SÄ°BEL ĆZBUDUN-TEMEL DEMÄ°RER āHakikĆ¢t (vĆ©ritĆ©) her zaman somuttur.ā [1] SĆ¼reklilik iƧindeki koÅular diyalektiÄiyle vazgeƧmemek, vazgeƧm...
SÄ°BEL ĆZBUDUN-TEMEL DEMÄ°RER
āHakikĆ¢t (vĆ©ritĆ©) her zaman somuttur.ā[1]
SĆ¼reklilik iƧindeki koÅular diyalektiÄiyle vazgeƧmemek, vazgeƧmeye inat, RenĆ© Charāın āÄ°nsan kalacaÄız baÄıÅlanmazlık pahasına,ā ifadesiyle mĆ¼semma bir dĆ¼ÅĆ¼nce ve davranıÅtır.
Kapitalist korku imparatorluÄunun teslim aldıÄı insan(lık)ın iÅe yaramaz hĆ¢le getirildiÄi vahÅet tablosunda ezilenlerin boyun eÄmesi, sƶmĆ¼renlerin/ zalimlerin zaferidir.
Ezilenler iƧin haklı olmanın āsuƧā ilan edildiÄi āzaferā(?!) ile āBugĆ¼n artık sadece Åu duyguların Ƨekim gĆ¼cĆ¼ kaldı: Nefret, tiksinti, alerji, iÄrenme, hayal kırıklıÄı, bulantı, antipati, bıkkınlık. Artık insanlar neyi istediklerini bilmiyor, neyi istemediklerinden daha eminler,ā diyen Jean Baudrillard haklıdır.
Ve de milyonlarca insanın kƶtĆ¼lĆ¼klere boyun eÄmesi, hiƧbir Åekilde o kƶtĆ¼lĆ¼kleri āhaklıā ve ādoÄruā kılmaz; bu nedenledir ki, vazgeƧmemek teslim alınamayan insan(lık)ın isyan sancaÄıdır.
āYa barbarlık, ya sosyalizmā koordinatlarında insan(lık) aƧısından temel soru(n), bu sancaÄın yeniden gƶndere Ƨekilip Ƨekilmemesi ikilemine kilitlenmiÅtir.
* * * * *
Eduard Bernsteināın, āBenim iƧin nihai amaƧ hiƧbir Åey, hareket her Åeydir,ā ifadesiyle mĆ¼semma anlayıÅ(sızlıÄ)ının ābırakınız yapsınlar, bırakınız geƧsinlerāci demokrasi manipĆ¼lasyonlarının bizlere ƶnerdiÄi, vazgeƧmeme sancaÄından vazgeƧmemizdir![2]
ĆrneÄin Ragıp Duranāın hakkında āHiƧ bir zaman āMerhaba baÅkaldırıā dememiÅ bir kiÅinin āElveda BaÅkaldırıā diye kitap yazması da ne bĆ¼yĆ¼k tahrifat,ā notunu dĆ¼ÅtĆ¼ÄĆ¼ āElveda BaÅkaldırıānın[3] yazarı ErtuÄrul ĆzkƶkāĆ¼n, āKariyerimi iktidara yakın bir gazeteci olarak yaptım. AKPāliler beni muhalif sanıyor. Ben muhalif falan deÄilim. Ayrıca iyi gazeteci muhalif olur diye bir Åey yok, bu palavra,ā[4] diyerek eklediÄi Ć¼zere:
ā50 yılda TĆ¼rkiyeānin bĆ¼yĆ¼k savruluÅunun hikĆ¢yesi. Sadece solcu ve liberal aydınların deÄil, aynı zamanda, gerƧekten demokrasi arzulayan muhafazakĆ¢r aydının da dĆ¼Å kırıklıÄının hikĆ¢yesiā¦ AldatmıÅ, aldatılmıŠaydınlar enkazı.ā[5]
Bir āenkazādan sƶz eden liberaller enkazın ta kendileriyken; ƶzgĆ¼rlĆ¼ÄĆ¼n sadece iktidardakilerle aynı fikirde olanlara tanınan bir ālĆ¼tufā sayılmasının hiƧbir anlamı olmadıÄını āesā geƧip, dĆ¼nyayı deÄiÅtirecek devrimden vazgeƧmeyi vaaz ederler!
O hĆ¢lde Robert Kiyosakiānin, āEÄer bir tavsiye alacaksanız, sizinle benzer hayalleri Ƨoktan gerƧekleÅtirmiÅ olan kiÅilerden alın,ā vurgusu eÅliÄinde, hatırlatalım:
Rosa Luxemburg, āDevrim olmadan ƶnce imkĆ¢nsız olarak algılanır, olduktan sonra ise kaƧınılmaz olarak gƶrĆ¼lĆ¼rāā¦
Mao Zedung, āSınıflı toplumda, devrimler ve devrimci savaÅlar kaƧınılmazdır. Bunlar olmadan toplumun geliÅmesinde sıƧramalar elde etmek, gerici hĆ¢kim sınıfı devirmek ve bƶylece halka iktidarı saÄlamak imkĆ¢nsızdırāā¦
Karl Marx, āSadece toplumda bir deÄiÅim yaratmak iƧin deÄil, aynı zamanda kendinizi deÄiÅtirmek, siyasi iktidarın kullanımına hazırlanmak iƧin de 15, 20, 50 yıl sĆ¼ren iƧ savaÅlardan, milli mĆ¼cadelelerden geƧmek zorunda kalacaksınızāā¦
V. Ä°. Lenin, āDevrim, kadının mutfaktan Ƨıkıp Ć¼lke yƶnetmesidir.ā āDevrimsiz, Ƨetin savaÅımsız, zorsuz bir devrim, Kautsky iÅte bunu istiyor. Sanki iÅƧiler ile patronlar arasında ƶfkelerin zincirden boÅanmadıÄı bir grev isteniyormuÅ gibi. Bƶyle bir āsosyalistāi herhangi bir liberal memurdan ayırmanın yolunu bulun bakalım!ā[6] derlerā¦
Evet, sĆ¼rdĆ¼rĆ¼lemez kapitalizmin yerkĆ¼reyi yerle yeksan ettiÄi yıkım tablosunda hemen her Åey, Pablo Nerudaānın, āEskiden hayallerimiz vardı, gerƧekleÅtirmeyi umduÄumuz. Åimdi bırakın gerƧekleÅtirmeyi, umabilmek en bĆ¼yĆ¼k hayalimiz oldu,ā betimlemesindeki Ć¼zereyken; vazgeƧmemek, āMevcut olanda ısrar ediyorlar; biz ise, mevcut olanın deÄiÅmesini talep ediyoruz, mevcut olana tapınmayı ve onunla uzlaÅmayı reddediyoruz,ā[7] diyebilmektir; ne bir eksik ne de bir fazla!
* * * * *
Karl Marxāın, āÄ°nsanları geƧmiÅinden uzak tutun ve kolayca kontrol altına alınsınlar,ā vurgusu eÅliÄinde mĆ¼cadele tarih(imiz)in ƶÄrettikleri buna tanık ve taraftır.[8]
Kolay mı?
Tarih bize yapılması muhtemel hataları ƶÄretirken; insan(lık) tarihi sadece egemenlerin gaddarlık tarihi deÄil, aynı zamanda ezilenlerin Åefkat, ƶzveri, cesaret, iyilikseverlik tarihidir de; tam da bunun iƧin Oscar Wilde, āTarih okumuÅ birinin gƶzĆ¼nde itaatsizlik, insanın asıl erdemidir. Ä°taatsizlikle ve isyanla ilerleme kaydedildi,ā derken; āDinozorlukla suƧlanmam da vız gelir bana. ĆĆ¼nkĆ¼ ben dinozoru tarih ƶncesi ƧaÄların nesli tĆ¼kenmiÅ bir hayvanı olarak deÄil, geƧmiÅin doÄruluÄu kanıtlanmıŠve yadsınamaz deÄerlerini yeni sentezler yaparak geleceÄe taÅımayı amaƧlayan bir yaratık olarak tanımlıyor, dinozorluÄumla ƶvĆ¼nĆ¼yorum,ā ifadesi Mina Urganāın, her Åeyin ƶzeti gibidir.
Malum, geƧmiÅi olmayanların geleceÄi ol(a)maz!
* * * * *
BugĆ¼n(ler) mi? Ä°Åte sĆ¼rdĆ¼rĆ¼lemez kapitalizmin āeseriāā¦
Oxfam, dĆ¼nyanın sĆ¼per zenginlerinin servetinin 2024āde 2 trilyon dolar arttıÄını, yoksulluk sınırının altında yaÅayan insanların sayısının ise azalmadıÄını aƧıkladı!
DĆ¼nya genelinde 2023āte 2 bin 565 olan dolar milyarderi sayısı, 2024āte 204 artarak 2 bin 769āa yĆ¼kselirken, bu kiÅilerin toplam serveti 12 ayda 13 trilyon dolardan 15 trilyon dolara ulaÅtı.
Milyarderlerin serveti 2024āte 2023āe gƶre Ć¼Ć§ kat daha hızlı artarken; DĆ¼nya Bankasıāna gƶre yoksulluk sınırının altında yaÅayanların sayısının 1990ādan yana neredeyse hiƧ deÄiÅmedi.
YoksulluÄu azaltma konusundaki ilerleme durma noktasına geldi. DĆ¼nya genelinde 3.6 milyar insan gĆ¼nlĆ¼k 6.85 doların altında bir gelirle yaÅamını sĆ¼rdĆ¼rĆ¼rken; bu oran dĆ¼nya nĆ¼fusunun yĆ¼zde 44āĆ¼nĆ¼ temsil ediyor.
DĆ¼nya 10 yılda 5 dolar trilyonerine sahip olacakken; dĆ¼nyanın en zengin 10 kiÅisinin servetleri 2024āde gĆ¼nlĆ¼k ortalama 100 milyon dolar arttı.
Oxfam servet edinme dinamiÄinin bugĆ¼n de āmodern sƶmĆ¼rgecilikā olarak devam ettiÄi deÄerlendirmesini ifade ediyor ve zenginlerin 2023āte finans sistemi aracılıÄıyla KĆ¼resel GĆ¼neyāden saatte 30 milyon dolar ƧektiÄine dikkat Ƨekiyor.
Kuzey Ć¼lkeleri, kĆ¼resel nĆ¼fusun sadece yĆ¼zde 21āini oluÅturmalarına raÄmen kĆ¼resel servetin yĆ¼zde 69āunu, milyarder servetinin yĆ¼zde 77āsini kontrol ediyor ve milyarderlerin yĆ¼zde 68āine ev sahipliÄi yapıyor.[9]
Ä°laveten: Mayıs 2024 tarihli Kanada istatistikleri, tasarruf yapmak iƧin gıda kalitesinin dĆ¼ÅĆ¼rĆ¼lmesinden az gıda tĆ¼ketilmesine kadar birƧok sebebi olan gıda gĆ¼vensizliÄinin yĆ¼kseliÅte olduÄunu gƶsteriyor. 2021āde Kanadaādaki hanelerin yĆ¼zde 12.9āunda gıda gĆ¼vensizliÄi tespit edildi. Kanadalıların yalnızca yĆ¼zde 9.9āunun yoksul olduÄu tespit edilen 2022āde bu rakam yĆ¼zde 16.9āa Ƨıktı ki bu da gıda gĆ¼vensizliÄinin giderek āorta sınıflarāın da sorunu hĆ¢line geldiÄini gƶsteriyor.
Ayrı bir āStatsCanā raporu Kanadaāda ekonomik eÅitsizliÄin rekor seviyeye ulaÅtıÄını gƶsteriyor. Kanadalıların yĆ¼zde 20āsi yıllık ortalama 2.47 milyon dolar kazanarak Ć¼lkenin tĆ¼m zenginliÄinin Ć¼Ć§te ikisini oluÅturuyorlar. ĆbĆ¼r yandan en yoksul yĆ¼zde 40āın toplam gelirinin Ć¼lkenin tĆ¼m zenginliÄi iƧerisindeki oranı ise yalnızca yĆ¼zde 2.8.[10]
Bir Åey daha: āKĆ¼resel Servet Raporuāna gƶre TĆ¼rkiyeāde 2008-2023 arasında kiÅisel servet yĆ¼zde 1708 arttı. EÅitsizlikte dĆ¼nya birincisi. Gelecek beÅ yılda dolar milyoneri sayısının yĆ¼zde 43 artması bekleniyor. Sadece 2023āde servet bĆ¼yĆ¼mesi yĆ¼zde 158 dĆ¼zeyinde![11]
Tablo XXI. yĆ¼zyılda da āSƶmĆ¼rĆ¼ varsa, eÅitlik olamaz. Toprak sahibi iÅƧiye, aƧ toka eÅit olamaz,ā[12] gerƧeÄini teyit ederken; tĆ¼m sınıflı toplum tarihi aynı zamanda savaÅların, iÅgallerin, yerinden edilmelerin tarihi olarak okunmalıdır.
MĆ¼lkiyet rejiminin tetiklediÄi tĆ¼m kƶtĆ¼lĆ¼kler, savaÅ ile birlikte daha da gƶzler ƶnĆ¼ne serilirken; Karl Marxāın ilkel birikim teorisini ortaya koyduÄu zamandan beri biliyoruz ki, sınıflı toplum her gĆ¼n yeni bir mĆ¼cadelenin alttan alta sĆ¼rdĆ¼ÄĆ¼ bir zemin yaratır. Ćcretli ƧalıÅanlarla toplumun zenginliklerinin bĆ¼yĆ¼k ƧoÄunluÄunu elinde bulunduranlar arasındaki ƧatıÅmanın farklı biƧimlerde gerƧekleÅtiÄini ƶne sĆ¼rmek mĆ¼mkĆ¼n. Mark Neocleousāun deyimiyle: āKlasik askerĆ® anlamıyla, devletler-arası ƶrgĆ¼tlĆ¼ Åiddet baÄlamındaki āsavaÅā deÄil de daha ziyade bir ātoplumsal savaÅā ya da bir āiƧ savaÅāā olarak adlandırabileceÄimiz bu durum, gĆ¼nlĆ¼k hayatımızın her alanını savaÅ terimleriyle doldurmamıza neden oluyor. Ćyle ki hayatın her alanında stratejiler, saldırılar, savunma hatları, avlar, fetihler, ricatlar, mevziler ve manevralardan bahsedilmeye baÅlanır. SavaÅ, dile, gĆ¼ndelik konuÅmaların iƧine sızdıkƧa normalleÅiyor.
XX. yĆ¼zyılın iki bĆ¼yĆ¼k savaÅı, barıÅın neden tĆ¼m insanlık iƧin gerekli olduÄunu kanıtlamıÅtı ama insanlık, tĆ¼m kanıtlara raÄmen savaÅmaya devam etti. XXI. yĆ¼zyıla gelindiÄinde ise savaÅ, toplumların dizayn edilmesinde bir enstrĆ¼man hĆ¢line geldi. Nizami ve ādıÅā dĆ¼Åmana karÅı giriÅilen, sivil ƶlĆ¼mlerin asgari dĆ¼zeyde olduÄu savaÅların yerini bƶlgesel ya da iƧ, dĆ¼ÅĆ¼k yoÄunluklu ƧatıÅmalar aldıkƧa, Åiddet toplumsallaÅarak, tĆ¼m kesimler iƧin tehdit oluÅturmaya baÅladı. Ve bunların mĆ¼sebbibi Ć¼cretli kƶlelik dĆ¼zeni kapitalizm idi!
Verili durumda devletler sermayenin karakolu olup; hiƧbir Åey ezilenleri pasifliÄinden daha tehlikeli deÄilken; āModern toplumun bĆ¼yĆ¼k bir paradoksu, ƶzgĆ¼rlĆ¼ÄĆ¼n araƧlarının, ƶzgĆ¼rlĆ¼ÄĆ¼n kendisini tehdit etmesidir,ā diye ekler Max Horkheimer!
BugĆ¼nlerde ātarafsızālık, ilgisizliÄin bir diÄer adıdır; Antonio Gramsciānin, āKayıtsızlardan nefret ediyorumā¦ YaÅamak taraf tutmaktırā¦ Kayıtsızlık irade yitimidir, asalaklıktır, korkaklıktır. Kayıtsız olmak yaÅamamaktır. Kayıtsızlardan bu yĆ¼zden nefret ediyorum,ā[13] sƶzleri ile Rollo Mayāin āBƶylece korkaklıÄın gĆ¼nĆ¼mĆ¼zdeki en hĆ¢kim Åekli āKarıÅmak istemedimā deyiÅinde gizlenir,ā[14] uyarısı eÅliÄinde V. Ä°. Lenināe kulak verin:
āDurumumuzun umutsuz olduÄu; bu insafsız barıÅta olduÄu gibi āonursuzā bir ƶlĆ¼mle, umutsuz bir savaÅta ākahramancaā ƶlmek arasında seƧim yapmaktan baÅka bir Ƨaremiz olmadıÄı doÄru deÄildir.ā[15]
āÄ°nsanlıÄı, bugĆ¼n belini bĆ¼ken kƶtĆ¼lĆ¼klerden iyi yĆ¼rekli insanların iyi niyetli giriÅimlerinin deÄil, ƶrgĆ¼tlenmiÅ proletaryanın sınıf savaÅımının kurtaracaÄını gƶstermiÅlerdir.ā[16]
* * * * *
āBiz Marxāın ya da Marksistlerin sosyalizme giden yolu bĆ¼tĆ¼n somut gerƧekliÄi iƧinde bildiklerini iddia etmiyoruz. Bu saƧmalıktır. Biz bu yolun doÄrultusunu biliyoruz, bu yola hangi sınıfsal gĆ¼Ć§lerin ƶnderlik ettiÄini biliyoruz, fakat bunu somut olarak, pratik olarak ancak, iÅe giriÅtiklerinde, milyonların deneyimi gƶsterecektir,ā[17] diyen radikal sosyalistler olarak yukarıda ifade ettiÄimiz bƶylesi bir duruÅun, vazgeƧiÅin de, kafa/kavram karıÅıklıÄının da panzehiri ve mecburiyeti olduÄu kanaatindeyiz.[18]
Kafa/kavram karıÅıklıÄına iliÅkin bir ƶrneÄi aktarıp, ilerleyelim:
āKadın hareketinin ve feminist hareketin erkek Åiddetine ve erkek devlet Åiddetine karÅı yĆ¼kselttiÄi bu dayanıÅmayı, sosyalist hareketin Ƨatısı altında var saymak, kadın kurtuluÅ mĆ¼cadelesini sosyalizm mĆ¼cadelesinin bileÅenine indirgemek, sınıf-sosyalizm mĆ¼cadelesinin [devrimci] ƶznesi olarak iÅƧi sınıfını deÄil, toplumsal hareketleri gƶrmek, sosyalizm mĆ¼cadelesini en iyi ihtimalle antikapitalist mĆ¼cadeleye indirgemenin yanı sıra Marksizimi de post Marksizme rehin vermek anlamına gelirā![19]
* * * * *
āYapmakā vazgeƧmemekle mĆ¼mkĆ¼ndĆ¼r; vazgeƧenler yapamaz ya da risk almadan āmıÅā gibi āyaparā!
VazgeƧenlerin en bĆ¼yĆ¼k hatası, risk almayı reddeden garantili statĆ¼kocu muhafazakĆ¢rlıklarıdır.
āĆetin savaÅlar, karmaÅasız olmazāken;[20] herhangi bir garanti ya da paye beklentisinden uzakta herkes yapabileceÄini, dĆ¼zensizliÄin iƧinde gizli bir dĆ¼zen olduÄu bilinciyle gerƧekten yapmak zorundadır.
BĆ¼tĆ¼n kaosun iƧinde bir evren, bĆ¼tĆ¼n dĆ¼zensizliÄin iƧinde gizli bir dĆ¼zen vardır; āHayatım bir anlam kazansın istedim, yatakta can vermek istemedim ve bu ateÅten gƶmleÄi ben gƶnĆ¼llĆ¼ giydim. GerƧek hayatı kazanmanın, ten sevdasından geƧmekle olacaÄını kimseye anlatamadım. Kutsallarım ƧiÄnenmiÅ, bencillik almıŠyĆ¼rĆ¼mĆ¼Å, baÅkaları iƧin yaÅamak unutulmuÅ ve duyarlılık sinelerden kovulmuÅ; hĆ¢l bƶyleyken ben nasıl Ƨıldırmayayım Rosinante? KoÅ Rosinante! Fethedilecek daha Ƨok kale var, koÅ!ā[21] kararlılıÄındaki Ć¼zere, Don KiÅotāun.
* * * * *
VazgeƧmeyenler, bir yanıyla romantik Don KiÅotālardır.
VazgeƧmek ise, hangi āgerekƧeā ile olursa olsun Ƨaresiz, aƧarsız bir adımdır.[22]
VazgeƧmek bir Åeyi yapmaktan, istemekten istifa etmektir.
Ya da eylemekten fikir deÄiÅtirip, hayatı akıÅına bırakmaktır.
Veya hayal kırıklıklarının umutlara baskın gelmesidir; Platonāun, āAklınızda olanları hayata geƧirecek kadar yĆ¼reÄiniz yoksa, ƶmrĆ¼nĆ¼z cesaretli insanların dedikodularını yapmakla geƧer,ā diye tarif ettiÄidir.
Bir nevi āotomatik pilota baÄlamakātır; bir kaƧıÅ, bir teslimiyettir.
Ćzetle vazgeƧmek, yenilmektir. ĆĆ¼nkĆ¼ dayanmayı bilemeyenler, inatla yĆ¼rĆ¼yemeyenler, kararlı olmayanlar hiƧbir zaman kazanamazlar; āVazgeƧmek ve unutmak demek, yaptıÄımız deÄerli deneyimleri pencereden dıÅarı atmak demektir,ā ifadesindeki Ć¼zere Arthur Schopenhauerāinā¦
* * * * *
Bir zamanlar, fabrikalar, tarlalar, siyasi iktidar, her Åeyin emeÄin olması iƧin dĆ¼ÅtĆ¼ÄĆ¼mĆ¼z devrim yolunda V. Ä°. Lenināin, āKokuÅmuÅ mĆ¼minlik her yerde aynı ƶlĆ§Ć¼de iticidir, ama ideolojik yobazlıÄa dƶnĆ¼Åen ādemokratik imanā ƶzellikle tiksindiricidir,ā uyarısını kulaÄımıza kĆ¼pe edip;[23] āÄ°nsanlar kendi tarihlerini kendileri yaparlar, ama istedikleri gibi yapmazlar; kendi seƧtikleri koÅullar altında deÄil, zaten var olan, geƧmiÅten devralınan ve aktarılan koÅullar altında yaparlar. TĆ¼m ƶlĆ¼ nesillerin geleneÄi, yaÅayanların beyinleri Ć¼zerine bir kĆ¢bus gibi Ƨƶker,ā[24] demiÅtik.
VerilmiÅ sƶz(ler)den ve geleneÄimizden asla vazgeƧmemiÅtik; her devrin insanı olmayıp; rĆ¼zgĆ¢r nereden esiyorsa arkasını o yana dƶnenlerden deÄildik; āDƶnek TĆ¼rkĆ¼sĆ¼āndeki tipoloji olmamıÅtık!
āDƶnekā, TDK sƶzlĆ¼ÄĆ¼nde ākanı ve dĆ¼ÅĆ¼ncesini sık sık deÄiÅtiren, sƶzĆ¼ne gĆ¼venilmeyen, kaypakā olarak tanımlanır; dĆ¼n reddettiklerimiz bugĆ¼nlerde ne kadar da ƧoÄaldı, Dr. Hikmet Kıvılcımlıānın satırlarındaki Ć¼zere:
āBir teoriye sırf dĆ¼ÅĆ¼ncesiyle, yalnız kafasıyla baÄlı olup da, bĆ¼tĆ¼n ruhuyla ve maddesiyle, inancı ve yaÅayıÅıyla toptan hayat ve mukadderatıyla [yazgısıyla] giriÅmemiÅ olan bir kimse, o teorinin hayati anlamını ebediyen kavrayamamaya mahkĆ»mdur.
ĆĆ¼nkĆ¼ bir insan bir fikri, ancak o fikre canla baÅla kendini verdiÄi zaman hakkıyla kavrar.
Marxāın Kapitalāini, saƧlı sakallı profesƶrlerden ziyade basit iÅƧilerin aƧıkƧa kavrayabildikleri tarihsel bir gerƧektir.
Bu bƶyle olmuÅtur, Ć§Ć¼nkĆ¼ profesƶrler oradaki fikre kafalarını dolduran donmuÅ batıl itikatlarla [kƶr inanƧlarla], iÅƧiler ise can gƶzĆ¼yle bakmıÅlardır.
Ä°nsan bir fikre hayati ƶnem vermek iƧin, o fikri kendi derisiyle ve kemiÄiyle duyacak biƧimde hayati bir uÄraÅma ve savaÅma sonucunda benimsemiÅ olmalıdır.
Ä°nsan, zannedildiÄinden fazla pratik ve daima iddia edildiÄinden Ƨok materyalist bir hayvandır.
Derisinin ve kemiÄinin karıÅmadıÄı bir fikre, bugĆ¼n gƶz koyup, yarın kolayca Åapka Ƨıkarabilir ve Allahāa ısmarladık diyebilir. Ćyle bir insan iƧin fikir olarak her Åey nihayet bir fikirdir: Ak dĆ¼ÅĆ¼nce de, kara dĆ¼ÅĆ¼nce de aynı kapıya Ƨıkar...
Ćteki deÄilse beriki oluvermiÅ, ne var ki?.. Bir fikre karÅı bƶyle entipĆ¼ften bir ilgi, o fikrin gereÄi gibi, canevinden kavranılmasına elbet engeldir.
Yarım ilgi yarım bilgi verir.
Bu kaƧınılmaz bir kanundur.ā[25]
* * * * *
BugĆ¼nĆ¼n vahÅeti karÅısında gelecek uzun sĆ¼recekken; uzaÄa bakmak, geleceÄi kazanmak vazgeƧmeden geƧmiÅe bakmak, sahip Ƨıkmakla mĆ¼mkĆ¼ndĆ¼r.
VazgeƧmeden mĆ¼cadele edenler iƧin bugĆ¼n egemenlerin olsa da, gelecek onun diyetini ƶdeyerek tarihi yaratanlarındır; yoksa, āBir ƧaÄ biterkenā,[26] āBir asır sonra Leninā,[27] āLenināe dƶnĆ¼ÅĆ¼n ƶnĆ¼ndeki engellerā[28] temcit pilavlarıyla tarihi Ƨarpıtan āsivil toplumācu neo-liberallerin deÄil!
Åurası Ƨok aƧık: āBir gĆ¼n gelecek, insanlar ƶzgĆ¼r olacaklar, bĆ¼tĆ¼n insanlar ƶzgĆ¼r olacaklar, kendi ƶzgĆ¼rlĆ¼k kavramları karÅısında da ƶzgĆ¼r olacaklar. Bu, daha bĆ¼yĆ¼k bir ƶzgĆ¼rlĆ¼k olacak, ƶlĆ§Ć¼sĆ¼z olacak, bĆ¼tĆ¼n bir yaÅam boyunca sĆ¼recek,ā saptamasındaki Ć¼zere Ingeborg Bachmanāın;
Sƶz konusu gĆ¼zergĆ¢hta biz, dĆ¼nyayı gelecek nesiller iƧin daha iyi bir yer hĆ¢line getirmek konusunda ahlĆ¢ki bir sorumluluÄa sahibiz ve bƶyle bir gelecek, ezilenler iƧin ulaÅılmaz deÄildir asla.
Bunun iƧin bugĆ¼nlerde vazgeƧmeyenler iƧin unutulmaması gerekenlerden bazıları Åunlardır:
āProletarya bir ulusu, zorla devlet ƧerƧevesinde tutmayı dıÅlayan bir demokrasi isterāā¦[29]
āDemokrasi olmadan bir Ć¼lke ne ƶzerk olabilir, ne de baÄımsızāā¦[30]
āBaÅka halkları ezen bir halk ƶzgĆ¼r olabilir mi? Hayırāā¦[31]
āā¦ āKendiā ulusunun baÅka ulusları ezmesine gƶz yuman bir proleter, sosyalist bir proleter olamazāā¦[32]
Sosyalizm her ulusun baÄımsızlık ve ƶzgĆ¼rlĆ¼k hakkını, kendi kaderini baÄımsız bir Åekilde belirleme hakkını tanırāā¦[33]
āGerƧekten ciddi ve derin her siyasal sorunda gruplaÅma, sınıflara gƶre oluyor, uluslara gƶre deÄilāā¦[34]
āKapitalizmin bulunduÄu yerde, savaÅtan baÅka bir araƧ var mıdır?āā¦[35]
āSĆ¼rekli ve demokratik barıŠisteyen herkes, hĆ¼kĆ¼metler ve burjuvaziye karÅı bir iƧ savaÅtan yana olmak zorundadırā... āSosyalistler, yıÄınlara kurtulmaları iƧin tek Ƨıkar yolun ākendiā hĆ¼kĆ¼metlerini devirmek olduÄunu anlatmalıdırlarā... āUlusların kendi kaderlerini tayin hakkı tanınmaksızın, emperyalizme karÅı uluslararası sosyalist devrim iƧin savaÅım vermek olanaksızdır.ā[36]
21 Ocak 2025, 20:17:05, Ä°stanbul.
N O T L A R
[*] Sosyalist Mezopotamya, No:16, Mart 2025ā¦
[1] V. Ä°. Lenin.
[2] Bkz: i) Temel Demirer, āLenin(izm) ile Liberal(izm) Meselesiā, KaldıraƧ Dergisi, No:243, Ekim 2021; ii) Temel Demirer, āā¦ āMed Cezirāli āĆetinā Kalemā, KaldıraƧ Dergisi, No:231, Ekim 2020; iii) Temel Demirer, āā¦ āNeoāsu ve āSolāu ile Liberaller Nedir, Neye Yarar?ā, AKP āIlımlıā Ä°slĆ¢m, Neo-liberalizm, Editƶr: Fikret BaÅkaya, Ćtopya Yay., 2013ā¦ iƧinde.
[3] ErtuÄrul Ćzkƶk, Elveda BaÅkaldırı, Afa Yay., 1987.
[4] ErtuÄrul Ćzkƶk, Etkili Haber @etkilihaber, https://x.com/etkilihaber, 14 Aralık 2024.
[5] ErtuÄrul Ćzkƶk, āĆanakkale 116āncı Er EÄitim Alayında 50 Yıl Ćnce Ćekilen Bir FotoÄrafın HikĆ¢yesiā, 24 Kasım 2024ā¦ https://t24.com.tr/haber/ertugrul-ozkok-canakkale-116-nci-er-egitim-alayinda-50-yil-once-cekilen-bir-fotografin-hikĆ¢yesi,1198590
[6] V. İ. Lenin, Proleter Devrim ve Dƶnek Kautsky, Ƨev: Kenan Somer, Bilim ve Sosyalizm Yay., 2013, s.101.
[7] V. İ. Lenin, Ne Yapmalı Hareketimizin Canalıcı Sorunları, Ƨev: Muzaffer Erdost, Sol Yay., 1968.
[8] Bkz: i) Temel Demirer, āBugĆ¼nde ā68/ ā71āi Anlamakā, KaldıraƧ Dergisi, No:238, Mayıs 2021; ii) Temel Demirer, ā70ālerden Kalanā, KaldıraƧ Dergisi, No:102, Temmuz-AÄustos 2009.
[9] āOxfamāın EÅitsizlik Raporuā, 20 Ocak 2025ā¦ https://www.dokuz8haber.net/oxfamin-esitsizlik-raporu-milyarderlerin-serveti-giderek-artarken-yoksul-sayisi-azalmiyor
[10] Jeremy Apel, āMilyarderler ĆaÄında Ä°skorbĆ¼tā, BirgĆ¼n, 21 Ekim 2024, s.10.
[11] 5 Aralık 2024, https://x.com/bahadir_ozgr/status/1864660174725652710/photo/1
[12] V. Ä°. Lenin, Marksizm Devlet Ćzerine, Ƨev: Muzaffer Cengil, ĆncĆ¼ Kitapevi, 1975.
[13] āGramsci: Kayıtsızlardan Nefret Ediyorumā, Ƨev: Eren Karaca, 26 Ocak 2017ā¦ https://haber.sol.org.tr/sol-ceviri/gramsci-kayitsizlardan-nefret-ediyorum-183432
[14] Rollo May, Yaratma Cesareti, Ƨev: Alper Oysal, Metis Yay., 1988.
[15] V. Ä°. Lenin, Sosyalizm ve SavaÅ, Rus Sosyal-Demokrat Ä°ÅƧi Partisinin SavaÅa KarÅı Tutumu, Ƨev: N. SolukƧu, Sol Yay., 1970.
[16] V. Ä°. Lenin, Karl Marx ve Marksizm Ćzerine, Ƨev: Mazlum Beyhan, Yordam Yay., 2013, s.44.
[17] V. Ä°. Lenin, Ä°ÅƧi KƶylĆ¼ Ä°ttifakı, Ƨev: M. Kabagil, Sol Yay., 1975.
[18] Bkz: i) Temel Demirer, āĆarpıtmaların Yol AƧtıÄı Hafıza Kaybına Dairā, KaldıraƧ Dergisi, No:268, Kasım 2023; ii) Temel Demirer, āSol(uksuzluk)unā -Muhtelif- HĆ¢lleriā, Esmer, No:67, Aralık 2010; iii) Temel Demirer, āKemalistler, Liberaller, MĆ¼slĆ¼man āSolā ve Sosyalistlerā, 17 Åubat 2011ā¦ https://temeldemirer.blogspot.com/2012/04/kemalistler-liberaller-musluman-sol-ve.html
[19] HĆ¼lya OsmanaÄaoÄlu, ā25 Kasım Erkek Åiddeti ve Erkek Devlet Åiddetiā, 24 Kasım 2024ā¦ https://jindergi.com/yazi/25-kasim-erkek-siddeti-ve-erkek-devlet-siddeti/
[20] V. Ä°. Lenin, Sosyalizm ve SavaÅ, Rus Sosyal-Demokrat Ä°ÅƧi Partisinin SavaÅa KarÅı Tutumu, Ƨev: N. SolukƧu, Sol Yay., 1970.
[21] Miguel de Cervantes Saavedra,, Don Quijote, Ƨev: Rosa Hamken, YKY., 2017.
[22] Bkz: i) Sibel Ćzbudun-Temel Demirer, ā14-28 Mayıs 2023 SeƧim(ler)inin EleÅtirel HikĆ¢yesiā, KaldıraƧ Dergisi, No:264, Temmuz 2023; ii) Sibel Ćzbudun-Temel Demirer, āSeƧim Tavrı(mız): Oyumuz Devrime!ā, KaldıraƧ Dergisi, No:262, Mayıs 2023; iii) Sibel Ćzbudun-Temel Demirer, āYolun Kendisi Olmak veya SeƧim(ler)e Dair Uyarı(lar)ā, Newroz, Mart 2023ā¦ https://temeldemirer.wordpress.com/2023/03/16/yolun-kendisi-olmak-veya-secimlere-dair-uyarilar/ ; iv) Temel Demirer, āZaman Ancak Karar Vermek İƧin Varā, Sosyalist Mezopotamya, No:13, Aralık 2022; v) Sibel Ćzbudun-Temel Demirer, āĆncesi ve Sonrasıyla SĆ¼reklilik İƧinde KopuÅ: 2015āin āBugĆ¼nāĆ¼ā, Newroz, Åubat 2022ā¦ https://temeldemirer.wordpress.com/2022/02/13/oncesi-ve-sonrasiyla-sureklilik-icinde-kopus-2015in-bugunu/ ; vi) Sibel Ćzbudun-Temel Demirer, āā¦ āÄ°ttifak Ä°zah(at)larıā Ćzerineā, KaldıraƧ, No: 246, Ocak 2022; vii) Temel Demirer, āTarihin SıkıÅtıÄı Andayız: ĆzgĆ¼rlĆ¼k ve Emek Cepheleri BirleÅmeliā, Kadir GĆ¼ney, Mezopotamya Ajansı, 11 Kasım 2021ā¦ https://temeldemirer.wordpress.com/2021/11/12/tarihin-sikistigi-andayiz-ozgurluk-ve-emek-cepheleri-birlesmeli1/ ; viii) Sibel Ćzbudun-Temel Demirer, āā¦ āLĆ¼zumā Ćzere: Bir Kez Daha Ä°stanbul SeƧimiā, Newroz, Temmuz 2019ā¦ https://temeldemirer.wordpress.com/2019/07/07/luzum-uzere-bir-kez-daha-istanbul-secimi/ ; ix) Sibel Ćzbudun-Temel Demirer, āistanbul SeƧimi-Bir DeÄerlendirmeā, Newroz, Haziran 2019ā¦ https://temeldemirer.wordpress.com/2019/06/30/istanbul-secimi-bir-degerlendirme/ ; x) Sibel Ćzbudun-Temel Demirer, āSeƧim SonuƧları: āDemokrasi GĆ¼Ć§lerinin Zaferiā mi?ā, Newroz, Nisan 2019ā¦ https://temeldemirer.wordpress.com/2019/04/04/secim-sonuclari-demokrasi-guclerinin-zaferi-mi/ ; xi) Sibel Ćzbudun-Temel Demirer, āVar Olandan Kopmak İƧin Yerel SeƧim ve Soru(n)larıā, 22 Ocak 2019ā¦ https://temeldemirer.wordpress.com/2019/01/24/var-olandan-kopmak-icin-yerel-secim-ve-sorunlari/ ; xii) Sibel Ćzbudun-Temel Demirer, ā24 Haziran SeƧim(ler)i ve Tavır(ımız)ā, Newroz, Haziran 2018ā¦ https://temeldemirer.wordpress.com/2018/06/17/24-haziran-secimleri-ve-tavirimiz/ ; xiii) Temel Demirer, āAlayına Ä°syan, Hepsine āHayırā!ā, KaldıraƧ Dergi, No:188, Mart 2017; xiv) Sibel Ćzbudun-Temel Demirer, āBir Milat: Referandum ve Sonrasıā, Newroz, AÄustos 2017ā¦ https://edebiyatbahcesi.net/kose-yazisi/1945/bir-milat-referandum-ve-sonrasi ; xv) Temel Demirer, āAlayına Ä°syan: āEvetāin Referandumuānda āHayırā!ā, Newroz, Nisan 2017ā¦ https://temeldemirer.wordpress.com/2017/04/02/referandumlarinin-evetine-hayir/ ; xvi) Sibel Ćzbudun-Temel Demirer, ā7 Haziranādan 1 Kasımāa HDP Notlarıā, 13 Ekim 2015ā¦ https://temeldemirer.wordpress.com/2015/10/25/7-hazirandan-1-kasima-hdp-notlari/ ; xvii) Sibel Ćzbudun-Temel Demirer, āAƧık SƶzlĆ¼ Olmak Ä°yidir! (7 Haziran Sonrasına Dair DeÄerlendirme)ā, Almanak 2015 Analizleri, SAV Yay., 2015ā¦ https://temeldemirer.wordpress.com/2015/07/06/acik-sozlu-olmak-iyidir-7-haziran-sonrasina-dair-degerlendirme/ ; xviii) Sibel Ćzbudun-Temel Demirer, ā7 Haziran 2015 SeƧimleriāne Dair -GerekƧeli- Tavrımızā, 10 Nisan 2015ā¦ https://temeldemirer.wordpress.com/2015/04/11/7-haziran-2015-secimlerine-dair-gerekceli-tavrimiz/ ; xix) Temel Demirer, ā12 Haziran SeƧiminin Aslı Astarıā, KaldıraƧ, No: 123, Temmuz 2011ā¦
[23] Bkz: i) Temel Demirer, āSYRIZA: Neydi? Nāoldu?!ā, Rojnameya Newroz, AÄustos 2016ā¦ https://temeldemirer.blogspot.com/2016/08/syriza-neydi-noldu.html ; ii) Sibel Ćzbudun-Temel Demirer, āā¦ āĆzeleÅtiriānin EleÅtirisiā, KaldıraƧ Dergisi, No:266, EylĆ¼l 2023.
[24] Karl Marx, Louis Bonaparteāin 18. Brumaireāi, Ƨev: Sevim Belli, Sol Yay., 1966.
[25] Hikmet Kıvılcımlı, Diyalektik Materyalizm Nedir? Nasıl Kullanılır? Ne DeÄildir?, DerleniÅ Yay., 2000.
[26] Ćmer LaƧiner, āBir ĆaÄ Biterkenā, Birikim Dergisi, No:427/ 428, Kasım Aralık 2024, s.3-6.
[27] Tanıl Bora, āBir Asır Sonra Leninā, Birikim Dergisi, No:427/ 428, Kasım Aralık 2024, s.7-8.
[28] Ahmet Ä°nsel, āLenināe DƶnĆ¼ÅĆ¼n ĆnĆ¼ndeki Engellerā, Birikim Dergisi, No:427/ 428, Kasım Aralık 2024, s.9-17.
[29] V. İ. Lenin, Ulusal Siyaset ve Proleter Enternasyonalizm Sorunları, Ƨev: Kenan Somer, Bilim ve Sosyalizm Yay., 1998.
[30] V. İ. Lenin, Ulusların Kaderlerini Tayin Hakkı, Ƨev: Muzaffer Erdost, Sol Yay., 1968.
[31] V. İ. Lenin, Ulusal Siyaset ve Proleter Enternasyonalizm Sorunları, Ƨev: Kenan Somer, Bilim ve Sosyalizm Yay., 1998.
[32] V. Ä°. Lenin, Sosyalizm ve SavaÅ, Rus Sosyal-Demokrat Ä°ÅƧi Partisinin SavaÅa KarÅı Tutumu, Ƨev: N. SolukƧu, Sol Yay., 1970.
[33] V. Ä°. Lenin, Devrime DoÄru, Ƨev: Alper Birdal, Yazılama Yay., 2018.
[34] V. İ. Lenin, Ulusların Kaderlerini Tayin Hakkı, Ƨev: Muzaffer Erdost, Sol Yay., 1968.
[35] V. Ä°. Lenin, Emperyalizm: Kapitalizmin En YĆ¼ksek AÅaması, Ƨev: Cemal SĆ¼reya, Sol Yay., 1969.
[36] V. Ä°. Lenin, Sosyalizm ve SavaÅ, Rus Sosyal-Demokrat Ä°ÅƧi Partisinin SavaÅa KarÅı Tutumu, Ƨev: N. SolukƧu, Sol Yay., 1970.
Yorum Ekle