$type=slider$cate=5$meta=0$cate=4$show=home$rm=0

1 MAYIS 2024: “SUM IN VADO/ BEN YOLDA VARIM”![*]

  SÄ°BEL ƖZBUDUN-TEMEL DEMÄ°RER   “Emeğin karşılığı hayattır. Bu yeterli değil mi?” [1]   Eduardo Galeano’nun, “Politikacılar, konuşur ama hiƧ...



 

SİBEL ƖZBUDUN-TEMEL DEMİRER

 

“Emeğin karşılığı hayattır.

Bu yeterli değil mi?”[1]

 

Eduardo Galeano’nun, “Politikacılar, konuşur ama hiƧbir şey sƶylemezler. SeƧmenler, oy kullanır ama seƧemezler,” diye betimleyip; Lucy Parsons’un da, “Zenginlerin servetlerini oylamanıza izin vereceğine asla inanmayın,” vurgusuyla tarif ettiği, burjuvazinin seƧim(sizlik) kargaşasının ardından,[2] gerƧek gĆ¼ndemimiz olan 1 Mayıs 2024’Ć¼n arifesindeyiz.

Yıllardır Taksim (geleneği) iƧin mĆ¼cadele veren devrimci ƶrgĆ¼tlerin aƧıklaması[3] hepimiz aƧısından bir gĆ¼vence oldu; 2013’den beri lafını ƧokƧa etse de, fazla bir şey yapmayan TĆ¼rkiye Devrimci Ä°ÅŸĆ§i Sendikaları Konfederasyonu (DÄ°SK) Genel Başkanı Arzu Ƈerkezoğlu’nun, 1 Mayıs Ä°ÅŸĆ§i Bayramı’nı 2024’de Taksim Meydanı’nda kutlayacaklarını duyurması[4] formalite bir aƧıklama değil ise, kaydıihtiyat ile ele alınması gereken “olumlu” bir eğilimi ifade ediyor.[5]

Nisan 1904’de V. Ä°. Lenin’in, “1 Mayıs geliyor. Ä°ki dĆ¼nya, bu bĆ¼yĆ¼k mĆ¼cadelede karşı karşıya duruyor: sermaye dĆ¼nyası ile emek dĆ¼nyası, sƶmĆ¼rĆ¼ ve kƶlelik dĆ¼nyası ile kardeşlik ve ƶzgĆ¼rlĆ¼k dĆ¼nyası. (…) 1 Mayıs’ın kutlanışı, davamıza binlerce yeni savaÅŸĆ§Ä± kazandırsın ve bĆ¼tĆ¼n halkın ƶzgĆ¼rlĆ¼ÄŸĆ¼, sermayenin boyunduruğunda Ƨalışan herkesin kurtuluşu iƧin bĆ¼yĆ¼k mĆ¼cadelemizde gĆ¼Ć§lerimiz artsın!”; Şubat 1894’de ise Rosa Luxemburg’un, “1 Mayıs, iÅŸĆ§i sınıfının bu taleplerinin her yıl dile getirildiği gĆ¼n olacaktır. Ve daha iyi gĆ¼nler doğduğunda, dĆ¼nya iÅŸĆ§i sınıfı kurtulduğunda, bĆ¼yĆ¼k bir olasılıkla insanlık o zaman da 1 Mayıs’ı, geƧmişte verilen zorlu mĆ¼cadelelerin ve Ƨekilen acıların anısına yine kutlayacaktır,” vurgusuyla altını Ƨizdikleri 1 Mayıs (ve coğrafyamızda kırılmaya Ƨalışıldığı yerde, Taksim’de kutlanması) yaşamsal ƶnemdedir iÅŸĆ§i sınıfı ve devrimciler iƧin…

1 Mayıs, 134 yıldır olduğu gibi 2024’de kutlanacak; yerkĆ¼rede ve coğrafyamızdaki alt Ć¼st oluşlar, ve yaşanan gelişmeler, iÅŸĆ§i sınıfı ve emekƧilerin sermaye sınıfı ve dĆ¼zeninin karşısına, kendi bağımsız Ƨizgisi yani program ve talepleriyle dikilmesinin, tarihsel/ sınıfsal ƶzĆ¼ne uygun gĆ¼Ć§lĆ¼ bir 1 Mayıs ƶrgĆ¼tlenmesinin ƶnemini daha fazla artırmıştır.

Takvimlerde işaretli ƶzel gĆ¼nler arasında en yaygın kutlanan ve uzun olduğu kadar ters yĆ¼z edilmiş bir tarihi de olan 1 Mayıs; dini bayramlar, milli bayramlar ya da tĆ¼ketimi kƶrĆ¼klemek amacıyla icat edilen gĆ¼nlerden Ƨok daha kapsayıcıdır. 

Kolay mı? YerkĆ¼renin tĆ¼m coğrafyalarında farklı inanƧlardan, uluslardan ve mesleklerden iÅŸĆ§iler bazen “resmi” tƶrenlerle bazen korsan gƶsterilerle ama her seferinde bedel ƶdeyerek 1 Mayıs’ı kutlarlar; Ɖmile Zola’nın ‘Germinal’indeki[6] Etienne’in, “Bunca haksızlığa dayanamıyorum!” haykırışını ya da “1 Mayıs, 1 Mayıs iÅŸĆ§inin, emekƧinin bayramı,/ Devrimin şanlı yolunda ilerleyen halkların bayramı./ Ulusların gĆ¼rleyen sesi, yeri gĆ¶ÄŸĆ¼ sarsıyor,/ Halkların nasırlı yumruğu, balyoz gibi patlıyor./ Devrimin şanlı dalgası, dĆ¼nyamızı kaplıyor./ GĆ¼n gelir, gĆ¼n gelir zorbalar kalmaz gider,/ Devrimin şanlı yolunda kĆ¼l gibi savrulur gider,” marşını anımsatarak…

Evet, evet şimdi (“Elveda proletarya” saƧmalığına inat!) 1 Mayıs’sız dĆ¼ÅŸĆ¼nĆ¼lmesi mĆ¼mkĆ¼n olmayan iÅŸĆ§i sınıfının zamanı.

HĆ¢lĆ¢ ve her zaman; Karl Marx’ın, “Ä°ÅŸĆ§ilerin kurtuluşu insanlığın kurtuluşunu iƧerir, Ć§Ć¼nkĆ¼ iÅŸĆ§inin Ć¼retimle ilişkisinde insanın kƶleliğinin bĆ¼tĆ¼nĆ¼ vardır,” saptaması gĆ¼ncelliğini koruyor.

“Yalnızca iki sınıf vardır: yalnızca kendi emek gĆ¼cĆ¼ Ć¼zerinde tasarrufta bulunabilen iÅŸĆ§i sınıfı; toplumsal Ć¼retim araƧlarının ve paranın tekelci mĆ¼lkiyetine sahip olan kapitalistler sınıfı.” 

“Toplumsal Ć¼retim biƧimi hangisi olursa olsun, Ć¼retim elemanları her zaman iÅŸĆ§iler ve Ć¼retim araƧlarıdır.”

“Emek gĆ¼cĆ¼, iÅŸĆ§inin elinde sermaye değil metadır ve bu metanın satışını sĆ¼rekli olarak yineleyebildiği sĆ¼rece, onun iƧin bir gelir oluşturur; satıştan sonra, kapitalistin elinde, Ć¼retim sĆ¼recinin kendisi sırasında, sermaye olarak işlev gƶrĆ¼r.”[7]

* “Eğer kişinin iş gĆ¼cĆ¼nĆ¼ sonsuz bir sĆ¼re iƧin satmasına izin verilseydi, kƶlelik hemen o anda yeniden kurulurdu.”[8] 

Ɩzetle, “TĆ¼m ilişkiler mal değiş tokuşuna, metaya ve paraya indirgenince, tĆ¼m toplumsal ilişkiler de metalaşır”ken;[9] bir kez daha uyarır Karl Marx, “Sefaleti azaltmadan zenginliği artıran bir toplumsal sistemin ƶzĆ¼nde Ć§Ć¼rĆ¼mĆ¼ÅŸ bir şeyler olmalı,” diye ve ekler:

“Ä°nsanlık tarihinin ortak noktası Ƨalışanların hep yoksul olması, Ƨalışmayanların zenginleşmesidir. Devrin egemenleri bu Ƨelişkiyi ortadan kaldırmaya Ƨalışanlara komĆ¼nist diyor, onları birer hayalet gibi gƶsteriyorlar.”[10] 

O hĆ¢lde “YenidĆ¼nya dĆ¼zeninde, demokrasi, ƶzgĆ¼rlĆ¼k, eşitlik, kardeşlik; bunların hiƧbiri yok,” gerƧeğini bir an dahi unutmadan; “Por un mundo donde quedan muchos mundos/ İƧinde pek Ƨok başka dĆ¼nyaya yer olan bir dĆ¼nya iƧin,”[11] gitmeliyiz 1 Mayıs 2024’e; “Ä°ÅŸĆ§i sınıfının insanlığa karşı hiƧbir borcu yoktur. Ä°nsanlık ona borƧludur,” vurgusuyla Bertolt Brecht’in…

Bir de 2022 verilerine gƶre istihdam edilen 30 milyonu aşkın nĆ¼fusun yĆ¼zde 70.5’su Ć¼cretli iÅŸĆ§iyken; bu oranın 1990’da yĆ¼zde 40, 2000’de yĆ¼zde 50 olduğu hatırda tutulmalı. GĆ¼nĆ¼mĆ¼zde artık TĆ¼rkiye toplumunun Ć¼retken faaliyetinin tamamına yakını iÅŸĆ§i sınıfının omuzlarındadır[12] Ć§Ć¼nkĆ¼.[13]

 

1 MAYIS MƜCADELE GELENEĞİDİR

 

1 Mayıs’ın Ä°ÅŸĆ§i GĆ¼nĆ¼ olarak tarihselleşmesi, Chicago’da 1 Mayıs 1886 gĆ¼nĆ¼ dĆ¼zenlenen genel grevle olmuştu. Grevin ve gƶsterilerin amacı, 1867’de kabul edilmesine rağmen henĆ¼z hayata geƧirilmeyen 8 saatlik Ƨalışma yasasının uygulanmasını sağlamak ve gĆ¼nlĆ¼k 12-14 saatlik Ƨalışma sĆ¼relerini protesto etmekti. Ancak 3 Mayıs’ta barÄ±ÅŸĆ§Ä±l hava bozulmaya başladı ve greve katılan iÅŸĆ§ilerin bazıları işten atıldı. Grevci iÅŸĆ§ilerle grev kırıcı iÅŸĆ§iler arasında başlayan gerilim kavgaya dƶnĆ¼ÅŸtĆ¼ ve bu sırada polisin grevci iÅŸĆ§ilerin Ć¼zerine ateş aƧmasıyla bazı iÅŸĆ§iler ƶldĆ¼rĆ¼ldĆ¼.

Ä°ÅŸĆ§iler, polisin bu saldırısını kınamak ve protesto etmek iƧin, 4 Mayıs’ta Chicago’da Haymarket Meydanı’nda miting yaptılar. Miting sonuna doğru, meydanda 200 civarında gƶsterici kalmışken 176 silahlı polis kalabalığa saldırdı. Bir bomba patladı. Bombanın etkisi ile ƶnce bir polis ƶlĆ¼rken panikleyen polislerin sağa sola ateş etmesi nedeniyle yedi polis daha ƶldĆ¼, 69 polis ise yaralandı. Ertesi gĆ¼n Ć¼lke genelinde sıkıyƶnetim ilan edildi. Yerel sendikalar ve sendika gazeteleri sĆ¼resiz kapatıldı, iÅŸĆ§i liderleri tutuklandı ve evler basıldı.

Haymarket Olayı sonrasında ƶlen toplam sekiz polise karşılık, adeta misilleme yaparcasına miting dĆ¼zenleme komitesinden sekiz iÅŸĆ§i tutuklandı. Tutuklamalar sonrasında iki ay sĆ¼recek olan Amerikan tarihinin en Ć¼nlĆ¼ davalarından birinin 20 Ağustos 1886’da idam kararlarıyla son bulması kimseyi şaşırtmadı elbette. JĆ¼ri 8 kişiyi de suƧlu bulmuş, 5 iÅŸĆ§inin idam edilmesine 3 iÅŸĆ§inin ağır hapisle cezalandırılmasına karar vermişti. Ä°dama mahkĆ»m edilenlerden en genci, idamından bir gĆ¼n ƶnce intihar etti.

Haymarket Katliamı’ndan 118 yıl sonra ise Chicago’da, sanatƧı Mary Brogger’in yaptığı bir Anıt/ Heykel 14 EylĆ¼l 2004’de aƧılmışdı. Bu Anıt/ Heykel; “8 saatlik iş gĆ¼nĆ¼ savaşımını ve Haymarket’in aziz ƶlĆ¼lerinin” mĆ¼cadelesini hatırlatmaktadır. Anıt/ Heykel’in ƶn tarafındaki kaidenin altında 11 Kasım 1887’de asılarak ƶldĆ¼rĆ¼len anarşist ƶnder August Spies’in son sƶzleri bulunmaktadır: “O gĆ¼n gelecek, sessizliğimiz bugĆ¼n kıstığınız sesten Ƨok daha gĆ¼Ć§lĆ¼ olacak.” 

Haymarket davasının sonuƧlanmasından ve idamların infaz edilmesinden 2 yıl sonra, 14-21 Temmuz 1889 tarihinde Paris’te toplanan Ä°kinci Enternasyonal’in 1. Kongresi’nde Fransız delegasyonu tarafından verilen bir teklifle, her yıl 1 Mayıs gĆ¼nĆ¼, hem yargılamaların adaletsizliğini gƶstermek hem de 1 Mayıs 1886 grevleri ve 4 Mayıs 1886 Haymarket “şehitlerini” anmak iƧin, “Uluslararası Ä°ÅŸĆ§i GĆ¼nĆ¼” olarak kabul edildi. Ä°lk 1 Mayıs ertesi yıl, yani 1890’da kitlesel olarak Paris, Viyana gibi Avrupa şehirlerinde, KĆ¼ba, Peru ve Şili’de kutlandı.

Osmanlı Ć¼lkesinde iÅŸĆ§i hareketleri 1860’lı yıllara kadar geri gitmekle birlikte 1 Mayıs anmalarının/kutlamalarının tarihi o kadar eski değildi. Ä°stanbul’da 1908’den Ƨok ƶnce, KĆ¢ÄŸÄ±thane Ƈayırı’nda amelelerin helva yiyerek ya da kuzu Ƨevirerek 1 Mayıs Bayramı’nı kutladığı rivayet edilirse de elimizde belgesi olan ilk kutlamayı 9 EylĆ¼l Ɯniversitesi’nden Oktay Gƶkdemir’den Ć¶ÄŸreniyoruz: Ona gƶre 1906’da Ä°zmir’in Basmane bƶlgesindeki iÅŸĆ§i kıraathanelerinde dağıtılan Arap harfleriyle kaleme alınmış el ilanlarında gĆ¼nĆ¼mĆ¼z TĆ¼rkƧesiyle şunlar yazıyordu:

“Yurtsever Kardeşlerim! Şerefli Gazete Ƈalışanları! Haberiniz olsun ki, 1 Mayıs DĆ¼nya Ä°ÅŸĆ§ileri Bayramı mĆ¼nasebetiyle amele kıraathaneleri civarındaki tren istasyonu mevkiinde toplantı ve gƶsteri vardır. Dernek (Cemiyet) Reis Vekili Celil ve Ä°sameddin Efendi 1906.”[14]

Oktay Gƶkdemir, 1 Mayıs bildirisinin; o yıllarda Basmane ve (ve o zamanki Dana Meydanı) civarında ikamet eden Afrika kƶkenli hamal ve amelelere bir Ƨağrı olarak dĆ¼zenlenmiş olabileceğini yazmaktadır.

Bununla beraber daha yığınsal 1 Mayıs gƶsterileri 1909’da Osmanlı’nın Selanik ve ƜskĆ¼p şehirlerinde yapılmıştır. 1909 ilkbaharında Selanik’te, Yahudi, Rum, Bulgar ve TĆ¼rkler tarafından kurulan Selanik Ä°ÅŸĆ§i Federasyonu, farklı milliyetten iÅŸĆ§ileri aynı Ƨatı altında birleştirmeyi başarmış, ve 1909’da Selanik, ƜskĆ¼p gibi şehirlerde dĆ¼zenlediği ilk kitlesel 1 Mayıs gƶsterisiyle adından sƶz ettirmiştir. Federasyon dƶrt ayrı dilde, (Ladino -Ä°spanyol Yahudi dili-, Rumca, TĆ¼rkƧe, Bulgarca) dƶrt gazete Ƨıkararak; “kanunlarda iÅŸĆ§i haklarını iyileştiren maddeler, serbest seƧimler, herkese seƧme ve seƧilme hakkı” talep etmiştir. TĆ¼rkƧe Ƨıkan gazetenin adı, Amele’dir.

Ä°stanbul’da Rum iÅŸĆ§i ve sosyalistlerin kurduğu ve bĆ¼nyesinde Rumların Ƨoğunlukta olduğu TĆ¼rkiye Sosyalist Merkezi adındaki cemiyet, 1909’da kurulmuş ve kuruluşuna ‘1 Mayıs’a denk getirerek simgesel bir anlam katmıştır.

1910’da Rum sosyalistlerin ƶrgĆ¼tĆ¼ TĆ¼rkiye Sosyalist Merkezi, Ermeni Taşnak ve HınƧak partilerinin birlikte organize ettiği 1 Mayıs kutlaması Taksim yakınlarındaki Pipino Bira Fabrikası bahƧesinde yapılmış ve yaklaşık bin iÅŸĆ§i katılmıştır. Bu anma toplantısında dƶnemin Ć¼nlĆ¼ sosyalist liderlerinden Parvus Efendi ve Rakovski de hazır bulunmuştur. Bƶylece kitlesel 1 Mayıs kutlamalarının ilki Rum ve Ermeni sosyalistleri ve iÅŸĆ§ileri tarafından gerƧekleştirilen 1910 kutlaması olmuştur.

Rum sosyalistlerin 1912’de Toplumsal Araştırmalar Grubu Sendikalar Birliği imzasıyla Sosyalist Enternasyonal’e gƶnderdikleri bir telgraf, 1 Mayıs’ın ƶnemi hatırlatılmakta ve telgraf “Yaşasın 1 Mayıs, Kahrolsun Savaş!” sloganıyla sona ermektedir.

1914’de Toplumsal Araştırmalar Grubu yƶneticilerinden Zaharias Vezestenis’in Sosyalist Enternasyonal’e ulaşan telgrafında ise “1 Mayıs 1914’Ć¼ kitlesel olarak kutlayamadık, bu en baskıcı rejim altında geƧirmekte olduğumuz bu hassas anları gƶz ƶnĆ¼ne alarak ve zorbaların darbelerine uğramamak iƧin, bugĆ¼n sizden bildirimizi yayınlarken ne ƶrgĆ¼tĆ¼mĆ¼zĆ¼n ne sekreterimizin adını vermemenizi rica ediyoruz” denilmektedir.

Yine Ä°stanbul’da Ermeni HınƧak Partisi’nin 1910 1 Mayıs’ının kutlamasıyla ilgili bazı bilgiler de bulunmaktadır. 1911’de BrĆ¼ksel’deki Sosyalist Enternasyonal’a gƶnderilen bir telgrafta “Sosyalist Organizasyon” imzası kullanılmış “Binlerce iÅŸĆ§i ve sosyalist 1 Mayıs’ta işi bıraktı” denilmiştir. Bu imzanın Ermeni devrimcilere ait olduğu tahmin edilmektedir.

1912’de BrĆ¼ksel’e gƶnderilen ve Ermeni Taşnak Partisi Merkez Komitesi imzalı bir telgrafta: “Ä°stanbul’da emeğin bĆ¼yĆ¼k enternasyonal bayramını kutlamaktan duyulan mutluluk dile getirilmekte ve Osmanlı iÅŸĆ§ilerinin toplantısı adına dayanışma selamı” yollanmaktadır. 

1910’da Ä°stanbul’da, Ƨıkardığı “İştirak Gazetesi”nden dolayı ‘İştirakƧi’ lakabıyla anılan HĆ¼seyin Hilmi, adı geƧen -İştirak- gazetesinin 18. sayısında 1 Mayıs’la ilgili bir kutlama yazısına ilk defa yer vermiştir. 1912’de ise yine HĆ¼seyin Hilmi’nin başkanı olduğu Osmanlı Sosyalist Fırkası, Ä°stanbul’da iÅŸĆ§i dernekleriyle birlikte (Ä°stanbul) Pangaltı’daki BelvĆ¼ bahƧesinde (şimdi Ä°stanbul Radyoevi binasının olduğu yer) 1 Mayıs kutlamaları iƧin bir araya gelmiştir.

 “İştirakƧi” lakablı HĆ¼seyin Hilmi’nin başkanı olduğu TĆ¼rkiye Sosyalist Fırkası, o dƶnem Ä°ngiliz, Fransız ve Ä°talyan işgal orduları kumandanlığının denetiminde bulunan Ä°stanbul’da faaliyet gƶstermekteydi. TĆ¼rkiye Sosyalist Fırkası; 1919-1922 kesitinde Ä°stanbul’da ƶnemli iÅŸĆ§i eylemlerini ve grevlerini yƶnetmiş; onlar adına işveren konumundaki yabancı sermayeli kumpanyalarla gƶrĆ¼ÅŸmeler yapmış, sƶzleşmeler imzalamış, iÅŸĆ§ilerin Ć¼cretlerinin ve Ƨalışma koşullarının iyileştirilmesi iƧin mĆ¼cadele vermiş, Ä°stanbul’da; Kadıkƶy, Şişli, Beşiktaş, Aksaray, TĆ¼nel, Silahtarağa, Ayvansaray gibi bƶlgelerde ƶrgĆ¼tlenmiş ve şubeler aƧmış bir partidir. 

1921’de Ä°stanbul’da 1 Mayıs, işgal altında ve yasağa rağmen kutlanmıştır. İşgal orduları kumandanlığına bağlı “BeynelmĆ¼ttefikin Zabıta Komisyonu Reisi, Miralay Ballar” 30 Nisanda Ä°kdam gazetesinde aşağıdaki bildiriyi yayımlatmış, her tĆ¼rlĆ¼ gƶsteri ve kutlamaların yasaklandığını, “1 Mayıs gƶsterilerine izin verilmeyeceğini, emre karşı gelenlerin şiddetle cezalandırılacağını” ilan etmiştir.

Vakit gazetesi, 1 Mayıs 1921 tarihinde TĆ¼rkiye Sosyalist Fırkası’nın aşağıdaki bildirisini yayımlamıştır. Bu bildiride TĆ¼rkiye Sosyalist Fırkası; mĆ¼ttefik komutanlığına adeta meydan okumuş, 1 Mayıs’ı “kutsal bir bayram” olarak nitelemiş, bĆ¼tĆ¼n iÅŸĆ§ilerin bu bayrama katılmasını bir vazife olarak kabul etmiş ve bu hakkın kanun dairesinde kullanılacağını belirterek, sadece şehir elektriğinin kesilmemesi iƧin “elektrik-aydınlatma amelesinin” 1 Mayıs’ta Ƨalışmasına mĆ¼saade ettiğini duyurmuştur.

“Bilumum Ä°stanbul Amelesine: TĆ¼rkiye Sosyalist Fırkası’ndan…

Mayıs’ın birinci gĆ¼nĆ¼ amelenin en mukaddes “bayram” gĆ¼nĆ¼dĆ¼r. Bu mukaddes bayramın tes’idi bĆ¼tĆ¼n amele iƧin bir vazifedir.

Ve bu mesut gĆ¼n şerefine mes’uliyet-i kanuniyye dairesinde amele istirahat haklarını muhafaza edebilirler. Kavanin-i devlete riayet ve asayiş-i memleketi daima nazar-ı dikkatten dĆ»r tutmamayı bir vazife edindiğini tarih-i teşekkĆ¼lĆ¼nden beri vuku bulan bĆ¼tĆ¼n harekĆ¢t ve teşebbĆ¼satıyla ispat eylemiş olan Fırka, inzibat-ı memleketle alĆ¢kĆ¢dar bulunan tenvirat-ı elektrikiyye amelesinin Ƨalışmasına mĆ¼saade eylemiştir.”

Dƶnemin gazetelerinin haberlerine gƶre 1921’deki 1 Mayıs nedeniyle işlerini bırakan ve kutlamalara katılan iÅŸĆ§ilerin sayısı beklentileri aşmıştır. 1 Mayıs gĆ¼nĆ¼; Tramvay Şirketi, HaliƧ ve Şirket-i Hayriye vapurları, Haydarpaşa-Pendik, Sirkeci-Ƈekmece banliyƶ hatları, Baruthane, Feshane, Zeytinburnu Fabrikaları, deri atƶlyelerinde Ƨalışan iÅŸĆ§iler Fırka’nın Ƨağrısına bĆ¼yĆ¼k ƶlĆ§Ć¼de uymuşlardır.

Vakit gazetesi 1 Mayıs gĆ¼nĆ¼ iƧin; “Şehrimizdeki iÅŸĆ§i sınıfı kĆ¢milen tatil-i eşgal etmiş ve muhtelif mesirelere dağılarak amele bayramını tesid eylemiş, tramvay amelesinin yĆ¼zde doksanbeşi işi bırakmıştır” şeklinde haber yapmıştır.

1919-1922 kesitinde TĆ¼rkiye Sosyalist Fırkası’nın “sol” ideolojiyi kitlelerle buluşturduğu tarihsel bir dƶnemdir. Nitekim 1921 1 Mayıs gƶsterileri de; Osmanlı iÅŸĆ§i sınıfının, bĆ¼tĆ¼n dĆ¼nya iÅŸĆ§ileriyle benzer taleplerle ve aynı anda, seslerini ilk kez herkesin duyacağı bir şekilde yĆ¼kselttikleri bir yıl olmuştur.

Bir yıl sonra, 1922’de 1 Mayıs kutlamaları daha ƶrgĆ¼tlĆ¼ hĆ¢le gelmiştir. İşgal ordularının varlığı ve terƶrĆ¼ ise devam etmektedir. BeynelmĆ¼ttefikin Zabıta Komisyonu Reisi Miralay Ballar, 26 Nisan’da gazetelerde yayınlattığı aşağıdaki bildiride bir yıl ƶnceki tehdidini sĆ¼rdĆ¼rmĆ¼ÅŸ, Ƨalışmak isteyenlerin ‘işgal kuvvetleri zabıtası’ tarafından korunacağını, siyasi gƶsterinin askeri suƧ olarak kabul edileceğini bildirmiştir.

1922 Nisan ayı sonlarında 1 Mayıs’ı anmak isteyen siyasi parti, cemiyet ve esnaf kuruluşları bir araya gelerek bir ‘Komisyon’ kurmuşlar ve ‘1 Mayıs Komisyonu’ adıyla kutlama ve eylemin organize edilmesini Ć¼stlenmişlerdir.

TĆ¼rkiye Sosyalist Fırkası, TĆ¼rkiye Ä°ÅŸĆ§iler Derneği, Beynelmilel Ä°ÅŸĆ§iler Ä°ttihadı, Sosyal Demokrat Fırkası, TĆ¼rkiye Ä°ÅŸĆ§i ve ƇiftƧi Sosyalist Fırkası, Ermeni Sosyal Demokrat Fırkası ve Esnaf Cemiyetlerinden meydana gelen ‘1 Mayıs Komisyonu’ bĆ¼tĆ¼n Ä°stanbulluları bayrama Ƨağıran ilanlar yayınlamışlardır.

Ä°lan edilen program gereği; “nĆ¼mayiş yapmadan” yĆ¼rĆ¼yĆ¼ÅŸ iƧin izin alındığından iÅŸĆ§iler Pangaltı’da toplanmış, Pangaltı’da “kollarında kırmızı pazubentler” olan eylemin gĆ¼venliğinden sorumlu gƶrevlilerce dĆ¼zene sokulmuş, Pangaltı-KĆ¢ÄŸÄ±thane yĆ¼rĆ¼yĆ¼ÅŸ gĆ¼zergĆ¢hı boyunca yĆ¼rĆ¼yĆ¼ÅŸĆ¼n ƶnĆ¼nde yer alan bando ve mızıka tarafından iÅŸĆ§i marşları ve Beynelmilel marşı Ƨalınarak KĆ¢ÄŸÄ±thane’ye varılmış, KĆ¢ÄŸÄ±thane’de iÅŸĆ§i ve sosyalistlerin ‘Amele Bayramı’nın ƶnemine ilişkin konuşmaları dinlemiş, akşam saat beşe kadar devam eden piknik ve şenlikten sonra iÅŸĆ§iler “yine sĆ¼kĆ»n ve vakarla dağılmışlardır”.

Burada Osmanlı yƶnetiminde amele bayramı olarak kutlanan 1 Mayıs’ın, cumhuriyet yƶnetiminde Bahar Bayramı olarak tanımlanmasını konuşmanın, tartışmanın ƶnemine dikkat Ƨekilmeliyken; 1922 yılındaki, “Amele kardaşım, yoldaşım, arkadaşım! Bir Mayıs gĆ¼nĆ¼nĆ¼ sana tebrik eylerim. Bu gĆ¼n mefkĆ»remiz henĆ¼z Ƨocuk hĆ¢lindedir. Ƃti, o koca saadet-i beşer sizindir… Mecmuamız, 1 Mayıs bayramını umum cihan amelesine tebrik etmeyi, kendisine en bĆ¼yĆ¼k şeref bilir…”[15] satırlarındaki duruşta not edilmelidir.

Aynı yıllarda (1922) Ankara’da ise “TĆ¼rkiye Halk İştirakiyun Fırkası”, 1 Mayıs’ı iÅŸĆ§iler, aydınlar ve bazı milletvekillerinin katıldığı Sovyet Rusya Sefarethanesinde dĆ¼zenlenen bir tƶrenle kutlamıştır. Partinin yayın organı olan “Yeni Hayat” dergisi, 1 Mayıs tarihinde ‘1 Mayıs NĆ¼sha-ı FevkalĆ¢desi’ adıyla ƶzel bir sayı Ƨıkarmıştır. Yeni Hayat iƧindeki yazıların ƶnemli bir bƶlĆ¼mĆ¼ 1 Mayıs ile ilgilidir

1922 1 Mayıs’ı Ankara’da ilk ve son olarak komĆ¼nistlerin ve iÅŸĆ§ilerin kutladıkları yasal 1 Mayıs olmuştur. Sonbaharda genel kurulunu yapmaya hazırlanan TĆ¼rkiye Halk İştirakiyun Fırkası, hĆ¼kĆ¼metin bĆ¼yĆ¼k baskısına maruz kalmış, Başbakan Rauf Orbay, partinin 24 saat iƧinde feshedilmesini, bu kararın da partinin Merkez Komitesi’nce alınmasını istemiştir.

THÄ°F, hĆ¼kĆ¼metin fesih kararını reddetmiş, yeniden tutuklamalar başlamış ve THÄ°F kapatılmıştır. 

O yıla ait bir başka belgeye gƶre; Mersin’de 1922’de TĆ¼rkiye Halk İştirakiyun Fırkası ƶrgĆ¼tĆ¼ tarafından yayımlanan ‘Doğru Ɩz’ gazetesi, 1 Mayıs sayısını ‘kırmızı mĆ¼rekkeple’ basmış ve Mersin’de ilk kutlama bu yıl yapılmıştır. Aynı yıllarda, Ä°zmir ve Adapazarı’nda da 1 Mayıs gƶsterileri yapıldığı bilinmektedir.

1900’lĆ¼ yıllardan itibaren Rum, Ermeni ve TĆ¼rk sosyalistlerin başlattığı 1 Mayıs anmaları,1921 ve 1922 yıllarında, Ä°stanbul’daki yabancı orduların işgali ve yasaklamalarına rağmen TĆ¼rkiye Sosyalist Fırkası ve diğer emekten yana parti ve ƶrgĆ¼tler ile farklı milliyetten iÅŸĆ§ilerin katılımıyla kitlesel olarak kutlanmış, iÅŸĆ§i sınıfının o dƶnemki talepleri dile getirilmiştir.

1923 1 Mayıs kutlamalarında ise HĆ¼seyin Hilmi’nin -yaklaşık altı ay ƶnce ƶldĆ¼rĆ¼lmĆ¼ÅŸtĆ¼r- ve TĆ¼rkiye Sosyalist Fırkası’nın ismi geƧmemektedir.

1 Mayıs (1923), TĆ¼rkiye Ä°ÅŸĆ§i ve ƇiftƧi Sosyalist Fırkası ve Ankara HĆ¼kĆ¼meti’ne yakın Umum Amele Birliği tarafından ayrı ayrı kutlanmıştır.

1923 başında Ä°zmir’de toplanan Ä°ktisat Kongresi’nde, ‘Ä°ÅŸĆ§i Grubunun Ä°ktisat Esasları’ başlığı altında kabul edilen 34 madde arasında ‘1 Mayıs gĆ¼nĆ¼nĆ¼n TĆ¼rkiye Ä°ÅŸĆ§ileri Bayramı olarak Kanunen kabulĆ¼’ karar altına alınmış, ancak bu karar asla uygulanmamıştır.

Bu tarihten sonra Cumhuriyet rejimi, iÅŸĆ§i sınıfının Ć¼zerindeki baskı ve denetimini arttırmaya başlamıştır. 1924’de gƶstermelik kutlamaya izin verilmiş, 4 Mart 1925’te kabul edilen Takrir-i SĆ¼kĆ»n Kanunu ile demokratik haklar yok edildiği gibi, 1 Mayıs’lar Ć¼zerinde on yıllar boyu devam edecek olan yasaklı yıllar başlamıştır. Cumhuriyetle birlikte TĆ¼rkiye iÅŸĆ§i sınıfı Ć¼zerindeki 1 Mayıs yasağı elli seneden fazla sĆ¼rmĆ¼ÅŸtĆ¼r.

Cumhuriyet hĆ¼kĆ¼metleri 1 Mayıs Ć¼zerindeki bu savunulması zor yasağı bĆ¼yĆ¼k bir kararlılıkla on yıllarca uygulamışlardır. Her 1 Mayıs ƶncesinde ‘komĆ¼nist tevkifatı’ kural hĆ¢line getirilmiş, anma girişimleri şiddetle cezalandırılmıştır.

1935’de 1 Mayıs’a ‘Bahar ve ƇiƧek Bayramı’ adı verilerek Ć¼cretsiz tatil gĆ¼nĆ¼ ilan edilmiştir.

1951’de Ƨıkarılan bir kanunla 1 Mayıs’ta iÅŸĆ§ilere Ƨalışmaksızın yarım yevmiye ƶdenmesi kabul edilmiş, 1956’da ise bu tam yevmiyeye Ƨıkarılmıştır.

27 Mayıs 1960’dan sonra 1 Mayıs’ın unutturulmasına yƶnelik bir girişim daha yapılmıştır.

Toplu Sƶzleşme, Grev ve Lokavt Kanunu’nun kabul tarihi olan 24 Temmuz tarihi, iÅŸĆ§i sınıfına 1 Mayıs’ın yerine ‘bayram gĆ¼nĆ¼’ olarak dayatılmış, hĆ¼kĆ¼mete yakın sendikalar bugĆ¼nĆ¼ kutlamaya başlamışlardır.

Yasaklanışından yarım asır sonra 1976’da ilk defa geniş katılımlı 1 Mayıs kutlaması Taksim meydanında, Devrimci Ä°ÅŸĆ§i Sendikaları Konfederasyonu’nun organizasyonu altında gerƧekleşmiştir.

1977 ise unutulmayan kanlı 1 Mayıs oldu. Taksim meydanında dĆ¼zenlenen birƧok ƶrgĆ¼t tarafından desteklenen kutlama tarihinin en bĆ¼yĆ¼k eylemidir. Kutlamaların sonuna doğru, farklı noktalardan meydandaki insanların Ć¼zerine ateş aƧılmış, 37 kişi kurşunla ya da Ƨıkan izdihamda ezilerek yaşamını yitirmiştir. 1977 1 Mayıs’ı, tarihe ‘Kanlı 1 Mayıs’ olarak geƧmiştir. Provokasyon gerƧek anlamda hiƧbir zaman soruşturulmamış ve olay Ć¼stĆ¼ ƶrtĆ¼lerek karanlığa gƶmĆ¼lmĆ¼ÅŸtĆ¼r.[16]

1 Mayıs, 1978’de yine geniş kalabalıklarla Taksim’de kutlanmıştır.

1979’da ise Sıkıyƶnetim Komutanlığı Ä°stanbul’da sokağa Ƨıkma yasağı koyarak 1 Mayıs gƶsterilerine engel olmak istemiş, sokağa Ƨıkan TĆ¼rkiye Ä°ÅŸĆ§i Partisi Genel Başkanı Behice Boran ve yĆ¼zlerce kişi tutuklanmıştır. DÄ°SK ve diğer demokratik ƶrgĆ¼tler ise kutlamaları Ä°zmir’de yapmışlardır.

1980’de sıkıyƶnetim komutanlıklarının yƶnetimlerine bırakılan Ä°stanbul, Ankara ve Ä°zmir’de 1 Mayıs kutlamaları yasaklanmış, DÄ°SK ve demokratik ƶrgĆ¼tler 1 Mayıs’ı Mersin’de kutlamışlardır.

12 EylĆ¼l askeri darbesinin ardından Milli GĆ¼venlik Konseyi, tĆ¼m demokratik hakların kullanılmasını ve 1 Mayıs’ı tamamen yasaklamıştır. 17 Mart 1981’de aldığı bir kararla 1 Mayıs’ı tatil gĆ¼nĆ¼ olmaktan Ƨıkarmış, 28-29 Nisan 1981’de DÄ°SK, bağlı sendikalardan yĆ¼zlerce iÅŸĆ§i, sendikacı ve aydın gƶzaltına alınmıştır. 12 EylĆ¼l rejimi uzun bir sĆ¼re bu emek dĆ¼ÅŸmanı politikasını sĆ¼rdĆ¼rmĆ¼ÅŸ, 1 Mayıs kutlamalarını da engellemiştir.

1987’de Petrol-İş, Laspektim İş, Genel İş ve Deri İş’in girişimiyle Ä°stanbul’da Emek Sineması’nda bir kutlama gerƧekleştirilmişti.

1988’de yasak devam etmiş, polis sadece Abdullah BaştĆ¼rk ve bir grup SHP’li milletvekilinin Taksim anıtına Ƨelenk koymasına izin vermişti.

1989’da 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamak isteyen bir grup iÅŸĆ§iye polis ateş aƧmış, Mehmet Akif Dalcı yaşamını yitirmişti.

1990’da Ä°stanbul’daki 1 Mayıs eylemlerinde iki bin kişi gƶzaltına alınmış, kırk kişi yaralanmış, GĆ¼lay Beceren felƧ olmuştu. Aynı yıl toplanan TĆ¼rk-İş Genel Kurulu 1 Mayıs’ın bundan sonra kitlesel olarak kutlanması kararını almıştı.

1991’de 12 EylĆ¼l’den sonraki ilk 1 Mayıs kutlaması Ä°zmir’de yapılmış, Ä°stanbul’da yasaklara rağmen yapılan eylemlerde ise Ƨok sayıda iÅŸĆ§i yaralanmış ve 600 kişi gƶzaltına alınmıştı. 

1992’de Ä°stanbul Gaziosmanpaşa’da ilk yasal miting dĆ¼zenlenmişti.

1993’de TĆ¼rk-İş Ä°stanbul’da Abide-i HĆ¼rriyet Meydanı’nda, DÄ°SK ise Pendik’te ayrı ayrı toplantılar dĆ¼zenlemişlerdi.

1994’te, TĆ¼rk-İş, Hak-İş, DÄ°SK ve KESK 1 Mayıs’ı ilk kez, bir arada ve aƧık alanda kutlamışlardır. Ä°stanbul, Ankara ve Ä°zmir’de dĆ¼zenlenen 1 Mayıs toplantıları polisin mĆ¼dahalesiyle, Sosyal Demokrat HalkƧı Parti Milletvekili Salman Kaya da polis tarafından dƶvĆ¼lmĆ¼ÅŸtĆ¼r. 

1996’da 1980 sonrasının en kitlesel 1 Mayıs mitingi gerƧekleştirilmişti. Kutlamanın adresi Kadıkƶy olmuş, Ƨıkan olaylarda pek Ƨok işyeri tahrip edilmiş ve yine aƧılan ateş sonrası Hasan Albayrak, Dursun Odabaş, YalƧın Levent ƶldĆ¼rĆ¼lmĆ¼ÅŸtĆ¼.

Bu tarihten sonra yaşananlar hafızalardadır; 2008 Nisan’ında, 1 Mayıs’ın ‘Emek ve Dayanışma GĆ¼nĆ¼’ olarak kutlanması resmen kabul edilmiştir.

2009 Nisan’ında ise, TĆ¼rkiye BĆ¼yĆ¼k Millet Meclisi, 1981’de MGK’nın iptal ettiği 1 Mayıs’ı tekrar resmi bayram gĆ¼nĆ¼ ilan etmiştir.

2010’da 1 Mayıs, binlerce kişinin katılımıyla Taksim’de -olaysız ve korkusuz- kutlanmıştır.

Ɩzetle coğrafyamızın son yĆ¼z yıllık mĆ¼cadelesine; yaşanan, yasaklanan, gerƧekleşen ve gerƧekleşemeyen bu 1 Mayıs’ların tarihi Ć¼zerinden de bakılabilir.

1923 başında, Ä°zmir’de toplanan Ä°ktisat Kongresi’nde Ä°ÅŸĆ§i Grubu’nun ƶnerisi ile 1 Mayıs gĆ¼nĆ¼nĆ¼n ‘TĆ¼rkiye Ä°ÅŸĆ§ileri Bayramı’ olarak kanunlaştırılması talebinin hayata geƧmesi iƧin ise, tam 85 yıl durmaksızın mĆ¼cadele etmek gerekmiştir.

1900’lerin başlarında Rum, Ermeni ve TĆ¼rk sosyalistlerinin başlattığı 1 Mayıs’ı kitlesel kutlama geleneği, bĆ¼yĆ¼k mĆ¼cadelelerden sonra TĆ¼rkiye iÅŸĆ§i sınıfı ve dostları tarafından yeni şiarlar ve eylem biƧimleriyle zenginleştirilerek sĆ¼rdĆ¼rĆ¼lmekteyken; radikal sosyalistler Taksim’den asla vazgeƧmemişlerdir.

1922’de yayımlanan Kurtuluş Yolu adlı dergide “TĆ¼rkiye İƧin Enternasyonal Marşı” başlığıyla bir metin yayımlanmıştır:

“Uyan mihnetle Ƨalışan yoksul hemşeri!/ Ä°nkılĆ¢ba gir de ol dĆ¼nyanın hĆ¼r renƧperi!/ Yeri gĆ¶ÄŸĆ¼ titretip demir dƶven iÅŸĆ§iler!/ Kayaları inletip saban sĆ¼ren ƧiftƧiler!/ Anadolu Şuralar HĆ¼kĆ¼meti var olsun./ Ä°ÅŸĆ§ilerin emeği Ć¼zerlerine yĆ¢r olsun./ Asrımızda dikilen beynelmilel Ƨerağın,/ Semalarda yĆ¼kselsin gĆ¼neş gibi parlasın.”[17] 

 

1 MAYIS 2023’DEN KALAN

 

“2023 1 Mayıs’ında iÅŸĆ§i sınıfının yĆ¼zyıllardır direnerek kazandığı, Ƨaldıkları her şeyi geri almak ve Ć¼retenler yƶnetecek demek iƧin ƶrgĆ¼tlenerek alanlara akma, sesi yĆ¼kseltme zamanı,”[18] denilmesine rağmen; denilen yapılamadı!

Cumhurbaşkanlığı seƧimi “bahane” edilerek, 1 Mayıs’da Taksim hedefi yerine Maltepe ikame edildi. Taksim iÅŸĆ§iye kapatıldı! Reformistler dĆ¼zen siyasetinin icazetine boyun eğdiler!

Oysa, “Taksim’e Ƨıkmak isterken 2021 1 Mayıs Ä°ÅŸĆ§i ve EmekƧi Bayramı’nda gƶzaltına alınıp haklarında dava aƧılan 18 kişiye verilen beraat kararının istinafta bozulmasının ardından yapılan yargılamada ikinci kez beraat kararı verilmiş”ti;[19] yani egemenler yasalarını 2023’de de Ƨiğnemişti…

 

1 MAYIS 2023’DE COĞRAFYAMIZ[20]

Ä°STANBUL

DÄ°SK, KESK, TTB, TMMOB ve TDB 1 Mayıs aƧıklamasında, “Yeni bir başlangıƧ iƧin Ä°stanbul Maltepe’de buluşuyoruz,” dedi!

Kimi sendika ve gruplar farklı noktalarda buluşarak “1 Mayıs kutlamalarının yasaklandığı” Taksim Meydanı’na ulaşma mĆ¼cadelesi verdi.

Ä°stanbul Emniyet MĆ¼dĆ¼rlĆ¼ÄŸĆ¼ Trafik Denetleme Şube MĆ¼dĆ¼rlĆ¼ÄŸĆ¼nden yapılan aƧıklamaya gƶre, 1 Mayıs Ä°ÅŸĆ§i Bayramı nedeniyle trafik yƶnĆ¼nden alınan tedbirler kapsamında saat 06.00’dan itibaren Beyoğlu ve Maltepe’de trafiği kapattı.

Ä°stanbul Valiliği 1 Mayıs Ä°ÅŸĆ§i Bayramı’nın Taksim’de kutlanmasına izin vermezken Cumhuriyet Anıtı ve Taksim Meydanı’na Ƨıkan tĆ¼m yollar sabahın erken saatlerinden itibaren polis bariyerleriyle kapatıldı.

Ancak yasak kararını tanımayan devrimciler yoğun polis ablukasına rağmen dƶrt taraftan Taksim Meydanı’na ulaşma mĆ¼cadelesi verdi..

Şişli ve Beşiktaş’tan Taksim’e yĆ¼rĆ¼mek isteyen DÄ°SK/Enerji-Sen, Ä°nşaat-İş Sendikası, ESP, SGDF, Birleşik Ä°ÅŸĆ§i Hareketi, Umut-Sen, TƖP, Devrimci ƇƶzĆ¼m, MĆ¼cadele Birliği, Halkevleri, Ɩğrenci Kolektifleri, Ɯniversiteli Feminist Kolektif, GenƧlik Komiteleri, Devrimci Hareket, Devrimci GenƧlik Dernekleri, Birleşik MĆ¼cadele GĆ¼Ć§leri, Devrimci Parti ve Halkın Kurtuluş Partisi’nden Ƨok sayıda kişi gƶzaltına alındı.

Polis, eylemleri yerinde takip eden basın mensuplarının gƶrĆ¼ntĆ¼ almasını engellemeye Ƨalıştı, GenƧlik Komiteleri’nin Beşiktaş’taki eyleminde ise gazeteci Zeynep Kuray’ı darp ederek gƶzaltına aldı.

07.40: “Gitmedik buradayız, yaşasın 1 Mayıs” pankartıyla Elmadağ yƶnĆ¼nden Taksim’e yĆ¼rĆ¼yen MĆ¼cadele Birliği Ć¼yeleri polis tarafından gƶzaltına alındı.

08.00: DÄ°SK/Enerji-Sen ve Ä°nşaat-İş Sendikası yƶnetici ve Ć¼yeleri “Direniş ve dayanışma yaşatır, yaşasın 1 Mayıs” pankartıyla Elmadağ yƶnĆ¼nden Taksim’e yĆ¼rĆ¼mek istedi. DÄ°SK/Enerji-Sen Genel Sekreteri Emin Atsız ile sendikanın Kurucu Genel Başkanı Kamil Kartal’ın da aralarında bulunduğu sendikacılar gƶzaltına alındı.

08:51: Maltepe’de 1 Mayıs’ın kutlanacağı miting alanına giriş yerleri polis ekipleri tarafından kapatıldı. Alanda sendika ve partilerin hazırlıkları başladı.

09.00: Ć–ÄŸrenci Kolektifleri ve Ɯniversiteli Feminist Kolektif “Yiyenden, yıkandan, katledenden hesabı Ć¼niversiteliler soracak” pankartıyla Ergenekon Caddesi’nden Taksim’e yĆ¼rĆ¼mek istedi. Ɯniversiteliler polis tarafından darp edilerek gƶzaltına alındı.

09.20: Devrimci Hareket ve Devrimci GenƧlik Dernekleri “Eşitlik ve ƶzgĆ¼rlĆ¼k iƧin bu ablukayı dağıtacağız!” yazılı pankartla Ä°mam Adnan Sokak’tan Ä°stiklal Caddesi’ne Ƨıkmak istedi. Polis tarafından etrafı Ƨevrilen eylemciler gƶzaltına alındı.

09.40: “Zam, zulĆ¼m katliam dĆ¼zeninin Ć¼stĆ¼ne yĆ¼rĆ¼” pankartıyla Beşiktaş’ta bir araya gelip Taksim’e yĆ¼rĆ¼mek isteyen Umut-Sen Ć¼yeleri polis tarafından darp edilerek gƶzaltına alındı.

10.00: “Tek adam rejimi mezara, halk iktidara” yazılı pankartla Taksim’e yĆ¼rĆ¼mek isteyen Halkevleri Ć¼yeleri gƶzaltına alındı.

10.05: “AƧlığa, faşizme, işgale karşı tek yol devrim! Yaşasın 1 Mayıs! BijĆ® yek gulan!” pankartıyla Taksim’e yĆ¼rĆ¼mek isteyen Birleşik MĆ¼cadele GĆ¼Ć§leri Ć¼yeleri Elmadağ’da gƶzaltına alındı.

10.10: “Yaşasın 1 Mayıs! Yaşasın Taksim!” pankartıyla Elmadağ’dan Taksim’e yĆ¼rĆ¼yen Toplumsal ƖzgĆ¼rlĆ¼k Partisi Ć¼yeleri gƶzaltına alındı.

10.15: Taksim’e yĆ¼rĆ¼mek isteyen Halkın Kurtuluş Partisi Ć¼yeleri Beşiktaş Barbaros Bulvarı Ć¼zerinde gƶzaltına alındı.

10.20: GenƧlik Komiteleri “Yaşarken 1 oydan, ƶlĆ¼rken 1 sayıdan fazlasıyız!” pankartıyla Beşiktaş’tan Taksim’e yĆ¼rĆ¼mek istedi. Ɯniversitelilerin yanı sıra eylemi takip eden gazeteciler de polis saldırısına uğradı. Eylemciler ve gazeteci Zeynep Kuray gƶzaltına alındı.

10.45: Åžişli Cumhuriyet Caddesi’nde “Taksim kızıldır, kızıl kalacak”, “BijĆ® yek gulan” sloganları atan iki kişi ters kelepƧe takılarak darp edildi. 

11.00: Åžişli Ergenekon Caddesi’nden Taksim’e yĆ¼rĆ¼mek isteyen Devrimci Parti Ć¼yeleri polis tarafından ters kelepƧe takılarak gƶzaltına alındı. Polis, gƶrĆ¼ntĆ¼ almak isteyen basın mensuplarını da engellemeye Ƨalıştı.

11.30: Devrimci ƇƶzĆ¼m pankartı aƧan ve “Yaşasın 1 Mayıs/BijĆ® yek gulan” sloganlarıyla Elmadağ’dan Taksim’e yĆ¼rĆ¼yen Ć¼Ć§ kişi polis tarafından darp edilerek gƶzaltına alındı.

11.40: “Yaşasın 1 Mayıs/ BijĆ® yek gulan” sloganlarıyla Elmadağ’dan Taksim’e yĆ¼rĆ¼yen ESP, SGDF ve Birleşik Ä°ÅŸĆ§i Hareketi’nden dƶrt kişi polis tarafından gƶzaltına alındı.

13:18: Ä°stanbul BĆ¼yĆ¼kşehir Belediyesi (Ä°BB) Şehir Hatları AŞ’ye bağlı vapurları dĆ¼dĆ¼k Ƨalma eylemini 1 Mayıs’ta da sĆ¼rdĆ¼rdĆ¼

14:41: Ä°stanbul Maltepe’de miting alanı girişindeki polis kontrol noktasında Evrensel gazetesi alana alınmak istenmedi. Tepkiler sonrasında Evrensel gazeteleri alana alındı.

Partizan ve KaldıraƧ Ć¼yelerinin taşıdığı Ä°brahim Kaypakkaya flamaları alana alınmadı, kitle girmek isteyince polis mĆ¼dahalede bulundu. Polis en az 10 kişiyi gƶzaltına alarak araca bindirdi. Gƶzaltı aracının alandan ayrılmasını engellemek isteyen kitleye polis gazlı mĆ¼dahalede bulundu.[21]

Kortejlerin alana girişi devam ederken, polisler, arama noktasında gazete ve pankartlara el koydu ve alana sokulamayacağını sƶyledi. Ć–zellikle kadın ve LGBTÄ°Q+ hakkında sloganların yazılı olduğu pankartlar “suƧ” unsuru denilerek alan sokulmasına izin verilmedi.

Mitingte konuşan DÄ°SK Genel Başkanı Arzu Ƈerkezoğlu, “14 Mayıs’ta bu haramilerin dĆ¼zenini yıkacak mıyız?” diye soran Ƈerkezoğlu, “KƶtĆ¼lĆ¼k ve iyilik, yalanla doğru, arsızlıkla tevazu, hırsızlıkla alın teri arasında seƧim yapacağımız 14 Mayıs’ta da yan yana, omuz omuza olacağız. Ve bu kƶtĆ¼lĆ¼k dĆ¼zeninden hep birlikte kurtulacağız. Haramilerin saltanatını yıkacak mıyız? Bu dĆ¼zeni değiştirecek Ć¼retimden gelecek gĆ¼cĆ¼mĆ¼zle eşitliğin, ƶzgĆ¼rlĆ¼ÄŸĆ¼n, adaletin, barışın ve kardeşliğin, emeğin TĆ¼rkiye’sini hep birlikte kuracağız.” “Bu 1 Mayıs Taksim’in yasaklı olduğu son 1 Mayıs olacak, gelecek yıl 1 Mayıs’ta Taksim’de olacağız” dedi.

Ä°stanbul 1 Mayıs nedeniyle kapatılan Taksim Meydanı’na girmek isteyen 192 kişinin gƶzaltına alındığı Ć¶ÄŸrenildi. Gƶzaltına alınanlar ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

ANKARA

11.29: Ankara ve ilƧelerde 1 Mayıs miting iƧin toplanma alanına gitmeye başladı. Tandoğan Meydanı’na yĆ¼rĆ¼yecek.

Miting, depremlerde yaşamını yitirenler anısına Adnan YĆ¼cel’in “YeryĆ¼zĆ¼ aşkın yĆ¼zĆ¼ oluncaya dek” şiiri eşliğinde saygı duruşuyla başladı. Halaylarla dolmaya başlayan Tandoğan Meydanı’nda, “Direnişi bĆ¼yĆ¼t, direnişi ƶrgĆ¼tle” ve “Buradayız kadınlarla değiştireceğiz” yazılı pankartlar taşındı.

Miting devam ederken, meydana girmek isteyen avukat Ɩmer Ɩneren, arama noktasında polis saldırısına uğradı. Ɩneren, yasa gereği kendisini arayan kişinin kimlik gƶstermesinin zorunlu olduğunu belirtmesi Ć¼zerine, bir polisin “Bu Ć¼lkede Anayasa manayasa yok” diyerek kendisine saldırdığını, saldırı sonucunda yere dĆ¼ÅŸtĆ¼ÄŸĆ¼nĆ¼ ve bu esnada kafasını korumak isterken yaralandığını aktardı.

On binlerce emekƧi bir ağızdan “Ak Ƨocuklar değil, aƧ Ƨocuklar kazanacak”, “Soydular soğana muhtaƧ ettiler” sloganı attı.

KESK, DÄ°SK, TMMOB, Ankara Tabip Odası’nın Ƨağrısıyla dĆ¼zenlenen 1 Mayıs mitingi iƧin AtatĆ¼rk KĆ¼ltĆ¼r Merkezi ƶnĆ¼nde toplanıldı. DÄ°SK’e bağlı Genel-İş Sendikasında belediye iÅŸĆ§ileri kadro talebiyle yĆ¼rĆ¼dĆ¼. Ä°ÅŸĆ§i sendikalarının zayıflığı hissedildi

Siyasi parti ve ƶrgĆ¼tler Ankara’daki 1 Mayıs’ın en kalabalık kortejlerini kurdu. Emek ve ƖzgĆ¼rlĆ¼k Ä°ttifakında bulunan parti ve ƶrgĆ¼tler ortak pankart arkasında yĆ¼rĆ¼dĆ¼. Emek Partisi, Yeşil Sol Parti, TĆ¼rkiye Ä°ÅŸĆ§i Partisi, TKP, Sol Parti kortejleri dikkat Ƨekti. Halkevleri, Sosyalist EmekƧiler Partisi, TĆ¼rkiye KomĆ¼nist Hareketi, Devrim Hareketi, KaldıraƧ gibi birƧok parti ve ƶrgĆ¼t 1 Mayıs’a hazırlanarak gelmişti.

SeƧim mitinglerindeki binlerce kişi dĆ¼ÅŸĆ¼nĆ¼ldĆ¼ÄŸĆ¼nde CHP’nin korteji ise 1 Mayıs’a temsili dĆ¼zeydeydi. Ƈoğunlukla cumhurbaşkanı adayı Kemal KılıƧdaroğlu lehine sloganlar atıldı.

Ä°ZMÄ°R

Ä°zmir’de 1 Mayıs, sabah saatlerinde yerel kutlamalarla başladı. Ardından iÅŸĆ§i ve emekƧiler GĆ¼ndoğdu Meydanı’nda taleplerini haykırdı.

1 Mayıs mitingine yaklaşık binlerce iÅŸĆ§i ve emekƧi katılırken, iktidarın ve sistemin değişmesi, geƧinebilecek bir Ć¼cret talebi ƶne Ƨıktı. Ɩnceki senelere gƶre iÅŸĆ§i ve kamu emekƧileri sendikalarının katılımı yĆ¼ksekti. Aliağa, Buca, Ƈiğli, Karşıyaka, Narlıdere, Bornova, Torbalı’da da 1 Mayıs etkinlikleri dĆ¼zenlendi.

DÄ°YARBAKIR

Diyarbakır’da Emek ve Demokrasi Platformu ƶncĆ¼lĆ¼ÄŸĆ¼nde Dağkapı Meydanı’nda aƧıklama yapıldı. EmekƧiler, alana merkez Sur ilƧesindeki Urfakapı ve Yenişehir ilƧesindeki Lise Caddesi’nden 2 kortej şeklinde girmek istedi. YĆ¼rĆ¼yĆ¼ÅŸe izin verilmeyince, alana gruplar şeklinde girildi. Kutlamaya katılanlar, bariyerlerle kapatılan Dağkapı Meydanı’na polis aramasıyla alındı.

Ä°ki dilde yapılan aƧıklamayı okuyan DÄ°SK Genel İş Sendikası 2 No’lu Şube Eş Başkanı BehƧet Barut, “Bunların bize reva gƶrdĆ¼ÄŸĆ¼ kayyum dĆ¼zenidir, ihraƧlardır, adaletsizliktir, tekƧiliktir, militarizmdir, işkencedir, cezaevlerinde insanlık dışı uygulamalardır. Sabrımız tĆ¼kendi. Bu dĆ¼zen ya değişecek ya değişecek” dedi.

ADANA

TĆ¼rk-İş merkezi 1 Mayıs mitingini Adana’da dĆ¼zenledi. 6 bin dolayında kişinin katıldığı mitingde iÅŸĆ§iler, grev yasaklarına ve vergi adaletsizliğine karşı taleplerini dile getirdi.

Adana’da binlerce iÅŸĆ§i ve emekƧi, ekonomik krize, işsizliğe karşı, depremin yarattığı yıkıma karşı birlik ve mĆ¼cadele talebiyle alanlara Ƨıktı. Kasım GĆ¼lek KƶprĆ¼sĆ¼’nde toplanan kitle Uğur Mumcu Meydanı’ndaki miting alanına yĆ¼rĆ¼dĆ¼. 

ANTALYA

Antalya’daki 1 Mayıs mitinginde sendikalar, siyasi partiler, odalar, dernekler talepleriyle alanda yerlerini aldılar.

“Kapitalist yıkıma, işsizliğe, yoksulluğa karşı alanlardayız. Eşit ve ƖzgĆ¼r bir Ć¼lkeyi birlikte kuracağız” pankartının taşındığı yĆ¼rĆ¼yĆ¼ÅŸ Aydın Kanza Parkından Cumhuriyet Meydanı’na doğru başladı. 

BURSA

Kitlesel 1 Mayıs Mitingi’nin gerƧekleştiği Bursa’da binlerce kişi eski stadyumdan kent meydanına yĆ¼rĆ¼dĆ¼. Sabah erken saatlerde Mudanya ve Kestel de yerel kutlama yapan iÅŸĆ§iler buradan Bursa 1 Mayısında yer aldılar. TĆ¼rk-İş ve Hak-İş’in başka illere Ƨağrı yapmasına rağmen TƜMTÄ°S, Yol-İş ve Ɩz Ä°plik-İş Bursa 1 Mayısına katıldı.  Osmangazi’deki Kent Meydanı’nda kutlanan 1 Mayıs’ta “Yaşasın 1 Mayıs alanlardayız” ve “1 Mayıs kızıldır, kızıl kalacak” sloganları atıldı.

DERSÄ°M

Dersim’de 1 Mayıs yoğun katılımla kutlandı. Sanat Sokağı’nda başlayan yĆ¼rĆ¼yĆ¼ÅŸĆ¼n ardından Seyit Rıza Meydanı’ndaki mitinge binlerce kişi katıldı.

ƇORUM

1 Mayıs iƧin DÄ°SK, KESK ve Birleşik Kamu-İş sendikaları tarafından oluşturulan 1 Mayıs Tertip Komitesi’nce alınan miting kararı gereği Ƨok sayıda iÅŸĆ§i ve emekƧi, yağan yağmura rağmen Pirbaba Parkı’ndan miting alanı olan Saat Kulesi’ne kadar yĆ¼rĆ¼dĆ¼ler. Ƈorum’da sendikalaştıkları iƧin işten atılan iÅŸĆ§iler de 1 mayıs alanındaydı.

G. ANTEP

G. Antep’te iÅŸĆ§i ve emekƧiler 1 Mayıs’ta Kırkayak Parkı’nda bir araya geldi. 11’de başlayacak toplantı iƧin Kırkayak Parkı Ƨoktan dolmuş; polis kıyafetli, asker kıyafetli, sivil kıyafetli polisler, TOMA’lar, itfaiyeciler, Ƨekiciler hepsi gƶrev(?) başında. 

“Kapitalist yıkıma, işsizliğe, yoksulluğa karşı birleşelim” şiarıyla 1 Mayıs’ı kutladı. Kutlamanın yapıldığı park dolup taşarken, alana “SƶmĆ¼rĆ¼ye, yoksulluğa, faşizme karşı; Emek, barış, eşitlik ve ƶzgĆ¼rlĆ¼k iƧin yaşasın 1 Mayıs” ve “Emperyalist saldırganlığa, işgale ve savaşa hayır” pankartları asıldı.

ZONGULDAK

Zonguldak’ta 1 Mayıs yĆ¼rĆ¼yĆ¼ÅŸĆ¼ne TMMOB, Belediye-İş, KESK gibi sendikalar; Emek ve ƖzgĆ¼rlĆ¼k Ä°ttifakı bileşenleri EMEP, YEŞİL SOL Parti, TÄ°P, Sosyalist GĆ¼Ć§ Birliği Ä°ttifakı’ndan SOL Parti katıldı. Genel Maden Ä°ÅŸĆ§ileri Sendikası (GMÄ°S), TĆ¼rk-İş’in kararı doğrultusunda Adana’ya gitme kararı alsa da bazı iÅŸĆ§iler Zonguldak’ta yĆ¼rĆ¼dĆ¼. 

1 Mayıs Ƈaycuma’da KESK Ƈaycuma Bileşenleri tarafından kutlandı. Daha sonra Zonguldak Madenci Anıtı’ndaki 1 Mayıs kutlamasına gidildi.

Ayrıca Bartın’da 1 Mayıs iƧin iÅŸĆ§i ve emekƧiler KemerkƶprĆ¼ Meydanı’nda buluştu. 1 Mayıs eylemine Amasra’da hayatını kaybeden madencilerin yakınları da katıldı. Madenciler “HiƧbir işin fıtratında ƶlĆ¼m yoktur, Amasra iƧin adalet” yazılı pankart taşıdı. Madenci yakınları sarı baretlerle kutlamalara katıldı.

KarabĆ¼k’te de ƖzƧelik-İş Ć¼yesi KARDEMÄ°R iÅŸĆ§ileri 1 Mayıs kutlaması dĆ¼zenledi.

ƇANAKKALE

Ƈanakkale’deki 1 Mayıs mitingi eski Salı Pazarı’nda başladı. 1 Mayıs mitinginde; geƧtiğimiz yıllara nazaran daha az dƶviz ve pankart olması ise dikkat Ƨekti.

Ayrıca Ayvacık KĆ¼Ć§Ć¼kkuyu’da 1 Mayıs kutlaması dĆ¼zenledi.

MANÄ°SA

1 Mayıs Lale Meydanı’nda kutladı. Şelale Plaza ƶnĆ¼nden Lale Meydanı’na kadar yĆ¼rĆ¼yĆ¼ÅŸ gerƧekleştiren kitle, “Yaşasın 1 Mayıs” pankartı taşırken sık sık, “Direne direne kazanacağız” ve “Yaşasın 1 Mayıs” sloganları atıldı. 

MERSÄ°N

Mersin’de 1 Mayıs binlerin katılımıyla kutlandı. Kutlama ƶncesi sabahın erken saatlerinde Eski Tevfik Sırrı GĆ¼r Stadı’nın ƶnĆ¼nde toplanan siyasi parti, sivil toplum ƶrgĆ¼tleri temsilciler ile emekƧiler, kutlamanın yapılacağı Cumhuriyet Meydanı’na davul zurna eşliğinde yĆ¼rĆ¼yĆ¼ÅŸ gerƧekleştirdi. YĆ¼rĆ¼yĆ¼ÅŸte “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber, ya hiƧbirimiz” ve “Patates, soğan, gĆ¼le gĆ¼le Erdoğan” sloganları atıldı.

AYDIN

Aydın’da iÅŸĆ§i ve emekƧiler 1 Mayıs iƧin Efeler’deki TaşkƶprĆ¼ mevkiinde bir araya geldi. Ƈok sayıda iÅŸĆ§i ve dernekler ile siyasi partiler taleplerini dile getirdi.

UŞAK

Uşak Belediyesi Eski Hizmet Binası ƶnĆ¼nde toplanan sendika ve siyasi parti Ć¼yeleri, Ä°smet Paşa Caddesi’nden 15 Temmuz Şehitleri Meydanı’na yĆ¼rĆ¼dĆ¼.

AFYON

Afyon’da Zafer Meydanı’nda bir araya gelen sendika ve siyasi partiler, taleplerini iƧerin pankartlar ve sloganlarla 1 Mayıs’ı kutladı.

BALIKESÄ°R

Ä°ÅŸĆ§i ve kamu emekƧileri ve sendikaların yanı sıra siyasi partiler ve meslek ƶrgĆ¼tlerinin katılımıyla 1 Mayıs mitingi gerƧekleştirildi. Edremit Vergi Dairesi ƶnĆ¼nde toplanan yaklaşık 2 bin kişilik kitle sloganlarla yĆ¼rĆ¼yĆ¼ÅŸe geƧti. Ayrıca Bandırma, Ayvalık, Burhaniye ve GƶmeƧ ilƧelerinde de 1 Mayıs kutlandı. 

BATMAN

8 Mart Kadın Parkı’nda bir araya gelen emekƧiler “BijĆ® berxwedana kedkaran” ve “Direne direne kazanacağız” sloganları eşliğinde “Sosyalizmde ısrar insan olmakta ısrar” pankartını taşıdı.

URFA

Novada AVM ƶnĆ¼nde toplanan emekƧiler, “KĆ¼rt halkı ƶzgĆ¼rleşmeden, iÅŸĆ§i sınıfı ƶzgĆ¼rleşemez” ve “1 Mayıs emek bizim, gelecek bizim” pankartlarını aƧtı. Sık sık “KĆ¼rdistan faşizme mezar olacak” ve “BijĆ® yek Gulan” sloganları atan kitle, TopƧu Meydanına yĆ¼rĆ¼yĆ¼ÅŸ yaptı.

VAN

Musa Anter Parkı’ndaki mitinge binlerce kişi katıldı. Sahneye “GĆ¼vencesizliğe, eşitsizliğe, yoksulluğa, gericiliğe, ranta teslim olmayacağız. Umudu ve mĆ¼cadeleyi bĆ¼yĆ¼tmek iƧin yaşasın 1 Mayıs” pankartı asıldı.

MARDÄ°N

1 Mayıs Ä°ÅŸĆ§i Bayramı vesilesiyle Mardin’de yĆ¼rĆ¼yĆ¼ÅŸ ve ÅŸĆ¶len dĆ¼zenlendi. Karayolları Parkı’na doğru farklı noktalardan gerƧekleştirilen yĆ¼rĆ¼yĆ¼ÅŸ kolları Mehtap Caddesi Ć¼zerinde bir araya geldi. 

ŞIRNAK

Emek ve Demokrasi gĆ¼Ć§leri, KESK binası ƶnĆ¼nde miting dĆ¼zenledi.

HAKKƂRİ

1 Mayıs dolayısıyla konser etkinliği dĆ¼zenlendi. Etkinlikte, “Demokratik ƶzgĆ¼rlĆ¼kle yeni yaşamı kuruyoruz” ve “Birlikte değiştireceğiz” pankartları aƧıldı. 

BÄ°TLÄ°S

Emek ve Demokrasi Platformu, 1 Mayıs’a ilişkin Tatvan’daki AVM ƶnĆ¼nde aƧıklama yaptı. “BijĆ® Yek GĆ»lan” pankartının aƧıldığı aƧıklamada, “Yaşasın 1 Mayıs” ve “Anadilde sağlık anadilde eğitim” dƶvizleri taşındı. 

SAMSUN

1 Mayıs mitingine 6 bine yakın iÅŸĆ§i ve emekƧi katıldı. Tezkoop İş Ć¼yesi iÅŸĆ§iler bir tabut taşıyarak stajyer sƶmĆ¼rĆ¼sĆ¼ne, zamlara ve Ć¼cretlerin dĆ¼ÅŸĆ¼klĆ¼ÄŸĆ¼ne dikkat Ƨekti.

TRABZON

1 Mayıs Tertip Komitesi’nin Ƨağrısıyla Meydan Parkı’nda miting dĆ¼zenlendi. YĆ¼rĆ¼yĆ¼ÅŸ, Cumhuriyet Caddesi’nden başlayarak AtatĆ¼rk Meydanı’nda sona erdi. 1 Mayıs alanına iÅŸĆ§i ve emekƧiler polis aramasından geƧerek girdi. Geniş gĆ¼venlik ƶnlemlerinin alındığı alana giren katılımcıların hazırladığı pankartlar polis tarafından tek tek kontrol edildi.

ESKİŞEHİR

1 Mayısa siyasi partiler ve dernekler yoğun katılım gƶsterdi. Hatboyu Caddesi boyunca kortejler alanı doldurdu. ‘DiktatƶrĆ¼ gƶndereceğiz’ yazılı pankartla 1 Mayıs alanına girmek isteyen Kadın Savunma Ağı Platformu Ć¼yelerine polis mĆ¼dahale etti. Polis ekipleri, arama noktasında pankartın geƧişine izin vermedi. 

RÄ°ZE

YĆ¼zlerce iÅŸĆ§i ve emekƧi, 1 Mayıs’ı kutlamak iƧin Ä°smail Kahraman KĆ¼ltĆ¼r Merkezinden Cumhuriyet Meydanı’na yĆ¼rĆ¼yĆ¼ÅŸ gerƧekleştirdi. aldığı olağanĆ¼stĆ¼ gĆ¼venlik ƶnlemlerinin dikkat Ƨektiği 1 Mayıs kutlaması sonlanırken, bir grup Tayyip Erdoğan posteri aƧarak provokasyon girişiminde bulundu. Ancak provokasyon girişimi bĆ¼yĆ¼meden ƶnlendi.

Ayrıca Fındıklı’da 1 Mayıs kutlaması kitlesel katılımla yapıldı. Tahiroğlu KƶprĆ¼sĆ¼’nde bir araya gelen Fındıklılı iÅŸĆ§i ve emekƧiler ilƧe meydanına yĆ¼rĆ¼dĆ¼. YĆ¼rĆ¼yĆ¼ÅŸ sırasında Ƨay ve fındık Ć¼reticilerinin talepleri ƶne Ƨıktı. HES’lere tepki gƶsterilen yĆ¼rĆ¼yĆ¼ÅŸte tek adam rejimi uygulamaları da protesto edildi. 

KOCAELÄ°

1 Mayıs Yahya Kaptan Gross Market ƶnĆ¼nde toplanan kitlenin yĆ¼rĆ¼yĆ¼ÅŸĆ¼yle başladı. Sendikalar, siyasi parti ve derneklerin gĆ¼ncel taleplerinin yer aldığı dƶvizler ve sloganlar eşliğinde Yahya Kaptan pazaryerine yĆ¼rĆ¼yĆ¼ÅŸ gerƧekleştirdi.

Miting arama noktasında Yusuf Aslan, HĆ¼seyin Ä°nan ve Deniz Gezmiş’in yer aldığı Emek GenƧliği afişinin alana girmesine polis engel olmak istedi. Emek Partililer ve polis arasında yaşanan tartışmanın ardından afiş alana alındı.

Ayrıca 5 bini aşkın iÅŸĆ§i ve emekƧinin katıldığı 1 Mayıs Gebze’de iÅŸĆ§i sendikalarının gĆ¼Ć§lĆ¼ katılımıyla kutlandı. 

KAYSERÄ°

1 Mayıs, Mimarsinan Parkı’nda sendikalar ve partilerin kitlesel katılımıyla kutlandı.

SÄ°VAS

Ethembey Parkı ƶnĆ¼nde toplanan emekƧiler 1 Mayıs’ı Mevlana Miting alanında gerƧekleştirdi.

BOLU

1 Mayıs kutlamaları yoğun katılımla gerƧekleşti. Ä°zzet Baysal Anıtı ƶnĆ¼nde bir araya gelen kurumlar kortejler hĆ¢linde Kardelen Meydanı’na yĆ¼rĆ¼dĆ¼. YĆ¼rĆ¼yĆ¼ÅŸ esnasında ‘Mahir, HĆ¼seyin Ulaş kurtuluşa kadar savaş’ ve Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiƧbirimiz’ sloganları atıldı.

SAKARYA

EmekƧiler 1 Mayıs alandaydı.

KASTAMONU

1 Mayıs kutlandı.

SÄ°NOP

Hamsi Yolu mevkisinde bir araya gelen sendika, siyasi parti ve sivil toplum ƶrgĆ¼tĆ¼ temsilcileri ile yurttaşlar, buradan pankartlar ve sloganlarla kutlamanın yapılacağı Uğur Mumcu Meydanı’na kadar yĆ¼rĆ¼dĆ¼.

ELAZIĞ

Hozat Garajında başlayan yĆ¼rĆ¼yĆ¼ÅŸ ile 1 Mayıs, Perşembe pazarında kutlandı. 

AĞRI

1 Mayıs kutlandı.

SÄ°Ä°RT

1 Mayısta bir araya gelen iÅŸĆ§iler, giydikleri ƶnlĆ¼kler ve hazırladıkları pankartlarla, merkez ilƧeye bağlı Demokrasi Meydanı’na doğru yĆ¼rĆ¼mek istedi. Ä°ÅŸĆ§iler, Siirt Valiliği’nin almış olduğu 4 gĆ¼nlĆ¼k eylem ve etkinlik yasağı gerekƧe gƶsterilerek polis tarafından engellendi. 

Siirt Baro Başkanı Muhammed Alptekin, valiliğin almış olduğu kararın keyfi olduğunu vurgulayarak, “Ä°ÅŸĆ§inin emekƧinin yanında olma hakkımız yine kanuna aykırı bir şekilde tamamen bir talimatla engel aracı yapıldı. Siirt’ te yaklaşık Ć¼Ć§ senedir, rutin ‘kopyala, yapıştır’ bir yasak kararı var” dedi. 

DENÄ°ZLÄ°

1 Mayıs yĆ¼rĆ¼yĆ¼ÅŸ ve mitingle kutlandı. Kentte 15 Temmuz DelikliƧınar Şehitler Meydanı’nda toplanan katılımcılar, mitingin dĆ¼zenleneceği Ulus Caddesi ile Tokat Caddesi kavşağına kadar yĆ¼rĆ¼dĆ¼.

EDÄ°RNE

EmekƧiler 1 Mayıs alandaydı.

GÄ°RESUN

Belediye Meydanı’nda bir araya gelen iÅŸĆ§i ve emekƧiler yĆ¼rĆ¼yĆ¼ÅŸe Ƨocukları ve eşleriyle katıldı. 

HATAY

Deprem nedeniyle bĆ¼yĆ¼k yıkımın yaşandığı Hatay’da 1 Mayıs pankart ve sloganlarında dayanışma ve yeniyi birlikte inşa etme mĆ¼cadelesi ƶne Ƨıktı.

6 Şubat ve 20 Şubat depremlerinin bĆ¼yĆ¼k yıkıma yol aƧtığı Hatay’da 1 Mayıs Ä°ÅŸĆ§i Bayramı Antakya ve Samandağ’da kitlesel mitinglerle kutlandı. Samandağ’daki 1 Mayıs mitinginin adresi PTT ƶnĆ¼ydĆ¼.

Merkez ilƧeler Antakya ve Defne’de birƧok noktadan yĆ¼rĆ¼yĆ¼ÅŸe geƧen emek-meslek ƶrgĆ¼tleri, siyasi partiler, demokratik kitleri ƶrgĆ¼leri, kadın ve genƧlik ƶrgĆ¼tleri, Sevgi Parkı yakınlarındaki alanda bir araya geldi. 

KIRŞEHİR

Kitlesel katılımla gerƧekleşti.

KIRKLARELÄ°

EmekƧiler 1 Mayıs alandaydı

MUĞLA

1 Mayıs Menteşe Sosyo KĆ¼ltĆ¼rel Alan’da yapıldı.

Ayrıca 1 Mayıs kutlaması iƧin DatƧa Demokrasi Evinin ƶnĆ¼nde toplanan iÅŸĆ§i ve emekƧiler Cumhuriyet Meydanına kadar yĆ¼rĆ¼dĆ¼ler.

ƇORLU

1 Mayıs kutlandı.

AMASYA

Ä°ÅŸĆ§i ve emekƧiler işsizlik ve yoksulluğa karşı 1 Mayıs alanında buluştu.

Ayrıca Merzifon’da iÅŸĆ§i ve emekƧiler, işsizlik ve yoksulluğa karşı 1 Mayıs alanında buluştu.

ARTVÄ°N

Polis kontrollerinden geƧerek alana giren gruplar 1 Mayıs’ı kutladı. Programda 6 Şubat Maraş merkezli depremde etkilenen 11 ilin isimleri sayılarak unutulmadı. 

1 Mayıs Artvin merkezin yanı sıra Hopa ve Kemalpaşa ilƧelerinde de kutlandı.

KONYA

Yaklaşık bin kişinin katıldığı 1 Mayıs, KılıƧaslan Meydanı’nda kutlandı.

NİĞDE

Ɩmer Halis Demir Meydanı’nda 1 Mayıs kutlandı.

ORDU

1 Mayıs kutlamasına katılım ƶnceki yıllara gƶre daha kitlesel oldu.

MALATYA

1 Mayıs Ä°nƶnĆ¼ Caddesi Sıtmapınarı kavşağında başladı. Polis ekiplerinin geniş gĆ¼venlik ƶnlemleri aldığı alanda burada toplanan sendikalar, sivil toplum kuruluşları ve siyasi partiler daha sonra Ä°nƶnĆ¼ Caddesi Ć¼zerinden Dedekorkut kavşağında doğru yĆ¼rĆ¼yĆ¼ÅŸe geƧti. Ellerinde Ƨeşitli pankartlarla sloganlar atarak Abdullah GĆ¼l Parkı’na kadar yĆ¼rĆ¼yen yurttaşlar burada yapılan konuşmaların ardından dağıldı. 

MUŞ

1 Mayıs buluşmasına Ƨok sayıda sivil toplum ve meslek ƶrgĆ¼tĆ¼ temsilcisi katıldı.

DƜZCE

Mayıs kutlamasına katılım geƧtiğimiz yıllara gƶre oldukƧa kitlesel oldu. Adana’daki merkezi kutlama kararına rağmen TĆ¼rk-İş’e bağlı TĆ¼rk Metal, Petrol-İş, Teksif ve Basın-İş sendikaları kentteki ortak kutlamaya kitlesel kortejlerle katıldı.

 

Evet, 2023 1 Mayıs’ında da Taksim iÅŸĆ§i, emekƧi ve devrimcilere yasaklandı. Alana Ƨıkmak isteyen devrimciler polis saldırısına uğradı, gƶzaltına alındı. Tam da bu esnada Maltepe’deki kĆ¼rsĆ¼den 1 Mayıs’ın Taksim dışında kutlanan son 1 Mayıs olacağı aƧıklamaları; sendika liderlerinin iÅŸĆ§i sınıfına değil dĆ¼zen siyasetine gĆ¼venlerini yansıtmaktaydı. 

DÄ°SK Genel Başkanı Arzu Ƈerkezoğlu, DÄ°SK, KESK, TMMOB, TTB ve TDB adına yaptığı aƧıklamada, “1 Mayıs Alanı Taksim’dir” dese de 1 Mayıs’ı kutlamak iƧin Taksim’in uzağındaki Maltepe’deydiler.

Oysa Maltepe Meydanı, iÅŸĆ§ilerin, devrimci geleneğin 1 Mayıs Meydanı değildi; olamazdı da. 

Ɩzetle Maltepe’deki 1 Mayıs 2023; Jean Gabin’in, “Elli yaşından sonra harfleri yakından seƧemez oluyorsunuz... Ancak dangalakları uzaktan hemen seƧiveriyorsunuz,” betimlemesindeki Kemal KılıƧdaroğlu endeksli seƧim aymazlığına kurban edildi.

 

“SEƇİMLERÄ°N GƖLGESÄ°NDE 1 MAYIS”[22]

 

1 Mayıs 2023 ƶncesinde, akademisyen ƖzgĆ¼r MĆ¼ftĆ¼oğlu, iktidar değişse dahi sınıf mĆ¼cadelesinin sĆ¼receğine dikkat Ƨekerken;[23] neler denmedi, neler? Aktaralım!

i) Politika Gazetesi: “1 Mayıs 14 Mayıs’ın arifesidir”![24]

ii) Oğuz Oyan: “1 Mayıs’ta sınıfın 14 Mayıs seƧimleri ve sonrasına yƶnelik talepleri haykırılmalıdır”![25]

iii) Yeni Yaşam Gazetesi Haberi: TĆ¼rkiye kentlerinde milyonlar 1 Mayıs iÅŸĆ§i ve emekƧi bayramı iƧin alanları doldurdu. Ankara’dan, Ä°zmir’e, Ä°zmir’den Trabzon’a kadar Devrimci Ä°ÅŸĆ§i Sendikaları Konfederasyonu (DÄ°SK), Kamu EmekƧileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), TĆ¼rk MĆ¼hendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Diş Hekimleri Birliği (TDB) ve TĆ¼rk Tabipleri Birliği (TTB) sendikaları ƶncĆ¼lĆ¼ÄŸĆ¼nde alanlara Ƨıkan milyonlar 14 Mayıs seƧimlerine dikkat Ƨekerek, iktidarın gideceğini vurguladı”![26]

iv) BirgĆ¼n Gazetesi Haberi: “Zonguldak’da Ä°stasyon Meydanı’nda toplanan iÅŸĆ§iler, siyasi parti ve emek ƶrgĆ¼tleri Madenci Anıtı’na doğru yĆ¼rĆ¼yĆ¼ÅŸe geƧti. Millet Ä°ttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal KılıƧdaroğlu’nun mitingi nedeniyle kutlama miting sonrası yapıldı”![27]

v) Evrensel Gazetesi Haberi: “Dersim mitingdeki konuşmalarda 14 Mayıs seƧimlerine vurgu yapıldı, bir oy tek adam yƶnetimine karşı Kemal KılıƧdaroğlu’na, bir oy da Ć¼retenlerin ve emekƧilerin yƶneten olması iƧin Yeşil Sol Partiye istendi. Kutlamada konuşan Yeşil Sol Parti Eş SƶzcĆ¼sĆ¼ Ƈiğdem KılıƧgĆ¼n UƧar, ‘Bir oy faşist rejime kaybettirmek iƧin, bir oy emekƧilerin yƶneten olması iƧin. Birlikte değiştireceğiz. Kutuplaştırıcı siyasete karşı demokratik siyaseti bĆ¼yĆ¼teceğiz ve doğru zaman yapacağız. Cumhuriyetin ikinci yĆ¼z yılında kurucu ƶzne olacağız’…”![28]

vi) Bianet.org Haberi: “MA’da yer alan habere gƶre, on binlerce iÅŸĆ§i ve emekƧi, Diyarbakır, Batman, Dersim, Van, Mardin, Şırnak, HakkĆ¢ri, Antep, Siirt, Muş ve Bitlis’te bir araya gelerek 14 Mayıs ƶncesi iktidara, ‘Bu dĆ¼zen ya değişecek ya değişecek’ mesajını verdi”![29]

vii) Evrensel Gazetesi Haberi: “Ä°zmir’de iÅŸĆ§ilerin geneli 1 Mayıs’ın da verdiği coşkuyu 14 Mayıs’a taşıma umudu iƧinde coşkuyla yĆ¼rĆ¼dĆ¼. Mitingde sƶz alan Ä°zmir BĆ¼yĆ¼kşehir Belediye Başkanı TunƧ Soyer, 14 Mayıs seƧimlerine işaret ederek, ‘Gƶreceksiniz, halktan yana, emekten yana bir iktidarı hep beraber kuracağız. Zorbalar tıpış tıpış gidecekler. Haklarımızı sƶke sƶke alacağız’ diye konuştu”![30]

viii) Kocaeli’den bir belediye iÅŸĆ§isi: “Bu 1 Mayıs (2023-yn) aslında 14 Mayıs’a da hazırlık. 14 Mayıs sonrası artık bizler iƧin koşulların iyileşmesini istiyoruz”![31]

ix) TĆ¼rk Harb İş Kayseri Şube Başkanı ƖzgĆ¼r Ɩzsoy, “14 Mayıs 2023 tarihinde Cumhuriyetimizin ikinci yĆ¼zyılının ilk demokrasi sınavını gerƧekleştireceğiz. SeƧimlerin TĆ¼rkiye’nin istikrarı ve demokrasisini koruyacak, gĆ¼Ć§lendirecek ve başta Ƨalışanlar olmak Ć¼zere milletimizi aydınlık yarınlara taşıyacak şekilde sonuƧlanması en bĆ¼yĆ¼k dileğimizdir. Bu duygu ve dĆ¼ÅŸĆ¼ncelerle; TĆ¼rk Harb-İş Ć¼yelerimiz başta olmak Ć¼zere TĆ¼rkiye iÅŸĆ§i sınıfının ve tĆ¼m dĆ¼nya emekƧilerinin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma GĆ¼nĆ¼’nĆ¼ kutluyoruz”![32]

x) Ä°brahim Varlı: “Meydanın rengi seƧimdi: Ä°stanbul’da seƧim arifesine denk gelen 1 Mayıs, birƧok yƶnĆ¼yle değerlendirilecek olsa da “emek bayramı”na damgasını vuran sandıktı… Coşku, heyecan, neşe azdı: Şunu sƶylemekte beis yok; Bu 1 Mayıs katıldığım-katıldığımız 1 Mayıs’ların en coşkulusu değildi. Bunun da Ƨeşitli nedenleri vardı. Deprem etkisi, yorgunluk, seƧim vs...”![33]

xi) Jale ƖzgentĆ¼rk: “1 Mayıs 2023 kutlamaları muhalefetin meydanlarda seƧim kampanyasını sĆ¼rdĆ¼rdĆ¼ÄŸĆ¼ bir dƶneme geldi. Buna rağmen Maltepe’deki miting alanı geƧen (2022-yn) yıla gƶre daha kalabalıktı. Bir iÅŸĆ§i buna umut etkisi diyordu. Eğer her şey muhalefetin dediği gibi ‘Ƨok gĆ¼zel olursa’, seneye Taksim’deki ƶzgĆ¼rlĆ¼k etkisinin kaƧ kişiyi harekete geƧireceğini dĆ¼ÅŸĆ¼nĆ¼n bir de…”[34]

xii) Zafer Aydın: “Giden gidecek belli, yani AKP’nin iktidarda kalma olasılığı neredeyse kalmadı. AKP giderken arkasında bĆ¼yĆ¼k bir enkaz bırakacak. AKP’yi gƶnderirken yeni dƶnemin sorunlarına ve mĆ¼cadelesine de hazırlık yapmak gerekiyor”![35]

xiii) Erdal Atabek: “Evet, ‘bugĆ¼n 1 Mayıs’. Ä°ÅŸĆ§inin, emekƧinin bayramı. Emeğin bu evrensel isyanının emek dĆ¼ÅŸmanı iktidarların işbaşından uzaklaştırılması iƧin bir uyarı olmasını diliyorum. İşte, 100 yıllık Cumhuriyet tarihinde gene bir 14 Mayıs seƧimine geldik. Biz, 19 Mayıs 1919’da uygarlık yolunu aƧanların yolunda yĆ¼rĆ¼yoruz”![36]

xiv) Arzu Ƈerkezoğlu: “Gezi Parkı ile Taksim Meydanı’nın kopmaz bağına ve Gezi Direnişi ile Taksim 1 Mayıs’larının taşıdığı ortak mĆ¢nĆ¢ya hatırlatma yaparak, gelecek yıl iƧin Taksim Meydanı’nda buluşma Ƨağrısını bugĆ¼nden yapmak istiyorum. Gelecek yıl (2024-yn) Gezi Parkı’nda buluşup kol kola 1 Mayıs alanına Taksim’e gireceğimize olan inancımla hepinize iÅŸĆ§i sınıfı adına selamlarımı, … sevgilerimi yolluyorum”!

xv) Dilan Esen: “2023 1 Mayıs’ının son kez Maltepe’de kutlandığını hissettiren emekƧiler, tĆ¼m isyanını da pankartları ile sloganlarına sığdırdı. Sloganlarda da pankartlarda da ortaklaşılan iki konu yer aldı: ‘Ä°lki aƧlık ve yoksulluk, ikincisi de AKP’den acilen iktidardan gƶnderilmesi’...”![37]

xvi) Umut Can Fırtına: “DÄ°SK, KESK, TMMOB, TTB, TDB’den oluşan 1 Mayıs Tertip Komitesi, 1977 1 Mayıs’ında hayatını kaybedenleri anmak iƧin Kazancı Yokuşu’na karanfil bıraktı. Yasaklarla geƧirilecek son 1 Mayıs’a gĆ¼nler kalmışken yapılan anmada, heyet ve emekƧiler yine polis engeliyle karşılaştı”![38]

xvi) L. Doğan TılıƧ: “AKP SƶzcĆ¼sĆ¼ Ɩmer Ƈelik’in hafta sonunda Adana’da Ƨok doğru ifade ettiği amacımızdan korkuyorlar: ‘Bunların amacı Recep Tayyip Erdoğan’ı, AKP’yi, Cumhur Ä°ttifakı’nı gƶndermek.’ E tabii, zaten seƧim dediğiniz şey bƶylesi amaƧlarla yapılmaz mı?

BirgĆ¼n’Ć¼n 1 Mayıs afişi olarak hazırlanmış dĆ¼nkĆ¼ (1 Mayıs 2023-yn) birinci sayfası da ƶyle diyordu işte: ‘Ey gerƧek sesimiz/ Ey bĆ¼yĆ¼k kavga/ Yankılan dağdan dağlara/ GƖNDERECEĞİZ!’ Şimdi Taksim korkusu, oldu 14 Mayıs’ta gƶnderilme korkusu!”[39]

Tam da bƶylesi tutumlarla 1 Mayıs 2023’de Maltepe’yi Taksim’e ikame ettiler! TĆ¼rkiye 14 Mayıs gĆ¼nĆ¼ne kilitlenmiş biƧimde seƧimleri tartışıyor; seƧimden ƶnce unutulmaması gereken bir emek gĆ¼ndemi olduğunu “es” geƧerek…

Bu elbette 14 Mayıs’tan ƶnce 1 Mayıs var!” diye haykıran reformistlerin normaliydi; seƧimlerde halka sahte umutlar vaat edildi. Oysa 1 Mayıs, sahte umutların değil gerƧek mĆ¼cadelenin Taksim Meydanı’ydı. 

14 Mayıs 2023’de iÅŸĆ§iye dĆ¼ÅŸman, emperyalizme ve sermayeye dost istibdadın adayı Recep Erdoğan’a karşı Ƨıkanlar, kapitalist dĆ¼zenin (Zafer Parti’li) koltuk değneği Kemal KılıƧdaroğlu’na yedeklendiler!

“14 Mayıs’ın gƶlgesinde 1 Mayıs… 14 Mayıs politik ƶzgĆ¼rlĆ¼k yolunu da aƧmayacak… 1 Mayıs… Ć¼zerinden 14 Mayıs gƶlgesini kaldırmak,”[40] itirazları yĆ¼kseltilmişti yĆ¼kseltilmesine… Ama “ana akım sol” gĆ¼ndemlerini (ve Kemel KılıƧdaroğlu) gĆ¼ndeminden ayrıştırmamakta ayak diredi. Oysa, bƶylesi bir reelpolitikerliğe ihtiyaƧ yoktu. Ć‡Ć¼nkĆ¼, ve iÅŸĆ§i sınıfının “imkĆ¢nsız” diye bir şey yoktur. “Ä°mkĆ¢nsız” sƶzcĆ¼ÄŸĆ¼nĆ¼n iƧinde dahi “imkĆ¢n” vardır!

 

Ä°ÅžĆ‡Ä° SINIFI HAKÄ°KƂTÄ°

 

Ä°ÅŸĆ§i sınıfı hakikĆ¢tini kavrayamayanlar, 1 Mayıs’ı da kavrayamaz, Taksim geleneği yerine 1 Mayıs 2023 Maltepe’sine ikame ederler!

Federico Fellini’nin ‘Amarcord’undaki (1973), “Dedem duvar ƶrerdi. Babam duvar ƶrerdi. Ben duvar ƶrĆ¼yorum. Peki niƧin hĆ¢lĆ¢ bir evimiz yok?” sorusuyla mĆ¼semma hĆ¢le ilişkin olarak; Eduardo Galeano’nun, “Onlar Montevideo’da bir duvara anonim bir elin yazdığı şu sƶzleri yalanlayan tek Ƨalışanlardır: Ƈalışan adamın para kazanmaya vakti olmaz”;[41] Simone Weil, “Madde, fabrikadan değeri artarak, iÅŸĆ§i ise değeri dĆ¼ÅŸerek Ƨıkar”;[42] George Orwell’ın, “Umut varsa eğer, iÅŸĆ§ilerin iƧinde yatıyordu!”[43] ifadeleri de eklemeden geƧilmemeli…

Ä°ÅŸĆ§i sınıfının Ć¼cretli kƶleliği olarak kapitalist sermaye tiranlığına dair Friedrich Engels, “Sermaye, başkalarının karşılığı ƶdenmemiş emeği Ć¼zerindeki egemenliktir.”

“DĆ¼nyayı ƶzel mĆ¼lkiyet yƶnettiği sĆ¼rece, proletaryaya, aƧ kalmaktan, yaşamını sĆ¼rdĆ¼rmek iƧin savaşmaktan başka bir yol kalmıyor.”

“Kƶle ancak bir kez satılır, proleter ise kendisini gĆ¼nbegĆ¼n, saat be saat satmak zorundadır,” derken V. Ä°. Lenin de ekler:

“Kƶlelik, serflik ve kapitalizm bu bakımdan tĆ¼mĆ¼yle eşittir. Yalnız sƶmĆ¼rme biƧimi değişir, sƶmĆ¼rĆ¼ kalır.”[44]

GerƧekten de, “Kendilerini parƧa parƧa satmak zorunda olan emekƧiler, diğer tĆ¼m ticaret Ć¼rĆ¼nleri gibi bir metadır ve dolayısıyla rekabetin tĆ¼m iniş Ƨıkışlarına, piyasanın tĆ¼m dalgalanmalarına maruz kalırlar.” 

“Sermaye, toplum zorlamadıkƧa, emekƧinin sağlığı veya ƶmrĆ¼nĆ¼n sĆ¼resine karşı duyarsızdır.”

“Emek zenginler iƧin gerƧekten Ƨok gĆ¼zel şeyler yaratır - ama iÅŸĆ§i iƧin Ć¼rettiği yalnız yoksunluktur. Emek saraylar Ć¼retir ama iÅŸĆ§i iƧin Ć¼rettiği izbelerdir. GĆ¼zellik Ć¼retir - ama iÅŸĆ§i iƧin Ƨirkinlik,”[45] diyen Karl Marx: “Ä°ÅŸĆ§i sınıfının vatanı yoktur!” diye uyarır herkesi.

Ɩzetle: “Sınıflar, tarihsel olarak belirlenmiş bir toplumsal Ć¼retim sisteminde işgal ettikleri yerle, Ć¼retim araƧlarıyla olan ilişkileriyle, emeğin toplumsal ƶrgĆ¼tlenmesi iƧindeki rolleriyle ve dolayısıyla, kullandıkları toplumsal zenginlik payının boyutları ve bunu elde etme”[46] ile karakterize olurken; “Ä°ÅŸĆ§i sınıfı yaratıcı sınıftır. Ä°ÅŸĆ§i sınıfı bir Ć¼lkede maddi refahın gerektirdiği her şeyi Ć¼retir, iktidar iÅŸĆ§i sınıfının elinde olmadığı sĆ¼rece, iÅŸĆ§i sınıfı, iktidarın sƶmĆ¼rĆ¼cĆ¼ toprak sahiplerinin, haksız kazanƧ sağlayanların, tekellerin, yerli ve yabancı Ƨıkar gruplarının elinde kalmasına izin verdikƧe, silahlar iÅŸĆ§i sınıfının değil de, Ƨıkar gruplarına hizmet edenlerin elinde oldukƧa, bu Ƨıkar gruplarının ziyafet sofralarından dƶkĆ¼lmesine gƶz yumduğu kırıntılar ne denli Ƨok olursa olsun, iÅŸĆ§i sınıfı yoksul bir hayat sĆ¼rmeye zorlanacaktır,” satırlarıyla unutulmaması gereken hakikĆ¢te dikkat Ƨeker Fidel Castro da…

Pyotr Kropotkin’in, “EmekƧiler Ć¼cretleriyle kendi Ć¼rettikleri şeyi satın alamazlarken, omuzlarına basarak yaşayan aylaklar sĆ¼rĆ¼sĆ¼nĆ¼ cƶmertƧe beslerler,” saptamasındaki tabloya dair kimsenin inkĆ¢r edemeyeceği noktaları da ÅŸĆ¶yle sıralar V. Ä°. Lenin:

“Ä°ÅŸĆ§iler ve tĆ¼m emekƧiler aƧ, Ƨıplak, bitmiş ve tĆ¼kenmiş bir durumda iken saf demokrasiden, genel olarak demokrasiden, eşitlikten ve ƶzgĆ¼rlĆ¼kten sƶz etmek, emekƧiler ve sƶmĆ¼rĆ¼lenler ile alay etmek demektir.” 

“Ƈağımızın temel olgusunu da, iÅŸĆ§ileri burjuvazinin Ƨoban değneği altına almak amacıyla onları alıklaştıran, beyinsizleştiren ve birliklerini bozan militan burjuva milliyetƧiliği oluşturuyor.” 

“Bir insanın iki dini olmaz. Bir insan iki partiye ait olamaz. Ɯlkemizde siyasal ƶzgĆ¼rlĆ¼k olmayışı yĆ¼zĆ¼nden ve otokratik rejimin karanlığında, partileri birbirine karıştırmak Ƨok kolaydır; burjuvazinin Ƨıkarları bƶyle bir karışıklığı gerektirmektedir. Proletaryanın Ƨıkarları partiler arasındaki sınır Ƨizgilerinin belirli ve net olmasını gerektirmektedir”![47]

Bu saptamaların ışığında ƶnce coğrafyamızın geneline ilişkin birkaƧ veriyi aktaralım:

GeƧim sıkıntısı Ƨeken yurttaşların kredi ve kredi kartı borƧları yĆ¼kseliyor. Ä°cra takibine dĆ¼ÅŸen bireysel kredi ve kredi kartı alacakları 53.5 milyar lira oldu. Ä°cra takibine takılan kişi sayısı 2 milyon 323’e yĆ¼kseldi.[48]

2018’de 3.4 milyon olan sosyal yardımlardan yararlanan hane sayısı 2023’de yĆ¼zde 43 artışla 4.9 milyona yĆ¼kseldi. Bazı illerde Ć¼Ć§ haneden ikisi yardım alıyor.[49]

TĆ¼rkiye’de 2023’te sosyal yardıma muhtaƧ hane sayısı 5 milyona dayandı, 3 milyon 509 bin 427 yurttaş karnını yardımla doyurdu.[50]

TƜİK verilerine gƶre TĆ¼rkiye’de yaşayan 65 yaş Ć¼stĆ¼ 8 milyon 722 kişi yoksul. TĆ¼rkiye aynı zamanda emekli Ć¼cretleri sıralamasında ise Avrupa sonuncusu…

Gelir ve yaşam koşulları araştırması sonuƧlarına gƶre yaşlı nĆ¼fusun yoksulluk oranı 2019’da yĆ¼zde 14.2 iken 2023’de yĆ¼zde 21.7’ye Ƨıktı. Ƈalışma Ƨağındaki yĆ¼z kişiye dĆ¼ÅŸen yaşlı sayısını ifade eden yaşlı bağımlılık oranı ise 2018’de yĆ¼zde 12.9 iken bu oran 2023’de yĆ¼zde 15’e yĆ¼kseldi.[51]

TĆ¼rkiye, sağlıklı beslenme konusunda Avrupa’da son sırada. TĆ¼rkiye’de her 10 kişiden 4’Ć¼, iki gĆ¼nde bir et, tavuk ve balık tĆ¼ketebilecek finansal gĆ¼ce sahip değil.[52]

Karl Marx’ın sƶzĆ¼nĆ¼ ettiği “gƶrĆ¼nen ile gerƧek arasındaki ayrım” meselesi, herhĆ¢lde en Ƨok, iÅŸĆ§i sınıfı yoksulluğu konusunda geƧerlidir: Yoksulluk, şiddetin en kƶtĆ¼ ve geƧerli biƧimidir. Bu hĆ¢liyle kapitalizmin Ć¼cretli kƶlelik dayatmasıyla karakterize olan “Ƨalışma hakkı”nın, aslında “yoksulluk hakkı”ndan başka bir şey olmadığı gerƧeğini, Paul Lafargue yıllar ƶnce anlatmıştı. 

GƶrĆ¼lmesi gerek: Emek kesiminin milli kesimden aldığı pay azalıyor. Sermaye kesiminin ise kĆ¢rları katlanıyor. TĆ¼rkiye asgari Ć¼cretliler Ć¼lkesine dƶnĆ¼ÅŸmeye devam ederken asgari Ć¼cret pahalılıklar ve zamlar karşısında iyice yetersiz kalıyor.[53]

Ɩrneğin madencilik 5 yılda 4 kat bĆ¼yĆ¼dĆ¼. Net satışlar 7 kat, ihracat 6 kat arttı. YĆ¼zde 45 faaliyet kĆ¢rlılığı ile tĆ¼m sektƶrlerin Ć¼zerine Ƨıktı.[54] Ezilenlerin alım gĆ¼cĆ¼ dĆ¼ÅŸerken bĆ¼yĆ¼k şirketler kĆ¢rlarını katladı. Şirketlerin toplam kĆ¢rı yĆ¼zde 30 arttı.[55] 

Zenginlerin servetini besleyen kĆ¢rken; servetin ve Ć¼cretin fotoğrafına gƶz atalım: KoƧ Holding ve ABD sermayesi ortaklığındaki Ford Otosan, 2023’de net kĆ¢rını yĆ¼zde 76.90 artırdı. Ford Otosan’ın 2022’de 27.7 milyar lira olan net kĆ¢rı, 2023’de 49.05 milyar liraya yĆ¼kseldi. Şirketin net kĆ¢r marjı yĆ¼zde 8.6’dan yĆ¼zde 11.9’a (2 milyon 186 bin 193 liraya) Ƨıktı; sƶmĆ¼rĆ¼ oranı yĆ¼zde 1271 oldu.[56]

‘The Forbes’ dergisi, 2024 dĆ¼nyanın en zenginleri listesini yayımladı. Listede TĆ¼rkiye’den 23 erkek ve 4 kadın yer aldı.

Yıldız Holding Yƶnetim Kurulu Ć¼yesi Murat Ɯlker, TĆ¼rkiye’nin dolar milyarderleri listesinde ilk sırada yer aldı. Ɯlker’in servetinin bir yılda 19 milyon dolar gerileyerek 5 milyar dolar olarak kayda geƧtiği belirtildi.

Listenin ikinci sırasında 3.7 milyar dolarlık servetiyle Ä°pek KıraƧ gelirken, Ć¼Ć§Ć¼ncĆ¼ sırada 3.6 milyar dolarla Semahat Sevim Arsel bulunuyor.

Kazancı Holding Yƶnetim Kurulu Başkanı Şaban Cemil Kazancı 3.3 milyar dolarlık servetiyle dƶrdĆ¼ncĆ¼ sırada kendine yer buldu. Mustafa Rahmi KoƧ ise 3.2 dolarla beşinci oldu.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı SelƧuk Bayraktar ile kardeşi Haluk Bayraktar da ilk kez Forbes milyarderler listesine girdi.  Baykar Teknoloji patronu 44. yaşındaki SelƧuk Bayraktar, 1.2 milyar dolarlık servetiyle TĆ¼rkiye’nin 24., dĆ¼nyanın 2410. en zengin ismi oldu. SelƧuk Bayraktar, 2022’de TĆ¼rkiye vergi rekortmeni olmuştu. 45. yaşındaki Haluk Bayraktar da 1.1 milyar dolarlık servetiyle TĆ¼rkiye’nin 27., dĆ¼nyanın 2545. en zengin ismi oldu.[57]

TĆ¼m bunlara ek olarak: AKP dƶneminde ve başkanlık rejiminde bƶlĆ¼ÅŸĆ¼m ilişkileri kƶtĆ¼leşti. Başkanlık dƶnemi ƶncesinde milli gelir iƧinde emeğin payı yĆ¼zde 35.3 iken 2022’de yĆ¼zde 25.2’ye geriledi. Buna karşılık milli gelir iƧinde sermayenin payı başkanlık rejimi ƶncesi yĆ¼zde 48 iken 2022’de yĆ¼zde 56.7’ye yĆ¼kseldi.[58]

Ayrıca 21 yıllık iktidarı boyunca binlerce iÅŸĆ§i, iş cinayetlerinde yaşamını yitirirken milyonların ise kazanılmış hakları gasp edildi. Hızla aktarırsak:

• Ä°ÅŸĆ§iler katledildi:[59] AKP’nin iktidarda olduğu 21 yılda en az 31 bin 131 iÅŸĆ§i iş cinayetleri sonucu yaşamını yitirdi. Dava ve mĆ¼fettiş incelemesi sonucu kesinleşen iş kazası veya meslek hastalığı sonucu ƶlĆ¼m sayısı 2006-2021 arasında 22 bin 305 olurken iş kazası veya meslek hastalığı sonucu ƶlĆ¼m geliri bağlanan vaka sayısı ise 42 bin 927.

• Emekten Ƨaldılar: 2022’de milli gelir iƧinde emeğin payı yĆ¼zde 25.2’ye geriledi, sermayenin payı ise yĆ¼zde 56.7’ye yĆ¼kseldi.

• Herkes asgari Ć¼cretli: Ortalama Ć¼cretler ve asgari Ć¼cret arasındaki makas kapandı. Asgari Ć¼cret hızla ortalama Ć¼cret hĆ¢line geldi. 2005 yılında asgari Ć¼cret ortalama Ć¼cretin yĆ¼zde 46’sı iken 2020’de yĆ¼zde 60’ına Ƨıktı. 2020’de kadınların ortalama Ć¼cret ve maaşları asgari Ć¼cretin 1.5 katına geriledi.

• Ɯcretler eridi: 2009’dan bu yana verimlilik 60 puan artarken reel birim Ć¼creti 8 puan azaldı.

• SĆ¼rekli yĆ¼kselen enflasyon nedeniyle emekƧiler yoksullaştı.

• Sendikaya savaş aƧtılar:[60] AKP iktidarında sendikalaşma oranı yĆ¼zde 14, fiili sendikalaşma oranı yĆ¼zde 12.4 ve toplu sƶzleşme kapsamı yĆ¼zde 8.1 oldu. 2022’de kadınlar toplam iÅŸĆ§ilerin yĆ¼zde 32.9’unu oluştururken kadın sendika Ć¼yeleri yĆ¼zde 21.8’de kaldı.

• Grevden korktular:[61] Greve katılan iÅŸĆ§i sayısı 1963’ten bu yana en dĆ¼ÅŸĆ¼k dĆ¼zeye indi. AKP dƶneminde 20 grev “erteleme” adı altında yasaklandı, bundan 195 binden fazla iÅŸĆ§i etkilendi. AKP dƶneminde yalnızca 90 bin iÅŸĆ§i greve Ƨıkabildi.[62]

• Emekliler kaybetti: AKP emeklilik yaşını ve prim gĆ¼n sayısını artırdı. Emekli aylığı gĆ¼ncelleme katsayısı, aylık bağlama oranları, aylıkların alt sınırı dĆ¼ÅŸĆ¼rĆ¼ldĆ¼. En dĆ¼ÅŸĆ¼k iÅŸĆ§i emekli aylığı 2023 Nisan’da asgari Ć¼cretin yĆ¼zde 88’ine geriledi. İş arayan emekli oranı 2021’de yĆ¼zde 45’e yĆ¼kseldi.

• İşsizlik patladı:[63] Dar tanımlı işsizlik oranı AKP’li yıllarda ortalama yĆ¼zde 11’e yĆ¼kseldi. 2022’de geniş tanımlı işsizlik oranı yĆ¼zde 20.8’e Ƨıktı. Kadın işsizliği de fırladı. 2022’de ise dar tanımlı kadın işsizliği 13.4 ve geniş tanımlı kadın işsizliği yĆ¼zde 28.4 oldu.

• İşveren fonu: 2022’de İşsizlik Sigortası Fonu’nun 55.6 milyar TL giderinin yalnızca 12.3 milyar TL’si işsizlere ayrıldı. Fonun yĆ¼zde 76.1’i işverenlere aktarıldı.

• Ɩzelleştirme: Kamuda ƶzelleştirmelerin yaklaşık yĆ¼zde 90’ı AKP hĆ¼kĆ¼metleri dƶneminde yapıldı. Cumhuriyet dƶneminin kamusal birikimleri 63.8 milyar dolar karşılığında ƶzelleştirildi.

• Kıdem tazminatı eridi: 2002’de asgari Ć¼cretin 4.8 katı olan kıdem tazminatı tavan tutarı 2023 itibarıyla asgari Ć¼cretin 2 katına geriledi.

• EmekƧiler ihraƧ edildi: Ä°ki yıllık OHAL dƶneminde 135 bin kamu gƶrevlisi ihraƧ edildi. OHAL ile ihraƧ edilenlerin yargı yoluna başvurma ve adil yargılanma hakkı da ortadan kaldırıldı.[64]

• Ƈocuk iÅŸĆ§iliği:[65] TĆ¼rkiye Ä°statistik Kurumu (TƜİK) verilerine gƶre Ƨocuk iÅŸĆ§iliği yĆ¼zde 2.3 arttı. 2021’de yĆ¼zde 16.4’e dĆ¼ÅŸen Ƨocuk iÅŸĆ§iliği 2022’de yĆ¼zde 18.7’ye Ƨıkarak artış gƶsterdi.[66]

TĆ¼rk Metal Sendikası Başkanı Pevrul Kavlak’ın dahi, “Ä°ÅŸĆ§i kriz savar değildir… Anayasamızın bize tanıdığı grev hakkını ƶzgĆ¼rce kullanamıyor olmamız bizim elimizi kolumuzu bağlıyor,”[67] demek zorunda kaldığı tabloda ‘Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu’nun (ITUC) ‘KĆ¼resel Haklar Endeksi’nin 149 Ć¼lkeyi kapsayan araştırmasına gƶre, en kƶtĆ¼ 10 Ć¼lke iƧinde TĆ¼rkiye de var.[68]

Yine ITUC’un ‘2022 KĆ¼resel Ä°ÅŸĆ§i Hakları Endeksi’ne gƶre TĆ¼rkiye, Bangladeş, Brezilya, Kolombiya, Mısır, Myammar ve Filistin’le birlikte grev ve toplu pazarlık hakkının ihlĆ¢l edildiği en kƶtĆ¼ Ć¼lkeler arasında yer alırken; OECD Ć¼lkeleri arasında en dĆ¼ÅŸĆ¼k sendikalaşma ve toplu iş sƶzleşmesi kapsamına sahip Ć¼lkelerden: YĆ¼zde 9.9 sendikalaşma, yĆ¼zde 8.5 toplu sƶzleşme oranı ile 36 OECD Ć¼lkesi iƧinde son sıralarda. Ä°ÅŸĆ§ilerin yĆ¼zde 87’si isesendikasız.

Sorunlu olan TƜİK istatistiklerine baktığımızda bile TĆ¼rkiye’de en zengin yĆ¼zde 10’un gelirinin en yoksul yĆ¼zde 10’luk grubun 14 kat Ć¼zerinde olduğunu gƶrĆ¼lĆ¼yor. 

Yine OECD Ć¼lkeleri arasında işgĆ¼cĆ¼ne katılım oranının en dĆ¼ÅŸĆ¼k olduğu beşinci Ć¼lke yĆ¼zde 52.3 oranıyla TĆ¼rkiye

TƜİK verileriyle yĆ¼zde 25 genƧ işsizliği var. Ɯniversite mezunu genƧler arasında asgari Ć¼cret ya da altında gelirle işe başlama oranı yĆ¼zde 50 ile yĆ¼zde 70 arasında yoğunluk gƶsteriyor.

Gıda enflasyonu dar gelirlilerde yĆ¼zde 100’Ć¼n Ć¼zerindeyken emeklilerde yĆ¼zde 120’ye ulaştı. Yani temel gıdaya erişim giderek zorlaşıyor. OECD Ć¼lkeleri arasında TĆ¼rkiye gıda enflasyonunda birinci sırada. 

Avrupa Ä°statistik Ofisi Eurostat’a gƶre TĆ¼rkiye Avrupa Ć¼lkeleri arasında en dĆ¼ÅŸĆ¼k asgari Ć¼crete sahip beşinci Ć¼lke. 2013’te TĆ¼rkiye’den dĆ¼ÅŸĆ¼k asgari Ć¼cretli 14 Ć¼lke varken 2024’de sadece 4 Ć¼lke var. Asgari Ć¼cretin kişi başı milli gelire oranı da dĆ¼ÅŸĆ¼ÅŸte. 1974’te yĆ¼zde 80.6 olan oran 2023’te yĆ¼zde 47.4’e gerilemiş durumda.[69]

 

Ä°KTÄ°DAR VE Ä°ÅžĆ‡Ä°LER

 

Jean Jacques Rousseau’nun, “Devlet bĆ¼yĆ¼dĆ¼kƧe, ƶzgĆ¼rlĆ¼k de o oranda kĆ¼Ć§Ć¼lĆ¼r”; Noam Chomsky’nin,  “Hiyerarşi ve baskının temel başarısı, insan yerine konulmayanları, bunun doğal olduğuna inandırmalarıdır”; V. Ä°. Lenin’in, “Devlet iÅŸĆ§i ƶlĆ¼mlerine değil, iÅŸĆ§i eylemlerine karşı tavırlar alır,” vurgularıyla mĆ¼semma kapitalist iktidar konusunda ƶncelikle SelƧuk KozağaƧlı’dan aktaralım:

“Bu Ć¼lke tarihinin benim avukatlık yaptığım yirmi altı senesi boyunca hiƧ ‘iş kazası’ gƶrmedim. Hepsi, belli bir failin, sermayenin, patronun, devletin, mĆ¼dĆ¼rĆ¼n kusuru ve hatta kastıyla gerƧekleşmiş yaralama ve ƶldĆ¼rme eylemleriydi. İş gĆ¼venliği ƶnleminden kısıp, gĆ¼venlik yatırımından vazgeƧip, kĆ¢r iƧin Ć¼retimi arttırıp ‘kaza oldu’ diyemezsiniz…” 

“Ne iƧin o zaman, ne iƧin yaşıyoruz? GĆ¼venlik yok, iş yok, gelecek yok, hukuk yok, anayasa yok. Yaşıyoruz, bu yaşamak Ƨok kutsal ƶyle mi? Ɩyle değil! Yaşamın kendisi değil kutsal olan. Kutsal olan, adil bir yaşam. Kutsal olan, onurlu bir yaşam. Kutsal olan, gĆ¼venli bir yaşam. Kutsal olan, haysiyet sahibi bir yaşam. Yaşamın kendisi değil, sırf yaşamak değil kutsal olan. Milyonlarca insan ƶlĆ¼yor her gĆ¼n, hiƧ uğruna. Trafik kazalarında, savaşlarda, hastalıktan… Ɩlmek ya da kalmak meselesi değil bu mesele. Onurlu yaşamak ya da yaşamamak meselesi. Adaletli yaşamak ya da yaşamamak meselesi...” 

Bunlar bƶyleyken; siz bakmayın AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 1 Mayıs 2023 mesajında, “Emeğin, alın terinin, arkadaşlarla bir sıcak somunu paylaşmanın mutluluğunu Ƨok iyi bilirim,”[70] demesine!

2013’den 2023’e Taksim’de hĆ¢lĆ¢ ‘1 Mayıs Mitingi’ yaptırmayan iÅŸĆ§i dĆ¼ÅŸmanı iktidardır.

Bir kez daha hatırlatalım: 1923’de 1 Mayıs  yasal olarak “Ä°ÅŸĆ§i Bayramı” ilan edilse de, 1924’te hĆ¼kĆ»met “kitlesel” 1 Mayıs kutlamalarını yasakladı.

1925’te Ƨıkan Takrir-i SĆ¼kĆ»n Yasası ise Ä°ÅŸĆ§i Bayramını kutlamayı gĆ¼ndemden Ƨıkararak tĆ¼mden yasakladı.

1 Mayıs 10 yıl uykuya yatırılmış oldu…

10 yıl sonra ise kılık değiştirerek uyandı.1935 yılında 1 Mayıs’a “Bahar ve ƇiƧek Bayramı” adı verildi ve Ć¼cretsiz tatil gĆ¼nĆ¼ ilan edildi.

1976 Taksim’inde uzun yıllar sonra ilk defa geniş katılımlı 1 Mayıs kutlaması ardından; 1977 Taksim Meydanı’nda gƶstericilerin Ć¼zerine ateş aƧıldı ve tarihe Kanlı 1 Mayıs olarak geƧti. 

1979’da Sıkıyƶnetim Komutanlığı, Ä°stanbul’da miting yapılmasına izin vermedi, sokağa Ƨıkma yasağı ilan etti. 1981’de MillĆ® GĆ¼venlik Konseyi 1 Mayıs’ı resmi tatil gĆ¼nĆ¼ olmaktan Ƨıkardı.

2007’de 1 Mayıs’ı tekrar Taksim’de kutlayarak aynı zamanda 1977’de olan olayları anmak isteyen grupları polis, silah, biber gazı, gaz bombası kullanarak durdurmaya Ƨalıştı.

2009’da Taksim’e Ƨıkıldı 

2013’de tekrar yasaklandı; Anayasa Mahkemesi, 2014 ve 2015 1 Mayıs iƧin Taksim Meydanı iƧin yapılan başvuruların reddedilmesi ve Taksim civarında yapılan eylemlerin polislerce engellenmesiyle ilgili “hak ihlĆ¢li” kararı vermiş olsa da![71]

Ancak Taksim Meydanı iƧin kesintisiz mĆ¼cadele bugĆ¼ne dek devrimciler tarafından sĆ¼rdĆ¼rĆ¼ldĆ¼!

 

SENDÄ°KALARIN “ROLƜ” VE DÄ°SK

 

1980 sonrasında genel olarak sendikaları, ƶzel olarak da DÄ°SK’in tutumu kısmi “olumluluklar” ƶtesinde olması gerekenin yanından bile geƧmemektedir.

GƶrĆ¼lmesi gerek: 12 EylĆ¼l darbesinden beri sendikalaşma dibe vurdu. Toplu iş sƶzleşmeleri baskı altına alındı. Grevler yok mertebesine indi. Ve asgari Ć¼cret milli gelire gƶre yarıya dĆ¼ÅŸtĆ¼. Sınıfsal tercihi sermayeden yana olan ve TĆ¼rkiye tarihinin etkileri en uzun sĆ¼ren ve en tahrip edici darbesi 12 EylĆ¼l Ƨalışma yaşamını sermaye iƧin neredeyse dikensiz bir gĆ¼l bahƧesine Ƨevirdi: Kıdem tırpanlandı. Grevler yasaklandı. Uzlaştırma kalktı, arabuluculuk sistemi geldi. Ɯcretler dĆ¼ÅŸtĆ¼. Vb’leri, vd’leri…

Tam da bu tabloda “1 Mayıs bayram değildir. Sermayenin hiƧ dinmeyen sƶmĆ¼rĆ¼sĆ¼ne karşı, iÅŸĆ§i sınıfının haklı direnişinin, dayanışmasının sergilendiği, beklentilerinin yƶneticilere hatırlatıldığı, geƧmiş acıların anılması gereken gĆ¼ndĆ¼r. SƶmĆ¼rĆ¼; gĆ¼nĆ¼mĆ¼zde, emperyalizmin yeni adı olan kĆ¼reselleşme sĆ¼recinde Ƨokuluslu şirketler aracılığıyla evrensel nitelik kazanmıştır,” vurgusuyla “Bizim siyaset fukarası sendikalarımızın kendilerini sorgulama zamanı gelmiştir,”[72] diyen Engin Ɯnsal ekliyor:

“6356 sayılı Sendikalar Yasası’nda iÅŸĆ§i sendikaları siyaset yapamaz diye bir hĆ¼kĆ¼m yok; sadece 26. maddenin 7. bendinde, “Kuruluşlar siyasi partilerin ad, amblem, rumuz veya işaretlerini kullanamazlar” hĆ¼kmĆ¼ vardır. Ɩyleyse siyasetten kaĆ§Ä±ÅŸ neden? Bunun yanıtı aƧıktır. Genelde sağ siyaseti temsil eden hĆ¼kĆ¼metler tarafından yƶnetilen Ć¼lkemizde hĆ¼kĆ¼metler iÅŸĆ§i sınıfının bilinƧlenip Ć¼lke siyasetini yƶnlendirmesine karşıdır… Sendikalar sĆ¼rekli olarak toplusƶzleşme masalarında kazandıklarını etkili olamadıkları ekonomik politikalar nedeni ile kaybetmişlerdir. Sendikasız iÅŸĆ§ilerin, emekli milyonların durumu daha da vahimdir. Sermaye sınıfı yandaşlarının, tarikatların egemen olduğu, iÅŸĆ§inin adının geƧmediği, temsilcisinin olmadığı Meclis’ten iÅŸĆ§i yararına yasaların Ƨıkacağını beklemek hayaldir.”[73]

“Bizde pasif sendikacılık anlayışı yaygındır. ƜƧ iÅŸĆ§i konfederasyonun var olduğu Ć¼lkemizde DÄ°SK’in cılız Ƨıkışlarını saymazsak Ć¼ye sayısı olarak bĆ¼yĆ¼k diğer iki konfederasyon kuzuların sessizliği iƧinde iktidara uyum sağlama yarışı iƧinde olmaları anlaşılması zor bir tutumdur… Sƶz gĆ¼mĆ¼ÅŸse sĆ¼kĆ»t (sessizlik) altındır deyimi iÅŸĆ§i sınıfı iƧin geƧerli değildir. Ä°ÅŸĆ§i sınıfı ve ƶnderleri gerek kendi hakları gerekse toplumun Ƨıkarı iƧin demokratik haklarını kullanarak ayağa kalkmazsa bu dĆ¼zen ve emek sƶmĆ¼rĆ¼sĆ¼ devam edecek demektir.”[74]

“Sendikacılığımızın şiddetle kendini yenilemeye ihtiyacı var.”[75]

Bunlar “es” geƧilebilir tespitler değil; hele ki iÅŸĆ§i sınıfı sendikacılığı iddiasına sahip Ƨıkan DÄ°SK’e yƶnelik eleştiriler şahsında.

Ɩrneğin DÄ°SK’in, “2020’lerin DÄ°SK’i Emeğin TĆ¼rkiyesi” şiarıyla dĆ¼zenlediği, 16’ncı Olağan Genel Kongresi’nde (2020) Nakliyat-İş Genel Başkanı Ali Rıza KĆ¼Ć§Ć¼kosmanoğlu, “Ɯlkemizdeki sendikalar faciası karşısında ciğerimiz parƧalanıyor. Ä°ÅŸĆ§ilerin kazanılmış hakları gasp ediliyor. Bu gasplara karşı DÄ°SK’in mĆ¼cadelesini konuşmamız gerekiyor. DÄ°SK etkili bir mĆ¼cadele yapmıyor. BugĆ¼n DÄ°SK’in tarihine mevcut DÄ°SK yƶnetimi sahip Ƨıkmıyor. Biz dayatmalara karşı olduğumuz iƧin DÄ°SK yƶnetiminde bulunmuyoruz. DÄ°SK dayatmalara teslim olamaz” ifadelerini kullanırken;[76] 17’nci Genel Kurul’da da değişen bir şey yoktu.

Genel Kurul’un Ƨalışma raporunun değerlendirilmesi aşamasında kĆ¼rsĆ¼yĆ¼ kullanan Nakliyat-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Rıza KĆ¼Ć§Ć¼kosmanoğlu’nun DÄ°SK yƶnetimini eleştiren konuşması ardından; Dev Turizm-İş, Dev Yapı-İş, Enerji-Sen ve Limter-İş’in kĆ¼rsĆ¼den dillendirdiği fikirler salonda huzursuzluk yarattı belki ama sosyal medyaya yansıyan kısımlarıyla aklı ve gƶnlĆ¼ iÅŸĆ§i sınıfı mĆ¼cadelesinden yana olanların sempatisini topladı.

DÄ°SK/Enerji-Sen’in kĆ¼rsĆ¼den, 8 yıl ƶnce gerƧekleşen Genel Kurul’da SĆ¼leyman Soylu’yu kovan bir DÄ°SK’ten Meral Akşener ve TƜSÄ°AD gƶrĆ¼ÅŸmelerini yapan bir DÄ°SK’e gelindiği vurgusu bir gerilemeye işaret etmesi aƧısından ƶnemliydi. Ardından Birleşik Metal-İş Gebze 1 No’lu Şube’den Alperen ErkoƧ’un konuşması da DÄ°SK’in mĆ¼cadeleci niteliğinin ƶne Ƨıkması gerekliliğini vurgulayan bir konuşma oldu. 

Limter-İş Genel Başkanı Kamber Saygılı’nın da benzer eleştirileri iƧeren konuşması divan tarafından kesilmeye Ƨalışıldı, Ƨıkan tartışmada Genel-İş delegelerinin bir kısmının Kamber Saygılı’nın Ć¼stĆ¼ne yĆ¼rĆ¼mesi yƶnetim kurulu tarafından değil, yine mĆ¼cadeleci sendikaların delege ve yƶneticileri tarafından engellendi. Ortaya Ƨıkan durum gƶstermektedir ki, DÄ°SK iƧindeki eleştirilen linƧ kĆ¼ltĆ¼rĆ¼ ve şiddetle bastırılmayı normalleştiren bir anlayış DÄ°SK’e hĆ¢kim idi.

Maalesef DÄ°SK uzun bir sĆ¼redir dĆ¼zen muhalefetinin sendikal alana sirayet etme kanallarından birisiydi. Ä°ktidara yƶnelik sermaye cephesinden gelen eleştiriler CHP aracılığıyla siyasal olarak ifade edilirken, 4 yılda DÄ°SK iktidar karşısında ana muhalefet cephesi ile paralel bir Ƨizgi izlemeyi tercih etti. Ƈatışmanın ƶnemli bir noktası olan belediyelerde var olan Genel-İş ƶrgĆ¼tlĆ¼lĆ¼ÄŸĆ¼[77] ve toplu sƶzleşmeleri medya aracılığıyla DÄ°SK Başkanı’nı vitrine taşıyarak reklamlaştırılmaya Ƨalışıldı. Toplu sƶzleşme imzaları, tƶrene dƶnĆ¼ÅŸtĆ¼rĆ¼lerek Ekrem Ä°mamoğlu ve TunƧ Soyer gibi figĆ¼rleri parlatan halkla ilişkiler Ƨalışmaları olarak gerƧekleşti.[78]

Ɩzetle gelinen noktada DÄ°SK iÅŸĆ§i sınıfının mĆ¼cadelesinin bir aracı olmaktan Ƨıkarak kendi varlığını sĆ¼rdĆ¼rmesi başlı başına bir amaca dƶnĆ¼ÅŸtĆ¼ ve onu yaşatma amacı artık sıklıkla sınıfın genel Ƨıkarları ile Ƨelişir oldu.

2024’de sendika iƧindeki bĆ¼rokrasiye karşı en ufak muhalefete bile tahammĆ¼lĆ¼ olmayan DÄ°SK Başkanı Arzu Ƈerkezoğlu “Ä°ÅŸĆ§iler varsa umut da var” dedi ve ekledi: “ƖnĆ¼mĆ¼zde 1 Mayıs var. TĆ¼rkiye’de demokrasi mĆ¼cadelesinin en ƶnemli gĆ¼ndemlerinden bir tanesi de ƶrneğin 1 Mayıs’ın ve Taksim’in ƶzgĆ¼rleştirilmesidir,”[79] dese de; 2023’de DÄ°SK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu, halkın geleceğe dair umudunu alanlara taşıdığını ve bunun sandığa yansıyacağından sƶz edip, “Bu (2023-yn) 1 Mayıs’ı 14 Mayıs seƧiminin bir provası olarak gƶrĆ¼yoruz. Bunun sandığa yansıyacağını gƶrĆ¼yoruz,” diyebiliyordu![80]

Oysa valilik kararıyla Taksim’e Ƨıkan yollar kapatılmış ve devrimciler her zamanki mĆ¼cadele kararlılığıyla 1 Mayıs geleneğini yaşatırlarken; Arzu Ƈerkezoğlu ile DÄ°SK yƶneticileri Taksim Meydanı’ndaki Cumhuriyet Anıtı’na Ƨelenk bırakıp,  “Yılın 364 gĆ¼nĆ¼ iÅŸĆ§iler, bir gĆ¼n, 1 Mayıs gĆ¼nĆ¼ yaşadığımız bu sisteme, bu dĆ¼zene karşı itirazlarımızı, hedeflerimizi, gelecek dĆ¼nya dĆ¼ÅŸlerimizi ifade etmek iƧin alanlarda, meydanlarda buluşuyoruz. BugĆ¼n buraya DÄ°SK Yƶnetim Kurulu olarak geldik, Ƨelengimizi bıraktık. 2 gĆ¼n ƶnce de anmalarımızı da gerƧekleştirdik. Şimdi buradan Maltepe Meydanı’na geƧeceğiz. Ä°stanbul’da Maltepe Meydanı’nda ve TĆ¼rkiye’nin dƶrt bir yanındaki meydanlarda alanlarda buluşacağız,”[81] diskuruyla ipe un seriyorlardı!

Bu tabloda V. Ä°. Lenin’in, “DĆ¼nyanın hiƧ bir yerinde proletaryanın gelişmesi sendikalar olmadan. Sendikaların ve iÅŸĆ§i sınıfının partisinin karşılıklı eylemi olmadan gerƧekleşmemiştir ve gerƧekleşemez,”[82] uyarısı eşliğinde DÄ°SK bĆ¼rokrasisine ilişkin olarak GĆ¼ltan Kışanak’ın, “Onlar hayal satacak, ben ‘kral Ƨıplak’ diyeceğim”…

Mark Twain’ın, “Aynı yolu beraber yĆ¼rĆ¼dĆ¼ÄŸĆ¼mĆ¼zĆ¼ sandığımız insanlar, aslında bize sadece gidecekleri yere kadar eşlik ediyor”…

Robin Sharma’nın, “Yerinde sayanlar, yĆ¼rĆ¼yenlerden Ƨok ses Ƨıkarır”…

Elias Canetti’nin, “Ä°nsan yarattığı mesafelerle taşlaşır ve Ƨoraklaşır”…[83]

Bertrand Russell’ın, “Hayatta Ć¶ÄŸrenilmesi en gĆ¼Ć§ şey hangi kƶprĆ¼den geƧileceği ve hangi kƶprĆ¼nĆ¼n yakılacağıdır”…

Komutan Yardımcısı Marcos’un, “DĆ¼ÅŸmanla kurduğun her temas, eğer onu teslim almak iƧin değilse; ona teslim olmak iƧindir”…[84]

V. Ä°. Lenin’in, “Bir oportĆ¼nist her formĆ¼le kolayca imzasını atar ve onu aynı kolaylıkla terk eder, Ć§Ć¼nkĆ¼ oportĆ¼nizm demek, kesin ve sağlam ilkelere sahip olmamak demektir,” uyarılarını adım başı anımsayıp, anımsatmaktır.

 

TAKSÄ°M’Ä°N ANLAMI VE DEĞERÄ°

 

Taksim’in anlamı (ve değeri) onun iƧin mĆ¼cadele geleneğini yaşatanlara, “Yedi kez dĆ¼ÅŸ, sekiz kez kalk,” diye haykıran Japon AtasƶzĆ¼’nĆ¼ belleğimize nakşeder.

Yasaklı dayatmaları ortadan kaldırmak bizim irademizde, elimizdedir. Elbette siyasetin uğraş olarak metalaştırılmaması, ideoloji duruşumuzdan vazgeƧilmemesi ve umudun/ Ć¼topyaların yitirilmemesi kaydıyla.

PaylaştıkƧa Ƨoğalan ve gĆ¼neşin sƶzcĆ¼k hĆ¢li olarak umut, toplumsal yaşamın ruhudur; “Bana saldırıp acı Ƨektiriyorlar, ama ben onların niyetlerini biliyorum, onlardan bir adım ƶndeyim, bunu hep biliyordum, gĆ¼Ć§sĆ¼zken bile gĆ¼Ć§lĆ¼yĆ¼m, onları alaşağı edeceğim,”[85] kararlılığıdır.

Yıkım onarım arzusunu/ faaliyetini bĆ¼yĆ¼tĆ¼r/ gĆ¼Ć§lendirirken; yeni bir hayat inşa etmek istiyorsak geƧmişte dƶnmemiz gereken dayanak noktamız iÅŸĆ§i sınıfıdır; 1 Mayıs’ta bunun kaldıraƧlarındandır.

Ä°ÅŸĆ§ilerin direnişi, artıyor ama devletin baskı araƧları devreye giriyor ve iÅŸĆ§iler, hukuksuz biƧimde, şiddet de kullanılarak baskı altına alınıyor. Ä°ÅŸĆ§i sınıfı yeterince ƶrgĆ¼tlĆ¼ olmadığı ve gereken dĆ¼zeyde dayanışma gƶsterilemediği iƧin mĆ¼cadeleler başarıya ulaşamıyorsa da; kazanmak iƧin yĆ¼zĆ¼mĆ¼zĆ¼ iÅŸĆ§i sınıfına dƶnmeliyiz!

Hatırlansın: “Kıpkızıl, kan kırmızı bayraklarımızın/ alevinden/ sarı kursak bir balon gibi soldu gĆ¼neş/ ciğerlerimizde şişen tĆ¼rkĆ¼ler ateş!” diyordu NĆ¢zım Hikmet, ‘Ä°stanbul’da Bir Mayıs’ başlıklı dizelerinde. 

Her 1 Mayıs’ta sƶylediğimiz, Sarper Ɩzsan’ın o muhteşem bestesi, “GĆ¼nlerin getirdiği baskı, zulĆ¼m ve kandır” dizeleriyle başlayan marş ise Ankara Sanat Tiyatrosu’nun Kızılay’daki o sıcacık sahnesinden taşarak alanlara inmelidir.

22 Temmuz 1980’de kurşunlanarak katledilen Kemal TĆ¼rkler’in son sƶzĆ¼: “Benden iÅŸĆ§ilere selam sƶyleyin”ken; Sennur Sezer, onun sƶzlerini yorumluyor bir şiirinde: “Kitapları ƶldĆ¼remezler/ Alanlarda bizi vuranlar/ Tarihi geriye dƶndĆ¼remezler/ HoÅŸĆ§a kalın/ SĆ¼rdĆ¼rĆ¼n savaşı arkadaşlar.” Not edin!

1976 1 Mayıs’ın, ilk defa bĆ¼yĆ¼k bir kitleselliğe ulaştı. Beş yĆ¼z bine yakın gƶstericiye konuşan TĆ¼rkler, “1 Mayıs her şeyden ƶnce, her Ć¼lkede ve tĆ¼m dĆ¼nyada, sermaye egemenliğine ve zulme karşı birlik ve mĆ¼cadele bayrağıdır” diyordu. Ertesi yıl yine onun ƶnderliğinde, Taksim’e yĆ¼z binlerce insan sığmadı. Alana yaylım ateşi aƧıldı, panzerler sĆ¼rĆ¼ldĆ¼. Bƶylece otuz altı insanımız yaşamını yitirdi. Ruhi Su’nun sesinden “Bu meydan kanlı meydan” tĆ¼rkĆ¼sĆ¼ yĆ¼reğimize kazındı. TĆ¼rkler’in davasını torunu sĆ¼rdĆ¼rdĆ¼ ve bir siyasi cinayet daha zamanaşımına uğradı. 

Ä°ÅŸĆ§ilerin sevdalısı yazar Orhan Kemal, “Baba Evi” romanında, “Ey aƧlık! Seni midemde, iliklerimde, kanımın yuvarlarında duydum. Ve sen, benim iyi, benim koruyan ve merhametli olan soyum, insan soyu, sen sonsuz tokluğu fethedeceksin!” diyordu 1 Mayıs’ta da binlerce emekƧi sonsuz tokluğa ulaşma kavgası verirken![86]

1 Mayıs (ve Taksim) işte bunlar iƧin ƶnemlidir ve bĆ¼yĆ¼k değer taşır.

Kolay mı? V. Ä°. Lenin’e gƶre 1 Mayıs’ta kutlanan, gerƧek ƶzgĆ¼rlĆ¼k mĆ¼cadelesiydi. Sermayenin sƶmĆ¼rĆ¼sĆ¼ne, kƶleleştirmesine karşı emeğin dĆ¼nyasını, kardeşliğin ve ƶzgĆ¼rlĆ¼ÄŸĆ¼n dĆ¼nyasını kazanmak iƧin yĆ¼rĆ¼tĆ¼len bir mĆ¼cadeleden bahsediyordu V. Ä°. Lenin 1 Mayıs’a dair yazısında, “BĆ¼tĆ¼n Ć¼lkelerin iÅŸĆ§ilerinin sınıf-bilinƧli bir hayata uyanışlarını, insanın insan Ć¼zerindeki her tĆ¼rlĆ¼ zulĆ¼m ve baskısına karşı mĆ¼cadelelerindeki dayanışmalarını, emekƧi milyonların aƧlık, yoksulluk ve aşağılanmadan kurtulmak iƧin yĆ¼rĆ¼ttĆ¼kleri mĆ¼cadelelerini kutladıkları gĆ¼n”[87] olarak tanımlıyordu.

V. Ä°. Lenin’in tanımına gƶre 1 Mayıs’ta kutlanan, gerƧek ƶzgĆ¼rlĆ¼k mĆ¼cadelesiydi. Sermayenin sƶmĆ¼rĆ¼sĆ¼ne, kƶleleştirmesine karşı emeğin dĆ¼nyasını, kardeşliğin ve ƶzgĆ¼rlĆ¼ÄŸĆ¼n dĆ¼nyasını kazanmak iƧin yĆ¼rĆ¼tĆ¼len bir mĆ¼cadeleden bahsediyordu. ƖzgĆ¼rlĆ¼k, metnin merkezindeki temel kavramdır. Ä°ÅŸĆ§ilerin daha iyi bir yaşam ve gerƧek ƶzgĆ¼rlĆ¼k iƧin nehirler dolusu kan dƶktĆ¼klerinden bahsediyordu. Ana akım siyaset bilimi kitaplarında ƶzgĆ¼rlĆ¼k liberalizmin, eşitlikse sosyalizmin temel kavramı olarak anlatılır, oysa kurucu metinlerinden itibaren sosyalist teorilerin gelişim tarihine baktığımızda ƶzgĆ¼rlĆ¼ÄŸĆ¼n merkezde duran esas kavram olduğunu gƶrĆ¼rĆ¼z. Bu elbette liberal dĆ¼ÅŸĆ¼nĆ¼rlerin ƶzgĆ¼rlĆ¼k tanımından farklı bir ƶzgĆ¼rlĆ¼ktĆ¼r.

Ona gƶre 1 Mayıs’ta iÅŸĆ§iler her şeyden ƶnce “sınıf-bilinƧli bir hayata uyanışları”nı kutluyorlardı.[88]

1 Mayıs (ve Taksim) tam da budur; 2024’de de; “Sımsıkı kaynaşmadıkƧa, kurtuluş mĆ¼cadelesinde omuz omuza vermedikƧe, karşılıklı olarak yardımlaşmadıkƧa, ulusal ve uluslararası bir ƶrgĆ¼tlenme olmadıkƧa, iÅŸĆ§iler yenilmeye mahkĆ»m olacaklardır,” uyarısı eşliğinde David Riazanov’un!

 

4 Nisan 2024 20:19:11, Ä°stanbul.

 

N O T L A R

[*] Rojnameya Newroz, Nisan 2024…

[1] William Morris. 

[2] TÄ°P’li vekil Sera Kadıgil, “Ben kişisel olarak Ä°stanbullu bir kadın olarak 31 Mart gĆ¼nĆ¼ gideceğim ve Ekrem Ä°mamoğlu’na oy vereceğim,” (https://odakdergisi2.com/sera-kadigil-ben-kisisel-olarak-istanbullu-bir-kadin-olarak-31-mart-gunu-gidecegim-ve-ekrem-imamogluna-oy-verecegim/) demişti; sakın ola unutulmasın!

[3] 2024 1 Mayısı’nda Taksim’de birleşik bir eylemi ƶrgĆ¼tlemek iƧin ortak bir aƧıklama yapan Alınteri, BDSP, Devrimci Parti, Birleşik Ä°ÅŸĆ§i Hareketi, Dostluk ve KĆ¼ltĆ¼r Derneği(DKDER), Dev Tekstil, Devrimci Hareket, EHP, ESP, Ä°ÅŸĆ§i EmekƧi birliği, Ä°ÅŸĆ§i Hareketi Koordinasyonu, Ä°KEP, Ä°ÅŸĆ§i Birlikleri Sendikası, KaldıraƧ, Kƶz, MĆ¼cadele Birliği Platformu, Odak, Proleter Devrimci duruş, SODAP, Sosyalist Kadın Hareketi, TOMÄ°S, Yeni DĆ¼nya İƧin Ƈağrı, “2024 1 Mayısı’nı baskı ve saldırılara yanıt olması iƧin, birleşik, kitlesel, devrimci 1 Mayıs’ı Taksim’de birlikte ƶrgĆ¼tlemek iƧin tĆ¼m devrimci yapıları, sendika ve kitle ƶrgĆ¼tlerini, gĆ¼Ć§lerini birleştirmeye ve ortak davranmaya Ƨağırıyoruz,” ( “Devrimci Kurumlardan ‘Birleşik, Kitlesel, Devrimci 1 Mayıs’ı ƖrgĆ¼tlemeye!’ Ƈağrısı”, 24 Mart 2024… https://proleterdevrimcidurus2.org/2024/03/24/devrimci-kurumlardan-2024-1-mayisinda-kitlesel-olarak-taksime-cagrisi/) aƧıklaması yaptılar.

[4] Mayıs Ä°ÅŸĆ§i Bayramı’nı Taksim Meydanı’nda kutlayacaklarını aƧıklayan Ƈerkezoğlu, “Ɯlkemizde 1 Mayıs’ların, bir simgesi var… iÅŸĆ§ilerin emekƧilerin mĆ¼cadelesinin ve geleneğinin, emeğe saygının bir simgesi var: Taksim Meydanı… Taksim Meydanı 1977’den beri yĆ¼reğimizdeki yaradır… Yeniden yasaklandığı 2013’ten beri en bĆ¼yĆ¼k hasretimizdir… Bu yıl, 2024 1 Mayıs’ında yĆ¼zĆ¼mĆ¼zĆ¼ Taksim’e dƶnĆ¼yoruz,” dedi. (“DÄ°SK, 1 Mayıs’ı Taksim’de Kutlayacak”, 2 Nisan 2024… https://www.birgun.net/haber/arzu-cerkezoglu-acikladi-disk-1-mayis-i-taksim-de-kutlayacak-519031)

[5] DÄ°SK Başkanı Ƈerkezoğlu, Anayasa Mahkemesi’nin meydanın kutlamalara kapatılmasını ‘hak ihlĆ¢li’ olarak gƶrdĆ¼ÄŸĆ¼nĆ¼ hatırlatarak “Bu meydan simgedir, kapatmak hukuksuzluktur” dedi.

12 Aralık 2023’te Anayasa Mahkemesi’nin bir karar aldığını belirten Ƈerkezoğlu şu ifadeleri kullandı: “GeƧen yıl kararları herkes iƧin bağlayıcı olan Anayasa Mahkemesi bir karar aƧıkladı. Taksim Meydanı’nda kutlamaların engellenmesini hak ihlĆ¢li olarak aƧıkladı. Bu karar kesindir. 1 Mayıs’ta Taksim’de olmak her emekƧinin hakkıdır. Bu hakkı engellemek hukuk dışıdır. Bizlerin 1 Mayıs’ta Taksim’de olmasını engellemek hukuk tanımazlık olur. Anayasanın tanınmadığı yerde ekmek olmaz, adalet olmaz, hĆ¼rriyet ve cumhuriyet olmaz. Anayasaya sahip Ƨıkmak, dĆ¼n olduğu gibi bugĆ¼n de iÅŸĆ§i sınıfının gƶrevidir.” 

“Bizler, iÅŸĆ§iler, emekƧiler, emekliler bu Ć¼lkenin bĆ¼yĆ¼k Ƨoğunluğuyuz. Bizler Ć¼retiyoruz, bizler Ƨalışıyoruz, insanca yaşamak istiyoruz... Bizler Ä°stanbul’da 1 Mayıs sabahı bir elimizde karanfil, bir elimizde Ƨocuklarımızla yĆ¼zĆ¼mĆ¼zĆ¼ Taksim’e dƶnecek ve yĆ¼rĆ¼yeceğiz. TĆ¼rkiye iÅŸĆ§i sınıfı işine, aşına, ekmeğine, hakkına, hukukuna sahip Ƨıkma iradesini 1 Mayıs’ta Taksim’e yĆ¼rĆ¼yerek gƶsterecek.” (Cengiz Karagƶz, “Ä°ÅŸĆ§i Taksim’e Ƈıkıyor”, Cumhuriyet, 3 Nisan 2024, s.9.)

[6] Ɖmile Zola, Germinal, Ƨev: Adnan Cemgil, GĆ¼ven Yay., 1968.

[7] Karl Marx, Kapital, Cilt II: Sermayenin Dolaşım SĆ¼reci, Ƨeviren: Alaattin Bilgi, Sol Yay., 1976.

[8] Karl Marx, Ɯcretli Emek ve Sermaye-Ɯcret, Fiyat ve KĆ¢r, Ƨev: Ä°smail Yarkın, Ä°nter Yay., 1999.

[9] Karl Marx-Friedrich Engels, Devlet ve Hukuk, Ƨev: Rona Serozan, Ayrıntı Yay., 2016.

[10] Karl Marx-Friedrich Engels, KomĆ¼nist Manifesto ve KomĆ¼nizmin Ä°lkeleri, Ƨev: Muzaffer Erdost, Sol Yay., 1976.

[11] Komutan Yardımcısı Marcos, Zapatista HikĆ¢yeleri, Ƨev: Ƈiğdem Dalay, Agora Kitaplığı, 2003.

[12] TĆ¼rkiye’de emek ve sermaye arasındaki Ƨelişkilerin, Ƨatışmaların en aƧık biƧimiyle gƶrĆ¼nĆ¼r olduğu bir dƶnemdeyiz. Her şeyden ƶnce Ć¼cretli Ƨalışan sayısı, istihdam edilenlerin yĆ¼zde 70’ini aştı; nĆ¼fusun dƶrtte Ć¼Ć§Ć¼ kendisinin ya da aile bireylerinin Ć¼cretten elde ettiği gelirle yaşamını sĆ¼rdĆ¼rĆ¼yor. Yani nĆ¼fusun Ƨok ƶnemli bƶlĆ¼mĆ¼ emekƧilerden oluşuyor ve bu emekƧiler arasında işsizlik, gĆ¼vencesizlik ve yoksulluk giderek yaygınlaşıyor. Sadece işsizler yoksul kalmıyor, gĆ¼nde 12-15 saat Ƨalıştığı hĆ¢lde geliri yoksulluk ve hatta aƧlık seviyesinin altında kalan milyonlarca insan da buna dahil oluyor. OECD Ć¼lkeleri iƧinde ilk sırada olduğumuz “Ƨalışan yoksulluğu” ile sadece dĆ¼ÅŸĆ¼k eğitimliler ve dĆ¼ÅŸĆ¼k vasıflılar değil; eğitimli, profesyonel meslek sahipleri de (doktor, avukat, mĆ¼hendis vs) karşı karşıya artık. (ƖzgĆ¼r MĆ¼ftĆ¼oğlu, “Sendikalar Sınıf MĆ¼cadelesinin Neresinde?”, Yeni Yaşam, 26 Şubat 2022, s.10.)

[13] Metin Ɩzuğurlu, “1 Mayıs 2023 TĆ¼rkiye’si: YĆ¼z Yıllık Muhasebe”, BirgĆ¼n Pazar, Yıl:20, No:842, 30 Nisan 2023, s.9.

[14] Ayşe HĆ¼r, “Hoş Geldin Bir Mayıs, Ey Ulu MĆ¼nci!”, 30 Nisan 2023… https #//www.avrupademokrat2.com/hos-geldin-bir-mayis-ey-ulu-munci-ayse-hur/

[15] Yeni Hayat, No: 7, 1922.

[16] 1 Mayıs 1977 katliamında kaƧ kişi ƶldĆ¼ÄŸĆ¼ sorusu 1 Mayıs tarihinin bir diğer tartışmalı alanıdır. Herkes bu konuda farklı bir sayı telaffuz etmektedir. Kimilerine gƶre 34, kimilerine gƶre 35, kimilerine gƶreyse 36 veya 37 kişi ƶlmĆ¼ÅŸtĆ¼. 1 Mayıs 1977 katliamında gerƧek ƶlĆ¼ sayısı konusunda kimse sƶylediği rakamdan emin olmasa da bir rakam verilmesi gerekiyordu ve ortaya Ƨıkan bilanƧo birbirini tutmayan rakamlardan ibaretti. DÄ°SK Genel Sekreter Yardımcısı Fahrettin Engin Erdoğan’ın yaptığı titiz Ƨalışma sonucunda 1 Mayıs 1977 katliamında en az 41 kişinin ƶldĆ¼rĆ¼ldĆ¼ÄŸĆ¼ ortaya Ƨıktı. Bu Ƨalışmada DÄ°SK’in listesi ile 1 Mayıs 1977 iddianamesinin karşılaştırılması sonucunda ƶlenlerin sayısının en az 41 olduğu gƶrĆ¼lĆ¼yor. Bu konuda ayrıntılı bilgilere DÄ°SK Tarihi 2 Cilt (1975-1980) adlı kitapta ulaşılabilir. (Aziz Ƈelik, “1 Mayıs Yanlışları”, BirgĆ¼n, 2 Mayıs 2022, s.6.)

[17] Hamit Erdem, “Gelenekten Geleceğe 1 Mayıs”, Politika Gazetesi, No:86, 24 Nisan 2023.

[18] Ä°lknur Başer, “Kendi Yolumuzda YĆ¼rĆ¼yerek Kazanacağız!”, BirgĆ¼n, 30 Nisan 2023, s.5.

[19] Eylem Sonbahar, “1 Mayıs Davasında Ä°kinci Kez Beraat Ƈıktı”, 1 Mart 2024… https://www.mlsaturkey.com/tr/1-mayis-davasinda-ikinci-kez-beraat-cikti

[20] “Taksim’e Ƈıkmak Ä°steyen 192 Kişi Gƶzaltına Alındı”, Cumhuriyet, 2 Mayıs 2023, s.6; Birkan Bulut-Damla Kırmızıtaş-KĆ¼bra Kırımlı-Ä°rem Bayraktar, “Ankara 1 Mayıs’ında 14 Mayıs Coşkusu”, Evrensel, 2 Mayıs 2023, s.2; “Gelecek Bizim, Emek Hepimizin”, BirgĆ¼n, 2 Mayıs 2023, s.3; “Ɯlkede ƖzgĆ¼rlĆ¼k Talebi”, BirgĆ¼n, 2 Mayıs 2023, s.4; “Ä°stanbul 1 Mayıs’ı: Emek Bizim, Gelecek Bizim”, Evrensel, 2 Mayıs 2023, s.4; “Karadeniz’de 1 Mayıs Fırtınası”, Evrensel, 2 Mayıs 2023, s.3; “Bƶlge Ä°llerinde 1 Mayıs Kutlandı”, Evrensel, 2 Mayıs 2023, s.2; “Bursa’da Son Yılların En Kitlesel 1 Mayıs’ı”, Evrensel, 2 Mayıs 2023, s.5; “Ƈorum’da Sendikalaştıkları İƧin İşten Atılanlar da 1 Mayıs Alanındaydı”, Evrensel, 2 Mayıs 2023, s.2; Havva GĆ¼mĆ¼ÅŸkaya, “Karanlıktan Ƈıkaracak Ä°rade”, BirgĆ¼n, 2 Mayıs 2023, s.5; “Sivas: Birleşe Birleşe Kazanacağız”, Evrensel, 2 Mayıs 2023, s.2; Arif Nacaroğlu, “Antep Kırkayak’tan Emeğin Ä°ktidarına”, Evrensel, 2 Mayıs 2023, s.5; “Antep’te HalkƧı 1 Mayıs”, Evrensel, 2 Mayıs 2023, s.8; “TƜRK-İŞ Mitinginde Ä°ÅŸĆ§iler Taleplerini Dile Getirdi”, Evrensel, 2 Mayıs 2023, s.7; “Ƈanakkale: Bu DĆ¼zeni Değiştireceğiz”, Evrensel, 2 Mayıs 2023, s.5; Evrim Kepenek, “Taksim’de 1 Mayıs Eylemleri”, 1 Mayıs 2023… https://www.avrupademokrat2.com/taksimde-1-mayis-eylemleri/; Ruken Tuncel-Duygu Yılmaz, “Değiştirmek Bizim Elimizde”, 1 Mayıs 2023… https://bianet.org/bianet/emek/278031-degistirmek-bizim-elimizde; “#1M2023 Kent Kent 1 Mayıs 2023 Programı”, 1 Mayıs 2023… https://www.dokuz8haber.net/1m2023-kent-kent-1-mayis-2023-programi; “TĆ¼rkiye ve DĆ¼nyadan 1 Mayıs 2023 Kutlamaları”, 1 Mayıs 2023… https://www.evrensel.net/haber/488693/dakika-dakika-turkiye-ve-dunyadan-1-mayis-2023-kutlamalari; “Ɯlkenin Dƶrt Bir Yanında 1 Mayıs Coşkusu”, 1 Mayıs 2023… https://bianet.org/bianet/emek/278050-umutlarimiz-icin-omuz-omuzayiz; “1 Mayıs Emek ve Dayanışma GĆ¼nĆ¼ Dolayısıyla Kapatılan Ä°stiklal Caddesi AƧıldı”, 1 Mayıs 2023… https://www.dokuz8haber.net/1-mayis-emek-ve-dayanisma-gunu-dolayisiyla-kapatilan-istiklal-caddesi-acildi; “1 Mayıs, Ƈorum’da Coşkuyla Kutlandı”, 1 Mayıs 2023… https://www.dokuz8haber.net/1-mayis-corumda-coskuyla-kutlandi; “Hatay’da 1 Mayıs”, 1 Mayıs 2023… https://bianet.org/bianet/toplum/278053-hatay-da-1-mayis-unutmak-yok-affetmek-yok-helallesmek-yok; “1 Mayıs TĆ¼m Ɯlke’de Coşkuyla Kutlandı-1”, 2 Mayıs 2023… https://kolektifmucadele.org/2023/05/02/1-mayis-tum-ulkede-coskuyla-kutlandi/;   “1 Mayıs TĆ¼m Ɯlke’de Coşkuyla Kutlandı-2”, 2 Mayıs 2023… https://kolektifmucadele.org/2023/05/02/1-mayis-tum-ulkede-coskuyla-kutlandi-2/

[21] Partizan, 1 Mayıs Maltepe mitingindeki polis şiddeti ve engellemelerine karşı 1 Mayıs Tertip Komitesi’nin tavrını teşhir etti.

“Yoldaşlarımızın sahneye Ƨıkmasını DÄ°SK’li emekƧilere kurdurduğu barikatla engelleyen Tertip Komitesi polisle aynı kaygıları paylaştığını gƶstermiştir. Tertip Komitesi, devrimcilerin, iÅŸĆ§i sınıfının kan ve can bedeli bir mĆ¼cadeleyle kazandığı kĆ¼rsĆ¼leri devrimcilere yasaklayarak bir tercih yapmıştır, safını belirlemiş, iÅŸĆ§i sınıfının ƶnderlerine karşı saldırıları gƶrmezden gelmiştir.” diyen Partizan’ın aƧıklamasının tamamı ÅŸĆ¶yle:

Ä°ÅŸĆ§i sınıfı ve devrimcilerin bedellerle bugĆ¼nlere taşıdıkları 1 Mayıs, her dƶnemde faşist diktatƶrlĆ¼ÄŸĆ¼n saldırılarının hedefi olmuştur. 1977 ve 1996 1 Mayıslarındaki katliamlarla, Taksim yasağıyla, gƶzaltı ve tutuklamalarla iÅŸĆ§i sınıfının mĆ¼cadele gĆ¼nĆ¼nĆ¼n devrimci ruhu engellenmek istenmiştir.

Geride bıraktığımız 2023 1 Mayıs’ında faşizm, bir kez daha komĆ¼nist ƶnder Ä°brahim Kaypakkaya’yı ve Partizan kortejini ƶzel olarak hedefe koymuştur. Ä°brahim Kaypakkaya’nın resmĆ® ideolojiyle uzlaşmayan komĆ¼nist politik-pratik Ƨizgisi ve bıraktığı mĆ¼cadele geleneği “Neden Ä°brahim’in siluetinden korkuluyor?” sorusunun cevabıdır.

Ä°stanbul 1 Mayıs’ının ilk saatlerinden itibaren alanda yerini almaya başlayan kortejimize polis saldırmış, direnen yoldaşlarımız gƶzaltına alınarak pankart ve flamalarımıza el konulmuştur. Alanda henĆ¼z kitlenin toplanmamış olmasını fırsat bilen ilk saldırıya karşı başta Tertip Komitesi olmak Ć¼zere sendikalar ve alandaki devrimci demokratların tutumu zayıf kalmıştır. Tertip Komitesi saldırıya karşı flamaların meşruluğunu savunmamış, polisle uzlaşmacı bir diyalog yĆ¼rĆ¼tmĆ¼ÅŸtĆ¼r. Tertip komitesinin bu tutumuna karşı Devrimci 1 Mayıs Korteji bileşenlerinden KaldıraƧ Hareketi, Yeni DĆ¼nya İƧin Ƈağrı, Sƶz ve Eylem, Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP) ve KƖZ saldırıya karşı ortak bir direniş gƶstermiştir. Faşizmin kortejimize dƶnĆ¼k saldırısına karşı “Ɩnderimiz Ä°brahim Kaypakkaya” sloganlarıyla yanıt olan Devrimci 1 Mayıs Korteji, son zamanlarda pek az rastladığımız bir devrimci dayanışma ƶrneği sergilemiştir.

Faşizmin saldırı ve yasaklarına karşı komĆ¼nist ƶnder siluetli flamaları daha yĆ¼kseğe kaldırarak yĆ¼rĆ¼yĆ¼ÅŸe geƧen kitlemizin ƶnĆ¼ bu kez alana girişte durdurulmuş, KaldıraƧ Hareketi ve Partizan kortejinin ƶnĆ¼ne barikat kuran polis, yine Ä°brahimli flamaları gerekƧe gƶstererek kortejimizin alana girişini engellemeye Ƨalışmıştır. “Ä°brahim Kaypakkaya yasağı”nı tanımayan KaldıraƧ’a ve kortejimize dƶnĆ¼k burada ikinci bir saldırı gerƧekleşmiş, her iki kortejden de gƶzaltına alınanlar olmuştur. Polis saldırısına, alana girişimize engel olunmasına karşı Tertip Komitesinin tutumu değişmemiştir. Kortejlerin alana girişini sağlamak yerine polisle “mitingin akışına zeval gelmemesi” adına gƶrĆ¼ÅŸmeler yapılmıştır. Tertip Komitesi ve alanda bulunan sendika ve devrimci demokrat kurumlar bu alƧakƧa saldırıya karşı sessiz kalmış, en Ƨok yarım ağız bir tutum almışlardır. Partizan olarak yaşanan saldırıyı teşhir etmek, ƶnderimizin engellenen resmiyle sahneye Ƨıkarak yasakları tanımadığımızı ifade etmek iƧin alana yƶneldiğimizde bir kez daha Tertip Komitesinin geƧiştirici tavrıyla karşılaştık.

Yoldaşlarımızın sahneye Ƨıkmasını DÄ°SK’li emekƧilere kurdurduğu barikatla engelleyen Tertip Komitesi polisle aynı kaygıları paylaştığını gƶstermiştir. Tertip Komitesi, devrimcilerin, iÅŸĆ§i sınıfının kan ve can bedeli bir mĆ¼cadeleyle kazandığı kĆ¼rsĆ¼leri devrimcilere yasaklayarak bir tercih yapmıştır, safını belirlemiş, iÅŸĆ§i sınıfının ƶnderlerine karşı saldırıları gƶrmezden gelmiştir.

Gƶrevimiz bellidir: egemen sınıf kliklerinin birbiri arasındaki iktidar dalaşına payanda edilen, restorasyoncu ve dĆ¼zen iƧi taleplerin ƶne Ƨıkarıldığı 1 Mayıs kĆ¼rsĆ¼sĆ¼nĆ¼ iÅŸĆ§i sınıfının kĆ¼rsĆ¼sĆ¼ ve sesi yapmak iƧin ısrarla ve sebatla mĆ¼cadele etmeye devam edeceğiz. Bu mĆ¼cadelede komĆ¼nist ƶnder Ä°brahim Kaypakkaya’nın bilinci ve iradesi yol gƶstericimiz olacaktır.

O, iÅŸĆ§i sınıfının emperyalizme, feodalizme ve komprador kapitalizme karşı mĆ¼cadelesinde yaşamaya, yol gƶstermeye devam etti. Katledilişinin 50. yılında da faşizm ondan korkuyor. Bu korkuyu bĆ¼yĆ¼tecek, mĆ¼cadelemizin her mevziinde onu yaşatacağız!

Nerede MĆ¼cadele ve Direniş Varsa Kaypakkaya Orada Olacaktır!

Kahrolsun Faşizm, Yaşasın ƖrgĆ¼tlĆ¼ MĆ¼cadelemiz!

Gƶzaltılar, Tutuklamalar, Baskılar Bizi Yıldıramaz!

Katledilişinin 50. Yılında Devrime Ɩnder Kaypakkaya!

Yaşasın Devrimci Dayanışma!

Partizan, aƧıklamasında geƧmediği iƧin ƶzĆ¼r dileyerek 1 Mayıs gĆ¼nĆ¼ ODAK ve DHP’nin de devrimci dayanışmaya katıldığını belirtti. (“Partizan’dan 1 Mayıs Tertip Komitesi’nin Tutumuna Dair AƧıklama”, 2 Mayıs 2023… https://www.yenidemokrasi32.net/partizandan-1-mayis-tertip-komitesinin-tutumuna-dair-aciklama.html)

[22] “SeƧimlerin Gƶlgesinde 1 Mayıs”, Devrimci Duruş, No:112, Mayıs-Haziran 2023, s.6-7.

[23] ƖzgĆ¼r MĆ¼ftĆ¼oğlu, “Ä°ktidar Değişse de MĆ¼cadele SĆ¼recek”, BirgĆ¼n, 28 Nisan 2023, s.5.

[24] “1 Mayıs 14 Mayıs’ın Arifesidir”, Politika, Yıl:9, No:85, 27 Mart 2023, s.1.

[25] Oğuz Oyan, “1 Mayıs-14 Mayıs Kavşağında Ä°ÅŸĆ§i Sınıfı”, BirgĆ¼n Pazar, Yıl:20, No:842, 30 Nisan 2023, s.7.

[26] “TĆ¼rkiye Halkları 1 Mayıs Alanlarındaydı”, Yeni Yaşam, 2 Mayıs 2023, s.6-7.

[27] “Ɯlkede ƖzgĆ¼rlĆ¼k Talebi”, BirgĆ¼n, 2 Mayıs 2023, s.4.

[28] “TĆ¼rkiye ve DĆ¼nyadan 1 Mayıs 2023 Kutlamaları”, 1 Mayıs 2023… https://www.evrensel.net/haber/488693/dakika-dakika-turkiye-ve-dunyadan-1-mayis-2023-kutlamalari

[29] “Ä°ÅŸĆ§i ve EmekƧiler Dƶrt Bir Yandan Haykırdı”, 1 Mayıs 2023… https://bianet.org/bianet/emek/278045-emek-dusmani-iktidari-gonderecegiz

[30] “Ä°zmir GĆ¼ndoğdu: Bu DĆ¼zeni Biz Değiştireceğiz”, Evrensel, 2 Mayıs 2023, s.6.

[31] “Kocaeli’de EmekƧiler 1 Mayıs’ta Alanda”, Evrensel, 2 Mayıs 2023, s.3.

[32] “TĆ¼rk Harb İş Kayseri Şubesi 1 Mayıs’ı Kayseri’de Kutladı”, Evrensel, 2 Mayıs 2023, s.2.

[33] Ä°brahim Varlı, “Maltepe’den Ä°zlenimler: Sınıfın Aklı Sandıkta”, BirgĆ¼n, 2 Mayıs 2023, s.2.

[34] Jale ƖzgentĆ¼rk, “Seneye de Taksim’deyiz”, Cumhuriyet, 2 Mayıs 2023, s.6.

[35] Zafer Aydın, “Ä°ÅŸĆ§iler SeƧim Sonrasına Hazırlanmalı”, BirgĆ¼n, 26 Nisan 2023, s.5.

[36] Erdal Atabek, “BugĆ¼n 1 Mayıs...”, Cumhuriyet, 1 Mayıs 2023, s.4.

[37] Dilan Esen, “Yoksulluğa Ä°syanın 1 Mayıs’ı”, BirgĆ¼n, 2 Mayıs 2023, s.2.

[38] Umut Can Fırtına, “Kazancı’da Ä°ÅŸĆ§iye Polisten Engel”, BirgĆ¼n, 29 Nisan 2023, s.4.

[39] L. Doğan TılıƧ, “Taksim Korkusu”, BirgĆ¼n, 2 Mayıs 2023, s.3.

[40] Olcay Ƈelik, “14 Mayıs’ın Gƶlgesinde 1 Mayıs”, Atılım, Yıl:3, No:113, 28 Nisan 2023, s.6-7.

[41] Eduardo Galeano, Tepetaklak-Tersine DĆ¼nya Okulu, Ƨev: BĆ¼lent Kale, Ƈitlembik Yay., 2004.

[42] Simone Weil, Kƶkler-İnsan ve Ruhun İhtiyacı, Ƨev: Yusuf Yenen, KETEBE Yay., 2021, s.67.

[43] George Orwell, 1984, Ƨev: Armağan İlkin, Kelebek Yay., 1983.

[44] V. Ä°. Lenin, Karl Marx-Friedrich Engels-V. Ä°. Lenin, Kadın ve Aile, Ƨev: Ɩner Ɯnalan, Sol Yay., 2008, s.60.

[45] Karl Marx, 1844 El Yazmaları: Ekonomi Politik ve Felsefe, Ƨev: Kenan Somer, Sol Yay., 1993, s.77.

[46] V. Ä°. Lenin, Burjuva Demokrasisi ve Proletarya DiktatƶrlĆ¼ÄŸĆ¼, Ƨev: Muzaffer Erdost, Sol Yay., 1977, s.162.

[47] V. Ä°. Lenin, “Liberal Birlik ve Sosyal-Demokrasi (13 EylĆ¼l 1905)”, SeƧme Eserler, Cilt:9, s.282.

[48] “2.3 Milyon Kişi Ä°cralık Oldu”, 14 Mart 2024… https://www.birgun.net/haber/2-3-milyon-kisi-icralik-oldu-513821

[49] Mustafa Ƈakır, “Yoksulluk Yayılıyor!”, Cumhuriyet, 31 Mart 2024, s.9.

[50] Mustafa Bildircin, “5 Milyon Hane Yardıma MuhtaƧ”, BirgĆ¼n, 5 Mart 2024, s.5.

[51] Şevval Aydoğan, “YaşlandıkƧa Yoksullaştık”, Cumhuriyet, 28 Mart 2024, s.9.

[52] “TĆ¼rkiye’de 10 Kişiden 4’Ć¼nĆ¼n Sofrasında Et, Balık, Tavuk Yok”, 4 Mart 2024… https://www.avrupademokrat3.com/turkiyede-10-kisiden-4unun-sofrasinda-et-balik-tavuk-yok

[53] Dilan Esen, “Ä°nsanca Ɯcret MĆ¼cadelesi”, BirgĆ¼n, 1 Aralık 2023, s.4.

[54] Bahadır ƖzgĆ¼r, “Ä°ÅŸĆ§i ƖlĆ¼me, KĆ¢rlar Zirveye”, BirgĆ¼n, 25 Ekim 2022, s.7.

[55] “Ä°ÅŸĆ§iler Kaybediyor, Şirketler Kazanıyor”, BirgĆ¼n, 27 Ağustos 2023, s.4.

[56] Uğur Zengin, “Bir Yıllık BilanƧo: Ford Otosan Bir Ä°ÅŸĆ§iden 2.1 Milyon Net KĆ¢r Elde Etti”, 7 Mart 2024… https://www.evrensel.net/haber/512441/bir-yillik-bilanco-ford-otosan-bir-isciden-2-1-milyon-net-k-r-elde-etti

[57] “Forbes En Zenginleri AƧıkladı”, Cumhuriyet, 2 Nisan 2024… https://www.cumhuriyet.com.tr/ekonomi/forbes-en-zenginleri-acikladi-damat-selcuk-bayraktar-ilk-kez-listede-2192748

[58] Cengiz Karagƶz, “21 Yılın BilanƧosu: Emek Kaybetti Sermaye Kazandı”, Cumhuriyet, 9 Mayıs 2023, s.10.

[59] TĆ¼rkiye’de iş kazaları ve meslek hastalıkları (iş cinayetleri) sonucu ƶlen iÅŸĆ§i sayısına ilişkin resmi veriler oldukƧa Ƨarpıcı. Sosyal GĆ¼venlik Kurumu’nun (SGK) aƧıkladığı verilere gƶre bildirilen ‘iş kazası ve meslek hastalığı sonucu ƶlenler’ ile ‘iş kazası ve meslek hastalığı sonucu ƶlĆ¼m geliri dosyası sayısı’ arasında bĆ¼yĆ¼k bir fark var. SGK sƶz konusu verilere ilişkin son aƧıklamasını 2022’de yaptı. Bu fark 2022’de 1.902 oldu. 2005-2022 yılları arasındaki fark ise tam 22 bin 525. Ä°statistikler iş kazası ve meslek hastalıkları sonucu ƶlĆ¼mlerin ulaştığı boyutu gƶzler ƶnĆ¼ne seriyor. SGK verilerine gƶre AKP’nin iktidar olduğu son 17 yılda en az 46 bin iÅŸĆ§i Ƨalışırken hayatını kaybetti. (Dilan Esen, “İş Cinayetinde Ä°ki Kat Fark”, BirgĆ¼n, 25 Ocak 2024, s.5.)

[60] “TĆ¼rkiye’de 16.4 milyon iÅŸĆ§iden 2.4 milyonu sendikalı… TĆ¼rkiye’de iÅŸĆ§ilerin yĆ¼zde 85’i sendikasız” (Mustafa Ƈakır-Cengiz Karagƶz, “Patrona Karşı Tek Başına”, Cumhuriyet, 1 Ağustos 2023, s.11.) 

[61] Evrensel ve Anayasal bir hak olan grev hakkı izne tabidir. BĆ¼tĆ¼n grevler keyfi gerekƧelerle yasaklanabilir. Metal iÅŸĆ§ileri bu keyfiliğe karşı grev hakkını savunuyor. Bu grev bir meşru mĆ¼dafaadır. TĆ¼rkiye’de AKP dƶneminde greve Ƨıkabilen iÅŸĆ§i sayısı 90 binin altında kalırken grevi ertelenen iÅŸĆ§i sayısı 200 bine yaklaştı. Grev hakkı yok edildi. TĆ¼rkiye’de grev hakkı yoktur! (Aziz Ƈelik, “Grevi Savunma Grevi!”, BirgĆ¼n, 19 Aralık 2022, s.4.)

[62] Bu Ć¼lkede grev hakkı yok! AKP hĆ¼kĆ¼metleri dƶneminde 194 binden fazla iÅŸĆ§inin grevi ertelenirken, sadece 85 bin iÅŸĆ§i greve Ƨıkabildi. AKP grev yasaklarını genişletti. (Aziz Ƈelik, “Bu Ɯlkede Grev Hakkı Yok!”, BirgĆ¼n, 12 Ekim 2020, s.11.)

[63] DÄ°SK’in araştırmasına gƶre genƧ işsiz sayısı 2 milyon 16 bin kişi. İŞKUR’un verilerine gƶre ise 2023 yılında işsizlik ƶdeneği almak iƧin başvuran 15-24 yaş grubundaki genƧlerin sayısı 235 bin 800 kişi oldu. (“İşsizlik Kıskacı”, Cumhuriyet, 25 Şubat 2024, s.9.)

[64] Dilan Esen, “EmekƧinin Katili AKP Ä°ktidarı”, BirgĆ¼n, 13 Mayıs 2023, s.4.

[65] ‘Uluslararası Ƈalışma ƖrgĆ¼tĆ¼’ (ILO) ve ‘BM Ƈocuklara Yardım Fonu’ (UNICEF) verilerine gƶre, dĆ¼nya genelinde 160 milyon Ƨocuk (63 milyon kız ve 97 milyon erkek) Ƨocuk iÅŸĆ§i. Bu rakam dĆ¼nya genelinde 10 Ƨocuktan 1’ine denk gelirken, Ƨocuk iÅŸĆ§i sayısı az gelişmiş Ć¼lkelerde artış gƶsteriyor. ( “DĆ¼nyada Her 10 Ƈocuktan 1’i ‘Ƈocuk Ä°ÅŸĆ§i’ Olarak Ƈalışıyor”, 11 Haziran 2023… https://www.avrupademokrat2.com/dunyada-her-10-cocuktan-1i-cocuk-isci-olarak-calisiyor/)

[66] Umut Serdaroğlu, “Ƈocuk Ä°ÅŸĆ§iliğinde Utandıran YĆ¼kseliş”, BirgĆ¼n, 19 Nisan 2023, s.6.

[67] Ä°klim Ɩngel, “Kavlak: Ä°ÅŸĆ§i Krizsavar Değildir”, Cumhuriyet, 25 EylĆ¼l 2023, s.9.

[68] KıvanƧ EliaƧık, “KĆ¼resel Haklar Endeksi 2023”, BirgĆ¼n, 5 Ekim 2023, s.10.

[69] Zeynep Altıok Akatlı, “TĆ¼rkiye Ä°ÅŸĆ§i Sınıfına Selam”, BirgĆ¼n, 7 Mart 2024, s.2.

[70] “Erdoğan’dan 1 Mayıs Mesajı”, 1 Mayıs 2023… https://kronos36.news/tr/erdogandan-1-mayis-mesaji-bir-sicak-somunu-paylasmanin-mutlulugunu-cok-iyi-bilirim/

[71] “AYM’den Taksim’de 1 Mayıs Kararı”, 15 Aralık 2023… https://direnisteyiz31.org/1-mayis/aymden-taksimde-1-mayis-karari-taksim-isci-ve-emekcilerin-ortak-hafizasi-kusaklar-boyunca-aktarmali/

[72] Engin Ɯnsal, “1 Mayıs ve Emek Bildirgesi”, Cumhuriyet, 1 Mayıs 2023, s.2.

[73] Engin Ɯnsal, “Siyasetsiz Sendika Olur mu?”, Cumhuriyet, 6 Ekim 2023, s.2.

[74] Engin Ɯnsal, “Ä°ÅŸĆ§i Sendikalarının Demokrasiye Borcu”, Cumhuriyet, 31 Ağustos 2023, s.2.

[75] Engin Ɯnsal, “Sendikacılığımızın Geleceği”, Cumhuriyet, 25 EylĆ¼l 2019, s.2.

[76] “MĆ¼cadelemiz Devam Edecek”, BirgĆ¼n, 16 Şubat 2020, s.10.

[77] 18. Olağan Genel Kurul Delegesi bir iÅŸĆ§i şunları dedi:

“Sendikamız DÄ°SK/Genel-İş’in geƧtiğimiz gĆ¼nlerde Ankara The Green Park Hotel’de 18. Olağan Genel Kurulu gerƧekleşti. Genel Kurul salonu itinayla hazırlanmış, barkovizyonda sendikanın geƧmiş tarihi ve yapmış olduğu grevlerin gƶrĆ¼ntĆ¼leri eşliğinde ‘Ayaktayız’ sloganıyla sĆ¼slenmişti. Ancak divanın oluşmasından, kongrenin yĆ¼rĆ¼tĆ¼lmesi sĆ¼reci dahil, adeta kongre bir an ƶnce olsun bitsin havası hĆ¢kimdi. 140 bin Ć¼yeli sendikamızın genel kurulu konuk konuşmalarıyla birlikte topu topu Ć¼Ć§ saat sĆ¼rmesi başka nasıl yorumlanabilir.

Genel Başkanımız Remzi Ƈalışkan’ın aƧılış konuşmasında yer alan ‘ÅŸĆ¶yle mĆ¼cadele ediyoruz, bƶyle mĆ¼cadele ediyoruz’ sƶylemleri ne yazık ki gerƧekleri ifade etmiyor. Sƶzle mĆ¼cadele olmadığını herkes gibi kendisi de biliyor. Genel kurulda sadece iki delegenin sƶz alıp konuşması başlı başına tartışılması gereken, bu nasıl mĆ¼cadeleci bir sendika kongresi dedirten bir durum. Bu hĆ¢liyle genel kurulun iÅŸĆ§i sınıfının ve belediye iÅŸĆ§ilerinin mĆ¼cadelesini yansıtmaktan ve tartışmaktan Ƨok uzak olduğunu sƶylemek abartı olmayacaktır. BĆ¼tĆ¼n kurul delegelerinin aklından geƧen de budur, ancak kendilerini ifade etme olanakları olmadığı iƧin de bu sonuƧ değişmiyor.

Ä°ÅŸĆ§i sınıfı ve ƶzellikle belediye iÅŸĆ§ileri aƧısında sorunların dağ gibi bĆ¼yĆ¼dĆ¼ÄŸĆ¼, sorunların ƧƶzĆ¼lmesi konusunda tartışmaların yapılması, ƧƶzĆ¼m Ć¼retilmesi, adımların atılması, kararların alınması gereken genel kuruldu ancak olmadı. Kongre sessiz ve sedasız yapılarak, bĆ¼tĆ¼n sorunlar bir kez daha halının altına sĆ¼pĆ¼rĆ¼lmĆ¼ÅŸ oldu.” (“Genel-İş Sendikası Nereye Gidiyor?”, Evrensel, 21 Ağustos 2023, s.5.)

[78] Osman Ƈokama, “DÄ°SK Genel Kurulu’nun Ardından: Mızrak Ƈuvala Sığmıyor”, 5 Şubat 2024… https://sendika.org/2024/02/disk-genel-kurulunun-ardindan-mizrak-cuvala-sigmiyor-700912

[79] Yaşar Aydın, “DÄ°SK Başkanı Arzu Ƈerkezoğlu: Ä°ÅŸĆ§iler Varsa Umut da Var”, BirgĆ¼n, 15 Mart 2024, s.10.

[80] Dilan Esen, “1 Mayıs’ın Heyecanı Sandığa Yansıyacak”, BirgĆ¼n, 3 Mayıs 2023, s.5.

[81] “DÄ°SK Taksim Cumhuriyet Anıtı’na Ƈelenk Bıraktı”, Cumhuriyet, 2 Mayıs 2023, s.6.

[82] V. Ä°. Lenin, ‘Sol’ KomĆ¼nizm: Bir Ƈocukluk Hastalığı, Ƨev: Ferit Burak Aydar, Agora Kitaplığı, 2010.

[83] Elias Canetti, Kitle ve Ä°ktidar, Ƨev: GĆ¼lşat Aygen, Ayrıntı Yay., 2010.

[84] Komutan Yardımcısı Marcos, Direnişin Ɩtesi: Her Şey-Subcomandante Marcos ile Rƶportaj, Ƨev: M. Ƈınar-Sibel Ɩzbudun-F. Ege, Bilim ve Sosyalizm Yay., 2015.

[85] Felix Guattari-Gilles Deleuze, Bin Yayla-Kapitalizm ve Şizofreni, Ƨev: Emre SĆ¼nter, Norgunk Yay., 2024.

[86] Eren Aysan, “1 Mayıs’a Doğru”, Cumhuriyet, 29 Nisan 2023, s.11.

[87] V. Ä°. Lenin, “1 Mayıs” (1904), https://sendika.org/2013/04/1-mayis-v-i-lenin-42748/

[88] Ateş Uslu, “Lenin’in 1 Mayıs’ı: ƖzgĆ¼rlĆ¼k, Sınıf Bilinci ve Enternasyonalizm”, BirgĆ¼n Pazar, Yıl:20, No:842, 30 Nisan 2023, s.12.


Yorum Ekle

BLOGGER

|/fa-clock-o/ Başlıklar$type=list-tab$c=5$date=1$au=0$page=1$sn=1

/fa-star-o/ Ɩne Cıkanlar$type=list-tab

/fa-comments/ Yorumlar$type=list-tab$com=0$c=5$src=recent-comments$pages=1

/fa-history/ Arşivden $type=list-tab$source=random-posts$author=0$c=5

/fa-users/ TAKIP ET

Ad

“HOŞGƖRƜDEN EŞİTLİĞE: TƜRKLERLE ERMENÄ°LER ARASINDAKÄ° GƜƇ Ä°LİŞKÄ°LERÄ°NÄ° BÄ°R SÄ°VÄ°L HAKLAR MODELÄ° ARACILIĞIYLA DEĞİŞTÄ°RMEK,1,“KOBANƊ’NÄ°N ‘BÄ°Z’Ä°MLE NE ALƂKƂSI VAR?,1,“NEFRET SUƇLARI” VE “ZEHÄ°RLÄ° KAN” ƜZERÄ°NE,1,1 MAYIS 2015’DE Ä°STÄ°KAMET(Ä°MÄ°Z) -2014’TE OLDUĞU GÄ°BÄ°!- TAKSÄ°M,1,1 MAYIS 2016 DERS(LER)Ä°,1,1 MAYIS’A GÄ°DERKEN: AKP KADINLAR İƇİN NE YAPTI,1,1 mayis,14,100. YAŞINDA EKÄ°M DEVRÄ°MÄ°’NÄ°N ANIMSATTIKLARI,1,100’E 1 KALA ERMENÄ° GERƇEĞİNÄ°N TOPOĞRAFYASI,1,12 eylul,4,12 EYLƜL 2010 SONRASI,1,12 EYLƜL KÄ°ME KARŞIYDI?,1,12 EYLƜL YARGILANDI… MI?,1,12 EYLƜL’Ɯ YARGILAMAK...,1,1915- HRANT VE ADALET,1,1968’Ä°N 50. YILINDA SARI YELEKLÄ°LER,1,2013,1,2014,1,2014 İƇİN 2013’ƜN 1 MAYIS DERSLERÄ°,1,2015,1,2015 1 MAYIS’INDAN 2016’YA YÄ°NE YENÄ°DEN ISRARLA TAKSÄ°M,1,2016,1,2018,1,2019: YERKƜREDE VE COĞRAFYAMIZDA Ä°ÅžĆ‡Ä° SINIFI(MIZ),1,23 NÄ°SAN BÄ°TTÄ° ‘KUTLU DOĞUM’ VERELÄ°M,1,24 HAZÄ°RAN SEƇİM(LER)Ä° VE TAVIR(IMIZ),1,7 HAZÄ°RAN 2015 SEƇİMLERÄ°’NE DAÄ°R -GEREKƇELÄ°- TAVRIMIZ,1,7 HAZÄ°RAN’DAN 1 KASIM’A HDP NOTLARI,1,8 mart,3,A-UTOPYA’YA UNUTULMAZ BÄ°R YOLCULUK,1,ABD EMPERYALÄ°ZMÄ° VE VENEZƜELLA 2019,1,AƇIK SƖZLƜ OLMAK Ä°YÄ°DÄ°R (7 HAZÄ°RAN SONRASINA DAÄ°R DEĞERLENDÄ°RME),1,ADALET: ANTROPOLOJÄ°K BÄ°R BAKIŞ,1,afis,1,AFRÄ°N (VE SURÄ°YE’N)Ä°N ƖTESÄ°DÄ°R,1,AFRÄ°N (VE SURÄ°YE),1,AKADEMÄ°NÄ°N ƖZGƜRLƜĞƜ İƇİN,1,akademisyen,2,AKADEMÄ°SYEN SORUMLULUĞU,1,AKLIMIZDA TAŞIYORUZ SÄ°ZLERÄ°,1,akp,36,AKP Ä°KTÄ°DARI VE GƜNDELÄ°K HAYATIN Ä°SLƂMÄ°LEŞTÄ°RÄ°LMESÄ°,1,AKP Ä°SLƂM FAŞİZM ve KADINLAR,1,akp.kriz,1,AKP’NÄ°N ‘KƜLTƜR POLÄ°TÄ°KALARI’?,1,AKP’NÄ°N “DERÄ°N DEVLET”Ä°,1,AKP’NÄ°N “KINDER KUCHE KIRCHE”SÄ°,1,AKP’NÄ°N “MUHAFAZAKƂR”LIĞI NEYE DENK DĆœÅžER,1,AKP’NÄ°N “ORGANÄ°K AYDINLARI” VE HAZÄ°RAN KALKIŞMASI,1,AKP’NÄ°N BAŞKAN”LIĞI,1,AKP’NÄ°N EĞİTÄ°M SÄ°STEMÄ° MÄ° DEDÄ°NÄ°Z,1,AKP’NÄ°N EĞİTÄ°M SÄ°STEMÄ°: MÄ°LLÄ°YETƇİ MANEVÄ°YATƇI VE PÄ°YASACI,1,AKP’NÄ°N EĞİTÄ°M SÄ°STEMÄ°YLE Ä°MTÄ°HANI,1,AKP’NÄ°N KADINLARA KARŞI SAVAŞI: MADAM GÄ°BÄ° ƖLMEK,1,AKP’NÄ°N MUHAFAZAKƂRLIĞI Ä°SLƂMCILIĞI NEOLÄ°BERALÄ°ZMÄ° VE KADINLAR,1,aktuel,4,aktĆ¼el,2,ALEVƎLÄ°K VE SINIF MƜCADELESÄ°: KƜLTƜR VE EKONOMÄ° POLÄ°TÄ°K,1,aleviler,1,amerika,2,ANADOLU’NUN “YA BASTA”SI,1,antropoloji,10,ANTROPOLOJÄ°: NASIL VE NİƇİN,1,arkeoloji,1,ARSIV,1,ATAERKÄ°” ƜZERÄ°NE,1,ATAERKÄ°L PAZARLIK BOZULDU,1,AVM’LER,1,AVRUPA BÄ°RLİĞİ: ƇOKKƜLTƜRCƜLƜĞƜN “KRÄ°ZÄ°”,1,aydinlar,9,aydinlar devrimciler,27,AYŞE ƖĞRETMEN “DAVA”SININ ANIMSATTIĞI,1,Barış Bildirimi metni,1,baris,7,basin,3,BAŞKALDIRIDIR MÄ°ZAH YA DA HİƇ!,1,BE ZÄ°MAN JƎYAN NA BE,1,BEJDAR’IN TUTSAK ALINAMAYAN ŞİİRLERÄ°,1,BEKLE BÄ°ZÄ° -YENÄ°DEN- TAKSÄ°M,1,BELLEKLE GELECEĞİN KARŞILAŞMASI,1,bilim,3,BÄ°R “ELEŞTÄ°RÄ°”YE KISA KENAR NOTLARI,1,BÄ°R “Ä°MKƂNSIZ AŞK” HÄ°KƂYESÄ°: “AKADEMÄ° VE ƖZGƜRLƜK,1,BÄ°R “PRAKSÄ°S ANTROPOLOJÄ°SÄ°” İƇİN,1,BÄ°R AYDIN(LIK) HƂLÄ° FÄ°KRET BAŞKAYA,1,BÄ°R DAHA ASLA DÄ°YEBÄ°LMEK İƇİN: GƖZALTINDA KAYIPLAR,1,BÄ°R Ä°KTÄ°DAR (YENÄ°DEN-)ƜRETME ARACI OLARAK MOBBÄ°NG[*],1,BÄ°R Ä°KTÄ°DAR ARACI OLARAK KORKU,1,BÄ°R KEZ DAHA “TERƖR” MƜ,1,BÄ°R KÄ°MLÄ°K SÄ°YASETÄ° OLARAK MÄ°LLÄ°YETƇİLÄ°K VE IRKƇILIK,1,BÄ°R MÄ°LAT: REFERANDUM VE SONRASI,1,BÄ°YOLOJÄ° KADER MÄ°? ya da “FITRAT”A DAÄ°R,1,BÄ°ZÄ°M DELÄ°LERÄ°MÄ°Z,1,BM DB VE IMF’NIN DILINDE KADIN YOKSULLUĞU,1,bƶlge,3,BU 12 EYLƜL REJÄ°MÄ°… BURADAN ƇIKIŞ YOK,1,BU NE ŞİDDET BU CELƂL? (YA DA “GULYABANÄ°” KÄ°M),1,BUGƜN ADNAN YƜCEL KONUŞACAĞIZ,1,CELLATLARIN DƖKTƜKLERÄ° KAN,1,cevre,14,CHARLIE HEBDO’YA SALDIRI TE’VÄ°LLERÄ° VE TAVRIMIZ,1,chd,1,cinayetler,12,CUJUS REGIO EJUS RELIGIO,1,CUMHURBAŞKANLIĞI SÄ°STEMÄ° VEYA BU KADAR YETKÄ°YÄ° BABANIZA VERÄ°R MÄ°YDÄ°NÄ°Z,1,Ƈile'nin Antropolojisi: Bir Anı Bir Gƶzlem ve Bir Tahlil Girişimi,1,ƇOCUKLAR ƖLMESÄ°N DEMEK TERƖR SUƇU MU,1,ƇOCUKLARININ ETÄ°YLE BESLENEN ƜLKE,1,ƇƖZƜMƜN SOSYO-EKONOMÄ°K YANI,1,DAĞLAR ERÄ°RSE – ZEVEBƂN,1,DAÄ°MA YAŞAYACAKTIR Ä°SMÄ°YLE MƜSEMMA YAŞAR KEMAL,1,DARBE GÄ°RİŞİMÄ° VE SONRASI,1,dava,13,davalar,1,DELÄ° DUMRUL’UN “KENTSEL DƖNĆœÅžĆœM”Ɯ ya da YOLSUZLUK RANTIN Ä°KÄ°Z KARDEŞİDÄ°R,1,DEMÄ°RÄ°N TUNCUNA Ä°NSANIN...,1,demokrasi,2,DEMOKRATÄ°KLEŞ-ME PAKETÄ°,1,dersim,2,devlet,12,DEVLETÄ°N ERKEKLERÄ° YA DA KADINA ŞİDDET NASIL ƖNLENMEZ,1,DEVLETÄ°N KƜRTAJI: ROBOSKƎ,1,DEVLETLƛLAR,1,devrim,9,DİĞERLERÄ° VE KENT HAKLARI…[*],1,dinler,7,DÄ°NLER Ä°SLƂM VE KADIN BEDENÄ°,1,dinleti,1,DÄ°RENEN DAMAR[*] ƇƜRƜMEYEN,1,direnis,3,dunya,5,dĆ¼nya,56,dĆ¼sĆ¼nce ƶzgĆ¼rlĆ¼gĆ¼,2,EGEMENLERÄ°N “PYRRHUS ZAFERÄ°”: F-TÄ°PÄ°,1,egitim,12,EKÄ°M DEVRÄ°MÄ° SOSYALÄ°ZM KADINLARIN KURTULUŞU,1,ekoloji,10,ekonomi,7,elestiri,1,ELEŞTÄ°RÄ° HAYATTIR; YAŞATIR,1,emek,15,emekciler,3,EMEKƇİLER İŞSÄ°ZLER YOKSULLAR NEREDE,1,emperyalizm,8,EMPERYALÄ°ZM- T. “C” VE AFRÄ°N,1,enternasyonalizm,1,ENTERNASYONALÄ°ZM ƜZERÄ°NE NOTLAR,1,ERCAN BÄ°NAY’DAN (BAFRA T TÄ°PÄ°) MEKTUP VAR: ABDULLAH KALAY’A ƖZGƜRLƜK,1,ermeniler,4,ESKÄ°(MEYEN)/ YENÄ° TƜRKÄ°YE”DE BARIŞ (MI),1,etnoloji,2,EVET ƇIKSA DA “HAYIR”,1,EVLAT YOLDAŞ,1,fasizm,6,FAŞİZM VE KADINLAR,1,felsefe,1,feminist,1,FÄ°DEL İƇİN SANCAĞI YARIYA Ä°NDÄ°RMEYÄ°N DAHA DA YƜKSELTÄ°N,1,FRIEDRICH ENGELS VE AÄ°LENÄ°N,1,genclik,2,GERƇEKTEN DE NEDÄ°R TERƖR,1,GƖBEKLÄ°TEPE BÄ°ZE NEYÄ° ANLATIYOR,1,gĆ¼ncel,4,gĆ¼ndem,11,GƜNDEM’E DƜNE VE BUGƜNE DAÄ°R,1,HAFIZASINI YÄ°TÄ°RMEYEN “DERSÄ°M’E AĞIT,1,hakkinda,1,HƂL ƜLKEYÄ° KUTUPLAŞTIRIYOR,1,HƂL VE GÄ°DİŞ(Ä°MÄ°Z),1,HANGÄ°MÄ°Z ƖZGƜRƜZ KÄ°,1,hareketler,1,Hasta Tutsak Abdullah Kalay 2. Heyet Raporuna Rağmen Tahliye Edilmiyor!‏‏,1,HAVADIR SUDUR ATEŞTÄ°R YANÄ° HAYATTIR GRUP YORUM,1,HER GƜN DƖRT Ä°ÅžĆ‡Ä° BEŞ KADIN,1,HER KƖYDE BÄ°R “KƖPEK” VARDIR,1,HİƇLEŞTÄ°RÄ°LME KAYGISINDAN ƖFKEYE SARI YELEKLÄ°LER,1,HRANT,1,hrant dink,4,hrant dink'in katline 2015 perspektifinden bakmak,1,hukuk adalet,33,IŞILTILI VE “TEHLÄ°KELÄ°” BÄ°R KADIN: SUAT DERVİŞ,1,IŞİD VE Ä°SLƂMCI “FEMÄ°NÄ°STLER”,1,ibrahim kaypakkaya,1,Ä°FADE ƖZGƜR(LƜĞƜ) MƜ,1,Ä°FADE ƖZGƜRLƜĞƜ VAZGEƇİLEMEZ ƖNCELÄ°KLÄ° DEĞERDÄ°R,1,iktidar,10,iletisim,2,inanc,7,insan haklari,1,isci-sendika,11,islam,14,islam.ortadogu,1,Ä°SLƂMCI-MUHAFAZAKƂRIN ZÄ°HÄ°N HARÄ°TASINDA BÄ°R GEZÄ°NTÄ°: “NASIL BÄ°R KADIN(LIK),1,Ä°STANBUL SEƇİMÄ° - BÄ°R DEĞERLENDÄ°RME,1,isyan,15,Ä°ÅžĆ‡Ä° SINIFI 2017 1 MAYIS(’IMIZ) VE KATLÄ°AMIN 40. YILINDA TAKSÄ°M,1,Ä°ÅžĆ‡Ä° SINIFININ KADINLAŞMASI,1,Ä°TÄ°RAZ VE ELEŞTÄ°RÄ° “HAZIROL”DA DURMAZ,1,Ä°YÄ° KÄ° YAŞADILAR Ä°YÄ° KÄ° YAZDILAR,1,KADIN(LAR) VE DEVRÄ°M(LER),1,KADINLAR KAPÄ°TALÄ°ZM FAŞİZM VE AKP,1,KADINLAR GERƇEKTEN DE “SINIFLAR-ƜSTƜ” MƜ,1,KADINLAR İƇİN OLABÄ°LECEK EN KƖTƜ ALAŞIMIN ORTASINDAYIZ,1,KADINLARA KENTLERE GECELERE DAÄ°R,1,KADINLARIN KURTULUŞU: MARKSÄ°ZM’SÄ°Z OLUR MU,1,kadin,57,kadinlar,11,KALBÄ°M(Ä°Z) CÄ°ZRE’DEDÄ°R,1,kapitalizm,22,KAPÄ°TALÄ°ZM KƜLTƜR DÄ°RENİŞ,1,KAPÄ°TALÄ°ZMÄ°N KENDÄ°NÄ° Ä°MHASI: NEOLÄ°BERALÄ°ZM,1,kart,1,katlamlar,1,katliamlar,7,KELLE FIYATINA HƜRRIYET ESIRLIK BEDAVA,1,KENTÄ° (YOKSULLARINDAN) TEMÄ°ZLEMEK,1,KEŞFEDÄ°LMEMİŞ GELECEĞİN BİƇİMLENMESÄ° İƇİNDÄ° SAMÄ°R AMÄ°N,1,kitap,35,KOBANƊ BÄ°ZÄ°MDÄ°R BÄ°Z KOBANƊ’YÄ°Z,1,KOLEKTÄ°F BÄ°R DEVLET CÄ°NAYETÄ°: HRANT DÄ°NK,1,komĆ¼nizm,5,kriz,53,KRÄ°Z SAVAŞ VE Ä°ÅžĆ‡Ä° SINIFI ƜZERÄ°NE GƖRĆœÅžLER,1,KRÄ°ZDEN Ä°NSAN MANZARALARI[*],1,KƜLTƜR “YERLÄ° VE MÄ°LLÄ°” MÄ°DÄ°R?YA DA NEDÄ°R,1,kĆ¼ltĆ¼r sanat,29,KƜRESEL KƜLTƜR” MƜ,1,kĆ¼rt sorunu,1,laiklik,1,LAÄ°KLÄ°K MÄ° HANGÄ°SÄ°,1,latin amerika,11,LATÄ°N AMERÄ°KA: SAĞIN GERÄ° DƖNĆœÅžĆœ - 1/ BREZÄ°LYA ƖRNEĞİ,1,LATÄ°N AMERÄ°KA: SAĞIN GERÄ° DƖNĆœÅžĆœ-2/ PARAGUAY: “TEKNÄ°K DARBE,1,LATÄ°N AMERÄ°KA’DA BARIŞ SƜREƇLERÄ°,1,LATÄ°N AMERÄ°KA’DAN “BARIŞ SƜREƇLERÄ°”: EL SALVADOR ƖRNEĞİ,1,LATÄ°N AMERÄ°KA’NIN DESAPARECIDO’LARI,1,leninizm,3,LƜZUM” ƜZERE: BÄ°R KEZ DAHA Ä°STANBUL SEƇİMÄ°,1,MAĞLUP MU DENÄ°R ŞİMDÄ° ONLARA?,1,MARKSÄ°ST-LENÄ°NÄ°ST ROMAN YAZARI : VEDAT TƜRKALÄ°,1,marksizm,5,MARKSÄ°ZM + V. Ä°. LENÄ°N = EKÄ°M DEVRÄ°MÄ° (NOTLARI),1,MARKSÄ°ZM AÄ°LE AŞK CÄ°NSELLÄ°K ƜZERÄ°NE SƖYLEŞİ,1,MARKSÄ°ZM VE KADIN ƜZERÄ°NE,1,Marksizm ve Kadın: Emek Aşk Aile,3,MARKSÄ°ZM VE KADINLARIN KURTULUŞU,1,MARX’IN DĆœÅžĆœNCE DƜNYASINA BÄ°R SEYAHAT: ETNOLOJÄ° DEFTERLERÄ°,1,MARX’TAN ƖĞRENEN BÄ°R ƇUKUROVALI: OKTAY ETÄ°MAN,1,MASKELÄ° FAŞİZM: “POPƜLÄ°ST AŞIRI SAĞ,1,medya,1,MEVTAYI Ä°YÄ° BÄ°LMEZDÄ°K,1,milliyetci,2,mizah,2,MURAT’IN DĆœÅžĆœ LAMBORGHÄ°NÄ°LER VE DƜNYAYI DEĞİŞTÄ°REBÄ°LMEK,1,mĆ¼cadele,13,MƜCADELE BOYU BÄ°R YAŞAM: SCHAFIK JORGE HANDAL,1,MƜCADELEYE DEVAM”[1] “BU DAHA BAŞLANGIƇ,1,NE OLDU O “Ä°MTÄ°YAZSIZ SINIFSIZ KAYNAŞMIŞ KÄ°TLE”YE,1,NEO-FAŞİZM(LER) “FEMÄ°NÄ°ST” MÄ°,1,NEO-LÄ°BERAL TƜRKÄ°YE’DE MUHAFAZAKƂRLAŞMA/ DĆœÅžKƜNLEŞME DÄ°YALEKTİĞİ,1,NEO-LÄ°BERAL TƜRKÄ°YE’NÄ°N “EN ALTTAKÄ°LER”Ä°: Ä°ÅžĆ‡Ä° SINIFI KƜRTLEŞİRKEN,1,neoliberal,11,newroz,1,NÄ°CE ONYILLARA ‘YENÄ°KAPI’LI YOLDAŞLAR,1,O GƜN BU ƜLKEDE. O GƜN O ALANDA,1,OĞLUM(UZ) ƖLƜMSƜZDƜR,1,ohal,4,OKTAY AĞABEY(Ä°MÄ°Z,1,ONLAR ƇALIP ƇIRPTIKƇA BÄ°Z YOKSULLAŞIYORUZ,1,ORƇUN,1,ortadogu,8,ORTADOĞU’DA BÄ°R KARABASAN: IŞİD,1,OSMANLI’YI “Ä°HYA” ETMEK: AKP’NÄ°N TƖRENLERÄ°,1,OTUZƜƇ KOR DĆœÅžTƜ YƜREĞİMÄ°ZE…,1,ƖFKELENÄ°NCE ƇOK GƜZEL OLUYORSUN TƜRKÄ°YE,1,ƖFORÄ°NÄ°N ORTASINDA,1,ƖĞRETTÄ°KLERÄ° HATIRLATTIKLARIYLA GREÄ°F DÄ°RENİŞİ,1,ƖLƜMSƜZ ABÄ°(MÄ°Z) OKTAY ETÄ°MAN,1,ƖRGƜTLƜ MƜCADELE ETİĞİ VE SOSYALÄ°ST DEMOKRAS,1,ƶteki,26,ƖZEL MƜLKÄ°YETÄ°N DEVLETÄ°N KƖKENÄ° ƜZERÄ°NE,1,ƖZERKLÄ°KƇİ ANAYASA SONRASINDA BOLÄ°VYA DERSLERÄ°,1,ƖZGECAN’IN KATLÄ°NÄ°N AKP’YLE NE Ä°LGÄ°SÄ° VAR,1,ƶzgeƧmis,1,ƶzgĆ¼rlĆ¼k,3,panel,3,PARANOYA VE MEGALOMANÄ°NÄ°N (“YENÄ°”) REJÄ°MÄ°,1,PARÄ°S KATLÄ°AMI “BARIŞ SƜRECÄ°” VE HESAPLAŞMA,1,politika,12,POPƜLER KƜLTƜRE ELEŞTÄ°REL BAKIŞLAR - KISA BÄ°R TARÄ°HƇE,1,postmodernizm,1,protesto,2,RECEP’Ä°N TƜRKƜ(/ŞİİR)LERÄ°,1,referandum,3,rejim,1,roboski,1,ROBOSKÄ°’NÄ°N KANAYAN KARANFÄ°LÄ°,1,rƶportaj,12,SAHÄ° “VESAYET (REJÄ°MÄ°)” KALKTI MI,1,SAHÄ°CÄ° OLMAK,1,savas,3,savas-baris,1,SAVAŞ ŞIDDET ƜZERINE EKONOMI-POLITIK VE ANTROPOLOJIK NOTLAR,1,SAYGI VE HAYRANLIKLA ƇHD GENEL KURULU’NA,1,secim,18,secimler,4,seƧim,5,SEƇİMLERÄ°N SONRASINDA,1,seminer,1,sempozyum,1,SEN ƇƜRƜMENÄ°N RESMÄ°NÄ° ƇİZEBÄ°LÄ°R MÄ°SÄ°N ABÄ°DÄ°N?YA DA MEMLEKETTEN EĞİTÄ°M MANZARALARI,1,SEN MÄ°SÄ°N “BARIŞ” DÄ°YEN,1,sibel ƶzbudun,1,sinifsal bakis,10,SÄ°VAS KATLÄ°AMI O GƜN ORADA BÄ°TMEDÄ°,1,siyonizm,4,SÄ°YONÄ°ZM ANTÄ°-SEMÄ°TÄ°ZM VE BÄ°R “MUGALATA” ƜZERÄ°NE,1,SOMA “SON” OLSUN; AMA DEĞİL,1,sosyal bilimler,4,SOSYAL BÄ°LÄ°MLER: BÄ°R ŞEY YAPMALI,1,sosyalizm,12,SOYKIRIM ƜZERÄ°NE RESMƎ SƖYLEMLER ya da T.C. SOYKIRIMI NEDEN TANIMALIDIR,1,SOYKIRIMA TANIKLIK(LAR),1,soykirim,2,sƶylesi,1,sƶyleşi,2,SƖYLEŞİ: OKURYAZARLIK ƜZERÄ°NE,1,suriye,2,SURUƇ’UN İŞARET ETTİĞİ,1,SUSMA SUSTUKƇA SIRA SANA MUTLAKA GELECEK,1,SUSMA! SUSTUKƇA SIRA SANA GELECEK,1,SUYUN DELÄ° DUMRULLARI: ƖZELLEŞTÄ°RMELER,1,SƜREKLÄ°LEŞTÄ°RÄ°LEN OHAL VE,1,ŞİDDET MÄ° MEŞRUÄ°YET YÄ°TÄ°MÄ° MÄ°,1,ŞİDDET NEDEN KAPÄ°TALÄ°ZMÄ°N “OLMAZSA OLMAZI”DIR,1,taksim,3,tanitim,12,TANTALOS’U YARATMAK,1,tarih,15,tck,2,tck301,1,temel demirer,17,tercĆ¼me,2,terƶr,1,TIMEO HOMINEM UNIUS LIBRI/ TEK KÄ°TAPLI Ä°NSANDAN KORKARIM,1,TOTALÄ°TARYANÄ°ZMÄ° SOKAKTA ALT EDEBÄ°LMEK,1,TOTALÄ°TERLEŞMEYE Ä°HVAN’LAŞMAYA KARŞI,1,TƖREN ULUS-DEVLET Ä°KTÄ°DAR[*],1,Turkey a Beauty When Angry,1,tĆ¼ketim,1,TĆ¼rk Akademiası: GerƧekten kadınlar iƧin Bir Cennet mi,1,TƜRK HALKI BARIÅžĆ‡I MI,1,TƜRK(Ä°YE) Ä°SLƂMI’NDA KADIN OLMAK,1,tĆ¼rkiye,79,ULAŞ ULAŞ’TIR,1,UNUTMAYACAĞIZ UNUTTURMAYACAĞIZ: ŞAHÄ°T OL ANKARA GARI,1,UNUTULMAMASI GEREKENLER,1,Ć¼niversite,6,ƜNÄ°VERSÄ°TEYÄ° ƖLDƜRMENÄ°N SEKÄ°Z YOLU (YA DA ƜNÄ°VERSÄ°TE PÄ°YASAYA NASIL ENTEGRE OLUR,1,VAHŞETÄ°N ALTERNATÄ°FÄ° VAR ELBETTE,1,VAR OLANDAN KOPMAK İƇİN YEREL SEƇİM VE SORU(N)LARI,1,VENEZƜELLA VE EMPERYALÄ°ZM KONUSU,1,VESAYET REJÄ°MÄ°” ƖLDƜ YAŞASIN “Ä°LERÄ° DEMOKRASÄ°,1,video,24,VURUN “ƖTEKÄ°”NE,1,YA SEV YA TERKET: BÄ°R BÄ°AT ARACI OLARAK MOBBÄ°NG,1,YA SOSYALÄ°ZM YA BARBARLIK,1,YANIT: OLAN VE GELEN[*],1,YARGI BAĞIMSIZLIĞI” MI DEDÄ°NÄ°Z,1,yasam,18,YENÄ° TOPLUMSAL HAREKETLER NE KADAR “YENÄ°”,1,yeni yil,2,YENÄ° YƖK YASA TASLAĞI ƜZERÄ°NE: PÄ°YASA ƜNÄ°VERSÄ°TEYÄ° YUTARKEN,1,YENÄ°DEN HAYKIRABÄ°LMEK: “YERÄ°MÄ°Z MUTFAK DEĞİL DƜNYA,1,YERELÄ° BÄ°RLÄ°KTE YƖNETMEK - NASIL BÄ°R DƜNYA Ä°STÄ°YORSAK ƖYLE BÄ°R YEREL YƖNETÄ°M,1,YILDIZLARIN GƜNCESÄ°NÄ° TUTAN ADAM: CENGÄ°Z GƜNDOĞDU,1,yƶk,3,yƶnetim,1,YƜREĞİMÄ°ZDE,1,ZAPATÄ°STALARIN 33. YILI: BÄ°R DEĞERLENDÄ°RME,1,ZEYTÄ°NLİĞİ ZÄ°NDAN YAPAN SÄ°STEMATÄ°K ZULME DÄ°RENENLER,1,ZÄ°NDAN(LAR)IN TƜRKƇESÄ°,1,ZORUNLU BÄ°R AƇIKLAMA (II)… VE BÄ°R EKLEME,1,
ltr
item
sibelšŸ‚ƶzbudun: 1 MAYIS 2024: “SUM IN VADO/ BEN YOLDA VARIM”![*]
1 MAYIS 2024: “SUM IN VADO/ BEN YOLDA VARIM”![*]
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjBVI3o56tCu35toa4_AtCqeO0pJpfOfs-NDW3dat8fWuOfCjPkkDM4dkRElgdxS_tG3ex_NTt4vFpc4WY14tJazgMiRs7JErH642mE8z5dUPDX6jpM4cTsfgWuk1brRwU4ezv0spweiXl2RMEc-m9tj6vFJBejWHAgkmzWHy_Ao0EeU-NBqhBwAcmhCiU/w640-h426/1%206df9a62f-c541-4e1d-9617-555ebc078a18%20(1).JPG
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjBVI3o56tCu35toa4_AtCqeO0pJpfOfs-NDW3dat8fWuOfCjPkkDM4dkRElgdxS_tG3ex_NTt4vFpc4WY14tJazgMiRs7JErH642mE8z5dUPDX6jpM4cTsfgWuk1brRwU4ezv0spweiXl2RMEc-m9tj6vFJBejWHAgkmzWHy_Ao0EeU-NBqhBwAcmhCiU/s72-w640-c-h426/1%206df9a62f-c541-4e1d-9617-555ebc078a18%20(1).JPG
sibelšŸ‚ƶzbudun
https://sibelozbudun.blogspot.com/2024/04/1-mayis-2024-sum-in-vado-ben-yolda-varim.html
https://sibelozbudun.blogspot.com/
https://sibelozbudun.blogspot.com/
https://sibelozbudun.blogspot.com/2024/04/1-mayis-2024-sum-in-vado-ben-yolda-varim.html
true
1739006321341950428
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts Diger daha fazla Yanıtla Cancel reply Sil Ana Sayfa Sayfa Posta Hepsini Gƶr BUNA BENZER Etiket Arsiv Ara BĆ¼tĆ¼n Yayinlar Ä°steğiniz gƶnderi bulunamadı Ana Sayfaya Dƶn Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Paz Pts Sal Car Per Cum Cmt January February March April May June July August September October November December Oca Sub Mar Nis May Haz Tem Agu Eyl Eki Kas Ara simdi 1 dakika ƶnce $$1$$ minutes ago 1 saat ƶnce $$1$$ hours ago dĆ¼n $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy