, s.9.)
[64] Dilan Esen, “EmekƧinin Katili AKP Ä°ktidarı”, BirgĆ¼n, 13 Mayıs 2023, s.4.
[65] ‘Uluslararası ĆalıÅma ĆrgĆ¼tĆ¼’ (ILO) ve ‘BM Ćocuklara Yardım Fonu’ (UNICEF) verilerine gƶre, dĆ¼nya genelinde 160 milyon Ƨocuk (63 milyon kız ve 97 milyon erkek) Ƨocuk iÅƧi. Bu rakam dĆ¼nya genelinde 10 Ƨocuktan 1’ine denk gelirken, Ƨocuk iÅƧi sayısı az geliÅmiÅ Ć¼lkelerde artıŠgƶsteriyor. ( “DĆ¼nyada Her 10 Ćocuktan 1’i ‘Ćocuk Ä°ÅƧi’ Olarak ĆalıÅıyor”, 11 Haziran 2023… https://www.avrupademokrat2.com/dunyada-her-10-cocuktan-1i-cocuk-isci-olarak-calisiyor/)
[66] Umut SerdaroÄlu, “Ćocuk Ä°ÅƧiliÄinde Utandıran YĆ¼kseliÅ”, BirgĆ¼n, 19 Nisan 2023, s.6.
[67] Ä°klim Ćngel, “Kavlak: Ä°ÅƧi Krizsavar DeÄildir”, Cumhuriyet, 25 EylĆ¼l 2023, s.9.
[68] KıvanƧ EliaƧık, “KĆ¼resel Haklar Endeksi 2023”, BirgĆ¼n, 5 Ekim 2023, s.10.
[69] Zeynep Altıok Akatlı, “TĆ¼rkiye Ä°ÅƧi Sınıfına Selam”, BirgĆ¼n, 7 Mart 2024, s.2.
[70] “ErdoÄan’dan 1 Mayıs Mesajı”, 1 Mayıs 2023… https://kronos36.news/tr/erdogandan-1-mayis-mesaji-bir-sicak-somunu-paylasmanin-mutlulugunu-cok-iyi-bilirim/
[71] “AYM’den Taksim’de 1 Mayıs Kararı”, 15 Aralık 2023… https://direnisteyiz31.org/1-mayis/aymden-taksimde-1-mayis-karari-taksim-isci-ve-emekcilerin-ortak-hafizasi-kusaklar-boyunca-aktarmali/
[72] Engin Ćnsal, “1 Mayıs ve Emek Bildirgesi”, Cumhuriyet, 1 Mayıs 2023, s.2.
[73] Engin Ćnsal, “Siyasetsiz Sendika Olur mu?”, Cumhuriyet, 6 Ekim 2023, s.2.
[74] Engin Ćnsal, “Ä°ÅƧi Sendikalarının Demokrasiye Borcu”, Cumhuriyet, 31 AÄustos 2023, s.2.
[75] Engin Ćnsal, “SendikacılıÄımızın GeleceÄi”, Cumhuriyet, 25 EylĆ¼l 2019, s.2.
[76] “MĆ¼cadelemiz Devam Edecek”, BirgĆ¼n, 16 Åubat 2020, s.10.
[77] 18. OlaÄan Genel Kurul Delegesi bir iÅƧi Åunları dedi:
“Sendikamız DÄ°SK/Genel-Ä°Å’in geƧtiÄimiz gĆ¼nlerde Ankara The Green Park Hotel’de 18. OlaÄan Genel Kurulu gerƧekleÅti. Genel Kurul salonu itinayla hazırlanmıÅ, barkovizyonda sendikanın geƧmiÅ tarihi ve yapmıŠolduÄu grevlerin gƶrĆ¼ntĆ¼leri eÅliÄinde ‘Ayaktayız’ sloganıyla sĆ¼slenmiÅti. Ancak divanın oluÅmasından, kongrenin yĆ¼rĆ¼tĆ¼lmesi sĆ¼reci dahil, adeta kongre bir an ƶnce olsun bitsin havası hĆ¢kimdi. 140 bin Ć¼yeli sendikamızın genel kurulu konuk konuÅmalarıyla birlikte topu topu Ć¼Ć§ saat sĆ¼rmesi baÅka nasıl yorumlanabilir.
Genel BaÅkanımız Remzi ĆalıÅkan’ın aƧılıŠkonuÅmasında yer alan ‘Åƶyle mĆ¼cadele ediyoruz, bƶyle mĆ¼cadele ediyoruz’ sƶylemleri ne yazık ki gerƧekleri ifade etmiyor. Sƶzle mĆ¼cadele olmadıÄını herkes gibi kendisi de biliyor. Genel kurulda sadece iki delegenin sƶz alıp konuÅması baÅlı baÅına tartıÅılması gereken, bu nasıl mĆ¼cadeleci bir sendika kongresi dedirten bir durum. Bu hĆ¢liyle genel kurulun iÅƧi sınıfının ve belediye iÅƧilerinin mĆ¼cadelesini yansıtmaktan ve tartıÅmaktan Ƨok uzak olduÄunu sƶylemek abartı olmayacaktır. BĆ¼tĆ¼n kurul delegelerinin aklından geƧen de budur, ancak kendilerini ifade etme olanakları olmadıÄı iƧin de bu sonuƧ deÄiÅmiyor.
Ä°ÅƧi sınıfı ve ƶzellikle belediye iÅƧileri aƧısında sorunların daÄ gibi bĆ¼yĆ¼dĆ¼ÄĆ¼, sorunların ƧƶzĆ¼lmesi konusunda tartıÅmaların yapılması, ƧƶzĆ¼m Ć¼retilmesi, adımların atılması, kararların alınması gereken genel kuruldu ancak olmadı. Kongre sessiz ve sedasız yapılarak, bĆ¼tĆ¼n sorunlar bir kez daha halının altına sĆ¼pĆ¼rĆ¼lmĆ¼Å oldu.” (“Genel-Ä°Å Sendikası Nereye Gidiyor?”, Evrensel, 21 AÄustos 2023, s.5.)
[78] Osman Ćokama, “DÄ°SK Genel Kurulu’nun Ardından: Mızrak Ćuvala SıÄmıyor”, 5 Åubat 2024… https://sendika.org/2024/02/disk-genel-kurulunun-ardindan-mizrak-cuvala-sigmiyor-700912
[79] YaÅar Aydın, “DÄ°SK BaÅkanı Arzu ĆerkezoÄlu: Ä°ÅƧiler Varsa Umut da Var”, BirgĆ¼n, 15 Mart 2024, s.10.
[80] Dilan Esen, “1 Mayıs’ın Heyecanı SandıÄa Yansıyacak”, BirgĆ¼n, 3 Mayıs 2023, s.5.
[81] “DÄ°SK Taksim Cumhuriyet Anıtı’na Ćelenk Bıraktı”, Cumhuriyet, 2 Mayıs 2023, s.6.
[82] V. Ä°. Lenin, ‘Sol’ KomĆ¼nizm: Bir Ćocukluk HastalıÄı, Ƨev: Ferit Burak Aydar, Agora KitaplıÄı, 2010.
[83] Elias Canetti, Kitle ve Ä°ktidar, Ƨev: GĆ¼lÅat Aygen, Ayrıntı Yay., 2010.
[84] Komutan Yardımcısı Marcos, DireniÅin Ćtesi: Her Åey-Subcomandante Marcos ile Rƶportaj, Ƨev: M. Ćınar-Sibel Ćzbudun-F. Ege, Bilim ve Sosyalizm Yay., 2015.
[85] Felix Guattari-Gilles Deleuze, Bin Yayla-Kapitalizm ve Åizofreni, Ƨev: Emre SĆ¼nter, Norgunk Yay., 2024.
[86] Eren Aysan, “1 Mayıs’a DoÄru”, Cumhuriyet, 29 Nisan 2023, s.11.
[87] V. Ä°. Lenin, “1 Mayıs” (1904), https://sendika.org/2013/04/1-mayis-v-i-lenin-42748/
[88] AteÅ Uslu, “Lenin’in 1 Mayıs’ı: ĆzgĆ¼rlĆ¼k, Sınıf Bilinci ve Enternasyonalizm”, BirgĆ¼n Pazar, Yıl:20, No:842, 30 Nisan 2023, s.12.
Yorum Ekle